hits

mars 2015

Cakepops

Hei kjære lesere♥

Siden vi er i påskeuken nå er det lov å kose seg litt ekstra;)  Så i dag vil vi dele med dere en oppskrift på cakepops.

Du trenger en valgfri kake feks brownie som er så saftig at den lett lar seg smuldre og rulle til kuler.  Brownie oppskrift finner du http://spisogspar.blogg.no/1427449333_brownie.html

 






Cakepops

(ca 8-10 stk)

  • kake, feks brownie 
  • ca 250 gram hvit koke sjokolade
  • ca 1/4 ts delfia fett
  • konditorfarge (kan sløyfes)
  • 8-10 stk lollipop pinner
  • kakestrø eller kokos



Smuldre en kake. Visst det er brownies er det ikke nødvendig å blande inn frosting. Visst du har en annen kake du vil lage cakepops av kan du bruke feks sjokolade krem eller  vaniljekrem alt ettersom hva du liker.

Rull kuler og stikk en lollipop pinne  i hver kule. Legg de i frysen for 30 minutter. 


Smelt hvit eller brun sjokolade over vannbad. Et tips er å ha litt delfia fett i sjokoladen da blir den mer flytende som gjør det lettere å dyppe kulene og få en jevn sjokolade over hele kulen.  

Les  her hvordan det gjøres:  http://spisogspar.blogg.no/1423847659_jordbr_dyppet_i_smelt.html




La de stå å tørke ca 1/2 minutt,  ha de gjerne oppi en kopp mens de står og tørker. Mens de ennå er litt våte kan du rulle de i kakestrø, pynte med kuler eller kokos. jeg synes det er finest med kakestrø da det dekker bedre og det gir et jevnere resultat.  Det er også fint å sette bollene i mini muffinsformer,



Håper det smaker:)


#cakepops #påskegodt #påske #matblogg

Vi er hva vi spiser!

Hei alle sammen!

Vi vil starte dagen med å gi en anbefaling og spre litt bevissthet  om egg  nå som vi er i gang med påskeuken og det spises mye egg.

Visste du at det er fortsatt  hele 39 % høner som sitter i bur fortsatt i Norge?  Vi synes dette var en høy prosent!

En høne  legger normalt et dusin egg  et par ganger i året, men nå på grunn av den intensive avlen må de legge ett egg om dagen som gjør de utslitt, og etter ca 1 1/2 år  blir de avlivet.

Økologiske egg er dyrere, men det har stor betydning  for livskvaliteten til hønene! Dette tror vi gjenspeiler også på oss som spiser eggene.

 

 

Kjøper du egg fra frittgående høner betyr det at  hønene er i en låve sammen med noen tusen andre høner. Låven har sittepinner i høyden. Hønene kan flakse opp eller hoppe ned på bakken, gjemme seg bort litt visst de ønsker å være i fred, de kan søke kontakt med hverandre eller tilbringe dagen med å utforske strøet på bakken. 

Kjøper du egg hvor det ikke er merket noe spesielt på kartongen er det mest sannsynlig høner i bur. Disse hønene er livstidsfanger. De kan knapt bevege seg eller strekke på vingene  inne i det trange buret. Viktige atferds behov  som skraping og hakking blir understimulert av nettinggulvet de står på.  Disse hønene blir triste og frustrerte.

 

Kjøper du egg  hvor kartongene har Ø- merket, så er dette de aller heldigste hønene som er ca 5 % av alle hønene, og som  er på en økologisk gård. De har litt bedre plass i låven og får litt bedre for. Økologiske høner har også tilgang på luftegård hvor de kan oppleve dagslys, utforske bakken og få frisk luft som øker livskavaliteten.

 

Bilderesultat for høner

Vi vil ihvertfall prøve å være mer bevisst på hvilke egg vi kjøper .

Gjør en god gjerning neste gang du velger egg: Kjøp kartongen med Ø- merket!

 

Del gjerne dette innlegget på facebook visst du syntes budskapet er viktig!

Ha en fin dag:)

 

#egg #frittgående #høner #burhøner #påske #hverdag

Falafel med tzatziki

Hei:)

I dag vil vi dele med dere en oppskrift på falafel med tzatziki. Falafel er krydrete kikertkaker. Kikerter er en god kilde til fiber, protein, vitaminer og mineraler. Vi har  idag lammekoteletter som tilbehør, men du kan ha det du liker. Dette er en super sunn middag,  kjempegod og smakfull! 

Håper dere liker det:)




Falafel

( ca 10 -12 stk)

  • 400 gram kikerter
  • litt hakket persille
  • 1/2 rødløk
  • 1 ts malt koriander
  • 2 ss fint mel
  • 2 dl rapsolje
  • 1 fedd hvitløk
  • salt
  • pepper

 




Ha kikertene i en hurtighakker eller en mikser og mos sammen med hvitløk, koriander, mel og persille. Kjør til en glatt mos.

Lurt å drysse litt mel på benken og del  kikertmosen i 10 - 12 like store deler. Form hver del til en stor flat kake.

Hell oljen i en stekepanne og varm oljen til middels varme.

Stek falaflene i 2-3 minutter på hver side til de er brune og sprø.




Ta opp falaflene med en stekespade og legg dem på kjøkkenpapir så oljen kan renne av.


Da er falaflene ferdige!

 

Tzatziki

  • 1 ss sitronjuice
  • 1/2 agurk
  • 1 ss hakket persille
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • 1 1/2 dl yoghurt naturell
  • salt
  • pepper

 



 Grov rasp agurken. Finhakk persillen, press hvitløken og  tilsett  sitronsaft, yoghurt, salt, pepper og bland alt sammen.

 

Tilbehør er valgfritt. Lammekoteletter var veldig godt til synes vi:)




God appetitt! 

#middag #falafel #kikerter #tzatziki #sunt #kjempegod #hverdag #matblogg #blogg #mandag #påske

Solskinnsboller

Hei alle lesere!

Idag vil vi dele med dere en oppskrift på kjempegode solskinnsboller. Synes de passer så godt nå når det er påske. Nå skal vi snart ta oss en søndagstur ut å finne noen grener til å henge påskepynt i. Håper på å få litt solskinn idag:)

Ha en super dag!



 

Solskinnsboller

(10- 12 stk)

  • 9 dl fint mel
  • 3 dl melk
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 2 dl sukker
  • 1 ss smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ss gresk yoghurt

Varm melk til håndvarm, når du bruker tørrgjær kan det varmes til litt varmere enn håndvarme.

Smelt smøret og bland i melken.

Ha mel, sukker, kardemomme, tørrgjær og salt.

Hell melken i melet og bland inn yoghurten.

Elt godt.

La deigen være litt klissete når du setter den til heving under plast eller kjøkkenhåndkle på et lunt sted.




La den heve i 40 minutter.

Form til boller og la det heves i ca 30 minutter.

Sett ovnen på 250 grader. 

Nå kan du lage vaniljekremen.

 

Vaniljekrem

2 dl melk

2 ss fint mel

1 egg

1 ss sukker

2 ss vaniljesukker

 

Kok opp alt sammen mens du visper.  La det småkoke under omrøring. Kremen skal være tykk.

 

Når de er ferdig hevet lager du en grop til vaniljekremen i midten av hver bolle.

Sett så bollene i ovnen og la stå ca 10 - 15 minutter. 

Du kan servere bollene som de er eller du kan pynte med melisglasur, kokos, pensle med smeltet smør og dyppe de i sukker.

 

Da er de klar til å nyyyyyytes!

Ha en fin dag:)

 

 

#boller #påske #sol #solskinnsboller #søndag #tur #mat #matblogg 

Mango smoothie

Hei alle sammen!

I dag startet vi dagen med en deilig og super sunn mango smoothie, den er så gul og fin og passer godt til påske! Vi laget også scones som er så raskt  og enkelt å lage. Ungene  var også med, og vi prøvde å forme sconesene   til påskeegg:) Skikkelig påskefrokost med andre ord! oppskrift på scones finner du her: http://spisogspar.blogg.no/1425204992_scones.html

God helg!

