hits

juni 2017

Bananis med bare to ingredientser- kjempegodt på varme sommerdager!

Hei!

Alt du trenger til denne bananis oppskriften er to bananer og vann. Visst du vil ha mer smak på isen kan du bruke kokosmelk som gir den en mer tropisk smak og toppe den med peanutter og grovhakket sjokolade, eller det du måtte ønske! Dette smaker helt nydelig på varme sommerdager, og det beste av alt: bananis kan nytes med god samvittighet <3   Når du skal fryse bananer må du ta av skallet først og skjær gjerne bananen opp i mindre deler. 

Ønsker dere en superfin dag!
 

Bananis

(1 stor porsjon)

2 bananer (fryst i minst 3-4 timer)

2 ss vann eller kokosmelk

 

Start med å skjære de frosne bananene i mindre deler og la de tine ca 30 minutter før du har de i blenderen med 2 ss vann eller kokosmelk. Når bananene er ferdig moste er de klar for servering. 

Tips: Bananis smaker nydelig med peanutter og grovhakket sjokolade. Pynt gjerne med sitronmelisse og friske  bær også. 

Visst du vil ha bananisen søtere på smak kan du bruke flytende akasie honning eller sukrin gold. 

Håper det smaker! 

 

#spisogspar #blogg #blogglisten #bananis #sunt #godt #helse #livsstil #mat #side2 #sol #mai #mamma #mammablogg #kosthold #Norge  #juni #mat #is #hjemmelaget #oppskrift #banan #helse #matglede

Sommer-mat tips!

Hei!

Reker er en slager om sommeren og spesielt godt på varme sommerdager!  For å få rekemåltidet litt sunnere har vi byttet ut loffen med avokado. Så  her er dagens mat tips: avokado fylt med reker, paprika, agurk, majones og litt saft av en sitron. Dette smakte virkelig friskt og godt, og er i tillegg et  sunt måltid hvor du får i deg  sunt fett og vitaminene E, B og C fra avokadoen, og fra rekene  får du  B 12 og vitaminene A, D og E. Reker inneholder en del kolesterol så en skal ikke  spise for mye av reker, men sammen med avokado som i tillegg er kolesterolsenkende er jo dette er perfekt måltid! 

 
 

Avokado fylt med reker

( 1  porsjon)

1  moden avokado

Ca 2 håndfuller med reker

Litt paprika etter smak

Majones etter smak

Et par skiver med agurk

Saft av sitron

Dill til pynt

 

Start med å skylle og tørke  avokadoen. Del den så i to og fjern steinen. 

Hell ferdig pillete reker i en skål og bland med finhakket paprika, agurk og majones. 

Legg dette oppi  hulrommene på den delte avokadoen. Skvis litt sitronsaft over. Pynt gjerne med noen reker og dill på toppen.

Server og nyt!

 


 

#reker #mat #blogg #hverdag #helg #fredag #sol #sommer #ferie #trening #helse #mammablogg #mamma  #matglede #helse #tips #oppskrift #reker #avokado #hverdag #helg

Bruschetta - the sicilian way

 Bruschetta er deilig mat, og passer perfekt  på varme sommerdager.  Bruschetta er en forrett i Italia, men er også perfekt til  lunsj, raskt og enkelt å lage, og trenger ikke koste så mye heller. Dette er en typisk Siciliansk oppskrift.

Bruschetta

ca 12 stk  skiver med godt brød (kommer ann på størrelsen), vi har  her brukt baguette.

2 tomater

1/2 rødløk

litt basilikum

olivenolje

salt

pepper

1 fedd hvitløk

 

Riste eller steke  brød i ovnen (150 grader) / stekepannen.

Finhakk tomater og løk. Tilsett litt revet  fersk basilikum og ca 4 ss olivenolje.  Del en hvitløk i to eller press med hvitløkspresse, og rør den inn i blandingen.  

Når brødet er klart  /skal være litt crispy) legger du tomat blandingen oppå (fjerne hvitløken visst du har delt den i to).  

Strø litt salt og pepper over og hell litt olivenolje over tilslutt.

Da er det klart for servering!

 

#spisogspar #matglede #helse #tips #sommer #oppskrift #italia #mat #bruschetta #hverdag #mamma #ferie #feriemat #måltid Bilde #lunsj   

 

 

Deilig tilbehør til hotdogs

Hei!

Hotdogs er enkelt og godt på varme sommerdager, og her kommer et tips til en sunn, kjempegod og smakfull topping til hotdogs som anbefales å prøve! Istedet for vanlige pølsebrød hadde vi baguetter som er mer mettende og smaker mye bedre enn pølsebrød, synes jeg da ;) 

Sunn topping til hotdogs

(6 porsjoner)

 

1 avokado skjært i terninger 

1 stor tomat skjært i terninger

1 rødløk, finhakket

 en liten neve bladpersille, finhakket

litt Himalaya salt

1 ss edikk

ca 2 ss olivenolje

 

Bland sammen og server!

Håper det smaker!

 

Klem

-Katrine og Sandro-

 ♥
 

 

#spisogspar #blogg #mat #matglede #mamma #hverdag #onsdag #helse #kosthold #Norge #sommer #foto #hotdog #salat #helg #salat #hverdag #matglede #trening 

Oppskrift på min favoritt is-kaffe!

Hei!

Is-kaffe kan være godt på varme dager. Jeg er igrunnen veldig glad i is-kaffe, heldigvis får jeg si, da kaffen jeg lager stort sett blir ganske så kald innen jeg får tid til å drikke den, haha!

Oppskriften på min favoritt is-kaffe finner du under bildet :) 

Without Coffee there would be chaos and darkness. // Was wäre der Alltag ohne Kaffee? #enjoysiemens

(bilde fra pinterest)

 

Recipe for  iced coffee

Have (a) kid (s)

make a coffee

forget you made coffee

drink it cold anyway

 

💗💗💗

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #iskaffe #ice-coffee 

Tips til sunne, gode og billige middager: ukemeny 26/ 2017

Hei!

Ny uke er like rundt hjørnet og mange begynner på ferie nå, og her kommer mine forslag til en variert middag-uke til en billig penge. Et tips som du kan spare mye penger på er å følge med i kundeaviser og reklame/nettsider og se hva som er billig i den enkelte butikk, det kan være stor forskjell på varer fra butikk til butikk. 

Håper dere finner noe dere liker!

