Arancine

Hei alle sammen! Håper dere har hatt en fin dag så langt! Idag vil vi dele med dere en oppskrift på Arancine som er  friterte risboller med kjøtt, tomatsaus, ost og erter. Dette er Siciliansk “street food”. Arancine  eller Arancini som de sier på Sicilia betyr ” lille appelsin” fordi de er små, runde og gule. Denne retten koster ca 60 kr å lage selv. Zafran er et ganske dyrt krydder så det trekker opp prisen. Dette er kjempegodt til lunsj eller middag.

 

Her kommer oppskriften:

Arancine

(ca 14 stk)

  • 250 gram langkornet ris
  • 8,5 liter vann 
  • 30 gram smør
  • 1 ts salt
  • 0,1 gram Zafran

 

Fyll:

  • 1/4 stor løk
  • 1/4 gulrot
  • 2 stk laurbærblad
  • 50 gram kjøttdeig
  • 1 ss tomatpure
  • 25 gram erter
  • 50 gram hvitost ( vi har brukt Edamer hvitost, men på Sicilia brukes Caciocavallo ost)
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1/2 ts sukker

Til steking:

  • 50 gram fint mel
  • 50 gram griljermel
  • 1-2 dl vann

 

Slik gjør du:

Start med å skylle risen godt. Ha ris, smør, salt og vann i en kasserolle til koking under lokk.

Zafran røres inn i ca 0,5 dl kokt vann i en liten skål. Når vannet er helt oransje heller du det oppi risen. La risen småkoke på  middels høy varme  i ca 40 minutter.

 

Mens risen koker opp, begynner du på fyllet: skrell og finhakk gulrot og løk.  

Ha en spiseskje med olivenolje  og laurbærblader i en stekepanne og ha gulrot, løk  og erter oppi .

Tilsett kjøttdeigen  med salt og pepper etter smak.

Rør inn 1 ss tomatpure og litt sukker oppi blandingen og ca 2ss vann.  

Det er viktig at fyllet er ganske tørt og ikke for “suppete”. Blir fyllet veldig vått kan det være lurt å ha litt mel i blandingen.

La fyllet småkoke  i ca 10 minutter mens du rører  innimellom.

 

Når risen er ferdig tar du den over i en bolle til avkjøling. Jo kaldere desto bedre å jobbe med. 

Sett stekeovnen på 180 grader.

Når risen er klar deler du litt ost i terninger og har kjøttfyllet klart.

Lurt å jobbe med våte hender da risen ikke kleber seg.

Ha 1 og 1/2 ss skje med ris som du flater godt  ut i hånden.

Legg så litt  (ca 1 ss ) kjøttfyll og en osteterning oppi risen i hånden og legg over ca 1 ss  ris og form dette til runde boller.

 


 

 

 

Visp mel og vann og dypp bollene i dette. Ha en skål med griljermel som du ruller bollene i.

 

 


 

 

 

Arancine kan friteres eller stekes i ovnen. Vi har valgt å steke de i ovnen.

Legg de på en stekeplate ikledd bakepapir.

Pensle over med litt olivenolje på toppen av hver av bollene.

Steke Arancine midt i ovnen i ca 20 minutter. Lurt å følge med så de ikke blir brente.

 

La de avkjøles litt før servering.

Arancine er god sammen med feks salat.

 

Buon appetito!

Ha en fin dag 🙂

 

 

 

 

 

6 kommentarer

Siste innlegg