hits

juli 2016

Ukemeny 31/ 2016: matbudsjett under 1000 kroner i uken

Hei!

August er like om hjørnet og her er et menyforslag for den kommende uken.  Ønsker du å spare litt penger på matbudsjettet er det lurt å planlegge hva en skal spise, lage maten mest mulig fra bunnen av  og handle inn for flere dager.  Håper dere finner noe dere liker her :

 

Ukemeny 31/2016

Mandag

Vegetarsuppe

 

Tirsdag


Fusilli med røkelaks og pasta

 

Onsdag
Brun linsesuppe med grønnkål og krutonger


 

Torsdag
Stekt toskefilet med sursøt rødløk

 

Fredag
Orientalsk stekt ris

 

Lørdag

Fylte middagspannekaker



Søndag

Spagetti med zafran, kylling og asparges

 

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #mat #middag #meny #ukemeny #uke #helse #matfrabunnen #hjemmelaget #kosthold #ernæring #mamma #mammablogg  #norge #ferie #sol #sommer #regn

Hjemmelaget is med bringebær

Hei!

Det er regnrekord i Bergen, men is må man ha, det er jo sommer!

Denne isen er superlett å lage: du trenger bare en boks med kesam bringebær eller kesam med jordbær og rabarbra  til 4 is, og friske bær som blåbær og bringebær. Vil du ha jordbær i isen er det lurt å dele jordbæret i flere deler, da det blir steinhardt når det fryses. 

Håper det smaker!

 







 

#spisogspar #blogg #mat #is #hjemmelaget #dessert #helse #sunt #godt #mamma #mammablogg #livsstil #ferie #sommer #regn #bergen #Norge #blogglisten #foto #bilde 

 

Sommermat: Blåskjell med hvitløk og cherrytomater

Hei!

Dette er virkelig  sommermat ogmer lettvint og det er veldig enkelt å tilberede: blåskjell med smak av hvitløk, hvitvin, cherrytomater og et dryss av finhakket  persille. Liker du  mer spicy mat  kan du ha en finhakket chilli (skrap ut frøene først) oppi gryta for mer smak.

Ønsker dere en super lørdag!

 


 

Blåskjell

(4 porsjoner)

 

1 kg blåskjell

1 stor sjalottløk

1 ts tomatpure

2 ss olivenolje

4 cherrytomater

1 neve persille

1 hvitløksfedd

sitron

ca 1 glass hvitvin (spør på Vinmonopolet hvilken som er minst karbo i)

1/2 ts salt 

1 ts pepper

 

Del en stor sjalottløk  i litt store deler og stek i en kasserolle sammen med 2 ss olivenolje og 4 cherrytomater del hver cherrytomat i 4 deler.

Tilsett  finhakket persille, et helt feddhvitløk (uten skall) og tomatpure.

Skyll blåskjellene.

Hell skjellene oppi kasserollen. 

Hell litt og litt hvitvin over skjellene.

 
 

Tilsett ca 1/2 ts salt (skjellene er salte så vær forsiktig med saltet) og  ca 1 ts pepper.

De skal dampes under lokk i 10- 15 minutter til blåskjellene har åpnet seg. 

Visst noen ikke åpner seg så betyr det at de er dårlige, så ikke  spis de. 

Blåskjellene  og sausen av hvitløk, hvitvin, cherrytomater etc er kjempegodt også sammen med lavkarbo nudler eller squash-spagetti (strimlet squash) og  gjerne  litt lavkarbo brød som du kan dyppe i hvitvinsausen.

Pynt med persille og sitron.

Håper det smaker! 

 

 


 

 #blåskjell #mat #sommer #ferie #fri #blogg #hverdag #fredag #helg #sol #lørdag #sommermat #helse #kosthold #bilde #foto #mamma #mammablogg #spisogspar #Norge #blogglisten #side2 

Blåbærkake

Hei!

Det er fortsatt masse blåbær i skogen, og her kommer en oppskrift på en deilig blåbærkake.  Jeg har byttet ut det hvite raffinerte sukkeret med brunt råsukker og tilsetter 2 ss gresk yoghurt  for å gi ekstra saftighet. Denne kaken smaker ekstra godt med vanilje- kesam, vaniljesaus eller vaniljeis.

God helg!

 


 

 

Blåbærkake 

125 gram smør

1 1/2 dl brunt råsukker

2 egg

150 gram speltmel

1 ts bakepulver

2 ss gresk yoghurt

 

Topping:

ca 200 gram blåbær

ca 1 ts kanel

ca 2 ss bruntsukker

 

Rør sammen brunt sukker og smør til en smørkrem.

Tilsett ett egg om gangen og rør godt.

Sikt speltmel og bakepulver i røren vekselvis  med yoghurten.

Rør sammen.

Hell røren i en smurt form.

Vask blåbærene og fordel de utover kakerøren.

Strø over med kanel og sukker.

Stek på 175 grader midt i ovnen i ca 30 minutter.

Da er den klar for å nytes! 

 
 

#blåbærkake #mat #blogg #foto #soomer #helg #fredag #hverdag #uke #norge #mamma #mammablogg #spis #spar #spisogspar #helse #livsstil #bilde #foto #mat 

Oppussing-prosjekt: Nytt liv til gammelt møbel

Hei!

Igår satte jeg igang med å pusse op et gammelt bok-skap som jeg kjøpte for over 20 år siden. Det har stått lenge nå i en bod bortgjemt og med masse ting og skrot som bare har fylt seg opp i årenes løp. Så igår ettermiddag forbarmet jeg meg over dette skapet og satte igang med å vaske og så male det. Knottene er også byttet ut.

Selve arbeidet tok ganske mye lenger tid enn det jeg hadde tenkt i utgangspunktet da treverket bare sugde malingen inn, så her måtte det males flere strøk...... Så kom minstemann som også hadde lyst å hjelpe til, og det er jo viktig å få hjelpe til litt når han selv har lyst,  tenkte jeg, og gav han en malekost, og han var kjempeflink og veldig ivrig og malte og malte på en hylle, men  da han skulle gå et par skritt bakover for å beundre arbeidet sitt veltet et malingspann  som jeg hadde glemt å sette lokket skikkelig på og vips (!) var det kommet en stor hvit damm av hvitmalig på kjøkkengulvet som bredde seg fort utover! Her var det bare å slenge seg rundt og løpe etter gamle håndkler og papirruller og plastikkposer! Og vaske minstemann sine føtter i sammen slengen, hvite fotspor overalt!  Etter  en times tid så kjøkkengulvet sånn noenlunde samme ut som før mailingssølet.......! Jaja, så var det bare å fortsette å male skapet...:)

Og her er det ferdige resultatet: 



Hva synes dere?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #oppussing #skap #maling #mammablogg #mamma #sommer #ferie #helg #fredag  #norge 

Byggryn med kesam-lime toppet med bringebær og blåbær

Hei!

Har du smakt byggryn med kesam- lime, friske bringebær og blåbær? Dette er friskt, godt og veldig mettende lite måltid som passer supert til frokost eller lunsj.

