hits

februar 2015

Sashimi

Dette må prøves! God mat kan være enkel. Sashimi  er en japansk matrett som består av rå fisk eller andre sjødyr. Vanlig tilbehør er wasabi, syltet ingefær, ristete sesamfrø  og soyasaus. 

 



 

Slik gjør du:

Sashimi

( 2 porsjoner)

  • ca 400 gram laksefilet skinn og benfri, vi har brukt BACK LOIN Laks
  • 1 avokado
  • 1/2 agurk
  • 3 stk vårløk (den hvite /lysegrønne delen har vi brukt)
  • wasabi (enten ferdig laget, eller i pulver som du selv må blande til.
  • syltet ingefær til sushi
  • soyasaus
  • ca 4 ss sesamfrø

Du kan bruke andre/ flere grønnsaker  etter smak.

Skråskjær (alltid mot trevlene i fiskekjøttet) i tynne skiver av sjømaten ca 2-3 millimeter.

Finhakk vårløk.

Agurken kan skjæres i tynne strimler på langs.

Avokadoen deles  i skiver.

Stek sesamfrø i stekepanne mens du rører om. Når de begynner å bli lett gylne er det ferdig stekt.

Dander alt på et fat. Ha soyasausen i en liten skål.

 

Denne oppskriften på soyasaus med lime er  også kjempegod!

Soyasaus med lime

  • !/2 lime
  • 1 dl soyasaus
  • 1 ts sesamolje

Bland lime, soyasaus og sesamolje  sammen og server!

 

Da er det klart for å nytes!

God appetit alle sammen!

God helg:)

 

#sashimi  #helse #mat #lavkarbo

 

 

Bruschetta

Da er det helg - igjen! Og i dag har vi deilig Bruschetta på menyen. Bruschetta er en forrett i Italia, men er også perfekt til  lunsj, raskt og enkelt å lage, og trenger ikke koste så mye. Dette er en typisk Siciliansk oppskrift.

 




Du trenger til å lage Bruschetta:

 

  • ca 8 skiver godt brød (kommer an på størrelsen), vi har  her brukt baguette.
  • 2 tomater
  • 1/2 rødløk
  • litt basilikum
  • olivenolje
  • salt
  • pepper
  • 1 fedd hvitløk

 

Riste eller steke  brød i ovnen (150 grader) / stekepannen.

Finhakk tomater og løk. Tilsett litt revet  fersk basilikum og 4 ss olivenolje.  Del en hvitløk i to og rør den inn i blandingen.  

Når brødet er klart  legger du tomat blandingen oppå (fjerne hvitløken).  

Strø litt salt og pepper over og hell litt olivenolje over tilslutt.

Da er det klart for servering!

God helg!

Buon appetito :)

 

Jordbær og banan smoothie

Idag startet vi dagen med en deilig jordbær og banan  smoothie. Dette  både metter og smaker godt og gir et skikkelig energikick! Og det finnes ikke bedre måte å starte dagen på,  og helt super før trening :)

 



Her kommer oppskriften:

  • 2,5 dl lett melk (kan også bytte ut melk med feks soyamelk med smak av vanilje)
  • 2,5 dl yoghurt naturell (kan også bruke soya yoghurt visst du vil ha den laktosefri)
  • 6 store jordbær
  • 1 banan
  • 3 ss flytende honning

Ha alt i en blender og når alt er godt blandet, er det klart for servering:)  

Denne oppskriften holder til ca 2 store glass.

Enjoyyyyy!  :)

 

Grove muffins med gresskarkjerner

 

Grove muffins er godt å spise til frokost eller lunsj, eller ha med seg på skitur nå i vinterferien. Det er lite sukker i disse muffinsene og vi har brukt banan som søtning og kun 1/ 2 dl råsukker.  Siden de inneholder eple, banan  og masse fiber blir de veldig saftige og gode. Disse muffinsene inneholder ikke egg  slik at de med egge-allergi kan også spise de.

 






Grove muffins med gresskarkjerner

(ca 6 -8 stk)

  • 1,5 dl speltmel
  • 1 dl fibra eller havremel
  • 1/2 ts vanilje sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts kanel
  • 1/2 ts havsalt
  • 1/2 dl brunt sukker
  • 1 banan
  • 1 eple
  • 2 ss smør
  • 25 gram valnøtter
  • gresskarkjerner
  • 1 ss gresk/tyrkisk yoghurt

 

 Start med å sette ovnen på 200 grader.

Mos banan, og grovhakk valnøtter og riv et eple på et rivjern. 

Bland sammen speltmel, fibra/ havremel, vaniljesukker, bakepulver, kanel og salt.

 I en annen skål blander du smør og sukker. Bland inn tyrkisk yoghurt, revne epler, most banan. Bland mel blandingen inn i den våte blandingen. Så tilsetter du valnøtter eventuelt kjør de i en blender.

Fyll muffinsformene ca 3/4 fule.  Strø over  gresskarkjerner før steking. 

