hits

august 2015

Minipai

Hei!

Dagens mattips er minipai som passer til  både  frokost, lunsj og som  turmat. Disse smaker kjempegodt med ost, skinke, koriander og timian på toppen. De er gode  både varme og kalde. Et tips kan være å lage opp flere porsjoner og fryse ned, så kan en ta opp etterhvert som en har lyst på.

Ønsker dere en flott ukestart <3





 Minipai deig

(ca 14- 15 stk)

  • 4 dl speltmel
  • 200 gram smør

Fyll:

  • 3 egg
  • 1 dl melk
  • 1 1/2 dl mager kesam
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 200 gram revet hvitost
  • 1 sjalottløk
  • 50 gram skinke
  • friske timian urter
  • friske koriander urter

Bland smør og mel til en deig, eventuelt ha 1 - 2 ss med vann i deigen visst den blir for tørr. Når deigen er glatt og smidig setter du den kaldt i kjøleskapet for 30 minutter.


Mens deigen hviler  i kjøleskapet kan du lage fyllet.

Visp egg, melk, kesam, salt og  pepper i en bolle. Visst du vil kan du tilsette urtene i blandingen eller kun på toppen.

Tilsett revet ost, 1 sjalottløk i skiver  og oppkjært skinke.



Sett stekeovnen på 200 grader.

Sett utover muffinsformer på et stekebrett og press litt paideig ned i formen, press deigen oppover på sidene så de får en tynn og høy kant.



Så heller du fyll oppi  og eventuelt urter på toppen.



Sett til steking i ca 30 minutter - obs lurt å følge med så de ikke blir brent!

Håper det smaker!



 

#minipai #mat #hverdag #tirsdag #blogg #foto #mammablogg #mamma #norge #trening #lunsj

 

Vaniljemuffins

Hei!

Her har det gått mye i kakebaking siste dagene da datteren min hadde bursdagsfest nå i helgen. Så  idag deler vi en oppskrift på vaniljemuffins som ble kjempegode, og er inspirert av Manuelas vaniljecupcakes  fra bloggen passionforbaking.com.

Ønsker dere en super dag <3



Vaniljemuffins

(26 stk)

  • 200 gram smør romtemperert 
  • 1  1/2 dl brunt sukker
  • 1  1/2 dl hvitt sukker
  • 4 romtempererte egg
  • 5 dl fint speltmel
  • 1 1/2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 3  1/2 dl gresk yoghurt

Sett stekeovnen på 200 grader.

Miks smør og sukker til en hvit smørkrem.

Tilsett så et egg om gangen, visp godt mellom hvert egg.

Rør sammen mel, bakepulver og vaniljesukker. Sikt melet minst en gang for å få muffinsene ekstra luftige. 

Bland  med en mikser melet og yoghurten inn i smørkremen.

Bruk gjerne en iskremskje  til å legge røre oppi muffinsformene. 

Sett muffinsene midt i stekeovnen i ca 15 - 20 minutter.

La de avkjøles før du pynter de, jeg har brukt melisglasur og små kakeblomster.

Da er de klare for å nyyyyytes!

Håper det smaker!

 

Oppbevaringstips: For å unngå at de blir tørre er det lurt å oppbevare de i en boks med lokk i romtemperatur eller fryses.

 

 


#mat #blogg #muffins #foto #helg #mammablogg #mamma #norge #søndag #lørdag 

 

 

Helgekos: hjemmelaget rullekake

Hei!
Ja nå som det er helg blir det gjerne litt  ekstra god mat. Rullekake er alltid populært,  er lett og raskt  å lage og smaker kjempegodt!
Ha en fin fredagskveld! <3



Rullekake
  • 3 egg
  • 2 dl sukker
  • 2 dl fint  speltmel / fint hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 dl gresk yoghurt 

Fyll

  • 2 dl syltetøy,  eller  en kan også  mose friske bær istedet for syltetøy. Idag bruker vi jordbærsyltetøy.

 
Sett ovnen på 250 grader.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Sikt  sammen mel og bakepulver og rør alt sammen.

Tilslutt har du yoghurten oppi.

Hell røren i en langpanne med bakepapir.


Stekes  midt i ovnen i ca 4 minutter.

Når kaken er ferdigstekt hvelver du den over på sukret matpapir.



Ha en liten skål med kaldt vann og bruk en smørekost til å  ha litt vann på baksiden av bakepapiret det er da lettere å ta av papiret.

 

Smør syltetøyet utover  mens kaken er varm og rull sammen.