Ønsker dere en strålende torsdagskveld!

<3

Byggryn med kesam - lime, bringebær og blåbær

(nok til ca 2 glass)

1 dl byggryn

2 dl vann

litt flytende akasie honning etter smak

kesam-lime

bringebær

blåbær

 

Byggryn bør bløtlegges over natten.

Kok opp byggryn og vann etter anvisning på pakken.

Når byggrynene er avkjølte kan du legge de i et glass eller skål og ha litt akasie honning over, noen spiseskjeer med kesam lime og topp det hele med bringebær og blåbær.

Da er det bare å spise og nyyyyte!


 

#blogg #lunsj #frokost #byggryn #mat #foto #hverdag  #spisogspar  #mamma #mammablogg #mat #helse #livsstil #sommer #ferie #Norge #juli

Hjemmelaget sjokoladepålegg

Hei!

 Barna her i huset elsker sjokoladepålegg, og etter å ha lest masse oppskrifter på nettopp dette på  nettet så har vi kommet frem til en oppskrift som vi synes ble god. 

Når en lager sjokoladepålegget selv slipper en store mengder sukker og  kunstige tilsetningsstoffer :))

 Ønsker dere en super onsdag <3

 



 

Hjemmelaget vegansk sjokoladepålegg

250 gram hasselnøtter

3,5 -4 ss kakaopulver (gjerne oboy)

ca 0,8 dl mandelmelk/ kokosmelk /soyamelk

1/2 ts vaniljesukker

ca 0,5 dl  flytende akasiehonning

 

Start med å sette stekeovnen på 175 grader.

Stek hasselnøttene midt i ovnen i ca 8 minutter.

hell de over i et kjøkkenhåndkle og gni nøttene mot hverandre i håndkle så skallet faller av.

Bruk en blender eller en mikser til å mose nøttene til nøttesmør. 

Bland så inn kakaopulver, melk, vaniljesukker og smak til med honning.  Miks  og tilsett om nødvendig mer melk og/  eller honning til ønsket konsistens og smak

Hell sjokoladepålegget over på et glass med lokk. 

Sjokoladepålegget er holdbart i ca en uke  i kjøleskap.

Håper det smaker!

 

#sjokoladepålegg #hjemmelaget #spisogspar #pålegg #helse #livsstil #mamma #mammablogg #norge #hverdag  #mat #matblogg #side2 #blogglisten #vegansk #onsdag #hverdag #sommer #ferie

Appelsinfromasj- med en smak av sommer

Hei!

Appelsinfromasj er min favoritt dessert, og denne varianten her er laget med eggedosis, appelsinjuice, gresk yoghurt (Lindahls) og gelatin. Jeg har altså erstattet kremfløten med yoghurt og det funker like bra - pluss at den blir litt sunnere!  Topp det hele med friske bær (som det er masse av der ute nå) så blir dette en skikkelig sommerdessert <3

Ha en fin dag!





 

Appelsinfromasj

(4 porsjoner)

4 plater gelatin

4 ss kokende vann

2  dl gresk yoghurt

2  egg

1 dl sukker

1 1/2 dl -2  dl  appelsinjuice

Rull gelatinplatene sammen og legg de i kaldt vann i 10 minutter.

Visp egg og sukker til eggedosis.

Press saft av 1- 2 appelsiner eller bruk appelsinjuice  (ca 1 1/2 dl - 2 dl   juice)

Klem vannet av  gelatinplatene og ligg de myke platene i en skål.

Hell over 4 spiseskjeer med kokende vann og visp godt sammen vann og gelatin til platene er helt smeltet.

Hell appelsinjuicen over i eggedosisen og rør varsomt hele tiden. 

Slå deretter i den oppløste gelatinblandingen på samme måte.

Bland inn den greske yoghurten.

Hell det over på glass eller i en stor skål og la det stå i kjøleskap i ca 3- 4 timer til det er stivnet. 

Jeg har pyntet med krem, rips, bringebær og sitronmelisse-blader.

 

Håper det smaker!

 

 

 

#spisogspar #blogg #mat #dessert #appelsinfromasj #fromasj #appelsin #bær #sommer #helse #mamma #mammablogg #ferie #google #Norge

Smak av sommer: Formkake med bringebær

Hei!

Nå som bringebær-sesongen er på topp (det går visst heller dårlig med jordbærene i år) så er det masse godt en kan lage. Idag blir det en formkake med bringebær som smaker kjempegodt, smak gjerne til med vaniljeis eller vanilje kesam så blir dette en deilig dessert eller kake til kaffen :))

Ha det fint!





 

Formkake med bringebær

2 økologiske egg

1 dl brunt sukker

1 dl hvitt sukker

2 ss kokosolje

2 1/2 dl økologisk hvetemel

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker,

1 dl gresk yoghurt

en kurv med bringebær

melis (til pynt)

sitronmelisse-blader (til pynt)

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.

Tilsett vaniljesukker, og sikt i mel og bakepulver.

Hell yoghurt og kokolsolje i røren.

Rør forsiktig og hell røren i en smurt form, eller en form ikledd bakepapir som jeg har gjort her. Jeg har brukt en på som tar ca 1 1/2 liter.

Dypp bringebærene i en skål med sukker og dytt de ned i kakerøren.

Sett kaken midt i ovnen i ca 30 minutter, bør sjekkes innimellom så den ikke blir svidd. Jeg har etter halve steketiden lagt aluminium folie oppå kaken så toppen ikke svir seg.

Sjekk med en kake-stikke om kaken er ferdig stekt.

La den avkjøles litt før du pynter den med eventuelt melis, sitronmelisse-blader og bringebær.

Tips: Server gjerne med vanilje kesam eller vanilje is til!





Håper det smaker!



 

 

#spisogspar #blogg #mat #bringebær #helse #sommer #Bergen #regn #sol #ferie #helseblogg #mamma #mammablogg #kosthold #kake #formkake

 

Tips: revet ost - raskere og enklere enn dette blir det ikke!

Hei!

Jeg er veldig fornøyd med mitt siste innkjøp innen kjøkkenutstyr. Kjøpte en oste-river på Ikea, og den gjør virkelig oste- rivingen enklere!  Det kjedeligste jeg vet er å rive ost på rivjern, men her stapper du en ostebit inni åpningen, lukker igjen og sveiver på håndtaket og ut kommer osten - enklere enn dette blir det nok ikke (bortsett fra om du kjøper en ferdig pakke revet ost på butikken da ;)) 

Ha en fin mandag <3

 

Se så lett det er!


Du legger osten inni åpningen som vist på bildet, lukker igjen og sveiver på håndtaket og voila: masse revet ost!


 

 

 

#spisogspar #blogg #IKEA #Norge #mat #helse #rivjern #ost #matlaging #kjøkkenutstyr #mamma #mammablogg #kosthold #mandag #uke #hverdag  #helg

Uke-meny: matbudsjett under 1000 lappen i uken

Hei!