 




Mango smoothie

(2 store glass)

  • 1 mango
  • 1 banan
  • 5 dl appelsinjuice eller press saften av appelsiner

Ta av skall, og kutt opp mango og banan. Ha i appelsin juice eller press saften til ca 5 appelsiner.

Ha alt i en blender og server!

 

 



#mango #smoothie #mango #smoothie #banan #appelsin #scones #påske #frokost #helg #mat #blogg

Kylling stroganoff

Hei alle lesere,

Håper dagen deres har vært fin så langt.

Idag har vi kylling stroganoff til middag. Det er så enkelt og raskt å lage, supert på en dag du har litt dårlig tid.

Håper dere liker det!

God helg!

 



 

Kylling stroganoff

  • 1/2 rødløk
  • 500 gram strimlet kylling
  • 1 gulrot
  • 2 stk laurbærblader
  • 200 gram mais
  • ca 1  1/2 ts salt
  • ca 1/2  ts pepper
  • 1 ts  sukker
  • 3 dl matfløte
  • 3 ss tomatpure

Tilbehør: Kan serveres med ris og salat.

 

Skjær i skiver løk  og gulrot og stek i olivenolje.

Tilsett kylling og stek til den får farge.

Legg  to laurbærblader, salt , sukker og pepper  oppi etter smak.



 

Når kyllingen er ferdigstekt tilsetter du mais (ikke bruk vannet fra mais boksen) og rør inn  3 ss tomatpure.



Tilsett tilslutt matfløten og bland godt.

La det småkoke under lokk i  ca 5 - 10 minutter.



 

Da er maten ferdig!


 

God appetitt!

 

 #stroganoff #kylling #kylling #stroganoff #middag #godt #raskt #enkelt #helg #fredag #påske #matblogg

 

 

Brownies

Hei!

Så er det helg igjen. Nydelig vær i Bergen idag! Håper det holder seg slik hele  påsken også! Skal dere noe i påsken? Vi blir hjemme, men har små opplegg med ungene  som å ta en tur på Fløyen visst været er bra, gå i svømmehallen og påskeaften må vi ut å lete etter egg påskeharen har lagt ut:)

Idag vil vi dele med dere en oppskrift på  brownies. Jeg bare elsker brownies!

Håper dere liker oppskriften!

God helg!



 

Brownie  

 

(ca 16 små stykker)

  • 3 egg
  • 4 dl sukker
  • 3 dl speltmel eller annet fint mel
  • 2 ts vaniljesukker
  • 4-5 ss bakekakaopulver
  • 2 ss gresk yoghurt

Sett stekeovnen på 180 grader 

Ha egg og sukker i en bolle og visp sammen.

Tilsett mel, bakekakopulver, vaniljesukker og gresk yoghurt visp sammen på laveste hastighet.




Hell røren i en form. jeg brukte en form på 25cm X 25cm .

 



 

Stekes ca 20 minutter .

Brownies skal ikke være helt gjennomstekte, de skal ha en sprø utside og en saftig innside.

Når kaken er avkjølt, skjær i små stykker og server! 

 


 

Det er lett å lage egne sjablonger som vist her: klipp ønsket motiv i et ark og dryss med melis, enkelt og billig måte å pynte kaker på;)



Eller du kan stanse ut små figurer i marsipan eller sukkerpasta.
 

God appetitt!

#Brownie #helg #påske #kake #sjokoladekake #mat #matblogg #kos #godt

 

Appelsinvaffler

Hei!

Siden det er 25. mars og vaffeldagen idag , og det snart er påske synes vi det passer med en oppskrift på  appelsinvaffler. 

Visste du at vaffelen er en av de eldste kakene i verden? Vaffler er lett  og raskt å lage, og kan gjøres sunnere også med å bruke mel med mer fiber og protein istedet for det fine melet. Disse vafflene er laktosefri og kan lett gjøres glutenfri også ved å erstatte speltmelet med glutenfritt mel.

Tips: Vaffeljernet er også supert til å lage ostesmørbrød!  

ha en super dag:)

 

 

 Appelsinvaffler

(ca 8 stk)

  • 2 egg
  • 1 dl brunt råsukker
  • 50 gram yoghurt naturell
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts kardemomme
  • ca 3 dl fint speltmel (valgfritt)
  •  4 dl appelsinjuice



 

Visp sammen alle ingrediensene til en passe tynn røre og stek vaffelkakene på et vaffeljern med  litt ekte smør  til de er gylne. Disse vafflene  blir litt gule på fargen siden det er appelsinjuice i de.





Håper det smaker!

#Vaffler #Appelsinvaffler #påske #vaffeldagen #hverdag #matblogg #godt #mat #søtt #kos

♥Hjemmelaget wraps

Hei alle sammen


Visst du skal lage glutenfrie wraps  bytter du ut melet med glutenfritt mel. Disse wraps/lefsene inneholder ikke laktose og egg. Vi har røkt laks, avokado, fetaost  og salat som fyll  i wraps vi lager idag, men du må gjerne fylle de med noe annet du liker bedre. Hjemmelagete wraps koster ca 15 kr å lage. Fyllet kan variere i pris. 10 wraps med røkt laks koster ca 150 kr.Idag vil vi dele med dere en oppskrift på hjemmelaget wraps. Det er like kjapt å lage som pannekaker, og er supert til frokost, lunsj, turmat, middag og kvelds. Godt for liten og for stor.

 Håper dere liker dette!

 
 

Wraps

(10 stk)

  • 150 gram fint hvetemel
  • 150 gram byggmel
  • 1 dl rapsolje
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts sukker
  • 6 dl vann


 

Varm stekepannen på nest høyeste temperatur  og hell litt røre på stekepannen.

Stek wrapsene på samme måte som du steker pannekaker, pass på at  wrapsene ikke blir for tykke.

Stekes ca  2 minutter på hver side.



 

Legg wraps oppå hverandre så de blir mykere.

 


 

Fyll til wraps:

 

Most avokado:



Du trenger:

  • 2 stk avokadoer
  • salt
  • pepper
  • 1 ss saft av sitron
  • 3 ss olivenolje

Start med å dele og ta av skall på to avokadoer og tilsett litt sitronsaft og et lett dryss av salt og pepper og litt olivenolje og mos med en gaffel.

 

Most fetaost:

 



Du trenger:

  • 200 gram fetaost
  • oregano
  • pepper
  • 3 ss olivenolje

Dryss litt oregano, pepper og olivenolje på fetaosten og mos det hele.

Fyll:

  • 20 stk cherry tomater
  • ca 500 gram røkt laks
  • 1 stk hjertesalat
  • 1/2 rødløk 

Skjær cherry tomater i to, og skjær eller bruk hele blader av hjertesalaten som også er fint. Skjær en rødløk i skiver.

 

Legg wraps på feks  et fat og smør først med avokado, så legger du tomat, salat, rødløk og lakseskiver utover og rull sammen.







 

Det kan være fint å stikke en grillpinne gjennom på tvers  for å holde sammen wraps bedre visst du har det, eller du kan ha en serviett rundt som også er ganske fint  og kjekt å ha så en unngår søl;)

 



 

 God appetitt!

#mat #frokost #lunsj #middag #kvelds #hverdag #kos #tirsdag #blogg #sunt #røktlaks

Gresskarsuppe

Hei!

Håper dere har hatt en fin helg, det har ihvertfall vi. Lørdag var det helt nydelig vær her og vi var masse ute i solen, søndag var det tilbake  til regnværet og  det begynte til og med å snø!  Nå står huset på hode etter helgen og siden jeg har fri idag blir det rydding og vasking på meg : ) 

Idag vil vi dele med dere en oppskrift på gresskarsuppe. Dette blir en vegetarsuppe, men du kan selvfølgelig ha kjøtt i visst du ønsker det. Denne suppen er laktosefri og glutenfri, og retten koster ca 60 kr å lage.

Håper dere liker oppskriften!



