hits

juni 2015

Hjemmelagede chocolate cookies

 Hei !

Håper helgen har vært fin så langt!

I dag deler vi en oppskrift på litt helgekos : nemlig sjokolade kjeks! 



Chocolate cookies

  • 3 dl fint speltmel
  • 3 dl  havregryn
  • 1/2 dl hvitt sukker
  • 1/2 dl brunt sukker
  • 145 gram smør
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 2 ss lys sirup
  • 200 gram sjokolade
  • ca 1/2 dl vann

Sett stekeovnen på 170 grader.

Start med å smuldre mel, bakepulver, smør, sukker, havregryn og salt sammen. 

Tilsett sirup,  finhakket sjokolade og vann og bland sammen til en deig.



Kle en stekeplate med bakepapir og sett iskremskjeer med deig på platen. 

 

Sett i ovnen og stek ca 15 minutter.  Følg med, de er ferdige når de begynner å bli litt brune på kantene.


La de avkjøles  til de er helt stive da er de klare for å nyyyyyytes!

Kjempegode å dyppe i melk!



Et annet tips jeg så på "Cake boss"  er å ha is  i mellom to kjeks og rulle de i tuttifruttistrø eller sjokoladestrø,

det smaker kjempegodt!  NAM!




Håper det smaker!


#chocolatecookies #kjeks #sjokolade #mat #blogg #hverdag #helg #sommer #sol #ferie

 

Blåskjell - en smak av sommer!

Hei!

Idag kjøpte vi flotte store blåskjell på Fisketorget i Bergen, så da deler vi en blåskjell oppskrift med dere idag. Dette er virkelig en smak av sommer!

Ønsker der en super lørdag!




 

Blåskjell

(4 porsjoner)

  • 1 kg blåskjell
  • 1 stor sjalottløk
  • 1 ts tomatpure
  • 2 ss olivenolje
  • 4 cherrytomater
  • 1 neve persille
  • 1 hvitløksfedd
  • sitron
  • ca 1 glass hvitvin
  • 1/2 ts salt 
  • 1 ts pepper

 

Del en stor sjalottløk  i litt store deler og stek i en kasserolle sammen med 2 ss olivenolje og 4 cherrytomater del hver cherrytomat i 4 deler.

Tilsett  finhakket persille, et helt feddhvitløk (uten skall) og tomatpure.

Hell skjellene oppi kasserollen. 

Hell litt og litt hvitvin over skjellene.

 
 

Tilsett ca 1/2 ts salt (skjellene er salte så vær forsiktig med saltet) og  ca 1 ts pepper.

Det skal kokes under lokk i 15 minutter til blåskjellene har åpnet seg. 

Visst noen ikke åpner seg så betyr det at de er dårlige, så ikke  spis de. 

Blåskjellene  og sausen av hvitløk, hvitvin, cherrytomater etc er kjempegodt også sammen med spagetti og  litt brød som du kan dyppe i hvitvinsausen.

Pynt med persille og sitron.

Håper det smaker! 

 




 

 #blåskjell #mat #sommer #ferie #fri #blogg #hverdag #fredag #helg #sol

Muffins med vanilje og honning, en smak av sommer

Hei!

Jeg har litt dilla på muffins i det siste, og idag kommer  en muffinsoppskrift med vanilje og honning. Jeg prøver å unngå det hvite raffinerte sukkeret, så jeg erstatter det med  honning istedet, og muffinsene blir like  søte og gode som med sukker.

Ønsker dere en flott dag!



 

Muffins med vanilje og honning

(12 små muffins, eller 6 store)

  • 80 gram smør (romtemperert)
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2  dl melk
  • 3 dl speltmel
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • ca 5 ss flytende honning
  • 2 egg

Sett stekeovnen på 180 grader.

Visp smør til det blir fluffy.

Tilsett melk og honning, mel, bakepulver, vaniljesukker,  egg  og salt.

Bland godt sammen og sett muffinsformene utover et stekebrett. og fyll de 3/4 fulle.

Sett midt i ovnen for steking i ca 12- 20 minutter.  Bruker du små former går det fort.





Da er de klar for å nytes:)

 

#muffins  #mat #blogg #hverdag #sommer #ferie #sol #torsdag

Lavkarbo lasagne <3

Hei :)

Idag legger vi ut en  favoritt oppskrift nemlig lavkarbo lasagne. Vi har erstattet lasagneplatene med aubergine. Ellers lager vi lasagne som vanlig. Dette blir et sunt og godt måltid med herlige grønnsaker som smaker kjempegodt. Denne retten koster ca 75 kr å lage.

Ha en super dag<3


Lasagne plater

(ca 6 porsjoner)

  • 2 stk aubergine
  • salt
  • pepper
  • olivenolje

Skrell auberginene og skjær skiver på langs. De må ikke bli for tykke. Legg de i en bolle med litt vann  etterhvert som du skjærer de i skiver for å unngå at de blir brune. 



Hell ut vannet og la  vannet renne litt av auberginene på et tørkepapir før du legger de utover et stekebrett med bakepapir. Smør de med olivenolje og hell litt salt og pepper over.



Sett de i ovnen på 200 grader i ca 12 minutter.  

