hits

januar 2017

Knekkebrød med chia

Hei!

Knekkebrød er så kjempegodt,  og er supert både til frokost, lunsj og  til kveldsmat.

Disse knekkebrødene er med chiafrø som gjør de ekstra sunne og gode.  

Ha en fin dag videre!







 

Knekkebrød med chia

(2 stekebrett)

ca 70 gram Chia

2 dl  økologisk sammalt  hvetemel

2,5  dl økologisk speltmel

100 gram sesamfrø

2,5 dl havregryn

1 ss flytende akasie honning

1,5  ts maldon salt

ca 5,5 dl vann

 

Sett stekeovnen på 160 grader.

Bland ingrediensene  sammen til en  tykk, våt og klissete røre.

La det svelle i 10 minutter.

Hell den våte røren over på smurt (med nøytral matolje) bakepapir og stryk utover med feks en slikkepott, Det skal være et tynt lag (så  tynt som du liker knekkebrødene). 

Sett brettene på nederste og nest nederste rille i stekeovnen i ca 15 minutter.

Da tar du det ut av ovnen og skjærer  røren som har størknet  i ønsket størrelse.

Sett brettene inn igjen i ovnen  (bytt plass da) og stek i ca 15 - 20 minutter til, gjerne med et bakepapir eller aluminiumsfolie over så de ikke blir svidde.  Er knekkebrødene ikke harde  (crispy )nok kan de stå i ovnen på 100 grader til de  er klare. 

Avkjøl på rist.

Håper det smaker!



 

Sponset av Honning Centralen

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #mamma #mammablogg #tips #oppskrift #knekkebrød #chia #hverdag #helg #frokost #lunsj #mat #Bergen #Norge #foto #bilde #tirsdag #onsdag #blogglisten

Ukemeny 5/ 2017 middager for 4 på lavbudsjett

Hei!

Er du klar for ny uke med nye muligheter?  Her kommer mine tips til billige middager til den kommende uken, her er litt av vært,  alt fra supper, spaghetti, ris-retter og potet-retter.  

Fant du noe du likte?

God søndag videre!

 

 

Ukemeny 5/ 2017 middager for 4 på lavbudsjett

 

Mandag



Fyldig ertesuppe

 

Tirsdag


Grønnkål med quinoa

 

Onsdag



Spaghetti alla carbonara

 

Torsdag

Risotto med spinat

 

Fredag



Fusilli med reker og røkelaks

 

Lørdag

Hjemmelagde vårruller

 

Søndag



Hønsefrikasse

 

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #familie #ukeplan #tips #middag #bilde #foto #januar #meny #uke #ukemeny #Norge #mamma #mat #billig #spare #hverdag #helg #søndag #mandag 

Slik lager du hønsefrikasse!

Hei!

Hønsefrikasse er sunn og god  gammeldags husmannskost  - og ikke minst rimelig! Skal du invitere mange til middag så er dette smart å lage. Hønsekjøttet  kan kokes, avkjøles og kjøttet plukkes av, skjæres i terninger og fryses ned, en dag du har god tid, for har du ferdigkokt hønsekjøtt  tar det faktisk bare ca 30 minutter å lage hønsefrikasse!  

Hønsekraften som er i vannet hønen er kokt i, må du ta vare på, den er virkelig gull verdt! Dette kan brukes til sauser og supper senere. Jeg har silt hønsekraften og kokt det inn til en konsentrert kraft som jeg heller over i små isbit-former og så fryse ned til senere bruk. Kjempegodt og så mye sunnere enn å kjøpe ferdig hønsekraft eller buljong på butikk. 

Ha en fin dag videre!

💗



 

Hønsefrikasse

(6-8 porsjoner)

 1 løk

2 fedd hvitløk

ca 3 kg frossen høne

vann som dekker hønen

2 gulrøtter

salt etter smak 

pepper etter smak

3 stk laurbærblader

 

(kok alt dette i ca 3 timer)

 

3 ss smør

3 ss speltmel

ca 6 poteter

2 gulrøtter

ca 15 cherrytomater

ca 150 gram sellerirot

smak til med salt

smak til med pepper

1 ts gurkemeie

 saft av 1/2 sitron

2 dl matfløte



💗Start med å legge frossen eller  tint høne i en stor gryte og dekk med vann.

💗Skjær opp to gulrøtter og en løk og ha oppi gryten sammen med laurbærblader.

💗Sett på lokk og la det koke ca 3 timer til kjøttet er mørt (det vil ta lengre tid om kjøttet er frossent).

💗Når kjøttet løsner fra lårbeina er kjøttet ferdig kokt.

💗Løft hønen opp fra gryten og legg på et fat. La kjøttet avkjøles før du håndplukker alt kjøttet av.

💗Kjøttet kan avkjøles helt og fryses til senere bruk, eller du kan fortsette med en gang å lage hønsefrikasse.

💗Sil hønsekraften i en gryten, denne kraften  er gull verdt!

💗Du trenger ca 1 liter av vannet/ hønsekraften til å lage hønsefrikasse.

💗Finn frem en gryte til, og smelt  smøret og bland/visp inn melet. Tilsett litt og litt av hønsekraften til en tynn saus. 

💗Skrell og skjær opp grønnsakene og ha det oppi sausen. La det koke til de er møre.

💗Del hønsekjøttet i terninger / mindre biter og ha det i sausen.

💗Tilsett mer hønsekraft visst det trengs.

💗Rør tilslutt inn matfløte og saft av sitron. 

💗Smak til med salt og pepper.

💗Da er maten klar for servering!

💗Håper det smaker!