 

Gresskarsuppe

(4 porsjoner)

  • ca 450 gram gresskar
  • 2 stk gulerøtter
  • 1/2 stor løk
  • 1 hvitløk fedd
  • 2  tomater
  • 1 terning  med grønnsaksbuljong
  • salt etter smak
  • pepper etter smak
  • litt olivenoljle
  • 2  stk laurbærblader
  • litt fersk timian
  • 1 potet
  • 1 liter vann
  • 200 gram vårløk (2 bunter)
  • 1 ts sukker
  • 1 ts edikk

 



 

 Start med å skjære en løk i skiver og stek den  til myk og gjennomsiktig i en kasserolle med 2 ss olivenolje.

Lag et kryss halvveis inn i tomatene oppe med stilken og legg de med krysset ned i kasserollen så skinnet vil løsne og lettere å ta av.



 

Skrell 2 gulrøtter og en potet, skjær av skallet på gresskaret. Skjær alt dette opp i store deler og legg det i kasserollen sammen med det andre.



 

Tilsett vann, buljong, et hvitløksfedd delt i to, litt fersk timian, salt og pepper  etter smak.

 



 

Kok  opp under omrøring og la det småkoke på middelsvarme  under lokk i ca 15 minutter.

Skjær vårløken i strimler og stek i olivenolje i en stekepanne til den er myk, da kan du tilsette salt og pepper etter smak og 1 ts sukker og 1 ts edikk..



 

Ta vårløken  bort fra varmen og la stå under lokk til suppen er ferdig kokt.

Etter ca 15 minutters småkoking av gresskarsuppen  (når du ser skallet til tomatene begynner å løsne) kan du lett fjerne med en gaffel skallet til tomatene, og bruke en mikser til å mose alle ingrediensene.

 

 

 


 

Når suppen er ferdig most tilsetter du laurbærbladene og la det småkoke ca 5 -10 minutter  til før det er klart til servering.

Server suppen med litt stekt vårløk og gjerne krutonger også. som du finner oppskrift på her: http://spisogspar.blogg.no/1425984480_crema_di_fave_con_rap.html

 



 

Håper det smaker

God appetit!

#Gresskarsuppe #Vegetarsuppe #Glutenfri #Laktosefri #Matblogg #Sunt #Godt #Hverdag #mandag

Appelsin muffins

Hei alle sammen,

Nå som det nærmer seg påske synes jeg det passer godt å komme med en oppskrift på appelsin muffins. Har laget muffinspynten med barna mine så det gikk litt "over stokk og stein" he he, men jeg synes resultatet ble bra tilslutt. Disse figurene  er laget av marsipan og stanset ut med utstikkere fra Panduro, veldig enkelt. Muffinsene ble kjempegode!

Ha en fin søndag!

 


 

Appelsinmuffins

  • 100 gram smør romtemperert
  • 125 gram sukker
  • 2 egg
  • 150 gram fint mel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl yoghurt naturell
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 dl appelsinsaft av en appelsin, eller appelsinjuice.

 

Sett stekeovnen på 175 grader.

Visp smør og sukker hvitt.

Tilsett eggene og visp.

Bland inn mel, bakepulver og vaniljesukker.



 

Hell yoghurt og appelsin saft oppi røren og bland på laveste hastighet i ca  halvt minutt.

Ha muffinsformer på et stekebrett, og bruk en skje, eller en iskremskje  til  å fylle muffinsformene  3/4 fulle.

Sett brettet med de fylte muffinsformene midt i stekeovnen i ca 12 minutter. Sjekk med en kakestikke eller gaffel om de er gjennomstekte. Bør ikke stekes for lenge da de blir tørre.



 

Frosting 

  • 4 dl melis
  • 300 gram phiadelphiaost naturell (eller lignende) kremostost
  • 2 ts vaniljesukker

Visp ingrediensene sammen til en fast frosting, blir det for vått kan du tilsette mer melis.



 







 

Når muffinsene er avkjølte kan du smøre eller bruke en sprøytepose til å ta  frostingen på, og  dekorere de om du vil.

Enjoyyyy!

Ha en fin dag:)

 

#søndag #muffins #appelsin #påske #saftig #pynt #dekorere #frosting

Mango salat med byggryn og krepsehaler

Hei alle sammen!

Idag våknet vi til  sol og blå himmel. For en nydelig dag!  

Her kommer en oppskrift på en deilig salat med mango, byggryn og krepsehaler. Byggryn er veldig godt i salat og de er  proppfulle av mineraler, proteiner, fiber og antioksidanter som er supert for kroppen.  

Det koster ca 40 kr å lage denne salaten.

Håper dere liker det!

 





Mango salat med byggryn og krepsehaler

(2 porsjoner)

  • 40 gram hele byggryn
  • 2,5 dl vann
  • 1  hjertesalat
  • 1/2 mango
  • 1 avokado
  • krepsehaler ca 100 gram
  • 2 ss olivenolje til steking
  • litt fersk timian
  • 1/4 av en rødløk
  • 1 vårløk (kun den hvite delen)
  • salt
  • pepper






 

 




Dressing

  • 6 ss honning
  • 3 ss balsamico edikk
  • 6  ss olivenolje

 




 

Start med å skylle byggrynene. 

Kok byggrynene i 5 dl vann. La de småkoke i 30 minutter.

Ha de i en sil og skyll de i kaldt vann før du tilsetter de i salaten.

Skjær avokadoen i båter.

Skjær mangoen i lange stykker

Kutt opp hjertesalaten.

Skjær vårløken i skiver.

Skjær rødløken i skiver.

Legg rødløk sammen med 2 ss olivenolje i stekepannen og stek til løken er myk.

Skyll krepsehalene i kaldt vann og stek de lett sammen med løken. for å gi litt mer smak til krepsehalene

Tilsett fersk timian, salt og pepper.

Bland  alt sammen i en salat skål og strø over med litt salt og pepper.

 

Lag dressing av honning, balsamico edikk og olivenolje og ha litt over salaten med en skje.





 

Håper dere liker det:)

Ha en fin lørdag!

 

#salat #sunt #godt #byggryn #mango #super #lørdag #helg #matblogg #krepsehaler #balsamicoedikk 

 

Pizza

Fin fredag alle sammen!

Håper dere har hatt en fin dag så langt. Idag får vi besøk og jeg har så lyst på pizza, så da blir det det;) 

 

 
 

Pizza

  • 300 gram økologisk fint hvetemel
  • 100 gram byggmel
  • 1 ss fersk gjær
  • 1 ts tørrgjær
  • salt (etter smak)
  • ca 2,5 dl lunkent vann
  • 1 ss olivenolje

Ha fersk gjær i en bolle  og bland inn i  lunkent vann.

Tilsett tørrgjæren.

Tilsett mel, vann, salt og  olivenolje.

Elt godt til en god deig som ikke er for klebrig.



 

Sett deigen på et lunt sted og la den heve  under plast i ca 30 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, legg den på bakepapir og kjevle ut i ønsket form.

Sett stekeovnen på 220 grader.

 
 

Hjemmelaget pizzasaus:

  • 3 ss tomatpure
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts sukker
  • 1 ss olivenolje
  • 1 dl vann

Bland alle ingrediensene sammen og smør pizzasausen utover pizzabunnen.

Topp pizzaen med det du måtte ønske.

Vi har på pizzaen idag smårettskinke, ferske cherry tomater, sjalott løk og et dryss med oregano.

Sett pizzaen  midt i ovnen eller nest nederste rille og stek i ca 12 minutter.



 

Kjempegodt å toppe pizzaen med ruccula salat.

God appetit!

 

 
 

 

Havregrøt med kanel, bringebær og banan.

Hei alle sammen!

Ja så er det fredag igjen! Var det noen som merket noe til solformørkelsen? Merket ikke så mye her i Bergen, tåke og regn her idag. 

Jeg  spiser nesten hver dag havregryn til frokost, det gir masse energi og metthetsfølelsen varer lenge.

Jeg vil dele med dere en lettvint, sunn og god frokost som jeg hadde idag. Håper dere liker oppskriften:

 



 

Havregrøt

(1 porsjon)

  • 1 dl  lettkokte økologisk havregryn 
  • 1 ts råsukker eller honning
  • 1/4 ts grovt salt
  • 2 dl melk eller soyamelk
  • kanel
  • banan 
  • bringebær

 

Hell havregyn i en liten kasserolle.