Muffinsene stekes midt i ovnen i ca 20 minutter. Dette kan variere noe fra ovn til ovn så lurt å passe på ;)

Håper dere liker de:)

God appetit!

 



Middag med kylling og kikert-risotto

Supersunn middag!  Idag er det kikerter på menyen! Kikerter inneholder mange viktige næringsstoffer som blant annet  folat, jern og magnesium. Denne grønnsaken kan brukes både i salater og  snacks og  som middag som vi her deler med dere.  

 


 

Dette er en oppskrift  av Sandro sin farmor Concetta  fra Sicila. Hun pleide å koke kikerter  sammen med ris og serverte dette som primo piatto, første fat, som de sier i Italia.  Som secondo piatto serverte hun ofte kjøtt, eller fisk. 

 



 

Kylling og kikert-risotto

(4 porsjoner)

Start med å skylle godt kikertene, de må legges i vann til over natten  (bløtlegges minst 8 timer).

  • 250 gram kikerter
  • 1 sjalottløk
  • 1 fedd hviløk
  • 1 gurot
  • 2 ss olivenolje
  • 3 stk laurbærblader
  • 2 ss smør
  • 200 gram arborio ris
  • 1 buljongterning
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 10 dl vann

 

Ha 2 ss olivenolje, en skivet sjalott løk, et  helt fedd hvitløk og en gulrot delt i store deler i en kasserolle som surres på middels høy varme. Tilsett laurbærblader, buljong , salt, pepper og kikerter og surr alt sammen i ca 2 minutter. Hell litt og litt vann om gangen mens du rører.  La dette koke i ca 30 minutter. Så tilsetter du arborio risen  med 2 ss smør som skal koke  ca 20 minutter. Total koketid er ca 50  minutter. 

 



 

Vi har valgt å ha kylling og salat som tilbehør til denne retten.

Håper dere liker det:)

Boun appetito!

 

 

Røde linser til middag

Hei alle sammen! Vi begynner uken med røde linser. Linsene trenger ikke legges i bløt dagen før så det tar ikke så mye tid å lage. Røde linser er spesielt rike på jern og protein og har i tillegg sunne langsomme karbohydrater. De kan brukes i gryter, pureer, supper og mye annet. Denne retten er  koster ca 70 kroner å lage istand. Håper dere liker dette!

Ha en fin mandag :)



 

Røde linser med  stekt kyllinglårfilet

(4 porsjoner)

  • 250 gram røde linser
  • salt
  • pepper
  • 1/2 stor løk
  • 1 gulrot
  • 2 stk laurbærblader
  • 1 buljong terning
  • ca 7,5 dl vann
  • 1 ss olivenolje

Tilbehør:

  • 600 gram Kyllinglårfilet
  • salt
  • pepper
  • sukker
  • 2 ss fint mel
  • 1 ss olivenolje



 

Skjær i skiver en halv stor løk og stek med olivenolje i en stor kasserolle. 

Tilsett gulrot, gjerne delt i store deler.

Vask linsene godt eller skyll de i en sil. Hell linser oppi kasserollen og stek sammen med salt og pepper etter smak og en buljong terning ( ca 2 minutter). 

Tilsett vannet og laurbærblader og rør innimellom (kok i ca 20 minutter). Etter koketid kan du ta ca 1/4 av linseblndingen oppi en blender og mos dette skikkelig og hell dette oppi igjen i kasserollen. Dette for å få en mer kremet konsistens.

 

Tilbehør:

Mariner kyllinglårfiletene  med salt, pepper, litt sukker og olivenolje.  Dekk kyllinglårfiletene med litt fint mel og legg de i stekepannen til de er gjennomstekte, stek ca 5 minutter på hver side. 

Kan serveres  også med ris og brokkoli som tilbehør som vi har idag.

God appetit!

 

Caprese

Her kommer en liten rett med mozzarella og tomat. Caprese er en typisk forrett eller antipasto som de sier i Italia, men kan også spises til lunsj eller som snacks til en vinkveld. Dette er kjempegodt sammen med brød, gjerne foccatia.  

 

 




Caprese

(1 porsjon)


1 tomat

1 mozzarella

litt basilikumblader (etter smak)

litt rødløk (etter smak)

 litt salt (etter smak)

oregano (etter smak)

pepper (etter smak)

 2 ss olivenolje

 

Del opp mozzarella , løk og tomat og legg dette utover et fat. Pynt med basilikumblader og gjerne  også oliven. Strø litt salt  og pepper over.  Avslutt med  litt olivenolje over det hele  og et dryss av oregano, har du fersk  oregano er det fint å pynte med også.

 

Ha en fin lørdags kveld alle sammen!

 

Boun appetit!

 

Energibarer

Hei alle sammen! Idag kommer det en oppskrift på hjemmelagde  energibarer!  Det er jo tid for vinterferie nå og energibarer er supert å ha med seg på feks skiturer:) 

 

 
 

 

Energibarer

(ca 12 stk)

 

200 gram honning

200 gram fløte

150 gram tørkede tranebær

50  gram  rosiner

100 gram pistajnøtter

100 gram mandler

50 gram havregryn

50 gram hasselnøtter

 



 



 



 Start med å ha hasselnøtter, pistajnøtter og mandler i en blender. La den gå ca et halvt minutt.

