hits

mai 2016

Ferie utenlands? Husk Europeisk helsetrygdkort! Slik går du frem.

Hei!

Nå bestilles utenlands reiser for fullt, og ifølge Moss Avis er det 800 000 nordmenn som ikke har Europeisk helsetrygdkort i orden. 

Her kommer informasjon om kortet og hvordan du går frem for å få det fra Marit Winther Abrahamsen til Moss Avis.

(bildet lånt fra google)

Europeisk helsetrygdkort hjelper hvert år tusenvis av norske turister på ferie i EØS-land. Kortet varer i tre år. For tre år siden ble det utstedt 800.000 kort. Disse må fornyes i 2016.

Kortet kan bestilles gratis på nettsiden helsenorge.no før du drar på ferie, oppfordrer fungerende avdelingsdirektør Marit Winther Abrahamsen ved Helfo servicetjenester.

Kortet brukes slik:  du viser  frem helsetrygdkortet hos offentlig lege eller på offentlig sykehus, da har du rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som statsborgerne i landet du ferierer i. Du må betale samme egenandel som innbyggerne der.

Europeisk helsetrygdkort er et plastkort på størrelse med et vanlig bankkort som gir deg trygghet for at du får nødvendig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits.

Men kortet virker ikke i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

Det  anbefaler også å ha en privat reiseforsikring, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport, sier Winther Abrahamsen.

helsenorge.no kan du bestille kortet og lese mer om rettighetene det gir. Dersom du ikke har anledning til å bestille kortet på helsenorge.no, kan du ringe 800HELSE (800 43 573).

De som allerede har et helsetrygdkort, bør sjekke utløpsdatoen på kortet.

For å få helsetrygdkort, må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land. Kortet er gratis og gjelder i tre år. Når det nærmer seg utløp, bør du bestille et nytt kort, understreker Winther Abrahamsen.

Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn.

Leveringstiden for helsetrygdkort er normalt 10 dager, men ofte tar det kortere tid.

Rekker du ikke å få kortet før du reiser på ferie, noterer du deg telefonnummeret 00 47 33 51 22 80. Ring dette nummeret dersom du har behov for medisinsk behandling på ferie i et EØS-land. Helfo vil da sende en «hasteblankett» til sykehuset eller legesenteret du befinner deg på, forsikrer fungerende avdelingsdirektør Marit Winther Abrahamsen i Helfo servicetjenester.

#reise #helsetrygdkort #blogg #ferie #sommer #sol #mamma #mammablogg #hverdag

Ta lunsjen ut i det grønne

Hei!

Hva er vel ikke mer fristende enn å sitte ute å spise når solen varmer som den har gjort siste uken her i Bergen :)

Lag en deilig og frisk salat som du kan nyte ute, dagens salat inneholder tacokrydret laks, paprika, quinoa, mais, guacamole og hjertesalat på toppen. Press gjerne saften fra en lime over det hele og du har en frisk og smakfull salat!

Ha en fin ukestart!Salat med tacokrydret laks og quinoa

1 lakse-stykke (ca 140 gram)

tacokrydder etter smak

ca en halv rød paprika

1 dl mais

0,5 dl quinoa 

saften av 1/2 lime

1 avokado

maldon salt

pepper

et par blader hjertesalat

 

Kok quinoa etter anvisning på pakken.

Stek et lakse-stykke og krydre med taco krydder.

Skjær opp salat, paprika og vask mais.

Lag guacamole av en avokado, limesaft, salt og pepper. Mos godt med en gaffel eller bruk en blender.

Dander først guacamolen på glasset, så paprika, quinoa, mais, laks og tilslutt salat på toppen. Press saften fra en lime over det hele, og sett lokk på. 

Da er det klart for å nytes!

 

 

 

#spisogspar #blogg #uke #mandag #foto #bilde #mat #matblogg #salat #laks #taco #mamma #mammablogg #piknikk #sommer #sol #hverdag #Norge #blogglisten #side2 #helse #kosthold #livsstil

Sukkerfri marengskake toppet med banan-is og friske bær

Hei!

Dette er en marengskake helt fri for raffinert sukker, men siden sukker er en viktig ingrediens i marengs blir ikke bunnen helt lik på vanlig marengs, men er absolutt et godt alternativ. Den smaker helt nydelig toppet med banan-is, friske bær, salte peanutter og gjerne litt revet mørk sjokolade.

 Sukkerfri marengs

(en liten bunn)

2 eggehviter

60 gram sukringold

1 knivspiss med maldon salt

 

Start med å skille eggehvite og eggeplomme. Lurt å ha to glass eller skåler når du skiller eggeplommen fra eggehviten. Det er viktig at det ikke kommer noe gult fra eggeplommen sammen med eggehviten. Og det er viktig at vispen og bollen er helt ren og fri for fett, ellers blir ikke marengsen stiv og fin.

Visp eggehvitene og tilsett litt og litt sukringold mens du visper. Tilsett  tilslutt saltet, og stivpisk ca 5 minutter til til den blir lett  og luftig. Et triks er å helle på bollen, nesten opp ned,  og visst kremen fortsatt sitter fast  da er den ferdig. 

Hell over i en kakform ikledd bakepapir (nødvendig med bakepapir)  og stek på nederste rille i ca 30 minutter på 120 grader. Skru ovnen av og åpne døren så varmen går ut litt, lukk så døren  og la kaken stå  ca 40 minutter i ovnen til den er helt stiv og sprø.

Når kaken er avkjølt kan du ha krem, eller som jeg hadde idag banan-is på toppen. 

  

Banan-is

6 bananer (fryst i minst 3-4 timer)

6ss vann eller kokosmelk

smak til med flytende  akasie honning (visst nødvendig)

 

Topp kaken med feks  jordbær, blåbær, salte peanutter og gjerne litt revet sjokolade, mmmmmmmm dette smaker nydelig!

 

Håper det smaker!

