hits

mai 2015

Delicious Carrot cake

God søndag!

Håper dere har hatt en fin helg så langt! Siden det er helg er det vel lov å unne seg litt ekstra, så derfor legger vi ut denne oppskriften på en kjempegod og saftig gulrotkake.  

Delicious Carrot Cake

  • 4 egg
  • 2,5  dl sukker
  • 4 dl fint mel (vi brukte speltmel)
  • 2 ts natron
  • 1  1/2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ts kanel
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ss naturell yoghurt, gjerne Gresk.
  • 150 gram meierismør, smeltet
  • 6 dl gulrøtter, raspet

 

 Creamy cheese frosting

  • ca 200 gram phiadelphia naturell eller annen valgfri kremost
  • 3- 4 dl melis
  • 2 ts vaniljesukker

 

Sett stekeovnen på 180 grader.

Visp egg og sukker til stiv eggedosis.

Bland alt det tørre sammen og bland det inn i eggedosisen.

Tilsett smeltet  smør og naturell yoghurt.

Rasp gulerøttene og bland de inn røren.

Hell kakerøren i en smurt form, gjerne med bakepapir i bunnen og stek kaken midt i ovnen i ca 35- 45 minutter, dette varierer fra ovn til ovn.

Sjekk med ei kakestikke eller gaffel om den er gjennomstekt. 

Bland med en mikser  kremost, melis og vaniljesukker til en glatt frosting.

 Når kaken er avkjølt smører du frostingen på.

 Vi har  pyntet med phisalys.

 

(Dette bildet er fra påsken)

 

God appetitt!

 

#gulrotkake #kake #mat #blogg #helg #hverdag #søndag 

Oppskrift på Proteinrike bananscones

Hei!

Så var det lørdag igjen! Igår feiret vi 8 års dagen til datteren min,  kan ikke tro at hun har blitt så stor!

Nå som det er helg er det så koselig å lage en god frokost,  og ofte blir det hjemmelagete scones her i huset, en favoritt  er proteinrike bananscones som smaker kjempegodt med syltetøy eller ost. De er også gode som de er og passer perfekt til frokost, lunsj, turmat og kveldsmat. 

Ha en fin lørdag! <3





Proteinrike banan scones

(ca 9 stk)

  • 2 dl fint speltmel
  • 1 dl havremel
  • 1 dl sammalt speltmel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukrin +
  • 1 ss smør
  • 2 ss gresk yoghurt
  • en håndfull mandler,hakket i blender
  • 1/2 dl mandelmelk
  • 1 banan
  • 1 ts kanel

Sett stekeovnen på 200 grader.

Ta en håndfull med mandler og hakk de i en blender,  jeg grovhakket mandlene.



Mos bananen med en gaffel.

Mål opp mel, bakepulver, sukrin +, salt og kanel og ha det i en bolle, bland inn melken sammen med yoghurt, smør, banan og mandler.



Deigen kan godt være litt våt, og legg deigen  i klatter  med en skje på en stekebrett  med bakepapir.



Sett midt i stekeovnen for ca 5-8 minutter. Når de begynner å bli litt gyldne på toppen er de ferdige.



Da er de klare for å nytes!






 

 #scones #proteinrik #bananscones #mat #blogg #foto #hverdag #helg #lørdag#sommer #mammablogg#ferie

 

♥Helge-kos

 Nå er det helg igjen, og her kommer litt forskjellige tips til mat og drikke som en kan kose seg med i helgen:)

God helg!

Hva med ristede kikerter som du finner under småretter :)

Vegetar tapas som du finner under småretter

Lasagne som du finner under middag

Muffins med jordbær som du finner under dessert


Tunfisk pai som du finner under småretter



Omelettrull som du finner under småretter

Caipiroska er en drink fra Brasil (opprinnelig Caipirinha) som du finner under drinker



Rullekake som du finner under desserter



Formkake med banan finner du under dessert



Hjemmelaget mandelsnacks finner du under småretter

 

#mat #helg #fredag #kos #blogg #hverdag #foto

Stekt torskefilet med sursøt rødløk

Hei!

Så var det fredag igjen og helgen står for tur.  Av all fisk som spises i Norge er det laks som er mest populær, men visste du at torsk inneholder også mange viktige næringsstoffer? Blant annet er torsk en god kilde til jod som er viktig for blant annet stoffskiftet (hvit fisk som torsk, sei og hyse har nesten dobbelt så mye jod som fet fisk har). Torsk inneholder også  omega 3 fettsyrer og vitamin D som laks, men i mindre dose. Torsk gir dessuten en god metthetsfølelse på grunn av fiskeproteinet og  kan derfor virke slankende. 

Lyst å lage en herlig torskemiddag idag? Dagens middagtips er stekt torskefilet med sursøt rødløk - som smakte utrolig godt - og jeg er i utgangspunktet ikke så begeistret for hvit fisk, men dette smakte nydelig!

Denne retten koster ca 50 kr for 4 porsjoner.

 

Oppskriften finner du her:

Stekt torskefilet med sursøt rødløk

(4 porsjoner)

  • 2 ss eddik
  • 2 rødløk
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ss sukker
  • 500 gram torskefilet
  • en håndfull persille



Stek skivet løk  i olivenolje med salt, pepper, sukker og eddik.

Når løken er myk legger du fisken oppå med litt salt og pepper på toppen og sett lokket på.

Stek på middels høy varme i 10 minutter  under lokk og 10 minutter med lokket halvveis på så fisken  får tørke litt og ikke går helt i oppløsning.

Tilslutt topper du med finhakket persille.


Da er det klart for servering!

God appetitt:)

 

#middag #torsk  #fisk #mat #blogg #hverdag 

Absolutt kylling

Hei alle sammen!

Idag vil vi dele med dere en oppskrift som Sandro har gitt navnet Absolut Kylling, dette på grunn at  kyllingen marineres med blant annet vodka. Dette smaker kjempegodt både til middag og  til en proteinrik kveldsmat :) 










Absolutt kylling

  • 450 gram kyllinglårfilet
  • 1 chilli
  • 1/2  rødløk
  • 1 dl Absolut Vodka
  • 1 ss smør
  • 2 ss olivenolje
  • en håndfull fersk timian
  • 2 ts brunt råsukker
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper

 

Ha kjøttet oppi en skål og mariner kjøttet med finhakket chilli uten frø, finhakket løk, urter, smør, salt, vodka,  sukker og pepper. Rør marinaden godt inn i kjøttet og sett det kaldt i ca 30 minutter før du steker kjøttet  godt, ca 10 minutter på hver side.  Da er det klart for servering!

Håper det smaker!

 

#middag #kveldsmat #mat #blogg #hverdag #foto #torsdag

Hjemmelaget mandelmelk

Liker dere mandelmelk? 

Mandelmelk er et laktosefritt alternativ til melk.  Mandelmelk inneholder flere viktige næringsstoffer som vitamin D, A og E, magnesium, proteiner, umettet fett, fiber og  dekker 20 % av ditt daglige behov for kalsium.   








Mandelmelk

(1 liter)

  • 150 gram mandler
  • 1 liter vann

 
Det anbefales å bløtlegge  mandlene noen timer eller over natten før du skyller de. Bløtleggingen gjør at enzymer frigjøres og mandlene vil smake bedre og blir lettere å fordøye.

Mål opp 1 liter med vann. Ha mandlene og et par dl  av vannet  over i en blender eller en foodprosessor.

Når mandlene er helt most i blenderen legger du de i  et rent kjøkkenhåndkle (som ikke må lukte for mye vaskemiddel da det vil sette smak på melken!!!).

Legg de over en skål og hell litt og litt vann over mandlene og klem ut vannet rundt mandlene. Gjør dette til du har brukt  tilsammen 1 liter med vann. Når du har klemt ut alt vannet av mandlene har du ca 1 liter mandlemelk.






Melken kan drikkes som den er, eller du kan tilsette litt søtning som feks, sukker, honning eller sukrin+, eller litt salt visst du heller liker det. Du kan også gi litt smak til mandelmelken som sjokolade, jordbær og vanilje for å nevne noe.

 

Mandelmelken kan oppbevares  ca 3-4 dager i kjøleskapet. (vi drikker det alltid kjapt opp så er noe usikker på hvor lenge melken kan stå i kjøleskapet...)

Mandelmelken kan brukes til så mye som for eksempel i grøt, frokostblandinger,  melk i kaffen og  smoothie.



Håper det smaker! 

 

 

#mandelmelk #drikke #sunt #laktosefri #blogg #mat #hverdag #onsdag #foto 

Squash-suppe med poteter og egg

God onsdag!

Trenger du middagtips idag?  Her kommer en oppskrift på squash-suppe med poteter og egg. Dette er en smakfull, sunn og god suppe med proteiner, vitaminer og karbohydrater.  Denne retten koster ca 60 kr for 4 porsjoner.



 

Squash-suppe med poteter og egg

(4 porsjoner, et egg til hver)

  • 1 squash
  • 3- 4 poteter
  • en håndfull persille
  • 2 grønnsaksbuljongterninger
  • 4 egg
  • 1 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • ca 1,2 liter vann
  • saft av 1/2 sitron (kan sløyfes)



Stek løk og hvitløk i 2 ss olivenolje. Skjær poteter i terninger og ha det i gryten sammen med salt og pepper.



Skjær squash i terninger og ha det oppi gryten sammen med  persille.


Hell  1,2 liter vann oppi sammen med 2 buljongterninger.

Kok opp under omrøring til potetene er kokte.

Tilsett så egg et og et om gangen oppi en øse som du holder litt ned i suppen for å koke egget separat før du slipper det ned i gryten.



Når du serverer kan du ha litt sitronsaft over suppen.



Håper det smaker!

 

#squashsuppe #suppe #mat #vegetar #blogg #foto #hverdag #onsdag #helg #mammablogg

Minipaier med ost, skinke og urter

God tirsdag!

Da var vi tilbake til hverdagen igjen. Håper dere hadde en fin pinsehelg!

Dagens mattips er minipai som passer  perfekt til frokost, lunsj og som  turmat. Disse smaker kjempegodt med ost, skinke, koriander og timian på toppen!

Et tips kan være å lage opp flere porsjoner og fryse ned, så kan en ta opp etterhvert som en har lyst på.





 Minipai deig

(ca 14- 15 stk)

  • 4 dl speltmel
  • 200 gram smør

Fyll:

  • 3 egg
  • 1 dl melk
  • 1 1/2 dl mager kesam
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 200 gram revet hvitost
  • 1 sjalottløk
  • 50 gram skinke
  • friske timian urter
  • friske koriander urter

Bland smør og mel til en deig, eventuelt ha 1 - 2 ss med vann i deigen visst den blir for tørr. Når deigen er glatt og smidig setter du den kaldt i kjøleskapet for 30 minutter.


Mens deigen hviler  i kjøleskapet kan du lage fyllet.

Visp egg, melk, kesam, salt og  pepper i en bolle. Visst du vil kan du tilsette urtene i blandingen eller kun på toppen.

Tilsett revet ost, 1 sjalottløk i skiver  og oppkjært skinke.



Sett stekeovnen på 200 grader.

Sett utover muffinsformer på et stekebrett og press litt paideig ned i formen, press deigen oppover på sidene så de får en tynn og høy kant.



Så heller du fyll oppi  og eventuelt urter på toppen.



Sett til steking i ca 30 minutter - obs lurt å følge med så de ikke blir brent!






 Håper det smaker!

 

#minipai #mat #hverdag #tirsdag #blogg #foto 

 

Diverse



Sommer i Bergen- mye gøy!


Mandag og ferie

 


Negledesign

 



Bilder fra Gamle Bergen



Blodsukkermåling i karusell anbefales IKKE 

 



Utendørs yoga

 



 

Ut på tur  (med Harley) aldri sur



 

Min datters symptomer på diabetes type 1



Diabetes type 1 kan ramme hvem som helst!



