hits

februar 2017

I dag er det pannekakedagen!

Hei!

Det er jo pannekakedagen idag! Dette hadde jeg ikke fått med meg før nå på kvelden, men jeg MÅ jo nesten legge ut noen av mine pannekakeoppskrifter for å "feire" denne dagen ;))

Fant du noe som fristet?

Ha en fin kveld!

 

 

Sukkerfri pannekaker med lønnesirup

Blåbær pannekaker

Spinatpannekaker

Glutenfrie pannekaker

Fylte middagspannekaker

Lavkarbo mini pannekaker

Lavkarbo kokosmel mini pannekaker

 

 

 

#spisogspar #blogg #hverdag #matglede #matglede #helse #pannekake #pannekakedagen #tips #oppskrift #hverdag #helg #middag #dessert #uke #mamma #familie #bilde #foto #lavkarbo #Bergen #vinterferie #sunt #godt

Hjemmelaget byggryn lunsj med jordbærsaus

God tirsdag

Jeg liker veldig godt byggrynlunsj og kjøpte dette ofte på butikken, noe som fort blir dyrt, du kan nemlig lage dette selv, og da slipper du samtidig alle tilsetningsstoffene. I denne oppskriften  blandet jeg  byggrynene med gresk yoghurt som er rik på proteiner, men synes du det blir for surt, kan du bruke vispet kremfløte eller kesam, nå er det kommet en ny kesam med smak av jordbær og rabarbra som smaker kjempegodt. kanskje den er god til dette!  Du kan lage jordbærsaus av både frosne og ferske jordbær, jeg har brukt ferske  og søtet med flytende akasie honning. 

Byggryn er  rik på proteiner og fiber og kan brukes i mange forskjellige retter alt fra supper til  middager  for eksempel bytte ut risen med byggryn, eller du kan lage en deilig byggrynlunsj som kan nytes med god samvittighet!

 

Ha en fin kveld!



 

Byggrynlunsj med jordbærsaus

2 porsjoner

 

1 dl byggryn

2 dl vann

ca 2-3 dl gresk yoghurt / kremfløte /kesam etter smak

1 ts vaniljesukker

ca 150 gram jordbær

ca 0,25 dl vann

ca 25 gram  brunt råsukker eller smak til med flytende akasie honning 

 

Kok byggryn etter anvisning på pakken (husk at byggryn skal bløtlegges før koking)

Skyll jordbærene og  varm jordbærene i en kasserolle til de  er myke, tilsett litt og litt av vannet visst det blir for tørt mens du rører. Bruk en stavmikser til å mose de og smak til med søtning. 

Avkjøl jordbærsausen.

Når byggrynene er avkjølte blander du de inn i  yoghurten eller kremen. Legg byggrynskremen oppi glass eller skåler og hell sausen over, pynt gjerne med  oppskårne jordbær på toppen.

Håper det smaker!

 

Sponset av Honning Centralen

 

#spisogspar #blogg #mat #byggrynlunsj #matblogg #dessert #lunsj #hjemmelaget #mamma #helse #livsstil #kosthold #Norge #hverdag #uke #tirsdag #høst #februar #matglede #mammablogg #familie #sunt #godt #tips #bilde #foto #

Nå skal det bli andre boller!

Hei!

Igår ble det bolle baking her, og denne gangen ble det andre boller enn de vanlige jeg har laget tidligere. I disse bollene hadde jeg  havremel da det inneholder en god del mindre karbohydrater enn fint mel som nærmest kan sammenlignes med sukker da det gir en bratt blodsukkerstigning. De ble luftige og kjempegode!

 





Boller

(10-12 stk)

300 gram fint økologisk hvetemel eller  fint speltmel

150 gram havremel

1/2 pose tørrgjær

1 ts kardemomme

1 knivspiss maldon salt

1 økologisk egg

25 gram sukrin

50 gram sukker

ca 2 dl håndvarm melk

75 gram smør

 

Beregn litt ekstra mel til utbaking.

1 egg til pensling

kremfløte

bringebærsyltetøy

melis

 

Varm melken til den er lunken. Bland alt det tørre i en bakebolle. Tilsett egget.

Hell melken litt og litt oppi melblandingen. Kna deigen godt, eller visst du bruker kjøkkenmaskin så kan du la den gå på laveste hastighet i ca 10 minutt.Tilsett smøret i terninger underveis.

La deigen heve ca 60- 90  minutt på en lun plass under kjøkkenhåndkle eller plast.

Når deigen er hevet til ca dobbel størrelse deler du deigen først i to så i fem - seks mindre deler som du former til boller.

La bollene heve  til ca dobbel størrelse ca 45 minutt til på et lunt sted under plast eller kjøkkenhåndkle.

Sett bollene inn i forvarmet ovn på 225 grader (over og under varme) i ca 15-20 minutt. 

Når de  er gyllenbrune er de ferdige.  Avkjøl de på rist.

 

Visp fløte til krem og smak til med bringebærsyltetøy.

Når bollene er avkjølte deles de i to og ca to skjeer med krem legges på bunnen, legg toppene på rett før serving. 

Dryss melis over tilslutt.

Håper det smaker!





 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #sunnere #kosthold #tips #foto #bilde #mat #familie #barn #fastelavn #mandag #hverdag #helg #uke #mammablogg #mamma #familieblogg #helseblogg #Bergen #Norge #vinter #ferie #vinterferie

 

Blå havregrøt - en super start på dagen!

Hei!