 

 

 

#marengs #sukkerfri #kake #mat #blogg #spisogspar #mamma #mammablogg #helse #livsstil #kosthold #sunt #godt #sommer #sol #Norge #søndag #blogg #helg #hverdag #side2 #blogglisten

 

Oppskrift på proteinrike søtpotet-vafler

Hei!

Så var det søndag og da er det vel lov å unne seg noe ekstra godt, ikke sant? Vafler er en favoritt hos meg, og disse proteinrike  søtpotet vaflene er sunnere enn vanlige vafler, smaker i tillegg kjempegodt, og kan nytes med god samvittighet både til hverdag og helg.

Ønsker dere en super søndag!

 

 
 

Proteinrike søtpotet-vafler

(ca 8 stk)

 

2 -3  egg

ca 2-3 dl kokt og most søtpotet (tilsvarer ca en halv middelsstor søtpotet)

ca 2  dl fint  speltmel eller annet mel

1/2 dl brunt råsukker (kan sløyfes) 

2 ss gresk yoghurt

2 ts vaniljesukker

1 ts kardemomme

1 ts Jomfru kokos olje

2 dl mandelmelk/ melk/ soyamelk 

 

Start med å skrelle søtpoteten og del den i mindre biter og sett til koking i vann til den er mør. Mos søtpoteten med en stavmikser og bland alle ingrediensene i en bolle, og visp godt sammen.

Stek vaflene i vaffeljern.

Serveres med ønsket pålegg. På bildet har jeg vaniljekesam, bringebær og blåbær på vaffelen.

 

Håper det smaker!

 

#spisogspar #blogg #søtpotet #vafler #vaffel #søtpotetvaffel #helgekos #mat #helg #Norge #mamma #mammablogg #foto #helse #livsstil #Norge #søndag #kosthold #matblogg #blogglisten #side2

Super rask kremkake på et par minutter!

Hei!

Dette er en skikkelig sommerkake som passer på de dagene du har dårlig tid eller ikke ork til å stå for lenge ved kjøkkenbenken. De ferdige kakebunnene smaker overraskende bra og pynter du med masse friske bær så blir dette en smakfull og frisk opplevelse :)) 

God lørdag!

 

 

Super rask kremkake

en stykk   3 lags ferdiglaget sukkerbrød (jeg brukte matmesteren sin)

appelsinjuice til dynking (ca 1 dl til hvert lag/sukkerbrød, totalt ca 3 dl)

9 dl krem eller 6 dl kremfløte og 2-3 dl vaniljekrem

2-3 ss sukker  eller sukrin gold

2 ts vaniljesukker

jordbær syltetøy (valgfritt)

masse friske bær

 

Visp kremfløten til krem sammen med 2-3 ss sukker og 2 ts vaniljesukker.

Legg den bunnen som skal være nederst på serveringsfatet og  hell ca 1 dl appelsinjuice over. Smør syltetøy over den. Ha på masse krem.

Legg så neste bunn på toppen og dynk den også, ha krem eller vaniljekrem over den.

Legg siste bunnen på toppen og ha resten av kremen over og pynt med masse friske bær. 

Server og nyt!

 

 

#spisogspar #blogg #blogglisten #side2 #mat #kake #kremkake #mamma #mammablogg #bær #raskt #kosthold #godt #helg #sommer #varme #sol #lørdag

Hjemmelaget mango-is, sunt og godt!

Hei!

Fortsatt sol og varmt vær i Bergen og idag laget jeg bananis til ungene før de dro til skole og barnehage, det ble veldig populært :)) 

idag vil jeg dele en oppskrift på mango-is som smaker kjempegodt, er i tillegg sunn og  absolutt verdt å prøve! Jeg toppet isen med blåbær og hakket sjokolade naaaaaaammmmmmmmm............!

 

Ønsker dere en super herlig dag!

  

Mango-is

2 modne mangoer

2 ss vann eller kokosmelk eller 2 ss vanilje kesam

evetuelt søtning, sukrin gold eller flytende akasie honning

 

Skjær  to modne mangoer i mindre deler og frys alt det gule fruktkjøttet i ca 3-4 timer.

Når det er fryst  legger du det i en blender sammen med vann eller kokosmelk eller vanilje kesam.

Synes du den ble for bløt setter du den i fryseren i 30 - 60 minutter  før servering.

Håper det smaker!

 

 

 

#spisogspar #blogg #Norge #sommer #mangois #mango #is #bananis #hjemmelaget #helse #kosthold #livsstil #søtt #godt #Mat #blogglisten #side2 #mamma #mammablogg

Bananis kan lett lages med kun en ingrediens

Hei!

Alt du trenger til denne bananis oppskriften er to bananer og vann. Visst du vil ha mer smak på isen kan du bruke kokosmelk som gir den en mer tropisk smak og toppe den med peanutter og grovhakket sjokolade, eller det du måtte ønske! Dette smaker helt nydelig på varme sommerdager, og det beste av alt: bananis kan nytes med god samvittighet <3   Når du skal fryse bananer må du ta av skallet først og skjær gjerne bananen opp i mindre deler. 

Ønsker dere en superfin dag! 

Bananis

(1 stor porsjon)

2 bananer (fryst i minst 3-4 timer)

2 ss vann eller kokosmelk

 

Start med å skjære de frosne bananene i mindre deler og la de tine ca 30 minutter før du har de i blenderen med 2 ss vann eller kokosmelk. Når bananene er ferdig moste er de klar for servering. 

Tips: Bananis smaker nydelig med peanutter og grovhakket sjokolade. Pynt gjerne med sitronmelisse og friske  bær også. 

Visst du vil ha bananisen søtere på smak kan du bruke flytende akasie honning eller sukrin gold. 

Håper det smaker! 

 

#spisogspar #blogg #blogglisten #bananis #sunt #godt #helse #livsstil #mat #side2 #sol #mai #mamma #mammablogg #kosthold #Norge 

 

Super smoothie

Hei!

