hits

april 2016

Sunne tips til helgekosen

Hei!

Endelig lørdag og jobbefri helg for min del! 

Her kommer litt forskjellige sunne tips til helge kosen.

God lørdag!

 ♥

 

 

Sjokolade, avokado og kokoskrem 

http://spisogspar.blogg.no/1459759251_sjokolade_avokado_og_.html



Hjemmelaget sjokolade 
http://spisogspar.blogg.no/1457264742_sjokolade.html


Søtpotet chips    

 http://spisogspar.blogg.no/1455033229_stpotetchips.html​



   Eple og banan lapper.

 http://spisogspar.blogg.no/1452422692_10012016.html​

   Ristede salte mandler

http://spisogspar.blogg.no/1431365446_hjemmelaget_snacks.html​

  Ristede kikerter 

 http://spisogspar.blogg.no/1431935256_kikert_snacks.html​

  Grønnsaker og gresk yoghurt dipp

  http://spisogspar.blogg.no/1442674917_sunt_lrdagskos_raw_fo.html​

  Hjemmelaget fruktcocktail med vaniljekesam    

        http://spisogspar.blogg.no/1455554599_sunn_dessert.html

 

 

#spisogspar #blogg #mat #snacks #lørdag #kos #Norge #vår #april #helg #helgekos #foto #helse #livsstil #sunn #oppskrift #mamma #mammablogg #blogglisten

Litt vår følelse i Bergen.....!

Hei!

Våren kommer langsomt men sikkert her også, selv om forrige helg var det faktisk hvitt på bakkene her av snø! Ungene var henrykte over snøen og ville lage snømann og ake, haha! Men den forsvant heldigvis fort.  Her kommer noen bilder fra blomsterpottene på terrassen min:) 

Hvilket bilde du likte best?

Ha en super fredag <3

 

1)

2)

3)

4)


 5)
 

 

 

 

#spisogspar #blogg #foto #bilde #blomster #Norge #vår #april #fredag #helg #hverdag #mamma #mammablogg

Supersunne spinatpannekaker - Ønskereprise!

Hei!

Her kommer en ny og oppdatert versjon av spinatpannekakene etter ønske fra  ei venninne. Spinatpannekaker er sunne og smakfulle og passer både til frokost, lunsj eller til middag. De kan fylles med det du måtte ønske, her idag er de fylt med kjøttdeig, tomatsaus og smeltet mozzarellaost.  Spinat i pannenkaker kan være en smart måte å  lure spinat inn i kosten på. Spinat er virkelig en supergrønnsak som er rik på blant annet  B vitamin ( Folat), A vitamin, C vitamin, K vitamin,   





 


 

Spinatpannekaker

(ca 10 pannekaker)

 2 dl økologisk speltmel eller hvetemel

 1 dl havremel

2 -3 økologiske egg

en knivspiss maldon salt

1 ss olivenolje

200 gram ferske spinatblader , bruker du frossen spinat kan det være lurt å tine den først og presse mye av vannet ut av den, eventuelt bruke mindre væske i selve røren. 

ca 5 dl melk /soyamelk

 

Hiv alle ingrediensene i en blender og mos alt sammen til en røre. Er røren for tynn tilsetter du litt mel eller væske visst den er for tykk. 

Stek på middelshøy varme tynne pannekaker i en stekepanne. Revner pannekakene lett kan det hjelpe med et ekstra egg i røren.

Vi hadde idag kjøttdeig med tomatsaus og mozzarella i pannekakene da ble de mettende og gode - supert til middag.

Da er de klare for å nytes!

 

 

#spisogspar #blogg #mat #pannekaker #spinatpannekaker #mamma #mammablogg #matblogg #helse #livsstil #Norge #vår #april

 

 

 

Sunn og proteinrik middag: grønnkål med quinoa, bønner og speilegg

Hei!

Dagens middagtips er grønnkål med quinoa, bønner og speilegg som  er en sunn, mettende  og kjempegod middag.  Chilli og kapers setter en ekstra god smak på denne retten som er i utgansgspunktet kjøttfri, men bønnemiksen gjør den proteinrik. Ønsker du kjøtt i tillegg er det bare å tilsette feks stekt kylling. 

Ha en fin kveld videre <3

 



 

Grønnkål med quinoa, bønner og speilegg

(2 porsjoner)

200 gram grønnkål

1 ss eddik

1 dl quinoa

285 gram økologisk bønnemiks fra Go green

kapers etter smak

1 chilli

2 egg

maldon salt etter smak

pepper etter smak

 

Vask og kok quinoa etter anvisning på pakken i en egen kasserolle.

Stek  grønnkålen i en stekepanne sammen med litt salt og pepper og eddik.

Tilsett finhakket chilli (uten frø), kapers og bønnemiks og bland det inn.

La dette småkoke ca 5-10 minutt.

Stek speilegg i annen stekepanne.

Da er maten klar for servering.

Håper det smaker!

 



 

 

#spisogspar #grønnkål #middag #bønner #mat #matblogg #mamma #mammablogg #helse #livsstil #egg #Norge #vår #april #blogglisten

 

Oppskrift på glutenfri rullekake

Hei!

Tiden går så fort og mai måned står like ved døren, og nå passer det med en oppskrift på en kake i rødt, hvitt og blått. I går  så jeg på Annebe sin  blogg  http://annebe.blogg.no/1461676267_takker_for_hyggelige_.html   et bilde hentet fra Norsk Ukeblad av en nydelig pyntet rullekake, og siden blant annet  Unni fra Magiskliv.blogg.no sin blogg  http://magiskliv.blogg.no/ (dette er to flotte blogger som jeg anbefaler dere å lese) ytret et ønske om en glutenfri rullekake sist jeg laget rullekake, fikk jeg altså veldig lyst å prøve å lage nettopp en glutenfri rullekake! Jeg har surfet litt rundt på nettet og fant ut at potetmel er en viktig ingrediens i glutenfrie kake oppskrifter så denne kaken inneholder ikke hvetemel kun potetmel og det fungerte overraskende bra!  Kaken smaker helt som vanlig rullekake synes jeg.

Ha en super tirsdag!








 

Glutenfri rullekake

3 egg

1 1/2 dl brunt råsukker

2 dl potetmel

2 ss bakekakao

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

 

Sett stekeovnen på 250 grader (over og under varme)

Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt potetmel, bakekakao, vaniljesukker og bakepulver inn i eggedosisen.