Mål opp tranebær rosiner og havregryn.

Legg frem 2 stk bakepapir og en kjevle.

Varm opp honning og fløte mens du rører hele tiden! Bruk termometer slik at du kan følge med på temperaturen. Den skal nå opp til 118 grader. Da heller du den varme blandingen over nøtter og tranebær og blander alt sammen godt.

Hell så blandingen over på et bakepair og legg et bakepapir oppå og kjevle over slik at massen blir ca 1- 2 cm høy. 

Nå skal dette få ligge og kjølne til det er stivt og klar til å deles opp.  Når den er kald kan den dels opp i ca 7 X 3 cm  og pakkes inn i  feks selofan.

 Da er de klar til å nyyyyytes! 

Tortellini

 



Idag har vi Tortellini på menyen.    Vi har hvitost og spekeskinke som fyll men det kan byttes ut  med feks ricotta og spinat som Sandros farmor på Sicilia pleide å lage. Det er også kjempegodt!

Denne retten koster deg ca 50 kr å lage og da har du 4 porsjoner!

Håper du liker dette:)



 

Tortellini al brodo

(4 porsjoner)

 

Brodo  (suppe)

  • ca 1 liter vann
  • 1 1/2 terning grønnsaksbuljong
  • 1 gulrot
  • 1 sjalott løk
  • ca 8 cherrytomater
  • et fedd hvitløk
  • salt
  • pepper
  • olivenolje
  • parmesan (tilslutt)

 

Start med å koke  vann, buljong, sjalott løk, et fedd hvitløk, en gulrot  delt i store deler, og hele cherrytomater sammen .  Smak til med salt og pepper.  La det koke i ca 30 minutter. Alt dette gir god smak til suppen.

 

 Pasta

  • 120 gram fint spelt mel
  • 60 gram fibra mel
  • 1 ts olivenolje
  • ca 1 dl vann (hell litt og litt om gangen)

 

Bland mel og olje og hell litt og litt vann over, deigen skal være glatt og god å jobbe med, ikke klistre seg til underlaget.  

 

Fyll

  • 60 gram spekeskinke
  • 140 gram hvitost
  • 1/4 ts pepper
  • 1 ss olivenolje

 

Kjør alle ingrediensene til fyllet i en blender.

Kjevle ut pastadeigen til ca  1- 2 cm tykk og trykk ut rundinger ca 8 cm, har du ingen form til å stanse ut kan du bruke på et glass istedet.  

Fordel fyllet med en teskje i rundingene og forme de til Tortellini. 

 


 


 

 

 


 

 



 

Tortellini legges oppi suppen og la de  koke i ca 4 minutter.


Da er maten klar! 

Server med et dryss av parmesan på toppen og litt olivenolje.

 


 

Buon appetito!

Fiskepinner

 



Idag vil vi dele med dere en oppskrift på fiskepinner.  Dette er barnas favoritt og de synes også at det er gøy å være med å lage:)

 

Fiskepinner (4 porsjoner)

Du trenger :

500 gram torskefilet eller seifilet uten skinn og bein

2 egg

ca 50 gram maismel

ca 50 gram strøbrødmel / griljermel

ca 80 gram fint speltmel/ fint hvetemel

ca 1/4 ts  havsalt

ca 1/4 ts pepper

ca  2 ss olivenolje

 

 


Start med å sette steikeovnen  på 180 grader.

 Legg fiskefileten på et fat.   Du trenger 3 skåler : Ha  speltmel i en skål, eggene vispes  med salt og pepper i en annen skål og strøbrødmel og maismel blandes i den tredje skålen.

 Del opp fisken i passe store  deler til fiskepinner (ca 2 x 4cm).

Klem vann av en  fiske del og dypp den først i speltmel slik at den er helt dekket. Så dyppes den  i egg og tilslutt i støbrødmelog maismelblandingen. Legg den på  en stekeplate ikledd bakepapir.  Slik gjør du med all fisken.

Pensle tilslutt med olivenolje på toppen av alle fiskepinnene.

 

Da er de klare til å stekes midt i ovnen i ca 30 minutter. Må kontrollere fiskepinnene innimellom og snus så de blir stekte på begge sider.

Vi har her servert med pommes frittes salat og ketchup.

Håper dere liker dette:)

Boun appetito!

Fastelavn boller

I dag er det fastelavn, og her kommer en oppskrift på boller:)  Denne gangen har vi eksperimentert med nytt fyll: phiadelphia ost og krem  vispet sammen med vanilje.  

Håper dere får en fin fastelavn :)

 



 

 Du trenger:plolkkjikjklkklkuyuytytttrttr5455rrtrttyttyytyty

9 dl fint speltmel

3 dl lunken melk ( ca 37 grader)

1/2 pose tørrgjær

2 dl sukker

1 ss smeltet smør

1 ts salt

2 ts kardemomme

1 ss gresk yoghurt

 

Start med å varme melken til ca 37 grader og smelt 1 ss smør sammen med melken.

