hits

januar 2018

Hjemmelaget mandelsmør

Hei!

Dagens oppskrift er mandelsmør som smaker helt nydelig - det er kjempegodt alene eller som tilbehør til  pannekaker og vafler eller sammen med for eksempel cottage cheese eller gresk yoghurt. Det kan også brukes i kaker eller som fyll i konfekt - the sky is det limit! 

Jeg starter ofte dagen med en liten skål med mandelsmør - det både smaker godt og holder en mett leeeeeenge!

Mandelsmør

(en liten porsjon)

 

100 gram mandler

en liten klype salt

ca 1 ts sukrin gold (kan sløyfes)

1/2 ts kanel (kan sløyfes)

litt vaniljepulver etter smak (kan sløyfes)

 

Sett stekeovnen på 180 grader.

Legg mandlene utover et bakepapir på en stekeplate.

Sett mandlene midt i ovnen i ca 10 - 12 minutt.

Når de er ferdig ristet har du de over i en blender og la maskinen gå til de blir til mel og videre til fettet begynner å komme ut av mandlene. Tilsett nå salt og eventuelt sukrin og kanel. La blenderen kjøre til du har fått mandelsmør.  

Håper det smaker!

 

 

Klem 

- Katrine-

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #mandelsmør #lavkarbo #mat #mandler #oppskrift #hjemmelaget #onsdag #hverdag 

Lavkarbo pannekaker (glutenfri) supre som wraps også!

Hei!

Disse pannekakene inneholder nesten ingen karbohydrater og kan nytes av de fleste med god samvittighet! Du kan lage de salte eller med litt søtning og gjerne smak av vanilje. Disse tynne  pannekakene smaker kjempegodt sammen med vaniljeis også.  Oppskrift på hjemmelaget  lavkarbo vanilje iskrem finner du HER

Pannekakene er  gode som wraps og fyll de med ditt favoritt pålegg eller bruk de til taco, men ikke bruk søtning og vanilje da. Et annet tips er å fyll de med kjøttdeig i tomatsaus og ost og varm de i ovnen - det er bare syyyyykt godt!

Tynne crepes

(  ca 4- 6 pannekaker  )

 

2-3 egg

2-3 store ss cottage cheese

litt salt

litt søtning etter smak (kan sløyfes)

1 ts vaniljepulver (kan sløyfes)

 

Kjør ingrediensene i en blender eller bruk en stavmikser.

Stek  tynne pannekaker i litt smør  i teflon stekepanne på svak til middelshøy varme.

Lager du de søte kan du servere de med feks nyrørt bringebærsyltetøy. og litt krem/ kesam, eller friske bær og vanilje iskrem, eller hva med blåbær og bacon?  Lager du de salte kan du fylle de med feks  salat, bacon eller stekt kylling, majones for å nevne noe. 

Håper det smaker!

 

Ha en fin dag!

 

#spisogspar #blogg #matglede #hverdag #helg #pannekaker #lavkarbo #lavkarbopannekaker #januar #kos #karbohydrater #søtt #godt #helse #oppskrift #tips 

Tiramisu ekspress

Hei!

Idag deler jeg en " ny" og superenkel variant av Tiramisu som jeg laget igår, denne gangen i porsjonsglass. Tiramisu betyr "ta meg opp" som mener i denne sammenheng at en våkner  av denne oppskvikkende desserten med sterk kaffe! Dette er en lavkarbo dessert.  Denne desserten må serveres straks når den er laget! 

Tiramisu ekspress

(2 porsjoner)

 

Mandelbunnen:

50 gram finmalte mandeler (IKKE fettredusert!)

ca 1/2 ss smør

1 -2 ts sukrin:1 

 

Kremen: 

1 dl kremfløte

1 stort egg

ca 1 ss sukrin:1

 

revet skall av 1/2 appelsin

ca 6 ss sterk kaffe

et par dråper romessens

bakekakao drysses på toppen

sukkerfri eller mørk kokesjokolade hakket til topping

eventuelt friske bær tilslutt til pynt

 

Stek under omrøring mandel melet sammen med smør og sukrin (etter smak) i en stekepanne på middelshøy temperatur, pass på så det ikke svir seg.  

 Visp kremfløten stiv og sett den kaldt.

Visp egg og sukrin (etter smak) til luftig eggedosis.

Bland forsiktig sammen kremen og eggedosisen og appelsinskallet .

 Bland sterk kaffe og romessens etter smak.

Finn frem 2 glass og ha først mandelmelet i bunnen som du trykker litt ned i glasset, ha 2-3 ss med kaffe og rom blandingen over. 

Ha egg og kremblandingen oppå.

Topp desserten med litt bakekakao og gjerne revet sjokolade,  og gjerne friske bær til pynt tilslutt.

 

Server straks!

Håper det smaker!

 

 

Sponset av funksjonellmat.no

Ha en fin uke start!

💗

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #lavkarbo #oppskrift #dessert #hverdag #mandag #uke #helg #tiramisu #lavkarbotiramisu #matfrabunnen #vinter 

 

 

Lavkarbo ukemeny uke 5/ 2018

Hei!

Trenger du inspirasjon og tips til varierte lavkarbo - middager  finner du flere tips her- et tips for hver ukedag :) 

Jeg legger også ved et bake-tips, et dessert-tips og et smoothie-tips tilslutt.  