Tilsett sukker eller honning, salt og melk. 

Kok opp under omrøring.

Når det har kokt opp er det klart for å nytes. Jeg har  toppet grøten med kanel, oppskåret banan og bringebær.

Havre er en super måte å starte dagen på. Er du interessert i flere oppskrifter på havregrøt kan du finne her:

Her:  http://spisogspar.blogg.no/1423650930_havremelgrt.html  en oppskrift på havremelsgrøt som også er kjempegod.

Ha en fin dag:)

#havregrøt #banan #kanel #bringebær #super #hverdag #matblogg #sunt #godt #solformørkelse

Fiskekaker

Hei kjære lesere,

I dag har vi fiskekaker på menyen. De fleste barn liker fiskekaker, og det er lett og billig å lage selv. Fiskekakene kan også fryses og varmes når en har lyst på. Når du lager maten selv har du mer kontroll på hva du får i deg når du spiser. Disse fiskekakene er også glutenfrie. Det koster ca 30 kr å lage hjemmelagede fiskekaker. 

 
 

 

Fiskekaker

  • 600 gram hvit fisk, vi har brukt tosk
  • 2  ss potetmel
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 egg
  • 2 dl yoghurt naturell
  • 1/4  terning fiskebuljong

Viktig at fisken er kald når du jobber med den, for  da er det lettere å lage fiskekaker. Del fisken i terninger og ha den i en ( visst du har ) en foodprosessor, men blender går også greit som vi brukte i dag (obs ikke fyll blenderen helt opp, men tilsett litt og litt fisk).

Når fisken er helt most tilsetter du potetmel, salt og pepper og bland godt.

Ha egg, yoghurt og fiskebuljong oppi blandingen.



Smelt ekte smør i stekepannen og form  til små  kaker som du steker til gyllen brune.

 

 



Stek noen minutter på hver side.

Vi har som tilbehør kokte poteter, pommes noisettes, brun saus, tyttebærsyltetøy, brokkoli og raspet gulrot med litt sukker og sitron.

 



 

 Fiskekakene ble kjempegode!

 

God appetit:)

#fiskekaker #glutenfrie #hjemmelaget #sunt #godt #hverdag #matblogg

Gnocchi

Hei alle sammen!
Håper dere har hatt en fin dag sålangt. Her i Bergen er det nydelig vår vær! Utrolig deilig, det må bare nytes så lenge det varer;)
I dag vil vi dele med dere en oppskift på Gnocchi (uttales njåkki). Gnocchi er en italiensk pasta laget av poteter og mel. Dette er kjempegodt og enkelt å lage. Har du poteter igjen fra dagen før kan du bruke de (men lurt å mose de mens de er varme), alltid greit med gjenbruk:)



Gnocchi

(4 porsjoner) 

  • ca 300 gram melne poteter (lett å mose)
  • ca 100 gram hvetemel
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts salt til koking

Kok potetene  helst med skall i en  kasserolle til de er møre. 

La de dampe godt av seg før du skreller de og mos potetene med en stamper eller en presse til en potetmos.

Bland melet med potetmosen og elt sammen til en smidig deig.

Rull deigen til en lang pølse med diameter 1,5 cm.

Skjær  i ca 1,5  cm lange deler og rull disse til småkuler. 



Trykk lett med en gaffel på småkulene slik at de får et fint mønster og blir litt flate. De må ikke bli for tykke.



Kok opp vann med ca 1 ts salt.




 Legg Gnocchiene i kokende vann. De skal kokes til de flyter opp i kasserollen (ca 4 minutter).

r.

Når de er ferdig kokte heller du  vannet ut.

Gnocchi er kjempegodt til feks tomatsuppe.

Oppskrift på tomatsuppe finner du her:  http://spisogspar.blogg.no/1426525645_tomatsuppe.html



Da er maten klar til å nytes :)

Håper det smaker!

 

Tomatsuppe

Hei kjære lesere:)

Så er det mandag og ny uke igjen. Idag har vi tomatsuppe på menyen. Tomatsuppe  er enkelt, raskt og billig  å lage selv, og det er kjempegodt sammen med godt brød som feks Ciambella http://spisogspar.blogg.no/1426415093_ciambella.html . 

Vi har som tilbehør til tomatsuppen mozzarella ost, ferske basilikum blader og gnucchi som er en italiensk potetpasta, oppskrift på den vil komme senere i uken.

Hjemmelaget tomatsuppe koster ca 20 kr å lage selv.

 

 



 

Tomatsuppe

( 4 porsjoner)

  • 180 gram tomatpure
  • 1 liter vann
  • 2 ss fint hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ss sukker
  • 1 sjalottløk
  • 2 ss olivenolje

Tilbehør:

  • fersk basilikum
  • 1 pk mozzarella ost
  • olivenolje
  • godt ferskt brød feks Ciambella

 

 Stek lett sjalottløk og 2 ss olivenolje i en kasserolle.

Tilsett vann, mel og tomatpure og visp sammen mens det er kaldt for å unngå klumper.

Ha sukker, salt og pepper etter smak tilslutt i kasserollen og la det koke opp under omrøring.



 

La det småkoke på middels varme under lokk, mens du rører om av og til.

Tilbehøret til vår tomatsuppe er blader av fersk basilikum, mozzarella ost skjært i skiver med litt olivenolje og godt ferskt brød. Ciambella er et helt nydelig brød som passer perfekt til suppe.


 

 


 

Til tomatsuppe er det også godt med egg, makaroni og pølserbiter som tilbehør. 



Håper det smaker! 

 

#tomatsuppe #mozzarella #hverdag #mat #basilikum #mandag #ciambella #brød

Ciambella

Her kommer en oppskrift på et italiensk brød, Ciambella som betyr "badering" som er formen på dette brødet. 

Dette brødet blir veldig luftig, og kjempegodt med og uten pålegg. Dette koster  ca 20 kroner å lage selv.



 Ciambella

  • 400 gram fint hvetemel
  • 100 gram fibra mel
  • 12 gram fersk gjær
  • 2 ts tørr gjær
  • 1 1/2 ts salt
  • 1 1/2 ts sukker
  • 4 dl lunkent vann

 Ha 4 dl  lunkent vann oppi en bolle og bland fersk gjæren inn til den er oppløst i vannet. 

Bland tørrgjæren inn i vannet.

Bland mel,salt og sukker oppi vannet og elt godt . Deigen skal være litt våt og klissete.

La den heve under plast i 90 minutter.



(her er den ferdig hevet)

Sett ovnen på 200 grader.



Hell deigen over på et bakepapir med hvetemel strødd utover.

Når den er ferdig hevet skjærer du et hull i midten av deigen med en kniv slik at den får den rette "badering formen".

Når ovnen er varm nok setter du Ciambella midt i ovnen og la steke i ca 20- 30 minutter.

Tips: Dunk lett i brødet, hører du en hul lyd er den ferdig.

Når du skal skjære opp brødet skjærer du fra hullet i midten og ut. 

 



Håper dere liker det!

God appetit!

 

#matblogg #brød #ciambella #hverdag #hjemmelaget #mat #sunt #godt 

 

 

Caprese på pinne

God søndag alle sammen!

Her våknet vi til en nydelig dag, sol og skyfri himmel. Stort bedre kan det ikke bli! Bortsett fra at det har vært noe nattevåk pga syke barn, men det  hjelper alltid  med sollys:)

Idag vil vi dele en oppskrift  med dere: Caprese på pinne.  Dette er ypperlig som matpakke på tur, eller  som en deilig start på dagen, lunsj eller kvelds. Caprese er sunt, godt og lett å lage.



Caprese på pinne

(4 pinner)

  • 2 stk mozzarella
  • ca 16 oliven
  • ca 16 cherrytomater
  • fersk basilikum
  • litt oregano etter smak
  • litt salt etter smak
  • litt pepper etter smak
  • olivenolje
  • grillpinner

 

Skjær i terninger mozzarella osten.

Del tomatene i to. 

tre på en pinne tomater, ost, oliven og ferske basilikum blader.

Krydre lett med salt, pepper og oregano og hell litt olivenolje over.