 

Ukemeny 26/  2017

 

Mandag

Grønnkål med quinoa

Tirsdag

Fiskekaker i hjemmelagde pitabrødOnsdag

Gryte med rotgrønnsaker og kjøtt

Torsdag

Fiskegryte med grønnsakerFredag

Hjemmelagde kyllingnuggetsLørdag

Hjemmelagde vårrullerSøndag

Bacalao

 

Kose-mat tips:

Frukt-is
Håper det smaker!

Ha en flott uke!

 

#ukemeny #blogg #mat #middag #hverdag #søndag #matblogg #helse #matglede #kosthold #mamma #mammablogg #spare  #tips #oppskrift #matfrabunnen #middag

Den du drømmer om i natt skal du gifte deg med!

Hei!

Dere har kanskje hørt om dette før eller lest Barna i Bakkebygrenda av Astrid Lindgren som plukker 7 sorter blomster og legger det under hodeputen for så å drømme om den de skal gifte seg med. Husker ikke helt hvordan det gikk med de, men jeg husker at jeg og venninnene mine prøvde det samme, haha, uten hell! 


  

Ha en fin St. Hans feiring!

 

 

 

#spisogspar #St.Hans #blomster #drømmetyding #drømmer #midnatt #sommernatt #hverdag #helg #sommer

Oppskrift på rømmegrøt /rømmegrøt light og en lavkarbo variant

God fredag!

Rømmegrøt er tradisjon hos mange å spise på St.Hans, og jeg synes det hører med til feiringen. Ingenting er som rømmegrøt med smør, rosiner, sukker og kanel og gjerne litt spekemat til også. Jeg har siste tiden laget en litt lettere variant av rømmegrøten og da bytter jeg ut rømmen med gresk yoghurt, jeg synes det blir veldig godt og  det er enkelt å lage også.

Her kommer flere varianter av rømmegrøten:

 

 Rømmegrøt (klassisk)

(4 porsjoner)

 

2 beger med seterrømme

ca 2 dl hvetemel

5 dl melk

1/2 ts salt

sukker

kanel

spekemat

rosiner (om ønskelig)

 

Kok opp rømmen mens du rører, kok i ca 2 minutter, da kan du tilsette halvparten av melet mens du visper.

 Det vil nå piple frem smør og det kan du lett fjerne med en spiseskje og legge i en skål (kan brukes igjen når du serverer grøten)

Dryss i resten av melet og visp godt.

Spe med melk mens du rører til grøten er passe tykk

smak til med salt mot slutten av koketiden.

Server med det smeltede smøret, sukker, kanel og spekemat.

Annet som også er godt på rømmegrøten er rosiner, finhakkede mandler og nøtter, tranebær og finhakkede aprikoser for å nevne noe.

Her kommer også en lavkarbo versjon av rømmegrøt som også smaker godt.

 

 Lavkarbo rømmegrøt

(4 porsjoner)

 

2 ss meierismør

4 beger seterrømme

spe med litt kremfløte eller melk

ca 4-6  ts Johannesbrødkjernemel (røres ut i ca 1/2 dl kaldt vann)

1 ts salt

sukrin+

kanel 

spekemat

 

Smelt smøret i en kjele og visp inn  rømme.

Ha i litt  fløte eller melk og la dette koke opp og tilsett etterhvert johannesbrødkjernemel blandet ut i litt kaldt vann ( 1/2 dl vann) for å jevne grøten visp godt for å unngå klumper.

Tilsett litt salt  og sukrin + etter smak.

Blir grøten for tykk kan du spe med litt melk eller fløte.

Server med spekekjøtt, sukrin +, kanel og gjerne rosiner.

 

Håper det smaker!

 

 

#rømmegrøt #lavkarbo #mat #helg #spekemat #mat #blogg #oppskrift #tips #St.Hans #feiring #hverdag #helg #sommer #midtsommernatt

St. Hans feiring på gresk vis

Hei!

Så var det St.Hans og skoleferien har begynt. Her i Bergen er det lite som minner om sommer egentlig, en har skikkelig høst-følelese når en går ute i sur vind og regn i bøtter pg spann.

I fjor var vi i Hellas på denne tiden og for første gang så vi hvordan grekerne feiret St Hans ute i gatene i Hellas, det ble spilt  gresk musikk, det var dansing og flere bål i gatene som både barn og ungdom hoppet over. Dette så ut som en risikosport for meg, men det gikk heldigvis bra. Det tok fyr i skoene til to av barna, men de ble slukket raskt!  Det var god stemning og dekket langbord med all slags retter. Dette ble en veldig koselig og annerledes St. Hans feiring. Her kan dere se bål-hopping bildene fra sist St. Hans feiring.Legger også med bilde  slik vi i Norge feirer  St. Hans. Dette bålet er nesten helt brent ned. 

 

Ha en flott St. Hans!

 

#spisogspar #blogg #helg #fredag #St.Hans #bilde #foto #ferie #mamma #familie #helse #matglede #regn #Bergen #hverdag #helg #Hellas 

Første reise med diabetes på slep

God morgen!

Nå gleder jeg meg bare til sommerferie, i år er jeg ganske sliten, egentlig litt for sliten til å reise på ferie føles det ut akkurat nå. Det å være mamma til en med diabetes tar virkelig på, psykisk og fysisk. Man får aldri helt fri hverken når hun er på skolen (da jeg blir oppringt ca hver time, etter mitt ønske, altså!) eller om natten. Og det tærer på kreftene og hukommelsen  ikke minst, jeg har jo rene gullfisk hukommelsen nå, haha! Min mann er også svært sliten, selv om jeg er hjemme nå og tar meg av hjem og familie så har han nå tilsammen 3 jobber: gartner, kokk (100%) og tatovør. Vi skal snart reise til Hellas, her i Bergen er det både vått og kaldt så nå ser jeg frem til sol og varme! Det krever en del planlegging før en skal reise når en skal ha medisiner med ombord på flyet. Så disse dagene vil gå til å fikse alt som er nødvendig til reisen.  Etter at diabetes flyttet inn til oss og nekter å dra igjen (tro meg jeg har prøvd å jage "han" ut av huset flere ganger!!!!) så må vi bare godta at diabetes har kommet for å bli og prøve å gjøre det beste av det! Diabetes er en ganske så krevende gjest som du bare ikke kan late som ikke er der, "han" krever nemlig hele tiden oppmerksomhet dag som natt. 