Her startet dagen med deilig blå havregrøt. Visste du at blåbær er rik på antioksidanter og C vitamin?  Så dette er  en sunn og god start på dagen! 

Nå holder jeg på å lage boller for å feire fastelavn senere i dag. Denne gangen blir det litt sunnere boller ;)

God søndag!





 

Blå havregrøt

(1 porsjon)

70 gram havregryn

1 ss flytende akasie honning

1 klype maldon salt

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

1,5- 2 dl melk

170 gram frosne blåbær

Bland alle ingrediensene bortsett fra blåbærene. Gi grøten et oppkok mens du rører. Tilsett så blåbærene og rør om. La det småkoke et par minutter så er den klar for å nyyyyyytes!

Håper det smaker!



 

Sponset av Honning Centralen

 

#spisogspar #blogg #matblogg #matglede #helse #tips #frokost #lunsj #oppskrift #blåbær #havregrøt #mamma #hverdag #helg #søndag #mandag #uke #vinterferie #februar #vår #bilde #foto #bilder #sunt #godt #Norge #Bergen

Solsmoothie

Hei!

Så var det helg,  vinterferie og nydelig sol her i Bergen! 

Denne smoothien smakte kjempegodt og inneholder totalt 28 gram karbohydrater fordelt på 4 glass blir bare 7 karbo på hvert glass, og det er  superbra som et mellommåltid, spesielt  for de som er litt forsiktige med karbohydrater;)

Nå gleder jeg meg til å ha helt fri og slappe av sammen med barna. 

God helg!






Solsmoothie

(4 små glass)

 

200 gram gul smoothie blanding med ananas, mango og banan fra Rema 1000

ca 5-6 dl utblandet Fun light saft (vi brukte Sweet lemon guarana)

Bruk en stavmikser eller en blender og mos frukt og bland i væske.

Håper det smaker!

 



 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #lavkarbo #dia #sunn #god #tips #oppskrift #drikke #smoothie #hverdag #helg #vinterferie #vinter #februar #sol #Bergen #Norge 

Lavkarbo bringebærsmoothie

Hei!

Denne smoothien inneholder kun 5 gram karbohydrater pr glass, og er supert for diabetikere. Jeg har brukt som søtning Fun saft med smak av Wild berries som er en favoritt her i huset.

Denne smaker kjempegodt og skled ned både hos store og små.

Ønsker deg en flott dag!

 





Lavkarbo bringebærsmoothie

(2 glass)

 

200 gram bringebær (ca 10 gram karbohydrater)

ca 1 dl Fun saft Wild berries

ca 2 dl kaldt vann

Du trenger også: blender eller stavmikser og feks en mugge

 

Miks sammen bringebær, saft og vann til du får ønsket konsistens og smak.

Fordeler du smoothien på to glass får du 5 gram karbohydrater pr glass. 

 

ENJOY!



 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #mat #smoothie #diabetes #kosthold #lavkarbo #bringebær #mamma #familie #funsaft #Bergen #hverdag #helg #sol #bilde #foto 

Supergod bringebærsmoothie

Hei!

Bringebær er så godt, og idag laget jeg bringebærsmoothie til barna mine da de kom hjem fra skole og barnehage. Smoothie er et supert mellommåltid, sånn som idag når en er litt sulten, men må vente en times tid til middagen er klar. Bringebær er sunt og godt og inneholder lite karbohydrater  som vi har en del fokus på nå når Vesla har fått diabetes type 1. 

Ønsker deg en flott dag videre!


 






Bringebærsmoothie

(2 store eller 3 små glass)

🌺 200 gram bringebær (gjerne frosne) (ca 10 gram karbohydrater)

🌺 400 ml kokosmelk (ca  8 gram karbohydrater)

🌺 1 ss melis sukrin

🌺 2 ts flytende akasie honning (ca 10 gram karbohydrater)

 

Totalt blir det ca 24 gram karbohydrater, jeg helte smoothien i 3 små glass, og da blir det 8 gram karbo pr glass.

 

 Skyll bringebær og ha de i en blender eller en mugge (som jeg gjør det, men da bruker jeg en stavmikser til å blende med) og hell kokosmelk og søtning oppi. 

Server og nyyyyyt!

 

Klem

-Katrine-



#spisogpar #blogg #matglede #helse #hverdag #helg #spis #mat #drikke #smoothie #bringebær #bilde #foto #oppskrift #tips #karbohydrater #sunt #godt #Bergen #Norge #mamma #familie 

Baconsurret kylling med mozzarella og avokadosalat

 

Hei!

Enklere middag å lage enn dette skal du lete lenge etter, for å ikke snakke om  rask, det tar ca 15 - 20 minutt å lage så dette er rene fast-food,  bare MYE sunnere! Dette falt i smak hos  både store og små her i huset.

Det smaker også kjempegodt med feks ris eller pommesfrites til denne middagen.

Ønsker deg en fin dag videre!


 

Baconsurret kylling med mozzarella og avokadosalat

 

(4 porsjoner)

500 gram kyllinglårfilet (8 deler)

 8 baconskiver

1 agurk

2 avokado

2 mozzarella oster

en boks cherrytomater

maldon salt etter smak

pepper etter smak

litt olivenolje

 

Surr bacon rundt hver kylling filet og stek på middelshøy varme i en stekepanne, snu de forsiktig innimellom så de blir stekt på alle sider, Pass på at de er gjennomstekte. Det trengs ikke salt og pepper da baconet har mye smak.

Lag salat av avokado, vasket og oppskjærte cherrytomater og agurk, og mozzarella skjært i skiver. Smak til med litt maldon salt, pepper og olivenolje på salaten.