Lag Lasagne som vanlig:

 Tomatsaus med kjøttdeig

  •  Olivenolje
  • Sjalott løk
  • 150 gram tomatpure
  • 4,5 dl vann
  • 1 gulrot
  • 1-2 stenger selleri
  • 500 gram kjøttdeig
  • Salt, pepper og sukker etter smak
  • Laurbærblad

Ta litt olivenolje på stekepannen og start med å  surre løk til den er myk. Del opp i tynne skiver gulrot og selleri og legg det oppi stekepannen  som stekes lett så tilsetter du kjøttdeigen og stek den til gjennomstekt. tilsett salt, pepper og et laurbærblad.

 Så blander du tomatpure og vann i kjøttdeigen og tilsetter litt sukker etter smak.

 Hvit saus / Besciamelle

  • 6 dl  soyamelk / melk
  • 3 ss fint speltmel /hvetemel
  • 1/2 muskatnøtt
  • 50 gram smør
  • 1/2 dl olivenolje
  • Pepper 
  • Salt
  • Hvitost  

Smelte smør i en kasserolle. 

Bland inn olivenolje når smøret er smeltet.

Ta bort kasserollen  fra platen og tilsett 3 ss spelt mel og visp dette sammen til en tykk krem.

Hell melk langsomt mens du rører.

Raspe en halv muskatnøtt og ha dette oppi den hvitesausen.

Tilsett pepper og salt etter smak. Sett kasserollen tilbake på kokeplaten og kok opp mens du rører.  

 Når det begynner å koke kan du sette sausen tilsides.

Finn en stor ildfast form som er passe til lasagne og sett stekeovnen på 200 grader.

Legg tomatsausen først i bunnen på formen, så  aubergine, kjøttdeig, ost og hvitsaus på toppen. Du kan legge 3 lag og avslutter med den hvite sausen. 





Sett i ovnen til steking i ca 10 minutter til osten er smeltet..



Server gjerne med en tomatsalat til.

 Håper det smaker!

 

 #Lasagne #mat #blogg #hverdag #helg #onsdag  #foto #lavkarbo #sommer #sol

Muffins med kokos og honning

Hei!

Håper dere har hatt en fin helg:)

Idag vil vi dele med dere en oppskrift på muffins med kokos og honning.   Muffinsene ble veldig saftige og gode og de er fri for raffinert sukker, vi bruker istedet honning som er naturlig søtning. Her har vi pyntet med sukin melis med noen dråper lime og et dryss med kokos.

Ønsker dere en super dag!

 





Muffins med kokos og honning

(ca 12 stk)

  • 100 gram smør
  • ca 6 ss honning
  • 2 egg
  • 2 1/2 dl fint speltmel /hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl gresk yoghurt
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 dl melk
  • 1/2 ts salt
  • ca 4 ss kokos

Sett stekeovnen på 180 grader.

Miks smør og sukker. Bland inn alt det tørre og tilsett det våte.

Bland sammen og fyll muffinsformene 3/4 fulle.



Sett midt i ovnen og la det stekes ca 15 - 20 minutter.



De er kjempegode som de er, og det er også veldig godt med melis glasur  og noen dråper lime, eller en ostekremtopping, Dryss gjerne litt kokos over tilslutt :)





Spis og nyyyyt: )

Håper det smaker!

 

#muffins #kokosmuffins #honningmuffins #mat #hverdag #helg #sommer #ferie #foto #sol #blogg

Vegetar kålrull

 God søndag!

Håper helgen deres har vært fin sålangt. Er deilig sommervær i Bergen idag  og igår så vi kan ikke klage :)).

Idag vil vi dele med dere en vegetarrett som vi kaller vegetar kålrull. Dette  er sunn og god mat  som smaker helt nydelig!

Ha en fin søndag!





 

Vegetar kålrull

(10 kålruller)

  • 1 pose grønnkål ca 180 gram
  • 2 gulrøtter
  • 10 store kinakålblader
  • 1/2 brokkoli
  • 2 sjalottløk
  • 1/2 squash
  • 1 grønnsakbuljong terning
  • 1 ts malte korianderfrø 
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 2 dl vann
  • 2 ss olivenolje


 

Skjær løk, gulrøtter,squash og brokkoli  i terninger. Start med å steke løken med  2 ss olivenolje. Tilsett så gulrøtter, brokkoli og squash.


 

Dryss over salt, pepper og malte korianderfrø over.

Kok vann og kinakålbladene i en kasserolle i  ca 10 minutter.


Mens kinakålbladene koker i kasserollen legger du  grønnkålen oppi stekepannen, og hell 2 dl vann med en buljongterning over. La koke med lokk i ca 5 minutter. Da tar du lokket av og  rører til vannet har  tørket bort.

Når kinakålbladene har kokt ferdig tar du de opp av vannet og lar de ligge litt på tørkepapir så vannet renner av de. Legg de så over på et skjærebrett eller fat og åpne de helt så fyller du enden på bladene med grønnkålblandingen og ruller sammen.


 

Server gjerne med sursøt chilli saus.


 

 


 

Håper det smaker!

 

#kålrull #vegetarmat #mat #blogg #helg #hverdag #sommer #sol 

Hjemmelaget Tiramisu

God lørdag!
Siden det er helg så er det lov å kose seg litt ekstra, og idag vil vi dele med dere en oppskrift på  av de mest kjente italienske dessertene nemlig Tiramisu!  
Det er vanlig å  smaksette med konjakk eller likør, men vi bruker her idag romessens istedet. 
Hjemmelaget Tiramisu koster deg ca 80 kr å lage.
Ønsker dere en nydelig lørdag <3

 

Tiramisu

(ca 6 porsjoner)

  • 250 gram mascarpone ost
  • 4 egg 
  • 100 gram sukker
  • 25 cl likør eller noen dråper romessens  etter smak
  • 4  (små) kopper med espresso (sterk) kaffe
  • ca 170 gram  fingerkjeks
  • ca 20 gram mørk sjokoladepulver eller bakekakao pulver.( det er også vanlig å ha raspet sjokolade på toppen)

 

Start med å skille eggeplommene i en skål og eggehvitene i en annen skål.