Ha det tørre i en skål og hell den lunkne melken og smøret oppi og elt godt sammen.

Dekk deigen med plast og la heve i ca 40 minutter.

 

Ta ut deigen fra bollen og elt den godt. Tilsett ekstra mel til utbaking visst det behøves.

Lag en lang pølse og del deigen i ca 12 like store deler og form de til boller.

Sett ovnen på 225 grader.

La de heve ca 30 minutter under plast.

Pensle med pisket egg og sett de midt  i ovnen i ca 5- 8 minutter.

La de avkjøles på rist under et håndkle.

 

Fyll til fastelavns boller

 

 Du trenger  ca 4 - 5 dl kremfløte  til å fylle alle bollene. Her er noen forslag til fyll. Du kan også dele kremen i 3 boller og lage forskjellige smakstilsetninger på kremen

 

Krem 1: pisk kremfløte med ca 1 ss vaniljesukker og ca  1 dl sukker.

 

Krem 2: pisk kremfløte med  ca 4 ss jordbærsyltetøy

 

Krem 3: pisk kremfløte med 1 ss vaniljesukker og 1 dl sukker og  ca 110 gram Phiadelphia ost.

 

Avslutt med  et dryss med melis på toppen av bollene.

 

Håper dere liker det!

 

 

 

 

 

 

Jordbær dyppet i smeltet sjokolade

 


Jordbær dyppet i sjokolade er kjempegodt!  Dette må du prøve :)

Du trenger:

340 gram jordbær

50 gram mørk kokesjokolade

50 gram hvit kokesjokolade

 

Smelt sjokoladen over vannbad. Slik gjør du: 

Ha en skål til hvit sjokolade og en skål til mørk. Del opp sjokoladene i mindre biter.  Ha varmt vann i to større skåler. Den hvite sjokoladen tåler ikke for mye varme da vil den klumpe seg og bli tørr. Bør ikke overstige 60 grader på vannet. Ha skålen med sjokoladen oppi vannbadet. Viktig å passe på at sjokoladen ikke får vann på seg.  Rør litt i sjokoladen av og til.

 

 

 

Vask jordbærene og dypp de i sjokolade, noen i hvit og noen i mørk.  Legg de på et fat for å tørke.   

 



De kan serveres med feks vaniljeis.

NYYYYT :)

 

Sjokoladekuler

Imorgen er det lørdag og valentinsdag og her kommer en oppskrift på sjokoladekuler som du kan overaske de du er glad i. 

 


 

Sjokoladekuler  ( ca 30 stk)

1,5 dl mandler

1 dl hasselnøtter

2 dl cashewnøtter

15 stk dadler uten stener (dadler kan erstattes med  feks tørkede tranebær)

3 ss honning

1 ss vaniljeessens

2 ss rapsolje

3 ss mørk bakekakao

 

Du trenger også mørk kokesjokolade ( ca 50 gram), melis og kokosmasse  til å rulle sjokoladebollene i.

 

Bland alle ingrediensene i en blender.  Rull deigen  til små kuler og ha en og en kule i smeltet kokesjokolade og rull den rundt i  tørket kokosmasse eller  melis. De vi har laget i dag  med melis har ikke blitt dyppet i sjokolade, kun melis. Sjokoladekulene bør settes i kjøleskap i ca 30 minutter før de kan spises.

 

Håper det smaker :)

 

Tagliatelle

Her kommer  et forslag til valentinsmiddagen:                                                   

Tagliatelle med kjøttboller ! Denne retten koster ca 100 kr å lage selv.  

 



 

 Tagliatelle med kjøttboller

(4 porsjoner)

 

Tagliatelle

250 gram hvetemel

50 gram fibra fullkorn hvetemel

1 ss olivenolje

 

Kjøttboller

400 gram kjøttdeig

1 1/2 ss potetmel

3 ss geriljermel

25 gram parmesan ost

ca t 1 ts salt

ca 1 ts pepper

2 ss olivenolje

 

Bland  alle ingrediensene sammen  og rull små kjøttboller som skal stekes i olivenolje i stekepanne. 

 

Tomatsaus

1 boks ( 400 gram) skinnfrie cherrytomater

ca 1/2  ts sukker

ca 1 ts salt 

ca 1 ts pepper

 2 dl vann

1 sjalott løk

1 ss tomatpure

1 gulerot

1/2 terning grønnsaksbuljong

 

Hakk løk og ha det i steikepannen sammen med kjøttbollene.

 

 

Del gulroten i skiver og legg den sammen med løken.

Press saften ut av de skinnfrie tomatene gjennom en sil og hell den oppi steikepannen. Smak til med sukker, salt, pepper og en halv buljongterning. La det småkoke  sammen med kjøttbollene over svak varme.  Kjøttbollene koker  i ca 15 minutter til  de er gjennomkokte.  Så tar du de ut av sausen og oppi en skål. med lokk over for å holde varmen.  Tomatsausen kokes videre i  ca 15 minutter. 