Server gjerne med en salat til.

Håper det smaker!

God appetit!

#caprese #deilig #søndag #mozzarella #matblogg #sunt #godt #helg #salat #grillpinner #oliven #basilikum 

Ciabatta

Hei alle sammen:)

Håper dagen deres har vært fin så langt.

Idag lager vi ciabatta etter ønske fra en leser. Ciabatta  betyr tøffel på italiensk pga den tøffelaktige formen på brødene.   Det finnes mange oppskrifter på ciabatta. Noen inneholder surdeig og tar 2 dager å lage, men idag deler vi med dere en raskere oppskrift så iløpet av ca 3 timer har du ferske ciabatta som er kjempegode!  Del de på langs og ha ditt favoritt pålegg på! Dette koster deg ca 15 kroner å lage.

  




Ciabatta

(4 stk)

  • 500 gram fint hvetemel
  • 2 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 12 gram gjær
  • 2 ts tørrgjær
  • 4 dl lunkent vann



Start med å ha lunkent vann i en bolle og legg den  ferske gjæren oppi og rør til den er helt oppløst. 




Så tilsetter du tørrgjæren.




Mål opp mel og ha salt og sukker oppi sammen med melet.

Bland det tørre oppi det våte og elt godt til det blir en god deig å jobbe med, blir den for våt må du ha mer mel. 

La den heve i 90 minutter under plast på et lunt sted.






Sett  stekeovnen på 200 grader.

Hell deigen over på bakepapir med mel strødd utover.

Form som  ciabattaer og legg på bakepapir på en stekeplate.




Ovnen må være varm når du setter de i ovnen.

Stekes midt i ovnen i  ca 20- 30  minutter.




Dunk lett på ciabattaene for å sjekke om de er ferdige,  hører du en hul lyd betyr det at de er ferdige.

 

 

Ha godt pålegg på og nyyyyyt!

Håper det smaker!

Ha en god lørdag!

 

#hverdag #mat #brød #ciabatta #lørdag #helgen #sunt #matblogg 

Flettet Kneippbrød

Hei dere flotte lesere!

Idag vil vi dele med dere en oppskrift på kneippbrød. Dette er det eneste brødet ungene vil spise og helst det som er steinovnsbakt  en  kjøper på butikken.  Jeg bakte mye brød for noen år siden da jeg i flere år hadde hvete og laktose intoleranse.  Igår kveld bakte jeg disse brødene, og lukten og smaken av nylaget brød er det beste som finnes :D

 

Kneippbrød

(2 stk)

  • 500 gram fint speltmel eller hvetemel
  • 250 gram sammalt fint hvetemel 
  • 250 gram sammalt grovt speltmel eller hvetemel
  • ca 6 -7 dl lunket vann 
  • en pose tørrgjær
  • 3 ts grovt salt
  • 1 ts rå sukker
  • 4 ss matolje

 

Ha mel i en bolle, lag en grop i midten av melet til gjær, en liten grop til salt og en liten grop  til sukker hell litt og litt lunkent vann over og olje.

Kna deigen  i helst  8 minutter. Deigen må ikke bli for tørr!  Kan heller være litt klissete.




La den heves under plast  eller kjøkkenhåndkle i 45 minutter.




Elt deigen godt.

Lag to brød og legg de på bakepapir på en stekeplate. La de heves i ca 30 minutter under plast eller kjøkkenhåndkle.




Sett på stekeovnen på 225 grader.

Når brødene er ferdighevet  setter du de midt i stekeovnen i ca 30 - 40 minutter.  Når de begynner å få farge på toppen kan det være lurt å legge aluminiumsfolie over så de ikke blir svidd på toppen.

La de avkjøles på rist.

 

Ha en super fredag!

 

#kneippbrød #hjemmelaget #flette #fersk #helg #hverdag

Formkake med banan

Hei alle sammen!

Liker dere banankake? Idag lager vi akkurat det! Dette er en av mine favoritt kaker, og den inneholder ikke så mye sukker siden vi bruker banan som naturlig søtning. Banankake smakte jeg første gang da en venninne laget den, og etter det har jeg laget en egen vri på en formkake som jeg pleier å lage med sitron, men nå har jeg sløyfet sitron, og tilført banan og vanilje istedet. Men liker du sitron bedre kan du ha 2 ts med finraspet sitronskall og tilsette 1/2 dl mer sukker enn i denne oppskriften.



 

Formkake med banan

  • 50 gram smør
  • 2 egg
  • 1 dl brunt sukker
  • 1 moden banan
  • 2 1/2 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker,
  • 1 dl yoghurt naturell

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

Smelt smøret og la det bli kaldt.

Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.



 

Tilsett vaniljesukker, og sikt i mel og bakepulver.

Hell yoghurt og smør i røren.

Mos med en gaffel en godt moden banan og rør den inn i røren.



 

Rør forsiktig og hell røren i en smurt form, eller en form ikledd bakepapir som jeg har gjort her. Jeg har brukt en på som tar ca 1 1/2 liter.



 

Sett kaken midt i ovnen i ca 30 minutter, bør sjekkes innimellom så den ikke blir svidd. Jeg har etter halve steketiden lagt aluminium folie oppå kaken så toppen ikke svir seg.



 

Håper dere liker banankaken:) 

 



 

Ha en nydelig dag :)

Riso cantonese

Hei alle sammen!

Idag vil vi dele med dere en oppskrift på orientalsk stekt ris.  Denne retten er rask å lage og den er ganske billig, koster ca 50 kr å lage å lage selv.  Visst du ikke trenger å lage middag til 4, kan du lett halvere alt ettersom hvor mange som skal spise. 

Håper dere liker dette! Ha en fin dag :)

 



 

Orientalsk stekt ris

Riso cantonese

(4 porsjoner)

  • 180 gram langkornet ris eller basmati ris
  • 3,5 dl vann
  • 200 gram smårettskinke
  • 4 ss sesamolje
  • 100 gram erter
  • 1 stk purreløk, kun den hvite delen
  • 4 egg
  • salt
  • pepper

Tilbehør: soyasaus

 

Start med å koke ris og vann i en kasserolle.

Skjær purren i skiver, og stek den i en stekepanne eller du kan wokke den sammen med 4 ss sesamolje, erter og smårettskinke.

Ha 4 egg i en skål og visp sammen med salt og pepper etter smak og hell blandingen over i en annen stekepanne og stek på samme måte som når du lager eggerøre.



 

Bland så risen inn i eggerøren og tilslutt  skinken, erter og purren.



 

Soyasaus er godt som tilbehør. 



Håper det smaker!

 


God appetit!

#ris #egg #smårettskinke #orientalsk #rask #sunt #hverdag #mat #billig

Kremet suppe med favabønner og grønnkål

Kremet suppe med favabønner og grønnkål.
 
Hei alle sammen!
Håper dere har hatt en fin dag så langt.  Har du prøvd Favabønner før? Favabønner er også kjent som åkerbønne, bondebønne og hestebønne og er rik på proteiner.  Den brukes til mye forskjellig alt fra hurtigmat i midtøsten til å lage grøt og brød eller snacks. Favabønner brukes også mye i Italia, og Sandro har i dag en oppskrift på Favabønner med grønnkål og krutonger.
Favabønner med skall må bløtlegges i vann over natten.  Det finnes Favabønner uten skall og de trenger bare et par timer i vann før du koke de. 
 
Denne retten koster ca 75 kr å lage.
 


 
Crema di Fave con rape
 
(minst 6 porsjoner)
 
 
Kremet Fava suppe:
 
 
  • 500g favabønner
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 stor løk
  • 1 gulrot
  • 1 grønnsaksbuljong terning
  • salt
  • pepper
  • olivenolje
  • 3 stk laurbærblader
  • 2 ts tomatpure
  • 2 liter vann

 

Grønnkål:

  • 150g grønnkål
  • 1 ss eddik
  • 1 ss smør
  • 1/2 stor løk 

 

Krutonger:

  • 5 brødskiver
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • salt
  • rosmarin
  • timian

 

Visst du har favabønner med skall må du ta av skallet før koking og det går lett av etter å ha ligget i vann over natten.