TIPS: Visst du skal ha krem, smørkrem  eller ostekrem i kaken må du vente til den er avkjølt. Legg et kjøkkenhåndkle over kaken så den ikke stivner og brekker når du skal rulle. Når den er  avkjølt kan du smøre fyllet utover.  


Del kaken i skiver og nyyyyyt!

 

#rullekake #mat #blogg #deilig #rask #helg #hverdag #mammablogg #mamma #foto

Dagens middagstips: Mangosalat med byggryn og krepsehaler

Hei!

Dagens middagstips er mangosalat med byggryn og krepsehaler. Liker du ikke krepsehaler kan du fint bytte de ut med feks reker eller kylling. Byggryn er veldig godt i salat og de er  proppfulle av mineraler, proteiner, fiber og antioksidanter som er supert for kroppen.  Dette er en mettende, frisk  og god salat. som  koster ca 50 kr å lage.

Ønsker dere en flott fredag <3

 





Mango salat med byggryn og krepsehaler

(2 porsjoner)

  • 40 gram hele byggryn
  • 2,5 dl vann
  • 1  hjertesalat
  • 1/2 mango
  • 1 avokado
  • krepsehaler ca 100 gram
  • 2 ss olivenolje til steking
  • litt fersk timian
  • 1/4 av en rødløk
  • 1 vårløk (kun den hvite delen)
  • salt
  • pepper







 




Dressing

  • 6 ss honning
  • 3 ss balsamico edikk
  • 6  ss olivenolje

 



Start med å skylle byggrynene. 

Kok byggrynene i 5 dl vann. La de småkoke i 30 minutter.

Ha de i en sil og skyll de i kaldt vann før du tilsetter de i salaten.

Skjær avokadoen i båter.

Skjær mangoen i lange stykker

Kutt opp hjertesalaten.

Skjær vårløken i skiver.

Skjær rødløken i skiver.

Legg rødløk sammen med 2 ss olivenolje i stekepannen og stek til løken er myk.

Skyll krepsehalene i kaldt vann og stek de lett sammen med løken. for å gi litt mer smak til krepsehalene

Tilsett fersk timian, salt og pepper.

Bland  alt sammen i en salat skål og strø over med litt salt og pepper.

 

Lag dressing av honning, balsamico edikk og olivenolje og ha litt over salaten med en skje.

Da er salaten klar for å nytes!

Håper det smaker!




 

#salat #sunt #godt #byggryn #mango #super #helg #matblogg #krepsehaler #balsamicoedikk #høst #mat #hverdag #mamma #mammablogg #foto #trening #helse 

 

Risotto med kikerter

Hei!

Trenger dere middagtips idag? Idag vil jeg dele en oppskrift på risotto med kikerter. Kikerter er rik på protein og et supert alternativ til kjøtt! Denne retten er billig å lage. En boks med kikerter på Rema 1000 koster 5 kr, så hele retten totalt koster ca 30 kr for  4 porsjoner.

Håper dere får en super dag!


 

Risotto med kikerter

(4 porsjoner)

  • 2 bokser med kikerter (ca 800 gram)
  • 1 sjalott løk
  • 200 gram risotto ris
  • 2 ts salt
  • pepper
  • 1/2 terning grønnsaksbuljong
  • olivenolje
  • 1/2 liter vann
  • 1 ss smør

 

Start med å steke løk i olivenolje.

Ha 5 dl vann og buljongterning i en kasserolle og kok opp.

Ha risen i stekepannen, for å unngå at risen svir seg kan du helle litt av vannet over i stekepannen. 

Tilsett det meste av kikertene i stekepannen, mens du moser resten med en gaffel før du blander de også inn med risen.


La risottoen småkoke i ca 20 - 30 minutter mens du tilsetter litt og litt vann og rører.


Da er maten klar!

 Smaker kjempegodt sammen med salat!



 Håper det smaker!

 

#risotto #kikerter #vegetar #middag #proteinrik  #sunt #godt #mat #blogg #hverdag #mamma #mammablogg #helse #norge #foto

Middagstips: tomatsuppe

Hei!

 Nå som det nærmer seg høst med stormskritt smaker det ekstra godt med varm suppe på kjølige og regnvåte dager. Dagens middagstips  er hjemmelaget tomatsuppe. Tomatsuppe  er veldig enkelt, raskt og billig  å lage selv. I tomatsuppe kan du ha mye godt,  vi har idag  som tilbehør mozzarellaost, ferske basilikumblader og gnucchi som er en italiensk potetpasta (du kan erstatte gnucchi med feks makaroni visst du heller ønsker det).  Hjemmelaget tomatsuppe koster ca 20 kr å lage selv.