 

Idag er minsten min hjemme fra barnehagen, har har noe som heter periodisk feber, som gjør at han har feber ca 1 uke hver måned, slik har det vært siden han var baby, og i natt begynte han å bli syk - igjen! Så det er nok å gjøre på med to syke barn, for å si det sånn ;)

Ja dette ble visst enda et "klagete dia-innlegg"

-

Ha en fin dag!

💗

 

 

 

#spisogspar #blogg #diabetes #reise #Hellas #hverdag #torsdag #syk #mamma #sommer #juni #diamamma 

DIY: glassbrikker- enklere blir det ikke!

Hei!

Små brikker til å sette glass på er veldig greit å ha for å unngå å sette merker på bordet, og jeg hadde så lyst på noen som passer til årstiden vi er inne i nå - sommer og sol!!!! (Æh, hvor er egentlig solen....?) Selv om det ikke er så mye sol utendørs så kan en jo ha det fint og sommerlig inne  ;)

For noen dager siden laget jeg og min datter disse søte og praktiske glassbrikkene. De er utrolig lette å lage selv, du trenger bare Hama-perler i ønsket farge,  en rund form til Hama-perler, bakepapir og et strykejern. Slik gjør du:

Perle det ønskete mønsteret på formen, legg bakepapiret oppå og stryk forsiktig med forvarmet strykejern. 

Et voila: du har en hjemmelaget brikke til å sette glass på!Ha en fin dag!

Klem

- Katrine -
 

 

 

 

#spisogspar #DIY #tips #hama #hamaperler #drikkebrikke #lageselv #hjemmelaget #oppskrift #mamma #familie #sommer #sol #glass #bilde #foto

Kjøttfri middags tips.

Hei!

En dag i uken kan det være både sunt og miljøvennlig å droppe kjøttet og spise en vegetarmiddag som denne  vegetarsuppen av blant annet søtpotet og sellerirot toppet med spinatblader og bokhvete. Bokhvete er rikt på mineraler og antioksidanter og omtales som supermat. Dette er et kjempegodt måltid som kan spises med god samvittighet! 

 

Vegetarsuppe toppet med spinatblader og bokhvete

(4 porsjoner)

 

ca 100 gram sellerirot

ca 300 gram søtpotet

2 sjalottløk

1/2 brokkoli

1 liter vann

2 stk grønnsaksbuljong terninger

3 ss olivenolje

pepper

salt

spinatblader

ca 150 gram bokhvete

Stavmikser

 

Skrell  søtpotet og sellerirot og skjær i terninger.

Skjær i skiver to sjalottløk og skjær en brokkoli opp i mindre deler. 

Ha alt i en gryte sammen med vann og buljongterninger.

Sett til å småkoke i ca 20 - 25 minutter.

Bruk en stavmikser til å mose alt sammen.

Smak til med salt, pepper og olivenolje.

La det stå å godgjøre seg på laveste temperatur mens du vasker og finhakker spinatblader og tilsetter salt, pepper og olivenolje. Dette kan du ha i en egen  skål.

Hell 150 gram bokhvete og ca dobbelt så mye vann  i en kasserolle sammen med litt salt. Kok bokhveten på  samme måte som ris, eller følg anvisningen på pakken. La dette koke til vannet har kokt inn

(ca 15 minutter)

Da er det klart for servering!

Håper det smaker! 

 

 


 

#supermat #sunt #helse #livsstil #middag #vegetarsuppe #spisogspar #suppe #kjøttfri #mamma #mammablogg #helg #hverdag #juni #sommer #ferie #matglede #helse #tips #oppskrift #tirsdag

Lett som en pett: fisk og stekte grønnsaker

Hei!

Dagens middagtips er utrolig lett å lage og krever ikke så mange innkjøp av  ingredienser ihvertfall ikke visst du kjøper en pose med Coop sine frosne grillede grønnsaker som jeg synes smaker kjempegodt sammen med stekt fisk!  Dette er en enkel og god rett som ikke krever mye tid å tilberede.

Stekt sei og grillede grønnsaker 

(4 mediumstore porsjoner)

ca 410 gram Sei  uten skinn og ben (kan gjerne bruke en annen fisk som feks torsk)

1 fedd hvitløk, presset i hvitløkspresser

1/2 rødløk skjært  i skiver

ca 450 gram grønnsaker  som rød paprika, gul paprika, 1-2 fedd  presset hvitløk, squasj, aubergin, salt, pepper, grillkrydder som du steker eller griller (eller du kan kjøpe en pose med fryste grillede grønnsaker fra Coop)

 

Slik gjør du:

Tin fisken og del i 4 like store deler.

Varm en stekepanne og ha litt smør eller olivenolje i den. Surr løk og hvitløk i smøret eller oljen.  Stek fisken på begge sider, strø litt salt over og gjerne litt persille. 

Stek i en annen stekepanne  grønnsakene.

Server fisken oppå grønnsakene. 

Håper det smaker!

 

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #mandag #matglede #helse #tips #oppskrift #middag  #coop #grilledegrønnsaker #familie #bilde #sommer #juni #hverdag 

Tips til sunne, gode og billige middager: Ukemeny 25/ 2017

Hei!

En ny uke står for døren og tenk vi er halvveis inn i juni måned! Tiden går så altfor fort!!!

 Her kommer mine tips til billige middager for den kommende uken. Det er mye penger å spare dersom en lager en ukemeny og  planlegger innkjøpene for hele uken. Følg med hvor og  hva som er billig i de forskjellige butikkene, innimellom er det gode tilbud.  

Ha en god uke!

Ukemeny 25/ 2017: middager for 4 personer.

 

MandagKremet fiskesuppe med kokosmelk

TirsdagSpinatpai
 

OnsdagTomatsuppe


TorsdagSpagetti alla carbonara

 

FredagTacokrydret ørret med salat og guacemole

 

LørdagWraps med pulled turkey, grønnsaker og guakemole

SøndagLasagne

 

Håper det smaker!

Fant du noe du likte?

 

 

 

#spisogspar #blogg #ukemeny #mamma #familieogbarn #mat #billig #spare #penger #meny #middag #tips #hverdag #helg #søndag #uke #matglede #helse #oppskrift #middagfor4

Fredags pai med smak av taco

God fredag!