 

Visst du ikke har pastarull maskin  kan du bruke en kjevle og et pizzahjul til å skjære ut tagliatelle.





Kok opp vann med ca 1/4 ts salt og legg pastaen oppi i ca 3 minutter.

 



Ta pastaen oppi en sil og la vannet renne av litt før du heller de oppi tomatsausen og ha   1 ss olivenolje og 2 ss revet parmesanost som du rører inn i sausen og pastaen.  Da er middagen klar!

 

Server gjerne med en deilig salat til. og noe godt i glasset! 

God appetit! 

 

 

 
 

 

 

Linser

Linser til middag idag?  Linser  er rike på proteiner, vitaminer; spesielt B 1, Folat og fiber. Linser kan være et godt alternativ til kjøtt. 

 

Linser med vossakorv

(4 porsjoner)

  • 300 gram  grønne linser
  • ca 150 gram pølse (vi har brukt vossakorv i dag)
  • vann
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 1/2 stor løk
  • olivenolje
  • 2 gulerøtter
  • ca 1 1/2 ts hav salt ( etter smak)
  • ca 1 1/2  ts pepper (etter smak)
  • 1 fedd av hvitløk
  • 3 stk Laurbærblad

 

Start med å skylle linsene et par ganger. Legg linsene i en skål og ha vann over så de dekkes i ca 1 time. 

Skyll linsene  etterpå.

Skjær opp 1/2 løk, og  stek løk i 2 ss olivenolje i en stor gryte.

Skjær 2 gulerøtter i skiver skjær pølsen i terninger og ha det oppi  gryten.

Tilsett  et fedd hvitløk , 3 stk Laurbærblad, salt og pepper.

Hell linsene i gryten og rør tørt sammen. 

Ha vann og buljong over slik at linsene dekkes. Rør litt innimellom mens det kokes, og ha lokk over når du ikke rører.  Viktig å følge med så det ikke blir svidd!

Fyll opp innimellom med vann så linsene hele tiden er dekket med vann. 

Kok i ca 30 minutter. 

 Da er middagen klar!

Håper dere liker dette :)

 


 

Topping (kan sløyfes)

Stekt squash med purreløk.

1/2 squash

1 purreløk (den hvite delen av purreløken)

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

2 ss olivenolje

 

Stek purreløken med olivenolje.

Tilsett salt og pepper.

Tilslutt legger du squash i skiver i steikepannen.

Stek alt i ca 5 - 7 minutter , squashen skal være myk, da er det ferdig!

God appetit



 

 

Havremelgrøt

Hei alle sammen :)  Her kommer en oppskrift på havremelgrøt  som kan være god til for eksempel  frokost. 

 

 

Havremelgrøt

(1 porsjon)

4 ss havremel

2,5 dl melk

1 ss brunt sukker

1/4 ts salt


1/2 eple

1/4 ts kanel

1 jordbær

ca 8 blåbær

 

Kok opp mel og melk mens du rører. La det koke i ca 3 minutter på svak varme, mens du rører om av og til. 

Smak til med salt og sukker. 

Serveres med for eksempel jordbær, blåbær og eple eller det du måtte ønske.

Avslutt med et dryss av kanel.

 

Risotto med spekeskinke og squash

 

I dag vil vi dele med dere en oppskrift på Risotto med spekeskinke og squash.  Risotto er enkelt og raskt å lage, og det tar ca 40 minutter. Denne retten koster ca 70 kr å lage.

 

 



 

Risotto med spekeskinke og  squash

(4 porsjoner)

 

300 gram arborio ris

ca 5 dl vann 

1 grønnsaksbuljong terning

1/2 rødløk

2 ss smør

1/4 ts salt 

1/2 ts  pepper

1/2 dl olivenolje

1/2 squash

 ca 8 steinfrie svarte oliven

100 gram  spekeskinke uten ben

50 gram revet parmesan ost

blader av basilikum til pynt

 

Stek finhakket løk  i 2 ss smør og litt olivenolje i en steikepanne.

Kok opp  5 dl vann med en buljong terning.  

Skjær squashen i skiver  og spekeskinken i små terninger  og steik de sammen med løken.   Legg oppi  ca 8 svarte oliven i steikepannen.

 

Tilsett ris  i steikepannen og la den ligge ca 1/2 minutt. Begynn så å tilsette det kokende buljong vannet  litt om gangen oppi steikepannen mens du rører hele tiden   i ca 15- 20 minutter.  

 

 

 

Når risen er myk  og litt "kremete" kan du  ta den bort fra platen og  bland revet   parmesan i mens du rører.

Legg så lokk over steikepannen og la det hvile i ca 5 minutter.

Da er Risottoen klar for servering!

Du kan pynte med  feks blader av basilikum og revet parmesan.

Buon appetito!

Farfalle med fylt kyllinglårfilet

God mandag alle sammen!