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #mamma #mammablogg #fredag #oppskrift #tips #hverdag #helg #hønsefrikasse #middag #tips #bilde #foto #familie #billig #sunt  #lørdag #søndag

Lavkarbo- snacks til helgen

Hei!

Så var det helg igjen, og her kommer  en oppskrift på  sunt snacks, nemlig hjemmelagde  proteinbarer, denne gangen med smak av sjokolade og kokos.  Oppskriften gir 2 middelsstore proteinbarer, men vil du lage flere er det bare til å doble oppskriften.  Liker du ikke så godt kokos kan du prøve med mandelmel istedet: oppskrift på proteinbarer med mandelmel finner du HER .

Ønsker deg en flott fredag!

  .

Proteinbarer med kokos

(2 middelstore eller 4 mini barer)

 

30 gram proteinpulver - sjokolade smak

20 gram kokos strø

15 gram sukrin melis

ca 1 - 2 ss vann

 

Ca 50 gram sukkerfri eller mørk kokesjokolade.

Bland sammen ingrediensene og form de til ønsket form. Sett de i fryseren mens du smelter sjokolade over vannbad eller i mikro. 

Dypp proteinbarene i smeltet sjokolade og sett i fryseren i ca 15 minutter. til sjokoladen er stivnet.

Da er de klare til å nytes!


 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #proteinbarer #sjokolade #hjemmelaget #sunt #godt #mamma #matblogg #trening #tips #vinter #januar #koos #mandelmel #hverdag #helg #bilde #foto #mat #sulten #oppskrift #matfrabunnen #fredag

Glutenfrie og lavkarbo mini-pannekaker: slik lages de enkelt!

Hei!

Visste du at det er veldig lite karbohydrater i kokos? Så både kokosmelk, kokosmelk og kokosmasse kan fint brukes i en lavkarbo-diett. Og disse små pannekakene kan min datter som har diabetes 1 spise uten ekstra tilskudd av insulin da de inneholder svært lite karbohydrater..

Ønsker deg en super dag!





 

Lavkarbo mini- pannekaker med kokosmel

(ca 10 stk)

ca 2- 2,5 dl kokosmel

2,5 dl kokosmelk

1 ts psyllium

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

litt maldon salt

4 økologiske egg

 

Visp sammen ingrediensene og stek mini pannekakene  på ei takke på middelshøy varme.

Snu de når den øverste siden begynner å tørke.

Har du stekepanne kan du steke de i litt smør, stek på samme måte som med takke. 

Server gjerne med ny-rørt syltetøy og nyyyyyt!

 

Psst! Visste du at bringebær inneholder mindre karbohydrater enn jordbær?

 

Klem

-Katrine-



 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #lavkarbo #januar #vinter #diabetes #sunt #godt #kokos #oppskrift #tips #mat #matblogg #onsdag #uke #hverdag #helg #mamma #mammablogg

Diabetes 24/7, dag og natt!

Hei!

Diabetes er en 24/7 jobb.

Du kan ikke ta ferie fra det, du må for alltid leve med denne tilstanden. 

Etter at datteren min har fått denne diagnosen i en alder av  9 år har vi virkelig fått tilværelsen snudd på hodet.

Det er mye jobb for foreldre til diabetes-barn, men den det er aller mest jobb for er barnet selv som faktisk skal leve med diabetes hele livet sitt.

Han eller hun skal leve med denne sykdommen i barneårene hvor en er høyt og lavt, i tenårene og hormon-rush, som ung voksen som flytter for seg selv, og som voksen og kanskje ansvar for egne barn osv, osv.  

 

Så hvordan blir fremtiden for en diabetiker? Legene sier det er få begrensinger  og at en kan leve "helt normalt" med diabetes, en kan jobbe innen de aller fleste yrker, ja, nesten da, ikke pilot eller  dykker for å nevne noe...... 

Det kan nemlig være problematisk for personer med diabetes å ha yrker hvor lavt blodsukker kan medføre risiko for egen eller andres liv og helse.... og det kan jo faktisk gjelde en del yrker.....

Og hvor lett er det å få en jobb når en har diabetes?

Det kan fort bli en del fravær både på skole og jobb da blodsukkeret svinger og en blir dårlig pga dette...Det er jo ikke så uvanlig at formen til en med diabetes er svingende, for å si det sånn...

Det er mange bekymringer som følger med en diabetes diagnose.



Jeg prøver nå altså å bli "ekspert" på diabetes gjennom denne boken.

Da blodsukkeret til Vesla har vært relativt stabilt forrige uke, og jeg tenkte kanskje litt for fort at dette var jo "piece of cake" så var det nok nettopp det som var feilen, det ble for mye søtt i helgen, lite søvn pga svingende blodsukker om natten,  ikke helt i form pga en forkjølelse, og insulin- pumpen sluttet å gi insulin midt på natten.  

Så det var mange uheldige omstendigheter.

Blodsukkeret steg i takt med at jeg ga ekstra doser med insulin via pumpen.

Men det hadde ingen effekt.

Blodsukkeret steg og steg og og timene gikk  fort, vi målte ca hvert 40. minutt, tilslutt måtte jeg trekke opp insulinpennen og sette insulin på "gamle måten".

Da begynte blodsukkeret langsomt men sikkert å synke.  

Vesla stakkar, tørstet og løp på do hele natten, urinen ble sjekket for ketoner  via urin-stix og heldigvis var alt normalt.  

En må alltid sjekke urinen for ketoner (som er tegn på syreforgiftning) når blodsukkeret er over 15 mmol/L  i et par timer, det står nemlig i denne boken..!  

 

Det er gode perioder og dårlige perioder med diabetes som det er med alt igrunn, en må bare huske på at det vil snart bli en god periode igjen, snart......!