Ønsker du å spare penger på matbudsjettet? Vi brukte tidligere ca 6000 kr  hver måned på mat, da er vi to voksne og to barn, men har  blant annet ved  å være mer bevisst på hva vi kjøper og å lage maten fra bunnen av klart å gå ned til ca 4000 kr i måneden. Det er mye penger å spare ved å lete litt i butikkene etter billige varer, det er stor prisforskjell på feks tomatpure fra butikk til butikk!  Et annet tips er å handle linser og bønner på innvandrerbutikker. Da missmommy skrev om dette på bloggen sin idag  så tenkte jeg at nå må jeg dele noen spare tips her på bloggen som tilfeldigvis heter spis og spar....! Så her kommer noen middags tips til uke-meny  som kan hjelpe til å spare penger og samtidig ha et sunt kosthold.

 

Uke-meny

Omelett med asparges

(ca 90 kr)



Kremet ertesuppe med skinkestrimler

(ca 60 kr)

Risotto med kjøtt

(ca 60 kr)

Linsesuppe

(ca 100 kr)



Hjemmelaget fiskepinner
(ca 70 kr)



Hjemmelaget tomatsuppe

(ca 50 kr)



Hjemmelaget pizza

(70 kr)

Kylling i karri

(ca 100 kr)

 

 

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #uke #meny #ukemeny #helse #kosthold #middager #mat #blogg #mamma #mammablogg

Oppskrift på spelt-rundstykker som holder seg ferske lenge!

God søndag!

Hva med hjemmelagete  rundstykker til frokosten? Disse spelt-rundstykkene ble kjempegode, og holdt seg gode og ferske til  dagen etter også! Jeg synes ofte brødmat laget av spelt har en tendens til å bli veldig fort tørt, men det ble altså ikke disse, kanskje det var pga kokosoljen?

Ønsker dere en super dag videre!

 







 

 

Spelt-rundstykker

(12 stk)

 

6 dl speltmel

3 dl sammalt rug

1 dl havregryn

1 ts maldonsalt

2 ss kokosolje

ca 4 dl lunkent vann

1/2 pose tørrgjær

1 ts brunt råsukker

 

Bland sammen lunkent vann med resten av ingrediensene og elt godt, helst i en kjøkkenmaskin. Pass på at deigen ikke blir for tørr. Elt i ca  10 minutter på laveste hastighet.

Heves så i 40 minutter på lunt sted.

Form til rundstykker og sett midt i stekeovnen på 200 grader i 15-20 minutter.  

Ta på ditt favoritt pålegg og nyyyyyt!

 

 

 

#rundstykker #spelt #hjemmelaget #kosthold #mat #helse #livsstil #Norge #sommer #juli #sol #helg #søndag #mamma #mammablogg #frokost #bilde #foto #oppskrift #ferie #sommerferie #blogglisten 

Bringebær-muffins- en smak av sommer!

God lørdag!

Bringebær er så godt  og i dag laget jeg bringebærmuffins som ble veldig gode, laget  igår også, men da blandet jeg bringebærene inn i røren og resultatet ble ganske seigt synes jeg. Men idag ble jeg fornøyd: jeg puttet nemlig et bringebær ned i hver muffinsform med røre. og resultatet ble kjempebra!  

 

 





 
 

Muffins med bringebær

(ca 12 muffins)

 

100 gram mykt smør

1,5 dl brunt rå sukker

2 egg

2,5 dl økologisk speltmel eller hvetemel

1  1/2  ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

2 ss gresk yoghurt

0,5 dl melk eller soyamelk

ca 12 stk bringebær (et bær til hver muffins)

Sett stekeovnen på 200 grader

 

 

Kjør smør og sukker i mikseren til det blir fluffy. Tilsett ett egg om gangen og miks imellom hvert egg. Rør sammen mel, vaniljesukker og bakepulver i en annen bolle, lurt å sikte melet minst en gang da muffinsene blir enda mer luftigere.

Bland  mel-blandingen  inn i røren sammen med melk og yoghurt.

Bruk en iskremskje med røre i hver muffins form og fyll formene ca 3/4 fulle. 

Putt et bringebær ned  i hver muffins, det trenger ikke dekkes helt med røre. Når stekes flyter røren over bæret.   

Sett muffinsene midt i stekeovnen og stek i ca 12- 15 minutter. sjekk med en kakestikke om de  er ferdige. 

Avkjøl og pynt gjerne med et bær på hver muffins, blader av sitronmelisse og et dryss av melis.

Tips: Muffinsene kan fryses visst du ikke skal spise de samme dag. Ikke sett muffins i kjøleskapet da blir de fort tørre. 

 

Håper det smaker!

 




 

 

 

#spisogspar #blogg #lørdag #mat #muffins #bringebær #bringebærmuffins #helg #kos #tips #Norge #sommer #mamma #mammablogg #foto

 

 

Gull for kroppen: Couscous med grønnkål, chilli og valnøtter.

Hei!

Idag vil vi dele en oppskrift på couscous  med blant annet  grønnkål, chilli og valnøtter. Dette er sunn og lett mat  proppfull av vitaminer og mineraler,  dette er virkelig gull for kroppen! Og i tillegg er det raskt  og billig å lage og smaker helt nydelig! Supert  til lunsj, middag (kan også være et tilbehør til kjøtt eller fisk)  eller til kveldsmat. 

God helg <3


 

Couscous med grønnkål, chilli og valnøtter

( 4 porsjoner)

200 gram coucous

2 1/2 dl kokende vann

150 gram  grønnkål

1 rødløk

1/2 søt paprika

10 svarte oliven

8 valnøtter

6 stk cherrytomater

2 stk rød chilli uten frø

saften av 1/2 lime

ca 1 ts havsaltsalt

1/2 ts pepper

 ca 3 ss olivenolje

Start med å koke vann og hell 2 1/2 dl kokende vann i en skål med 200 gram couscous. La vannet stå og trekke inn noen minutter mens du forbereder resten av måltidet.

Finhakk løken og stek med et par spiseskjeer olivenolje i en stekepanne. Når løken er myk kan du helle grønnkålen over og sett lokk på. La det småkoke i ca  10 minutter til grønnkålen er myk.

Skjær chilli (husk å fjerne frøene) i skiver.

Skjær cherrytomatene i ønsket størrelse.

Finn en skål  for servering og hell den ferdige couscousen oppi sammen med grønnkålen og resten av ingrediensene.

Press saften av 1/2 lime over det hele, smak til med salt, pepper og olivenolje.

Håper det smaker!


 

 

#mat #couscous #grønnkål #blogg #hverdag #foto  #supersunn #trening #helse #livsstil #spisogspar # #middag #lunsj #mamma #mammablogg #sommer #ferie #juli #helse

Hjemmelaget pizza og tips til 4 ulike toppinger

Hei!