Idag laget jeg til frokost en smoothie  som er en super start på dagen. Jeg hadde noen blåbær som snart ville gå ut på dato så da hadde jeg de likegodt i smoothien, i tillegg hadde jeg en banan i som gir søt smak til smoothien, synes du ikke den er søt nok anbefaler jeg flytende akasie honning som er  naturlig søtning, jeg hadde også  en avokado i smoothien som bidrar med sunt fett. Dette blir en super smoothie!

 
 

Her er en liten en som nesten ikke kan vente til å få drikke smoothie!

 

Super smoothie

En neve blåbær

2 never bringebær

1 moden avokado

1 søt og moden banan

1-2 ss med flytende akasie honning etter smak

litt melk/ soyamelk/ appelsin juice/ kokosmelk til ønsker konsistens.

Miks alt sammen med en blender og hell i glass og nyt!

 

 

#spisogspar #smoothie #supersunn #helse #kosthold #livsstil #helse #mamma #mammablogg #mat #drikke #Norge #mai #foto #blogglistem #side2

Oppskrift på byggrynsalat

Hei!

Dagens mat-tips er byggrynsalat  som er rik på proteiner og fiber og inneholder lite fett.  Byggryn er perfekt i salat og metter godt.  Denne salaten passer godt både til lunsj, middag og kveldsmat.

 

Ønsker dere en super lørdag <3 

 

Byggrynsalat

 

1 dl byggryn

2 dl vann

ca 1/2 hjertesalat

ca 1/2 paprika

ca 6 stk cherrytomater

1/2 purreløk

ca 1/2 rødløk

ca 6 stk sorte oliven

olivenolje

salt

pepper

 

 


 

Start med å legge byggrynene i bløt minst noen timer, helst natten over.

Kok så byggryn og 2 dl vann i ca 30 minutter.

Skjær opp hjertesalat, paprika, tomater, purreløk og rødløk i passende deler.

Bland inn oliven og avkjølte byggryn. Smak til med olivenolje, salt og litt pepper. 

 

Håper det smaker!

 


 

 

 


 

 

 

 

 

#byggrynsalat #mat #blogg #mamma #mammablogg #helg #lørdag #byggryn #matblogg #sunt #godt #Norge #mai #helse #kosthold #livsstil  #blogglisten #side2

Oppskrift på sjokoladekjeks

 Hei!

Så var det fredag og helg igjen, og hva passer vel  bedre enn å kose seg med hjemmelagde sjokoladekjeks i helgen?

Ønsker dere en nydelig helg! 


 

Sjokoladekjeks

3 dl fint speltmel

3 dl  økologiske havregryn

1/2 dl hvitt sukker

1/2 dl brunt sukker

145 gram smør

2 ts bakepulver

1/2 ts maldon salt

2 ss lys sirup

200 gram sjokolade (valgfritt)

ca 1/2 dl vann

 

Sett stekeovnen på 170 grader.

Start med å smuldre mel, bakepulver, smør, sukker, havregryn og salt sammen. 

Tilsett sirup,  finhakket sjokolade og vann og bland sammen til en deig.


 

Kle en stekeplate med bakepapir og sett iskremskjeer med deig på platen. 

 
 

Sett i ovnen og stek ca 15 minutter.  Følg med, de er ferdige når de begynner å bli litt brune på kantene.


La de avkjøles  til de er helt stive da er de klare for å nyyyyyytes!

Kjempegode å dyppe i melk!


 

Et annet tips jeg så på "Cake boss"  er å ha is  i mellom to kjeks og rulle de i tuttifruttistrø eller sjokoladestrø,

det smaker kjempegodt!  NAM!
Håper det smaker!

#chocolatecookies #kjeks #sjokolade #mat #blogg #hverdag #helg #spis #spar #spisogspar #vår #mai #kos #mamma #mammablogg #Norge #blogglisten #side2 #pinterest

Fusilli med røkelaks og fløtesaus

Hei!

Da var 17.mai feiringen over for denne gang og vi er tilbake til hverdagen. Dagens middagstips er fusilli med røkelaks og fløtesaus som er en kjempegod middag, laks er jo så godt og smaker virkelig nydelig med fløtesaus. Lakserosene snurrer du lett sammen med en teskje rogn i midten av hver rose.  En rask og lett middag å lage, ferdig på   ca 25 minutter.

Ønsker dere en super dag!

 Fusilli med røkelaks  og fløtesaus

(4 porsjoner)

ca 400 gram pasta

ca 300 laks

3 dl matfløte

2 1/2 dl melk

1 ss maizenna

185 gram hele sjampinjonger

ca 6 stk cherrytomater

1 shalottløk

salt

pepper

2 ss olivenolje

litt persille

en knivspiss med muskat

Rød Lodderogn

Start med å skjære en shalottløk i skiver og stek den med en ss olivenolje i stekepanne i ca 1-2 minutter. Tilsett oppskjærte cherrytomater og sjampinjonger

Skjær ca 50 gram laks i terninger og stek den sammen med løk og cherrytomater  i ca 2 minutter.  Tilsettt krydder som persille, pepper og salt.

Hell matfløten oppi. Bland 1 ss maizenna  sammen med 2 1/2 dl kald melk og hell oppi stekepannen. Bland alt sammen med en ss olivenolje  og la det  småkoke til det blir  kremete. Skjær i skiver resten av laksen og lag små roser med litt rød rogn midten. 

Håper det smaker!
 

#Laks #mat #middag #matblogg #blogg #spisogspar #helse #livsstil #mamma #mammablogg #17mai #kosthold #blogglisten #side2  #Norge #foto #hverdag

 

 

17.mai kake

Hei!