 

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #mamma #mammablogg #helse #diabetes #barn #familieogbarn #sykdom #livet #hverdag #bilde #uken #uke #helg #Januar #vinter

Ukemeny 4/ 2017: middag for 4 på lavbudsjett

Hei!

Ny uke er like om hjørnet, og her kommer mine tips til middager til den kommende uken. Sjekk først hva du har ifra før i kjøleskap, matskap og frys, så planlegger du gjerne ut ifra det.  

Fant du noe du likte her?

Ha en fin søndag videre !

 

Ukemeny 4/ 2017

 

Mandag

Kremet søtpotetsuppe


 

Tirsdag

Kyllingnuggets med taglietelle og tomatsalat



Onsdag

Lapskaus på 1,2 og 3



Torsdag

Pai med ost, skinke og brokkoli



Fredag

Taco med kylling og mango



Lørdag

Rødbetburger og hjemmelagde hamburgerbrød



Søndag

Fiskegrateng



 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #helse #mattips #foto #bilde #Norge #Bergen #meny #uke #ukemeny #oppskrifter #hverdag #helg #Lørdag #Søndag #Mandag #mamma #familie

Taco med kylling og mango

God lørdag!

Siste tiden har vi virkelig fått dilla på  taco med kylling og mango. Dette er kjempegodt og er i tillegg  et sunt og vitaminrikt måltid.

Det jeg liker aller best med taco er at en alltid finner noe en liker på bordet og kan mikse sin egen taco med sine favoritter.

Slik har vi laget fredags tacoen den  siste tiden!

Ha en fin kveld!









Taco med mango

(4 porsjoner)

Fullkorn Tortillas

ca 500 gram kyllingfilet, skjært i biter

salt

økologisk tacokrydder

 

Salat:

1 mango skjært i biter

raspet hvitost

feldt salat

rømme eller gresk yoghurt

agurk skjært i biter

paprika skjært i staver

løk skjært i skiver

 

Guacemole

2 stk avokado

litt maldon salt

litt pepper

saft av en sitron eller lime

 

Tilbehør:

Chili chips

 

Lag guacamole av avokado, smak til med limesaft eller saft av sitron, salt og pepper. Mos godt med en gaffel eller bruk en blender.

Stek kyllingen. Ha tacokrydderet over og stek videre på middels høy varme.

Skjær opp mango og annet tilbehør du vil ha i tacoen.

 

Server og nyt!



 

 

#spisogspar #blogg #hverdag #matglede #helse #tips #middag #mamma #tortillas #taco #lørdag #helg #hverdag #mango #bilde #hjemmelaget

Kjøleskapsgrøt med havregryn, chia og flytende honning

Hei!

Så var det helg igjen!

Kjøleskapsgrøt med havregryn, chia og flytende honning er kjempegodt og supert på morgener med dårlig tid, dette er lett å lage til kvelden før, og så har du frokosten klar dagen etter, enklere blir det ikke! For meg er frokosten et kjempeviktig måltid, det er da kroppen - og hjernen, ikke minst, settes igang! 

Ønsker deg en god helg!





 

Kjøleskapsgrøt med havregryn, chia og flytende honning

(1 porsjon)

1 dl gresk yoghurt

1 dl mandelmelk / lett melk

flytende akasie honning etter smak

2 ss chiafrø

2-3 ss havregryn

 

Bland dette godt  sammen og  topp det hele med  frukt og bær som jordbær, bringebær, blåbær, oppskjært appelsin, banan, eple eller mango for å nevne noe.

Håper det smaker!

 

 

Sponset av Honning Centralen




 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #helg #frokost #mamma #Norge #lunsj #hverdag #vinter #Januar #vinter #fredag #bilde #foto #hjemmelaget #morgen #matfrabunnen #lørdag

Litt sunnere pai til middag, og litt diabetes snakk.....

Hei!

På søndag var barna mine  med å lage ukemenyen for denne  uken. Og da var pai til middag noe de begge var enige om. Denne paien er kjempegod  med ost og skinke og  med havremel i bunnen. Lager du en deilig salat til så blir dette en ganske så sunn middag.  

Og så litt diabetes snakk........

Visste du at det  er forskjeller på karbohydrat innholdet i de ulike meltypene? Økologisk fint hvetemel har 67,5 gram karbohydrater pr 100 gram, og havremel har 53,1 gram karbohydrater pr 100 gram. Dette har jo litt å si for blodsukkeret når en har en med diabetes i huset. Havremel inneholder også mer fiber og dermed blir karbohydratene langsommere og en unngår en brå blodsukkerstigning.

Når jeg nå snakker om blodsukker så vil jeg også nevne at i pai er det jo ganske mye fett  (og smeltet ost) og dette gir en langsommere sukker-stigning i kroppen, dette kan være gunstig, og andre ganger veldig irriterende da blodsukkeret på en med diabetes vil plutselig begynne å stige etter ca 2-3 timer eller senere etter måltidet. Alt dette må en ha i bakhodet når en skal beregne insulin mengde.....

 

Ønsker deg en super dag!

 







 

Fullkornspai  med ost, skinke og brokkoli

(middag til 4)

2 dl fint spelt mel 

2 dl havremel

200 gram smør

 

Fyll: 

En pakke strimlet skinke

1/4 rødløk

3 egg

1 dl melk

1 1/2 dl gresk yoghurt

1 1/2 ts maldon salt

1/2 ts pepper

200 gram revet hvitost

 

Start med å lage paideigen.

Rør sammen smør og mel til en deig. Blir det for tørt kan du tilsette ca 1 ss vann. 