Idag har vi laget pizza - og hele 4 ulike pizzaer! Av denne deigen blir det 4 små pizzaer eller visst heller vil det kan du  lage 2 store. Denne pizzabunnen blir kjempegod, jeg liker best tynne Italienske pizzaer og denne ble nettopp slik. Den perfekte pizzabunn kombinasjon er havregryn eller havremel og fint speltmel , da blir det en skikkelig god pizzabunn, synes jeg!  Idag hadde vi 4 ulike toppinger slik at det skulle være noe for enhver smak :))

 

Ha en fin kveld!

 ♥

 







 

4 små pizzaer/ 2 store pizzaer

 

Pizzabunn

 

6 dl fint speltmel eller økologisk hvetemel

3 dl økologiske havregryn

1/2 pose tørrgjær

ca 3-4 dl lunkent vann

1/2 ts råsukker

1 ts maldon salt

1 ss kokosolje

 

Ha alle bortsett  ingrediensene bortsett  fra kokosoljen  i en bolle. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til å elte deigen godt. Tilsett tilslutt kokosoljen. Den perfekte deig henger ikke igjen i bakebollen og er lett og god å jobbe med. Del deigen først i to like store deler, så i hver del to slik at du får fire like store deler. Legg et kjøkkenhåndkle over og la de heve på et lunt sted i ca 40 minutter. Så kjevler du deigene ut til fire pizza bunner.  

Hjemmelager tomatsaus

ca 3 ss tomatpure

ca 1 1/2  ts brunt  råsukker

ca 1 ts salt

 smak til med  pepper

litt  (ca 1/2 -1 dl) vann

Bland alt sammen og smak til med oregano eventuelt annet krydder visst det er ønskelig.

Smør tomatsausen utover de 4 pizzabunnene.

 ♥

 

Forslag til topping

 

Ostepizza:

mozzarella

cheddar

hvitost

brie

 ♥

 

Pizza med grønnkål og tunfisk:

ca 1-2 never vasket grønnkål (bland gjerne tomatsausen inn i  grønnkålen)

en boks med tunfisk i olivenolje

 et par sorte oliven 

et par grønne oliven

2-3 sjalottløk skjært i store deler (2-3 deler)

1 ss kapers

ost

 ♥

 

Pizza med skinke og sjampinjong

3-4 stk påleggskinke skjært i  strimler

sjampinjong på boks eller fersk (bruker du fersk sopp bør  du skrelle av det tynne skallet og rense den før du skjærer den opp)

grønne oliven

sorte oliven

ost

 ♥

 

Pizza med chorizo og ananas

chorizo 

ananas

ost

 ♥

 

 

Håper det smaker!

 



 

 

 

#spisogspar #blogg.no #blogg #mat #pizza #hverdag #torsdag #juli #sommer #ferie #helse #kosthold #mamma #mammablogg #kos #Norge #blogglisten #side2 #magasinet

 

Monster vepsen er sett i Bergen!

 

Det verste jeg vet om sommeren er veps! Men norske veps virker ganske harmløse i forhold til monstervepsen som jeg så i Indre Arna igår.  Vi satt ute på terrassen til min mor da denne gigantiske vepsen kom plutselig flygende rett mot rosene like ved der vi satt. Jeg skrek ut "monsterveps" og da han fløy mot meg spratt jeg opp, skrek og løp rundt veivende med armene (noe man visstnok IKKE skal gjøre i følge eksepertene) . De andre satt  og så på meg ganske rolig mens de gumlet på sjokoladekake (!). "-Alle må inn " hylte jeg: "-monsterveps er veldig aggressive!" Vi løp inn og så fra vinduet monstervepsen ta noen runder på terrassen før den fløy videre. Den virket ganske harmløs egentlig, men man vet jo aldri......! De vanlige vepsene som surret rundt oss etterpå virket så små og uskyldige i forhold til den digre vepsen. :D

Lurer du på hva monsterveps er? Denne vepsesorten heter Vepsa mandarinia og kommer fra Asia, de flyr ofte i store flokker og skal være svært aggressive. De siste månedene har denne monstervepsen drept 10 mennesker i Kina og skadet over 1000.   Det beste er visstnok å løpe inn og lukke døren visst en ser flere veps i flokk, visst du ser bare en veps  anbefaler ekspertene at  en står i ro da vil den mest sannsynlig fly bort, begynner du å løpe kan den fly etter deg.  Stikkene er visstnok ekstra vonde og inneholder mer giftstoff enn vanlige vepsestikk. Ekspertene har nå kommet fram til at denne vepsen har tatt turen helt til Norge pga varmen.

 

Har du sett monsterveps?

 

 

 

 

 

#blogg #veps #monsterveps #foto #bilde #sol #sommer #varmt #norge #ferie #Juli #Bergen #hverdag #helse

Salat med tacomarinert laks og quinoa

Hei!

Nå er det meldt  varmere sommervær - håper det stemmer denne gangen! Hva er vel bedre enn å sitte ute å nyte god mat i sommer Norge? Lag en deilig og frisk salat som du kan nyte utendørs, dagens salat inneholder tacomarinert laks, paprika, quinoa, mais, guacamole og hjertesalat på toppen. Press gjerne saften fra en lime over det hele og du har en frisk og smakfull salat!

Ha en fin onsdag!







Salat med tacomarinert laks og quinoa

(1 porsjon)

 

1 lakse-stykke (ca 140 gram)

tacokrydder etter smak

ca en halv rød paprika

1 dl mais

0,5 dl quinoa 

saften av 1/2 lime

1 avokado

maldon salt

pepper

et par blader hjertesalat

 

Kok quinoa etter anvisning på pakken.

Stek et lakse-stykke og krydre med tacokrydder.

Skjær opp salat, paprika og skyll  maisen.

Lag guacamole av en avokado, limesaft, salt og pepper. Mos godt med en gaffel eller bruk en blender.

Dander først guacamolen på glasset, så paprika, quinoa, mais, laks og tilslutt salat på toppen. Press saften fra en lime over det hele, og sett lokk på. 

Da er det klart for å nytes!

 

 

 

#spisogspar #blogg #uke #onsdag #foto #bilde #mat #matblogg #salat #laks #taco #mamma #mammablogg #piknikk #sommer #sol #hverdag #Norge #blogglisten #side2 #helse #kosthold #livsstil #juli #hverdag

Deilige blåbærpannekaker

Hei!

Skogen bugner over av deilige blåbær, og her kommer enda  en oppskrift  med blåbær, nemlig blåbærpannekaker!  Ungene elsket de!  De er gode som de er eller med litt honning, gresk yoghurt og gjerne et dryss med kanel. 

Ønsker dere en nydelig dag ♥


 

Blåbærpannekaker

(8 stk)

ca 5 dl økologisk fint speltmel (eller annet mel)

1 dl råsukker

2 ss gresk yoghurt

2 ts vaniljesukker

1 egg

ca 5- 6 dl melk (eller soyamelk etc)

ca 1 - 2 dl blåbær

 

Visp  alt sammen bortsett fra blåbærene.  Ta blåbærene i tilslutt.

Begynn å steke pannekakene på middelshøy varme. Når pannekakerøren  er tørket på siden opp, er den klar for å snus. 