Ikke lenge til 17.mai nå, og her kommer en oppskrift på fjorårets kakebombe som jeg laget til 17.mai. Dette er en høy kremkake laget med to sukkerbrød, jeg har laget en bunn farget med rød konditorfarge og en bunn ble farget blå (se lenger nede på siden hvordan det ble). Kremkaker er bare det beste jeg vet, og denne smakte friskt og godt. Jeg kommer  til å lage denne (eller en versjon av denne)  nå til 17. mai også :D  17.mai kake

(kakeform: ca 24 dm)

Oppskrift til  2 stk sukkerbrød (du trenger to sukkerbrød visst du vil ha høy kake med to farger på sukkerbrødene) 

 

   8 egg 

   3 dl sukker

   6 dl økologisk fint hvetemel eller speltmel

   2 dl potetmel

   4 ts bakepulver

   2 ss vaniljesukker

   100 gram smør

   2 dl melk

 

Du trenger også:

 

   rød konditorfarge og blå konditorfarge 

   7,5 dl kremfløte

   jordbær til pynt og gjerne inni kaken også

   blåbær til pynt

   jordbærsyltetøy 

   1 boks  feks jordbær og rabarbra kesam eller bringebær kesam

   litt melk eller juice til dynking av bunnene

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200 grader (over og under varme).

Jeg har bare en kakeform i denne størrelsen så jeg laget et sukkerbrød om gangen, men det kan sikkert være like greit å lage røren til begge kakene på en gang......

Visp egg og sukker til eggedosis. 

Sikt hvetemel blandet med potetmel, bakepulver og vaniljesukker og rør det forsiktig inn i eggedosien.

Smelt smøret.  La det avkjøles litt før du blander det forsiktig inn i røren sammen med melken og  fordel  like mye røre i hver form og bland inn  konditorfargene, en farge  i hver røre.

Stekes på nest nederste rille på 200 grader  (over og under varme) i ca 20 - 30 minutter (dette varierer fra ovn til ovn).

 

Når bunnene er avkjølte deler du de i to slik at du får 4 bunner, altså 2 røde og 2 blå.

Legg en rød bunn nederst på serveringsfatet.  Ha et par spiseskjeer med melk eller juice over bunnen så den blir fuktig. Smør syltetøy over bunnen og gjerne jordbær som  er oppskjært på langs og så et lag med krem. 

Legg en blå bunn oppå kremlaget og ha væske på den også på samme måte som den røde bunnen. Smør kesam over, så legger du den  andre blå bunnen oppå som dynkes og smører  et lag med krem over . Tilslutt den siste røde bunnen på toppen  som dynkes og smør  krem over hele kaken. Så pyntes det med blåbær og jordbær.

Sett kaken  i kjøleskapet, slike kremkaker blir ofte bedre over natten når de står kaldt, da bløtes bunnene godt og den blir smakfull og saftig.

Håper det smaker!

  

#Spisogspar #blogg #17mai #mat #mamma #mammablogg #kosthold #helse #livsstil #Norge #tips #kake #kremkake #jordbær #blåbær #mai #helg #fri #matglede #helse #tips #oppskrift #matfrabunnen #hjemmelaget #bløtekake 

Glutenfri rullekake til 17.mai!

Hei!

Her kommer en oppskrift på glutenfri rullekake som smaker helt som vanlig rullekake synes jeg. Pynter du kaken med krem, jordbær og blåbær så passer den perfekt til 17.mai!

Ha en super pinsehelg!

 
Glutenfri rullekake

3 egg

1 1/2 dl brunt råsukker

2 dl potetmel

2 ss bakekakao

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

 

Sett stekeovnen på 250 grader (over og under). Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt potetmel, bakekakao, vaniljesukker og bakepulver inn i eggedosisen.

Vend forsiktig inn i eggedosisen.

Hell røren over på en stekeplate dekket med bakepapir og sett den midt i stekeovnen på 250 grader (over og under varme) i ca 3- 5 minutter. 

Når kaken er gjennomstekt velter du den over på et bakepapir og lar den ligge å avkjøles mens du lager til fyllet feks krem. Smør på fyllet på den avkjølte kaken og rull sammen fra kort side mot kort side. 

Skjær i skiver og dekorer gjerne med friske bær og krem. 

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #mat #helse #livsstil #rullekake #mamma #mammablogg #spisogspar #Norge #blogglisten #side2  #17.mai #mai #vår #pinsehelg #pinse 

Rømmegrøt til 17.mai tradisjonell oppskrift og lavkarbo.

Hei!

Nå står 17. mai like ved døren og hos oss er det tradisjon å spise rømmegrøt  på 17. mai.   Jeg har de siste årene  brukt gresk yoghurt istedet for rømme, det blir en friskere smak synes jeg.

Liker du rømmegrøt?

Her kommer  oppskrift på tradisjonell rømmegrøt og en lavkarbo oppskrift på rømmegrøt.

 

Kos dere med pinsehelgen!

 

 

 

 Tradisjonell rømmegrøt

(4 porsjoner)

2 beger med seterrømme

ca 2 dl hvetemel

5 dl melk

1/2 ts salt

sukker

kanel

spekemat

rosiner (om ønskelig)

Kok opp rømmen mens du rører, kok i ca 2 minutter, da kan du tilsette halvparten av melet mens du visper.

 

 Det vil nå piple frem smør og det kan du lett fjerne med en spiseskje og legge i en skål (kan brukes igjen når du serverer grøten)

Dryss i resten av melet og visp godt.

Spe med melk mens du rører til grøten er passe tykk

smak til med salt mot slutten av koketiden.

Server med det smeltede smøret, sukker, kanel og spekemat.

Annet som også er godt på rømmegrøten er rosiner, finhakkede mandler og nøtter, tranebær og finhakkede aprikoser for å nevne noe.

 

Jeg har de siste gangene jeg har laget rømmegrøt  byttet ut rømmen med gresk eller tyrkisk  yoghurt det blir litt friskere smak og kjempegodt! Du kan også ha halvparten med gresk/ tyrkisk yoghurt og halvparten med rømme.  Smøret pipler ikke frem når du koker gresk yoghurt, men da kan du enten tilsette smør i selve grøten eller  ved servering.

Her kommer også en lavkarbo versjon av rømmegrøt som også smaker godt.