 

Lavkarbo ukemeny 5/ 2018

 

Mandag

Gulrotsuppe med foccacia

 

Tirsdag

Fiskegrateng/ fiskeform

 

Onsdag

Omelett med sopp, paprika og squasj

 

Torsdag

Svinekoteletter med speilegg og ovnsstekte squasj

 

Fredag

Frityrstekte mozarella, squasj og bacon boller med sursøt saus

 

Lørdag

Sashimi

 

Søndag

Nydelig spinatpasta med kremet ost og sopp saus

 

Ukens dessert

Tiramisu

 

Ukens baketips

Alternativ til "Rug" brød

Smoothie

Ukens smoothie- tips (passer til frokost, lunsj eller kvelds) 

 

 

Håper det smaker!

 

Ønsker deg en flott uke 💗

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #helse #lavkarbo #mattips #spare #hverdag #matfrabunnen #uke #ukemeny #lavkarboukemeny #middager #middag #lavkarbomiddag 

Sunn og god snacks til helgen!

God fredag!

Så var det helg igjen, som dagene flyr! Og når det er helg er det jo kos å ha noe godt å tygge på, noe som er enkelt godt og ikke minst SUNT: ristede mandler er kjempegod snacks.  Viss du har lyst på noe salt å spise så er dette å anbefale! Raskt og lett  å lage og smaker kjempegodt og ikke så usunt heller. Mandler  er proteinrike og har et høyt innhold av  umettet fett og fiber som  øker metthetsfølelsen og kan dempe lysten til å småspise.  Mandler er også rike på  E vitamin som er gunstig for immunforsvaret og magnesium som er godt for hjertet


 

Du trenger :  ♥en pose mandler   (400 gram) ♥ ca 1/2 ts salt, gjerne maldon salt  ♥ ca 1 ss nøytral olje/ smør



Ha olje i en stekepanne, tilsett mandlene og  stek de godt mens du vender på de i ca 10 minutter. Tilslutt strør du litt maldon salt eller vanlig salt over.

Da er det ferdig og klar for å nyyyytes!

 

 

God helg!

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #mandler #stektemandler #helg #fredag #kos #oppskrift #mat #sunt #godt #saltemandler #lavkarbo #lavkarbomandler #januar 

Lavkarbo middags tips

Hei!

MMmmmmm..... - Frityrstekte  mozarella boller med squasj og bacon  ble en utrolig god middag!  Jeg ble inspirert av en you tube video med squasj og mozarella, og jeg la til bacon og lagde en sur-søt saus til å dyppe de i som ble en kjempegod smaks-kombinasjon!

Frityrstekte mozarella boller  med squash og bacon

(3 stk)

1/2  squasj på langs (du trenger lange  tynne remser med squasj)

3 stykker bacon tynne lange stykker

1 mozarella ost

ca 1-2  egg

ca 2 ss sesam-mel

ca 2 ss mandel-mel (malt selv)

ca 50 gram finrevet parmesan ost

3  stk tannpirkere eller lignenede

Frityrolje, feks  solsikkeolje

 

Bruk en ostehøvel og skjær tynne, lange  remser på langs.

Skjær opp mozarella osten i 3- 4 deler utifra hvor tykke skiver du ønsker.

Finn frem 3 skåler, en til å ha vispet egg i, en til sesam- mel og mandel- mel i og den siste med finrevet parmesan ost.

Legg to remser med squasj på kryss.

Legg et mozarella stykke på midten og brett squasjen over osten.

Surr tilslutt et stykke bacon rundt.

Stikk en tannpirker igjennom tilslutt for å holde squasj og bacon på plass.

Dypp de først i melblandingen, så i egg, så i ost og tilslutt i mel igjen. 

Varm opp frityrolje i en kasserolle (OBS: Ha et lokk tilgjengelig i tilfelle det skulle ta fyr!)

Legg osteballene ned i oljen med en stekespade eller lignende og la de friteres i ca 2 minutt. Det skal boble godt rundt de mens de ligger i oljen. 

Legg de på tørkepapir når de er ferdige og la de dryppe litt olje av seg.

Server feks  med sur-søt chilli saus og en salat.

 

Sur søt saus

(1 liten porsjon nok til en liten skål)

 

10 - 15 cherry tomater, oppskjærte

1-2  ss sukrin gold eller annen søtning (smak til)

ca 1 ss hvitvins eddik

litt salt

ca 1/2 chilli (uten frø) (smak til)

en liten del ( ca 1 cm) med ingefær skjær i mindre deler.

1 liten sjalott løk

 

 Gi alt et oppkok i en kasserolle og la det stå å småkoke ca 15 minutt - 20 minutt til alt er mørt. Bruk en stavmikser til å mose alt til en litt tykk saus/ dressing.

 

Håper det smaker!

 

 

 

Klem

- Katrine -

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #middag #lunsj #moarella #mat #lavkarbo #lavkarbomiddag #lavkarbolunsj #lavkarbotips #hverdag #torsdag #uke #januar 

 

 

 

 

Tiramisu (lavkarbo)

Hei!

Tiramisu er en skikkelig oppkvikker av en dessert, og denne som er sukkerfri og lavkarbo smakte nydelig godt kan i tillegg nytes med god samvittighet!