Flette tips



Løvemamma



Namaste! Yoga øvelse



Skrekkopplevelse hos frisøren!


Forsøkt svindlet -igjen!


Jeg vil aldri gi opp håpet!


Jeg har en innrømmelse.....


Yoga, treet



Diabetes type 1 er virkelig ikke for pyser!



Diabetes 24/ 7

 



9 år og diabetes 1 - livet er virkelig snudd på hodet

 


 

Litt om det å være diabetesmamma

 



Om å godta at sitt eget barn har fått en kronisk sykdom



Dette visste du kanskje ikke om diabetes type1.

 



En god start på det nye året



Fra 30 grader til 0 på samme dag!

 



Bergen er pyntet og klar for 17.mai

http://spisogspar.blogg.no/1463238349_14052016.html



Nygårdsparken i full blomst

http://spisogspar.blogg.no/1463772844_nygrdsparken_i_full_b.html


 

Islykter

http://spisogspar.blogg.no/1451994401_05012016.html


 

Konglelenke

http://spisogspar.blogg.no/1450005190_kongle_lenke.html


 

Nydelig høstdag

 http://spisogspar.blogg.no/1445356767_en_nydelig_hstdag.html

 

Welcome refugees

http://spisogspar.blogg.no/1441878125_10092015.html

 


 

http://spisogspar.blogg.no/1426714279_hjemmelaget_ansiktsma.html




 

1. høstdagen

http://spisogspar.blogg.no/1441101580_1_hstdagen.html


 

Steet art

http://spisogspar.blogg.no/1437999113_street_art_of_bergen.html


St.Hansaften

http://spisogspar.blogg.no/1435093802_23062015.html



Sommer bilder

http://spisogspar.blogg.no/1434021362_sommertegn.html



Helge-kos

http://spisogspar.blogg.no/1432902510_29052015.html



Breakfast

http://spisogspar.blogg.no/1432751365_morning_bliss.html



Kikert-reter

http://spisogspar.blogg.no/1432550432_kikerter.html

 

 


Sparetips

http://spisogspar.blogg.no/1432452917_mat_spare_tips.html

 

 


Frokost og lunsj tips

http://spisogspar.blogg.no/1432416087_23052015.html

 

 


Sommer inspirasjon

http://spisogspar.blogg.no/1432399481_sommer_inspirasjon.html

 

 


Vegetar tips

http://spisogspar.blogg.no/1432298815_vegetar_tips.html

 

 


God 17. May!!!

http://spisogspar.blogg.no/1431804933_16052015.html

 

 


Overraskelse i et tre!

http://spisogspar.blogg.no/1431723962_15052015.html

Småretter

 



Sjokoladegrøt (glutenfri og proteinrik)

 



 

Tzatztiki



 

Blå havregrøt



Mat for muskler (diverse oppskrifter)


Proteinrik kikertsalat

Supergod hjemmelaget granola



Spyd med ristet brød, agurk, ost og kjøttpålegg

 



Hjemmelaget grissini

 



Chiapudding

 



Kjøleskapsgrøt med havregryn, chia og flytende honning

 



Knekkebrød med chia

 



Grønnsaksbed

 


Krutonger

 



Hvitløksbrød

 



Proteinbarer med kokos

 



Salte kjeks

 



Avokado salat

 



Gresk salat

 



Salat med fetaost, serranoskine og granateple

 



Eggefylte paprika

 



Hjemmelagde rundstykker med valnøtter



Omelett til lunsj



Stekt pitabrød med hvitløk og tzatziki



Blåbærsyltetøy



Bananbrød



Hjemmelagde proteinbarer



Sashimi salat 

 



Banan brød

http://spisogspar.blogg.no/1460222984_hjemmelaget_bananbrd_.html

 



Spinat pannekaker

http://spisogspar.blogg.no/1461874250_spinatpannekaker.html



Salat med tacokrydret laks og quinoa

http://spisogspar.blogg.no/1464601295_ta_lunsenj_ut_i_det_g.html



Hjemmelagde knekkebrød

http://spisogspar.blogg.no/1459926401_hjemmelagde__knekkebr.html



Speilegg med en ny vri

http://spisogspar.blogg.no/1457603393_speilegg_med_en_ny_vr.html

Hjemmelaget sjokolade pålegg

http://spisogspar.blogg.no/1453826731_hjemmelaget_vegansk_s.html


 

Søtpotet-chips

http://spisogspar.blogg.no/1455033229_stpotetchips.html

 


 

Polarbrød

http://spisogspar.blogg.no/1439729019_polarbrd.html

 


 

Byggrynsgrøt

http://spisogspar.blogg.no/1448878079_byggrynsgrt.html


Gratinerte blåskjell

http://spisogspar.blogg.no/1442071952_gratinerte_blskjell.html


 

Raw food snacks

 http://spisogspar.blogg.no/1442674917_sunt_lrdagskos_raw_fo.html



Couscous salat med fetaost

http://spisogspar.blogg.no/1440402321_couscous_salat_med_fe.html

 


 

Mango salat med krepsehaler og byggryn

http://spisogspar.blogg.no/1429029603_9829_mango_salat_med_.html


 

Byggryn med kesam lime, bringebær og blåbær

http://spisogspar.blogg.no/1439539334_byggryn_med_kesam_lim.html


Couscous salat med grønnkål, valnøtter og chilli.

http://spisogspar.blogg.no/1439665503_couscous_med_grnnkl_c.html

 


 

Potetsalat

http://spisogspar.blogg.no/1439206672_hjemmelaget_og_litt_s.html


Omelett muffins

 http://spisogspar.blogg.no/1438079307_eggemuffins_mini_omel.html


 

Vegetar kålrull

http://spisogspar.blogg.no/1434830916_klrull.html


Couscous med grønnkål

http://spisogspar.blogg.no/1434351892_15062015.html

Lavkarbo agurk sandwich

http://spisogspar.blogg.no/1434442123_lavkarbo_agurk_sandwi.html



Hjemmelaget fersken syltetøy

http://spisogspar.blogg.no/1432976712_fersken_syltety.html



Grove vegetar pizzasnurrer med spinat og ost

http://spisogspar.blogg.no/1433411055_grove_pizzasnurrer_fy.html


Proteinrike bananscones

http://spisogspar.blogg.no/1432974785_proteinrike_banan_sco.html



 Minipaier med ost, skinke og friske urter.

http://spisogspar.blogg.no/1432576142_minipaier.html

  

Ovnstekte squash

http://spisogspar.blogg.no/1432236532_squash_snacks.html

 

 

Hjemmelaget eplesyltetøy

http://spisogspar.blogg.no/1432140797_hjemmelaget_eplesylte.html

 

 

Vegetar og lavkarbotapas

http://spisogspar.blogg.no/1432118065_vegetar_og_lavkarbota.html

 

Kikerter snacks

http://spisogspar.blogg.no/1431935256_kikert_snacks.html

 


Rømmegrøt vs lavkarbo rømmegrøt

http://spisogspar.blogg.no/1431527114_13052015.html

 

 


Hjemmelaget mandelsnacks

http://spisogspar.blogg.no/1431365446_hjemmelaget_snacks.html



 

Hjemmelaget knekkebrød med gresskarkjerner

http://spisogspar.blogg.no/1434616848_18062015.html

Knekkebrød

http://spisogspar.blogg.no/1431330310_knekkebrd.html

 

 

Jordbærsalat

http://spisogspar.blogg.no/1431116638_jordbrsalat.html

 

 


Ciabatta

http://spisogspar.blogg.no/1430242748_28042015.html

 

 

Havregryn grøt

http://spisogspar.blogg.no/1429603906_21042015.html

 

 


Mangosalat med bygg

http://spisogspar.blogg.no/1429029603_9829_mango_salat_med_.html

 

 


Ciambella

http://spisogspar.blogg.no/1426415093_ciambella.html

 

 


Caprese på pinne

http://spisogspar.blogg.no/1426414744_caprese_p_pinne.html

 

 


Flettet Kneippbrød

http://spisogspar.blogg.no/1426242082_kneippbrd.html

 

 


Focaccia

http://spisogspar.blogg.no/1425649351_focaccia.html

 


Scones

http://spisogspar.blogg.no/1425204992_scones.html

 

 


Bruschetta

http://spisogspar.blogg.no/1425064596_bruschetta.html

 

 


Caprese

http://spisogspar.blogg.no/1424536168_caprese.html


Energibarer

http://spisogspar.blogg.no/1424450879_energibarer.html

 

Havremelgrøt

http://spisogspar.blogg.no/1423650930_havremelgrt.html

 


Helgekos

http://spisogspar.blogg.no/1423227974_pinne_kos.html

Kikert-retter

God kveld!

Kikerter er sunt og godt og kan brukes til både snacks, salater og til middag. Kikerter er svært rike på mange næringsstoffer som for å nevne noen:  folat, kopper, fosfor, jern, magnesium og protein.

Her kommer noen forslag til middag med kikerter.

 


Kikert snacks

 http://spisogspar.blogg.no/1431935256_kikert_snacks.html

Vegetarburger

http://spisogspar.blogg.no/1432234886_hjemmelaget_vegetarbu.html


Kikert snacks er kjempegodt!

 http://spisogspar.blogg.no/1431935256_kikert_snacks.html

Risotto med kikerter

 http://spisogspar.blogg.no/1428608074_risotto_med_kikerter.html

Falafel er godt både til kjøtt og fisk.

http://spisogspar.blogg.no/1427717399_falafel_med_tzatziki.html


Kikerter i ris og med kylling og salat som tilbehør.

http://spisogspar.blogg.no/1424796437_kikerter.html

 #kikerter #mat #blogg #hverdag #helg #foto

Drikker

 


Lag ditt eget cappuccino dryss

 


Lavkarbo smoothie
 



Lavkarbo bringebær smoothie

Solsmoothie (lavkarbo)



Smoothie søtet med funlight



God morgen smoothie

 



Smoothie -bowl med druer, banan og kirsebær

 



Smoothie-bowl med mango

 



Deilig vitamin smoothie



Frisk og god smoothie



Grønn tropisk smoothie



 

Skogsbær smoothie



Energi smoothie med blåbær

 



Super smoothie

http://spisogspar.blogg.no/1463923260_super_smoothie.html



Energi smoothie

http://spisogspar.blogg.no/1457361083_energi_smoothie.html


 

Kakao med chilli og marsmallows

http://spisogspar.blogg.no/1447837952_kakao_og_regn.html


 

Milkshake med jordbær og kanel

http://spisogspar.blogg.no/1444685768_deilig_milkshake_med_.html


 

Blåbærmilkshake

http://spisogspar.blogg.no/1438184433_blbr_milkshake.html

 



Solskinn smoothie

http://spisogspar.blogg.no/1433932052_solskinn_smoothie.html



Sommerfrisk smoothie

http://spisogspar.blogg.no/1433674861_sommerfrisk_moothie.html

Sommer smoothie

http://spisogspar.blogg.no/1433150380_sommer_smoothie.html

Hjemmelaget mandelmelk

http://spisogspar.blogg.no/1432727976_mandelmelk_hjemmelage.html

 

 

Limonade

http://spisogspar.blogg.no/1432377152_sommerdrikk.html

 

Vann med smak

http://spisogspar.blogg.no/1429602268_21042015.html

 

Mango smoothie

http://spisogspar.blogg.no/1427525011_mango_smoothie.html

 

 

Caipiroska

http://spisogspar.blogg.no/1429386804_caipiroska.html

 


Grønn tropisk smoothie

http://spisogspar.blogg.no/1428348357_tropisk_grnn_smoothie.html

 

 


Jordbær og banan smoothie

http://spisogspar.blogg.no/1424950383_jordbr_og_banan_smoot.html

 

