Slik lager du hjemmelaget lasagne

God mandag!

Lille gutt i huset her har følt seg litt oversett siste tiden da “alt” har dreiet seg om Prinsessa  og blodsukkermålinger. Han hadde  veldig lyst på lasagne i dag til middag, og da ble det akkurat det. Jeg har sittet “vakt” utenfor klasserommet til Prinsessa store deler av skoledagen idag, det blir slik de første skoledagene, snart skal lærerne få opplæring i føling og diabetes så da kan jeg slappe mer av.

Her kommer oppskrift på hjemmelaget lasagne, til og med lasagne-platene er hjemmelaget i denne oppskriften, men idag hadde vi kjøpe- plater, men fullkorn så det blir litt sunnere. 

 Ha en fin dag<3

 

 

Lasagne 

(6 -8 porsjoner)

Vil du lage lasagneplatene selv lager du de først.

 

Lasagneplater

(ca 16 stk)

 2 egg

50 gram sammalt speltmel

250 gram fint speltmel

2 ss olivenolje

  Bland alle ingrediensene i en bolle så du har en fin og glatt deig.

For de som ikke har pastamaskin til å lage lasagneplater kan du kjevle ut hele deigen og lage rektangler  i lasgagne plate størrelse som du skjærer til enten med kniv eller pizzahjul. Vi har skjært lasagneplatene i  str:16 cmX 8 cm.  Det blir 16 plater totalt.

 

 

Tomatsaus med kjøttdeig

 olivenolje

1 Sjalott løk

150 gram tomatpure

4,5 dl vann

i gulrot

1-2 stenger selleri

500 gram kjøttdeig

tilsett salt, pepper og sukker etter smak

 Laurbærblad

Ta litt olivenolje på stekepannen og start med å  surre løk til den er myk. Del opp i tynne skiver gulrot og selleri og legg det oppi stekepannen  som stekes lett så tilsetter du kjøttdeigen og stek den til gjennomstekt. tilsett salt, pepper og et laurbærblad.

Så blander du tomatpure og vann i kjøttdeigen og tilsetter litt sukker etter smak.

 

 Hvit saus / Besciamelle

6 dl  soyamelk / melk

3 ss fint speltmel /hvetemel

1/2 ts malt muskatnøtt

50 gram smør

1/2 dl olivenolje

Pepper 

Salt

Hvitost  til mellom etasjene på lasagnaen

 

Smelte smør i en kasserolle. 

Bland inn olivenolje når smøret er smeltet.

Ta bort kasserollen  fra platen og tilsett 3 ss spelt mel og visp dette sammen til en tykk krem.

Hell melk langsomt mens du rører.

Ha litt muskatnøtt  oppi den hvite sausen.

Tilsett pepper og salt etter smak. Sett kasserollen tilbake på kokeplaten og kok opp mens du rører.  

Når det begynner å koke kan du sette sausen tilsides.

Finn en stor ildfast form som er passe til lasagne og sett stekeovnen på 175 grader.

Nå må du koke opp vann i en gryte stor nok til å legge lasgneplatene oppi. Bruker du ferdige lasagneplater er det ikke nødvendig å koke de først.

Legg 4 stk plater om gangen oppi det kokende vannet.

De skal kun koke ca 1 -2 minutter ( ta de opp med feks skaftet av en tresleiv) før du legger de oppi lasagne formen.

Start med å legge tynt lag med  tomatsaus med kjøttdeig i bunnen av formen.

Legg så lagvis ca 3-4 lasagneplater oppå slik at bunnen er dekket, så tomatsaus og kjøttdeig og så hvitost og hvitsaus på toppen.

Legg dette lagvis i ca 4 etasjer.

På toppen er det ost og hvitsaus øverst.

 Stekes midt i ovnen på 175 grader (over og under varme)  i ca 20 minutter.

 

Før servering kan du gjerne drysse ferske basilikumblader på  toppen.

Håper det smaker!

 

 

 #lasagne #mat #blogg #hverdag #foto #mandag #uke #nyttår #matglede #helse #matfrabunnen #hjemmelaget #middag #tips #2017 #familie #mammablogg #matblogg #helseblogg #Norge #diabetes 

18 kommentarer

Siste innlegg