Det ble jammen en pai idag også, men idag ville jeg prøve noe nytt: nemlig taco-pai!  Jeg så for meg at dette ville  bli godt, og det ble det virkelig også! Paien ble kjempegod og vi hadde deilig tilbehør som mangosalat, creme fraishe og guacemole.  Pai smaker like godt  dagen etter og er supert  i lunsj-boksen! 

Taco pai

(2 paier, 16 stykker)

 

4 dl fint hvetemel eller speltmel

3 dl havremel

250 gram smør i terninger, romtemperert

3  ss kesam, lett 

ca 1/2 ts salt

ca  4 ss kaldt vann (tilsett litt og litt vann mens du knar deigen)

 

Bland ingrediensene med hendene eller en sleiv i en bolle, og jobb med deigen til du har en glatt og fin deig.

Legg plast rundt deigen og legg den i kjøleskapet i ca 15 minutt.

Sett stekeovnen på 200 grader (varmluft, er best egnet når du steker begge paiene samtidig).

Dele deigen i to like store deler. Kjevle deigene ut til en tynn sirkel og legg de over hver sin  pai form eller kakeform. prikk  med en gaffel i bunnen og sett den midt i stekeovnen til forsteking i  10 -15 minutt.

Ta de så ut av ovnen og tilsett fyllet i pai-skjellet.

 

Fyll

ca 7 økologiske egg

ca 3 dl kesam, lett

ca 2  dl melk

ca 1 ts maldon salt

 

taco krydder

2 pakker kjøttdeig

eventuelt grønnsaker  som paprika (valgfritt)

revet hvitost , etter smak (tilslutt)

 

Stek kjøttdeig og bland inn taco krydder etter anvisning på pakken.  Ha kjøttdeigen over i paiskallene. Ha eventuelt grønnsaker  oppi også.

 Bland i en bolle egg, kesan, melk og salt sammen og hell eggeblandingen oppi pai-skjellene.

Topp paien med litt hvitost (ønsket mengde).

Sett en pai nederst i stekeovnen og den andre midt i ovnen. Bytt om etter ca 15 minutter.  Stek  på 200 grader til de begynner å bli gyllen (ca 30 minutter).

Paiene nærmer seg ferdige når eggeblandingen har stivnet og begynner å bli gyllen. Paiene  kan også fint stå i varm stekeovn (avslått) med ovnsdøren åpen for å bli enda mer crispy.

Server gjerne med  salat, taco-chips, guacemole og creme fraishe til paien.

Håper det smaker!

 

God helg!

 

 

#spinatpai #spisogspar #blogg #hverdag #mat #matglede #helse #tips #middag #lunsj #kos #hverdag #helg #tips #tacopai #taco #fredag #bilde #foto

 

 

 

 

 

Bør barn med diabetes over på lavkarbo kost? Litt synsing.....

Det er utrolig mange meninger om diabetes og kosthold. Og jeg tenker at disse meningene sikkert er godt ment og et ønske om at de med diabetes skal føle seg bedre. Noen ganger blir jeg mektig irritert over meninger og påstander folk kommer med, men når jeg får tenkt meg om vet at det er jo godt ment!  Ofte er det lavkarbo kost som er et sentralt tema her. Noen mener at lavkarbo kost vil gjøre diabetes barna - og voksne med diabetes  "friskere". Godt mulig at det har noe for seg, men det synes jeg er opp til  voksne med diabetes å avgjøre hvilken kost de vil spise. Kanskje det også er veldig individuelt om det hjelper eller ikke, folk er jo forskjellige. 

Men min mening er at barna må få lov til å spise "normal og sunn kost" med alle de karbohydrater den inneholder. De skal jo faktisk vokse og utvikle seg og da ville ikke jeg kjørt på med en diett på et barn  over lengre tid. 

Diabetes barna har allerede mer enn nok med denne sykdommen "hengende over seg", en sykdom de aldri får fri fra, så jeg ønsker ikke å stresse for mye med kostholdet i tillegg. 

Denne måneden vi er inne i nå blir det rikelig med søtsaker - nesten daglig pga sommeravslutninger og flere bursdagsbesøk i uken, og det går helt greit, min datter får spise det hun vil for vi har jo insulin som fikser blodsukkeret.... Og blodsukkeret er ikke nødvendigvis høyt hele natten pga sukkerinntaket tidligere på dagen, da er  stort sett andre årsaker som hormoner, virus eller gruer/ gleder seg veldig til noe som skjer dagen etter. 

På sykehuset da  datteren vår var innlagt med  nyoppdaget diabetes fikk vi 14 dagers kurs i kost og ernæring og det ble anbefalt både fra lege og ernæringsfysiolog et allsidig og sunt kosthold som innebærer - for å nevne noe:  brød og melk,  poteter og ris.  De hadde også fokus på at det var lov å kose seg  i  feks bursdager og lørdager osv.

Så dette rådet  følger vi. Det fungerer helt greit for oss.  Og så får andre gjøre som de vil.

💗 

💗

 

#blogg #diabetes #kosthold #matglede #helse #lavkarbo #hverdag #sommer

Spinatpai - dilla på spinat!

Hei!

Det er salg på fersk spinat denne uken hos Rema 1000, så her går det i spinat fortiden :) Igår var det spinatpannekaker, oppskrift finner du HER

Og idag er det spinatpai som jeg tror må være den beste paien jeg har smakt noensinne! 

 


 

Spinatpai med strimlet skinke

(2 paier, 16 stykker)

 

4 dl fint hvetemel eller speltmel

3 dl havremel

250 gram smør i terninger, romtemperert

3  ss kesam, lett 

ca 1/2 ts salt

ca  4 ss kaldt vann (tilsett litt og litt vann mens du knar deigen)

 

Bland ingrediensene med hendene eller en sleiv en bolle, og jobb med deigen til du har en glatt og fin deig.

Legg plast rundt deigen og legg den i kjøleskapet i ca 15 minutt.

Sett stekeovnen på 200 grader (varmluft, er best egnet når du steker begge paiene samtidig).

Dele deigen i to like store deler. Kjevle deigene ut til en tynn sirkel og legg de over hver sin  pai form eller kakeform. prikk  med en gaffel i bunnen og sett den midt i stekeovnen til forsteking i  10 -15 minutt.

Ta de så ut av ovnen og tilsett fyllet i pai-skjellet.