 


Varm sitron og ingefær drikk

http://spisogspar.blogg.no/1423226845_varm_sitron_og_ingefr.html

Kaker og desserter

Hjemmelaget sjokolade med hasselnøtter og tranebær

Lavkarbo vaniljeis

Lavkarbo minipavlova



Byggryn med kesam lime og bær


Blåbærpai - en sunnere vri

 

Den beste hjemmelagde saft-isen

Sukkerfri gele



Hjemmelaget iskake med marengs (med og uten sukker)

 



Iskake med daim





Sveler med en vri

2 etasjes sjokoladekake



Boller med krem 



Sukkerfri mini pavlova

 



Lavkarbo panna cotta med bringebærsaus



Batman kake



Minions kake



 

Lavkarbo Suksess kake

 

Påskekake (lavkarbo) med fargerike egg




 

Muffins med blåbær og banan

 



Sukkerfri gele



Diverse vaffel oppskrifter



 

Hjemmelaget mascarpone ost



Sukkerfri gele med hjemmelaget vaniljesaus


Banankake (lavkarbo) med kremost



Muffins med vaniljekrem (lavkarbo)


Sukkerfri gele



 

Blåbær pannekaker



Sunne havrepletter

 



Mini pannekaker med kokosmel (lavkarbo og glutenfri)

 



Lavkarbo mandelmel-pletter

 


Dessert tips til nyttårsaften

 



Pepperkaker



Krumkaker

 



Frokost muffins med banan og blåbær 

 



Frokost muffins med musli

 



Formkake med sitron

 



 

Sukkerfri pannekaker med lønnesirup



Jordbærdrøm

 



Glutenfrie pannekaker

 



Kake med bringebærmousse

 



Hjemmelaget bringebærmousse

 



Bringebær muffins



Gresskar kake med ostekrem

 



Formkake med bringebær



Byggryn med jordbærsaus



Formkake med banan og tørkete bær



 

Muffins med sjokolade og frosting



Kakemenn



Halloween muffins

 



Sjokolade, avokado og kokoskrem - en super start på dagen!

 



Proteinrik sjokoladekake

 



Glutenfri eplekake



 

Byggryn med gresk yoghurt, valnøtter, friske bær og honning



Eplerose terte



Søtpotet vafler



Påskekake



Semulepudding med skogsbærsaus

 



Glutenfrie pannekaker



Hjemmelaget is med kesam og bringebær



Terte med skogens bær

 



 

Appelsinfromasj


Appelsinboller

 



Hjemmelagde proteinbarer



Mango is /mango sorbet



Pære is/ pære sorbet

 



Ovnsbakt rabarbra 



Spyd med bær, mrashmallows og brownies

http://spisogspar.blogg.no/1465837966_spyd_med_br_marshmall.html



Muffins med sjokoladebiter

http://spisogspar.blogg.no/1465738762_picnic_med_muffins_me.html

 



Hjemmelaget is

http://spisogspar.blogg.no/1462741378_hjemmelaget_is.html



Glutenfri rullekake

http://spisogspar.blogg.no/1463306033_glutenfri_rullekake_t.html



17.mai kake

http://spisogspar.blogg.no/1463406515_17mai_kake.html



Bananis

http://spisogspar.blogg.no/1464172766_bananis_kan_lett_lage.html


 

Mini pannekaker /lapper med banan, eple og gurkemeie

http://spisogspar.blogg.no/1452422692_10012016.html

 


 

Juletre- sjokoladekake

http://spisogspar.blogg.no/1451471428_30122015.html

 


 

Kokosmakroner

http://spisogspar.blogg.no/1450260577_kokosmakroner.html

 


 

Brownie juletrær

http://spisogspar.blogg.no/1448967788_brownie_juletrr.html


 

Epleroser

http://spisogspar.blogg.no/1444813736_epleroser.html

 


 

Blåbærkake

http://spisogspar.blogg.no/1442761128_blbrkake.html

 


Plommekake

http://spisogspar.blogg.no/1442161684_plommekake.html


 

Eggedosis med kesam og bær

http://spisogspar.blogg.no/1441707627_proteinrik_dessert_eg.html

 


 

Eple og pærekake med marsipan

http://spisogspar.blogg.no/1441540790_eple_og_prekake_med_m.html



http://spisogspar.blogg.no/1440926366_vaniljemuffins.html

Blåbærmuffins

http://spisogspar.blogg.no/1439229946_blbrmuffins.html


 

Rabarbrapai toppet med jordbær

http://spisogspar.blogg.no/1438516888_rabarbrapai.html

 


 

Blåbærpai

http://spisogspar.blogg.no/1437851370_blbrpai.html


 

Fylte krumkaker

http://spisogspar.blogg.no/1438280442_fylte_krumkaker.html


Regnbuekake med blåbær og banan

 http://spisogspar.blogg.no/1437985762_27072015.html


 

Muffins med blåbær og bringebær

http://spisogspar.blogg.no/1437225183_smak_av_sommer_muffin.html


 

http://spisogspar.blogg.no/1435307621_hjemmelagede_chocolat.html


 

Muffins med vanilje og honning

http://spisogspar.blogg.no/1435232680_muffins_med_vanilje_o.html

Muffins med kokos og honning

 http://spisogspar.blogg.no/1434960559_muffins_med_kokos_og_.html

 


Iskake med jordbær

http://spisogspar.blogg.no/1431724783_iskake_med_jordbr.html

 

 


Jordbærmuffins

http://spisogspar.blogg.no/1430991981_jordbr_muffins.html

 

 


Pykeskyss/Merengs

http://spisogspar.blogg.no/1430480193_pikeskyss_marengs.html

 

 


Sjokoladekuler

http://spisogspar.blogg.no/1429947795_25042015.html

 

 


Maiskake / Bolo de fubá

http://spisogspar.blogg.no/1429103903_polenta_kake__bolo_fo.html

 


Ostekrem toppet med bær

http://spisogspar.blogg.no/1428180166_dessert.html

 


Sitron-formage

http://spisogspar.blogg.no/1427733946_sitronfromage.html

 

 


Delicius Carrot Cake

http://spisogspar.blogg.no/1427922708_delicius__carrot_cake.html

 

 


Cakepops

http://spisogspar.blogg.no/1427449744_cakepops.html

 

 

 


Solskinnsboller

http://spisogspar.blogg.no/1427561758_solskinnsboller.html

 

 


Brownies

http://spisogspar.blogg.no/1427449333_brownie.html

 

 


Appelsinvaffler

http://spisogspar.blogg.no/1427273485_appelsinvafler.html


Appelsinmuffins

http://spisogspar.blogg.no/1426970463_appelsin_muffins.html

 

 


Formkake med banan

http://spisogspar.blogg.no/1426170663_formkake_med_banan.html

 

 


Rullekake

http://spisogspar.blogg.no/1425801079_rullekake.html

 

 


Grove muffins / Matmuffins

http://spisogspar.blogg.no/1424871249_grove_muffins.html

 

 


Fastelavn boller

http://spisogspar.blogg.no/1423939290_fastelavn_boller.html

 

 


Jordbær dyppet i smeltet sjokolade

http://spisogspar.blogg.no/1423847659_jordbr_dyppet_i_smelt.html

 

 


Vanilje muffins

http://spisogspar.blogg.no/1423307947_vanilje_muffins.html

 

 


Tiramisu

http://spisogspar.blogg.no/1425730284_tiramisu.html

Middag


Taco med en ny vri


Sunn og god pai med granateple og ruccula

 


Hjemmelagde kyllingnuggets

 



Grillmat

 



Sunn og god pai

 



Fløtegratinerte poteter


Lammelår



 

La barna være med å lage middag!



Pizza med sunn og god bunn og topping



Hjemmelaget fiskegrateng



Fullkornspai

 



Taco med kylling og mango

 



Hønsefrikasse

 



Hjemmelaget buljong



Betasuppe



Kylling med bønner, grønnsaker og ris

 


 

Elg- burger



Kremet suppe med rotgrønnsaker

 



Grønnsakspølser med makaroni og hvitsaus

 



Wraps med pulled turkey og hjemmelaget guakemole



Lammekjøtt på en grønnsakseng



Pizza med chorizo og crispy grønnkål

 



Lapskaus på raskt og enkelt



Kremet gresskarsuppe med chorizo



Wraps med laks og krabbe



Taglietelle med hjemmelagete kyllingnuggets og tomatsalat

 



Stekt polarbrød med tomatsalat og stekt kyllinglårfilet

 



Sunn og god topping til hotdog



Lapskaus på 1, 2 og 3

 



Terte med rotgrønnsaker

 



Fårikål



Spagettini bolognese



Stekt torsk med rødbetchips



Rødbet-hamburger med hjemmelagde hamburgerbrød 



Kremet fiskesuppe med kokosmelk



Fusilli med reker, røke laks og østersopp



Hjemmelaget tortellini

 



Fiskegryte med  grønnsaker



Tortellinisuppe med squasj og tofu

 



Blåskjell en smak av sommer



Fiskekaker i hjemmelagde pitabrød



Wrap med kylling, østersopp, mozzarella og salat



Pizza med 4 typer ost

 



Tacomarinert stekt ørret med salat og guacemole



Shepherds pai

 


Makaroni grateng med brokkoli og skinke

 

Pai med sjalottløk, spekeskinke og ruccula



Pai med spekeskinke og cherrytomater



 

Hjemmelaget pizza  og tips til 4 ulike toppinger



Hjemmelaget pizza

 



 

Kremet søtpotetsuppe



Vegetarsuppe toppet med strimlete spinatblader

http://spisogspar.blogg.no/1457512204_09032016.html



Fusilli med røkelaks og fløtesaus

http://spisogspar.blogg.no/1457688660_11032016.html



Hjemmelaget lasagne

http://spisogspar.blogg.no/1456660490_hjemmelaget_lasagne.html


 

Vegetarsuppe topprt med spinatblader og bokhvete

http://spisogspar.blogg.no/1449956970_vegetarsuppe_toppet_m.html

 

Sunn og vitaminrik pizza 

http://spisogspar.blogg.no/1446912396_sunn_og_vitaminrik_pi.html


 

Rotgrønnsaker med kjøtt

http://spisogspar.blogg.no/1447924829_gryte_med_rotgrnnsake.html


 

Vegetarsuppe

http://spisogspar.blogg.no/1448270311_kjttfri_mandag_vegeta.html


 

Hjemmelaget grønn tortellini

http://spisogspar.blogg.no/1445354869_hjemmelaget_grnn_tort.html


 

Reinsdyrkarbonader med kantareller, søtpotetmos, ripssyltetøy og brunsaus

http://spisogspar.blogg.no/1445169512_deilig_sndagsmiddag_r.html


 

Ertesuppe

http://spisogspar.blogg.no/1444989256_16102015.html


 

http://spisogspar.blogg.no/1443097494_glutenfri_tagliatelle.html


 

Pizza

http://spisogspar.blogg.no/1426868950_pizza.html


Høstgryte

http://spisogspar.blogg.no/1442561235_hst_gryte.html


 

Hjemmelaget tomatsuppe

http://spisogspar.blogg.no/1440580566_tomatsuppe.html



Ertesuppe med knust spagetti

http://spisogspar.blogg.no/1433799060_ertesuppe_med_knust_s.html



Orientalsk stekt ris

http://spisogspar.blogg.no/1433753522_08062015.html



 

Lavkarbo Lasagne

http://spisogspar.blogg.no/1433677373_lavkarbo_lasagne.html



Grov speltpizza med grønnkål og egg

http://spisogspar.blogg.no/1433519463_grov_speltpizza_med_g.html

 

 