Vend forsiktig inn i eggedosisen.

Hell røren over på en stekeplate dekket med bakepapir og sett den midt i stekeovnen i ca 3- 5 minutter. 

Når kaken er gjennomstekt velter du den over på et bakepapir og lar den ligge å avkjøles mens du lager til fyllet feks krem. Smør på fyllet på den avkjølte kaken og rull sammen fra kort side mot kort side. 

Skjær i skiver og dekorer gjerne med friske bær og krem. 

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #mat #helse #livsstil #rullekake #mamma #mammablogg #spisogspar #Norge #blogglisten #side2 

Supersunn grønn milkshake

Hei!

Har du smakt grønn milkshake før?  Dagens drikketips er grønn milkshake laget av blant annet eple, lime, spinatblader og havregryn er sunn, god og mettende. Melk inneholder også mye proteiner, kalsium og jod så dette er en supersunn drikk du kan drikke med god samvittighet. Dette er en sunn start på dagen eller som et  lite mellommåltid.

 

Ønsker dere en nydelig start på uken!

 


 

Grønn milkshake

( 2 store glass)

4 dl melk / soyamelk etc

1 skrelt  og renset eple

4 ss gresk yoghurt

2 ss vaniljesukker

2 - 3 ss honning

saft av en lime

2 -3 ss havregryn

1 - 2 never spinatblader

Ha alt i en blender og miks godt. Hell over i glass og nyyyt!


 

#milkshake #grønnmilkshake #supersunn #mat #drikke #vår #hverdag #blogg #spinat #trening #mettende #supersunn #helse #livsstil #mamma #mammablogg #Norge #blogglisten #side2 #foto #bilde

Mini pannekaker med eple, banan og gurkemeie

Hei!

I disse mini pannekakene /lappene har Jeg raspet et eple og most en banan  som jeg blandet inn i røren med en halv teskje med gurkemeie på grunn av dens helsebringende egenskaper. Visste du at gurkemeie har blitt brukt medisinsk i India, Kina og Indonesia i lang tid?  Den antas også å ha en betennelsesdempende virkning. Den blir brukt mot mange forskjellige helseplager som  fordøyelsesproblemer, giktsmerter, betennelser, leverproblemer, høyt kolesterol og hudplager.

Ønsker dere en super søndag <3



 

Mini pannekaker / lapper

(ca 16 stk)

4 dl fint speltmel

2 dl fibra mel (grovt mel)

1 raspet eple

1  most banan

1/2 ts gurkemeie

1/2 dl brunt sukker

4 ss gresk yoghurt

2 egg

1 ts vaniljesukker

1 ts bakpulver

4 dl melk

 

Start med å skrelle et eple og rasp det på et rivjern.

Mos en banan.

Bland alle ingrediensene sammen og stek på en stekepanne eller en takke på lav temperatur.

 


 

Server med det du måtte ønske!

 Håper det smaker!

 
 


 

#pannekaker #lapper vår #april  #norge #helse #livsstil #mat #blogg #spisogspar  #mamma #mammablogg #søndag #helg #matblogg #sol #Norge #blogglisten #side2

Fylte avokado

Hei!

  Dagens mat tips er : avokado fylt med reker, eller fyll med det du måtte ønske, Dette  er et  sunt og godt lite måltid hvor du får i deg  sunt fett og vitaminene E, B og C fra avokadoen, og fra rekene  får du  B 12 og vitaminene A, D og E. Reker inneholder en del kolesterol så en skal ikke  spise for mye av reker, men sammen med avokado som i tillegg er kolesterolsenkende er jo dette er perfekt måltid! 

Ha en super fredag <3

 
 

Avokado fylt med reker

( 1  porsjon)

1  moden avokado

Ca 2 håndfuller med reker

Litt paprika etter smak

Majones etter smak

Et par skiver med agurk

Saft av sitron

Dill til pynt

Start med å skylle og tørke  avokadoen. Del den så i to og fjern steinen. 

Hell ferdig pillete reker i en skål og bland med finhakket paprika, agurk og eventuelt majones. 

Legg dette oppi  hulrommene på den delte avokadoen. Skvis litt sitronsaft over. Pynt gjerne med noen reker og dill på toppen.

Server og nyt!

 


 

#reker #mat #blogg #avokado #hverdag #helg #fredag #vår #matblogg #Norge #side2 #blogglisten  #trening #helse #livsstil #mammablogg #mamma 

Gryterett med kjøtt og rotgrønnsaker

Hei!

Dagens middagstips er en gryterett med kjøtt og rotgrønnsaker.  Vi har her brukt kjøtt fra  oksehøyrygg da kjøttet blir veldig  mørt og godt, men du kan fint bruke annet kjøtt eller la være å ha kjøtt i visst du heller vil ha en vegansk gryterett.  Gryterett er en smart måte å bruke opp middagsrester fra dagen før og  grønnsaker som begynner å bli litt gamle på (da sparer du penger og samtidig miljøet da det blir kastet altfor mye mat! ). Er feks en gulrot begynt å bli dårlig på  den ene siden kan en bare skjære det bort, sjekk alltid grønnsakene før du eventuelt  kaster de!  Vi har  som vist på bildet alle grønnsakene i terninger, men det kan også være godt å mose grønnsakene med en håndmikser og ha for eksempel litt creme fraishe til. Dette er en middag proppfull av vitaminer og mineraler som kan nytes med god samvittighet.

Ønsker dere en nydelig dag <3 


 

Gryte med kjøtt og rotgrønnsaker

(4 porsjoner)

ca 500 gram kjøtt av oksehøyrygg

ca 200 gram kålerabi

ca 250 gram sellerirot

3 stk middelsstore poteter

1 stor gulrot

2 terninger med grønnsaksbuljong

2 stk sjalottløk

 ca 1  liter vann

litt persille

1 ts maldon salt

1 ts pepper

ca 2 ss olivenolje

 

Skjær kjøttet i terninger.

Stek løk i olivenolje og tilsett kjøttet i en gryte.

Skrell og skjær potetene, kålrabi, gulrot og sellerirot  i terninger og hell det over i gryten med kjøttet. Bland sammen. 