Tiramisu er en italiensk dessert som  betyr "ta meg opp" desserten består opprinnelig av egg, sukker, mascarpone ost, sterk kaffe (espresso kaffe) og fingerkjeks og blir ofte smaksatt med konjakk eller likør.  Idag deler jeg her min lavkarbo variant av denne deilige desserten.

Tiramisu

250 gram mascarpone ost

4 egg

totalt 100 gram  sukrin :1 eller annen søtning (tilsvarende 80 gram sukker)

noen dråper rom essens

ca 2 små kopper stek espresso kaffe

ca 150 gram vanilje kjeks lavkarbo (oppskrift HER)

bakekakao til strø 

kokesjokolade eller sukkerfri sjokolade, raspet ca 50 gram

ferske bringebær til pynt

 

Start med å skille eggeplommene i en skål og eggehvitene i en annen skål.

Visp eggeplommene med 40 gram sukrin og tilsett mascarpone ost litt og litt om gangen.

Visp det sammen og sett skålen til side.

Visp eggehvitene og 40 gram sukrin  til en helt stiv krem.

Rør så  veldig forsiktig eggehvitekremen inn i mascarponekremen. 

Sett kremen i kjøleskapet mens du forbereder resten.

Bland kaffe med 20 gram sukker og noen dråper romessens

Bruk en litt høy form til tiramisuen feks en form som passer til lasagne.

Legg halvparten av  kremen  i bunnen, så dryss med bakekakao og raspet sjokolade,  og så kjeks som dyppes raskt i kaffen først. Pass på at de ikke blir for bløte.

Avslutt med kremen på toppen og  dryss bakekakao (jeg drysser med en te-sil)  og raspet sjokolade over, topp det hele med bringebær. 

Sett tiramisu ca 3-4  timer (best dagen etter!)  i kjøleskapet før servering. ( Tips: er den veldig rennende og bløt kan du sette den i frysen for ca 45 minutter.)

 

Håper det smaker!

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #helse #lavkarbo #tiramisu #lavkarbotiramisu #dessert #lavkarbodessert #matfrabunnenav #mandag #hverdag #helg

 

 

 

 

 

Vanilla cookies med ostekrem- glasur (lavkarbo)

Hei og god søndag!

Idag vil jeg dele en oppskrift på deilige vanilje kjeks med ostekrem- glasur. Dette ble kjempegodt!

Vanilla cookies

(ca 25 stk)

 

100 gram smør 

50 gram sukrin gold (eller annen søtning)

50 gram sukrin:1 (eller annen søtning)

100 gram mandel mel (malt selv)

100 gram hasselnøtt mel (malt selv)

1 egg

1/2  ts bakepulver

1 ts vaniljepulver

1 knivspiss salt

 

Ostekrem glasur

ca 4 ss kremost (Tine eller Coops kremost naturell)

noen dråper sitron saft 

ca 1/2 ts vaniljepulver

ca 1 ss sukrin melis (etter smak)

 

Sett stekeovnen på 170 grader (over og under varme)

Smelt smøret i en kjele og bland inn søtning.  Ta kjelen bort fra varmen og tilsett så resten av ingrediensene.  La røren stå å svelle ca  10 minutt. Gjør klar et stekebrett ikledd bakepapir.

Jeg brukte en sprøyte pose til å forme kjeksene til avlange staver.  Du kan også lage runde kjeks ved å legge deig klatter med  feks en iskremskje.

Stek kjeksene midt i ovnen i ca 10 - 15 minutt, følg med de så de ikke blir brente!

Når de er ferdigstekte må de ligge på bakepapiret og avkjøles så blir stivere og mer crispy. 

Visp ingrediensene sammen og smak til med søtning. Ha ostekremen i en sprøytepose og ringle ut tynne striper med glasur på kjeksene.

Du kan bytte ut ostekremen med smeltet sjokolade viss du liker det bedre.

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine -

 

❤️ 

 

 

 Sponsor:  Funksjonellmat.no

 

 

#spisogspar #blogg matglede #tips #oppskrift #lavkarbo #kjeks #lavkarbokjeks #ostekrem #matfrabunnen #mandelmel #

 

Litt søtningsstoff snakk + en oversikt over hvilke søtningsstoffer som gir blodsukkerstigning.

God lørdag!

. Det finnes utrolig mange søtningsstoffer idag, noen har rykte på seg til å være dårlige for kropp og helse og andre skal være helt naturlige. Som feks aspartam er det stadig vekk snakk om i media; det  har rykte på seg for å være kreft-fremkallende og gi insulin resistens.  Sukrin, som jeg selv er blitt veldig glad i, er  100 % naturlig og er basert på sukkeralkoholen erytrithol  som finnes naturlig i blant annet pærer, meloner og sopp. Noen søtningstoffer  gir også bivirkninger med magevondt visst en inntar for mye, dette kan være individuelt fra person til person hva en tåler.. Det er virkelig ikke lett å finne frem i denne søtningsstoff-jungelen! 

Da datteren min fikk diabetes i desember 2016 var vi flere uker på sykehuset og fikk blant annet opplæring i ernæring og det ble også snakket om søtningsstoffer som blir så mye brukt idag. 