Røde linser med makaroni i tomatsaus

http://spisogspar.blogg.no/1433257145_rde_linser_i_tomatsau.html



Stekt torskefilet med sursøt rødløk

http://spisogspar.blogg.no/1432845910_torskefilet_med_surst.html



Absolutt Kylling

http://spisogspar.blogg.no/1432803912_absolutt_kylling.html

Squash-suppe med poteter og egg

http://spisogspar.blogg.no/1432707212_squasjsuppe_med_egg_o.html

 

Laks med sitronsaus

http://spisogspar.blogg.no/1432454490_laks_med_sitronsaus.html

 

 

Vegetarburger

http://spisogspar.blogg.no/1432234886_hjemmelaget_vegetarbu.html

 

 


Vegetar og lavkarbotapas
http://spisogspar.blogg.no/1432118065_vegetar_og_lavkarbota.html

 


Grillspyd med svinekjøtt
http://spisogspar.blogg.no/1431608598_grillspyd_med_svinekj.html

 

 


Blåskjell
http://spisogspar.blogg.no/1431603818_blskjell.html

 



Gresskarsuppe

http://spisogspar.blogg.no/1431531320_13052015.html

 


Grillmat
http://spisogspar.blogg.no/1431199828_09052015.html

 

 


Middagspannekaker
http://spisogspar.blogg.no/1430940419_middagspannekaker.html

 


Tunfiskpai
http://spisogspar.blogg.no/1430904842_tunfiskpai.html

 

 

Brun linsesuppe
http://spisogspar.blogg.no/1430768664_brun_linsesuppe_med_g.html

 

Spagetti med grønnkål

http://spisogspar.blogg.no/1443616052_dagens_middagstips_er.html
 

 

Spagetti med zaffran og asparges

http://spisogspar.blogg.no/1430141469_27042015.html

 


Omelett med asparges
http://spisogspar.blogg.no/1430069777_omelett_med_asparges.html

 


Omelettrull
http://spisogspar.blogg.no/1429867824_omelettrull.html 

 


Tempura scampi
http://spisogspar.blogg.no/1429792139_23042015.html

 


Risotto med spinat
http://spisogspar.blogg.no/1429707769_risotto_med_spinat.html

 


Rissalat

http://spisogspar.blogg.no/1429530840_rissalat.html 

 


Pastasalat

http://spisogspar.blogg.no/1429266994_pasta_salat.html

 


Sapaghetti alla Carbonara
http://spisogspar.blogg.no/1429190685_spagetti_alla_carbona.html

 


Risotto med kjøtt og grønnkål
http://spisogspar.blogg.no/1428930488_risotto_med_kjtt_og_g.html

 


Sunne Hamburgere
http://spisogspar.blogg.no/1428779541_sunne_hamburgere.html

 


Risotto med kikerter
http://spisogspar.blogg.no/1428608074_risotto_med_kikerter.html

 

 


Kylling i karrisaus
http://spisogspar.blogg.no/1428521067_kylling_i_curry.html

 

 


Linsesuppe med kjøttboller
http://spisogspar.blogg.no/1428404456_linsesuppe_med_kjttbo.html



Fritert kalkun

 http://spisogspar.blogg.no/1428179578_kalkun.html


Ørret med tzatziki
http://spisogspar.blogg.no/1427899996_rret_med_tzatziki.html


Falafel med tzatziki 
http://spisogspar.blogg.no/1427717399_falafel_med_tzatziki.html


Kylling stroganoff
http://spisogspar.blogg.no/1427466205_kylling_stroganoff.html

 


Hjemmelaget wraps
http://spisogspar.blogg.no/1427192365_hjemmelaget_wraps.html

 


Pizza
http://spisogspar.blogg.no/1426868950_pizza.html

 


Hjemmelagete fiskekaker
http://spisogspar.blogg.no/1426767238_hjemmelagete_fiskekak.html

 


Gnocchi
http://spisogspar.blogg.no/1426504343_glutenfri_gnocchi.html

  


Riso alla cantonese
http://spisogspar.blogg.no/1426073890_riso_cantonese.html

 



Kemet favesuppe med grønnkål

http://spisogspar.blogg.no/1425984480_crema_di_fave_con_rap.html

 


Riccioli alla greca
http://spisogspar.blogg.no/1425905707_riccoli_a_la_greca.html


Glutenfri tagliatelle
http://spisogspar.blogg.no/1425558082_glutenfri_tagliatelle.html


Vårruller
http://spisogspar.blogg.no/1425479147_vrruller.html

 


Grønn tortellini
http://spisogspar.blogg.no/1425371449_grnn_tortellini_med_o.html

 


Arancine
http://spisogspar.blogg.no/1425313130_arancine.html

 

 


Sashimi
http://spisogspar.blogg.no/1425120955_sashimi.html

 


Kikerter
http://spisogspar.blogg.no/1424796437_kikerter.html


Røde linser
http://spisogspar.blogg.no/1424698755_rde_linser_til_middag.html


Tortellini in brodo
http://spisogspar.blogg.no/1424364009_tortellini.html



Fiskepinner

http://spisogspar.blogg.no/1424107224_fiskepinner.html

 


Tagliattelle med kjøttboller
http://spisogspar.blogg.no/1423845675_tagliatelle.html

 


Brune linser
http://spisogspar.blogg.no/1423735678_linser.html

 


Risotto med spekeskinke
http://spisogspar.blogg.no/1423571491_risotto_med_spekeskin.html


Farfale
http://spisogspar.blogg.no/1423502700_090215.html

 


Kylling nuggets
http://spisogspar.blogg.no/1423137066_kylling_nuggets.html

 


Ravioli
http://spisogspar.blogg.no/1423127340_ravioli.html

Sparetips

Hei alle sammen!

I dag vil vi dele med dere noen sparetips.

Det blir kastet mye mat i løpet av et år, ca hver 5. handlepose blir kastet med mat.

Her kommer noen tips til hvordan vi kan unngå å kaste så mye mat som vi gjør og  dermed spare litt penger.

 

 Sparetips

Har du frukt som begynner å bli overmoden som feks bananer som  begynner å bli brune, kan du skjære de opp og legge de i poser eller tupperware i fryseren. Da kan du bruke de senere til feks smoothie.

Planlegg innkjøpene og  skriv handleliste. Har du mulighet kan det være lurt å handle inn for flere dager.



Pass på at kjøleskapet holder rett temperatur til å ta vare på maten. Temperaturen bør være fra 2-4 grader.

Frukt og grønt kan ligge i romtemperatur og helst modnes på kjøkkenbenken.  

Når du ser de begynner å bli modne, og du ikke har tenkt å spise de samme dag, kan det være lurt å legge de i kjøleskapet for å stoppe prosessen.



Utgått mat på dato kan stort sett brukes, lukt og smak på maten.

Datoen som er satt på varen er bare  en garanti for varen. Mange varer holder godt lenge etter dato. Men gravide skal være forsiktig med vakumpakket mat som nærmer seg utgått dato (pga bakterier/parasitter)



Egg holder ganske lenge når de oppbevares i kjøleskapet. Du kan ta vanntesten på egget for å sjekke om det er for gammelt: legg egget i et glass med vann, flyter egget er det gammelt. Synker egget kan det spises.

Brød er lurt å skjære opp og legge i fryseren, så tar du opp det du trenger kvelden før eller samme morgen, oppskjæret brød tines fort.

Har du middags rester kan dette fryses ned, og varmes opp igjen en annen dag. Du kan feks lage gryteretter og supper  som  kan være en god måte å bruke middagrester på.

 Avrunding på dette innlegget blir å ta bedre vare på maten, kaste mindre mat og bruke opp det  en har i kjøleskapet!

 

#sparetips #mat #blogg #hverdag #foto

Laks med sitronsaus

Hei alle sammen!
 
Håper dagen deres har vært fin!
Idag har vi vært på Leos Lekeland og der var det full rulle som det pleier. Så da vi kom hjem med to svette barn spiste vi laks med sitronsaus til middag, appetitten var ikke noe å si på for å si det sånn...
Så her kommer dagens  middagstips:  laks med sitronsaus, grønnkål og en tomatsalat med fetaost. Dette er en rask, sunn og billig (koster ca 90 kr for 4 porsjoner) middag.
 


 
 
Stekt laks med sitronsaus og grønnkål
(4 porsjoner)
  • 480 gram laksefilet

Stek laks i stekepannen i litt smør og olivenolje.  Tilsett litt salt og pepper etter smak.



Sitronsaus

  • 1 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl vann med 1/2 grønnsaksbuljong terning 
  • 1 dl matfløte 
  • litt pepper 
  • litt salt 
  • 1/2 rødløk i skiver 
  • litt opphakket persille 
  • 1 eggeplomme 
  • saft av 1/2 sitron

Start med å smelte smøret og stek løken i smøret.

Ha i melet mens du rører, tilsett litt og litt væske mens du rører.

Visp eggeplommene og sitronsaften inn i sausen og smak til med salt og pepper.



La sausen koke opp mens du rører.



Avslutt med persille.


Grønnkål

  • 150 gram grønnkål
  • 1 - 2 stk sjalottløk
  • 1 ss smør
  • 1 ss olivenolje
  • salt
  • pepper
  • 1 dl vann
  • 2 ss eddik

 

Skjær opp i skiver 1-2 sjalottløk og stek med 1 ss smør og en 1 ss olivenolje.

Når løken er litt stekt kan du helle grønnkålen over  med 1 ts salt og 1 ts pepper.

Tilsett vann og eddik og sett lokket på. 

Når vannet har tørket inn er grønnkålen ferdig.

 

Da er det klart for servering!

 

Håper det smaker!

 

#laks #middag #sitronsaus #mat #blogg #søndag #hverdag 

Frokost og lunsj tips!

God søndag!

Håper dere får en fin start på dagen!

Jeg starter nesten alltid dagen med havregryn i forskjellige varianter :)

Her kommer noen enkle frokost og lunsj tips og hva du trenger for å lage dette, ellers kan du finne oppskriftene på bloggen vår.

 Smoothie

 (ca 2 store glass)

  • 1 banan
  • 3 skiver ananas
  • 2 ss chiafrø
  • 2 never spinat
  • kokosvann (til ønsket konsistens)
  • isbiter (til ønsket konsistens)

Caprese

1 tomat

1 mozzarella

litt basilikumblader (etter smak)

litt rødløk (etter smak)

 litt salt (etter smak)

oregano (etter smak)

pepper (etter smak)

 2 ss olivenolje

  

 Pasta salat

(ca 6 porsjoner)

  • 220 gram pasta fusilli
  • 100 gram kokt brokkoli
  • 100 gram kokt blomkål
  • 2 stk hardkokte egg
  • 240 gram tunfisk i olivenolje på boks
  • kikerter
  • 2 stk tomater
  • 1/2 rødløk
  • 200 gram fetaost
  • 1 ss smør
  • salt
  • pepper
  • oregano

 

Grove muffins

(ca 6 -8 stk)

  • 1,5 dl speltmel
  • 1 dl fibra eller havremel
  • 1/2 ts vanilje sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts kanel
  • 1/2 ts havsalt
  • 1/2 dl brunt sukker
  • 1 banan
  • 1 eple
  • 2 ss smør
  • 25 gram valnøtter
  • gresskarkjerner
  • 1 ss gresk/tyrkisk yoghurt

 

 

Havremelgrøt

4 ss havremel

2,5 dl melk

1 ss brunt sukker

1/4 ts salt


1/2 eple

1/4 ts kanel

1 jordbær

ca 8 blåbær

 

Omelett med grønn asparges i stekeovn

  • 7 egg
  • 3 ss melk / soyamelk
  • 4 ss grovrevet parmesanost
  • 1/2  ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 450 gram aparges

 
Sett stekeovnen på 200 grader.

 

Ha en fin dag!

 

#frokost #lunsj #blogg #mat #hverdag #foto #søndag

Limonade

Hei alle sammen!