 

Håper det smaker! 



 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #mamma #sunt #godt #middag #blogg #hverdag #tirsdag #mat #oppskrift #rask #matfrabunnen #lavkarbo #mamma 


 

Sunn og god middag trenger ikke være dyrt!

Hei! 

Idag er det linser på menyen: linser  er billig og sunn mat som er rike på proteiner, folat, fiber og vitaminer; spesielt B 1 som gjør at linser kan også være et godt alternativ til kjøtt.

Vi har brukt vossakorv i denne retten, men du kan gjerne bruke en annen god pølse eller kjøtt visst du heller vil det.

I denne uken  er det  forresten 20 % rabatt på Rema 1000 på all ferskvare (når du har Æ- appen ) , så da kan det være lurt (visst du har mulighet til det)  å handle inn litt ferskvare mat ;)

 Ønsker deg en superfin dag!

 

Linser med vossakorv

(4 porsjoner)

300 gram  grønne linser

ca 150 gram pølse (vi har brukt vossakorv i dag)

vann (så mye at linser og pølse dekkes)

1 terning grønnsaksbuljong

1/2 stor løk

2 ss olivenolje

2 gulerøtter

ca 1 1/2 ts maldon salt ( etter smak)

ca 1 1/2  ts pepper (etter smak)

1 fedd av hvitløk

3 stk Laurbærblad

 

Start med å skylle linsene et par ganger. Legg linsene i en skål og ha vann over så de dekkes i ca 1 time. 

Skyll linsene  igjen etterpå.

Skjær opp 1/2 løk, og  stek løk i 2 ss olivenolje i en stor gryte.

Skjær 2 gulerøtter i skiver, skjær pølsen i terninger og ha det oppi  gryten.

Tilsett  et fedd hvitløk , 3 stk Laurbærblad, salt og pepper.

Hell linsene i gryten og rør tørt sammen. 

Ha vann og buljong over slik at linsene dekkes. Rør litt innimellom mens det kokes, og ha lokk over når du ikke rører.  Viktig å følge med så det ikke blir svidd!

Fyll opp innimellom med vann så linsene hele tiden er dekket med vann. 

Kok i ca 30 minutter. 


 

Topping : Stekt squash med purreløk.

1/2 squash

1 purreløk (den hvite delen av purreløken)

1/2 ts maldon salt

1/2 ts pepper

2 ss olivenolje

Stek purreløken med olivenolje.

Tilsett salt og pepper.

Tilslutt legger du squash i skiver i steikepannen.

Stek alt i ca 5 - 7 minutter , squashen skal være myk, da er det ferdig!

Da er det klart for servering!

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #sunn #godt #mat #bilde #tips #middag #mamma #linser #vossakorv #familie #oppskrift #proteinrik #Norge #Bergen #hverdag #tirsdag

Dagens mat-tips: Sashimisalat med ristede sesamfrø

Hei!

En skikkelig gråværsdag i Bergen idag, det regner og regner og mørke skyer henger over oss. Jeg har vært på skolen til datteren min og satt insulin til lunsj og snakket litt med lærerne, jeg holder nå på å formulere en søknad om assistent  og hjelpebehovet for datteren min som fikk diabetets type 1 for 2 måneder siden.  Jeg har vært mye på skolen hennes siste tiden, hver eneste skoledag og gjerne flere ganger for dagen for å sette insulin eller møter med lærere og rektor.

Jeg har tilogmed stått foran 30 lærere ved skolen og snakket om diabetes og føling etter ønske fra rektor i en hel time! Og jeg som HATER å stå foran folk å snakke, det er jo skikkelig skummelt synes jeg. Normalt ville jeg lagt i fosterstilling under dynen hjemme visst jeg skulle gjort noe sånt - og så foran LÆRERE!!!!! ..... Men det gikk overaskene  bra, men jeg gruet meg på forhånd sinn-sykt  mye! Utrolig hva en klarer når en bare bestemmer seg for at dette skal jeg klare og forbereder seg godt!

Men over til dagens mat-tips: Sashimisalat!

Sashimisalat er det beste som finnes, veldig enkelt å lage og passer  hele året. Salmalaks smaker nydelig sammen med avokadosalat, mango og ristede sesamfrø. Dette er en god og mettende salat.

Ha en flott mandag!

 





 

Sashimisalat med mango og ristede sesamfrø

(1 porsjon)

 ca 150 gram salma laks

1 sjalottløk

agurk

1 avokado

1/2 mango

4-5 blader hjertesalat

2 ss sesamfrø

 

Tilbehør:

soyasaus

Wasabi

syltet ingefær

 

Start med å vaske og skjære i passende stykker hjertesalaten.

Så fjerner du skallet fra avokadoen og tar bort stenen og skjærer avokadoen i skiver.

Del mangoen i to og del mango kjøttet i passende deler.

Skjær med en skreller agurken på langs så du får tynne strimler.

Skjær salma laksen opp i tynne stykker.

Skjær i skiver  sjalottløken.

Varm sesamfrø mens du rører i en stekepanne til de blir lett gylne.

Ha alt i en bolle  passe stor til salat og strø over med sesamfrø.

Du kan ha litt soyasaus over salaten  eller ha soyasausen  i en liten skål ved siden av, så kan du dyppe sashimisalaten i soyasausen. Ha gjerne wasabi og syltet ingefær som tilbehør.

Håper det smaker!