Helt i starten av "diabeteslivet" vårt kjøpte vi Nugatti Zero (inneholder 4,1 gram karbo pr porsjon) som min datter da kunne få på en brødskive om lørdagene, men skal si dette gav blodsukkerstigning, det ble kjempehøyt og vanskelig å fa ned igjen til normale verdier, vi prøvde Nugatti Zero en periode og det samme skjedde gang på gang! Den er søtet med   Maltitol som gir blodsukkerstigning, så angående blodsukker var det bedre for henne å velge Nugatti Max (inneholder 5,4 gram karbo pr porsjon), da har vi kontroll på blodsukkeret.  Men dette kan sikkert variere fra person til person hva som fungerer.  

 

(bilde er fra google)

Her kommer en liten oversikt over søtningsstoff og hvilke som gir blodsukkerstigning og hvilke som ikke gir blodsukkerstigning.

 

Søtningsstoff

Gir blodsukkerstigning:

 

 Fruktose

Sorbitol

Xylitol

Mannitol

 Maltitol

Iaktitol

Isomalt

Tagatesse (gir litt blodsukkerstigning)

 

 

Gir ikke blodsukkerstigning:

 

Aspartam

Cyklamat

Acesulfam K

Sakkarin

Sukralose

Erytritol  (Sukrin)

Stevia

 

 

Håper dette var oversiktlig og greit! 

 

Ha en fin dag videre!

- Katrine -

 

 

Oversikt over søtningsstoffer finnes på www.diabetes.no          

Kilder: www.diabetes.no, www.nugatti.no, Ernærings hefte fra  Haukeland Universitets Sykehus 

Funksjonellmat.no

 

 

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #søtning #ernæring #mat #lavkarbo #diabetes #kosthold #søtstoffer #helg #sukrin 

Lavkarbo brød og testing av ny type mel

Hei!

Så var det helg igjen! I natt var det nok en våkenatt da datteren min på 10 år har veldig svingete blodsukker (hun har diabetes type 1) Siste tiden har det enten vært veldig høyt eller veldig lavt, ingen mellomting og det er veldig slitsomt - aller mest for henne selv... Det er nok muligens forkjølelsen som påvirker blodsukkeret på denne måten.... 

Men over til overskriften: Idag har  jeg testet en ny type mel som jeg aldri har  hørt om før sviger-familien  fra Brasil kom på besøk til jul i fjor.  Min svigermor  hadde med en oppskrift på lavkarbo brød laget med  blant annet aubergin-mel. Dette var nytt for meg og krever litt forarbeid med å skjære opp auberginene og tørke de i ovnen et par timer til de er som chips.  Så maler du det til mel med en blender. 

- Visste du at aubergin inneholder kun 2,5 gram karbo pr 100 gram ifølge matvaretabellen?

Jeg ble først litt skuffet først over at brødet ble så lite og kompakt ca:  20 cm (lengde) x 9 cm (bredde)  x ca 4 cm (høyde), og smaken var veldig annerledes enn det jeg har smakt før, men etter å ha prøve-spist en- to -tre skiver, så synes jeg brødet ble veldig godt og faktisk minner en del om RUG- BRØD!

Dette brødet har mye smak og er saftig og godt synes jeg så det skal jeg lage igjen!

Tusen takk for oppskrift Vera og Marcia <3 

Lavkarbo brød

(et lite brød)

6 egg

1 kopp aubergin-mel (ca 950 gram auberginer, ca 2- 3 stk)

1 kopp sesam-mel

50 gram revet parmesanost

1/2 ts salt

1 ts sukrin:1

ca 1/3  kopp med vann

2 ts bakepulver

sesamfrø til topping

 

Brødform: ca mål: 22 cm (lengde) x 10 cm (bredde)  x 6 cm (høyde)

Start gjerne dagen  før med å tilberede aubergin melet. Vask og skjær bort stilken på auberginene (jeg hadde 2,5 stk). Skjær auberginene på langs tynne skiver og legg på et stekeplate ikledd bakepapir. Sett det i stekeovnen på ca 50 - 70 grader (over og under varme). La det stå slik å tørke til de er helt tørre.  Dette kan ta noen timer. Når de er tørket bruker du en blender og maler de til mel. 

Da er det klart for brød-laging!

Sett stekeovnen på 200 grader.

 Visp eggene godt og tilsett resten av ingrediensene, bland godt sammen (jeg brukte en kjøkkenmaskin med eltekrok). Røren skal være litt seig.  

Hell røren over i en smurt brød form eller ha bakepapir i formen og hell røren oppi.  Bruk en slikkepott til å glatte ut røren i formen.

Dryss over sesamfrø på toppen.

Sett det midt i stekeovnen til steking i ca 30 minutter.

 

Brødet minner mye om rug brød synes jeg og  det ble saftig og godt. Smakte veldig godt med hvitost på :)

 

Håper det smaker!

 

 

Klem 

- Katrine -

Sponsor: Funksjonellmat.no

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #helse #lavkarbo #lavkarbobrød #aubergin #aubergin-mel #mat #mattips #kosthold #lavkarbomat #oppskrift #vinter #diabetes #Brasil #familie #brødmat #helg #fredag

 

Mat-muffins (lavkarbo)

Hei!