Her kommer en oppskrift på en frisk og avkjølende sitron-drikk med honning som passer veldig godt på varme sommerdager - som vi håper vil komme snart....!

 

 




Limonade

Ca 1 liter vann ca 3 dl sitronsaft av to sitroner 4 ss flytende honning isbiter

 

 

Press saften ut av to sitroner til du har ca 3 dl juice. Ha honningen oppi og bland det inn i sitronsaften. Hell ca 1 liter med kaldt vann oppi og rør alt sammen.Tilsett is tilslutt.




Da er den klar til å nytes!

 

#sitrondrikk #mat #blogg #foto #hverdag #lørdag #drikke

Vegetar tips

Hei alle sammen!

Det er vegetarfest i Oslo denne helgen, og i den forbindelse deler vi med dere mange av vegetaroppskriftene vi har lagt ut siste tiden.

 

Håper dere får en flott lørdag :D


Ovnstekt squash   http://spisogspar.blogg.no/1432236532_squash_snacks.html
 

Vegetarburger http://spisogspar.blogg.no/1432234886_hjemmelaget_vegetarbu.html

 

Vegetar tapas http://spisogspar.blogg.no/1432118065_vegetar_og_lavkarbota.html

Kikert snacks http://spisogspar.blogg.no/1431935256_kikert_snacks.html

Ristede mandler http://spisogspar.blogg.no/1431365446_hjemmelaget_snacks.html

Jordbær salat  http://spisogspar.blogg.no/1431116638_jordbrsalat.html

Grønne linser  http://spisogspar.blogg.no/1430768664_brun_linsesuppe_med_g.html

Smoothie  http://spisogspar.blogg.no/1428348357_tropisk_grnn_smoothie.html

Gulrotkake  http://spisogspar.blogg.no/1427922708_delicius__carrot_cake.html

Caprese  http://spisogspar.blogg.no/1424536168_caprese.html


Havremelgrøt  http://spisogspar.blogg.no/1423650930_havremelgrt.html


Kremet favabønnesuppe med grønnkål http://spisogspar.blogg.no/1425984480_crema_di_fave_con_rap.html

Tomatsuppe med gnocchi http://spisogspar.blogg.no/1426525645_tomatsuppe.html

Gresskarsuppe  http://spisogspar.blogg.no/1427102294_gresskarsuppe.html

Vegetar vårruller    http://spisogspar.blogg.no/1425479147_vrruller.html

 Ønsker dere en super lørdag!

 

 

#vegetarmat #vegetarfestival #oslo #mat #blogg #hverdag #helg #lørdag #foto

Ovnstekte squash

Hei alle sammen!

Har dere smakt ovnstekt squash før? Det smaker kjempegodt og er kjempegodt å spise som det er,  som tilbehør til grillmat eller pasta, kjøtt, fisk og mye mer! 

 Dette er lett og enkelt å lage -  må prøves!

Håper dere får  en nydelig helg!



Ovnstekte squash

  • 1 squash
  • salt
  • pepper
  • olivenolje



Sett stekeovnen på 200 grader.

Vask og skjær en squash i tynne skiver  (ikke bruk ostehøvel da blir det for tynt!).



Ha de på bakepapir med salt, pepper og olivenolje over og stek  i stekeovnen.



La de stekes i  ca 10 - 20 minutter, pass på så de ikke blir brent!

De er litt bløte når de ferdige.


 



Håper det smaker!

 

#squash #ovnstekt #vegetar #blogg #mat #foto #hverdag #helg #fredag #vegetarfestival

Hjemmelaget vegetarburger

God fredag!

Nå i helgen er det vegetarfest i Oslo og da passer det bra med en oppskrift på vegetarburgere. Dette er første gang vi har laget,  og vi har laget burgerne  med kikerter. Vi har lagt ut tidligere en oppskrift på hamburger med kjøtt og bønner blandet sammen halvt om halvt, og de ble kjempegode!  Å spise vegetarmat en dag i uken er bra både for helse og miljø.

Utseende og smaken på vegetarburgerne er ganske annerledes enn vanlig hamburger, men de ble gode og saftige synes vi, og sammen med salat og dressing savnet jeg ikke kjøttet i det hele tatt.

Ha en fin dag!

 

Vegetarburgere

(6 stk)

  • 820 gram kikerter
  • ca 5 ss fibramel
  • 2 egg
  • litt persille
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1 ss soyasaus
  • 2 ss olivenolje
  • Tilsett gjerne andre krydder og urter også

Skyll kikertene og ha de i en foodprosessor sammen med mel, egg, persille, salt, pepper, soyasaus og olivenolje.

Mos godt. Er blandingen for våt tilsetter du mer mel.



Form deigen til burgere og stek i smør eller olje i en stekepanne.



Server vegetarburgerne gjerne  i pitabrød eller hamburgerbrød, salat og dressing.

Som du ser blir utseende ganske annerledes på disse kikertburgerne i forhold til vanlig burger, men smaken var saftig og god.


 



Håper det smaker!

 

#hamburger #vegetarburger #kikerter #foto #mat #sunt #godt #helg #fredag #hverdag

Hjemmelaget eplesyltetøy

Hei alle lesere!

Her kommer  to  oppskrifter  på eplesyltetøy. En oppskrift med sukker og en sukkerfri. Når du lager syltetøy med sukker er det sukkeret som gjør syltetøyet stivt, mens det sukkerfrie trenger maisenna som stivelse. Det er enkelt og raskt å lage syltetøyet selv, og det smaker kjempegodt! 

Det er også mye penger å spare på å lage syltetøyet selv. Holdbarheten er kortere med hjemmelaget syltetøy (pga ingen kunstige tilsetningsstoffer) så det er en fordel å ikke lage for mye, men smaken er mye bedre enn kjøpe- syltetøyet, og det er helt naturlig, inneholder ingen  fargestoffer og helt fri for  E-stoffer som er i syltetøyet kjøpt på butikk.

Denne oppskriften gir et stort glass med syltetøy, synes du det blir for mye halverer du bare oppskriften. 

Ha en fin dag!



 

Eplesyltetøy

3 stk epler (eller ca 600 gram bær) 300 gram sukker  1 dl vann  syltetøyglass

Skrell eplene og fjern eplekjernen. Skjær eplene i terninger.

Legg de i en kasserolle og kok med sukker og vann til eplene er myke og løser seg litt opp.







Bruk gjerne en mikser til å mose eplene for å få finere syltetøy uten klumper.

Når syltetøyet har fått ønsket konsistens heller du over på rengjorte glass og la det stå og avkjøles før du setter det kaldt i kjøleskap.

 

Eplesyltetøy uten sukker

ca 600 gram epler ( ca 3 stk epler) ca 80 gram sukrin+  1 dl vann  4 ss maisenna

Skrell og skjær opp epler i terninger og sett til koking.
Rør maisenna inn i vannet og rør det inn i eplene.
Når eplene er helt myke kan du mose med en mikser.
Smak til med sukrin+. OBS: Sukrin+ er dobbelt så søtt som vanlig sukker så vær forsiktig.
Når syltetøyet begynner å tykne er det ferdig og kan helles over på glass. 
La det stå å avkjøles.

Syltetøyet må oppbevares kaldt og ca 1 -2 uker  i kjøleskap.

 

Håper det smaker!

 

#eplesyltetøy #eple #mat #hjemmelaget #blogg #hverdag #foto #torsdag

Vegetar og lavkarbotapas

Hei alle sammen!

Idag vil vi dele en oppskrift på vegetar og lavkarbotapas. Retten minner mye om taco, men mais skjellene er byttet ut med hjertesalatblader og kjøttet er erstattet med kidneybønner. Dette er sunn og god mat som passer både til lunch, middag og kvelds. Vi har brukt kidneybønner fra  Go green som har økologiske kidneybønner.  Denne retten koster ca 50 kr. 

Ha en fin dag! 

 


 



Vegetar og lavkarbotapas

  • 285 gram økologiske kidneybønner
  • ca 8 store hjertesalatblader
  • 2 ss tomatpure
  • 1 stor sjalottløk eller 2-3 små løk.
  • 2 dl vann
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 ts sukker

Tilbehør: Guacemole (oppskrift nedenfor), rømme og salat.

 

Vask og skjær ca 2 cm av enden på aspargesen og del i  ca 3-4 deler og stek i en stekepanne med litt vann (1/2 dl ), salt, pepper og olivenolje. Ha lokk over og stek på middels høy temperatur, pass på så de ikke blir brent!



Skyll bønnene først.

Ha bønner, skivet løk og olivenolje i en annen  stekepanne.  Bland inn  2 ss tomatpure, salt, pepper, sukker  og hell 2 dl vann  over og rør godt. La det småkoke noen minutter før du setter det tilsides.



 Vask hjertesalatblader (bruk de ytterste bladene på hjertesalaten da de er størst.), og legg de på¨et fat.



 Salat er godt tilbehør og vi har her  finhakket en stor tomat, en halv agurk og en vårløk.

 Guacemole er et must synes jeg og her kommer en enkel oppskrift.

Guacemole: 

  • 1 avokado
  • 1 knivspiss med korianderfrø, malt
  • saften av 1/2 lime
  • salt
  • pepper

Mos avokadoen med en gaffel og bland inn de andre ingrediensene. Skal du ikke servere med en gang er det lurt å legge avokado steinen oppi guacemolen så den ikke blir brun.

 Da er det klart til å fylle salatbladene med kidneybønner i tomatsaus, salat, asparges, guacemole og gjerne rømme. Revet ost på toppen kan også være godt og litt tabasco, eller  det du måtte ønske.


 




Håper det smaker!

 

#tapas #mat #lavkarbo #vegetar #blogg #hverdag #onsdag #mai #foto

♥Lasagne

God tirsdag!

I dag tenkte vi å dele en oppskrift på lasagne med hjemmelagede lasagneplater. Det tar litt lenger tid å lage lasagne med hjemmelaget lasagneplater (totalt ca en time) men de du serverer blir nok imponert! Denne retten koster ca 80 kr å lage selv, og inneholder ca 6 porsjoner. 

 Ha en fin dag<3


 

 

 

Lasagne 

(6 porsjoner)

Start med å lage lasagneplatene.

 

Lasagneplater

(ca 16 stk)

  •  2 egg
  • 50 gram sammalt speltmel
  • 250 gram fint speltmel
  • 2 ss olivenolje

  Bland alle ingrediensene i en bolle så du har en fin og glatt deig.

For de som ikke har pastamaskin til å lage lasagneplater kan du kjevle ut hele deigen og lage rektangler  i lasgagne plate størrelse som du skjærer til enten med kniv eller pizzahjul. Vi har skjært lasagneplatene i  str:16 cmX 8 cm.  Det blir 16 plater totalt.

 

 

Tomatsaus med kjøttdeig

  •  olivenolje
  • 1 -2 Sjalott løk
  • 150 gram tomatpure
  • 4,5 dl vann
  • i gulrot
  • 1-2 stenger selleri
  • 500 gram kjøttdeig
  • tilsett salt, pepper og sukker etter smak
  •  Laurbærblad
  • 1 fedd hvitløk

Ta litt olivenolje på stekepannen og start med å  surre løk og hvitløk (gjerne presset) til den er myk. Del opp i tynne skiver gulrot og selleri og legg det oppi stekepannen  som stekes lett så tilsetter du kjøttdeigen og stek den til gjennomstekt. tilsett salt, pepper og et laurbærblad.



Så blander du tomatpure og vann i kjøttdeigen og tilsetter litt sukker etter smak.



 Hvit saus / Besciamelle

  • ca 5 dl  soyamelk / melk
  • 3 ss fint speltmel /hvetemel
  • 1/2 muskatnøtt
  • 50 gram smør
  • 1/2 dl olivenolje
  • Pepper 
  • Salt
  • Hvitost  til mellom etasjene på lasagnaen

Smelte smør i en kasserolle. 