Ha en fin dag videre <3

 

 Tomatsuppe

( 4 porsjoner)

  • 180 gram tomatpure
  • 1 liter vann
  • 2 ss fint hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ss sukker
  • 1 sjalottløk
  • 2 ss olivenolje

Tilbehør:

  • fersk basilikum
  • 1 pk mozzarella ost
  • olivenolje
  • Det smaker også godt med  egg, makaroni og eventuelt pølsebiter til suppen.

Stek lett sjalottløk og 2 ss olivenolje i en kasserolle.

Tilsett vann, mel og tomatpure og visp sammen mens det er kaldt for å unngå klumper.

Smak til med  sukker, salt og pepper  tilslutt i kasserollen og la det koke opp under omrøring.

Tilbehøret vårt til tomatsuppen er blader av fersk basilikum, mozzarellaost skjært i skiver med litt olivenolje og gnucchi, oppskrift på gnucchi inner du her : http://spisogspar.blogg.no/1426504343_glutenfri_gnocchi.html


Håper det smaker! 

 

#tomatsuppe #mozzarella #hverdag #mat #basilikum #onsdag #foto #mammablogg #mamma #blogg #høst #sommer #sol #regn 

Ansiktsmasker, naturens skjønnhetsmiddel

Hei!

I en travel hverdag er det godt å ta seg litt tid til egenpleie. Idag vil jeg dele med dere 3 oppskrifter på hjemmelagete ansiktsmasker, en leppeskrubb og en kroppsskrubb. Du kan spare mye penger på å  lage dette selv, og mange av ingrediensen har du allerede i kjøleskapet. Dette  er superenkelt  og billig å lage selv og helt naturlige ingredienser!

Ønsker dere en super dag!

 

Ansiktsmaske for fet hud

 

Du trenger:

  • 1/4 overmoden banan
  • 1 ts honning
  • 1/2 ts nypresset sitronsaft

Ha banan, sitronsaft og honning i blender og mos med en gaffel eller en stavmikser.

Påfør masken på ansikt og hals og den kan få virke i 15 minutter. Vask av med en klut med varmt vann og avslutt med kaldt vann for å lukke porene.

 

Ansiktsmaske for sensitiv hud

 

Du trenger:

  • 2 ss  finmalt havregryn
  • 2 ss yoghurt naturell
  • 4 dråper honning

Bland finmalt havregryn og yoghurt i en skål.

Varm en skje i ca 1 minutt i varmt vann.

Hell 4 dråper honning i skjeen og bland inn i resten av blandingen.

Da er masken klar til å brukes.

Smør masken på ansikt og hals og la virke i ca 10 minutter. Den føles bra på huden. Konsistensen er fast og fin.

Vask så av med  en våt og  varm  klut, avslutt med kaldt vann.

Smør tilslutt på en  god fuktighetskrem. 

 

Ansiktsmaske for tørr hud

Har du tørr hud er avokado og honning perfekt som ansiktsmaske.

Denne masken gir masse fuktighet, og er også god for hud med  fine linjer.

Du trenger: 

  • 1/2 avokado
  • 3 ss honning

Ha avokado og honning i en mikser og miks godt , visst du ikke har mikser kan du bruke en gaffel.

Påfør masken på ansikt og hals og la virke i 10 minutter før du vasker av med en våt, kjølig klut.

 

 Skrubb til tørre lepper

Har du tørre og sprukne lepper? Her kommer en oppskrift som kan hjelpe.

 


Her er oppskriften:

  • 1/2 ts brunt sukker
  • 1/2 ts honning

Ha brunt sukker i håndflaten og tilsett litt og litt honning, lag en liten klump av dette og smør på leppene  leppene. Denne skrubben er perfekt til å gjøre leppene myke.

 

 Kroppsskrubb av kaffegrut

 

Kroppskrubben skrubber bort døde hudceller og gir en jevnere brunfarge om du soler deg eller bruker selvbruningskrem. Alt du trenger er ca 1/2 kopp kaffegrut inn i dusjen.

Dusj deg først, så påfører du kaffegruten og skrubb i sirkel bevegelser over hele kroppen, spesielt knær og albuer er ofte tørre.

La virke litt før du skyller av. Avslutt gjerne med å smøre en god body lotion på.

OBS: Dusjen blir som oftest full av kaffegrut, så det blir litt jobb med å dusje bort all gruten. Men kaffegrut skal visstnok være god for å rense sluker så da slår en to fluer i en smekk  ;) !