Tilsett persillen,buljongterningene, salt og pepper. Stek alt uten vann i ca 5 minutter før du tilsetter 1 liter vann.

Sett lokket halvveis på og la det kokes på middelshøy temperatur i ca 45 minutter.   

Da er det klart for å serveres!

Håper det smaker!

  


 

#Spisogspar #mat #middag #grytekjøtt #mamma #mammablogg #mat #helse #livsstil #hverdag #blogg #april  #sunt #godt #gryte #grønnsaker #hverdag #foto #Norge #side2 #blogglisten #matblogg #gryterett 

Kremet søtpotetsuppe

Hei!

Vi starter uken med en kjøttfri middag og på menyen  idag er det kremet søtpotetsuppe  med kokosmelk som smaker helt nydelig.

Smak gjerne til med litt chilli  eller  litt tabasco saus.

Vi toppet suppen med ristede kikerter krydret med havsalt og chili og stekte kongereker. 

Ha en super ukestart!

 ♥

 

 





 ♥

Kremet søtpotetsuppe

(4 store porsjoner)

2 søtpoteter

1 rødløk

50  gram sellerirot

400 gram kikerter

2 ss soyasaus

2 grønnsaksbuljong terninger

2 ts tomatpure

1 boks (400 ml) med kokomelk

smak til med malldon salt

ca 8 dl vann

smak til med pepper

smak til med chilli eller tabasco visst ønskelig

Ristede kikerter:   http://spisogspar.blogg.no/1431935256_kikert_snacks.html

   

   

Start med å skrelle søtpotetene og skjær i mindre deler.

Skjær av skallet til sellerien.

Ta av skallet til en rødløk og skjør løken i mindre deler.

Ha dette oppi en gryte sammen med resten av  ingrediensene bortsett fra kokosmelken som du tar i tilslutt (ta gjerne vare på litt til servering) .

La dette småkoke i ca 20 minutter.

Bruk en stavmikser.

Bland  inn kokosmelken. La det småkoke en 5 minutter. 

Topp gjerne med stekte kongereker og ristede kikerter.

Da er det klart for å nytes!

 ♥

#spisogspar #blogg #mat #matblogg #mandag #uke #uken #mamma #mammablogg #helse #livsstil #suppe #vegansk #vegan #Norge #april  #side2 #blogglisten 

  

 

Omelett muffins - supert til lunsj

Hei!

Her kommer en reprise på omelett muffins, de er raske å lage, smaker kjempegodt og passer supert  til både frokost, lunsj og til kvelds. 

 Ønsker dere en flott søndags kveld!

 

Omelett muffins

(7 stk)

 

7 egg

3 ss melk / soyamelk

4 ss grovrevet parmesanost / hvitost

1/2  ts salt

1/2 ts pepper

Valgfritt fyll: feks paprika, tomat, skinke/ pepperoni /pølse, vårløk

 
Stekes på 220 grader.

Visp egg, melk, grovrevet parmesanost, salt og pepper i en bolle. Tilsett så det du måtte ønske av paprika, skinke osv....

Hell eggeblandingen over i muffinsformer og stek  midt i stekeovnen i ca 10 -15   minutter på 220 grader.

Når omeletten er stivnet helt er den ferdig og du kan ta den ut av ovnen. La den stå å avkjøles litt før du kan spise den.

Da er de klar for å nytes!




 

 #omelett #mat #hverdag #mammablogg #blogg #vår #april  #sunt  #spisogspar #matblogg #foto #spis #spar #mamma #helse #livsstil #søndag #mammablogg #Norge #blogglisten #side2 

Proteinbarer - sunn lørdagsgodt

Hei!

Disse proteinbarene smakte helt nydelig så legger oppskriften ut igjen. Proteinbarer er veldig enkelt å lage og supert å spise etter en treningsøkt eller som lørdagsgodt / snop. Disse barene smaker kjempegodt av vanilje, men du kan ha en annen smak  for eksempel sjokolade visst du heller vil det. 

Ønsker dere en god lørdag!

 

 



 

Proteinbarer

(ca 2 store eller 4 små)

 

ca 20 gram mandelmel

30 gram vaniljeprotein

ca 15 gram sukrinmelis

ca 2 ss kaldt vann

ca 50 gram kokesjokolade (gjerne sukkerfri)

 

Bland sammen alt det tørre og tilsett litt og litt vann mens du knar deigen. Form proteinbarer og sett de i fryseren mens du smelter sjokolade i en skål   i vannbad. Når sjokoladen er smeltet vender du proteinbarene i sjokoladen og legg de på et fat /brett til sjokoladen størkner. Tips: sett de gjerne i kjøleskapet så størkner sjokoladen raskere. 

Da er de klar for å nytes!

 

#spisogspar #blogg #mat #proteinbarer #hjemmelaget #protein #trening #helse  #livsstil #lørdag #april #foto #Norge #vår #uke #proteinpulver #helg

Glutenfri eplekake

Hei!

Har fått en del etterspørsel om glutenfrie kaker, og idag tenkte jeg det var på tide å prøve å lage det. Denne kakebunnen inneholder blant annet finmalte mandler og maisenna mel.  Kaken ble halvert på under et minutt og ble godkjent av prøve-smakerne som ville smake mer og mer....  Kaken smaker litt nøtt-aktig og ble veldig saftig og god. Perfekt til helge kosen!

God helg!







 

Glutenfri eplekake

1 dl maisenna mel

1 dl glutenfri havregryn

3 dl finhakket mandler

2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 1/2 dl sukrin melis

2 egg

150 gram mykt smør

1 dl vanilje kesam (vil du ha kaken helt sukkerfri, kan du bruke feks gresk yoghurt istedet for kesam)

3 epler

1 ts kanel

1 ss brunt råsukker eller ca 1 ts sukrin gold (NB! husk at sukrin er dobbelt så søtt på smak som vanlig sukker!)

 

Finhakk mandler i en blender. Bland mandler og alt det tørre i en bolle og tilsett egg, smør og kesam og bland gjerne med en kjøkkenmaskin i et par minutter på middels hastighet.

Smør en rund kakeform ca 26 cm  og hell røren over. Skrell epler, fjern  kjernehusene og del i tynne båter som du legger tett utover kakerøren.

Tilslutt strør du over litt kanel og sukrin gold eller brunt råsukker.