Visp eggeplommene med 40 gram sukker og tilsett mascarpone ost litt og litt om gangen.


Visp det sammen og sett skålen til side.

Visp eggehvitene og 40 gram sukker  til en helt stiv krem.



 


Rør så  veldig forsiktig eggehvitekremen inn i mascarponekremen. 


Sett kremen i kjøleskapet.

Bland kaffe med 20 gram sukker og likør.

Bruk en litt høy form til tiramisuen.

Start med  å ha  krem i bunnen, så sjokoladestrø,  og så fingerkjeks som dyppes raskt i kaffen. Pass på at de ikke blir for bløte.

Legg flere lag med krem, sjokoladepulver og fingerkjeks. Vi har  her to lag med kjeks og 3 lag med krem og sjokoladestrø.


Avslutt med kremen på toppen og  dryss sjokoladepulver over det hele. 






Sett tiramisu ca 1 time  i kjøleskapet før servering. Tips: er den veldig rennende og bløt kan du sette den i frysen for ca 40 minutter.

 

Håper dette smaker!

 

 #tiramisu #blogg #helg #lørdag #mat #dessert #foto #sommer #sol

Helgekos: sommermuffins med blåbær og bringebær

Hei!

Nå begynner både blåbær, jordbær og bringebær å modnes i skogen, så da er det bare til å plukke og lage deilige muffins etterpå! Jeg har brukt sukrin+ istedet for sukker. Vanligvis er jeg ikke så glad i sukrin, men sammen med friske bær ble det kjempegodt! De passer fint til både frokost, lunsj og som turmat eller et mellommåltid.

Ønsker dere en super lørdag <3

 



Muffins med blåbær og bringebær

(12 stk)

  • 3 dl fint speltmel
  • 2 egg
  • 1 dl melk
  • 1/2 dl gresk yoghurt
  • 2 ss mykt smør, romtemperert
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 1/2 dl sukrin+

Sett  stekeovnen på 180 grader.

Bland alle ingrediensene sammen og fyll muffinsformene 3/4 fulle.

Sett brettet med muffinsene midt i ovnen for ca 14 minutter.

 

Håper det smaker!

 

 #muffins #blåbærmuffins #bringebærmuffins #hverdag #helg #sommer #lørdag #sol #foto #kosthold #mat #blogg

 

Hjemmelaget knekkebrød med gresskarkjerner

Hei alle sammen!

Idag deler vi en oppskrift på knekkebrød med gresskarkjerner. 

Ønsker dere en super dag!



   Knekkebrød

  • 2 dl fint spelt mel
  • 2 dl fibra mel
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 ts salt
  • ca 2 dl vann

 

Bland ingrediensene og la svelle i 10 minutter.

Finn frem stekeplate med bakepapir og smør bakepapir med matolje.

Hell den våte deigen over  og smør et tynt lag utover bakepapiret, bruk gjerne en slikkepott.  

Dryss gjerne gresskarkjerner over, og sett brettet inn i stekeovnen på 160 grader i 35 minutter.

Ta brettet ut etter 35 minutter og skjær med pizzahjul opp i stykker. Sett brettet inn igjen i ovnen og stek videre i 35 minutter. OBS følg med så de ikke blir brente! Kan også legge et bakepapir eller aluminiumsfolie på toppen.

Er knekkebrødene ikke helt harde og crispy  når de har stått tiden ut, kan de stekes i ovnene på 100 grader  til de er klare.

Håper det smaker!

 

 

#knekkebrød #mat #blogg #hverdag #sommer #foto

 

Stekt ørret med avokado og rogn

God onsdag!

Lurer du på hva du skal ha til middag idag? Dagens middagtips er stekt ørret med avokado og rogn. Dette er en velsmakende og sunn rett, og en  favoritt her i huset!

 

Stekt ørret med avokado og rogn

  • 400 gram norsk ørret i stykker
  • avokado
  • salt
  • pepper
  • sitron
  • smør
  • rogn
  • 1/2 rødløk
  • ris
  • 4 poteter
  • gresk yoghurt /rømme

Stek ørreten med en ss smør i stekepanne. Ha litt salt og pepper over og press litt saft av en sitron over fisken. Stekes godt på begge sider. 

Skjær ca 1/2 rødløk i skiver og stek den sammen med fisken. Sett lokk over og stek på middels høy varme.

Vask  4 poteter og skjær de i båter  eller skiver. Legg de på en stekeplate med bakepapir krydre de med salt og pepper eller det krydderet du liker best feks grillkryder er også godt. Avslutt  med å helle litt oliven olje over de. Rist litt på brettet så alt blander seg godt og sett midt i stekeoven på  180 grader for ca 15 - 20 minutter.

Kok ris etter anvisning på pakken.

Fjern skallet og stenen fra avokado og mos den med en gaffel eller mikser sammen med litt salt, pepper og sitron etter smak.

Når alt er ferdig kokt og stekt er det klart for servering.

Ha gjerne litt  rømme eller gresk yoghurt og friske urter til pynt oppå fisken, vi brukte timian her.