 

 

 

#hudpleie #foto #blogg #hverdag #sommer #sol #ferie #mammablogg #helg #hud #spare 

Middagtips: Fylte middagspannekaker

Hei!

Trenger dere middagstips idag? Høres det fristende ut med tynne pannekaker fylt med strimlet kylling i tomatsaus, et dryss av ost på toppen og en deilig salat som tilbehør? Fylte pannekaker passer like bra  til hverdagsmat som til  lørdagskosen, og her hjemme er dette absolutt en av barnas favoritter. Denne retten koster ca 85 kr og da har du middag til 4 personer.

 Ønsker dere en superfin dag! <3

 

Middagspannekaker

(ca 8 stk)

Pannekaker:

  • 250 gram fint mel, vi har brukt fint speltmel
  • 100 gram grovt mel, vi har brukt  fibra mel
  • ca 5 dl melk
  • 1 ss olje
  • 1 ts salt
  • 2 egg

Bland det tørre og det våte sammen og visp godt for en klumpfri røre. Stek tynne pannekaker som vanlig i en stekepanne.



Fyll:

  • 500 gram strimlet kylling
  • 1/2 rødløk
  • 4 ss tomatpure
  • 2,5 dl vann
  • litt sukker
  • salt
  • pepper
  • ost

Stek løk i litt olivenolje, så tilsetter du kyllingen med salt og pepper og stek til den er gjennomtekt.

 

Tilsett tomatpure  og vann og la det småkoke i ca 5 minutter til konsistensen blir litt tykk og kremete. Smak til med salt, pepper og sukker.

Sett stekeovnen på 200 grader.






Fyll pannekakene med tomatsausfyllet  og litt ost inni og rull sammen.

Legg alle pannekakerullene i en ildfast form eller stekeplate og hell litt av tomatsausfyllet over og strø litt revet ost over det hele.

Sett  de i ovnen for 6 -8 minutter (til osten har smeltet).

Server gjerne med salat og litt revet parmesanost.

Håper det smaker!

 

 

#pannekaker #mat #blogg #hverdag #helg #tirsdag #mammablogg #middag #foto #sol #sommer #norge  

Couscous salat med fetaost

Hei!

Da var mandagen igang og idag starter vi uken med kjøttfri mandag og en herlig couscous salat med fetaost.  Denne retten passer bra både til lunsj, middag og kveldsmat. Den er god som den er, men også godt sammen med for eksempel fisk eller kylling.

Ønsker dere en super start på uken! <3

 



Couscous salat med fetaost

(3-4 porsjoner)

  • 200 gram coucous-gryn
  • 2,5 dl vann
  • salt etter smak (vær forsiktig med saltingen da fetaosten er ganske salt )
  • olivenolje
  • 200 gram fetaost
  • ca 15 skiver sylteagurker
  • ca 10 cherrytomater
  • en håndfull feldtsalat
  • 1 stk rødløk
  • olivenolje

Kok opp vann og bland  det kokende vannet og couscous -grynene  i en skål, smak til med litt salt og 1 ss olivenoilje.

Skjær fetaost i terninger, finhakk sylteagurkene, del i to cherrytomatene, finhakk rødløken, legg en håndfull med feldtsalat oppi og bland alt sammen med litt olivenolje over det hele.

Da er det klart for å nytes!

 

 

#couscous #salat #fetaost #mat #blogg #hverdag #sol #sommer #mandag #søndag #middag #lunsj #norge #mammablogg #trening #sunt #helse #oppskrift  #høst

Matpakke inspirasjon

Hei!

I morgen er det mandag  og mange skal på skole og jobb igjen.  Helgen går alltid så altfor  fort! Her kommer det et matpakke inspirasjons innlegg: det er  så mye godt en kan lage til matpakke!

Ha en fin kveld videre <3



Grove pizzasnurrer smaker kjempegodt til lunsj. Her finner du oppskriften:

http://spisogspar.blogg.no/1433411055_grove_pizzasnurrer_fy.html

Hjemmelaget polarbrød er super i matpakken,  oppskrift finner du her:  http://spisogspar.blogg.no/1439729019_polarbrd.html

Omelett muffins er også kjempegod nistemat, oppskrift finner du her:   http://spisogspar.blogg.no/1438079307_eggemuffins_mini_omel.html

Sunne og gode knekkebrød med gresskarkjerner er lett å lage og smaker kjempegodt, oppskrift finner du her:  http://spisogspar.blogg.no/1434616848_18062015.html



Lavkarbo nistemat, sunt og godt, og  her er oppskriften :   http://spisogspar.blogg.no/1434442123_lavkarbo_agurk_sandwi.html

Håper det var noe som fristet!