 Lavkarbo rømmegrøt

(4 porsjoner)

2 ss meierismør

4 beger seterrømme

ca 4 dl kremfløte eller melk

ca 4-6  ts Johannesbrødkjernemel (røres ut i ca 1/2 dl kaldt vann)

1 ts salt

sukrin+

kanel 

spekemat

Smelt smøret i en kjele og visp inn  rømme.

Ha i litt  fløte eller melk og la dette koke opp og tilsett etterhvert johannesbrødkjernemel blandet ut i litt kaldt vann ( 1/2 dl vann) for å jevne grøten visp godt for å unngå klumper.

Tilsett litt salt  og sukrin + etter smak.

Blir grøten for tykk kan du spe med litt melk eller fløte.

Server med spekekjøtt, sukrin +, kanel og gjerne rosiner.

 

Håper det smaker!

 

 

 

#17.mai #blogg #rømmegrøt #mat #matblogg #spisogspar #mai #helg #pinse #helse #livsstil #tips #Norge #vår #mamma #mammablogg

Mye fint med paller

Hei og god fredag 13.

Håper dagen har behandlet dere fint sålangt.  Jeg har vært hos tannlegen og det gikk bra heldigvis da jeg har tidenes tannlege skrekk (hihi), det er nesten sånn at jeg helst ikke vil åpne munnen til tannlegen, kjente jeg ble litt smådårlig da jeg skulle sette meg i tannlege stolen, men klaret å roe meg ned...!  Og det var null hull så jeg gikk lettet derifra  og 1000 kroner fattigere...... :D  

Det er så mye fint en kan lage av paller, kom over disse bildene på pinterest.  

 

Ha en fin dag videre!

 

Eller hva med  å lage blomsterkasser av paller, synes disse var fine!

 

#blogg #spisogspar #paller #hjemmelaget #møbler #interiør #vår #sommer #mai #helg #fredag #Norge

Muffins med jordbær og marsipan toppet med ostekrem

Hei!

Jordbær er sommermat så da synes vi det passer å dele en oppskrift på deilige jordbærmuffins som smaker helt nydelig med en frisk og syrlig lime ostekrem på toppen. Disse smaker helt utrolig godt - anbefales! 

Ha en fin torsdag!

 

 

 Jordbærmuffins

(ca 12 stk)

4 dl fint speltmel (valgfritt)

2 1/2 ts bakepulver

1 1/2 dl smeltet smør, eller  romtemperert mykt smør går også greit.

2 dl  råsukker

3 egg

100 gram marsipan

ca 12 jordbær ( + litt kanel og råsukker til å dyppe jordbærene i (kan sløyfes), og strø gjerne over på toppen også før steking) 

Topping

200 gram phiadelphiaost (eller Tines Naturell laktosefri kremost)

ca 1/2 ts fin raspet skall av lime (etter smak)

ca 3 ss melis (etter smak)

Ferske mynte blader til dekor

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

Start med å  blande mel og bakepulver.

Tilsett smør, sukker, egg og fin hakket marsipan.

Rør godt sammen, bruk gjerne en mikser.

Fyll formene ca halvfulle med røre.

Vask jordbærene og fjern de grønne bladene. Visst du vil kan du  dyppe de i kanel og sukker og stikk de ned i muffinsrøren, en i hver form, men de er også gode som de er i muffinsene.

Sett i ovnen til steking i ca 10 - 15 minutter, ikke stek de for lenge da de kan fort bli tørre. Sjekk med en kakestikke om de er ferdige, henger det litt smuler igjen på kakestikken er de ferdige.

Når de  er ferdige er det viktig å avkjøle de før du tar toppingen på.

 

 

Bland kremost, raspet limeskall og melis med en mikser. Tilsett melis og lime etter smak.

Ta kremen til toppingen i en sprøytepose og lag små topper på muffinsene. Pynt gjerne med blader av mynte eller sitronmelisse.

Dette er en frisk og god topping.

 

 

 

Håper det smaker!

 

 

 

 #muffins #jordbær #mat #hverdag #bilde #blogg #sommer #vår #spisogspar #matblogg #blogglisten #side2 #mamma #mammablogg #kosthold #helse #livsstil #Norge #mai 

Varmere vær = monsterveps!

Hei!

Det verste jeg vet om sommeren er veps! Men norske veps virker ganske harmløse i forhold til monstervepsen som skal ha blitt observert i Norge de siste dagene.  Denne vepsesorten heter Vepsa mandarinia og kommer fra Asia, de flyr ofte i store flokker og skal være svært aggressive. De siste månedene har denne monstervepsen drept 10 mennesker i Kina og skadet over 1000.   Det beste er å løpe inn og lukke døren visst en ser flere veps i flokk, visst du ser bare en veps  anbefaler ekspertene at  en står i ro da vil den mest sannsynlig fly bort, begynner du å løpe kan den fly etter deg.  Stikkene er visstnok ekstra vonde og inneholder mer giftstoff enn vanlige vepsestikk.

Ekspertene har nå kommet fram til at denne vepsen har tatt turen helt til Norge pga varmen. Den kan bli et svært stort problem for birøktere, da arten spesielt angriper bikuber. Så langt er det bare oppdaget et fåtall av denne kjempe vepsen i Norge.

Jeg håper jeg ikke treffer på en flokk av disse vepsene!

Har du hørt om monstervepsen før?

 

 

 

 

 

#blogg #veps #monsterveps #foto #bilde #sol #sommer #varmt #vår #norge

Deilig grillmat

Hei!

Igår var vi på stranden hele ettermiddagen og grillet i det nydelige været. Ungene badet, jeg var uti med tærne, men det må nok høyere badevanns temperaturer til før jeg hopper uti.... Dagens middagstips er :  kylling og pølse på grillspyd med tzatziki, chilidressing og jordbærsalat.  Dette er et måltid med mange spennende smaker!

Ønsker dere en nydelige dag!