 

Fyll

ca 7-8  økologiske egg

ca 3 dl kesam, lett

ca 2  dl melk

ca 1 ts maldon salt

1 pose med ferske spinat blader

eventuelt grønnsaker  som paprika (valgfritt)

1 pakke strimlet skinke

revet hvitost , etter smak (tilslutt)

 

Vask spinaten og legg ca halvparten av spinatbladene  i posen  i hver pai. Bland ingrediensene sammen og hell eggeblandingen oppi pai-skjellene.

Topp paien med litt hvitost (ønsket mengde).

Sett en pai nederst i stekeovnen og den andre midt i ovnen. Bytt om etter ca 15 minutter.  Stek  på 200 grader til de begynner å bli gyllen (ca 30 minutter).

Når paiene nærmer seg ferdige og eggeblandingen har stivnet og begynner å bli gyllen, kan det være litt vann fra spinatbladene som gjør at paien er fortsatt bløt inni. Jeg stikker da hull med en gaffel på toppen og setter paien inn igjen i ovnen, etter ca 15 minutter er væsken tørket inn, eventuelt må den bare stå lengre.  

Server gjerne salat til paien.

Håper det smaker! 

 

#spinatpai #spisogspar #blogg #hverdag #mat #matglede #helse #tips #middag #lunsj #kos #onsdag #spinat #hverdag #helg 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #fitness #sunt #godt #bilde #foto #hverdag #helg #pai #paibunn #oppskrift #tips #middag #lunsj #mamma #familie #vår #sommer  #lørdag #oppskrift #matfrabunnen  #fredag #juni

 

 

 

 

Ønskereprise: spinatpannekaker

Hei!

Her kommer en ny og oppdatert versjon av spinatpannekakene etter ønske fra  ei venninne. Spinatpannekaker er sunne og smakfulle og passer både til frokost, lunsj eller til middag. De kan fylles med det du måtte ønske, her idag er de fylt med ost og salami.  Spinat i pannenkaker kan være en smart måte å  lure spinat inn i kosten på. Spinat er virkelig en supergrønnsak som er rik på blant annet  B vitamin ( Folat), A vitamin, C vitamin, K vitamin,   

Spinatpannekaker

(ca 10 middelsstore pannekaker)

 

 2-3 dl økologisk speltmel eller hvetemel

 1 dl havremel

2 -3 økologiske egg

en knivspiss maldon salt

1 ss matolje

200 gram ferske spinatblader , bruker du frossen spinat kan det være lurt å tine den først og presse mye av vannet ut av den, eventuelt bruke mindre væske i selve røren. 

ca 5 dl melk /soyamelkHa alle ingrediensene i en blender og mos alt sammen til en røre. Er røren for tynn tilsetter du litt mel eller væske visst den er for tykk. 

Stek på middelshøy varme  (gjerne med en liten klatt smør) tynne pannekaker i en stekepanne. Revner pannekakene lett kan det hjelpe med et ekstra egg i røren.

Vi hadde idag ost og salami i pannekakene da ble de mettende og gode - supert til middag.

Da er de klare for å nytes!

 

 

#spisogspar #blogg #mat #pannekaker #spinatpannekaker #mamma #matblogg #helse #livsstil #Norge #sommer #juni #matglede #helse #trening #spinat #hverdag #helg #tirsdag

 

 

Slik lages supergode og supersunne polarbrød!

Hei!

Ny uke og nye muligheter! Idag deler jeg en oppskrift på polarbrød som jeg synes smaker sååå mye bedre enn de i  som selges i butikk. Når du lager de selv slipper du  også mange skumle tilsetningsstoffer og det er jo et stort pluss, ikke sant?  Istedet for raffinert hvitt sukker (som mange omtaler som  gift for kroppen) har jeg brukt honning.  Av denne oppskriften får du ca 20 polarbrød. Polarbrødene kan fryses, og lett tines opp  på kjøkkenbenken (tines på 30 minutter) når en har lyst på.  De smaker kjempegodt og  er super matpakke mat!

Polarbrød

(ca 20 stk)

550 gram fint spelt mel (beregn litt ekstra mel til utbaking)

400 gram havremel

1/2 pose tørrgjør

2 ss honning

1 ts havsalt

ca 6 dl melk (lett varmet,  ca 30 grader)

1 dl nøytral matolje (feks soya eller rapsolje)

(Stekes på 225 grader.)

 

Start med å blande det tørre sammen.

Ha  gjæren oppi og lett varmet melk, honning og matolje, deigen skal være ganske våt.

La deigen gå i en kjøkkenmaskin i ca 10 minutter før den skal heves på et lunt sted i ca 1 time.

Del så deigen i to deler og hver deig i ca 10 mindre deler som du ruller til små boller.


 

Trykk, eller kjevle de flate, ca 1 cm tykke.  Legg de på en stekeplate ikledd bakepapir, trykk små huller i deigen med en spisepinne eller lignende, og la de etterheve i ca 15 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Stekes midt i ovnen i ca 7- 10  minutter, lurt å følge med da de ble stekte fort!

Når de er ferdige legg de på rist  for avkjøling under  et kjøkkenhåndkle så de holdes myke.

Vil du fryse de ned bør du vente til de er helt avkjølte, så kan du pakke de inn i plast og legge de i fryseren. 

Håper det smaker!


 

 #polarbrød #mat #blogg #hverdag #foto #mandag #sommer  #trening #helse #matglede #tips #søndag #hjemmelaget #oppskrift #bilde #foto #mamma #hverdag #helg 

 

Ukemeny: Middagstips for uke 24 + noen sparetips

 

Hei!

Her kommer tips til en ukemeny for den kommende uken. Noen sparetips for de av dere som ønsker å spare litt penger på mat er å planlegge en ukemeny, da kan det være lurt å se i kjøleskap, fryser og kjøkkenskap hva du allerede har av matvarer og lage en ukemeny utifra dette. Et annet tips er å sjekke hvilke butikker som har salg denne uken. Det er uansett alltid lurt å lage en handleliste og aldri handle på tom mage da handleturen kan bli dobbelt så dyr ;) 

 

Ukemeny uke 24

 

Mandag

Macaronigrateng med brokkoli og skinkeTirsdag

Taglietelle med hjemmelagete kyllingnuggets 

Onsdag

BlåskjellTorsdag

Sjømat på grillenFredag

Pytt i panneLørdag

PizzaSøndag

Shepherds pie


 

 

Ukens søte baketips:

Nektarin kake 

Fant du noe her som fristet?