Sønnen min kunne ikke gå i barnehagen idag  heller da han  fortsatt er  syk, så da blir det en rolig dag hjemme hos oss.   

I dag vil vi dele med dere en oppskrift på Sommerfugl pasta. Denne pastaen inneholder ikke egg, så da kan du oppbevare den tørkede pastaen på feks et glass.  Det tar litt tid å forme pastaen til små sommerfugler, men visst en er flere som hjelper til går det fortere. 

Denne retten koster ca 80 kr å lage 

Vi har valgt å servere pastaen med  tomatsaus, fylte kyllinglårfileter og en salat. Det tar ca en time å lage alt dette.

 

Farfalle

Sommerfuglpasta

(4 porsjoner)

 

250 gram fint speltmel

50 gram fibra fullkornsmel

1 ss olivenolje

ca 1,5 dl vann

 

Bland alle ingrediensene sammen og tilsett litt og litt vann om gangen mens du knar deigen til den blir solid og glatt og lett å jobbe med.

Kjevle ut deigen og kjær ut  små rektangler på størrelse 3 X 1 cm og press sammen  i midten på  kortsiden på rektanglene så  de ligner på sommerfugler. Legg alle sommerfuglene på et kjøkkenhåndkle, de må ikke ligge oppå hverandre da de vil klistre seg sammen. Her kan de ligge og tørke litt mens du lager resten av tilbehøret.

 

 

Fylt kyllinglårfilet

600 gram  kyllinglårfilet

1 fedd hvitløk

1 ts salt

1 ts pepper

100 gram raspet hvitost 

griljermel

bommullstau til matlaging

 

Flate ut kyllinglårfiletene og legg de utover et brett. Press hvitløkfeddet med hvitløkspresser og bland hvitløk, salt og pepper sammen i en liten skål.  Fordel litt av blandingen i de flate kyllinglårfiletene med en teskje. Ta en spiseskje med griljermel og  raspet hvitost oppå hver kyllinglårfilet og rull en og en sammen.  Knyt et bommulstau til matlaging rundt hver  kyllingfilet slik at fyllet holder seg på plass.

 

 



 

Tomatsaus

100 gram tomatpure

1/2 rødløk

1 gulrot

1 ts sukker

ca 3 dl vann

salt

pepper

 1/2 terning grønnsaksbuljong

Surr rødløk i steikepannen med litt olivenolje. Del i tynne skiver en gulrot og ha dette sammen med løken. Legg også de fylte kyllingfiletene oppi steikepannen som skal stekes lett.

 

 

Lag tomatsaus av tomatpure og vann og  smak til med salt, sukker og pepper. Legg en halv buljong terning oppi tomatsausen. Kyllinglårfiletene koker oppi tomatsausen til de er  helt gjennomkokte.  Når de er gjennomkokt  tar du de opp av tomatsausen og fjerner tauene.  Da  kan du legge de oppå et serveringsfat.

Kok Sommerfugl pastaen tilslutt. Legg de oppi kokende vann og la de koke i 4 minutter.  Sil av vannet fra pastaen og hell pastaen over i tomatsausen.

Da er alt klart for servering! 

Håper dere liker dette:)

 

Lasagne


I dag tenkte vi å dele en oppskrift på Lasagne. Sandro lager pastadeigen, tomatsausen og den hvitesausen selv og skjærer ut lasagneplatene i  passe størrelse.

Dette er en oppskrift han har fått av sin bestemor på Sicilia. Vi har gjort noen små endringer som speltmel istedet for durumhvetemel og soyamelk istedet for melk og tomatpuree istedet for skinnfrie tomater hun pleide å bruke.

Denne retten koster ca 80 kr å lage selv, og inneholder minst 4 porsjoner.  Det tar litt tid å lage Lasagne med hjemmelaget lasagneplater (totalt ca en time) men de du serverer blir nok imponert !

 

 

 

 


 

 

 

Lasagne (stekes på 175 grader i 20 minutter)

6 porsjoner

 

Lasagneplater

 

2 egg

50 gram sammalt speltmel

250 gram fint speltmel

2 ss olivenolje

Bland alle ingrediensene i en bolle så du har en fin og glatt deig. For de som ikke har pastamaskin til å lage lasagneplater kan du skjevle ut hele deigen og lage rektangler  som du skjærer til enten med kniv eller pizzahjul. Vi har skjært lasagneplatene i  str:16 cmX 8 cm. Vi lager 16 plater totalt.

 

Sugo

Tomatsaus med kjøttdeig

 

olivenolje

Sjalott løk

150 gram tomatpure

4,5 dl vann

i gulrot

1-2 stenger selleri

500 gram kjøttdeig

tilsett salt, pepper og sukker etter smak

Laurbærblad

Ta litt olivenolje på stekepannen og start med å  surre løk til den er myk. Del opp i tynne skiver gulrot og selleri og legg det oppi stekepannen  som stekes lett så tilsetter du kjøttdeigen og stek den til gjennomstekt. tilsett salt, pepper og et laurbærblad. Så blander du tomatpure og vann i kjøttdeigen og tilsetter litt sukker etter smak.