 

 

 

 Sett stekeovnen på 220 grader varmluft

 

Spyd med pølse og kylling

(6 stk)

6 grillspyd

500 gram kylling lår filet

6 stk grillpølser

salt, pepper, grillkrydder til kylling kjøttet


 

Skjær pølser og kylling i passe store stykker og tre de på spydene, legg de i en form eller  på en stekeplate og stek de i ca  20 minutter, etter  ca 10 minutter kan det være lurt å  snu de.

Lag en frisk og sommerlig jordbærsalat,   oppskrift finner du her: http://spisogspar.blogg.no/1431116638_jordbrsalat.html    

 

Tzatziki er så godt sammen med grillmat, og her er oppskriften: 

Tzatziki

1 ss sitronjuice

1/2 agurk

1 ss hakket persille

1 fedd hvitløk, presset

1 1/2 dl yoghurt naturell /gresk yoghurt

maldonsalt

pepper

 Grov rasp agurken og press væsken av den. Finhakk persillen, press hvitløken og  tilsett  sitronsaft, yoghurt, salt, pepper og bland alt sammen. La den stå i kjøleskapet ca 30 minutter før servering.

 

 Og slik lager du  deilig  chilidressing som smaker utrolig godt sammen med jordbærsalaten - anbefales!

Chilidressing

1 chili

1/2  dl olivenolje

2 ss eddik

1 sjalottløk

salt

pepper

Åpne chilien og ta bort frøene. Legg alt i en blender og miks godt.

 

Da er maten klar for å nytes!

 

 

 

 

 

#grillmat #jordbærsalat #tzatziki #chilidressing #mat #blogg #hverdag #sommer #grill #salat #mamma #vår #spisogspar #mammablogg #helse #livsstil #matblogg #blogglisten #side2 #Norge #kosthold #tips

Verdens aktivitetsdag: Gratis trening!

Hei!

Her kommer et  motivasjons innlegg på verdens aktivitetsdag :)  Visste dere at idag er det verdens aktivitetsdag? Siden samfunnsutviklingen har ført til en mer stillesittende liv var det Gro Harlem Brundtland som  sørget for  i 2003 at WHO etablerte "Move for health day" som er et globalt tiltak for å øke folks aktivitet og dermed forbedre helsen.

 

Så hvorfor trene? Kroppen er skapt for bevegelse og fysisk aktivitet gir glede, styrket selvfølelse, økt mestring, sosialt samvær,  bedre helse og ikke minst bedre psykisk helse og bedre konsentrasjon. En sprekere kropp gir bedre ferdigheter, styrker skjelettet, øker muskelmassen, reduserer fettvev og gir økt energi.

Tenk kreativt og vær med leken! En trenger ikke trene på dyre helsestudioer  for å holde seg i form, all bevegelse - og gjerne bevegelser  som får deg litt andpusten er god trening, som for eksempel å løpe opp trapper istedet for å ta heisen, gå en tur (gjerne i raskt tempo)  eller gå til butikken istedet for å kjøre, alle småtingene en gjør iløpet av en dag kan bedre helsen. Husarbeid, som støvsuging og vaskegulv er super trening, og  å leke ute med barna, spille ball, løpe eller sykle, og det beste av alt da får en samtidig frisk luft også!

 

 

#spisogspar #blogg #helse #livsstil #aktivitetsdag #iform #blogglisten #side2 #mamma #mammablogg #trening #aktivitet

 

 

Oppskrift på limonadedrikk

Hei!

 Så utrolig herlig å våkne opp til sol og sommer!  Når det er varmt  er det viktig å passe på å få i seg nok drikke, og min favoritt sommerdrikk er  hjemmelaget limonade, og her er  oppskriften på en frisk og avkjølende limonade laget av sitron, vann  og honning - og ha gjerne masse isbiter i også! Dette passer  perfekt  på varme sommerdager! <3

 

 

Limonade

Ca 1 liter vann 

ca 3 dl sitronsaft av to sitroner 

ca 4 ss flytende honning 

isbiter

 

 

Press saften ut av to sitroner til du har ca 3 dl juice. Ha honningen oppi og bland det inn i sitronsaften. Hell ca 1 liter med kaldt vann oppi og rør alt sammen.Tilsett is tilslutt.
Da er den klar til å nytes!

 

#sitrondrikk #mat #dikke #blogg #foto #hverdag #trening #sol #vår #varmt #limonade #mammablogg #spisogspar #matblogg #mamma #helse #livsstil #Norge #sitron 

Hjemmelaget is

Hei!

Idag har det vært en fantastisk varm og solfylt dag her i Bergen! Jeg startet dagen med å lage en smoothieblanding med bringebær, rips, bjørnebær og blåbær (pose kjøpt i frysedisken) og  tilsatte noen spiseskjeer  sukrin gold og melis og gav dette et oppkok.  Så brukte jeg en  stavmikser til å mose bærene og blandet inn 2 spiseskjeer med gresk yoghurt og helte det over i is former. Lot det stå i fryseren noen timer, et voila: deilig hjemmelaget is som kan nytes med god samvittighet!

Tips: Kan være lurt å sile bærblandingen så en slipper å ha bringebær frø i isen;)

  

 

 

#spisogspar #blogg #mat #is #sommer #vår #sol #varmt #Norge #mamma #mammablogg #helse #livsstil #sunt #godt #kosthold #matblogg

Oppskrift på hjemmelagde spelt rundstykker

Hei!

Hva med hjemmelagete rundstykker til søndagsfrokosten? Disse spelt rundstykkene ble kjempegode, og holdt seg gode og ferske til  dagen etter også! Jeg synes ofte brødmat laget av spelt har en tendens til å bli veldig fort tørt, men det ble altså ikke disse, kanskje det var pga kokosoljen?

Ønsker dere en super søndag!

  

 

Spelt rundstykker

(12 stk)

 

6 dl speltmel

3 dl sammalt rug

1 dl havregryn

1 ts maldonsalt

2 ss kokosolje

ca 4 dl lunkent vann

1/2 pose tørrgjær

1 ts brunt råsukker

 

Bland sammen lunkent vann med resten av ingrediensene og elt godt, helst i en kjøkkenmaskin. Pass på at deigen ikke blir for tørr. Elt i ca  10 minutter på laveste hastighet.