 

Ønsker deg en flott uke 💗

 

 


#spisogspar #blogg #hverdag #matglede #helse #middag #oppskrift #tips #hverdag #helg #spare #mat #sommer #bilde #uke #juni #uke24

 

Nektarin kake

Hei!

Idag fikk jeg så lyst til å bake, og da jeg oppdaget at vi hadde 3  stk nektariner  på kjøkkenbenken som begynte å bli ganske så modne, fikk jeg lyst å lage en kake med nektariner! Man tar det man har, hehe!  Nektariner er jo så godt og kaken ble kjempegod med sukker og kanel på. Og jeg som tenkte vi skulle ha kaken til senere idag, vi skulle bare prøvesmake litt på den, og nå er kaken spist opp! Den er forresten kjempegod med vaniljeis til!
Nektarin kake

(kakeform: 20 dm)

110 gram smør

1 1/2 dl brunt råsukker

2 økologiske egg

2,5 dl speltmel

1 ts bakepulver

2 ss gresk yoghurt

 

Rør sammen brunt sukker og smør til en smørkrem.

Tilsett ett egg om gangen og rør godt.

Sikt speltmel og bakepulver i røren vekselvis  med yoghurten.

Rør sammen.

Hell røren i en smurt form.

Skrell og vask nektarinene og skjær skiver  rundt nektarinstenen.  Legg nektarin skivene utover kakerøren og strø over med kanel og sukker.

Stek på 175 grader midt i ovnen i ca 30- 40 minutter (dette vil variere fra ovn til ovn)

Sjekk med en kakestikke om den er ferdig. 

Server kaken med vispet krem, vaniljeis eller vaniljekesam.

Håper det smaker!

 

God lørdag!

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #kake #nektarin #nektarinkake #helg #jverdag #lørdag #bergen #sommer #juni

Litt Mat for sultne folk på farten!

Hei!

Noen ganger er litt mat akkurat det du trenger for å få opp blodsukkeret og gjenvinne energien, og jeg er så heldig å få teste ut Fjordlands store nyhet: Litt Mat. Dette  er spiseklare retter  som er gode, sunne og smakfulle og kan nytes når en er på farten. 

Utvalget av "rask mat" i dagligvarebutikkene  er  ofte av usunne eller halvsunne mellommåltider og  Litt Mat er et godt alternativ til takeaway-mat og det søte og meieribaserte som det finnes mye av i norsk dagligvare. Så denne nyheten liker jeg, og synes  det er kjempebra at Fjordland kommer med så gode og næringsrike og ikke minst praktiske alternativer!Boksene er små og lette å ha med seg. Oppi boksene finner du en gaffel og en dressing som løfter frem smakene.  Disse spiseklare vegetarianske rettene finnes det 3 varianter av:  Thai, Orient og Italia. Jeg smakte på alle i går, og likte igrunnen alle sammen, men Thai og Italia var spesielt gode synes jeg så de blir mine favoritter.   Du finner rettene i alle dagligvarebutikker, ofte sammen med Fjordland produktene, men dette varierer litt fra butikk til butikk.

Har du smakt disse?

Hvilken likte du best?

 

Sponset av Fjordland

 

#spisogspar #blogg #hverdag #matglede #lunsj #sulten #LittMat #Fjordland 

Slik lager du salte kjeks selv!

God fredag!

Så står helgen for døren og kanskje jeg kan friste deg med salte kjeks til helgekosen? Saltekjeks hører med til sene sommerkvelder hvor en kan kose seg med kjeks, ost og vin. Det er virkelig ingen heksekunst å lage slike kjeks selv. Det er ganske stive priser på salte kjeks i butikkene, ihvertfall visst du vil ha med forskjellige smaker på også. Jeg har her  prøvd meg frem med forskjellige smaker og toppinger som hvitløk og persille, sesamfrø og valmuefrø. De ble kjempegode og passer perfekt  til ost og vin kveld! 

Salte kjeks

(ca 40 kjeks)

6 dl økologisk hvetemel

ca 2 dl kaldt vann

1 ss olivenolje

1 ts  maldon salt

 

4 smaks-toppinger:

havsalt og olivenolje

2 fedd hvitløk  presses i hvitløkspresse og blandes med 1 ss olivenolje, persille og salt.

havsalt, olivenolje, og sesamfrø

havsalt, olivenolje og valmuefrø

 

Elt sammen deigen og sett den kjøleskapskaldt i plast i 20 minutter.

Kjevle deigen ut, den må være tynn (jo tynnere jo mer crispy)  og stans ut små sirkler eller kvadrater om du ønsker det.

Pensle over med litt olivenolje og dryss salt over eventuelt ha annen smaks-topping på.

Sett i forvarmet stekeovn på 200 grader  (over og under varme) nederst i ovnen  i ca 15 minutter til de  er gylne.

Avkjøl på rist så blir de mer crispy.

Håper det smaker!

 

Klem

-Katrine- 

 

 

 

#spisogspar #blogg #mat #matblogg #matglede #kjeks #hjemmelaget #helg #saltekjeks #helse #oppskrift #tips #fredag #lørdag #juni #sommer  #bilde #foto

Deilig sommermat på grillen

Hei!

Dagens middags tips er kamskjell og scampi på grillspyd stekt i stekeovnen. Dette er skikkelig sommer-mat for meg og smaker helt NYDELIG! Her i Bergen i dag har det blåst og regnet så ikke noe vær for utendørs grilling, men i stekeovn går jo helt greit også!
 

Grillspyd med kamskjell og scampi

(8 grillspyd)

 

1 pose frosne kamskjell

1 pose frosne scampi  (store reker)

8 grillspyd

 

Tre tinte kamskjell og scampi på grillspydene.

 

Marinade

1 fedd hvitløk (presset med hvitløspresse)

ca 1/2 dl olivenolje

1/2 ts himalaya salt

1/2 ts grillkrydder

1 ts tørket eller fersk persille

 

Bland sammen ingrediensene til  marinaden og bruk en teskje og drypp litt utover de fylte grillspydene.

Jeg la pinnene på tvers over en "lasagne-form" slik at scampi og kamskjell drypper fra seg ned i formen som gir en god saus som du kan helle over ved servering. 