 

 



 

 

#spisogspar #blogg #side2 #Norge #mat #blogglisten #salat #laks #sunt #godt #hverdag #helg #kosthold #livsstil #foto #bilde #oppskrift #mamma #mammablogg #helse #matglede #matblogg #helse #tips #sashimi #Bergen #Norge

Ukemeny 8/ 2017 middager for 4 under for 1000-lappen i uken

Hei!

Så står en ny uke for døren og her kommer tips til ukemeny for den kommende uken.

   Det er mye penger å spare visst  du planlegger en middagsmeny for uken, bruker det du har i kjøkkenskap og fryser,  og ikke minst hvor du handler, lurt å følge med hva som er salg på uke for uke ;)

Kanskje  finner du  noe du liker her?

Ukemeny 8/ 2017

 

Mandag

Kremet søtpotet suppe


 

Tirsdag

Spaghetti alla carbonara


 

Onsdag 

Squasj suppe med poteter og egg



Torsdag

Tacokrydret stekt ørret med salat og guacemole



Fredag

Falafel med tzatziki


 

Lørdag

Shepherds pai

Søndag

Lavkarbo lasagne



 

Håper det smaker!

 

#spisogspar #blogg #mat #helse #matglede #matfrabunnen #Norge #mamma #mammablogg #matblogg #kosthold #middag #tips #ukemeny #hverdag #helg #søndag #mandag #uke #uken #oppskrift #februar #vinter #Bergen #Norge #familie #bilder

 

Lavkarbo rødbete- muffins

Hei!

Her startet dagen med  baking, og idag ble det red velvet muffins med litt mindre karbohydrater og sødme fra rødbete!

Hver muffins  inkludert toppingen har ca 13 gram karbohydrater. 

Etterpå gikk vi på skøyter, denne gangen innendørs i en ishall, og det var virkelig kjempegøy å gå til musikk! 

Nå er det pizzabaking på gang :)

God lørdag til deg 💗

 







 

Lavkarbo rødbete- muffins

(12 stk)

50 gram sukrin gold

50 gram økologisk sukker/ brunt sukker

50 gram havremel

50 gram mandelmel

50 gram økologisk speltmel/hvetemel

1,5 ss bakekakao

1,5 ts bakepulver

1 ts natron

1/2 vaniljestang, frøene

50 gram smør

2 egg

1 rødbete ca 140 gram med skall (kokes og skrelles så  moses til ca 1 dl puree)

150 gram kesam

 

Frosting

200 gram phiadelphia ost

100 gram smør

150 gram sukrinmelis

100 gram melis

1 ss sitronsaft

Stekes på 200 grader  (over og under varme) midt i ovnen.

 

Start med  å koke rødbeten med skall i en kasserolle med vann til den er mør. Da skreller du av skallet og moser den til en pure med feks  en stavmikser. La det stå og  avkjøles litt.

Mål opp det tørre og ha det i en bakebolle, tilsett så resten av ingrediensene og rødbetpureen og bland  sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet, men ikke la den gå for lenge da går luften ut av muffinsrøren.

Bruk gjerne en iskrem-skje og ta en skje i hver muffins-form (ca 3/4 fulle muffins former)

Sett midt i stekeovnen i ca 15-20 minutt. 

 

Lag frosting: Ha alle ingrediensene  i en bolle og kjør det godt i en kjøkkenmaskin. 

Topp de litt avkjølte muffinsene med frostingen.

Da er det bare til å nyte!

Håper det smaker!

 



 

 

 

#spisogspar #mat #matglede #matblogg #tips #muffins #cupcakes #rødbete #lavkarbo #sunt #godt #sukrin #søtt #mamma #diabetes #blogg #hverdag #helg #glede #lørdag #søndag #Bergen #foto #bilde #helse #kos #lørdagskos #

Brasiliansk middag på bordet: baconsurret kylling med grønnkål, bønner og ris

Hei!

Dagens middagstips er baconsurret kylling med grønnkål, brune bønner og ris - en sunn og god middag. Både bønner og ris er typisk hverdagsmat i Brasil. Dette er en deilig middag både for store og små!

Ønsker deg en flott dag!





🌺

Baconsurret kylling med grønnkål, bønner og ris

(4 porsjoner)

 

500 gram Kyllinglårfilet

ca 250 gram bacon

 

 1 pose grønnkål

litt maldon salt

litt pepper

1 presset hvitløk fedd

1 ss olivenolje

 

økologisk ris for 4 porsjoner - 1 liten porsjon ca  =  ca 15 gram kh

 

2 pakker økologisk sorte bønner (tilsammen ca 600 gram) - 13 gram kh per 100 gram bønner

litt maldon salt

litt pepper

1 presset hvitløk fedd

1 ss mateddik

🌺

Start med å koke ris etter anvisning på pakken.

Skyll i kaldt vann bønnene og ha de i en liten kasserolle. Kok på middelshøy varme sammen med 1,5 dl vann, litt salt og en presset hvitløk  mens du rører innimellom.

Rull en rå baconskive rundt hvert kyllingstykke og stek i en stekepanne (trengs ikke salt  da baconet er ganske salt og smakfull). La de steke på middelshøyvarme i ca 30 minutter til kyllingen er gjennomstekt (ca 15 min på hver side).



Legg grønnkålen i en stekepanne  i 1 dl vann, litt salt, litt pepper,1 presset hvitløksfedd og 1 ss eddik, stek grønnkålen til den er helt myk ( ca 10 min).



Da er middagen klar for servering!