Heves så i 40 minutter på lunt sted.

Form til rundstykker og sett midt i stekeovnen på 200 grader i 15-20 minutter.  

Ta på ditt favoritt pålegg og nyyyyyt!

 

 

 

#rundstykker #spelt #hjemmelaget #kosthold #mat #helse #livsstil #Norge #vår #mai #sol #helg #søndag #mamma #mammablogg #frokost #bilde #foto #oppskrift

Sjokolade, avokado og kokoskrem - en super start på dagen

Hei!

Her startet dagen med en deilig sjokoladekrem med avokado og kokoskrem og ha gjerne kokte byggryn eller havregryn oppi også for ekstra metthetsfølelse.

 

Ønsker dere en super dag!

 

 

Sjokolade, avokado og kokoskrem

(1 stor porsjon eller 2 mindre)

 

100 gram fullfett kokosmelk

100 gram gresk yoghurt

1/2 moden avokado

2 ss kakao pulver

20 gram sukrin melis

20 gram sukrin gold

1/4 ts maldon salt

15 gram proteinpulver med sjokoladesmak

 

Tilbehør: Havregryn eller kokte byggryn, jordbær og blåbær.

 

Mos avokado og bland alle ingrediensene sammen.   Ha det over i skål eller glass og topp kremen med havregryn/byggryn  og friske bær, eller legg lagvis på glass. 

 

 

 

 

#sjokoladekrem #mat #matblogg #kosthold #helse #livsstil #spisogspar #mamma #mammablogg #vår #mai #fri #helg #frokost  #Norge

Hjemmelagde vårruller - sunt og godt!

Hei,

Dagens middagstips er  vegetarianske vårruller fylt med deilige grønnsaker.   Dette er en lett og god middag som  også kan fryses ned og da varmes i stekeovnen på svak varme når en har lyst på. Smaker kjempegodt og det er mye billigere og sunnere å lage vårruller selv  enn å kjøpe de ferdige.

Ha en nydelig torsdag!

  

Vårruller

(ca 14  vårruller)

Spring roll pastry (kjøpes på utenlandske butikker for ca 20 kr for 40 stk plater). Vi har brukt merket Spring Home.

250 gram hodekål

1 gulrot

1 sjalott løk

1 hvitløk fedd

150 gram brokkoli

1 stor ss finhakket ingefær

1 ts korianderfrø malt

salt

pepper

1 ss olivenolje

1 grønnsaksbuljong terning

 

Skjær en løk og purreløk og surr  de i stekepannen på svak varme med 1 ss olivenolje.

Tilsett  et helt hvitløksfedd uten skall. Dette tas bort etterpå når alt er ferdig stekt. 

Smelte en grønnsaksbuljong terning i 2 dl  nykokt vann.

Skrell en gulrot og skjær med feks en ostehøvel lange remser, del en brokkoli , finhakk en ingefær,  skjær i skiver en hodekål og legg  i stekepannen.

 

Alt stekes under lokk på svak varme.

Tilsett buljong vannet, koriander frø, salt og pepper og rør lett om. 

La alt småkoke under lokk i ca 15 minutter.

Ha alt i en bolle for å  avkjøle litt. Det er vanskelig å arbeide med vårrullene visst grønnsakene er for varme (lager lett hull i de tynne platene) 

Vi lager til og bretter vårrullene på denne måten som vist under, men det fins mange andre måter å gjøre dette på så bare prøv deg frem.

Legg en vårrull plate på et skjærebrett eller rett på bordet. Legg det med et av hjørnene ned mot deg.


Så legger du en  stripe med grønnsaker over på langs.

Du bretter inn hvert hjørne på venstre og høyre side inn mot midten. 

Så bretter du hjørnet mot deg helt over grønnsak stripen, og ruller sammen oppover til du har en liten spiss eller flik  øverst, den fester du med litt lunket vann så  vårrullen blir helt lukket. 

Pensle vårrullene med litt olivenolje og stek de i ovnen på 175 grader i  15 minutter (dette kan variere fra ovn til ovn). De kan også friteres , men vi liker best å steke  de i stekeovnen.

Server med gjerne sursøt saus og en salat.

Håper det smaker!

 

 

 

 #vårruller #blogg #vegetariansk #mat #hverdag #helse #livsstil #spis #spar #spisogspar #mamma #mammablogg #middag #lunsj #hjemmelaget #Norge #matblogg #vår #mai #torsdag #fri #tips #sunt

Slik kan du spare penger på matbudsjettet

Hei!

Det blir kastet mye mat i løpet av et år, ca hver 5. handlepose blir kastet med mat.

Her kommer noen tips til hvordan vi kan unngå å kaste så mye mat som vi gjør og  dermed spare litt penger.

 

♥Har du frukt som begynner å bli overmoden som feks bananer som  begynner å bli brune, kan du skjære de opp og legge de i poser eller tupperware i fryseren. Da kan du bruke de senere til feks smoothie.

♥Planlegg innkjøpene og  skriv handleliste. Lag gjerne en ukemeny, og har du mulighet kan det være lurt å handle inn for flere dager. ♥Pass på at kjøleskapet holder rett temperatur til å ta vare på maten. Temperaturen bør være fra 2-4 grader.

♥Frukt og grønt kan ligge i romtemperatur og helst modnes på kjøkkenbenken.  

♥Når du ser de begynner å bli modne, og du ikke har tenkt å spise de samme dag, kan det være lurt å legge de i kjøleskapet for å stoppe prosessen.♥Utgått mat på dato kan stort sett brukes, lukt og smak på maten.

♥Datoen som er satt på varen er bare  en garanti for varen. Mange varer holder godt lenge etter dato. Men gravide skal være forsiktig med vakumpakket mat som nærmer seg utgått dato (pga bakterier/parasitter)♥Egg holder ganske lenge når de oppbevares i kjøleskapet. Du kan ta vanntesten på egget for å sjekke om det er for gammelt: legg egget i et glass med vann, flyter egget er det gammelt. Synker egget kan det spises.