Vi har her gresk yoghurt, akasie honning og kanel på pannekakene. 

Da er det bare til å spise og nyte!  

 



#pannekaker #blåbær #blåbærpannekaker #mat #blogg #foto #mamma #mammablogg #sommer #ferie #sol #regn #mamma #mammablogg #helse #livsstil #kosthold #blogglisten #side2 

Hjemmelaget rullekake- den enkleste kake i verden!

God mandag!

Idag har vi vært i en 3- årsdag og i den anledning laget jeg en rullekake med jordbærsyltetøy, pyntet med sjokolade, friske bær og blomster. Rullekake er vel den kaken som jeg stort sett får til og så er det kjekt at kaken bare skal stekes i  ca  4 minutter i ovnen! Dette er en enkel og rask kake  å lage :)

 

Ha en fin uke start!





 

Rullekake

3 egg

2 dl brunt råsukker

2 dl fint  speltmel / fint hvetemel

2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1/2 dl gresk yoghurt 

litt sukkerstrø eller melis

Fyll

2 dl syltetøy,  eller  en kan også  mose friske bær istedet for syltetøy. Idag bruker vi jordbærsyltetøy.

 

Sett ovnen på 250 grader.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.

Sikt  sammen mel og bakepulver og rør alt sammen.

Tilslutt har du yoghurten oppi.

Hell røren i en langpanne med bakepapir.

Stek på midterste rille i ca 4 minutter.

Hvelv kaken over på et bakepapir, gjerne med sukker over bakepapiret (det hadde ikke jeg idag da jeg istedet drysset melis over tilslutt)

Smør fyllet over kaken og rull sammen på kortsiden så kaken blir tykk.

Jeg pleier å skjære bort ytterkanten på hver side og idag smeltet jeg sjokolade som jeg ringlet over kaken og pyntet med bringebær på toppen og tilslutt et dryss med  melis.

 

Håper det smaker 


 



 

#spisogspar #rullekake #mat #blogg  #helse #hjemmelaget #kake #Norge #ferie #mamma #mammablogg #mandag #hverdag #uke #blogglisten #side2

Banankake med sjokolade

Hei!

Formkake  er en favoritt her i huset og spesielt denne med banan og sjokolade har blitt populær. 

Ønsker dere en super søndag!





 

Banankake med sjokolade

2 egg

1 dl brunt råsukker

1 moden banan

2 1/2 dl fint speltmel

2 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

50 gram smør

1 dl gresk yoghurt

30 gram sjokolade

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

Visp egg og sukker lett og luftig.

Bland inn siktet mel, bakepulver og vaniljesukker.

Tilsett smør, yoghurt og most banan og finhakket sjokolade.

Hell røren i en brødform og sett midt i stekeovnen for ca 25 minutter (følg med på kaken)

Sjekk med en grillpinne eller kakestikke når kaken begynner å se ferdig ut.

La kaken avkjøles  før du kan skjære den i passende stykker.

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #mat #matblogg #helse #helseblogg #blogglisten #side2 #Norge #ferie #mamma #mammablogg #kosthold #sommer #bilde

Tips til helgekos

God fredag!

Endelig helg! Jeg har fri i dag og hele helgen også,  og det skal nytes! Barna har fri fra barnehage og skole og vi har idag bare slappet av innendørs idag, har faktisk gått i pysj  helt til nå, haha! 

Nå når det er helg er det lov å kose seg litt ekstra, og her kommer noen tips til til helgekosen. 

 



spyd med brownie, jordbær, blåbær, druer og mrshmallows


Muffins med sjokoladebiter


Sjokolade med hasselnøtter og tranebær




Hjemmelagde proteinbarer



Søtpotet chips


 

Kikert-snacks

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #mat #helg #helgekos #tips #matblogg #kos #helse #kosthold #mamma #vinter #foto #bilde #fredag #lørdag #søndag #matglede #helse #hjemmelaget #november  

Vannmelon- is

Hei!

Vannmelon- is er super enkelt å lage, smaker kjempegodt og er helt fri for tilsetningsstoffer.

Alt  du trenger er en vannmelon som du skjærer i passende stykker og stikk en pinne/ grillpinne i. Legg de i fryseren i ca 3 timer og så er de klare for å nytes ♥

 

Ha en fin kveld!

 





#spisogspar #blogg #Norge #mamma #mammablogg #side2 #sommer #ferie #matblogg #mat #sol #Bergen #helse #kosthold #vannmelon #is #sunt #helg #fredag 

Frokost muffins med musli

Hei!

Muffins er en favoritt her i huset, og jeg elsker å eksperimentere med forskjellige oppskrifter og  tilfeldigheter med hva jeg har for hånden. Idag laget jeg muffins med musliblanding, så derfor kaller jeg de for frokost muffins.  Musliblandingen jeg brukte var Axa sin økologiske frukt og nøttemusli, og her finnes mange varianter så det er  bare til å velge din favoritt!

Ha en super fredag  ♥

 





 

Frokost muffins med musli

(18-20 stk)

 

3 dl fint speltmel

1 dl musli frokostblanding (jeg brukte her økologisk frukt og nøttemusli)

2 egg

80 gram kokosolje eller smør

1 ts bakepulver

1/4 ts maldon salt

190 gram brunt råsukker

2 1/2 dl melk /mandelmelk /soyamelk

 

Sett stekeovnen på 180 grader.

 

Bland alle ingrediensene sammen og fyll muffinsformer med en iskremskje med røre (3/4 fulle former).

Sett midt i stekeovnen i ca 15 minutter.

Når de er lett gylne er de ferdige. La de avkjøles før de kan nyyyyytes!



 

 

 

#spisogspar #blogg #mat #matblogg #helse #livsstil #muffins #frokost #hverdag #helg #lunsj #mamma #mammablogg #Norge #ferie #sol #juli #sommer #regn #Bergen #blogglisten #side2

Glutenfri og sukkerfri eplekake

Hei!

Denne  eplekaken er helt glutenfri og inneholder blant annet finmalte mandler og maisenna mel. Kaken ble halvert på under et minutt og ble godkjent av prøve-smakerne som ville smake mer og mer....  Kaken smaker litt nøtt-aktig og ble veldig saftig og god, og smaker kjempegodt med vaniljekesam eller vaniljeis.

God torsdag!







 

Glutenfri eplekake

1 dl maisenna mel

1 dl glutenfri havregryn

3 dl finhakket mandler

2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 1/2 dl sukrin melis

2 egg

150 gram mykt smør

1 dl vanilje kesam (vil du ha kaken helt sukkerfri, kan du bruke feks gresk yoghurt istedet for kesam)

3 epler

1 ts kanel

1 ss brunt råsukker eller ca 1 ts sukrin gold (NB! husk at sukrin er dobbelt så søtt på smak som vanlig sukker!)

 

Finhakk mandler i en blender. Bland mandler og alt det tørre i en bolle og tilsett egg, smør og kesam og bland gjerne med en kjøkkenmaskin i et par minutter på middels hastighet.