Legg den i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Finn frem en paiform eller en kakeform (jeg liker kakeform da det er lettere å ta ut paien og skjære stykker av den).

Sett stekeovnen på 200 grader.

Trykk deigen utover formen  gjerne på bakepapir og oppover kantene på formen så du lager en "skål "med deigen.

Prikk over deigen med en gaffel.

Sett den til steking nest nederst i ovnen i ca 15 minutter.

 

Slik lager du fyllet:  visp sammen egg, melk, gresk yoghurt, salt, pepper og revet ost. 

 Bland inn hakket løk og skinke. Hell blandingen over i paiskjellet. Legg brokkoli over.

Sett paien i stekeovnen i ca 20 minutter på 200 grader.

Du ser den er ferdig når kantene og osten  blir gylllen og fyllet er helt stivnet.

Server gjerne med friske urter og en salat.

 Håper det smaker!

 



 

 

 

 #pai #mat #blogg #spisogspar #spis #spar #mamma #mammablogg #vinter  #kos #helg #middag #helgekos #Januar #hverdag #matglede #helse #hjemmelaget #tips #middag #bilde #foto #oppskrift#matfrabunnen

Chiapudding- enklere blir det ikke!

Hei!

Dagens mat-tips er chiapudding som er kjempegodt og sunt og veldig enkelt å lage. Veldig greit å lage dette kvelden før så kan den godgjøre seg i kjøleskapet til neste morgen, og da har du en sunn og velsmakende frokost klar! Hva er vel ikke bedre enn det?! 

Ønsker deg en fin dag videre! 




Chiapudding

(1 porsjon)

2 dl kokosmelk

2 ss chiafrø

smak til med flytende akasie honning

tilsett oppskjært frukt og bær som feks jordbær, bringebær eller blåbær

 

Miks med en gaffel  sammen kokosmelk og chiafrø, smak til med honning og tilsett frukt og/ eller bær. Sett det i  kjøleskapet i minst 2 timer, kan godt stå over natten.

Så har du en deilig og sunn frokost som venter deg klar for å nytes neste morgen.

Håper det smaker!

 

 

 

 

Sponset av Honning Centralen

 

 

 

#spisogspar #blogg #hverdag #mamma #mat #matglede #helse #tips #helg #frokost #chiapudding #hjemmelaget #Bergen #vinter #Januar #bilde #Norge

Hjemmelaget fiskegrateng - enklere enn du tror!

 

Hei!

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng! Det er enkelt å lage og smaker kjempegodt for både store og små. Tilbehør som salat med ruccula og tomater er en sunt og god tilbehør!





💗

Fiskegrateng

400 gram hvit fisk, jeg brukte steinbit, benfri

2 dl makaroni, fullkorn

3 ss smør

ca 5 ss fint speltmel,eller hvetemel

4 dl melk

3 økologiske egg

maldon salt etter smak

1/2 ts malt muskatnøtt

litt pepper

2-3 dl revet hvitost (halvparten i sausen og resten til topping)

strøkarving/ strøbrødmel til topping

💗

Sett stekeovnen på 200 grader.

Kok opp vann i en kasserolle  og legg fisken oppi. Tilsett litt salt. Når vannet når kokepunktet igjen skrur du ned temperaturen og lar fisken ligge å trekke i vannet i ca 10 minutter.

Imellomtiden koker du vann i en annen kasserolle til makaronien. Kok makaroni etter anvisning på pakken.

I en tredje kasserolle  visper du sammen smør, mel og melk sammen mens du koker opp. Visp inn et egg om gangen.

Smak til med salt, muskatnøtt og litt pepper.  Visp til du får en litt tykkere saus.

Når fisken er ferdig kokt tar du den opp fra vannet og skjærer den i mindre deler.

Hell vannet fra den ferdigkokte makaronien, og bland makaroni og fisk forsiktig inn i sausen sammen med litt revet hvitost.

Hell dette over i en ildfast form og topp fiskegratengen med strøbrødmel og revet hvitost.

Stek fiskegratengen nest nederst i ovnen i ca 30 minutter.

Server gjerne med en ruccula salat, smeltet smør, kokte poteter og gulerøtter.

 

Håper det smaker!

💗



 

 

#spisogspar #blogg #fiskegrateng #helse #matglede #tips #middag #matfrabunnen #hjemmelaget #tirsdag #uke #hverdag #helg #mamma #mammablogg #Norge #Bergen #Januar #vinter

Islykter

Hei!

Her har det vært kaldt og minusgrader i flere dager nå, og i sånn kulde er det gøy å lage islykter. I fjor så jeg kjempeflotte islykter hos annebe.blogg.no., og da ble jeg bitt av basillen for å si det sånn,  jeg lagde  flere stykker  med hjelp av skåler og ballonger. Dette er kjempegøy å lage, og morsomt for barna å være med på!

De to øverste lyktene laget vi  igår, de andre er fra i fjor.

Ha en fin mandag og ukestart!







 

#islykt #blogg #kaldt #is #lykt #hverdag #mandag #uke #mamma #mammablogg #Bergen #Norge #hverdag #helg #lykke #januar #familie #barn

Ukemeny 3/ 2017 Middag for 4 på lavbudsjett

Hei!

"Hva skal vi ha til middag" er det en alltid lurer på, og her kommer noen tips til nettopp det. Dette er en variert meny som inneholder alt fra suppe, vegetar, pasta og pizza.

Det er mye penger å spare på å følge med hva som er billig i den enkelte butikk.

Apper som feks  Æ og medlemsskap i Coop gir deg også rabatter og tilbud. 

Ha en fin søndag videre!