Håper det smaker :)

🌺

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #middag #Brasil #sunt #godt #familie #billig #mattips #mamma #bilde #foto #uke #onsdag #hverdag #helg #vinter #februar #kylling  #bønner #ris #grønnkål

 

 

Fusilli med røkelaks og fløtesaus

Hei!

Dagens middagstips er fusilli med røkelaks og fløtesaus som er en kjempegod middag, laks er jo så godt og smaker virkelig nydelig med fløtesaus. Lakserosene snurrer du lett sammen med en teskje rogn i midten av hver rose.  En rask og lett middag å lage i en travel hverdag, ferdig på   ca 25 minutter.

Ønsker deg en super dag!

 



Fusilli med røkelaks  og fløtesaus

(4 porsjoner)

 

ca 400 gram pasta

ca 300 laks

3 dl matfløte

2 1/2 dl melk

1 ss maizenna

185 gram hele sjampinjonger

ca 6 stk cherrytomater

1 shalottløk

salt

pepper

2 ss olivenolje

litt persille

en knivspiss med muskat

Rød Lodderogn

Start med å skjære en shalottløk i skiver og stek den med en ss olivenolje i stekepanne i ca 1-2 minutter. Tilsett oppskjærte cherrytomater og sjampinjonger

Skjær ca 50 gram laks i terninger og stek den sammen med løk og cherrytomater  i ca 2 minutter.  Tilsettt krydder som persille, pepper og salt.

Hell matfløten oppi. Bland 1 ss maizenna  sammen med 2 1/2 dl kald melk og hell oppi stekepannen. Bland alt sammen med en ss olivenolje  og la det  småkoke til det blir  kremete. Skjær i skiver resten av laksen og lag små roser med litt rød rogn midten. 

Håper det smaker!




 

#Laks #mat #middag #matblogg #blogg #spisogspar #helse #livsstil #mamma #mammablogg #kosthold #blogglisten #side2  #Norge #foto #hverdag #matglede #helse #tips #vinter #februar 

Slik lager du lavkarbo suksess-kake!

Hei!

Dette er en av mine favoritt kaker, og jeg har laget mange slags versjoner av denne kaken, og denne jeg idag deler her er med nøtte og mandelbunn med et hint av appelsin og kanel. Dette ble en kjempegod smaks kombinasjon. 








Lavkarbo suksesskake

Kakebunn:

(24 dm form)

150 gram mandler males til mandelmel

50 gram hasselnøtter males til nøttemel

6 eggehviter

70  gram sukrin melis

1,5 ss mykt smør

1 liten ts kanel

1 ts finrevet appelsinskall

1/3 ts maldon salt

 

Sett stekeovnen på 160 grader (over og under varme)

Ha eggehviter i en bolle og eggeplommer i en (eggeplommene trenger du til den gule kremen)

Visp eggehviter til en fluffy krem som kan stå av seg selv. 

Bland sukrin og mandelmel sammen med revet appelsinskall, salt og kanel. Vend så dette forsiktig  inn i  den fluffy eggehviten.

Kle en kakeform med bakepapir og hell kakerøren i formen og sett midt i stekeovnen i ca 20 - 25 minutter.

Når kaken er ferdig tar du kaken ut  og lar den stå å kaken avkjøles litt.

 

Gul krem:

6 eggeplommer

1 dl kremfløte

ca 65 gram sukrin melis eller annen søtning

150 gram smeltet  avkjølt smør

1 ts vaniljepulver eller frøene fra en vaniljestang

 

Start med å smelte smøret og la det avkjøles mens du varmer forsiktig under røring eggeplommer, sukrin, vanilje og fløte. Når du nærmer deg kokepunktet vil det bli tykkere, bland så inn smøret. Sett det til avkjøling.

Smør den gule kremen over den avkjølte kakebunnen og pynt gjerne med bær og / eller revet sjokolade.

Håper det smaker!
 





 

 

spisogspar #spise #helse #sukrin #lavkarbo #suksesskake #uke #bilder #sunt #foto #mat #blogg #mamma #mammablogg #Norge #Bergen #blogglisten 


 

Sukkerfri gele

Hei!

Dette er et kjempegodt alternativ til den vanlige geleen, og den er helt fri for karbohydrater. 

Vil du ha bær i geleen må den stivne litt først så tilsetter du bærene du ønsker. 







🌺

Sukkerfri gele

(4 porsjoner)

5 dl konsentrert Fun light med smak av Sweet lemon og guarana

5 dl vann

10 plater gelatin

 

Legg gelatin platene til  bløt i kaldt vann til de  myke (ca 5 minutter) 

Kok opp vann i en kasserolle mens du rører.

Når gelatinplatene er myke tar du de opp av vannet og presser vannet ut av de. Legg de i det kokende vannet og visp godt så setter du vannet med gelatinen tilsides i ca 5 minutter før du tilsetter saften.

Hell så over i en litt stor skål eller på glass slik som jeg gjorde og sett det kaldt til geleen er stivnet.  Det vil ta ca 4 timer.

Håper det smaker!

🌺

 

Klem

-Katrine-

 



 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #hverdag #helg #kos #søndag #mandag #mat #dessert #gele #sukkerfri #lavkarbo #diett #diabetes #godt #sunt #mamma #mammablogg #bilde #foto #uke #Norge #vinter #Bergen 

Hjemmelaget rullekake til helgen

Hei,

Så var det helg igjen!

Både valentinsdag og morsdag er like rundt hjørnet, så idag blir det  en oppskrift på  rullekake  med hjemmelaget  eplesyltetøy (siden det var kun epler jeg hadde)  og krem toppet med sjokoladehjerter.