Bland inn olivenolje når smøret er smeltet.

Ta bort kasserollen  fra platen og tilsett 3 ss spelt mel og visp dette sammen til en tykk krem.

Hell melk langsomt mens du rører.

Raspe en halv muskatnøtt og ha dette oppi den hvitesausen.

Tilsett pepper og salt etter smak. Sett kasserollen tilbake på kokeplaten og kok opp mens du rører.  



Når det begynner å koke kan du sette sausen tilsides.

Finn en stor ildfast form som er passe til lasagne og sett stekeovnen på 175 grader.

Nå må du koke opp vann i en gryte stor nok til å legge lasgneplatene oppi. Bruker du ferdige lasagneplater er det ikke nødvendig å koke de først.

Legg 4 stk plater om gangen oppi det kokende vannet.

De skal kun koke ca 1 -2 minutter ( ta de opp med feks skaftet av en tresleiv) før du legger de oppi lasagne formen.

Start med å legge tynt lag med  tomatsaus med kjøttdeig i bunnen av formen.

Legg så lagvis ca 4 lasagneplater oppå slik at bunnen er dekket, så tomatsaus og kjøttdeig og så hvitost og hvitsaus på toppen.

Legg dette lagvis i 4 etasjer.

På toppen er det ost og hvitsaus øverst. Viktig at den hvite sausen er på toppen så ikke osten blir svidd.



 Stekes i ca 20 minutter.

 

Før servering kan du gjerne drysse ferske basilikumblader på  toppen.



 

Håper det smaker!

 #lasagne #mat #blogg #hverdag #foto #tirsdag

Kikert snacks

God mandag!

Idag er det mandag og tilbake til hverdagen etter en helg med 17.mai feiring. Vi starter uken med å dele en oppskrift på kikert snacks som er supersunt, enkelt og raskt å lage. Kikerter kan brukes til både snacks, salater og til middag (sjekk tidligere oppskrifter).

Kikert snacks kan du spise med god samvittighet da de  er svært rike på mange næringsstoffer som folat, kopper, fosfor, jern og  magnesium for å nevne noen.  Kikerter virker kolestrolsenkende og virker forebyggende mot hjertesykdom. Grønnsaken gir også stabilt blodsukker og forebygger diabetes. Kikerter inneholder også mye vannløselige fiber som virker prebiotisk og er bra for tarmfloraen.

Ha en fin dag!



 Kikert snacks

 ca 410 gram kikerter på boks  1 ss olivenolje eller mais/solsikke/rapsolje er også gode   krydder: velg det du liker, vi har salt, pepper, timian og  oregano.

 

Sett stekeovnen på 220 grader.

Skyll kikertene og tørk av de med tørkepapir eller et rent kjøkkenhåndkle.





Ha kikertene over i en ildfast form og bland inn olivenolje og krydder.



Kikertene stekes i ovnen i ca 30 minutter, lurt å røre litt i de innimellom.



Du kan oppbevare kikert snacks i 4-5 dager på et tørt sted.


Håper det smaker!

 #kikerter #snacks #mat #hverdag #blogg #foto #mandag #17mai

Iskake med jordbær og blåbær

Hei alle sammen!
Her kommer en oppskrift på iskake med jordbær og blåbær. Iskake har vi lite erfaring med å lage og første gangen tok vi hele jordbær nedi kaken som vi fant ut ikke fungerte så bra da de ble steinharde! Her i denne oppskriften moser vi jordbærene.



 

Iskake med jordbær og blåbær

  • ca 8 fingerkjeks
  • 4 ss appelsinjuice
  • 300 gram hvit sjokolade
  • 3 dl kremfløte
  • 4 ss melis
  • 250 gram phiadelphia kremost
  • 2 ts vanilesukker
  • 25 gram usaltet smør
  • 500 gram jordbær
  • blåbær



Start med å kle en brødform  ( rommer ca 1 1/2 liter ) med plastfolie. La det henge litt nedover kantene på brødformen.

Dekk bunnen med fingerkjeks som ligger etter hverandre.

Dynk bunnen med appelsinjuice.

Smelt sjokoladen og smøret over vannbad. Ikke ha for høy temperatur da den hvite sjokoladen lett klumper seg.

Visp kremfløten med melis så vidt stiv, og vend inn avkjølt  sjokolade og smør.

Vend inn kremosten og vaniljesukker.

Hell halvparten av sjokolade- og ostekremen over kjeksene.

Mos nesten alle jordbærene i en foodprosessor  eller blender, men la noen være igjen til pynt.

Hell de moste jordbærene  og hele blåbær over kremen.

Hell så resten av kremen over og pynt med jordbær og blåbær på toppen. Kan være lurt å dele i skiver jordbærene så de ikke blir så harde når de fryses.





Sett formen i frysen i 3 -4 timer. Lager du den noen dager før servering er det lurt å ta den opp 2 timer før servering så den får tint litt ellers blir kaken veldig hard.

Håper det smaker!

 

 

 


 

 

 

 

 

Overraskelse i et tre!

Hei alle sammen!

Idag har det vært så deilig  vær her i Bergen,  sol og nesten skyfri himmel- bedre kan det ikke bli. Så da ble det en tur i skogen og her kan dere se hva vi fikk se i skogen rundt nydelige Langegården! 

Ønsker dere en super helg! 

To nydelige ugle-unger! 

De satt i et veldig høyt tre så det var vanskelig å få bilde skarpt.



Og på veien ned hilste vi på denne karen...




Måtte bare ta bilder av dette nydelige blomstertreet (Kirsebærblomster eller hva det er - nydelig var det ihvertfall)

 



#foto #sol #helg #hverdag #fredag #ugler #tur

Grillspyd med svinekjøtt

God fredag alle sammen!

Dagens mat tips er grillmat! Grillmat er raskt og enkelt å lage og smaker kjempegodt.  Tilbehøret i dag er en herlig vårløksalat med chili og pommes frites dette smaker også godt med en potetsalat eller tzatziki. 

God helg!



Grillspyd med svinekjøtt

  • ca 7 grillpinner
  • ca 1 kg nakkekoteletter
  • saft av 1/2 sitron
  • 1 ss olivenolje
  • 1/2  ts pepper
  • 1/2 ts salt

Skjær kjøttet i passe store stykker (uten ben) og ha de i en bolle med sitron, salt, olivenolje og pepper og masser det inn i kjøttet.

Tre så kjøttet på grillspydene og kjøttet er klart for grilling!





En liten vårløksalat med chili

  • 150 gram vårløk
  • 5 cherrytomater
  • litt salt 
  • litt pepper
  • 1/2 chili
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss eddik 
  • 1 ss oregano

Skjær  vårløken i skiver,  cherrytomat små deler  og finhakk 1/2 chili.

Tilsett oregano, eddik, olivenolje og bland alt sammen.

Da kan du servere kjøttet og salaten.



Denne retten er også god med tzatziki til. oppskrift finner du her: http://spisogspar.blogg.no/1431199828_09052015.html

 


Håper det smaker!

#grillmat #mai #sol #mat #foto #blogg #bilde #hverdag #helg

Blåskjell - deilig sommer mat

God torsdag!

Håper dagen har vært fin så langt! Mange som har fri idag,  og her i Bergen kunne vi ikke vært mer heldig med været!   I dag  var Sandro med barna til byen og kjøpte blåskjell på Fisketorget, mens jeg vasket huset.

Så i dag vil vi dele en oppskrift på blåskjell i en deilig hvitvinsaus, og dette er virkelig  deilig sommer mat.

Ha en fin dag!

 



 

Blåskjell

  • 1 kg blåskjell
  • 1 stor sjalottløk
  • 1 ts tomatpure
  • 2 ss olivenolje
  • 4 cherrytomater
  • 1 neve persille
  • 1 hvitløksfedd
  • ca 1 glass hvitvin
  • 1/2 ts salt 
  • 1 ts pepper


 

Del en stor sjalottløk  i litt store deler og stek i en kasserolle sammen med 2 ss olivenolje og 4 cherrytomater del hver cherrytomat i 4 deler.

Tilsett  finhakket persille, et helt feddhvitløk (uten skall) og tomatpure.



Hell skjellene oppi kasserollen. 

Hell litt og litt hvitvin over skjellene.



Tilsett ca 1/2  salt (skjellene er salte så vær forsiktig med saltet) og  ca 1 ts pepper.

Det skal kokes under lokk i 15 minutter til blåskjellene har åpnet seg. 

Visst noen ikke åpner seg så betyr det at de er dårlige, så ikke  spis de. 



Blåskjellene  og sausen av hvitløk, hvitvin, cherrytomater etc er kjempegod og kan spises som det er, men er også kjempegod sammen med spagetti. 

 



 

Håper det smaker! 

 #blåskjell #mat #sommer #vår #fri #blogg #hverdag #torsdag

♥Gresskarsuppe♥

God onsdag!

Håper dere har hatt en fin dag så langt.

Idag vil vi dele med dere en oppskrift på gresskarsuppe. Dette er en vegetarsuppe, men du kan selvfølgelig ha kjøtt i visst du ønsker det. Denne suppen er laktosefri og glutenfri, og retten koster ca 60 kr å lage.

Håper dere liker oppskriften!



 

Gresskarsuppe

(4 porsjoner)

  • ca 450 gram gresskar
  • 2 stk gulerøtter
  • 1/2 stor løk
  • 1 hvitløk fedd
  • 2  tomater
  • 1 terning  med grønnsaksbuljong
  • salt etter smak
  • pepper etter smak
  • litt olivenoljle
  • 2  stk laurbærblader
  • litt fersk timian
  • 1 potet
  • 1 liter vann
  • 200 gram vårløk (2 bunter)
  • 1 ts sukker
  • 1 ts edikk

 



Start med å skjære en løk i skiver og stek den  til myk og gjennomsiktig i en kasserolle med 2 ss olivenolje.

Lag et kryss halvveis inn i tomatene oppe med stilken og legg de med krysset ned i kasserollen så skinnet vil løsne og lettere å ta av.



Skrell 2 gulrøtter og en potet, skjær av skallet på gresskaret. Skjær alt dette opp i store deler og legg det i kasserollen sammen med det andre.



Tilsett vann, buljong, et hvitløksfedd delt i to, litt fersk timian, salt og pepper  etter smak.

 

Kok  opp under omrøring og la det småkoke på middelsvarme  under lokk i ca 15 minutter.

Skjær vårløken i strimler og stek i olivenolje i en stekepanne til den er myk, da kan du tilsette salt og pepper etter smak og 1 ts sukker og 1 ts edikk..



Ta vårløken  bort fra varmen og la stå under lokk til suppen er ferdig kokt.

Etter ca 15 minutters småkoking av gresskarsuppen  (når du ser skallet til tomatene begynner å løsne) kan du lett fjerne med en gaffel skallet til tomatene, og bruke en mikser til å mose alle ingrediensene.

 

 

 


 

Når suppen er ferdig most tilsetter du laurbærbladene og la det småkoke ca 5 -10 minutter  til før det er klart til servering.

Server suppen med litt stekt vårløk og gjerne krutonger også. som du finner oppskrift på her: http://spisogspar.blogg.no/1425984480_crema_di_fave_con_rap.html

 



 

Håper det smaker!

 

#Gresskarsuppe #Vegetarsuppe #Glutenfri #Laktosefri  #Sunt #Godt #Hverdag #onsdag #mat #blogg

Rømmegrøt vs lavkarbo rømmegrøt

God onsdag!

Ikke lenge til 17. mai nå, og  vi vil derfor  legge ut oppskrift på rømmegrøt som er en tradisjon hos oss å spise på 17. mai.  Mange steder  rundt om i  landet spises det rømmegrøt på 17. mai. Det er også tradisjon hos mange å spise rømmegrøt på St.Hans og til jul.  