Smør en rund kakeform ca 26 cm  og hell røren over. Skrell epler, fjern  kjernehusene og del i tynne båter som du legger tett utover kakerøren.

Tilslutt strør du over litt kanel og sukrin gold eller brunt råsukker.

 Stek på midterste rille i ca 35 minutter.

Server gjerne med krem eller kesam og friske bær.

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #Norge #eplekake #mat #kake #torsdag #glutenfri #oppskrift #mamma #mammablogg #helse #livsstil #sukrin #blogglisten #side2 #sommer #ferie #sol #regn #bilde #lavkarbo #sukkerfri

Tips til finere hud!

Hei!

Drømmer ikke alle om den perfekte hud? Jeg har siden tenårene hatt kviser og fortsatt i en alder av 37 år får jeg akne -  og ofte på de samme stedene i ansiktet. For noen dager siden kom jeg over noen artikler  om akne og ulike teorier om hvorfor de oppstår.  Visste du at  ifølge kinesisk medisin deler de ansiktet inn i soner og at hver sone representerer ulike organer, mens vestlig medisin har mer tro på at det er ytre faktorer som påvirker huden vår. 

(bilde fra google)

 

 

Kinesisk medisin

I følge kinesisk medisin tror man at akne i ansiktet skjer når du har en forstyrrelse eller ubalanse inne i kroppen, og at hvor kvisene dukker opp sier noe om i hvilke organer problemene sitter.

1.Hake og siden av munnen

Eggløsning får ofte skylden for kviser på denne delen av fjeset, og dette er et vanlig problem også i ulike stadier av menstruasjonssyklusen. Urenheter i dette området er ofte  på grunn av  hormoner og hormonbalanse i kroppen.

2. Panne

Ifølge kinesisk medisin er det i pannen man vil kunne finne ut av hvor god kroppen din er til å kvitte seg med avfallsstoffer. Øvre del av pannen er knyttet til blæra, den midtre delen til fordøyelsessystemet og den nedre delen av pannen, ned mot neseroten og øyenbryn, er knyttet til leveren, noe som da kan forklare at man får kviser her i perioder  man har drukket mye alkohol.

Stress kan også trigge frem kviser i dette området, da området er knyttet til adrenalinkjertler som ligger på nyrene dine.

3.Hals

Kviser på halsen og langs kjevelinjen kan i følge kinesisk medisin tyde på at adrenalinkjertlene dine er i konstant aktivitet, noe som kan bety at du er utsatt for for mye stress.

4. Munn

Dersom kvisene dine er små og ofte dukker opp i partiet rundt munnen, kan det være et tegn på forskjellige typer dermatitt, men også - ifølge kinesisk medisin - være et symptom på Polycystisk ovarialt syndrom (PCOS).

5. Kinn

Uren hud i kinnene dine er ifølge kinesisk medisin knyttet direkte opp mot lungene, så dersom du regelmessig lider av forkjølelser, hoste eller astma kan dette forklare at du jevnlig sliter med utbrudd av akne i dette området.

(bilde fra google)

 

Vestlig medisin

Hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Kjetil Guldbakke, har en litt annen forklaring på hva kviser i de ulike sonene av ansiktet ditt betyr, og har mer tro på utenforliggende faktorer.

 Det er mange ulike tilstander som kan gi akne og et aknelignende utslett ifølge  Guldbakke.

1. Haken og rundt nesen

Kvinner som får et akne liknende utslett på haken eller rundt nesen har ofte en annen hud tilstand som heter perioral dermatitt.

2. Kinn

Ved akne liknende utslett i kinnene hos voksne bør man vurdere om det kan være Rosacea.

3. Skjeggparti (menn)

Akne i skjeggpartiet hos menn skyldes ofte hårrotsbetennelser (follikulitt)

4. Ansiktet generelt

Dype byller i huden som kan fylle seg med verk er ofte talgcyster.

5. Hårfestet

Akne i hårfestet kan være på grunn av  bruk av fete hårprodukter og voks.

 

Tilslutt noen tips som jeg synes hjelper til hva som kan redusere urenhetene:

 

 Bytte putetrekk ofte

Vaske hender før en tar seg på ansiktet

Vaske sminkekostene ofte 

Ikke klemme selv på urenhetene

Besøke jevnlig hudpleier for å klemme ut akne

Bruke gode produkter, gjerne anbefalt av hudpleier

Bare minerals sminke - jeg merket stor forskjell på huden min da jeg begynte med bare minerals!

 

Ha en fin dag!

Takk for du kom innom!

(bilde fra google)

 

 

(Informasjon hentet fra KK.no, Side2 og Lommelegen)

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #hverdag #hudpleie #akne #ferie #sol #sommer #ferie #sminke #blogglisten #side2 #helse 

 

Speilegg med en ny vri

Hei!

  Speilegg er så godt, enkelt å lage og smaker ekstra godt  med et par osteskiver, skinke, litt salat og gjerne litt ristet brød til! 

Nå skal jeg snart på jobb.

Ønsker dere en super dag!



Speilegg med ost og skinke


Start med å steke speilegg på svak varme.

Ha ønsket krydder på.

Legg et par osteskiver på plommen av egget og to spekeskiner på  hvert egg, vi har her brukt Strynskinke.

Server gjerne med toast og salat.

Håper det smaker!

 

 

 

 

#spisogspar #speilegg #blogg #mat #matblogg #kveldsmat #mamma #mammablogg #helse #livsstil #sommer #egg #kosthold #ferie #hverdag #lunsj #sol  #regn #blogglisten #side2 #magasin

Savner Kreta ♥

Hei!

Ja nå sitter jeg her og ser på bilder fra Kreta turen og kjenner at jeg virkelig savner Kreta, sol og varme,  savner å høre bølgeskvulp og kjenne sanden mellom tærne....! 


Her var mange fine runde stener på stranden :)


Og så har de så mye spennende is i Hellas som denne vannmelon isen som  ble fort min favoritt - og is må man spise myyye av i varmen!








#spisogspar #blogg #ferie #Hellas #Kreta #sol #varme #hverdag #bilder #tirsdag #mamma #mammablogg #helse

Flere oppskrifter på deilig og sunn is - lett å lage selv!

Hei!

Sommer = is, ikke sant? Selv om det her i Bergen ikke er noe strålende sommer- vær akkurat så går det jo ann å kose seg med is allikevel, og disse isoppskriftene kan nytes med god samvittighet - fri for tilsetningsstoffer og full av vitaminer!

God tirsdag!

 



Is med bær

 

Pære is/ pære sorbet

 



Mango is /mango sorbet

 



Banan is

 

#spisogspar #blogg #mat #is #matblogg #banan #mango #bær #pære #sommer #ferie #sol #regn #Bergen #Norge #blogglisten #side2 #helse #kosthold #livsstil #mamma #mammablogg #tips #hverdag #tirsdag #juli

Blåbær milkshake

Hei!