Mat-muffins er så utrolig godt og fordelen med disse er at de inneholder veldig lite karbs  (både lavkarbo og glutenfri). Mat-muffinsene mine  er fylt med ost, skinke og vårløk, men har du annet fyll  du liker bedre er det bare til å  bytte dette ut med dine favoritter.  De inneholder i tillegg cottage cheese som er proteinrikt , så dette er supert til frokost, lunsj eller kveldsmat. De er gode kalde også og smaker godt i matpakken :)

Mat-muffins med ost og skinke

(ca 7 stk)

 

3 mellomstore egg

1 ts salt

40 gram mandelmel (malt selv)

10 gram sesammel 

3 ss cottage cheese

100 gram revet hvitost eventuelt 50/50 med hvitost og parmesanost eller annen ost du liker

100 gram skinke skjært i biter

1-2 stk vårløk, hakket

 

Sett ovnen på 175 grader.

 bruk gjerne en stavmikser til å mikser sammen egg, salt og  cottage cheese. Når du har en glatt røre tilsetter du mandelmel og sesammel og revet hvitost, oppskjært skinke og vårløk.

Fyll røren i muffinsformer, gjerne silikonformer da det er lettere å få muffinsene ut av formen når de er ferdig stekte, eller du kan også smøre formene med litt smør eller nøytral  mat-olje. Jeg fikk tilsammen 7 mellomstore (vanlig størrelse) mat-muffins.

Sett det midt i ovnen i ca 15 minutter.  Når røren er tørr og de begynner å bli gylne er de ferdig stekte. La de stå å avkjøles litt før du tar de ut av formene, eller spiser de med skje rett utifra formen.

Håper det smaker!

 

 

Ønsker deg en super dag!

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #oppskrift #lavkarbo #mattips #lavkarbomuffins #matmuffins #lavkarbotips #matfrabunnenav #hverdag #kosthold #mat

Et deilig og mettende smoothie-tips

Hei!

Her kommer et tips til hvordan lage en god og mettende smoothie med veldig lite karbohydrater.

Ved å tilsette kokosolje holder metthetsfølelsen mye lengre enn en smoothie uten fett.  Smoothie er supert til både frokost, mellommåltid eller som lunsj. :)

Skogsbær smoothie

(ca 3 små glass)

200 gram skogsbær blanding, frossen (fåes kjøpt hos  Rema 1000)

ca 4 dl kokosmelk

1 ss kokosolje

smak til med et par ss sukkerfri saft feks Fun Red berries   

eventuelt ca 1 ss sukrinmelis eller annen søtning etter smak

 

Skyll først den frosne bærblandingen.  Bruk en blender eller en stavmikser til å lage smoothien. 

Når du har rette smaken og konsistensen er smoothien klar for å nytes!

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine -

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #oppskrift #smoothie #lavkarbo #lavkarbosmoothie #drikke #hverdag #sunt #mettende #helse #kosthold #tirsdag #vinter 

Sunt og godt med Omelett (lavkarbo)

Hei!

Omelett er så godt og  mettende og ikke minst enkelt å lage! Omelett er også en super måte å bruke opp rester på.  I går hadde jeg en halv paprika, en halv squash og litt sopp igjen fra middagen igår, og da brukte jeg likeså godt dette i omeletten.  

Omelett passer bra både til frokost, lunsj middag og til kveldsmat.

 

En liten omelett

(2 porsjoner)

 

5 mellomstore egg

5 ss revet parmesan ost

5 ss fløte

salt og pepper

1/2  squasj skjært i tynne ringer, delt i 4 deler.

1/2 rød paprika skjært i strimler

 1/2 boks med oppskjærte  sjampinjong sopp

 

Skjær opp paprika og squasj.

Visp sammen egg, fløte, revet ost, salt og pepper.

Hell det oppi varm stekepanne (jeg bruker teflon stekepanne).

Skru ned varmen til svak varme og tilsett paprika, squasj og sopp. 

Sett lokk på stekepannen og la det stå på svak varme til omeletten er stivnet helt.

Da er den klar til å nytes!

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine -

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #oppskrift #omelett #lavkarbo #hverdag #lavkarbomat #matfrabunnen #januar #mat 

 

Sukkerfri og glutenfri kjeks

Hei og god mandag!

Ny uke og nye muligheter -  det tror jeg på;  hver uke og igrunnen hver dag er en ny start med nye muligheter. Ta vare på andre og ta vare på deg selv. Og angående det å ta vare på deg selv synes jeg det er viktig å tenke gjennom hva en spiser og drikker iløpet av dagen - det føles så  godt å ta vare på kroppen og helsen sin - og det vinner en myyyye på!  Uken starter med et lite baketips: nemlig sukkerfri og glutenfri kjeks. Kjeks er veldig enkelt å lage og disse smaker kjempegodt av appelsin (revet appelsinskall) og vanilje. 

 

Appelsin kjeks

(ca 15 store kjeks)

100 gram smør

100 gram sukrin gold (eller annen søtning som minner om brunt sukker)

1 egg

100 gram mandelmel (jeg maler selv)

100 gram hasselnøttmel (jeg maler selv)

ca en liten halv ts vaniljepulver

1/2 ts bakepulver

 en liten knivspiss salt

ca 2 ts finrevet appelsinskall

 

Sett stekeovnen på 170 grader (over og under varme)

Start med å smelte smøret. 

Visp inn sukrin.

Tilsett egget og visp godt.

Sikt inn mandel og nøttemel, bakepulver, vaniljepulver og litt salt. Tilslutt blander du inn fin raspet appelsinskall.