💗

 

Ukemeny 3/ 2017

Klikk på bildene så finner du oppskriftene!

 

Mandag



Tirsdag


Onsdag



Torsdag



Fredag



Lørdag



Søndag



 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #oppskrifter #meny #uke #søndag #mamma #mammablogg #hjemmelaget #spare #penger #økonomi #hverdag #helg #

Sunne havrepletter til frokost og insulinpumpe-eksamen på fredag 13.

Hei!

Da var det helg igjen, utrolig hvor fort tiden bare flakser avgårde! Idag har jeg og mannen min bestått insulinpumpe eksamen på selveste fredag 13. (!) Det gikk veldig fint, heldigvis, til tross for svært lite søvn inatt. Vesla sitt blodsukker begynte plutselig å stige rundt kl. 23 på kvelden igår, og  vi satte ekstra insulin dose via pumpen, men da vi målte igjen kl 00.30 var blodsukkeret steget enda mer! Vi ble ganske bekymret og koblet fra pumpen for å sjekke om den fungerte, men alt virket ok, så vi  satte enda en dose med insulin.  Neste gang vi målte ca kl 01.30 var blodsukkeret gått litt ned, men fortsatt høyt så vi måtte gi mer insulin og slik fortsatte hele natten...! Så fredag 13. startet ikke så bra, egentlig.  Idag virker heldigvis alt bra med pumpen etter at vi skiftet  nål og slange, dette må gjøres ca annenhver dag.  Men Vesla er foreløpig ganske så fornøyd med pumpen, selv om hun synes det svir litt innimellom. 

Nå skal vi straks i gang med taco forberedelser, stort sett hver fredag er det nemlig taco dag her i huset!

Ha en fin ettermiddag og helg!

 





 

Havrepletter

(ca 10 stk)

 

100 gram økologiske havregryn

100 gram fint spelt mel

2-3  økologiske egg

ca 4 dl melk, eller annet alternativ feks, mandel eller kokosmelk

1 ss kokosolje

1 ss sukrin gold

1 ss vaniljepulver

1 ts kanel

1 liten knivspiss med maldon salt

 

Visp sammen ingrediensene og varm en stekepanne eller ei takke og stek små litt tykke pannekaker på begge sider. Når  den våte siden som er opp begynner å tørke litt på pannekaken er det på tide å snu den.

Da er de klare for å nytes!

Håper det smaker <3

 



 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #oppskrift #havreplett #sunt #godt #lavkarbo #helg #fredag #mamma #mammablogg #Norge #diabetes #insulinpumpe #barn 

Dette visste du kanskje ikke om diabetes type 1?

Hei!

Jeg opplever ofte at det er mange som ikke vet så mye om diabetes type 1, det er jo egentlig ikke så rart da det er en ganske "usynlig" sykdom.  Noen tror at man kan bli frisk av diabetes type 1, det kunne jeg virkelig ønske at  stemte, men dessverre er dette en kronisk sykdom som er kommet for å bli. 



 

Dette visste du kanskje ikke om diabetes type1:

💗  Diabetes type 1 er en auto-immun sykdom hvor kroppens immunforsvar angriper  og ødelegger de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen.

💗 Diabetes type 1 skyldes ikke for eksempel et usunt kosthold og lite mosjon, men rammer helt tilfeldig, mest barn og unge.  

💗 Det blir forsket mye på diabetes og en av teoriene er at det er et virus i forbindelse med en omgangssyke som har skylden for denne ubalansen i kroppen.

💗 Det er bare i Hordaland ca 20 barn og unge som får diabetes hvert år og svært ofte på høsten og rett før jul.

💗 En diabetiker kan spise stort sett alt mulig, men må passe på å sette riktig menge insulin til menge karbohydrater.

💗 Symptomer på diabetes er  ekstrem tørste, vekttap, slapphet og nedstemthet for å nevne noe.

💗 Hvorfor en med diabetes  får føling: Enten har man fått for mye insulin, lenge siden en har spist eller veldig mye fysisk aktivitet som gjør at blodsukkeret går fort ned.

💗 Føling skjer ved blodsukker under 4 mmol/L.

💗 Symptomer ved "lett" føling er skjelvinger, svimmel, tåkesyn for å nevne noe. Da er det viktig å få i seg karbohydrat -rik drikke eller mat, noe som inneholder rent sukker som feks juice eller søt saft, en skive med syltetøy  eller druesukker tabletter.

💗 Ved en sterk og mer alvorlig føling vil han/hun trenge hjelp til å få i seg sukker. Symptomene på dette er mye de samme som på den lette følingen, men mye mer synlig for folk rundt. Mange diabetikere med sterk føling  kan bli forvekslet med å være ruset da man ofte snakker utydelig og har dårlig balanse.

💗 I  verste fall kan han/hun besvime og da må man ringe etter ambulanse. Det trengs da å få blodsukkeret opp med en  Glucagon sprøyte. 

💗 Diabetes type 1 er en kronisk sykdom som man aldri kan ta fri av, man må hele tiden ha kontroll på blodsukkeret både dag  og natt.

 

Takk for at du kom innom og leste!

 

Klem 

-Katrine- 

 

 

 

 

Helse #matglede #diabetes #informasjon #mamma #mammablogg #familie #hverdag #helg #ukedag #uke

Salte nytelser: hjemmelaget italienske grissini

Hei!

Grissini er enkelt å lage med få ingredienser og smaker kjempegodt som de er eller som tilbehør til for eksempel supper.

Jeg har havsalt på disse, men du kan gjerne ha sesamfrø eller parmesanost på de istedet.