Her regner  det fortsatt og gradstokken ligger rundt 14 grader.........!    Jeg og ungene har vært mye ute i skogen siste dagene  (OBS se opp for flått!)   og plukket masse blåbær og hva er vel ikke bedre enn å lage blåbær milkshake? Det er raskt å lage, smaker kjempegodt og er alltid populært!

Ønsker dere en superfin mandag!

 

 


 

Blåbær milkshake

(ca 4 små glass, eller ca  2 store glass)

 

ca 3 dl blåbær

3 dl melk

smak til med ca 6 - 7 vaniljeis kuler

smak til med flytende akasie  honning (visst det blir for surt)

noen blåbær til pynt og gjerne også noen grønne mynte eller sitron melisseblader

 

Ha blåbær og melk  i en blender. Smak til med vaniljeis og  honning. Bland alt til ønsket smak og konsistens.

Server og nyt!



 

 

 


 

#blåbær #milkshake #mat #mammablogg #blogg #hverdag #sommer #ferie #sol #foto #drikke #regn #bilde #spisogspar #helse #livsstil #kosthold #kos #skog #flått #matblogg #mamma #mammablogg #blogglisten #side2

Flått alarm!

Hei!

På mandag så jeg at minsten hadde fått et rødt stikk på låret sitt, jeg tenkte ikke så mye over det da vi alle var fortsatt fulle av myggstikk fra Hellas turen, myggene elsker spesielt meg, heldige meg!  Dagen etter var det kommet en rød ring  noen cm utenfor stikket.  

(bildet er lånt fra google)

Jeg synes det lignet mye på flåttbitt og en sånn ring som en får ved Borrelia  infeksjon (skrekk og gru!)  Jeg ble selvsagt skrekkslagen over alt det grusomme som kan skje ved en slik infeksjon da jeg googlet det,  for å nevne noe:

-Betennelse i hjernehinner og nerverøtter (gir  blant annet lammelser)

-muskelbetennelse

-regnbuehinnebetennelse (betennelse på øyets regnbuehinne, gir blant annet lys ømfintlighet)

-muskelbetennelse

Da kom jeg på at han hadde klaget over hodepine dagen før, noe han aldri har gjort tidligere og at han hadde sovnet i bilen den dagen  på en kort kjøretur på dagtid (og dette var  vanlige symptomer på borrelia infeksjon)

(bildet er lånt fra google)

Så her var det selvsagt bare å kaste seg rundt, starte bilen og kjøre til nærmeste legevakt!

Vi fikk komme rett inn til legen heldigvis uten noe venting. Minstemann ble satt på en 14 dagers Apocillin kur med 3 tabletter om dagen!

Da jeg kom til apoteket og fikk medisinen kom jeg plutselig på at minsten aldri har tatt tabletter før, han har bare fått flytende medisin, men etter mye om og men så fikk vi en klistremerkebok og klistremerker som han kan klistre et klistremerke i for hver tablett han tar - og heldigvis synes han dette er kjempegøy! Og tablettene sklir ned uten noe problem! 

Så sånn kan det gå når en går i skogen og plukker blåbær! Viktig å dekke seg til på armer og ben når en går i skogen for å unngå flått bitt!

Takk for du kom innom <3

Ha en fin kveld videre <3

#spisogspar #flått #flåttbitt #mamma #mammablogg #bilde #sommer #ferie #tur #sol #regn #Bergen #Norge

Proteinrik sjokoladekake - sunt og godt!

Hei!

Her kommer en oppskrift på  en proteinrik sjokoladekake laget med søtpotet og sukrin gold. Denne kan nytes med god samvittighet og smaker deilig toppet med jordbær og blåbær  - perfekt til helgekosen.

God søndag!





Proteinrik sjokoladekake

 

1/2 søtpotet ( ca 200 gram)

200 gram kokosolje 

3 egg

130 gram sukrin gold

325 gram fint speltmel (eller annen type mel)

2 ss bakekakao

2 ss  vaniljesukker

2 ts bakepulver

1/4 ts maldon salt

2 dl gresk yoghurt eller kulturmelk/biola naturell

Sett stekovnen på 200 grader.

Start med å skrelle en halv søtpotet og skjær den i terninger. Kok med vann i en kasserolle til den er mør.

Visp egg og sukrin gold på middelshøy hastighet med en kjøkkenmaskin eller håndmikser.

Hell vannet av potet terningene når de er møre og mos de med en gaffel, la det stå og avkjøles litt før du blander det inn i kakerøren.

Tilsett mel, bakekakao, vaniljesukker og bakepulver.

Bland inn kokosoljen.

Tilsett salt og yoghurt tilslutt, bland alt på lav hastighet.

Hell kakerøren i en rund kakeform (ca 26 cm) og sett midt i stekeovnen i ca 20 - 25 minutter.

La kaken avkjøles før du tar på sjokoladekrem.

Sjokoladekrem

100 gram kokosmelk

100 gram gresk yoghurt eller kesam

10-15 gram kakao

20 gram sukrin melis

2 ts vaniljesukker

20 gram sukrin  gold

1/4 ts maldonsalt

15 gram proteinpulver med sjokoladesmak

flytende akasie honning etter smak

Visp alt sammen og smak til med sukrin melis . Synes du smaken blir for sterk av mørk sjokolade kan du tilsette mer gresk yoghurt eller kesam eventuelt litt flytende  akasie honning.

Smør kremen utover den avkjølte kaken og pynt gjerne med friske bær.

Smaker også godt med vaniljeis, kesam eller krem til kaken.

Håper det smaker!



#spisogspar #sjokoladekake #mat #matblogg #sukrin #søtpotet #proteinrik #kake #mamma #mammablogg #helse #livsstil #søndag #sjokoladekake #kosthold #ferie #sommer #sol #regn

 

 

 

 

Rabarbrapai med speltmel og havregryn og toppet med jordbær.

Hei!

Hvor ble sommeren av egentlig? Her i Bergen er det 14 grader og regn........

Siden det er helg må det være lov å kose seg litt ekstra (og spesielt  når det er så dårlig sommervær), så her kommer   en oppskrift på rabarbrapai som vi har toppet med ferske jordbær og  sitronmelisse og smaker nydelig sammen med vispet krem, vaniljeis eller vaniljekesam. Paien er laget med  speltmel og havregryn som gjør den sunnere, og du kan lett lage den sukkerfri med å erstatte sukkeret med sukrin gold (bare husk på at sukrin er dobbelt så søtt som sukker!) 

 

Ønsker dere en nydelig lørdag!

 





 

Rabarbrapai 

ca 180 gram rabarbra

3dl fint speltmel 

2 dl økologisk havregryn

1/2 dl hvitt sukker

1/2 dl brunt sukker

200 gram smør / kokosolje

Topping: ca 4 ss sukker, kanel dryss og  ferske jordbær

 

Sett ovnen på 225 grader.

Smuldre mel, havregryn, sukker og smør sammen. 


 

Trykk ca 3/4 av deigen ned i en form. Trykk litt deig oppover langs kantene også på formen.

Vask og skrell rabarbraen og skjær i mindre deler som du legger utover deigen.