Rullekake er kjempegodt og en veldig rask kake å lage, blir alltid like overasket hver gang over hvor fort kaken er ferdig! 

Ha en nydelig fredag videre!

💗





 

Rullekake

3 økologiske egg

2 dl økologisk sukker

2 dl fint  speltmel / fint hvetemel

2 ts bakepulver

1/2 dl gresk yoghurt

 

Fyll

ca 2 dl syltetøy,  eller  en kan også  mose friske bær istedet for syltetøy. Idag bruker vi  hjemmelaget eplesyltetøy.

 

Sett ovnen på 250 grader.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Sikt  sammen mel og bakepulver og rør alt sammen.

Tilslutt har du yoghurten oppi.

Hell røren i en langpanne med bakepapir.

Stekes  midt i ovnen i ca 4 minutter på 250 grader.

Når kaken er ferdigstekt hvelver du den over på sukret matpapir.

Smør syltetøyet utover  mens kaken er varm og rull sammen.



TIPS: Visst du skal ha krem, smørkrem  eller ostekrem i kaken må du vente til den er avkjølt. Legg et kjøkkenhåndkle over kaken så den ikke stivner og brekker når du skal rulle. Når den er  avkjølt kan du smøre fyllet utover og rulle sammen.

Jeg har her pyntet de med krem med litt rosafarge i, men enda bedre visst du bruker bringebærsyltetøy.

 

Del kaken i skiver og nyyyyyt!

💗

 

#rullekake #søndag #lørdag #fredag  #nyt #deilig #rask #helg #spisogspar #morsdag #valentinsdag #februar #kake #Norge #mat #mamma #mammablogg #foto #blogg #hverdag #helg #matglede #helse #matfrabunnen #tips #vinter

Deilig skogsbær-smoothie!

God torsdag!

Torsdag allerede! Hvor blir dagene av - tiden bare flyr! Her i Bergen er det - 8 grader og vi er klar for å gå på skøyter idag. Vi tok en tur i går kveld også, det er kjempefint å gå på skøyter ved gamle brann stasjon på Skansen, helt nydelig utsikt også. (se bilder nederst i innlegget)

Hva er vel bedre enn å starte dagen med en helsebringende smoothie? Dette gir energi og holder deg mett lenge da den inneholder havregryn som er gull for kroppen. Smoothie er supert å starte dagen med eller som et mellommåltid, og  tilsetter du feks en spiseskje med rapsolje, eller kokosolje også får du i deg sunt og godt fett  som er viktig for kropp og hud.

Ønsker dere en super dag videre!

<3


 





 

Skogsbær smoothie

Du trenger ca 200 gram bær til et glass med smoothie:

bjørnebær

rips

blåbær

jordbær

bringebær

melk /kokosmelk/mandelmelk til ønsket konsistens

ca en ss  havregryn (gjør deg god og mett lenge)

smak til med flytende akasiehonnig som er naturlig og sunn søtning

1 ss god olje

 

Ha alt i en blender eller bruk en stavmikser. Server og nyt med en gang!

 

Håper det smaker!


(Nydelig utsikt mens man går på skøyter! Herlig <3 )


 

 

 

Sponset innlegg

 

 

#spisogspar #blogg #smoothie #honning #hverdag #drikke #helse #skogsbær #sunt #godt #mett #frokost #lunsj #matglede #helse #torsdag #mamma #Norge #vinter #skøyter #is #kaldt #bilde #foto #Bergen #februar

Sunn og god mat: vegetar-tapas!

Hei!

Denne vegetar- tapasen er både sunn og kjempegod.  Retten minner mye om taco, men mais skjellene er byttet ut med hjertesalatblader og kjøttet er erstattet med økologiske kidneybønner. Denne retten passer både til lunch, middag og kvelds.  

Ønsker deg en fin tirsdag!

 




Vegetar- tapas

(nok til 2 personer)

285 gram økologiske kidneybønner

ca 8 store hjertesalatblader

2 ss tomatpure

1 stor sjalottløk eller 2-3 små løk.

2 dl vann

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

1/2 ts sukker

 

Tilbehør: Guacemole (oppskrift nedenfor), rømme og salat.

 

Vask og skjær ca 2 cm av enden på aspargesen og del i  ca 3-4 deler og stek i en stekepanne med litt vann (1/2 dl ), salt, pepper og olivenolje.

Ha lokk over og stek på middels høy temperatur, pass på så de ikke blir brent!



Skyll bønnene først.

Ha bønner, skivet løk og olivenolje i en annen  stekepanne.  

Bland inn  2 ss tomatpure, salt, pepper, sukker  og hell 2 dl vann  over og rør godt.

La det småkoke noen minutter før du setter det tilsides.



 Vask hjertesalatblader (bruk de ytterste bladene på hjertesalaten da de er størst.), og legg de på¨et fat.



 

 Guacemole er et must synes jeg og her kommer en enkel oppskrift.

 

Guacemole: 

1 avokado

1 knivspiss med korianderfrø, malt

saften av 1/2 lime

litt salt

litt pepper

 

Mos avokadoen med en gaffel eller en stavmikser, og bland inn korianderfrø, saften av lime salt og pepper etter smak.  

TIPS: Skal du ikke servere med en gang er det lurt å legge avokadosteinen oppi guacemolen så den ikke blir brun.

Da er det klart til å fylle salatbladene med kidneybønner i tomatsaus, salat, asparges, guacemole og gjerne rømme.

Revet ost på toppen kan også være godt og litt tabasco, eller  det du måtte ønske.