 

Kok favabønner, et fedd hvitløk (uten skall og kjernen av hvitløksfeddet), løk i storeskiver,  en gulrot i store deler, grønnsaksbuljong, salt og pepper etter smak og vann sammen i en stor kasserolle.

Kok i ca 1 time under lokk (og rør av og til )på middels varme.



 

Bruk en håndmikser og mos alt . 



Tilsett laurbærblad, olivenolje og tomatpure og la det koke ca 1 time  under lokk på lav varme og rør av og til. 

 



 

Mens dette småkoker kan du tar du 1 ss smør og 1 ss olivenolje på en stekepanne og stek brød skjært i terninger med salt og pepper og fersk rosmarin og timian  og stek   i ca 10 minutter mens du rører til de blir krutonger. 



Legg krutongene i en skål .

Start på grønnkålen: Stek vasket grønnkål i stekepannen med 1/2 løk, salt og pepper etter smak, 1 ss eddik og 1 dl vann.




Etter ca 10 minutter og vannet har tørket bort er grønnkålen ferdig.

 

Da er maten ferdig og klar for servering:)



 



 

Buon appetito!

#Fava #hestebønne #kremet #suppe #Italia #god #mat #krutonger #grønnkål

Riccioli alla Greca

Hei alle sammen!

Håper dere har hatt en fin helg:)  

I dag lager vi en italiensk matrett som er inspirert av Hellas; vi lager Riccioli alla Greca.

Riccioli betyr krøllete, og det er akkurat det denne pastaen er. Sandro har fått mye av sin inspirasjon fra sin farmor på Sicilia som ofte pleide å lage Riccioli, og han lager de på samme måte som henne.

Visst du ikke har tid eller lyst til å lage pasta selv kan en kjøpe feks fusilli på butikken.

Sandro har laget en egen vri på denne italienske retten; han bruker  gresk fetaost. 

Pastaen inneholder ikke egg så den kan du lagre når de er tørre ved å oppbevare på  glass med lokk. Vi oppbevarer på rengjorte syltetøyglass.  

Visst du ikke vil bruke all pastadeigen, så kan du ha plastfolie rundt pastaen og den kan da enten fryses og senere tines i rom temperatur, eller den kan ligge i kjøleskap i maks 3 dager.

Denne retten koster ca. 60 kr.

 

 



 

Riccioli alla Greca

(4 porsjoner)

Riccioli:

  • 150 gram fint mel
  • 50 gram fibra mel
  • ca 1 dl vann 
  • 1 ss olivenolje

Ha mel i en bolle og tilsett litt og litt vann og olivenolje. Deigen skal være glatt og god å jobbe med, blir den for våt må du tilsette mer  mel og blir den for tørr har du mer vann i deigen.

Rull tynne pølser, et tips er å ha litt vann på fingertuppene  da går det lettere å rulle.



 

Del pølsene du har rullet i ca 2 cm lange deler. og legg en grill pinne, eventuelt en strikkepinne på skrå over pastastrimmlen og rull over så den tvinner seg lett rundt pinnen.







 

Ta av pinnen og legg Riccioli på feks et kjøkkenhåndkle. 



       

        Tilbehør:

  • ca 200 gram fetaost
  • ca 150 gram cherry tomater
  • ca 1/4 rødløk
  • ca 100 gram oliven
  • salt etter smak
  • pepper etter smak
  • olivenolje
  • oregano etter smak

 

Sett på vann til å koke i en kasserolle.



 

Når vannet koker heller du Riccioli over i det kokende vannet og lar det koke i ca 5 minutter.



 

Del cherrytomater i fire deler, skjær i terninger fetaost, skjær  i skiver en rødløk og del oliven i ringer.   Smak til med salt, pepper, oregano og olivenolje. 







 

Når Riccioli er ferdig kokt heller du vannet ut og heller pastaen over i en serverings skål og bland  det sammen med løk, tomater etc.



Pynt gjerne med noen blader basilikum.

Da er maten klar til servering!



 

Buon appetito!

 

 #pasta #feta #mat #blogg #hverdag

Rullekake

Hei,
 
Siden det er valentinsdag og morsdag blir det  rullekake  med hjemmelaget  eplesyltetøy og krem toppet med sjokoladehjerter til dessert idag. 
 
Ha en nydelig dag videre <3



 


 

Rullekake

3 egg

2 dl sukker

2 dl fint  speltmel / fint hvetemel

2 ts bakepulver

1/2 dl gresk yoghurt

 

Fyll

ca 2 dl syltetøy,  eller  en kan også  mose friske bær istedet for syltetøy. Idag bruker vi  hjemmelaget eplesyltetøy.

 

Sett ovnen på 250 grader.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Sikt  sammen mel og bakepulver og rør alt sammen.

Tilslutt har du yoghurten oppi.

Hell røren i en langpanne med bakepapir.

Stekes  midt i ovnen i ca 4 minutter på 250 grader.

Når kaken er ferdigstekt hvelver du den over på sukret matpapir.

Smør syltetøyet utover  mens kaken er varm og rull sammen.



TIPS: Visst du skal ha krem, smørkrem  eller ostekrem i kaken må du vente til den er avkjølt. Legg et kjøkkenhåndkle over kaken så den ikke stivner og brekker når du skal rulle. Når den er  avkjølt kan du smøre fyllet utover og rulle sammen.

Jeg har her pyntet de med krem med litt rosafarge i, men enda bedre visst du bruker bringebærsyltetøy.

 

Del kaken i skiver og nyyyyyt!

 <3

 

#rullekake #søndag #nyt #deilig #rask #helg #spisogspar #morsdag #valentinsdag #februar #kake #Norge #mat #mamma #mammablogg #foto

Tiramisu

Hei alle sammen!  Siden det er lørdag så er det lov å kose seg litt ekstra, og idag vil vi dele med dere en  av de mest kjente italienske dessertene ; vi lager Tiramisu!  
Det er vanlig å  smaksette med konjakk eller likør, men vi bruker her idag romessens istedet. 
Hjemmelaget Tiramisu koster deg ca 80 kr å lage.



 

 

 

 

Tiramisu

(ca 6 porsjoner)

  • 250 gram mascarpone ost
  • 4 egg 
  • totalt 100 gram sukker
  • 25 cl likør eller noen dråper romessens  etter smak
  • 4  (små) kopper med espresso (sterk) kaffe
  • ca 170 gram  fingerkjeks
  • ca 20 gram mørk sjokoladestrø eller bakekakao pulver.( det er også vanlig å ha raspet sjokolade på toppen)

 

 

Start med å skille eggeplommene i en skål og eggehvitene i en annen skål.

Visp eggeplommene med 40 gram sukker og tilsett mascarpone ost litt og litt om gangen.



 

Visp det sammen og sett skålen til side.

Visp eggehvitene og 40 gram sukker  til en helt stiv krem.


 

 



 

Rør så  veldig forsiktig eggehvitekremen inn i mascarponekremen. 



 

Sett kremen i kjøleskapet mens du forbereder resten.

Bland kaffe med 20 gram sukker og likør.

Bruk en litt høy form til tiramisuen.

Start med  å ha  krem i bunnen, så sjokoladestrø,  og så fingerkjeks som dyppes raskt i kaffen. Pass på at de ikke blir for bløte.

Legg flere lag med krem, sjokoladestrø og fingerkjeks. Vi har  her to lag med kjeks og 3 lag med krem og sjokoladestrø.



 

Avslutt med kremen på toppen og  dryss sjokoladestrø over det hele. 







 

Sett tiramisu ca 1 time  i kjøleskapet før servering. ( Tips: er den veldig rennende og bløt kan du sette den i frysen for ca 45 minutter.)

 

Håper dette smaker!

Boun appetit!

 

Ha en god helg!

 

 

 

  #tiramisu #blogg #helg #lørdag #mat #dessert #kose

Focaccia

God fredag alle sammen!

Nå er det helg igjen og idag vil vi dele med dere en oppskrift på focaccia.   Dette er en italiensk rett, men focaccia er populært både i og utenfor Italia, og kan nytes som den er, som tilbehør til andre retter, eller som smørbrød. Focaccia er best nylaget og fersk.  Det koster ca 20 - 30 kr å lage selv.