Her er travle fager med diabetes og pumpeopplæring fortiden. foreløpig går det veldig fint :)

Ha en fin onsdag!

 





 

Grissini

(ca 20 stk)

 

6 dl økologisk hvetemel

ca 2 dl kaldt vann

1 ss olivenolje

1 ts  maldon salt

 

Topping: olivenolje og maldon salt/ havsalt

 

Elt sammen deigen og sett den kjøleskapskaldt i plast i 20 minutter, kan gjerne stå over natten også.

Rull tynne deig-pinner og snurr deigen gjerne også. Viktig at de er tynne da blir de mer sprø og crispy.

 Pensle over med litt olivenolje og dryss havsalt over.

Sett i forvarmet stekeovn på 200 grader  (over og under varme) nest nederst i ovnen  i ca 15 minutter til de  er gylne. Rull de gjerne litt med en stekespade innimellom.

Avkjøl på rist så blir de mer crispy.

Da er de klar for å nyyyyytes!



 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #hverdag #italia #grissini #hjemmelaget #matfrabunnen #Norge #oppskrift #mamma #helg #Januar #vinter #uke #uken #nyttår

 

 

Frokost tips: spyd med mye godt

Hei!

Frokost spyd er godt, enkelt  å lage til og supert når en er litt lei av havregrøten eller brødskivene. 

Idag har vi vært på Barneklinikken og startet opp med insulin pumpe, blir spennende nå fremover hvordan det vil gå. Håper på en lettere hverdag :)

Ha en fin kveld videre 💗





💗

Frokost spyd

1 brødskive

litt maldon salt

litt grillkrydder

ca 1 ss olivenolje

et par litt tykke skiver agurk

noen skiver spekeskinke

chorizo pølse

salami

et par osteskiver med Brie, eller annen ost du liker

cherry tomater er også godt (det hadde ikke jeg)

grillpinner

 

Start med å skjære en brødskive opp i litt store terninger og stek en de i litt olivenolje, salt og grillkrydder i en stekepanne. Stek til brødet er litt sprø i kantene. 

Vask og skjær litt tykke skiver av en agurk,

Skjær skiver av osten.

Tre så alt sammen på grillpinner og det er klart for servering!

Håper det smaker!

💗

 

 

 

#spisogspar #blogg #hverdag #matglede #helse #tips #frokost #lunsj #mat #helg #tirsdag #onsdag #diabetes #lavkarbo #mamma #bilde #foto #innlegg #blogglisten #Norge

 

 

 

 

 

Slik lager du en kjempegod, sunn og proteinrik sjokoladekrem - supert til frokost!

Hei!

Her kommer  en oppskrift på en super start på dagen og uken ikke minst, en frokost  eller et mellommåltid som gir masse energi og holder deg god og mett lenge!

Ha en god mandag!

💗


 

Sjokoladekrem laget av avokado og kokosmelk

(1 stor porsjon eller 2 mindre)

 

100 gram fullfett kokosmelk

100 gram gresk yoghurt

1/2 moden avokado

2 ss kakao pulver

20 gram sukrin melis

20 gram sukrin gold

1/4 ts maldon salt

15 gram proteinpulver med sjokoladesmak

 

Tilbehør: Havregryn, jordbær og blåbær, har du salte peanøtter  er også dette kjempegodt til.

 

Mos avokado og bland alle ingrediensene sammen.   Ha det over i skål eller glass og topp kremen med havregryn og friske bær, eller legg lagvis på glass slik som jeg har gjort her.

💗



 

Håper det smaker!

💗

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #mat #matblogg #frokost #sjokoladekrem #kokos #mamma #helse #livsstil #matglede #Norge #proteinpulver #tips  #januar #mandag #hverdag #uke #helg #frokost

Ukemeny 2/ 2017, middag for 4 på lavbudsjett

Hei!

Ny uke og nye muligheter står for døren! Her kommer mine tips til sunne og rimelige middager for den kommende uken.

Tid og ro er en viktig setting rundt måltidet. Dette er et samlingspunkt, det  å sitte rundt bordet og snakke sammen og nyte et godt måltid sammen med venner og / eller familie uten noe stress som tv og mobiltelefoner, det er utrolig viktig, synes jeg. 

Visste dere at ordet måltid har betydningen et mål, en viss mengde lagd mat, gjerne spist sammen med  andre, til faste tider. Ordet mål kommer fra norrønt  mál og har sammenheng med at maten blir spist til faste, tilmålte tider. 

Ha en fin uke!

 

Mandag



Kremet gresskarsuppe med chorizo

 

Tirsdag



Wraps med pulled kalkun og guakemole

 

Onsdag



Ørret med grønnsaker og tztatziki

 

Torsdag



Hot dog med sunn og god topping

 

Fredag



Fargerik pasta med deilig tilbehør

 

Lørdag



Brasiiansk middag

 

Søndag



Bacalao

 

Klem

-Katrine-

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #middag #meny #matbudsjett  #mamma #bilde #foto #tips #hverdag #uke #helg #søndag #Januar

Deilig fargerik pasta!

Hei!

Først må jeg bare takke for alle de fine meldingene jeg fikk igår på mitt forrige innlegg HER, det setter jeg så uendelig stor pris på❤️ !

Jeg var på Meny igår og der  falt jeg  helt for denne fargerike pastaen. Så den MÅTTE jeg bare ha, og tenkte at dette var noe barna også ville like, for hvem liker ikke fargerik mat? Vi "spiser" jo med øynene!  Og det falt virkelig i smak. Dette er ikke fullkornspasta som vi pleier å ha til middag, men innimellom går det  vel greit, vil jeg tro.

Ha en flott fredag!