Håper det smaker!

 
 

 

#ørretmiddag #mat #blogg #hverdag #sommer #foto #onsdag

Lavkarbo agurk sandwich

God tirsdag!

Idag på vei til barnehagen spurte minsten meg om "hvorfor regner det ikke, mamma?"  :)  Så som dere sikkert forstår er det oppholdsvær i Bergen idag, men fortsatt kjølig... Hvor blir sommeren av? Tror det må bli sydentur på oss denne sommeren, lengter desperat etter sol og sommer! Nå trenger 3 av oss nytt pass, og siden passkontorene i Bergen har slått seg sammen til et kontor og det er nytt system med forhåndsbestilling, er det nå 2-3 uker venting på å få time til bestilling av pass. Så det er en laaaang prosess.

Dagens mattips er en lavkarbo agurk sandwich. Denne sandwichen er helt glutenfri, smaker kjempegodt og passer både til frokost, lusj, kveldsmat og som mellommåltid. 

Du kan selvfølgelig velge ditt favorittpålegg. Her kommer oppskriften:

 
 

Lavkarbo agurk sandwich

  • 1/2 agurk 
  • en boks tunfisk
  • litt majones
  • litt persille
  • 1 cherrytomat    
  • litt gressløk
  • litt rødløk



 
 

Del agurken i to like store deler og skrap ut med en teskje frøene i midten. 

Fyll så med det du liker av pålegg og salat og urter og da er det klart for å nytes!

Håper det smaker!

 


 

#agurksandwich #mat #blogg #glutenfri #vegetar #hverdag #helg #sommer #sol #foto

 

Couscous med grønnkål

Hei dere!

Vi starter uken med en supersunn vegetarisk og vegansk  rett med  couscous og grønnkål. Passer godt både som lunsj og kveldsmat,  men også som tilbehør til  en middag. Grønnkål er kjempegodt til både supper, pizza og kjøttretter, se i vårt arkiv for flere grønnkål oppskrifter.

Ønsker dere en flott start på uken<3

 


 

Couscous med grønnkål

  • 150 gram couscous
  • ca 1,5 dl vann
  • 180 gram grønnkål
  • 1/2 rødløk
  • 1 ss olivenolje
  • salt etter smak
  • pepper etter smak

 

Start med å steke rødløk i litt olivenolje.

Tilsett  grønnkålen med ca 2-3 ss vann,  1/2 ts salt og 1/2 ts pepper.

Småkok og rør om av og til. Når vannet har tørket  og grønnkålen er myk

kan du blande couscous  og 1,5 dl vann inn i grønnkålen. La dette småkoke på lav temperatur  i ca 3 - 4 minutter.

Rør til couscous er ferdig.

Da er retten klar!

 

Håper det smaker!

 

#grønnkål #couscous #mat #blogg #hverdag #helg #sommer #sol #mandag #uke #foto

Formkake med banan

God søndag!

siden det er helg er det lov å kose seg litt ekstra så idag deler vi med dere en formkake med banan. Dette er min favorittkake, og den er veldig enkel å lage og smaker kjempegodt. 

Denne kaken  inneholder ikke så mye sukker siden vi bruker banan som naturlig søting. Denne oppskriften har jeg funnet i en gammel kokebok og er opprinnelig med raspet sitronskall, men nå har jeg byttet ut sitron med banan og halvert sukkermengden.



Formkake med banan

  • 50 gram smør
  • 2 egg
  • 1 dl brunt sukker
  • 1 moden banan
  • 2 1/2 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker,
  • 1 dl yoghurt naturell

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.



Tilsett vaniljesukker, og sikt i mel og bakepulver.

Hell yoghurt og romtemperert smør i røren.

Mos med en gaffel en godt moden banan og rør den inn i røren.



Rør forsiktig og hell røren i en smurt form, eller en form ikledd bakepapir som jeg har gjort her. Jeg har brukt en på som tar ca 1 1/2 liter.



Sett kaken midt i ovnen i ca 30 minutter, bør sjekkes innimellom så den ikke blir svidd. Jeg har etter halve steketiden lagt aluminium folie oppå kaken så toppen ikke svir seg.



Håper det smaker!

 

Ha en nydelig dag <3

 

#formkake #banankake #helg #hverdag #mat #blogg #søndag #lørdag #sommer #sol #foto

Hjemmelaget wraps

Hei alle sammen!

Så var det lørdag igjen, og i dag vil vi dele en oppskrift på hjemmelaget wraps. Disse kan  også brukes til tortillas.Det er like kjapt å lage som pannekaker, og er supert til frokost, lunsj, turmat, middag og kveldsmat. 

Visst du vil lage glutenfrie wraps  bytter du ut melet med glutenfritt mel. Disse wraps/lefsene inneholder ikke laktose og egg.

Vi har fylt de med  røkt laks, avokado, fetaost  og salat, men du må gjerne fylle de med noe annet du liker bedre. Dette er god mat for liten og for stor!

 

 
 

Wraps

(10 stk)

  • 150 gram fint hvetemel
  • 150 gram byggmel
  • 1 dl rapsolje
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts sukker
  • ca 6 dl vann


Varm stekepannen på nest høyeste temperatur  og hell litt røre på stekepannen.

Stek wrapsene på samme måte som du steker pannekaker, pass på at  wrapsene ikke blir for tykke.

Stekes ca  2 minutter på hver side.



Legg wraps oppå hverandre så de blir mykere.