 Stek på midterste rille i ca 35 minutter.

Server gjerne med krem eller kesam og friske bær.

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #Norge #eplekake #mat #kake #helg #fredag #glutenfri #oppskrift #mamma #mammablogg #helse #livsstil #sukrin

Jordbær og kanel milkshake

Hei!

Her startet dagen med en jordbær og kanel milkshake. Siden den også inneholder havregryn blir den ekstra mettende og er super til frokost, lunsj eller etter trening.  På Rema 1000 selges det ganske billige jordbær nå for ca 14 - 15 kr for en pakke på 400 gram. Denne milkshaken smaker friskt og godt av jordbær, kanel og vanilje.

Ha  en flott dag videre <3

Milkshake med jordbær og kanel

4 dl melk

3 ss gresk yoghurt

2 ts vaniljesukker

ca 6 ss flytende akasie honning (smak til)

litt kanel (ca 1 ts)

1 kurv med jordbær

ca 2 ss havregryn

Start med å vaske og rense jordbærene før du heller de over i en blender, og tilsett resten av ingrediensene til ønsket konsistens og smak. Er jordbærene søte trenger du ikke så mye honning, det er bare å smake til med søtning / honning.

Håper det smaker!


 

 

#milkshake #drikke #jordbær #blogg #mat #trening #mammablogg #mamma #vår #april #hverdag #spis #spar #spisogspar #helse #livsstil #Norge #side2 #blogglisten

Frokost tips

Hei!

Er du også mat -lei i perioder? Da er det ofte vanskelig å få i seg frokost når ingenting frister. Men prøv å ikke drop frokosten  da det er et veldig viktig måltid som skal gi overskudd og energi til første del av dagens gjøremål, og det beste av alt: det  setter igang forbrenningen!

 Her kommer noen frokost tips!

 

Sjokoladekrem  med friske bær og havregryn er en super start på dagen og  gir masse energi!

http://spisogspar.blogg.no/1459759251_sjokolade_avokado_og_.html



Speilegg med skinke, salat og brød er en deilig frokost!

http://spisogspar.blogg.no/1457603393_speilegg_med_en_ny_vr.html

Energi smoothie med bringebær og blåbær  er kjempegodt til frokost.

http://spisogspar.blogg.no/1459273489_energi_smoothie_med_b.html​

Super god hjemmelaget granola smaker godt med yoghurt.

http://spisogspar.blogg.no/1458064500_supergod_granola_med_.html​

Deilig fruktcocktail laget jeg til ungenes frokost idag, og da forsvant frokosten på et blunk, blander du inn litt havregryn også blir den ekstra mettende.

http://spisogspar.blogg.no/1455554599_sunn_dessert.html​

Havremelgrøt smaker godt og gir en metthetsfølelse som varer lenge!

http://spisogspar.blogg.no/1423650930_havremelgrt.html​



Frisk og god Frokost smoothie er supert for de som ikke orker å spise noe om morgenen.

http://spisogspar.blogg.no/1460099023_frokost_smoothie.html

 

 

 

#spisogspar #frokost #blogg #Norge #helse #livsstil #mat #drikke #vår #mamma #mammablogg #hverdag #onsdag

Minions kake

Hei!

  Denne kaken var det datteren min som fikk til 8 års dagen hennes i høst. Hun ønsket seg Minion kake på bursdagen sin og da ble det selvfølgelig det!

 



 

Sjokoladekake langpanne

450 gram smeltet smør avkjølt

6 egg

450 gram sukker  feks halvparten brunt og halvparten hvitt

650 gram fint speltmel

60  gram  bakekakao

2 ss  vaniljesukker  eller vanilje essens

1 ts bakepulver

2 ts natron

1/4  ts maldon salt eller vanlig salt

4  dl gresk yoghurt eller rømme

 

Sett stekeovnene på 200 grader.

Smelt smøret på svak varme og avkjøl.

Visp egg og sukker til eggedosis.

Bland sjokoladepulver, bakepulver, vaniljesukker, natron og salt (alt det tørre) sammen og sikt inn i eggedosisen. Tilsett smør og gresk yoghurt.  Bland  sammen forsiktig for hånd så ikke luften blir slått ut av deigen.

Hell røren over på en langpanne/ stekebrett iført smurt  bakepapir.

Sett kaken midt i ovnen i ca 20-25 minutter. Sjekk med en kakestikke eller et grillspyd om kaken er ferdigstekt. Det kan godt henge litt tørt igjen på stikken når du tar den ut. er det våt røre på stikken lar du kaken stå litt lenger, men prøv å unngå at kaken blir stående for lenge og dermed blir tørr.

 

Sjokoladeglasur

150 gram smeltet smør

200 gram hakket kokesjokolade

4 ss kaffe

250 gram melis

kakepynt

 

Til å lage minion figur trenger du ca 2 pakker blå sukkerpasta, 2 gule og 1 svart. Restene av sukkerpasta kan oppbevares lenge i en lukket pose i kjøleskap.

 

Smelt smør og kokesjokolade.

Bland inn kaffe og melis, lurt å bruke visp så unngår du klumper i sjokoladekremen.

Smør sjokoladeglasuren utover kaken  når kaken er avkjølt. Skyll en kniv i kokende varmt vann og bruk den til å smøre glasuren helt jevnt utover.







Her har vi skjært kaken i ønsket form og smurt glasuren over.


 

Og så er det  bare til å kjevle tynn sukkerpasta og kle kaken med. 



 

Håper det smaker!

 

#spisogspar #blogg #mat #kake #sjokoladekake #minions #matblogg #Norge #vår #mamma #mammablogg

 

Derfor bør du drikke te

Hei

Jeg drikker mange kopper te hver dag, og det pleier alltid å gå i det samme: grønn te med sitron. Men så var det på tide å  prøve noe nytt, og da falt valget på Pukka. de har stort utvalg av økologisk te. 


Nå var det kjøp 3 betal for 2  for Pukka te på Meny i forrige uke og da kjøpte jeg med meg disse tre typene som du ser over på bildet. Den jeg falt for var Elderberry and  echinacea with elderflower. Den smaker frukt-aktig og sammen med søtning som for eksempel flytende akasie honning (som jeg liker så godt) så ble dette en kjempegod te til å kose seg!