 

Besciamella

Hvit saus

6 dl  soyamelk

3 ss fint speltmel

1/2 muskatnøtt

50 gram smør

1/2 dl olivenolje

Pepper 

Salt

Hvitostskiver mellom lasagnelagene

Smelte smør i en kasserolle. Bland inn olivenolje når smøret er smeltet. Ta bort kasserollen  fra platen og tilsett 3 ss spelt mel og visp dette sammen til en tykk krem. Hell langsomt mens du rører melk oppi kremen. Raspe en halv muskatnøtt og ha dette oppi den hvitesausen. Tilsett pepper og salt etter smak. Sett kasserollen tilbake på kokeplaten og kok opp mens du rører.  Når det begynner å koke kan du sette sausen tilsides.

Finn en stor ildfast form som er passe til lasagne.

Nå må du koke opp vann i en gryte stor nok til å legge lasgneplatene oppi. Legg 4 stk plater om gangen oppi det kokende vannet. De skal kun koke ca 1 -2 minutter ( ta de opp med feks skaftet av en tresleiv) før du legger de oppi lasagne formen.Start med å legge tynt lag med  tomatsaus med kjøttdeig i bunnen av formen. Legg så lagvis ca 4 lasagneplater oppå slik at bunnen er dekket, så tomatsaus og kjøttdeig og så hvitost og hvitsaus på toppen. Legg dette lagvis i 4 høyder. På toppen er det ost og hvitsaus øverst. Viktig at den hvite sausen er på toppen så ikke osten blir svidd.

Stekes i ca 20 minutter , 175 grader.

 

 

God appetit

 

 

Vanilje muffins


Nå er det helg og da kan man unne seg litt ekstra god mat. I dag har vi muffins på menyen.

 


 

Vanilje muffins  (12 stk)

100 gram  smør

125 gram sukker

2 egg

150 gram fint speltmel eller fint hvetemel

1 ts bakepulver

1 dl lett økologisk rømme/ naturell yoghurt

2 ts vaniljesukker

1 dl melk

1 ss rød konditorfarge (kan sløyfes)

 

Sett ovnen på 175 grader

 

Vispe smør og sukker på lav hastighet.

Tilsett et egg om gangen.

Ha i mel, bakepulver,  vaniljesukker og rømme og visp alt sammen på lav hastighet. Visst du ønsker en rødfarge på muffinsene kan du tilsette rød konditorfarge. Visp fargen godt inn på lav hastighet.

Legg et bakepapir oppå en stekeplate og fordel  ca 12 muffinsformer  utover.

Fyll muffinsformene 3/4 fulle. 

Stekes i ca 10 minutter. Dette vil variere noe fra ovn til ovn og hvor fulle formene er. Du kan sjekke om de er ferdigstekte ved å stikke et grillspyd  eller gaffel i en muffins. Dersom  gaffelen er ganske  ren når du tar den ut er muffinsene ferdig.

 

Frosting

150gram smøreost naturell

ca 50 gram hvit sjokolade

3 dl melis

1 ss vaniljesukker

 

Den hvite sjokoladen skal smeltes over vannbad. Det gjør du ved å legge den hvite sjokoladen i småbiter oppi en liten skål. Ha varmt vann, ca 60 grader, oppi en større skål. Viktig at vannet ikke er for varmt da den hvite sjokoladen lett blir svidd og klumper seg.  Du setter så den lille skålen med sjokoladen oppi den  store skålen slik at sjokoladen langsomt vil smelte. Rør forsiktig i sjokoladen. Den hvite sjokoladen må ikke få vann på seg.

Når sjokoladen er smeltet kan du vispe sammen  alle ingrediensene til  en  fin og glatt frosting.

Nå kan du dekorere dine muffins. 

Jeg liker å bruke en  sprøytepose til å dekorere muffinsene.

Håper det vil smake :)

Helgekos

Nå er det helg igjen og her er en ide til hvordan lage litt sunnere lørdagskos. Du kan  feks tre  blåbær, druer, jordbær og marshmallows på et grillspyd. Dette er veldig poulært blant barna :)




Varm sitron og ingefær drikk

I dag er sønnen min syk og må  ha fri fra  barnehagen, så da skal vi være hjemme og kose oss. Denne drikken er god når man er forkjølet. Ingefærroten  er mye brukt som  kvalmestillende og den er rik på antioksidanter. Sitron er bakteriedrepende og mye brukt i Italia. Dette er en god drikk å kose seg med  nå som det er kaldt ute.  

 

 

                     

Her er oppskriften:

Varm sitron og ingefær drikk

Vann

Sitron

Ingefær

Laurbærblad

Honning

 

Kok opp vann. 

skjær skallet til en sitron  i  ca 3 mm tykke biter. Til en kopp har vi brukt 2 små deler av en sitron.

Skjær en liten del av ingefær . Vi har brukt samme mengde som av sitron.