Fyll til wraps:

Du trenger:

  • 2 stk avokadoer
  • salt
  • pepper
  • 1 ss saft av sitron
  • 3 ss olivenolje

Start med å dele og ta av skall på to avokadoer og tilsett litt sitronsaft og et lett dryss av salt og pepper og litt olivenolje og mos med en gaffel.

 


Du trenger:

  • 200 gram fetaost
  • oregano
  • pepper
  • 3 ss olivenolje

Dryss litt oregano, pepper og olivenolje på fetaosten og mos det hele.

Fyll:

  • 20 stk cherry tomater
  • ca 500 gram røkt laks
  • 1 stk hjertesalat
  • 1/2 rødløk 

Skjær cherry tomater i to, og skjær eller bruk hele blader av hjertesalaten som også er fint. Skjær en rødløk i skiver.

Legg wraps på feks  et fat og smør først med avokado, så legger du tomat, salat, rødløk og lakseskiver utover og rull sammen.






 

 

Håper det smaker!

#wraps #mat #frokost #lunsj #middag #kveldsmat #hverdag #kos #lørdag #helg #blogg #sunt #røktlaks #sommer #sol #foto

Proteinrik kikertsalat

Hei alle sammen!

I går kveld laget Sandro en kjempegod salat som jeg bare må dele med dere. Denne salaten passer like godt til både lunsj, middag og kveldsmat.

 

 
Her kommer oppskriften:

Proteinrik kikertsalat:

380 gram kikerter 1 boks tunfisk  (85 gram) med sitron og pepper 1 pose felt salat olivenolje salt

Bland alt sammen og smak til med salt og olivenolje. Da er det klart for å nytes:)

Håper det smaker!

 

 


#salat #kikerter #mat #blogg #hverdag #sommer #helg 

Sommer

Sommer i Bergen

"Eg vil til Bergen,

vil til Bergen med det samme!

Der har vi det som fisken i vannet!

Vått og kaldt,

og Breiflabb overalt!!"

Det er ikke så mye som minner om sommer akkurat nå. Når en skal ut er det på med ulltrøye, vinterjakke, skjerf og lue/ pannebånd. Men da jeg tok med meg kameraet på en liten tur oppdaget jeg at rosene og jordbærene har begynt å blomstre, det er jo grønt og fint ute selv om det er så det er kaldt og vått,  og  mye fint å ta bilder av :)

Ha en fin fredag!

 

 













#sommer #sol #foto #bilde #natur #fredag

♥Riccioli alla greca

Hei alle sammen!

Dagens middagtips er en matrett som er inspirert av Italia og Hellas; vi lager Riccioli alla Greca.

Riccioli betyr krøllete, og det er akkurat det denne pastaen er.

Visst du ikke har tid eller lyst til å lage pasta selv kan en kjøpe for eksempel  fusilli på butikken.

Pastaen inneholder ikke egg så den kan du lagre når de er tørre ved å oppbevare på  glass med lokk. Vi oppbevarer på rengjorte syltetøyglass.  

Visst du ikke vil bruke all pastadeigen, så kan du ha plastfolie rundt pastaen og den kan da enten fryses og senere tines i rom temperatur, eller den kan ligge i kjøleskap i maks 3 dager.

Denne retten koster ca. 60 kr.

 

 



Riccioli alla greca

(4 porsjoner)

Italiensk Pasta Riccioli:

  • 150 gram fint mel
  • 50 gram fibra mel
  • ca 1 dl vann 
  • 1 ss olivenolje

Ha mel i en bolle og tilsett litt og litt vann og olivenolje. Deigen skal være glatt og god å jobbe med, blir den for våt må du tilsette mer mel og blir den for tørr har du mer vann i deigen.

Rull tynne pølser, et tips er å ha litt vann på fingertuppene  da går det lettere å rulle.



Del pølsene du har rullet i ca 2 cm lange deler. og legg en grill pinne, eventuelt en strikkepinne på skrå over pastastrimmlen og rull over så den tvinner seg lett rundt pinnen.







Ta av pinnen og legg Riccioli på feks et kjøkkenhåndkle. 



Gresk tilbehør:  

  • ca 200 gram fetaost
  • ca 150 gram cherry tomater
  • ca 1/4 rødløk
  • ca 100 gram oliven
  • salt etter smak
  • pepper etter smak
  • olivenolje
  • oregano etter smak

 Sett vann til å koke i en kasserolle.

Når vannet koker heller du Riccioli over i det kokende vannet og lar det koke i ca 5 minutter.



Del cherrytomater i fire deler, skjær i terninger fetaost, skjær  i skiver en rødløk og del oliven i ringer.   Smak til med salt, pepper, oregano og olivenolje. 







Når Riccioli er ferdig kokt heller du vannet ut og heller pastaen over i en serverings skål og bland  det sammen med løk, tomater etc.



Pynt gjerne med noen blader basilikum.

Da er maten klar til servering!



Håper det smaker!

 

 #pasta #feta #mat #blogg #hverdag #sommer #torsdag #sol #middag

Solskinn smoothie

Hei alle sammen!

Siden været er så grått og trist i Bergen idag laget jeg meg med en solgul smoothie.  Denne smoothien er mettende og god  til både frokost og som mellommåltid.

Ha en fin dag:))





Solskinn smoothie

(1 glass)

  • 1 mango
  • 1 banan
  • 1 ss havregryn
  • ca 1 glass med appelsinjuice
  • noen dråper med lime (kan sløyfes) 



Skrell banan og skjær i mindre deler.