Strø med litt sukker og litt kanel over rabarbraen.

Fordel resten av  smuldredeigen over og avslutt med et dryss med  litt mer  sukker og kanel.


 

Sett midt i stekeovnen i ca 12 minutter.


 

Når den er ferdig stekt (rabarbraen må være  helt myk) lar du den stå og avkjøles litt før du kan toppe den med for eksempel jordbær (rabarbra og jordbær smaker veldig godt sammen) og gjerne noen grønne blader med sitronmelisse også.


 

Server med vispet krem eller vaniljeis, eller som vi har her:  vaniljekesam.



Spis og nyyyyyt!

 

 

 

#pai #rabarbra #mat #dessert #lørdag #helg # #blogg #sommer #ferie #sol #regn #foto #mamma #mammablogg #foto #spisogspar #matblogg #kake #helse #livsstil #kosthold #blogglisten #side2 #magasin #matmagasin #Norge 

Sashimisalat med mango og ristede sesamfrø

Hei!

Sashimisalat er det beste som finnes, veldig enkelt å lage og passer  hele året. Salma laks smaker nydelig sammen med avokadosalat, mango og ristede sesamfrø. Dette er en god og mettende salat.

Ha en flott fredag!

 





 

Sashimisalat med mango og ristede sesamfrø

(1 porsjon)

 ca 150 gram salma laks

1 sjalottløk

agurk

1 avokado

1/2 mango

4-5 blader hjertesalat

2 ss sesamfrø

 

Tilbehør:

soyasaus

Wasabi

 

Start med å vaske og skjære i passende stykker hjertesalaten.

Så fjerner du skallet fra avokadoen og tar bort stenen og skjærer avokadoen i skiver.

Del mangoen i to og del mango kjøttet i passende deler.

Skjær med en skreller agurken på langs så du får tynne strimler.

Skjær salma laksen opp i tynne stykker.

Skjær i skiver  sjalottløken.

Varm sesamfrø mens du rører i en stekepanne til de blir lett gylne.

Ha alt i en bolle  passe stor til salat og strø over med sesamfrø.

Du kan ha litt soyasaus over salaten  eller ha soyasausen  i en liten skål ved siden av, så kan du dyppe sashimisalaten i soyasausen. Ha gjerne wasabi og syltet ingefær som tilbehør.

Håper det smaker!

 

 



 

 

#spisogspar #blogg #side2 #Norge #mat #blogglisten #salat #laks #sunt #godt #hverdag #helg #kosthold #livsstil #foto #bilde #oppskrift #mamma #mammablogg #helse 

Ovnsbakt rabarbra med vaniljeis og friske bær - enkelt og godt!

Hei!

Rabarbraen har vært moden en stund nå og hva smaker vel bedre enn ovnsbakt rabarbra med vaniljeis og friske bær til? Dette er en skikkelig sommerdessert og veldig lett å lage.  Den syrlige smaken fra rabarbraen passer godt sammen med vaniljeis, vispet krem eller visst du vil ha en mer proteinrik og sunnere versjon kan du ha vaniljekesam  til. 

Ha en super dag!



 

 

 

Ovnsbakt rabarbra

540 gram rabarbra

200 gram brunt rå sukker eller vanlig sukker

Forvarm ovnen på 200 grader.

Skrell rabarbraen og skjær i ca 1 cm tykke skiver. 

Ha det i en ildfast form og strø sukkeret over og rør det lett inn.



Ha aluminumsfolie over og sett det midt i ovnen.

Stek i ca 10 - 15 minutter til rabarbraen er myk.



La rabarbraen avkjøles litt før servering.

 



 

Håper det smaker! 

 

 

#spisogspar #blogg #dessert #rabarbra #ovnsbakt #mat #matblogg #kosthold #helse #livsstil #sommer #mamma #mammablogg #blogglisten #side2

 

 

Blåbærpai - en deilig smak av sommer

Hei!

Igår var vi ute i regnet og plukket blåbær, det er masse blåbær i skogen nå  her i Bergen. Så  ida passer det bra med  en oppskrift på blåbærpai. Den smaker skikkelig godt sammen med vaniljekesam eller vaniljeis. 

Ønsker dere en nydelig dag!

 

 Blåbærpai

3 dl fint speltmel

2 dl økologisk havregryn

1/2 dl hvitt sukker

1/2 dl brunt råsukker

200 gram smør

ca 300 gram blåbær

1 neve finhakkete mandler  (kan sløyfes)

sukker

kanel

Tilbehør: vaniljeis/ kesam

Sett stekeovnen på 225 grader.


 


 

 Start med å smuldre mel, sukker og smør sammen til små klumper.

Trykk  ca 3 /4  av smuldredeigen ned i en form, press litt  deig oppover kantene også. 

Hell over nyvaskete blåbær.


Finhakk mandler med skall i en blender. Bland mandlene med resten av paideigen, bruk gjerne  hendene. Topp med resten av smuldrepaien  over blåbærene. Avslutt med et dryss av sukker og kanel over.

Sett i ovnen for ca 12 minutter.

Da er den klar for å nytes!



#blåbærpai #pai #blåbær #mat #blogg #sommer #ferie #sol #hverdag #foto #Norge #matblogg #regn #foto #mamma #mammablogg #helse #kosthold #blogglisten #side2 #kake 

Avokado salat- deilig sommermat

Hei!

Borte bra men hjemme best? Det kan diskuteres......    Nå er  jeg tilbake igjen i Norge og for  en vær-forandring! Da vi reiste fra Kreta var det 31 grader i skyggen og i Bergen var det 10 grader og regn! 

Avokado salat smakte jeg første gang på Kreta på en kjempekoselig restaurant. Salaten smakte helt nydelig og passer supert til varme sommerdager - som jeg håper kommer snart igjen!  Her kommer min versjon av avokado salaten.

Ønsker dere en herlig ukestart!

 



 

Avokado salat

(1 stor porsjon)

1 avokado

1 hjertesalat

ca 5 stk cherrytomater

dill

en sjalottløk

2 ss sesamfrø

 

Dressing

1 ss flytende akasiehonnong

1 ss eddik

1 ss olivenolje

 smak til med maldon salt

 smak til med pepper    

 

Skjær avokadoen i to og bruk en skje til å ta ut avokadoen fra skallet og  skjær i skiver. 

Vask og skjær opp hjertesalaten.

Fjerne skallet fra sjalottløken og skjær i skiver.

Tomatene vasket og deles i to.

Vask og finhakk dillen og strø over salaten.

Varm en stekepanne og hell sesamfrøene over, la de ristes på middelshøy varme mens du rører til de får en lett gyllenfarge. Dryss de over salaten.

Avslutt med å røre sammen honning, eddik, olivenolje, salt og pepper og hell dressingen over salaten.

Da er avokadosalaten klar for å nytes!

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #mat #salat #sommer #avokado #avokadosalat #mamma #mammablogg #foto #bilde #helse #kosthold #Norge #Kreta #ferie #hverdag #mandag #sol #regn #blogglisten #side2

myTaste.no