 

Focaccia

  • 400 gram fint mel
  • 1/3  pose tørrgjær
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 3 1/2 dl  lunkent vann
  • 2 ss olivenolje
  • svarte oliven uten stein på glass
  • tørket oregano

Visst du har,  kan du bruke ferske urter til pynt oppå focaccia rett før servering:  feks timian og rosmarin.

 

Bland mel, tørrgjær, salt, sukker, olivenolje og lunkent vann i en bolle.

Ha olivenolje på hendene og elt deigen godt til den er glatt og smidig.  

Deigen  skal være skinnende pga oljen.

La den ligge under plast eller kjøkkenhåndkle på et lunt sted og heve ca 30 minutter.



 

Sett stekeovnen på 220 grader.

Legg focaccia deigen oppå en stekeplate med  bakepapir. Flat den litt utover ca 1  cm tykk og ha olivenolje på hendene når du lager groper med fingrene ned i deigen.   

Ha grovt salt/ havsalt og litt oregano over det hele.

Skjær oliven i små ringer  og  trykk de ned i deigen.



 

Sett den midt i ovnen i ca 15 - 20 minutter.

Visst  du banker i focaccia under steking og det kommer  en hul lyd betyr det at  den er  ferdig.

Når den er ferdig stekt kan det være lurt å legge et kjøkkenhåndkle rundt focaccia for å gjøre den litt mykere.

La den få avkjøles litt.

Ha litt olivenolje på toppen og pynt gjerne med friske urter.

 
Da er den klar til nytes:)

 

 

 

God appetit :)

 God helg!

 #focaccia #oliven #blogg #hverdag

Glutenfri Tagliatelle med kyllingrull i tomatsaus

Hei alle sammen!

Veldig kjekt at flere leser bloggen vår og veldig hyggelig med alle kommentarene! Vi har fått en etterspørsel på glutenfri pasta så  i dag lager vi glutenfri Tagliatelle.  Denne pastaen  er litt gulere på farge, men smaker veldig likt på vanlig pasta og den er kjempegod!

Glutenfritt mel som kjøpes på helsekost eller dagligvarebutikk er ofte ganske dyrt, men vi har vært på asiatisk butikk og kjøpt kikertmel og rismel til en billig penge. Så 4 porsjoner hjemmelaget glutenfri pasta koster deg mindre enn  20 kr. Men med tilbehør koster denne retten ca 80 kr.   

 

 

Glutenfri Tagliatelle med kyllingrull  i tomatsaus

 

Glutenfri pasta

(4 store porsjoner)

  • 60 gram rismel
  • 100 gram finmalt kikert mel
  • 2 ss olivenolje
  • 2 egg

Bland alle ingrediensene i en bolle og kna deigen godt til den kjennes fast og fin og uten å være klissete.





 

Når deigen er klar kan du enten kjevle den ut ca 1 mm tynn eller bruke pasta maskin som dere ser  her på bildet, det blir litt mindre jobb. En kan bruke feks et pizzahjul til å skjære ut strimler av pastaen til Tagliatelle. 





 

La de tørke utover et kjøkkenhåndkle mens du begynner på kyllingen.


 

Kyllingrull

  • 500 gram kylling lårfilet
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 pepper
  • 1 ts brunt råsukker (kan også bruke vanlig hvitt sukker)
  • 125 gram ferdigskivet bacon, ca 9 skiver trenger du til rullene og resten kan du ha i tomatsasuen
  • Edamer ost, en osteskive til hver kylling
  • 1/2 sjalott løk

Flat ut kylling lårfiletene og tilsett salt, sukker  og pepper. La de ligge og marineres i dette i ca 10 minutter.



 

Ha et  bacon på et skjærebrett eller fat. Legg en kyllingdel oppå og en del ost  (del gjerne osten i mindre deler da det er lettere å rulle sammen) på toppen. Rull sammen fra langsiden slik at osten og kyllingen er lukket inn i bacon.  







 

Stekes på svak varme  med 1/2 sjalottløk og resten av baconet visst du har noe til overs i ca 5 minutter  på hver side under lokk.

Snus forsiktig så baconet ikke åpner seg etter ca 5 minutter. Det er viktig at kjøttet er helt gjennomstekt før det smakes på.



 

Tomatsaus

  • 3 ss tomatpure
  • 1/4 ts salt
  • pepper
  • sukker
  • 3 dl vann



 

Når  kyllingrullene er lettere stekt  kan du legge de på et fat med lokk over og lag tomatsaus i stekepannen med litt bacon og løk.

Sett vann til å koke i en stor kasserolle til pasta. Viktig at vannet koker før du tar pastaen oppi.

Tilsett tomatpure og vann, i stekepannen og smak til med salt, sukker og pepper.

Bland alle ingrediensene og la det småkoke i ca 5 minutter. 

Legg kyllingrullene oppi tomatsausen igjen og la det småkoke  på lav varme under lokk slik at kyllingrullene blir helt gjennomstekte.



 

Når du ser osten lekker ut av kyllingrullene er de ferdig.

Skjær gjennom en for å kontrollere om de er ferdige.

 

Legg pasta i det kokende vannet i kasserollen og la det koke i ca 8 minutter.  Hell pastaen over i en sil og sil av vannet. Du kan røre litt i pastaen etter 2-3 minutter. Denne pastaen brekker litt  lettere så vær forsiktig når du rører om.

 

Da er alt klart for  servering :)

Håper dere liker dette!

 Buon appetit!



 

 

 

 #glutenfri #pasta #helse #blogg

 

Vårruller

Idag  er vi inspirert av det Asiatiske kjøkken.   Vi lager  vegetarianske vårruller med deilige grønnsaker.   Dette er lett og god mat. Disse kan også fryses ned og da varmes i stekeovnen på svak varme når en har lyst på. Kjempegodt!  Dette koster ca 60 kr å lage selv.



 

Vårruller

(ca 14  vårruller)

  • Spring roll pastry (kjøpes på utenlandske butikker for ca 20 kr for 40 stk plater). Vi har brukt merket Spring Home.
  • 250 gram hodekål
  • 1 gulrot
  • 1 sjalott løk
  • 1 hvitløk fedd
  • 150 gram brokkoli
  • 1 stor ss finhakket ingefær
  • 1 ts korianderfrø malt
  • salt
  • pepper
  • 1 ss olivenolje
  • 1 grønnsaksbuljong terning

 

Skjær en løk og purreløk og surr  de i stekepannen på svak varme med 1 ss olivenolje.

Tilsett  et helt hvitløks  fedd uten skall. Dette tas bort etterpå når alt er ferdig stekt. 

Smelte en grønnsaksbuljong terning i 2 dl  nykokt vann.

Skrell en gulrot og skjær med feks en ostehøvel lange remser, del en brokkoli , finhakk en ingefær,  skjær i skiver en hodekål og legg  i stekepannen.





 

Alt stekes under lokk på svak varme.

Tilsett buljong vannet, koriander frø, salt og pepper og rør lett om. 

La alt småkoke under lokk i ca 15 minutter.

Ha alt i en bolle for å  avkjøle litt. Det er vanskelig å arbeide med vårrullene visst grønnsakene er for varme (lager lett hull i de tynne platene)



 

Vi lager til og bretter vårrullene på denne måten , men det fins mange andre måter å gjøre dette på så bare prøv deg frem.

Dette er et eksempel på hvordan vi bretter til vårruller: Legg en vårrull plate på et skjærebrett eller rett på bordet. Legg det med et av hjørnene ned mot deg.



 

Så legger du en  stripe med grønnsaker over på langs.

Du bretter inn hvert hjørne på venstre og høyre side inn mot midten.



 

Så bretter du hjørnet mot deg helt over grønnsak stripen, og ruller sammen oppover til du har en liten spiss eller flik  øverst, den fester du med litt lunket vann så  vårrullen blir helt lukket.







 

Pensle vårrullene med litt olivenolje og stek de i ovnen på 175 grader i  15 minutter (dette kan variere fra ovn til ovn). De kan også friteres , men vi liker best å steke  de i stekeovnen.