Fjern skall og sten fra mangoen  og skjær i mindre deler.

Ha alt i en blender og miks.

Tilsett havregryn.

Ha i noen dråper lime visst ønskelig.

Hell  litt og litt appelsinjuice til ønskelig konsistens.




Håper det smaker!

#smoothie #sommer #sol #hverdag #onsdag #mat #drikke #blogg

Ertesuppe med knust spagetti

Hei alle sammen!

Dagens middagtips er ertesuppe med knust spagetti.  Erter er mettende, smaker godt og inneholder viktige næringstoffer  som protein og fiber, i tillegg er erter god kilde til vitamin A, C, K, B1, folat, mangan, fosfor, sink og jern. Grønne erter er altså topp for helsen!  Denne retten koster ca 50 kr å lage.



Ertesuppe med knust spagetti

(4 porsjoner)

  • 250 gram spagetti
  • 400 gram erter
  • 4 egg
  • 2 sjalottløk
  • 1 1/2 grønnsaksbuljongterning
  • 1,5 liter vann
  • salt
  • pepper
  • olivenolje
  • parmesanost

 
Stek løk skjært i skiver med olivenolje i en kasserolle.  

Tilsett vannet  med buljongterning og kok det opp.



Tilsett ertene.



Knekk spagettien med hendene opp i små deler slik at spagettien blir ca 2 cm lange.



Hell de over i det kokende vannet og la de koke  ca 2 minutter før du tilsetter eggene.

Nå kan du ha eggene oppi vannet. Slipp eggene uten skall  oppi det kokende vannet.

Ikke rør i eggene,  la de koke til spagettien er ferdig (ca 5 minutter til). 





Når spagettien er ferdig (totalt ca 7 minutter koketid på spagetti) er det klart for servering!

Smak til med litt olivenolje, salt, pepper og raspet  parmesanost.

Spis og nyt!



 

Håper det smaker!

 

#ertesuppe #spagetti #suppe #mat #blogg #hverdag #sommer #foto #tirsdag 

Orientalsk stekt ris

Hei alle sammen!

Håper dere har hatt en fin helg og nå er klare for en ny uke.

Dagens middagtips er orientalsk stekt ris.  Denne retten er rask å lage og den er ganske billig, koster ca 50 kr å lage å lage selv.  Visst du ikke trenger å lage middag til 4, kan du lett halvere alt ettersom hvor mange som skal spise. 

Håper dere liker dette! Ha en fin dag :)

 


 

Riso cantonese/ Orientalsk stekt ris

(4 porsjoner)

  • 180 gram langkornet ris eller basmati ris
  • 3,5 dl vann
  • 200 gram smårettskinke
  • 4 ss sesamolje
  • 100 gram erter
  • 1 stk purreløk, kun den hvite delen
  • 4 egg
  • salt
  • pepper

Tilbehør: soyasaus

 

Start med å koke ris og vann i en kasserolle.

Skjær purren i skiver, og stek den i en stekepanne eller du kan wokke den sammen med 4 ss sesamolje, erter og smårettskinke.

Ha 4 egg i en skål og visp sammen med salt og pepper etter smak og hell blandingen over i en annen stekepanne og stek på samme måte som når du lager eggerøre.



Bland så risen inn i eggerøren og tilslutt  skinken, erter og purren.



Soyasaus er godt som tilbehør. 



Håper det smaker!

God appetit!

 

 

#ris #egg #smårettskinke #orientalsk #rask #sunt #hverdag #mat #foto #sommer #blogg

Lavkarbo Lasagne

God søndag!

Idag legger vi ut en oppskrift på lavkarbo Lasagne. Vi har erstattet lasagneplatene med aubergine. Ellers lager vi Lasagne som vanlig. Dette blir et sunt og godt måltid som smaker kjempegodt. Denne retten koster ca 75 kr å lage.

Ha en super søndag!



 



Lasagne plater

(ca 6 porsjoner)

  • 2 stk aubergine
  • salt
  • pepper
  • olivenolje

Skrell auberginene og skjær skiver på langs. De må ikke bli for tykke. Legg de i en bolle med litt vann  etterhvert som du skjærer de i skiver for å unngå at de blir brune. 



Hell ut vannet og la  vannet renne litt av auberginene på et tørkepapir før du legger de utover et stekebrett med bakepapir. Smør de med olivenolje og hell litt salt og pepper over.



Sett de i ovnen på 200 grader i ca 12 minutter.  

Lag Lasagne som vanlig:

 Tomatsaus med kjøttdeig

  •  olivenolje
  • Sjalott løk
  • 150 gram tomatpure
  • 4,5 dl vann
  • i gulrot
  • 1-2 stenger selleri
  • 500 gram kjøttdeig
  • tilsett salt, pepper og sukker etter smak
  •  Laurbærblad

Ta litt olivenolje på stekepannen og start med å  surre løk til den er myk. Del opp i tynne skiver gulrot og selleri og legg det oppi stekepannen  som stekes lett så tilsetter du kjøttdeigen og stek den til gjennomstekt. tilsett salt, pepper og et laurbærblad.

 Så blander du tomatpure og vann i kjøttdeigen og tilsetter litt sukker etter smak.

 Hvit saus / Besciamelle

  • 6 dl  soyamelk / melk
  • 3 ss fint speltmel /hvetemel
  • 1/2 muskatnøtt
  • 50 gram smør
  • 1/2 dl olivenolje
  • Pepper 
  • Salt
  • Hvitost  

Smelte smør i en kasserolle. 