La deigen/ røren stå å svelle ca 10 minutter på kjøkkenbenken før du bruker feks en iskremskje til å legge klatter med røre utover et stekebrett med bakepapir. (OBS er deigen veldig våt slik at den bare renner utover kan du tilsette litt mer mandel/nøttemel. 

Topp kjeksene gjerne med skivete mandler.

Sett kjeksene midt i ovnen i ca 10 - 15  minutt. Røren har da glidd utover til flate kjeks og stivnet, de har også en gyllen farge, men vil fortsatt være ganske myk. 

Ta ut brettet og la kjeksene stå å avkjøles, når de er helt avkjølte blir de mer tørre som kjeks skal være.

Håper det smaker!

 

Ha en flott dag videre!

 

Klem 

Katrine

 

 

#spisogspar #blogg #matblogg #matglede #tips #oppskrift #matfrabunnen #lageselv #lavkarbo #kjeks #lavkarbokjeks #søtt #godt #lavkarbo #hverdag #lavkarbomat #mattips #oppskrift #mandag #vinter #januar

Lavkarbo ukemeny til den kommende uken

Hei!

Her kommer noen middagstips til den kommende uken.  Legger også ved et dessert tips, frokost/ lunsj tips og et baketips.

Kanskje du finner noe som frister ?  :)

 

Ukemeny uke 3, 2018

 

Mandag

Hamburger

Tirsdag

Soppsuppe

Onsdag

Pølsepanne med blomkålris

Torsdag

Fylte middagspannekaker

Fredag

Risotto med ørret

Lørdag

Pasta bolognese

Søndag

Fisk med stekte grønnsaker

 

Ukens dessert tips:

Sjokoladepudding

 

Ukens baketips:

Sjokoladekjeks

 

Ukens frokost/ lunsj tips:

 Omelett- vafler

 

 

Håper det smaker!

 

 

Klem

- Katrine-

 

 

#spisogspar #blogg #lavkarbo #middag #lavkarbomiddag #dessert #baketips #mat #uke #hverdag #helg #oppskrift #matfrabunnenav #januar #ukemeny

Omelett-vafler

Hei og god lørdag!

YUM! Dette ble  utrolig godt!!!

Dagens mat-tips er omelett-vafler som er  gode og mettende og passer bra til både frokost, lunsj, mellom-måltid eller til kveldsmat.

Omelett-vafler

(4 plater)

 

4 egg

4 ss fløte

4 ss strimlet skinke eller stekt bacon i terninger

25 gram revet hvitost

salt og pepper

litt finhakket persille

finhakket vårløk er også veldig godt 

 

Visp sammen ingrediensene og stek omelett- vaflene i et  smurt  vaffeljern. 

Server og nyt!

 

Håper det smaker!

 

 

Klem

- Katrine -

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #lavkarbo #lavkarbovafler #ometettvafler #lavkarbofrokost #lavkarbolunsj #hverdag #helg #sunt #godt #tips #oppskrift

 

Tid for supper (lavkarbo)

Hei!

Dagens mat tips er  kremet gresskarsuppe med smak av kokosmelk, toppet med chorizo og ristede gresskarkjerner som ble en kjempegod smaksopplevelse!  Det fine med denne suppen er at den kan nytes av de aller fleste, selv de som må holde seg unna melkeprodukter og gluten!

Gresskar inneholder i tillegg  kun 1,7 gram karbohydrater pr 100 gram, kokosmelken 1,5 gram karbohydrater pr 100 gram og sjalottløken inneholder 3,3 gram karbohydrater pr 100 gram vare, så alt i alt er det svært lite karbohydrater i denne suppen.

 





 

Kremet gresskarsuppe med kokosmelk, chorizo og ristede gresskarkjerner 

(4 porsjoner)

 

800 gram gresskar skjært i terninger

1-2 dl vann

ca 3 ts salt,  Himalayasalt eller maldon (etter smak)

1 boks kokosmelk ( 400 ml)

ca 1 ts pepper

1 -2 stk sjalottløk 

2 ss olivenolje

 

Topping:

gresskarkjerner

creme fraishe

chorizo pølse

litt persille (finhakket)

 

Du trenger også en stavmikser.

 

Start med å skjære et  gresskar i deler og fjern frø i midten og skallet. Skjær gresskar "kjøttet" i terninger og mål opp til ca 800 gram.

Stek en løk i skiver og stek i en kasserolle sammen med litt olivenolje til den er myk og blank.

Tilsett gresskaret, salt og pepper og ca 2 dl vann. Kok på middelshøy varme under lokk, rør om innimellom til de  er myke.



Tilsett da kokosmelken og rør om. 

Bruk en stavmikser til å mose gresskaret og få en kremet konsistens.

La stå på svak varme, mens  du tilbereder gresskarkjerner på en stekepanne med litt salt og middelshøy varme mens du rører om. Tar du for høy varme på begynner de å poppe!

Rist brødskiver som er godt som tilbehør til suppen.

Skjær opp chorizopølse.

Server suppen med chorizopølse, litt creme fraishe, ristede gresskarkjerner og et dryss persille.

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine - 

 



 

#spisogspar #blogg #hverdag #helg #matglede #helse #mat #suppe #gresskar #gresskarsuppe #mamma #foto #uke #tips #middag #tips #oppskrift #matfrabunnen #tidforsupper #januar

En god start på dagen: 5 frokost tips (lavkarbo)

Hei!