Stek de fylte grillspydene på  200 grader midt i stekeovnen i ca 20 minutter (følg med) Når kamskjellene begynner å få lett gyllen farge på toppen er de ferdige, lurt å teste en så en er sikker på at de ikke serveres rå! 

Server gjerne med en avokado salat.

Håper det smaker!

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #mat #middag #grillspyd #scampi #kamskjell #sommer #hverdag #helg #onsdag

 

 

 

Kjøttfri middags tips: Pytt i panne

Hei!

Idag er det pytt i panne på menyen toppet med speilegg. Dette smakte nydelig sammen med en deilig spinatpai som tilsammen ble et godt, sunt og mettende måltid.

Pytt i panne

(4 porsjoner)

 

1/2 squash

1 middelsstor søtpotet

4 poteter

1 rødløk

2 fedd hvitløk

 1 rød paprika

1 purreløk

 

krydder:

 1 ts Maldon salt

1/2 ts pepper

noen dråper tabasco

tørket persille

 

Topping:

2- 4  speilegg  etter ønske

 

Start med å skrelle poteter og skjær i terninger.

Skjær den hvite delen til purren i skiver.

Vask og skjær  en halv squasj i terninger.

Skjær en rødløk i skiver /eller finhakk løken.

Press 2 fedd hvitløk med en hvitløkspresse.

Vask og skjær i terninger en paprika.

Ha alt en en stekepanne med litt høye kanter og tilsett ca 1 dl vann. La dette småkoke. Smak til med salt og pepper. grillkrydder og noen dråper tabasco.

 Stek speileggene i  litt salt en egen forvarmet  stekepanne.

Når grønnsakene er gjennomkokt (det vil ta ca 20- 30 minutter) kan du legge eggene oppå grønnsakene og drysse litt tørket persille over.

Vi hadde idag hjemmelaget spinatpai som tilbehør til pytt i panne. Det ble et kjempegodt og mettende måltid! Håper det smaker!

 

 Ønsker deg en flott dag!

 

 

#spisogspar #blogg #hverdag #matglede #helse #middag #tips #pyttipanne #oppskrift #mat #hverdag #tirsdag #matfrabunnen 

Hjemmelaget hvitløksbrød - deilig tilbehør!

Hei!

Hjemmelaget tomatsuppe og hvitløksbrød er på menyen vår idag som er barnas favoritt her i huset.  Da jeg var i Hellas ble jeg servert et kjempegodt hvitløksbrød. Jeg trodde det var en pizza først da det ligner ganske mye på det, men toppingen er hvitløk og ost. Jeg har etter jeg  kom hjem laget dette brødet flere ganger, og det sier vel sitt! 

Hvitløksbrød

3 dl fint økologisk hvetemel

1/4 pose tørrgjær

1 dl lunkent vann 

1 ts økologisk sukker

1 ts maldon salt/ himalaya salt

1 ss kokosolje

 

Hvitløks topping

1 fedd hvitløk

ca 100 gram hvitost 

1 ss olivenolje

oregano

 

Bland sammen ingrediensene i en bakebolle og elt deigen (helst med eltemaskin) i minst 5 minutter for å få den luftig.

Når deigen slipper bollen er den klar til å heving.

Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle eller plast og sett til heving i ca 40 minutter på et lunt sted.

Legg deigen på bakepapir og kjevle  ut ca 0,5 cm tykk sirkel.

Bruk en hvitløkspresse og press hvitløksfeddet.

Rasp hvitosten og ha ost, hvitløk og olivenolje i en skål og bland sammen.  

Fordel toppingen over deigen.

Sett hvitløksbrødet i stekeovnen på nederste rille på forvarmet ovn  på 225 grader (over og under varme) i ca 15 minutter.

Server hvitløksbrødet varmt.

Håper det smaker!

 

Klem 

-Katrine- 

 

#spisogspar #blogg #mat #hvitløksbrød #matglede #helse #hjemmelaget #mamma #helg #hverdag #spise #tips #oppskrift #juni #bilder #foto

Klar for sommeren: selvbruning tips.

Hei!

Endelig er juni måned her, og typisk nok er det blitt mye kaldere ute enn det var i mai med over 25 varmegrader!  Men heldigvis skal vi en tur til Kreta i sommer, da er vi ihvertfall garantert sommervarme og sol!Idag vil jeg tipse om hvordan en kan være solbrun og fin til stranden selv om en ikke har sett snurten av sol på evigheter: nemlig selvbruning!

Jeg er veldig glad i  St. Tropez sine selvbruningsprodukter og liker å bruke de før en syden tur. Jeg pleier å bruke selvbruning mousse og har prøvd både den for lys og  den for mørk hud og er igrunnen like fornøyd med begge.  

Nå har jeg en ganske lys hud, og kan allikevel fint bruke den mørkeste selvbruningen, men da må en være ekstra nøye med påføringen for å få et jevnt og naturlig resultat.  

Den lyseste selvbruningen kan påføres flere ganger for et mørkere resultat. Husk alltid å bruke en god kroppskrubb  for å få et jevnere brunfarge. 

Denne selvbruning mousssen  påføres enkelt med en egen påføringsvott. Veldig greit å bruke en slik vott så en ikke blir brun i håndflatene ;)

Men visst du har blitt brun i håndflatene etter påføring med selvbruning med hendene er den beste måten å bli kvitt dette på å bruke vaskepulver (til klær) som du skrubber inni håndflatene og skyller godt av etterpå, det virker veldig effektivt.

Husk også på at selvbruning ikke gir noe beskyttelse mot solen så en må bruke solfaktor når en soler seg for å unngå å bli solbrent!  Denne kroppsoljen fra Decleor er jeg blitt veldig glad i, den kan brukes hele året og passer supert som after sun etter en lang dag på stranden. Den gir masse fuktighet og etterlater huden silkemyk, supert for tørr hud! 

Ha en fin dag!
 

 

#spisogspar #selvbruning #santTropez #mousse #hud #sol #syden #varme #strand #strandliv #decleor #tips #bilde #foto

Ukemeny på matbudsjett: uke 23 - Tips til sunne, gode og billige middager

Hei!

Ny uke står for døren og "Hva  skal vi ha til middag" er for mange, inkludert meg selv, det STORE spørsmålet. Jeg har idag laget en ukemeny med fokus på gode og billige middager.  Jeg merker ofte at det blir fort dyrt å handle hver dag, og at det kan lønne seg å handle inn for flere dager sålangt en har mulighet til det. Mine beste sparetips er å lage en ukemeny, skrive handleliste, ikke handle på tom mage ;) og følge med hvor det er salg på de forskjellige matvarene. 