 

Pasta med kjøttdeig i tomatsaus og deilig topping

(4 porsjoner)

 

Kjøttdeig i tomatsaus:

2 ss olivenolje

2 pakker kjøttdeig, ca 800 gram tilsammen

1 glass tomatpure, 180 gram

litt vann

litt sukker

salt

grillkrydder

pepper

 

Pasta:

ca 250 gram Jakobs pasta

vann

litt salt

 

Topping:

1/2 rødkål skjært i skiver

1 rødløk

2 hvitløksfedd

1/2 squasj

1 spisspaprika

olivenolje

2 ss mateddik

litt salt



Start med å steke kjøttdeigen i olivenolje. Dryss litt salt, pepper  og gjerne litt grillkrydder over.

Når kjøttdeigen er gjennomstekt blander du inn tomatpureen og litt og litt kaldt vann til du får ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og litt sukker.

La dette småkoke under lokk mens du tilbereder  toppingen.

Vask og skjær opp alle grønnsakene og stek i olivenolje i  egen stekepanne.

Ha litt mateddik og salt over.

la det stå å små stekes på lav temperatur noen minutter til grønnsakene er myke.

Kok pasta etter anvisning på pakken.



Da er maten klar for servering!

Håper det smaker!

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #mammablogg #mamma #tips #oppskrifter #middag #pasta #uke #fredag #helg #hverdag #Norge

Om å godta at sitt eget barn har fått en kronisk sykdom

Hei!

Når jeg ser tilbake på hvordan  livet var  før og hvordan det er nå så føles alt så uvirkelig. 

Det er som natt og dag.

Skal jeg ikke snart våkne opp  fra dette marerittet?

Dette går ikke lengre, med så mye stikking i små barnefingre, i mage og lår mange, mange , mange ganger for dagen så er ikke dette greit lenger.

Det er bare tårer og tårer og tårer.

Barnet vil ikke spise, ikke ha insulin injeksjoner, vil ingenting........

Alt  ble blokkert.

Da var det bare en ting å gjøre, og det var å snakke med diabetes sykepleier på Barneklinikken. 

Heldigvis visste hun råd, og vi fikk  snakke med lege.

Så det er slik livet er blitt nå. 

Måling.

Insulin.

Mat.

Måling.

Om og om og om igjen.

Ikke rart at Vesla er lei. Det hadde alle vært i en slik situasjon. 

Kanskje det vil ordne seg litt snart.....?



Sånn var det for en ukes tid siden....

Idag er det heldigvis mye bedre.

Vi har fått time til insulinpumpe som skal gjøre hverdagen lettere og Vesla slipper da å få sprøyter. 

Og når alt kommer til alt så er jo ikke diabetes den verste sykdommen heller, selv om det føles som verdens undergang når en får en slik beskjed.

Jeg skulle så mye heller ønske at det var meg som hadde fått denne diagnosen enn henne som har hele livet foran seg og må altså leve med dette.



Diabetes er en tilstand som en aldri kan få fri fra. ALDRI.

Har en litt høyt blodsukker em dag så får dette konsekvenser også for dagen etterpå med  feks konsentrasjons problemer.

Mange opplever føling hver eneste dag - flere ganger for dagen.

Blodsukkeret begynner å svinge for den minste ting - alt fra:

-stress

-lite søvn

-hormoner

mensen

sorg

glede

fysisk aktivitet

og mye mer!

 

Men føler nå at vi begynner å finne en balanse i den nye hverdagen - og det kan bare gå bedre og bedre!

 

Klem

- Katrine -

 

 

 

#diabetes #mamma #blogg #matglede #barn #familie #helse #mammablogg #familieogbarn #side2 #blodsukker #glede #sorg #mat #Norge #hverdag #helg #torsdag #bilde #uke #spisogspar 

Oppskrift på litt sunnere vafler

Hei!

Jeg liker å putte litt havregryn i det meste og vafler er intet unntak. Her kommer en oppskrift på vafler med en litt sunnere vri, og de smaker akkurat like godt!

Idag har jeg vært på diabetes undervisning på Barneklinikken sammen med familie og lærere fra skolen til min datter. Veldig godt at mange rundt henne får kunnskap om hva som skal gjøres dersom hun får lavt blodsukker og blir dårlig. 

Denne oppskriften er  forresten sukkerfri, jeg har nemlig begynt å bruke en del stevia i det siste som er en god erstatning til vanlig sukker, men jeg bruker fortsatt både honning (som inneholder så mye godt) og sukker, gjerne brunt og økologisk sukker i matlaging.

Litt blodsukker snakk:

Havregryn metter godt og gir en fin og jevn blodsukkerstigning. Kokosolje er også bra for blodsukkeret på den måten at fettet forsinker litt blodsukkerstigningen og på den måten gir også en fin og jevnere blodsukkerstigning.  Dette er bra både for de med diabetes og de som ikke har det. 

 

Ha en flott onsdag!









Vafler med havregryn

(10 stk)

200 gram  økologisk hvetemel / speltmel

100 gram økologisk havregryn

2 ts vaniljesukker

3-4 ss Stevia (Stevia er like søtt som vanlig sukker)

1 ss kokosolje

ca 6 dl melk 

1 ts kardemomme

2 økologiske egg

litt salt (en knivspiss)

 

Visp sammen ingrediensene og stek  på et vaffeljern til de er gylne.

 



#spisogspar #blogg #mat #vafler #sunt #godt #hjemmelaget #matfrabunnen #lageselv #familie #oppskrift #mamma #mammablogg #diabetes #matglede #helse #Norge

Slik lager du hjemmelaget lasagne

God mandag!