Innimellom blir en litt mat-lei og lurer på hva en skal lage til frokost.... Det er mye godt en kan spise på lavkarbo-kost og her kommer et par frokost tips som skal gi både energi og holde deg mett lenge!   

Hjemmelaget granola

Mandelsmør

Omelettmuffins

Mandelgrøt og nøtte -grøt

Chiapudding

 

Håper det smaker!

 

Ha en fin dag!

 

 

Klem

- Katrine -

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #frokost #mat #oppskrift #tirsdag #hverdag #lavkarbo #lavkarbomat 

Lavkarbo ukemeny (tips til middager) uke 2

Hei!

Så står ny uke for døren, den andre uken i det nye året!  Lurer du på hva du skal ha til middag i den kommende uken så har jeg noen tips her, kanskje du finner noe du liker?

Lavkarbo ukemeny

Mandag

Blomkålsuppe med bacon og ostechips

Tirsdag

Spinatpasta med  ostesaus, stekt bacon og sopp

Onsdag

Fiskepinner

Torsdag

Blomkål  med skinke og hvit saus

Fredag

"Risotto" med oliven og ørret

Lørdag

Mini pizza

Søndag

Fiskegrateng /fiskeform

 

Håper det smaker!

 

Klem 

- Katrine -

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #mattips #lavkarbotips #middag #lavkarbomiddag #oppskrifter #ukemeny #hverdag #helg #søndag 

Lavkarbo "risotto" med ørret

Hei!

Dette ble et kjempegodt måltid og ikke minst utrolig enkelt og raskt å lage og det er supert for sånne som meg som liker at ting skjer raskt på kjøkkenet, haha!

 

Lavkarbo risotto med ørret

(2 porsjoner)

 

Blomkålris:

1 middelsstor blomkål 

1 fedd hvitløk

litt salt

 

Fjern de grønne bladene fra blomkålen og rasp den på et rivjern eller bruk en blender slik jeg gjorde, men bruker du blender må du følge godt med så det ikke blir til blomkål mos istedet. Stek på middelshøy varme revet blomkål i en stekepanne med et most fedd hvitløk og litt salt. Rør om og la det steke ca 5- 10 minutt. Smak etter om det er nok salt.

Du trenger også:

2 stykker  ørret uten skinn

salt (etter smak) 

saft av 1/2 sitron

litt grillkrydder

ca 10 stk sorte oliven

litt persille, finhakket

olivenolje

 

Stek i en stekepanne  ørreten og ha salt og saft av en sitron over fisken.  Eventuelt kan du også krydre med litt grillkrydder for mer smak.

Når fisken er nesten ferdigstekt kan du sette et lokk over stekepannen og la fisken steke ved svak varme så fiske olje siver ut. Denne oljen er god til risottoen.

Når blomkålrisen og ørreten er ferdigstekte kan du ha blomkålrisen over til ørreten og bland de godt sammen, hakk ned stekespaden opp fisken og bland inn sorte oliven og finhakket persille. Hell litt olivenolje over og server!

Håper det smaker!

 

Klem 

- Katrine -

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #lavkarbo #lavkarborisotto #blomkålris #ørret #mat #kosthold #vekt #sunt #kost #hverdag #helg #tips #januar

 

 

 

 

 

Blomkål med skinke/bacon og hvit kremet ostesaus.

Hei!

Dette er en kjempegod og enkel middag som også metter godt og er super nå for å komme tilbake til hverdagen igjen etter alle utskeielsene i Desember måned! Jeg blir litt frustrert når utskeielsene synes så fort på kroppen; det er ikke bare EN bilring rundt magen nå, for å si det sånn, haha!

Dette er en sunn middag med lite karbo som til og med ungene mine synes var god, og de var spesielt glad i den hvite kremete sausen.    

Blomkål med skinke/ bacon og hvitsaus

(2 porsjoner)

 

1 blomkål

1 dl kremfløte

1 1/2  ss Tine smøreost naturell

litt maldon salt

litt pepper

persille 

1 pakke strimlet smårettskinke /eller  bacon i terninger

 

 Skjær  eller plukk av grønne blader fra blomkålen og skyll den i kaldt vann.

Legg den så i en kasserolle fylt med vann og litt maldon salt og kok blomkålhode mørt (sjekk med  feks en gaffel)

Ha smøreost og kremfløte i en kasserolle og la de småkoke under omrøring. Smak til med salt og pepper og litt finhakket persille.

Stek bacon eller visst du har smårettskinke kan du ha den direkte i den hvite sausen. 

Server blomkålhode på et fat og hell sausen og skinke/ bacon over. 

Håper det smaker!

 

 

Ha en god helg!

 

Klem 

- Katrine -

 

#spisogspar #middag #tips #blomkål #hvitsaus #lavkarbo #august #helg #hverdag #oppskrift #bilde #foto #mamma #familie #diabetes #uke #skinke #bacon #matfrabunnen 

Dagens middagstips: spicy tomatsuppe med hvitløkchips - tilbake til en sunnere hverdag!

Hei!

Ingenting er bedre enn å varme seg med en spicy tomatsuppe etter å ha vært ute i vinterkulden. DET kaller jeg hverdags-lykke! 