 

4 gode  grunner til å drikke te

 (hentet fra  Huffingtonpost.com

 

1. God som tørstedrikk

Å drikke te er en fin måte å variere væskeinntaket på, skulle du bli lei av å drikke vann.  


 2. Styrker immunforsvaret

Grønn te er tetypen som inneholder flest av de gode stoffene. Grønn te inneholder en spesiell type polyfenol kalt EGCG, som øker forekomsten av regulative T-celler. Disse cellene er viktige for immunsystemet, og kan regulere hvordan kroppen reagerer mot trusler som feks virus eller betennelser.


3. Hjelper deg å holde vekta.

Grønn te bremser fettopptaket i kroppen på opptil 30 prosent. Disse resultatene bygger på  studier på mus, men andre studier har vist at personer som drikker grønn te jevnlig legger på seg saktere enn andre.

 

4. Kan beskytte mot hjertesykdommer

Drikker du minst tre kopper te om dagen, kan dette hjelpe med å redusere risikoen for hjerte og karsykdommer.  Det er flavonoidene i teen som gir denne effekten, for de hjelper til å bryte ned fett i blodårene.Tre kopper svart te om dagen kan senke blodtrykket, viser forskning.

 

 

#spisogspar #blogg #drikke #te #pukka #blogg #hverdag #Norge #vår #april #foto #mamma #mammablogg

Lage pallesofa?

Hei!

Ja nå er det starten på utendørs-sesongen og alt som kan krype å gå kommer  frem fra- gudene vet hvor- for å nyte de lyse dagene og være sosial. Jeg har veldig lyst på nye møbler til terrassen, men det er vanskelig å bestemme seg da utvalget er stort  (og mye er altfor dyrt)  i butikkene, eller skal en rett og slett lage noe selv av for eksempel paller? Her kommer noen bilder av hagemøbler jeg synes var fine.

Er du handy?

Har du laget pallesofa før?

Kos dere med dagen ♥

               

 

 

(bildene er lånt fra pinterest)

 

 

 

#pallesofa #hagemøbler #uteliv #vår #spisogspar #blogg #bilder #foto #Norge

Hjemmelagete minipaier

Hei!

Dagens mattips er minipai som smaker kjempegodt og passer  perfekt til frokost, lunsj og veldig godt som  turmat. 

Et tips kan være å lage opp flere porsjoner og fryse ned, så kan en ta opp  og tine etterhvert som en har lyst på.

Ha en super  mandag!


 



 Minipai deig

(ca 14- 15 stk)

4 dl speltmel

200 gram smør / eller cocosa som er et sunnere alternativ

eventuelt 1-2 ss kaldt vann visst deigen er tørr.

 

Fyll:

3 egg

1 dl melk

1 1/2 dl mager kesam

1 ts salt

1 ts pepper

200 gram revet hvitost

1 sjalottløk

50 gram skinke

friske timian urter

friske koriander urter

 

Bland smør / cocosa og mel til en deig, eventuelt ha 1 - 2 ss med vann i deigen visst den blir for tørr. Brukes du cocosa kan du gjerne ha litt salt  i deigen også for å gi litt smak. Når deigen er glatt og smidig setter du den kaldt i kjøleskapet for 30 minutter.

Mens deigen hviler  i kjøleskapet kan du lage fyllet.

Visp egg, melk, kesam, salt og  pepper i en bolle. Visst du vil kan du tilsette urtene i blandingen eller kun på toppen.

Tilsett revet ost, 1 sjalottløk i skiver  og oppskjært skinke.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Sett utover muffinsformer på et stekebrett og press litt paideig ned i formen, press deigen oppover på sidene så de får en tynn og høy kant.



Så heller du fyll oppi  og eventuelt urter på toppen.



Sett til steking i ca 30 minutter - obs lurt å følge med så de ikke blir brent! Legg gjerne et bakepair over de så de ikke blir så fort svidd på toppen.

Når paien har stivnet og begynt å bli gyllen er den klar for å nytes.

Håper det smaker.


 



 

#minipai #mat #hverdag #mandag #blogg #foto #spis #spar #spisogspar #mamma #mammablogg #helse #livsstil #vår#tur #trening #Norge #mytaste #side2 

Vår-følelse

Hei!

Endelig har vårfølelsen kommet hos meg også! Høres klisje-aktig ut, men det er så herlig å høre disse små fjærballene   synge og  kvitre tidlig på morgenen og utover dagen.   Nydelig sol idag og nå  steker vi pannekaker til en liten skogstur for å se etter  flere vårtegn. Her  kommer noen vår bilder fra ifjor.

Ha en  flott søndag videre!

 

       

  

 


 

 

 

 

#spisogspar #blogg #foto #vår #bilder #blomster #april #sol #Norge 

                                                                                                                                                                      

Hjemmelaget rullekake, kan også lages sukkerfri

Hei,

Hjemmelaget rullekake er kjempegodt og veldig raskt og enkelt å lage. Kaken kan også lages sukkerfri, da erstatter du sukkeret med sukrin gold som passer ypperlig i kakebaking, men husk at sukrin er dobbelt så søtt, så da må mengden halveres. Denne kaken er med hjemmelaget  eplesyltetøy og krem toppet med sjokoladehjerter. 

Ha en nydelig dag videre!





 

Rullekake

3 egg

2 dl sukker / eller 1 dl sukrin gold

2 dl fint  speltmel / fint hvetemel

2 ts bakepulver

1/2 dl gresk yoghurt

 

Fyll

ca 2 dl valgfritt syltetøy,  eller  en kan også  mose friske bær istedet for syltetøy. Idag bruker vi  hjemmelaget eplesyltetøy. Se oppskrift på eplesyltetøy her:  http://spisogspar.blogg.no/1432140797_hjemmelaget_eplesylte.html

 

Sett ovnen på 250 grader.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Sikt  sammen mel og bakepulver og rør alt sammen.

Tilslutt har du yoghurten oppi.

Hell røren i en langpanne med bakepapir.

Stekes  midt i ovnen i ca 4 minutter på 250 grader. Følg med for stekingen går fort! 

Når kaken er ferdigstekt hvelver du den over på sukret matpapir.

Smør syltetøyet utover  mens kaken er varm og rull sammen.

Før servering skjærer du kaken i skiver og visst ønskelig topper du med feks krem.