 




Håper det smaker!

 

#tapas #mat #vegetar #blogg #hverdag #foto #onsdag #uke #vinter #sol #norge #mammablogg #mamma #helse #livsstil #spisogspar #spis #spar #Bergen #vinter #matglede #helse #foto #bilder #bilde #familie #februar

Sunn kose-mat: lavkarbo mandel-pletter

Hei!

Denne oppskriften på pletter /mini-pannekaker er så å si helt lavkarbo, det er kun 4,0 gram karbohydrater i  2 dl kokosmelk, og det gir lite utslag på blodsukkeret, noe  som er bra for de fleste.  Når det er så lite karbohydrater i plettene så kan en ha friske bær eller nyrørt syltetøy som tilbehør.

Dette smaker helt nydelig!

Ønsker deg en super mandag 💗



 

Lakarbo mandel-pletter

(ca 8 små pannekaker)

 

2 dl mandelmel

2 egg

ca 2 dl kokosmelk

1 ts psyllium

2 ts sukrin gold

 

Visp ingrediensene sammen til en litt tykk røre,  og stek på en takke, eller en stekepanne i gjerne  litt smør.  

Snu kaken når  siden opp er tørr. 

Server med nyrørt syltetøy og nyyyyyt!

💗



 

💗

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #mandelmel #lavkarbo #hverdag #mandag #helg #uke #bilde #foto #mamma #oppskrift #vinter #ferbruar 

Diabetes type 1 er virkelig ikke for pyser!

Hei!

Jeg trodde virkelig at vi var kommet lengre.... vi er jo tross alt i  år 2017!

Og fortsatt må diabetikere stikke seg med nåler både her og der. Ja nål og stikking blir det uansett, men du kan velge hvordan du vil ha det, om du vil ha insulinpumpe eller  penn, sensor eller  stikkepenn for å måle blodsukkeret. Men stikking blir det uansett - om du vil eller ikke!

HVEM er det egentlig som forventer at barn skal bli vant til å bli stukket dag og natt?

Kan de ikke finne opp noe mer humant? Et plaster eller noe som virker litt på samme måte som  feks smerte-plaster, er det virkelig så vanskelig???

Hvor er fremskrittet liksom?

Jeg er ikke imponert!

🎀 

Diabetes type 1 er ikke  virkelig ikke for pyser!

(Min datter som Ninja på karnevalet i fjor)

🎀 

Både barn, unge og voksne må tåle MYE! 

Min datter er kjempetøff.

En MÅ være tøff, for en har ikke noe valg!

Mange sliter med angst for føling og redsel for å aldri våkne igjen dagen etter.

En må tåle at folk ser rart på en og tror at en er full, visst en sjangler seg gjennom gatene, når dette egentlig skyldes lavt blodsukker og føling.

En må tåle at noen ( de uvitende)  tror du er sprøytenarkoman når du setter insulin i offentlighet, feks på Mc Donalds.

En må tåle at andre stapper i seg med kaker, is og sukkerspinn på feks 17.mai, og du selv må  være MYE mer forsiktig, regne karbohydrater for hver matbit, og ihvertfall kan du bare glemme sukkerspinn, ellers går  blodsukkeret helt i spinn!

🎀 

Min datter er skikkelig oppstukket på fingre, lår og mage nå.

Vi prøvde en liten periode insulinpumpe, men den var så ubehagelig å ha på.... Altfor stor og klumpete- og vondt var det også!

Men gode nyheter: Langtidsblodsukkeret til Vesla har nå gått ned fra 10,4 til 7,8 på ca 6 uker!

Det er vi kjempefornøyd med, men det krever tøff jobbing dag og natt for å få dette til, og selv om en gjør så godt en kan så er det ikke selvsagt at blodsukkeret er under kontroll.

Det er så mye som spiller inn som sykdom, stress og hormoner for å nevne noe.

🎀 

Vi har hatt nå en to ukers periode hvor vi har måtte stå opp en gang i timen om natten for å måle blodsukker og sette mer insulin da blodsukkeret ikke ville gå ned.

 Det har begynt å roe seg litt ned igjen nå, heldigvis, men dette er helt vanlig å ha sånne perioder når en har diabetes type 1.

Dette er utrolig slitsomt for den som har diabetes som hele tiden blir stukket om natten, og for foreldrene også, det blir lite søvn i heimen. 

Og hvordan skal foreldre kombinere å være oppe hele natten og full jobb?

Jeg er ihvertfall helt ZOMBIE fortiden!

Diabetes type 1 er virkelig ikke for pyser!

 

#spisogspar #blogg #mamma #mammablogg #diabetes #matglede #helse #informasjon #hverdag #helg #søndag #februar #sykdom #Norge #Bergen #vinter #bilder #foto #bilde 

 

Slik lager du sunn kikert snacks til helgen.

Hei!

Så var det helg igjen, og i den forbindelse vil jeg dele en oppskrift på kikert snacks som er supersunt, enkelt og raskt å lage.

Kikerter kan brukes til både snacks, salater og til middag.

Kikert snacks kan du spise med god samvittighet da de  er svært rike på mange næringsstoffer som folat, kopper, fosfor, jern og  magnesium for å nevne noen.  

Kikerter virker kolestrolsenkende og virker forebyggende mot hjertesykdom.

Den skal visstnok også virke stabiliserende på  blodsukker og forebygger diabetes.

Kikerter inneholder også mye vannløselige fiber som virker prebiotisk og er bra for tarmfloraen.