Spicy tomatsuppe med hvitløkchips

 (1 stor eller 2 små porsjoner)

 

1 ss feks olivenolje /kokosolje

1 sjalottløk

1 fedd hvitløk 

1/2 - 1 chili 

1 boks med hakkete tomater (400 gram)

1 ss tomatpure

ca 2 dl vann

1/2 terning  grønnsaks buljong 

ca 1 dl fløte

salt

pepper

søtning (feks sukrin gold)

 

Tilbehør:

hvitløkschips

hvitost /parmesan

ca 1 fedd hvitløk, presset

tørket persille

 

1 kokt egg

Du trenger også en stavmikser eller lignende

 

Tomatsuppe

Stek løk og hvitløk i god olje i en kasserolle, når de er blitt myke tilsetter du chili som er skjært i to og frøene er fjernet.

Tilsett så boksen med hakkete tomater og 1 skje med tomatpure.

La det surre litt før du tilsetter litt og litt vann og fløte etter smak og ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og søtning.

Bruk en stavmikser slik at suppen får en kremet konsistens.

Kok egget.

 

Hvitløkchips:

Sett stekeovnen på 200 grader. Skjær eller rasp osten og lag små hauger med raspet ost (ikke for tykk)  eller en og en osteskive på bakepapir på stekebrett. Press et hvitløkfedd og bre med en kniv eller lignende hvitløk over osten og gjerne et dryss tørket persille før du setter den i ovnen til osten er crispy. 

Server hvitløkchips  og egg som tilbehør til suppen.

Håper det smaker!

 

 

Klem

- Katrine  -

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #suppe #lavkarbo #lavkarbosuppe #tomatsuppe #hvitløkchips #lavkarbochips #chips #hverdag #matfrabunnenav #spicy #torsdag 

Hjemmelaget fiskegrateng på lavkarbovis

Hei!

Denne fiskegratengen eller fiskeformen med hvit fisk, chili, og masse deilige grønnsaker ble en kjempegod smaksopplevelse, dessverre ble ikke bildene så fine, jeg får prøve å ta bedre bilder neste gang :) 

Fiskegrateng/ fiskeform

(ca 6 porsjoner)

 

400 gram hvit fisk feks torsk, sei eller steinbit

1/2 brokkoli

1/2 blomkål

1 gulrot

1/2 chili

1 ramsløk

1 fedd hvitløk

 

Hvit saus

2 dl fløte

3 ss phiadelphiaost

2 egg

salt

1/2 ts malt  muskat

 

Topping:

ca 60 gram Bacon gull

revet hvitost (ønsket mengde)

 

Bruker du frossen fisk er det lurt å tine den først.

Start med å vaske og skjære opp grønnsakene. Skjær chillien på langs og fjern frøene før du finhakker den. Press hvitløken.

 

Visp sammen smøreost og fløte, salt og muskat i en kasserolle på middelshøy varme, det skal kun varmes opp, ikke koke. Tilsett et og et egg mens du visper.

Legg så fisk skåret  i terninger og grønnsaker i en ildfast form og hell sausen over.

Ha Bacon gull i en blender og mos det godt før du strør det sammen med revet hvitost (ønsket mengde) over det hele tilslutt.

Sett fiskegratengen/fiskeformen midt i stekeovnen  for steking i ca 40 minutter til alt er mørt.

Server gjerne med en salat til.

Håper det smaker!

 

Klem

 - Katrine -

 

 

 

 

 

#spisogspar #fiskegrateng #lavkarbo #matglede #tips #helg #mattips #middag #lavkarbofiskegrateng #lavkarbomiddag #fisk #oppskrift #matfrabunnenav #grønnsaker #fiskeform #hverdag #januar #blogg #onsdag

Dagens sunne mat-tips: chiapudding med mandelsmør og bringebær.

Hei og godt nytt år!

Så var vi tilbake til hverdagen igjen, ihvertfall for de aller fleste! Dagens sunne mat-tips er chiapudding med mandelsmør som er en super start på dagen eller et godt og mettende mellommåltid/ lunsj. Det fine med mandelsmøret er at metthetsfølelsen varer så mye lengre.  Jeg har toppet chiapuddingen med nyrørte bringebær søtet med sukrin melis - min favoritt! Det en må huske på når en lager chiapudding er at det tar litt tid før den er klar, den må nemlig stå i minst 2 timer - og gjerne over natten så den blir tykk og god og klar for å nytes.

Chiapudding 

(1 porsjon)

 

2 dl kokosmelk

2 ss chiafrø

smak til med søtning, feks sukrin melis

 

mandelsmør finner du oppskrift på HER.

 

Miks med en gaffel frø og kokosmelk og smak til med søtning. 

Ha mandelsmør i bunnen på et glass, så heller du chia og kokosmelk over og setter det i kjøleskapet til det er stivnet, det tar minst 2 timer, la det gjerne stå over natten.

Før servering kan du ha nyrørte bringebær med søtning på toppen og du har et deilig og mettende måltid. 

 

Håper det smaker!

 

Klem 

- Katrine - 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #oppskrift #chiapudding #lavkarbo #mandelsmør #tirsdag #frokost #ukestart #lunsj #måltid #mat #hverdag #januar #2018 #nyttår #sunt #godt #lavkarbotips #matfrabunnenav

myTaste.no