TIPS: Visst du skal ha krem, smørkrem  eller ostekrem i kaken må du vente til den er avkjølt, ellers vil kremen smelte med en gang.  Legg et kjøkkenhåndkle over kaken så den ikke stivner og brekker når du skal rulle. Når den er  avkjølt kan du smøre fyllet utover og rulle sammen.

Jeg har her pyntet de med krem med litt rosafarge i, men enda bedre visst du bruker bringebærsyltetøy.

 

 ♥

 

#rullekake #søndag #nyt #deilig #rask #helg #spisogspar #blogg #matblogg #matbloggtoppen #vår #april #helse #livsstil #side2 #blogglisten #kake #Norge #mat #mamma #mammablogg #foto

Hjemmelaget bananbrød - kjempegodt til frokost eller lunsj

Hei!

Dette bananbrødet smaker helt nydelig og er i tillegg helt fri for raffinert  sukker! Den eneste søtningen er en banan og litt akasie honning. Brødene hever seg ikke stort, men er luftige og fine inni allikevel. Smaker kjempegodt med ost eller syltetøy.

Jeg har brukt frossen banan i disse brødene. Jeg pleier å fryse ned bananer når skallet begynne å bli brunt. Først tar jeg av skallet og deler de i mindre deler, så har jeg det over i en pose og legger det i fryseren. Da er  bananene  klare til  bruk i kakebaking, bananis eller smoothies.

 






Bananbrød

(2 små)

50 gram cocosa

2 egg

2 dl økologisk speltmel /hvetemel

1/2 dl  havregryn

2 ts bakepulver

1 dl gresk yoghurt

1 banan 

1 -2 ss flytende akasie  honning

2 ts vaniljesukker

1/2 ts kanel

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

Visp på middels hastighet  alle ingrediensene sammen med en kjøkkenmaskin.

Hell røren  over i to små former, eller en stor.

Sett midt i  forvarmet stekeovn i ca 20 - 30 minutter. Må sjekkes innimellom.

Da er de klare for å nytes!

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #bananbrød #banan #mat #helg #lørdag #sukkerfri #mamma #mammablogg #helse #livsstil #april #vår #Norge #blogglisten #side2 #matblogg 

Frokost smoothie

Hei!

Idag startet  dagen med en smoothie som smakte kjempegodt,  før vi hastet videre til barnehage og skole. Det er første gang jeg lager smoothie med papaya, og faktisk første gang jeg smaker på denne eksotiske og ganske dyre  frukten, og jeg må innrømme at jeg ble skuffet over smaken.  Leste litt om papaya og tilberedning på nettet, og fant ut at noen dråper sitron skal fremme en søtsmak hos papaya. Papaya er i tillegg rik på  blant annet vitamin c og B - vitaminet folat. Frøene smaker ganske likt på pepper og kan visstnok erstatte det i matlaging. Dette er en god og mettende smoothie med havregryn, du kan også tilsette litt avokado for å få det sunne fettet. 

 

Ha en super dag! 

 



 

Frokost smoothie

(ca 2 glass)

 

1 papaya

1 banan

en håndfull jordbær

en håndfull bringebær

noen dråper sitron

2-3 ss økologiske havregryn

ca 4 dl melk /eller mandelmelk, juice  (tilfør litt og litt til ønsket konsistens)

søtning: flytende akasie honning eller sukrin gold 

 

Del papaya i to  og fjern frøene. Ta fruktkjøttet ut og legg det i blenderen /stavmikser, press noen dråper sitron over . Fjern skall av banan og del i mindre deler, vask bærene og legg alt i blender. Tilsett havregryn og litt av melken og sett blenderen på. Tilsett melk til ønsket konsistens.   Tilslutt smaker du til med ønsket søtning.

Håper det smaker <3

 

 

 

#smoothie #drikke #mamma #mammablogg #papaya #helse #livsstil #Norge #vår #april #foto #fredag #blogglisten #side2 #matblogg #spisogspar #blogg

Hjemmelagde knekkebrød

Hei!

Jeg er veldig glad  i knekkebrød, og nå var det lenge siden jeg hadde laget det, så igår kveld ble det knekkebrød laging her i huset! Disse knekkebrødene  er crispy og veldig gode på smak.  De smaker kjempegodt med syltetøy eller ost.  

Ha en super dag!

 

 





 

Hjemmelagde knekkebrød

4 dl fint speltmel

3 dl fibra mel

2 dl sesamfrø

2 dl linfrø

2 dl havregryn

1 ts maldon salt

ca 4 1/2 dl kaldt vann

 

Sett stekeovnen på 160 grader.

Bland ingrediensene  sammen til en  tykk, våt og klissete røre.

La det svelle i 10 minutter.

Hell den våte røren over på smurt (med nøytral matolje) bakepapir og stryk utover med feks en slikkepott, Det skal være et tynt lag (så  tynt som du liker knekkebrødene). 

Sett brettet  med bakepapiret på nest nederste rille i stekeovnen i ca 35 minutter.

Da tar du det ut av ovnen og skjærer  røren som har størknet  i ønsket størrelse.

Sett brettet inn igjen i ovnen og stek i ca 35 minutter til, gjerne med et bakepapir eller aluminiumsfolie over så de ikke blir svidde.  Er knekkebrødene ikke harde  (crispy )nok kan de stå i ovnen på 100 grader til de  er klare. 

Håper det smaker!


 

#blogg #spisogspar #mat #knekkebrød #matblogg #blogglisten #Norge #side2 #mattoppen #mamma #mammablogg #helse #livsstil #hjemmelaget #april #hverdag #onsdag
 

Salat med tofu og kikerter

Hei!

Denne salaten er proteinrik, mettende og smaker kjempegodt! 

Ha en super dag videre!

 





 

Salat med tofu og kikerter

(1 stor porsjon)

 

1 boks kikerter (ca 400 gram)

1 stk hjertesalt

1 liten rød salat (radicchio rosso)

litt frisee salat

6  stk cherry tomater

ca 1/2  pakke tofu 

olivenolje etter smak 

maldon salt etter smak

pepper etter smak

noen dråper tabasco etter smak

 

Skyll kikertene og hell de over i en middels stor skål. Vask og skjær opp salat. Skjær tofu i terninger. Skjær tomatene i ønsket størrelse. Bland alt sammen i skålen og smak til med salt, pepper, olivenolje og tabasco.