Kikert snacks er godt for både store og små :)

God helg!

💗


 

 Kikert snacks

♥ ca 410 gram kikerter på boks

 ♥1 ss olivenolje  

 ♥ krydder: velg det du liker, vi har  her salt, pepper, timian og  oregano.

 

Sett stekeovnen på 220 grader.

Skyll kikertene og tørk av de med tørkepapir eller et rent kjøkkenhåndkle.



Ha kikertene over i en ildfast form og bland inn olivenolje og krydder.



Kikertene stekes i ovnen i ca 30 minutter, lurt å røre litt i de innimellom.



Du kan oppbevare kikert snacks i 4-5 dager på et tørt sted.


Håper det smaker!

💗

#spisogspar #matglede #helse #tips #februar #fredag #helg #kikerter #snacks #mat #hverdag #blogg #foto #Norge #Bergen #mammablogg #mamma #familie #kos

Slik lager du enkelt hjemmelaget buljong - en god kilde til kollagen.

Hei!

Den siste tiden har det vært en del fokus på kollagen i media  og at  dette skal være så bra - både for hud og helse!

Bruker du hjemmelaget kraft i matlagingen har dette et høyt innhold av kollagen og det er mye sunnere enn ferdig buljong kjøpt på butikk med masse e-stoffer.

Idag vil jeg dele en oppskrift på hønsekraft /hjemmelaget hønsebuljong.

Hønsekraften som er i vannet hønen er kokt i, må du ta vare på, den er virkelig gull for kroppen!

Dette kan brukes til sauser og supper senere.

Jeg har  kokt inn hønsekraften til en konsentrert kraft som jeg har silt og hellet  over i små isbit-former, og så fryse ned til senere bruk. Kjempegodt og så mye sunnere enn å kjøpe ferdig hønsekraft eller buljong på butikk. 

Hvorfor er det bra med kollagen?

Kollagen er  et protein som  vi har mest av i kroppen og det bygger opp vev som hud, ledd, bein og brusk.

Kollagen er også  betennelses-dempende,  motvirker aldringstegn, reduserer smerter i ledd og er godt for fordøyelsen.

💗

 


 


 



Hjemmelaget hønsebuljong/ hønsekraft

 1 løk

2 fedd hvitløk

ca 3 kg frossen høne

vann som dekker hønen

2 gulrøtter

salt etter smak 

pepper etter smak

3 stk laurbærblader

💗

Start med å legge frossen eller  tint høne i en stor gryte og dekk med vann.

Skjær opp to gulrøtter og en løk og ha oppi gryten sammen med laurbærblader. 

Tilsett salt og pepper.

Sett på lokk og la det koke ca 3 timer til kjøttet er mørt (det vil ta lengre tid om kjøttet er frossent).

Når kjøttet løsner fra lårbeina er kjøttet ferdig kokt.

Løft hønen opp fra gryten og legg på et fat. La kjøttet avkjøles før du håndplukker alt kjøttet av.

Kjøttet kan avkjøles helt og fryses til senere bruk, eller du kan fortsette med en gang for  å lage feks hønsefrikasse, oppskrift finner du HER.

Sammen med hønsekraften som er igjen i gryten legger du hønseskrotten oppi og la det småkoke uten lokk så lenge du orker til du har en konsentrert kraft .

Når du har en konsentrert kraft igjen i gryten så tar du ut beina og siler kraften.

Hell over i feks små isbit-former, avkjøl, og frys ned til senere bruk.

Dette passer  til supper og sauser, eller stek kylling i hønsekraft, det blir kjempegodt og så mye sunnere enn å kjøpe ferdig hønsekraft eller buljong på butikk. 

 

Ha en fin dag!

💗

#spisogspar #blogg #matglede #kraft #kollagen #hjemmelaget #oppskrift #mamma #sunt #godt #middag #tips #torsdag #buljong #februar #matfrabunnen #helse #hverdag #uke #helg

Hvordan få barna til å spise mer grønnsaker? Lag et grønnsaks-bed! Lavkarbo + vegetarmat.

Hei!

Her kommer et tips til hvordan man skal få barna til å spise mer grønnsaker: et grønnsaks-bed!

"Jorden" er av strøbrødmel og under jorden er det dipp, så dette er  en god smaks-sammensetting.  

Det er lett å lage: skrell og eventuelt kutt opp dine favoritt grønnsaker og frukt og dypp de nedi "jorden".

Dette er godt både for store og små :)

Ha en fin dag videre!







Grønnsaks-bed 

mini gulrøtter

sukkererter

selleri (skjært i staver)

reddiker

2 bokser kesam original (tilsammen 6 dl)

2 pakker Holiday mix (dipp mix)

ca 2,5 dl strøbrød /griljermel

ca 2 ss olivenolje

ca 1 ts salt

 

Start med å  lage dippen, miks sammen kesam og Holiday mix pulver. Sett det  i kjøleskapet.

Ha strøbrød i en stekepanne med litt olivenolje og salt og stek på middelshøy varme mens du rører til strøbrødet får en fin gyllen-brun farge.

La det avkjøles  før du strør det utover på toppen av dippen.

Vask grønnsakene du vil ha oppi og stikk de nedi dippen, da ser det ut som de står litt opp av jorden.

Håper det smaker!

 



 

 

#spisogspar #blogg #mat #matglede #helse #mamma #familie #barn #dipp #grønnsaker #grønnsaksbed #familieogbarn #helseblogg #sunt #godt #tips #bergen #Norge #lavkarbo #vegetar #blogglisten 

 

myTaste.no