Bland inn olivenolje når smøret er smeltet.

Ta bort kasserollen  fra platen og tilsett 3 ss spelt mel og visp dette sammen til en tykk krem.

Hell melk langsomt mens du rører.

Raspe en halv muskatnøtt og ha dette oppi den hvitesausen.

Tilsett pepper og salt etter smak. Sett kasserollen tilbake på kokeplaten og kok opp mens du rører.  

 Når det begynner å koke kan du sette sausen tilsides.

Finn en stor ildfast form som er passe til lasagne og sett stekeovnen på 200 grader.

Legg tomatsausen først i bunnen på formen, så  aubergine, kjøttdeig, ost og hvitsaus på toppen. Du kan legge 3 lag og avslutter med den hvite sausen. 





Sett i ovnen til steking i ca 10 minutter til osten er smeltet..



Server gjerne med en tomatsalat til.

 Håper det smaker!

 

 #Lasagne #mat #blogg #hverdag #helg #søndag #foto

Sommerfrisk smoothie

Hei alle sammen!
Idag vil vi dele med dere en oppskrift på en frisk og mettende smoothie.  Her i Bergen har sommeren kommet og gått iløpet av helgen, idag er det høst vær igjen.  Da er det deilig å lage en smoothie å kose seg med. Smoothie passer bra både til frokost, lunsj og som mellommåltid. Denne smoothien inneholder også havregryn som gjør den ekstra mettende.



Sommerfrisk smoothie
(2 glass)
  • en håndfull med jordbær
  • en håndfull med bringebær
  • en håndfull med bjørnebær (frosne)
  • 2 fersken uten sten
  • ca 1 glass med mandelmelk/ soyamelk / melk/ kokosmelk. (Hjemmelaget mandelmelk finner du oppskrift på her:  http://spisogspar.blogg.no/1432727976_mandelmelk_hjemmelage.html )
  • ca 2 ss havregryn
  • eventuelt litt honning

Husk å fjerne stene fra fersken, vask bær og frukt og ha det oppi en blender sammen med havregryn og ca et lite glass med melk.



Miks alt og tilsett melk og eventuelt honning til ønsket konsistens og smak.



Da er den klar til å nytes!

 

Håper det smaker!

#smoothie #drikke #frokost #lunsj #mat #blogg #hverdag #foto #søndag #helg

Hjemmelaget fersken syltetøy

Hei alle sammen!

For noen dager siden laget  jeg et nydelig syltetøy av fersken. Hjemmelaget syltetøy smaker så utrolig godt! Og det beste av alt er at det er veldig enkelt å lage også.  Det minte meg mye om min mormors syltetøy som hun pleide å lage, bare hun pleide å lage med aprikoser.

Det er mye penger å spare på å lage syltetøyet selv. Holdbarheten er kortere med hjemmelaget syltetøy (pga ingen kunstige tilsetningsstoffer) så det er en fordel å ikke lage for mye, men smaken er mye bedre enn kjøpe- syltetøyet, og det er helt naturlig, inneholder ingen  fargestoffer og helt fri for  E-stoffer som er i syltetøyet kjøpt på butikk.

Her finner du også andre oppskrifter på syltetøy:  http://spisogspar.blogg.no/1432140797_hjemmelaget_eplesylte.html

God helg!

Smaker kjempegodt på hjemmelaget scones! Sjekk oppskrift her:  http://spisogspar.blogg.no/1432974785_proteinrike_banan_sco.html



Fersken syltetøy

(nok til en liten skål)

  • 4 fersken
  • 100 gram sukker 

Start med å skrelle skallet av  ferskene og fjern stenene, så skjærer du de i  mindre deler. Legg de i en liten kasserolle sammen med sukker og kok opp under omrøring.   Ferskene blir mer og mer oppløste jo lenger de koker. Du kan også bruke en mikser visst du vil ha finere syltetøy uten klumper.







Det er ferdig når du har oppnådd ønsket tykkelse. 

Håper det smaker!

#syltetøy #sommer #mat #blogg #foto #hverdag

Grov speltpizza med grønnkål og egg

Hei alle sammen!

Så er det helg igjen, og siden pizza er en av mine favoritter blir det nettopp en pizza oppskrift vi deler idag.

Håper dere liker oppskriften!

God helg!

 

Grov speltpizza med grønnkål og egg



Pizzabunn

(1 stor pizza)

  • 6 dl fint speltmel
  • 3 dl sammalt speltmel
  • 1/2 pose tørrgjær
  • ca 2-3 dl lunkent vann
  • 1/2 ts råsukker
  • 1 ts salt

Tomatsaus

  • ca 2 ss tomatpure
  • ca 1 ts råsukker
  • ca 1 ts salt
  • ca 1/2 ts pepper
  • litt  (ca 1/2 -1 dl) vann
  • smak til med oregano

Topping:

  • ca 250 gram revet hvitost
  • 1 sjalottløk i skiver
  • 1 hardkokt egg
  • 180 gram grønnkål 

Start med å lage bunnen. Bland det tørre med det våte i en bolle  og elt deigen godt til en god og smidig deig. La stå til heving på et lunt sted med kjøkkenhåndkle over i ca 30 minutter.

Mens deigen heves kan du steke grønnkålen i en panne med ca 2-3 ss vann,  1/2 ts salt og 1/2 ts pepper. Småkok under lokk. Rør om av og til.



Kok et egg til det blir hardkokt (ca 10 minutter).