Da er det klart å å nyyytes!

 

 

 

#spisogspar #mat #blogg #salat #sunt #helse #livsstil #mamma #mammablogg #Norge #matblogg #april #vår

Skogstur og hunde-bæsj hengende i trær!

Hei!

Nå har vi akkurat kommet hjem fra en liten skogstur. Og jeg kjenner jeg  blir små irritert og ganske oppgitt over alle hunde-bæsj posene som ligger  slengt i naturen! Har en først fått hund må en ta ansvar for bæsjen også, og ikke bare slenge det i fra seg!  Det er utrolig MANGE sånne bæsje-poser i skogen hvor vi pleier å gå, det henger i trær og det ligger strødd langs stien. Posene tar kjempelang tid for naturen å bryte ned og blir dermed liggende leeeenge....!

 Beklager, men jeg måtte bare få dette ut!  Bortsett fra det var turen tipp topp:)

Her kommer noen bilder fra turen!

 

  
 

 

Her ser dere noen av hunde-bæsj posene.....!






#spisogpar #tur #hundebæsj #blogg #hverdag #skog
 

Sjokolade, avokado og kokoskrem - en super start på uken

Hei!

Hvordan går det? Så var det  mandag og ny uke og her er en oppskrift på en super start på dagen, en frokost som gir masse energi og holder deg god og mett lenge!

 

Ha en super mandag!

 



 



 

Sjokolade, avokado og kokoskrem

(1 stor porsjon eller 2 mindre)

 

100 gram fullfett kokosmelk

100 gram gresk yoghurt

1/2 moden avokado

2 ss kakao pulver

20 gram sukrin melis

20 gram sukrin gold

1/4 ts maldon salt

15 gram proteinpulver med sjokoladesmak

 

Tilbehør: Havregryn, jordbær og blåbær.

 

Mos avokado og bland alle ingrediensene sammen.   Ha det over i skål eller glass og topp kremen med havregryn og friske bær, eller legg lagvis på glass. 



 

Håper det smaker!

 

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #mat #matblogg #frokost #sjokoladekrem #kokos #mamma #mammablogg #helse #livsstil #vår #april #Norge 

Deilig lavkarbo lasagne

Hei!

Imorgen er det ny uke og her kommer et middags tips til uken: lavkarbo lasagne. Vi har erstattet lasagneplatene med aubergine. Ellers lager vi lasagne som vanlig. Dette blir et sunt og kjempegodt måltid og minner veldig mye om vanlig lasagne.  

Ha en super uke!

 

Lasagne plater (= aubergine)

(ca 6 porsjoner)

2 stk aubergine

salt

pepper

olivenolje

Skrell auberginene og skjær skiver på langs. De må ikke bli for tykke. Legg de i en bolle med litt vann  etterhvert som du skjærer de i skiver for å unngå at de blir brune. 

Hell ut vannet og la  vannet renne litt av auberginene på et tørkepapir før du legger de utover et stekebrett med bakepapir. Smør de med olivenolje og hell litt salt og pepper over.

Sett de i ovnen på 200 grader i ca 12 minutter.  

Lag Lasagne som vanlig:

 

 Tomatsaus med kjøttdeig eller bønner

 Olivenolje

Sjalott løk

150 gram tomatpure

4,5 dl vann

1 gulrot

1-2 stenger selleri

500 gram kjøttdeig

Salt, pepper og sukrin etter smak

Laurbærblad

Ta litt olivenolje på stekepannen og start med å  surre løk til den er myk. Del opp i tynne skiver gulrot og selleri og legg det oppi stekepannen  som stekes lett så tilsetter du kjøttdeigen og stek den til gjennomstekt. tilsett salt, pepper og et laurbærblad.

 Så blander du tomatpure og vann i kjøttdeigen og tilsetter litt sukrin etter smak.

 

 Hvit saus / Besciamelle

2 dl fløte

2 ss phiadelphia smøreost

1/2 muskatnøtt

Pepper 

Maldon salt

revet hvitost  

 

Visp sammen phiadelphia smøreost og fløte i en kasserolle. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.

Gi det et lite oppkok mens du rører.

 Når det begynner å koke kan du sette sausen tilsides.

Finn en stor ildfast form som er passe til lasagne og sett stekeovnen på 200 grader.

Legg tomatsausen først i bunnen på formen, så  aubergine, kjøttdeig, ost og hvitsaus på toppen. Du kan legge 3 lag og avslutter med den hvite sausen. 

 

 

Sett i ovnen til steking i ca 10 minutter til osten er smeltet..


 

Server gjerne med en frisk tomatsalat til.

 Håper det smaker!

 

 

 #Lasagne #mat #blogg #hverdag #helg #foto #lavkarbo  #norge #middag #helse #livsstil #mamma #mammablogg #norge #spis #spar #spisogspar

 

 

Hjemmelaget Tiramisu - verdens beste dessert!

Hei!

Nå har vi akkurat kommet hjem fra Ado bassenget! Idag er det Lasagne dag her i huset så nå holder vi på å lage det til middag, men siden det er søndag og helg så  kommer en oppskrift på Tiramisu - en farlig god dessert!  

Det er vanlig å  smaksette med konjakk eller likør, men vi bruker her idag romessens istedet og det funker like bra!

Ønsker dere en god søndag!



 

Tiramisu

(ca 6 porsjoner)

 

250 gram mascarpone ost

4 egg 

totalt 100 gram sukker

25 cl likør eller noen dråper romessens  etter smak

4  (små) kopper med espresso (sterk) kaffe

ca 170 gram  fingerkjeks

ca 20 gram mørk sjokoladestrø eller bakekakao pulver.( det er også vanlig å ha raspet sjokolade på toppen)

Start med å skille eggeplommene i en skål og eggehvitene i en annen skål.

Visp eggeplommene med 40 gram sukker og tilsett mascarpone ost litt og litt om gangen.



Visp det sammen og sett skålen til side.

Visp eggehvitene og 40 gram sukker  til en helt stiv krem.


 

Slik som dette.



Rør så  veldig forsiktig eggehvitekremen inn i mascarponekremen. 



Sett kremen i kjøleskapet mens du forbereder resten.