Server med gjerne sursøt saus og en salat.

Tips: I disse vårrull platene kan du feks ha pølse inni og mye annet godt.

 


 

 



 

Håper det smaker!

God appetit! :)

 #vårruller #blogg #vegetariansk

Grønn Tortellini med ostefyll i tomatsaus og besciamella

Hei alle sammen!  Idag våknet vi til snødekte bakker og trær - igjen! Koselig med snø, men ser veldig frem til våren nå. Idag vil vi dele med  dere en oppskrift som ungene elsker: grønn Tortellini med ostefyll i tomatsaus og besciamella. Det smaker ekstra godt nå når det er kaldt ute synes jeg! Det er spinat som gir grønnfargen til pastaen som er en super måte å få i seg  spinat på ;)  Denne retten koster ca 80 kr å lage.

 

 

 



 

Grønn Tortellini med ostefyll i tomatsaus og besciamella

(4 porsjoner)

Pasta:

  • 100 gram spinat
  • 2 ss olivenolje
  • 200 gram fint mel
  • 50 gram fibra mel

 

Fyll:

  • 125 gram mozzarella
  • 50 gram parmesan

 

Tomatsaus:

  • 3 ss tomat pure
  • 2 stk tomater (store)
  • ca 4 blader basilikum
  • 1 sjalott løk
  • salt
  • pepper
  • sukker

 Besciamella:

  • 1 ss smør
  • 1 olivenolje
  • 50 gram raspet parmesan ost
  • 2,5 dl melk
  • 1 ss fint mel
  • litt raspet muskatnøtt
  • salt etter smak

 

Stek spinat i en stekepanne  med 2 ss olivenolje under lokk i ca 5 minutter (til alle bladene er myke). 

Bruk en blender til å mose bladene.



 

Kjøl ned  spinaten til romtemperatur.

Tilsett så mel i spinaten og  elt godt deigen.



 

Gjør klar fyllet.  Ostene kan finhakkes eller moses i en blender.



 

Del deigen i 2 deler.

Start med å kjevle ut den ene  deigen til den er ca 1 cm tykk. Stans ut små rundinger (ca 7 cm) med en pepperkakeform eller et glass.

Brett en gang over så du får en halv sirkel.  Trykk godt i kantene så ikke den åpner seg når de kokes.

Så tar du tak i endene og bretter de mot hverandre. Kan gjerne ha litt vann på fingertuppene så endene limer seg bedre. Slik former du Tortellini.







 

Når du har formet all deigen til Tortellini  kan de ligge å tørke litt på et kjøkkenhåndkle mens du lager tomatsausen og ostesausen.

 
 

Lag tomatsaus i en stekepanne.

Start med å  skjære løken i skiver og stek den sammen med litt olivenolje i stekepanne. 

Skjær et kryss (skjær ca halveis gjennom) i hver av tomatene.

Legg de med krysset ned i stekepannen med lokk over på svak varme da vil skinnet  løsne og det er lett å fjerne.

 

 







 

Du kan mens tomatene godgjør seg i stekepannen begynne på besciamella.

Ha 1 ss med smør og olivenolje i en liten kasserolle.

Ta raspet ost, muskat, salt, melk, mel og visp godt. Hell røren over i kasserollen med det smeltete smøret og rør godt til den er kremete.



 

Sett ostesausen tilsides og begynn å mose tomatene med en gaffel når de er myke. Nå kan du lett fjerne skinnet når de er helt most. Tilsett salt, sukker. pepper og basilikum i tomatsausen.

Legg Tortelliniene i en stor kasserolle med kokende vann og la koke i ca 5 minutter.

Når de er ferdigkokte legges de oppi tomatsausen over svak varme. 

Da er det klart for servering! Håper dere liker dette!

Buon appetito!

 
 

Arancine

Hei alle sammen! Håper dere har hatt en fin dag så langt! Idag vil vi dele med dere en oppskrift på Arancine som er  friterte risboller med kjøtt, tomatsaus, ost og erter. Dette er Siciliansk "street food". Arancine  eller Arancini som de sier på Sicilia betyr " lille appelsin" fordi de er små, runde og gule. Denne retten koster ca 60 kr å lage selv. Zafran er et ganske dyrt krydder så det trekker opp prisen. Dette er kjempegodt til lunsj eller middag.



 

Her kommer oppskriften:

Arancine

(ca 14 stk)

  • 250 gram langkornet ris
  • 8,5 liter vann 
  • 30 gram smør
  • 1 ts salt
  • 0,1 gram Zafran

 

Fyll:

  • 1/4 stor løk
  • 1/4 gulrot
  • 2 stk laurbærblad
  • 50 gram kjøttdeig
  • 1 ss tomatpure
  • 25 gram erter
  • 50 gram hvitost ( vi har brukt Edamer hvitost, men på Sicilia brukes Caciocavallo ost)
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1/2 ts sukker

Til steking:

  • 50 gram fint mel
  • 50 gram griljermel
  • 1-2 dl vann

 

Slik gjør du:

Start med å skylle risen godt. Ha ris, smør, salt og vann i en kasserolle til koking under lokk.

Zafran røres inn i ca 0,5 dl kokt vann i en liten skål. Når vannet er helt oransje heller du det oppi risen. La risen småkoke på  middels høy varme  i ca 40 minutter.



 

Mens risen koker opp, begynner du på fyllet: skrell og finhakk gulrot og løk.  

Ha en spiseskje med olivenolje  og laurbærblader i en stekepanne og ha gulrot, løk  og erter oppi .

Tilsett kjøttdeigen  med salt og pepper etter smak.

Rør inn 1 ss tomatpure og litt sukker oppi blandingen og ca 2ss vann.  

Det er viktig at fyllet er ganske tørt og ikke for "suppete". Blir fyllet veldig vått kan det være lurt å ha litt mel i blandingen.

La fyllet småkoke  i ca 10 minutter mens du rører  innimellom.



 

Når risen er ferdig tar du den over i en bolle til avkjøling. Jo kaldere desto bedre å jobbe med. 

Sett stekeovnen på 180 grader.

Når risen er klar deler du litt ost i terninger og har kjøttfyllet klart.

Lurt å jobbe med våte hender da risen ikke kleber seg.

Ha 1 og 1/2 ss skje med ris som du flater godt  ut i hånden.

Legg så litt  (ca 1 ss ) kjøttfyll og en osteterning oppi risen i hånden og legg over ca 1 ss  ris og form dette til runde boller.

 


 

 



 

Visp mel og vann og dypp bollene i dette. Ha en skål med griljermel som du ruller bollene i.

 



 


 

 



 

Arancine kan friteres eller stekes i ovnen. Vi har valgt å steke de i ovnen.

Legg de på en stekeplate ikledd bakepapir.

Pensle over med litt olivenolje på toppen av hver av bollene.

Steke Arancine midt i ovnen i ca 20 minutter. Lurt å følge med så de ikke blir brente.

 

La de avkjøles litt før servering.

Arancine er god sammen med feks salat.



 

Buon appetito!

Ha en fin dag :)

 

 

 

 

 

Scones

Hei alle sammen! Ingenting er bedre enn å starte dagen med en god  frokost. Scones lages med bakepulver og er derfor raske å lage som er  bra når man er sulten om morgenen.  Disse sconesene er kjempegode når de er ferske.





Scones

(ca 12 stk)

 

  • 6 dl hvetemel
  • 2 dl havremel
  • 1 ts salt
  • 4 ts bakepulver
  • 100 gram smør
  • 3 dl melk
  • 1 ss gresk/ tyrkisk yoghurt

 



 

 

Sett stekeovnen på 250 grader.

Start med å blande mel, salt og bakepulver i en bolle.

Smuldre smøret inn i melblandingen med fingrene.

Rør inn den kalde melken og yoghurten og elt deigen sammen.

Del deigen i ca 12 like store deler og form de til runde kaker.

Skjær et kryss i overflaten på hver kake.

Prikk tilslutt med en gaffel over alle kakene. 

Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter.

Bør spises ferske.



 

 

Ha en fin søndag!

myTaste.no