♥Brød er lurt å skjære opp og legge i fryseren, så tar du opp det du trenger kvelden før eller samme morgen, oppskjæret brød tines fort.

♥Har du middags rester kan dette fryses ned, og varmes opp igjen en annen dag. Du kan feks lage gryteretter, supper eller paier  som  kan være en god måte å bruke opp middagrester på.

 

Avrunding på dette innlegget blir å ta bedre vare på maten, kaste mindre mat og bruke opp det  en har i kjøleskapet!

 

 

 

 

#sparetips #mat #blogg #hverdag #foto #matblogg #helse #livsstil #spisogspar #mamma #mammablogg #vår #mai #Norge #tips

Salat med couscous og fetaost

Hei!

Dagens mat-tips er salat med couscous og fetaost  som passer bra både til lunsj, middag og kveldsmat. Den er god som den er, men også godt sammen med for eksempel fisk eller kylling.

Ønsker dere en super tirsdag!

<3

 


 

Salat med couscous og fetaost

(3-4 porsjoner)

200 gram coucous-gryn

2,5 dl vann

salt etter smak (vær forsiktig med saltingen da fetaosten er ganske salt )

olivenolje

200 gram fetaost

ca 15 skiver sylteagurker

ca 10 cherrytomater

en håndfull feldtsalat

1 stk rødløk

olivenolje

Kok opp vann og bland  det kokende vannet og couscous -grynene  i en skål, smak til med litt salt og 1 ss olivenoilje.

Skjær fetaost i terninger, finhakk sylteagurkene, del i to cherrytomatene, finhakk rødløken, legg en håndfull med feldtsalat oppi og bland alt sammen med litt olivenolje over det hele.

Da er det klart for å nytes!

 

 

 


 

#couscous #salat #fetaost #mat #blogg #hverdag #middag #lunsj #Norge #mammablogg #trening #sunt #helse #oppskrift  #mamma #matblogg #tirsdag #livsstil #tips #blogglisten #side2 #spisogspar

Vaniljemuffins

Hei!

Her har det gått mye i kakebaking siste dagene da minsten har 5 årsdag idag. igår laget jeg sjokoladekake i langpanne og idag ble det muffins (Bildet er fra datteren min sin bursdag).  Muffinsene jeg laget idag hadde jeg melis glasur på og pyntet med Jelly Bean, noe som virkelig falt i smak hos de små. I formiddag hadde vi hele barnehagen gruppen til minsten på besøk med ansatte, det ble fullt hus og var virkelig kjempegøy! Nå venter vi nye gjester, da blir det besteforeldre og tante på besøk, så idag går det slag i slag for å si det sånn, haha :D     Disse muffinsene er kjempegode og smaker deilig av vanilje.  Oppskriften  er inspirert av Manuelas vaniljecupcakes  fra bloggen passionforbaking.com.

Ønsker dere en super dag  videre  <3Vaniljemuffins

(26 stk)

200 gram smør romtemperert 

1  1/2 dl brunt sukker

1  1/2 dl hvitt sukker

4 romtempererte egg

5 dl fint speltmel

1 1/2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

3  1/2 dl gresk yoghurt

Sett stekeovnen på 200 grader.

 

Miks smør og sukker til en hvit smørkrem.

Tilsett så et egg om gangen, visp godt mellom hvert egg.

Sikt melet minst en gang for å få muffinsene ekstra luftige. Rør sammen mel, bakepulver og vaniljesukker. 

Bland  med en mikser melet og yoghurten inn i smørkremen.

Bruk gjerne en iskremskje  til å legge røre oppi muffinsformene. 

Sett muffinsene midt i stekeovnen i ca 15 - 20 minutter.

La de avkjøles før du pynter de, jeg har brukt melisglasur og små kakeblomster.

Da er de klare for å nyyyyytes!

Håper det smaker!

 

Oppbevaringstips: For å unngå at de blir tørre er det lurt å oppbevare de i en boks med lokk i romtemperatur eller fryses.

 

 


#mat #blogg #muffins #foto #helg #mammablogg #mamma #Norge #bursdag #helse #livsstil #matblogg #spisogspar #mai #uke #mandag #vår #blogglisten #side2 

 

Hjemmelaget sjokoladepålegg

Hei!

 Barna her i huset elsker sjokoladepålegg, og etter å ha lest masse oppskrifter på nettopp dette på  nettet så har vi kommet frem til en oppskrift som vi synes ble god. 

Når en lager sjokoladepålegget selv slipper en store mengder sukker og  kunstige tilsetningsstoffer.

 Ønsker dere en super søndag videre <3

 


  

Hjemmelaget  sjokoladepålegg

250 gram hasselnøtter

3,5 -4 ss kakaopulver (gjerne oboy)

ca 0,8 dl mandelmelk/ kokosmelk /soyamelk

1/2 ts vaniljesukker

ca 0,5 dl  flytende akasiehonning

 

Start med å sette stekeovnen på 175 grader.

Stek hasselnøttene midt i ovnen i ca 8 minutter.

hell de over i et kjøkkenhåndkle og gni nøttene mot hverandre i håndkle så skallet faller av.

Bruk en blender eller en mikser til å mose nøttene til nøttesmør. 

Bland så inn kakaopulver, melk, vaniljesukker og smak til med honning.  Miks  og tilsett om nødvendig mer melk og/  eller honning til ønsket konsistens og smak

Hell sjokoladepålegget over på et glass med lokk. 

Sjokoladepålegget er holdbart i ca en uke  i kjøleskap.

Håper det smaker!

 

#sjokoladepålegg #hjemmelaget #spisogspar #pålegg #helse #livsstil #mamma #mammablogg #norge #hverdag #mai #mat #matblogg #side2 #blogglisten #søndag

myTaste.no