Her kommer mine tips til middager med litt sommerlige innslag også, for den kommende  uken.

 

Mandag

Betasuppe 

Tirsdag

Tomatsuppe 

Onsdag

Spagetti med grønnkål og kylling 

Torsdag

Sunn og god pai 

Fredag

Grillmat 

Lørdag

sommer-pizzaSøndag

Hjemmelaget fiskegrateng
Ukens dessert :

Iskake med daimkuler 

 

 

#spisogspar #blogg #hverdag #meny #ukemeny ##billig #spare #helg #søndag #uke #sommer #juni #mamma #foto #bilde #tips #middag #matglede #helse 

 

 

 

Sommer -pizza

 

God lørdag!

Idag har vi pizza på menyen, og denne gangen pyntet jeg opp pizzaen med gressløk blomster og stemorsblomster, da ble den riktig sommerlig og fin, en skikkelig sommer pizza altså  :)

Oppskrift finner du lenger ned på siden.

Sommer pizza

(2 runde pizzaer fordelt på 2 stekebrett)

 

5 dl fint økologisk hvetemel

2 dl havremel

1/4 pose tørrgjær

ca 2 -3 dl lunkent vann 

1 /2 ts økologisk sukker

1 ts maldon salt/ himalaya salt

1 ss olivenolje

litt semule gryn  (til utbaking)

 

Bland sammen ingrediensene i en bakebolle og elt deigen (helst med eltemaskin) i minst 5 minutter for å få den luftig.

Når deigen slipper bollen er den klar til å heving.

Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle eller plast og sett til heving i ca 40 minutter på et lunt sted.

Legg deigen på bakepapir og dryss semule gryn både  over og under deigen  for å få den mer crisp ved steking, kjevle ut en  sirkel eller kvadrat.

 

Tomatsaus

ca 2 ss tomatpure

ca 1 ts råsukker

ca 1 ts maldon salt

litt grillkrydder

litt  (ca 1/2 -1 dl) vann

smak til med oregano eventuelt annet krydder visst det er ønskelig.

 

Bland sammen alle ingrediensene til en tomatsaus.

 

Topping

Siliana salami

cherry tomater

gressløk

fersk oregano

 

Fordel tomatsausen over utkjevlet deig.

Fordel revet hvitost utover, og legg toppingen utover pizzabunnen.

Sett pizzaen i stekeovnen på nederste rille på forvarmet ovn  på 225 grader (over og under varme) i ca 15 minutter.

Server og nyt!

Håper det smaker!

 

Klem 

-Katrine-

 

  

#spisogspar #blogg #mat #matglede #helse #tips #topping #hverdag #Norge #onsdag #juni #oppskrift #helg #hverdag #sommer #blogglisten #mamma #hjemmelaget #middag #bilde #foto #pizza

Pai - en sunnere variant

Hei!

Pai er en favoritt her i huset, og jeg synes det er moro å eksperimentere litt med forskjellige ingredienser når jeg lager pai, og denne gangen inneholder den en blanding av gresk yoghurt og smør, hvetemel og havremel. Dette gjør paien sunnere og lettere enn den vanlige pai-varianten som har et høyt fettinnhold.


Pai med Siliana salami

(8 stykker)

2 dl fint hvetemel eller speltmel

1 1/2 dl havremel

100 gram smør i terninger, romtemperert

2 - 3  ss gresk yohurt

ca 1/2 ts salt

ca 2-4 ss kaldt vann (tilsett litt og litt vann mens du knar deigen)

 

Bland ingrediensene i en bolle, og jobb med deigen til du har en glatt og fin deig.

Legg plast rundt deigen og legg den i kjøleskapet i ca 15 minutt.

Sett stekeovnen på 200 grader (over og under varme).

Kjevle deigen ut til en tynn sirkel og legg den over en pai form eller kakeform. prikk med en gaffel i bunnen og sett den midt i stekeovnen til forsteking i  10 -15 minutt.

Ta den så ut av ovnen og tilsett fyllet i pai-skjellet.

 

Fyll

4 økologiske egg

1 og 1/2 dl gresk yoghurt

1 dl melk

ca 1 ts maldon salt

Siliana salami

eventuelt grønnsaker  som paprika (valgfritt)

1 sjalottløk, finhakket

litt gressløk, klippet

revet hvitost (tilslutt)

 

Bland ingrediensene sammen og hell de oppi pai-skjellet.

Topp paien med litt hvitost (ønsket mengde).

Sett paien nederst i stekeovnen og stek  på 200 grader til den begynner å bli gyllen (ca 30 minutter).

Server gjerne salat til paien.

Håper det smaker! 

  

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #fitness #sunt #godt #bilde #foto #hverdag #helg #pai #paibunn #oppskrift #tips #middag #lunsj #mamma #familie #vår #sommer  #lørdag #oppskrift #matfrabunnen  #fredag #juni

 

 

 

Slik lager du ovnsbakt rabarbra

Hei!

Idag vil jeg friste med  ovnsbakt rabarbra toppet med vaniljeis og friske bær. Dette er en skikkelig sommerdessert og veldig lett å lage.  Den syrlige smaken fra rabarbraen passer godt sammen med vaniljeis, vispet krem eller visst du vil ha en mer proteinrik og sunnere versjon kan du ha vaniljekesam  til. Ovnsbakt rabarbra

540 gram rabarbra

200 gram brunt rå sukker eller vanlig sukker

Forvarm ovnen på 200 grader.

 

Skrell rabarbraen og skjær i ca 1 cm tykke skiver. 

Ha det i en ildfast form og strø sukkeret over og rør det lett inn.Ha aluminumsfolie over og sett det midt i ovnen.

Stek i ca 10 - 15 minutter til rabarbraen er myk.La rabarbraen avkjøles litt før servering før du serverer med friske bær og  vaniljeis /vaniljekesam til.

Håper det smaker! 

 

 

 

#spisogspar #blogg #dessert #rabarbra #ovnsbakt #mat #matblogg #kosthold #helse #livsstil #sommer #mamma #mammablogg #blogglisten #side2 #matglede #oppskrift #tips #hverdag #helg #bilde #foto

 

myTaste.no