Lille gutt i huset her har følt seg litt oversett siste tiden da "alt" har dreiet seg om Prinsessa  og blodsukkermålinger. Han hadde  veldig lyst på lasagne i dag til middag, og da ble det akkurat det. Jeg har sittet "vakt" utenfor klasserommet til Prinsessa store deler av skoledagen idag, det blir slik de første skoledagene, snart skal lærerne få opplæring i føling og diabetes så da kan jeg slappe mer av.

Her kommer oppskrift på hjemmelaget lasagne, til og med lasagne-platene er hjemmelaget i denne oppskriften, men idag hadde vi kjøpe- plater, men fullkorn så det blir litt sunnere. 

 Ha en fin dag<3

 

 

Lasagne 

(6 -8 porsjoner)

Vil du lage lasagneplatene selv lager du de først.

 

Lasagneplater

(ca 16 stk)

 2 egg

50 gram sammalt speltmel

250 gram fint speltmel

2 ss olivenolje

  Bland alle ingrediensene i en bolle så du har en fin og glatt deig.

For de som ikke har pastamaskin til å lage lasagneplater kan du kjevle ut hele deigen og lage rektangler  i lasgagne plate størrelse som du skjærer til enten med kniv eller pizzahjul. Vi har skjært lasagneplatene i  str:16 cmX 8 cm.  Det blir 16 plater totalt.

 

 

Tomatsaus med kjøttdeig

 olivenolje

1 Sjalott løk

150 gram tomatpure

4,5 dl vann

i gulrot

1-2 stenger selleri

500 gram kjøttdeig

tilsett salt, pepper og sukker etter smak

 Laurbærblad

Ta litt olivenolje på stekepannen og start med å  surre løk til den er myk. Del opp i tynne skiver gulrot og selleri og legg det oppi stekepannen  som stekes lett så tilsetter du kjøttdeigen og stek den til gjennomstekt. tilsett salt, pepper og et laurbærblad.

Så blander du tomatpure og vann i kjøttdeigen og tilsetter litt sukker etter smak.

 

 Hvit saus / Besciamelle

6 dl  soyamelk / melk

3 ss fint speltmel /hvetemel

1/2 ts malt muskatnøtt

50 gram smør

1/2 dl olivenolje

Pepper 

Salt

Hvitost  til mellom etasjene på lasagnaen

 

Smelte smør i en kasserolle. 

Bland inn olivenolje når smøret er smeltet.

Ta bort kasserollen  fra platen og tilsett 3 ss spelt mel og visp dette sammen til en tykk krem.

Hell melk langsomt mens du rører.

Ha litt muskatnøtt  oppi den hvite sausen.

Tilsett pepper og salt etter smak. Sett kasserollen tilbake på kokeplaten og kok opp mens du rører.  

Når det begynner å koke kan du sette sausen tilsides.

Finn en stor ildfast form som er passe til lasagne og sett stekeovnen på 175 grader.

Nå må du koke opp vann i en gryte stor nok til å legge lasgneplatene oppi. Bruker du ferdige lasagneplater er det ikke nødvendig å koke de først.

Legg 4 stk plater om gangen oppi det kokende vannet.

De skal kun koke ca 1 -2 minutter ( ta de opp med feks skaftet av en tresleiv) før du legger de oppi lasagne formen.

Start med å legge tynt lag med  tomatsaus med kjøttdeig i bunnen av formen.

Legg så lagvis ca 3-4 lasagneplater oppå slik at bunnen er dekket, så tomatsaus og kjøttdeig og så hvitost og hvitsaus på toppen.

Legg dette lagvis i ca 4 etasjer.

På toppen er det ost og hvitsaus øverst.

 Stekes midt i ovnen på 175 grader (over og under varme)  i ca 20 minutter.

 

Før servering kan du gjerne drysse ferske basilikumblader på  toppen.


Håper det smaker!

 

 

 #lasagne #mat #blogg #hverdag #foto #mandag #uke #nyttår #matglede #helse #matfrabunnen #hjemmelaget #middag #tips #2017 #familie #mammablogg #matblogg #helseblogg #Norge #diabetes 

En god start på det nye året!

Hei og godt nyttår ❤️ 

Idag våknet jeg opp til skyfri himmel her i Bergen, så året starter bra! 

Det ble en rolig og koselig nyttårsfeiring på oss i går. Jeg er ikke spesielt glad i fyrverkeri, og det er ikke resten av familien heller så det ble ikke noe smelling på oss!

Blodsukkeret til Vesla svingte veldig igår på kvelden og natten, og det er kanskje ikke så rart da det ble en del mat - både søtmat og saltmat.  Selv om en gir insulin til hvert karbohydrat-måltid  så gir fettrike måltider sammen med karbohydrater en langsom blodsukkerstigning som er  bra for kroppen da en ikke ønsker en brå stigning, men samtidig  er det vanskelig å senke blodsukkeret i ettertid. Så måltider med mye fett bør en sette insulin etter måltidet og ikke før, som en egentlig skal gjøre.  

En spennende nyhet er at jeg fikk for noen dager siden en henvendelse fra en sponsor som er interessert i å bruke oppskriftene her på bloggen, så det er jeg spent på!

Nå gleder jeg meg til å ta fatt på det nye året - og det nye livet vårt med en diabetiker i hus, ikke minst,  og mange nye oppskrifter vil det selvfølgelig også komme her på bloggen.

❤️ 

Har du lyst å startet det nye året med deilige minipaier? Oppskrift  finner du HER

 



#spisogspar #blogg #matglede #helse #mamma #mammablogg #familie #nyttår #hverdag #diabetes #helg #søndag #uke #bilde #januar 

myTaste.no