Liker du rømmegrøt?

Her kommer flere varianter av rømmegrøten:

 

 Rømmegrøt

(4 porsjoner)

  • 2 beger med seterrømme
  • ca 2 dl hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1/2 ts salt
  • sukker
  • kanel
  • spekemat
  • rosiner (om ønskelig)

Kok opp rømmen mens du rører, kok i ca 2 minutter, da kan du tilsette halvparten av melet mens du visper.

 

 Det vil nå piple frem smør og det kan du lett fjerne med en spiseskje og legge i en skål (kan brukes igjen når du serverer grøten)

Dryss i resten av melet og visp godt.

Spe med melk mens du rører til grøten er passe tykk

smak til med salt mot slutten av koketiden.

Server med det smeltede smøret, sukker, kanel og spekemat.

Annet som også er godt på rømmegrøten er rosiner, finhakkede mandler og nøtter, tranebær og finhakkede aprikoser for å nevne noe.

 

Jeg har de siste gangene jeg har laget rømmegrøt  byttet ut rømmen med gresk eller tyrkisk  yoghurt det blir litt friskere smak og kjempegodt! Du kan også ha halvparten med gresk/ tyrkisk yoghurt og halvparten med rømme. 

Her kommer også en lavkarbo versjon av rømmegrøt som også smaker godt.

 Lavkarbo rømmegrøt

(4 porsjoner)

  • 2 ss meierismør
  • 4 beger seterrømme
  • spe med litt kremfløte eller melk
  • ca 4-6  ts Johannesbrødkjernemel (røres ut i ca 1/2 dl kaldt vann)
  • 1 ts salt
  • sukrin+
  • kanel 
  • spekemat

Smelt smøret i en kjele og visp inn  rømme.

Ha i litt  fløte eller melk og la dette koke opp og tilsett etterhvert johannesbrødkjernemel blandet ut i litt kaldt vann ( 1/2 dl vann) for å jevne grøten visp godt for å unngå klumper.

Tilsett litt salt  og sukrin + etter smak.

Blir grøten for tykk kan du spe med litt melk eller fløte.

Server med spekekjøtt, sukrin +, kanel og gjerne rosiner.

 

Håper det smaker!

 

 

#rømmegrøt #lavkarbo #mat #17mai #helg #spekemat #mat #blogg

Rømmegrøt

God kveld!

Ikke lenge til 17. mai nå, og  vi vil derfor  legge ut oppskrift på rømmegrøt som er en tradisjon hos oss å spise på 17. mai.  Mange steder  rundt om i  landet spises det rømmegrøt på 17. mai. Det er også tradisjon hos mange å spise rømmegrøt på St.Hans og til jul.  Her kommer flere varianter av rømmegrøten:

 

 



 Rømmegrøt

(4 porsjoner)

  • 2 beger med seterrømme
  • ca 2 dl hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1/2 ts salt
  • sukker
  • kanel
  • spekemat
  • rosiner (om ønskelig)

Kok opp rømmen mens du rører, kok i ca 2 minutter, da kan du tilsette halvparten av melet mens du visper.



Det vil nå piple frem smør og det kan du lett fjerne med en spiseskje og legge i en skål (kan brukes igjen når du serverer grøten)

Dryss i resten av melet og visp godt.

Spe med melk mens du rører til grøten er passe tykk

smak til med salt mot slutten av koketiden.

Server med det smeltede smøret, sukker, kanel og spekemat.

Annet som også er godt på rømmegrøten er rosiner, finhakkede mandler og nøtter, tranebær og finhakkede aprikoser for å nevne noe.

 

Jeg har de siste gangene jeg har laget rømmegrøt  byttet ut rømmen med gresk eller tyrkisk  yoghurt det blir litt friskere smak og kjempegodt! Du kan også ha halvparten med gresk/tyrkisk yoghurt og halvparten med rømme. 



Her kommer også en lavkarbo versjon av rømmegrøt som også smaker godt.



Lavkarbo rømmegrøt

(4 porsjoner)

  • 2 ss meierismør
  • 4 beger seterrømme
  • ca 4 dl kremfløte eller melk
  • ca 4-6  ts Johannesbrødkjernemel (røres ut i ca 1/2 dl kaldt vann)
  • 1 ts salt
  • sukrin+
  • kanel 
  • spekemat

Smelt smøret i en kjele og visp inn  rømme.

Ha i litt  fløte eller melk og la dette koke opp og tilsett etterhvert johannesbrødkjernemel blandet ut i litt kaldt vann ( 1/2 dl vann) for å jevne grøten visp godt for å unngå klumper.

Tilsett litt salt  og sukrin + etter smak.

Blir grøten for tykk kan du spe med litt melk eller fløte.

Server med spekekjøtt, sukrin +, kanel og gjerne rosiner.

 

  Håper det smaker!

 

 

#rømmegrøt #lavkarbo #mat #17mai #helg #spekemat #mat #blogg

Hjemmelaget snack

God kveld alle sammen!

i helgen laget vi noe godt,  nemlig ristede mandler.  Visst du har lyst på noe salt å spise så er dette å anbefale! Raskt og lett  å lage og smaker kjempegodt!  Visst du at mandler  er proteinrike og har et høyt innhold av  umettet fett og fiber. Mandler er også rike på  E vitamin som er gunstig for immunforsvaret og magnesium som er godt for hjertet. 

Ha en fin kveld!



Du trenger :  en pose mandler   (400 gram) 1/2 ts salt  1 ss smør (usaltet) eller 1 ss olivenolje



Ha smøret eller oljen i stekepannen, tilsett mandlene og strø saltet over.

Stek mandlene i ca 10 minutter mens du rører.

Da er det ferdig og klar for å nyyyytes!

Knekkebrød

Ny uke og nye muligheter!  

Vi starter uken med en oppskrift på  knekkebrød som er billig og enkelt å lage selv.   Du kan enkelt lage de glutenfrie med å erstatte melet og grynene med glutenfrittmel og glutenfri havregryn.

 







Knekkebrød

  • 2 dl sammalt speltmel
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl byggmel
  • 2- 3 dl vann (prøv deg litt frem)
  • 1 ts salt

Sett stekeovnen på 160 grader.



Bland alle ingrediensene og la blandingen svelle i ca 10 minutter.

Fordel blandingen på en stekeplate ikledd bakepapir og smør tynt lag med rapsolje/ olivenolje eller smør på bakepapir, eller rett på stekeplaten (ellers kan det bli vanskelig å fjerne bakepapiret fra knekkebrødene, bruk gjerne en slikkepott og stryk utover. 



Skjær med et pizzahjul passende biter.

stek ca 1 time og 10 minutter, men etter 35 minutter tar du stekeplaten ut  og klipper opp knekkebrødene fra hverandre. Sett platene inn igjen i ovnen og la stå til de blir sprø.




Er  de ikke sprø kan de ligge i ovnen på 100 grader med døren litt åpen. 

Avkjøl på rist. De kan  oppbevares  i en tett boks.

Håper det smaker!

 


 #knekkebrød #mat #blogg #hverdag #bilde #mandag #uke

Grillmat

God søndag!

Mange har allerede begynt grillsesongen og her kommer dagens middagstips:  kylling og pølse på grillspyd med tzatziki, chilidressing og jordbærsalat.  Dette er et måltid med mange spennende smaker!

 

 

 Sett stekeovnen på 220 grader varmluft

Spyd med pølse og kylling

(6 stk)

  • 6 grillspyd
  • 500 gram kylling lår filet
  • 6 stk grillpølser
  • salt, pepper, grillkrydder


 

Skjær pølser og kylling i passe store stykker og tre de på spydene, legg de i en form eller  på en stekeplate og stek de i ca  20 minutter, etter  ca 10 minutter kan det være lurt å  snu de.

Lag en frisk og sommerlig jordbærsalat,   oppskrift finner du her: http://spisogspar.blogg.no/1431116638_jordbrsalat.html    



Tzatziki er så godt sammen med grillmat, og her er oppskriften: 

Tzatziki

  • 1 ss sitronjuice
  • 1/2 agurk
  • 1 ss hakket persille
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • 1 1/2 dl yoghurt naturell
  • salt
  • pepper

 Grov rasp agurken og press væsken av den. Finhakk persillen, press hvitløken og  tilsett  sitronsaft, yoghurt, salt, pepper og bland alt sammen. La den stå i kjøleskapet ca 30 minutter før servering.



 Og slik lager du  deilig  chilidressing som smaker utrolig godt sammen med jordbærsalaten - anbefales!

Chilidressing

  • 1 chili
  • 1/2  dl olivenolje
  • 2 ss eddik
  • 1 sjalottløk
  • salt
  • pepper

Åpne chilien og ta bort frøene. Legg alt i en blender og miks godt.



Da er maten klar for å nytes!

 

#grillmat #jordbærsalat #tzatziki #chilidressing #mat #blogg #hverdag #sommer #grill #salat #søndag #mamma
 

Jordbærsalat

Hei alle sammen!

Idag vil vi dele med dere oppskrift på  jordbærsalat. Dette er en kjempegod  og frisk salat som er god å spise på hete sommerdager. Du kan spise den som den er, men den  er også kjempegod  sammen med for eksempel grillmat.

Ha en fin lørdag!


 

 



 

Jordbærsalat

  • ca 1 kurv med jordbær
  • 1 kiwi
  • frisk basilikum
  • 1/2 agurk
  • frisk mynte
  • 1/2 rød chili (kan sløyfes)
  • litt salt
  • 150 gram honningmelon
  • 150 gram vannmelon
  • saft fa 1/2 lime og litt revet limeskall

Start med å skjære jordbær, kiwi,agurk, honningmelon i terninger.

Ha det oppi en bolle og riv litt limeskall og saft fra en halv lime over.

Tilsett friske urter, finhakket rød chili og strø litt salt over etter smak.

La salaten stå ca 1 time i kjøleskapet før du serverer.

 



 

Da er den klar for å nytes!

 #jordbær #salat #sommer #blogg #lørdag #hverdag #mat #jordbærsalat #sunt

Spring is here

God kveld!

Endelig har  våren kommet til Bergen også! Selv om idag har vi faktisk hatt 4 årstider på en og samme dag - både regn, snø, hagl og sol :)Her er noen bilder jeg har tatt av hvor vi bor!

Ha en fin fredagskveld!

 

 




 



#bilde #blogg #vår #helg

Jordbærmuffins

Hei alle sammen!

Nå nærmer sommeren seg og jordbær er sommermat så da synes vi det passet å dele en oppskrift på deilige jordbærmuffins som smaker helt nydelig med en frisk og syrlig lime ostekrem på toppen. Disse smaker helt utrolig godt - anbefales! 

Ha en fin fredag!

 


 Jordbærmuffins

(ca 12 stk)

  • 4 dl fint speltmel (valgfritt)
  • 2 1/2 ts bakepulver
  • 1 1/2 dl smeltet smør, eller  romtemperert mykt smør går også greit.
  • 2 dl  råsukker
  • 3 egg
  • 100 gram marsipan
  • ca 12 jordbær ( + litt kanel og råsukker til å dyppe jordbærene i (kan sløyfes), og strø gjerne over på toppen også før steking) 

Topping

  • 200 gram phiadelphiaost (eller Tines Naturell laktosefri kremost)
  • ca 1/2 ts fin raspet skall av lime (etter smak)
  • ca 3 ss melis (etter smak)
  • Ferske mynte blader til dekor

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

Start med å  blande mel og bakepulver.

Tilsett smør, sukker, egg og fin hakket marsipan.

Rør godt sammen, bruk gjerne en mikser.



 

Fyll formene ca halvfulle med røre.