Riv hvitost på et rivjern.

Bland i en liten  bolle alle ingrediensene sammen til tomatsausen. Smak til med salt, pepper og oregano.

Når deigen er ferdig hevet kjevler du ut  deigen i ønsket form, og legger den på en stekeplate med bakepapir.



Smør tomatsausen over.

Legg osten utover.

Spre  egg, løk og grønnkål utover pizzaen.



Sett pizzaen i stekeovnen på 220 grader i ca 15 minutter.

Da er pizzaen klar for å nytes!





Håper det smaker!

 

#pizza #middag #mat #blogg #helg #hverdag #fredag #foto 

Grove vegetar pizzasnurrer fylt med spinat og ost

Hei alle sammen!

Idag vil vi dele med dere en oppskrift på pizzasnurrer. Pizzasnurrer er enkelt å lage og praktisk å ta med seg som lunsj, turmat eller til for eksempel  sommerfesten  på jobben eller barnehagen.  Vi har laget grove vegetar pizzasnurrer med spinatblader og ost, men du kan ha i det du måtte ønske. 

Denne oppskriften holder til ca 24 pizzasnurrer. Blir det for mye kan de fryses ned etter de er avkjølt,  og når du har lyst på er det bare å tine de på kjøkkenbenken først, og så varme de i ca 5 minutter på 200 grader varmluft i stekeovnen.

Grove pizzasnurrer fylt med spinat og ost

(ca 24 stk)

Deig:

  • 6 dl fint speltmel
  • 2 dl fibramel
  • ca 3 dl lunkent vann
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts råsukker

Tomatsaus:

  • ca 2 ss tomatpure
  • ca 1 ts råsukker
  • ca 1 ts salt
  • ca 1/2 ts pepper
  • litt  (ca 1/2 -1 dl) vann
  • smak til med oregano

Fyll:

  • ca 250 gram revet hvitost
  • spinatblader

 

Bland mel, gjær, salt, sukker og lunkent vann i en bolle  til en deig. Jobb godt med den og sett den på et lunt sted ca 45 minutter for heving med et kjøkkenhåndkle over.

Lag tomatsausen med alle ingrediensene og smak til med salt, sukker, pepper og krydder du måtte ønske.

Riv hvitosten.

Når deigen er ferdig hevet  drysser du mel utover bordet og kjevler ut  to firkanter.



Smør utover tomatsausen og dryss osten utover og legg spinatbladene oppå.



Rull sammen til en lang "pølse" og skjær i stykker ca 2 cm bredde på hver pizzasnurr.

Legg utover på stekebrett ikledd bakepair og dryss gjerne ost på toppen av pizzasnurrene.



Stekes midt  i ovnen i ca 10- 15 minutter på 220 grader.



Håper det smaker!

 

#pizzasnurr #spinat #ost #hverdag #mat #blogg #foto #helse #helg #sommer

Røde linser og makaroni i tomatsaus

God tirsdag!

Håper dagen har vært fin så langt.

Idag deler vi med dere en rask, sunn, god og billig middag,  husets fastfood: røde linser og makaroni  i tomatsaus.

Denne retten koster ca 45 kr å lage.

 

 



Røde linser og makaroni i tomatsaus

(4 porsjoner)

  • 250 gram røde linser
  • 2 sjalottløk
  • 1 hvitløkfedd
  • 1 gulrot
  • olivenolje
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 2 1/2 ss tomatpure
  • paremsanost, revet
  • ca 6 dl vann
  • 2  stk laurbærblader
  • makaroni.

 Skjær sjalottløk i skiver  og et  hvitløkfedd og stek i stekepanne med 1 ss olivenolje.

Skyll linsene gjerne i en sil og la vannet dryppe litt av de før du heller de over i stekepannen.

Tilsett salt og pepper etter smak.

Hell litt  vann over linsene sammen med en buljongterning. Ha i tomatpure og rør  godt.



Tilsett litt og litt vann om gangen.

Legg to laurbærblader oppi.

La linsene koke i totalt ca 30 minutter.

Kok opp vann i en kasserolle og hell oppi makaroni og kok etter anvisningen på pakken.

Når makaronien er ferdig kokt heller du vannet av og blander inn makaronien i  de røde linsene.

 



Avslutt med et dryss av parmesanost før servering!



Håper det smaker.

 

#rødelinser #middag #mat #blogg #foto #hverdag #tirsdag 

Sommer smoothie

Hei alle sammen!

Ny uke og ny måned! Her i Bergen starter vi juni måned med regn og vind. Dette var så deprimerende å våkne opp til at jeg måtte lage meg en smoothie stappfull av frukt og bær - en smak av sommer!

 

  Sommer smoothie

 1 neve med kirsebær   1 fersken   1 banan  1 neve blåbær 1 neve bjørnebær (frosne)  ca 1/2  (ca 125 ml) glass med mandelmelk, eller vanlig melk/ kokosmelk / soyamelk  en neve jordbær   1 ss gresk / tyrkisk yoghurt



 Fjern skallet av bananen og steinene i kirsebærene og ferskenen.  Vask frukt og bær og hiv det oppi en blender sammen med yoghurt og litt melk (prøv deg litt frem).  Miks og nyt!

Smaker kjempegodt og jeg kjenner humøret er mye bedre nå:))

 

 Ha en strålende dag!

 

 

#sommer #juni #smoothie #mat #blogg #hverdag #drikke #frukt #bær #foto #mandag

myTaste.no