Bland kaffe med 20 gram sukker og likør/ romessens

Bruk en litt høy form til tiramisuen feks en form som passer til lasagne.

Legg lagvis  krem i bunnen, så sjokoladestrø,  og så fingerkjeks som dyppes raskt i kaffen først. Pass på at de ikke blir for bløte.

.Avslutt med kremen på toppen og  dryss sjokoladestrø over det hele. 







Sett tiramisu ca 1 time  i kjøleskapet før servering. ( Tips: er den veldig rennende og bløt kan du sette den i frysen for ca 45 minutter.)

Håper det smaker!

 

 

  #tiramisu #blogg #helg #søndag #mat #dessert #matblogg #mamma #mammablogg #helse #livsstil #Norge 

 

 

 

 

Proteinrik sjokoladekake - sunnere helgekos

Hei!

Her kommer en oppskrift på  en proteinrik sjokoladekake med søtpotet og sukrin gold. Denne kan nytes med god samvittighet og smaker deilig med jordbær og blåbær på toppen - perfekt til helgekosen.

God lørdag!





Proteinrik sjokoladekake

 

1/2 søtpotet ( ca 200 gram)

200 gram kokosolje eller smeltet smør

3 egg

130 gram sukrin gold

325 gram fint speltmel (eller annen type mel)

2 ss bakekakao

2 ss  vaniljesukker

2 ts bakepulver

1/4 ts maldon salt

2 dl gresk yoghurt eller kulturmelk/biola naturell

Sett stekovnen på 200 grader.

Start med å skrelle en halv søtpotet og skjær den i terninger. Kok med vann i en kasserolle til den er mør.

Visp egg og sukrin gold på middelshøy hastighet med en kjøkkenmaskin eller håndmikser.

Hell vannet av potet terningene når de er møre og mos de med en gaffel, la det stå og avkjøles litt før du blander det inn i kakerøren.

Tilsett mel, bakekakao, vaniljesukker og bakepulver.

Bland inn kokosoljen eller smeltet og avkjølt smør.

Tilsett salt og yoghurt tilslutt, bland alt på lav hastighet.

Hell kakerøren i en rund kakeform (ca 26 cm) og sett midt i stekeovnen i ca 20 - 25 minutter.

La kaken avkjøles før du tar på sjokoladekrem.

Sjokoladekrem

100 gram kokosmelk

100 gram gresk yoghurt

10-15 gram kakao

20 gram sukrin melis

20 gram sukrin  gold

1/4 ts maldonsalt

15 gram proteinpulver med sjokoladesmak

Visp alt sammen og smak til med sukrin. Synes du smaken blir for sterk av mørk sjokolade kan du tilsette mer gresk yoghurt eventuelt litt flytende  akasie honning.

Smør kremen utover den avkjølte kaken og pynt gjerne med friske bær.

Smaker også godt med vaniljeis, kesam eller krem til kaken.

Håper det smaker!



#spisogspar #sjokoladekake #mat #matblogg #sukrin #søtpotet #proteinrik #kake #mamma #mammablogg #helse #livsstil 

 

 

 

 

 

 

 

Hjemmelaget pizza

Hei!

idag er det pizza på menyen. Denne pizzabunnen er laget av fint speltmel, fibra mel og økologiske havregryn som gjør den sunn og god.  Under finner du også oppskrift på pizzasaus som er lett å lage selv. Toppingen består av oliven,  påleggskinke, hvitost, mozzarellaost og brie som er en kjempegod kombinasjon.

God fredag!






Hjemmelaget pizza

Pizzabunn

(1 stor pizza)

6 dl fint speltmel

2 dl økologiske havregryn

1 dl fibra mel

1/2 pose tørrgjær

ca 2-3 dl lunkent vann

1/2 ts råsukker

1 ts salt

Tomatsaus

ca 2 ss tomatpure

ca 1 ts råsukker

ca 1 ts salt

ca 1/2 ts pepper

litt  (ca 1/2 -1 dl) vann

smak til med oregano eventuelt annet krydder visst det er ønskelig.

Topping

Krydret kalkunlår  pålegg

1 sjalottløk

hvitost

mozzarella

brie

sorte oliven

Start med å lage bunnen. Bland det tørre med det våte i en bolle  og elt deigen godt til en god og smidig deig. La stå til heving på et lunt sted med kjøkkenhåndkle over i ca 30 minutter.

Bland i en liten  bolle alle ingrediensene sammen til pizzasausen og smak til med salt, pepper og oregano.

Når deigen er ferdig hevet kjevler du ut  deigen i ønsket form, og legger den på en stekeplate med bakepapir.

Smør pizzasausen over.

Legg ost, skinke og oliven utover.

Sett pizzaen i  forvarmet stekeovn på 220 grader i ca 15 minutter.

Da er pizzaen klar for å nytes!

Server gjerne med en salat til for å gjøre det hele enda sunnere.

Håper det smaker!



 

#mat #blogg #spisogspar #helse #økonomi #matblogg #livsstil #middag #mamma #mammablogg #familie #pizza #hjemmelaget #april #vår #helg 

Ut på tur aldri sur

Hei 

igår våknet mange opp til snø, inkludert  meg selv (snøen ligger utenfor vinduet mitt fortsatt...) så da benyttet vi sjansen til å ta en skitur, vi dro opp til nærmeste fjell og der var det nok snø til å stå på ski og ake! Vi hadde fjellet nesten helt for oss selv og det var virkelig herlig! Her kommer et bilde dryss av dagen. 

 













Et lite vårtegn på vei ned fra fjellet​


Vi kjørte gamleveien tilbake og jeg knipset noen bilder mens vi kjørte (jeg kjørte ikke altså ;))

Fantastisk utsikt !



 

 

 

#skitur #blogg #snø #vår #hverdag #vinterferie #Norge #spisogspar 

Tips til aprilsnarr

Hei!

Helt utrolig at vi har kommet til 1. april allerede! Tiden bare flakser av gårde! Har dere lurt noen idag? Dagen er ennå laaaang og her kommer noen aprilsnarr tips ;)

Ha en fin dag!

 

 

 

 

Bilderesultat for april fools prank

Fyll kjeks med feks tannkrem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En prompepute slår aldri feil!

 

 

 

 

#aprilsnarr #blogg #april #helg #fredag 

myTaste.no