Vask jordbærene og fjern de grønne bladene. Visst du vil kan du  dyppe de i kanel og sukker og stikk de ned i muffinsrøren, en i hver form, men de er også gode som de er i muffinsene.



Sett i ovnen til steking i ca 10 - 15 minutter, ikke stek de for lenge da de kan fort bli tørre. Sjekk med en kakestikke om de er ferdige, henger det litt smuler igjen på kakestikken er de ferdige.

Når de  er ferdige er det viktig å avkjøle de før du tar toppingen på.

 


Bland kremost, raspet limeskall og melis med en mikser. Tilsett melis og lime etter smak.

Ta kremen til toppingen i en sprøytepose og lag små topper på muffinsene. Pynt gjerne med blader av mynte eller sitronmelisse.

Dette er en frisk og god topping.



 



Håper det smaker!

#helg #fredag #muffins #jordbær #mat #hverdag #bilde #blogg #sommer

Fylte middagpannekaker

God torsdag!

Trenger dere middagstips idag? Høres det fristende ut med tynne pannekaker fylt med strimlet kylling i tomatsaus med et dryss av ost på toppen og en deilig salat som tilbehør? Fylte pannekaker passer like bra  til hverdagsmat som til  lørdagskosen, og her hjemme er dette absolutt en av barnas favoritter. Denne retten koster ca 85 kr og da har du middag til 4 personer.

 
 

Middagspannekaker

(ca 8 stk)

Pannekaker:

  • 250 gram fint mel, vi har brukt fint speltmel
  • 100 gram grovt mel, vi har brukt  fibra mel
  • ca 5 dl vann
  • 1 ss soya olje
  • 1 ts salt
  • 2 egg

Bland det tørre og det våte sammen og visp godt for en klumpfri røre.

Stek pannekaken som vanlig i en stekepanne.



Fyll:

  • 500 gram strimlet kylling
  • 1/2 rødløk
  • 4 ss tomatpure
  • 2,5 dl vann
  • litt sukker
  • salt
  • pepper
  • ost

Stek løk i litt olivenolje, så tilsetter du kyllingen med salt og pepper og stek til den er gjennomtekt.


 


Tilsett tomatpure  og vann og la det småkoke i ca 5 minutter til konsistensen blir litt tykk og kremete. Smak til med salt, pepper og sukker.

Sett stekeovnen på 200 grader.






Fyll pannekakene med tomatsausfyllet  og litt ost inni og rull sammen.

Legg alle pannekakerullene i en ildfast form eller stekeplate og hell litt av tomatsausfyllet over og strø litt revet ost over det hele.

Sett  de i ovnen for 6 -8 minutter (til osten har smeltet).

Server gjerne med salat og litt revet parmesanost.





Håper det smaker!

 

#pannekaker #mat #blogg #hverdag #helg #torsdag  

Tunfiskpai

God Onsdag!

Håper dagen har vært bra så langt! Idag  vil vi dele med dere en oppskrift på pai med tunfisk. Pai er så lett å lage og man kan ha nesten alt i en pai, så det er en grei måte å bruke opp rester på som lett bare blir stående  i kjøleskapet.  Pai passer like godt til hverdag som til fest, og denne paien koster ca 45 kr å lage.

Ha en fin dag!

 


 





Tunfiskpai

Paideig:

  • 4 dl fint mel (valgfritt)
  • 200 gram smør

Fyll: 

  • 1 boks med tunfisk i olivenolje
  • 1/4 rødløk
  • 3 egg
  • 1 dl melk
  • 1 1/2 dl Kesam, mager
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 200 gram revet hvitost
  • friske urter til pynt (kan sløyfes)

 

Start med å lage paideigen.

Rør sammen smør og mel til en deig.





 

Legg den i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Finn frem en paiform eller en kakeform (jeg liker kakeform da det er lettere å ta ut paien og skjære stykker av den).

Sett stekeovnen på 200 grader.

Trykk deigen utover formen  gjerne på bakepapir og oppover kantene på formen så du lager en "skål "med deigen.

Prikk over deigen med en gaffel.



 

Slik lager du fyllet:  Skjær i skiver løk.

Visp sammen egg,melk, kesam, salt og pepper. 





 

Hell ut litt av oljen til tunfisken og legg det utover paideigen.

Hell melk- kesam- egg blandingen  over.



 

Sett paien i stekeovnen  i ca 25 minutter.

Du ser den er ferdig når kantene blir gylne og fyllet er stivnet.

Server gjerne med friske urter.





 

Da er den klar for å nytes!

#pai #tunfisk #lett #hverdag #mat #blogg #matblogg #onsdag 

Grønn linsesuppe med grønnkål og krutonger

God tirsdag!

Idag vil vi dele med dere en oppskrift på grønn linsesuppe med grønnkål og krutonger.  Linser er sunt og mettende og er spesielt rike på proteiner og jern.  Dette er en vegetarsuppe. For vegetarianere er det spesielt viktig med linser som kan erstatte kjøttet. Det er få matvarer som kan mette så mange for så liten penge. Dette er perfekt studentmat- det er billig og du kan leve på det. Trenger du å spare penger på matbudsjettet kan linsemiddag en til to ganger i uken være smart. 




 Grønn linsesuppe med grønnkål og krutonger

(6 store porsjoner)

  • 400 gram grønne linser
  • ca 1,8 liter vann (tilsett litt og litt)
  • 1 grønnsaksbuljong terning
  • 1 gulrot
  • 180 gram grønnkål
  • 100 gram brokkoli
  • 400 gram asparges
  • 1 rødløk
  • kapers
  • olivenolje
  • salt
  • pepper
  • 6 skiver valgfritt brød

 

Start med å vaske grønnelinser.



Finn frem en stekepanne og en kasserolle.

 I stekepannen starter du med å steke 1/2 rødløk  skjært i skiver med 2 ss olivenolje.

Skjær så i skiver/ strimler brokkoli og legg i stekepannen.



Hell over vasket og strimlet grønnkål (kan kjøpes vasket og klar). Hell litt vann over ( ca 1 dl vann).



Vask kapers og bland de inn  og ha lokk over. La det småkoke på middelsvarme.

Vask asparges og kutt av enden på de og del nederste del av stilken  i to så blir den raskere gjennomstekt. stek de i en liten stekepanne med olivenolje, litt salt og pepper og litt vann som dekker  bunnen  av stekepannen. La de stekes i ca 10 minutter ( til vannet har tørket inn).

I kasserollen steker du 1/2 rødløk skjært i skiver med 2 ss olivenolje.

Skrell en gulrot og skjær den opp i ønsket størrelser, vi har delt  den i store deler, og surr den sammen med rødløken.

Tilsett ca 1 ss salt og pepper etter smak.

Mål opp  ca 1 liter vann og smuldre inn en buljongterning.
Hell linsene over og tilsett litt og litt buljongvann etterhvert som det tørker inn. Totalt bruker du ca 1, 8 liter vann.


 



La det småkoke under lokk i ca 30 minutter.

 

Mens det småkoker kan du lage krutonger.



 

Du skjærer brød i terninger og steker det i 1 ss olivenolje og 1 ss smør i ca 10 minutter.

 

Da er maten klar for servering!

 



 

Håper det smaker!

 

 

 #grønnelinser #linsesuppe #suppe #grønnkål #asparges #brokkoli #krutonger #vegetarmat #sunt #middag #kjempegodt #proteinrik #hverdag #blogg #mat #tirsdag

 

Hjelp Røde Kors med å redde liv!

Vi starter uken med  et innlegg om Røde Kors sitt hjelpearbeid i Nepal. 

Vær så snill og hjelp jordskjelv rammede Nepal! De trenger all støtte de kan få.

Send SMS "Nepal" til 2272, og hjelp Røde Kors ved å gi 250 kr til hjelparbeidet etter jordskjelvet i Nepal. 

Har du støttet?



Hjelpearbeiderne kjemper mot klokken. Hittil er 3700 mennesker bekreftet døde på grunn av jordskjelvet som inntraff hovedstaden i Nepal, Katmandu kl. 12.00 på lørdag. De frykter at tallet vil stige til 6500. Flere hundre tusen mennesker har tilbrakt nettene utendørs, på grunn av at deres hjem ligger i ruiner, og ifølge FN trenger cirka 1 million barn akutt hjelp etter jordskjelvkatastrofen i Nepal. Det er mangel på mat, vann og strøm, og en rekke etterskjelv gjør det utrygt for mange å oppholde seg under de takene som fortsatt står.

Derfor håper vi at du vil hjelpe de trengende i Nepal ved å sende en SMS Nepal til 2272. Din stemme teller!

Pengene går til:

- Gjenoppbygning av de 29 distriktene som ligger ruiner

- Mat, vann og strøm

- Tepper og matter

- Medisiner og utstyr som er nødvendig for å redde liv

 

 

♥Kylling i karri

 God søndag alle sammen!

Igår feiret vi 4 årsdagen til minsten med familie og venner, det ble en kjempefin dag:)  

Idag vil vi dele med dere en favoritt oppskrift fra april måned  på kylling i karri. Vi har som tilbehør ris og dampet brokkoli. Dette er også en laktosefri og glutenfri middag.

Denne retten koster ca 70 kr å lage, og da har du 4 porsjoner.  

Håper dere liker oppskriften!

Ha en nydelig dag:-)

 


 
 Kylling i karri

(4 porsjoner)

  • 500 gram kylling
  • 3 dl  kokosmelk
  • 2 gulrøtter
  • 1/2 søtpaprika
  • ca 100 gram sukkererter
  • 1/2 grønnsaksbuljong terning
  • 1 sjalottløk
  • 1 ts raspet ingefær
  • 1 - 2 ss karri (kan bli litt stekt med 2 ss)
  • salt etter smak
  • pepper etter smak
  • 1 ts finraspet sitron
  • 1/2 ts  korianderfrø malt

 

 


Skjære alt i strimler.

Start med å steke løk i en stekepanne.

Tilsett så kyllingen med  salt og pepper og litt raspet ingefær, og la den bli gjennomstekt.

Legg gulrøtter oppi og la de bli litt myke før du legger paprika, sukkererter, karri og buljong.

 

 

Tilsett tilslutt kokosmelken og la det småkoke ca 5 minutter.

 

Da er maten ferdig!

Håper det smaker!

 l

 

#kylling #karri #ris #brokkoli #grønnsaker #sunt #godt #hverdag #mat #blogg #glutenfri #laktosefri

Pikekyss/ marengs

God lørdag!

I dag vil vi dele en oppskrift på  marengs. Disse marengsene er så gode, og barna mine elsker de.



 Pikekyss /marengs

(ca 28 stk)

 3 eggehviter

 1 knivspiss salt

 2 ts vaniljepulver

 100 gram sukker

 konditorfarge (kan sløyfes)

 

Sett stekeovnen på 100 grader.

Miks med en mikser eggehvite, salt og vaniljesukker på høy hastighet til det blir stivt skum.

 



 

Tilsett sukker mens du mikser og kjør til det blir stiv og blank marengs.

Det skal være så stivt at du kan snu skålen opp ned uten at det faller ut da er det ferdig!



 

Vend lett sammen med en slikkepott.

Visst du vil ha 2 forskjellige farger på marengsen fordel marengsen i 2 skåler. 

Tilsett noen dråper ulik konditorfarge i hver skål og bland fargen lett inn i marengsen.

Fyll marengsen i sprøyteposer med stor tipp og sprøyt ut små marengstopper på en stekeplate med bakepapir.



Stek marengsen i ca 45 minutter. Du kan sette begge platene inn samtidig.



Skru av stekeovnen og la marengsen stå i ovnen i ytterligere 1 time til de er helt tørre. 

 

Da er de klare til å nytes!

Marengsen  kan oppbevares lenge i en kakeboks.

 

#marengs #pikekyss #lørdag #mat #blogg #søtt #godt

myTaste.no