Legg oppi koppen 1 stk laurbærblad (visst du liker det.)

Legg ingrediensene i koppen og hell nykokt vann over.  

Ha oppi flytende honning etter smak.

La det stå å trekke i ca 5 min.  

Da er det klart for å nytes:)

 

Håper du liker drikken!

Kylling nuggets

Her kommer en oppskrift på kylling nuggets som er enkelt å lage selv.  Nuggets er noe de aller fleste barn elsker å spise :) Denne retten koster ca 80 kr.

 

Kylling nuggets                                                                                                                             

(4 porsjoner)

 

600 gram kyllinglår filet                                          

2 egg

ca 100 gram griljermel/ strøbrød

ca 100 gram  fint hvetemel, eller speltmel                                                              

1 ts salt                                                                                                     

1/2 ts pepper

1/4 grønnsaksbuljong

1 ss olivenolje

 
 

Finn 3  skåler.

Start med å vispe 2 egg i en skål.

Tilsett 1/4 ts salt og 1/4 ts pepper  i eggblandingen.

ta oppi den andre skålen hvetemel og i  den tredje skålen  griljermel.

Skjære hvert kyllingfiletlår i 3 - 4 deler.

Krydre lårfileten med grønnsaksbuljong, resten av saltet  og pepperet og massere dette inn i kjøttet slik at det er fordelt overalt.

Dypp så kjøttet i hvetemel først så i eggblandingen og tilslutt griljemel slik at alt kjøttet er dekket.

Dekk en  stekeplate med bakepapir og fordel nuggetsene oppå. 

Ta litt olivenolje over alle nuggetsene før steking.

Skal stekes på 180 grader  i 25 - 30 minutter. 

Lurt å skjære en nuggets for å kontrollere om de er gjennomstekt før servering ;).

Du kan servere med salat, pommes frittes og ketshup. Sweet chilli kan også være godt for de som liker det mer spicy.

Håper det vil smake !

 

 

Ravioli

                                                            

 
Denne retten lager vi helt fra grunnen av slik mange italienere gjør. Det tar ca 1 time å lage Ravioli med kjøttsaus. Men selv om det tar litt tid er det verdt strevet. Hjemmelaget Ravioli koster ca 80 kr. Vi deler denne retten i 3 deler: Fyll, Ravioli og Tomatsaus. 

 

Ravioli

4 porsjoner

 

Fyll:

1 stk Sjalottløk                                                                

1 stk gulrot

ca 50 gram hvitost

400 gram kjøttdeig (vi bruker kjøttdeig uten tilsatt salt og vann)

Tilsett  salt og pepper etter smak.

 

Finhakk gulrot og sjalottløk. 

Brune de sammen i steikepannen med litt olivenolje til de er myke og møre.

Tilsett kjøttdeigen.

Steik alt i pannen til kjøttdeigen er gjennomstekt.

Tilsett salt og pepper.

Sett steikepannen tilsides og la dette hvile mens du begynner på Ravioli deigen.

 

Fullkorn Ravioli                          

250 gram hvetemel (vi bruker fint speltmel)

50 gram fibermel (du kan også bruke sammalt hvete eller spelt    )

2 egg

2 ss olivenolje

 

Blande ingrediensene i en bolle. 

Du kan spe med litt vann dersom deigen er for tørr og smuldrete. Deigen skal være glatt og smidig.

Dele deigen i to like store deler.

Ta litt mel på bordet til utbaking og kjevle ut hver del til like store rektangler, ca 1-2 mm tykke.

 

 

Du bruker ca 1/2 parten av fyllet til Raviolien og resten til  tomatsausen.

Fordel fyllet som små hauger på den utbakte deigen og topp fyllet med revet hvitost. 

Legg så den andre  deigen oppå slik at deigen og fyllet under er dekket helt. 

Trykk så med fingrene oppå deigen rundt fyllet.

Del deigen opp i små kvadrater. Viktig at fyllet er i midten av hvert kvadrat.

Det kan være lurt å trykke med en gaffel rundt kantene på Ravioliene slil at de ikke åpner seg.

Når du har delt opp alt kan Raviolien legges til å tørke et par minutter mens du lager tomatsausen.

 

 

            

    


 

Tomatsaus:

Bruk resten av kjøttfyllet

100 gram med tomatpure

smak til med salt, pepper og sukker

ca 3,5 dl vann

Revet fersk basilikum

1 ss med olivenolje ekstra virgin 

 

Bland alle ingrediensene til tomatsausen og la det koke opp.

Mens dette småkoker til kan du koke opp vann i en gryte  til Ravioliene.

Vannet må kokes opp først så kan du legge Ravioliene oppi og la de koke i ca 3 -5 min.( Italienere liker pastaen mer "al dente" .)

Du kan enkelt se at Raviolien er ferdig når de flyter i vannet


Når de er ferdigkokte kan du legge de oppi tomatsausen.

 


Avslutt med litt olivenolje i tomatsausen.                               


Da er maten klar til servering :)

 

God appetit ! 

myTaste.no