 

#matpakke #lunsj #mat #blogg #hverdag #skole #jobb #sommer #sol #helg #mammablogg #norge

Oppskrift på proteinrike bananscones

Hei!

Så var det lørdag igjen! Igår feiret vi 8 års dagen til datteren vår, kan ikke tro at hun har blitt så stor! <3

Om helgene pleier vi ofte å lage scones, og favoritten er  bananscones som smaker kjempegodt med syltetøy eller ost. De er  også veldig gode som de er og passer perfekt til frokost, lunsj, turmat, picnic og kveldsmat.

Ønsker dere en nydelig helg!





Proteinrike bananscones

(ca 9 stk)

  • 2 dl fint speltmel
  • 1 dl havremel
  • 1 dl sammalt speltmel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukrin +
  • 1 ss smør
  • 2 ss gresk yoghurt
  • en håndfull mandler,hakket i blender
  • ca 1/2 dl mandelmelk, eller vanlig melk
  • 1 banan
  • 1 ts kanel

Sett stekeovnen på 200 grader.

Ta en håndfull med mandler og hakk de i en blender,  jeg grovhakket mandlene.



Mos bananen med en gaffel.

Mål opp mel, bakepulver, sukrin +, salt og kanel og ha det i en bolle, bland inn melken sammen med yoghurt, smør, banan og mandler.



Deigen kan godt være litt våt, og legg deigen  i klatter  med en skje på en stekebrett  med bakepapir.



Sett midt i stekeovnen for ca 5-8 minutter. Når de begynner å bli litt gyldne på toppen er de ferdige.



Da er de klare for å nytes!





Håper det smaker!

 

 #scones #proteinrik #bananscones #mat #blogg #foto #hverdag #helg #lsøndag #lørdag #sommer #ferie #sol

 

Avokado fylt med reker

Hei!

Reker er en slager om sommeren og spesielt godt på varme sommerdager som vi har nå!  For å få rekemåltidet litt sunnere har vi byttet ut loffen med avokado. Så  her er dagens mat tips: avokado fylt med reker, paprika, agurk, majones og litt saft av en sitron. Dette smakte virkelig friskt og godt, og er i tillegg et  sunt måltid hvor du får i deg  sunt fett og vitaminene E, B og C fra avokadoen, og fra rekene  får du  B 12 og vitaminene A, D og E. Reker inneholder en del kolesterol så en skal ikke  spise for mye av reker, men sammen med avokado som i tillegg er kolesterolsenkende er jo dette er perfekt måltid! 

Ha en super fredag! <3

 

Avokado fylt med reker

( 1  porsjon)

  • 1  moden avokado
  • Ca 2 håndfuller med reker
  • Litt paprika etter smak
  • Majones etter smak
  • Et par skiver med agurk
  • Saft av sitron
  • Dill til pynt

Start med å skylle og tørke  avokadoen. Del den så i to og fjern steinen. 

Hell ferdig pillete reker i en skål og bland med finhakket paprika, agurk og majones. 

Legg dette oppi  hulrommene på den delte avokadoen. Skvis litt sitronsaft over. Pynt gjerne med noen reker og dill på toppen.

Server og nyt!

 



#reker #mat #blogg #hverdag #helg #fredag #sol #sommer #ferie #trening #helse #mammablogg #mamma 

Frisk og god Jordbærsalat

Hei!

Det er nesten for varmt å spise noe som helst her i Bergen den siste tiden, men noe må vi jo spise så   idag vil vi   dele med dere en  oppskrift på en frisk og god  jordbærsalat. Dette passer perfekt på hete sommerdager. Du kan spise den som den er, men den  er også kjempegod sammen med grillmat.

Ha en fin dag <3



 




Jordbærsalat

  • ca 1 kurv med jordbær
  • 1 kiwi
  • frisk basilikum
  • 1/2 agurk
  • frisk mynte
  • 1/2 rød chili (kan sløyfes)
  • litt salt
  • 150 gram honningmelon
  • 150 gram vannmelon
  • saft fa 1/2 lime og litt revet limeskall

Start med å skjære jordbær, kiwi, agurk og honningmelon i terninger.

Ha det oppi en bolle og riv litt limeskall og saft fra en halv lime over.

Tilsett friske urter, finhakket rød chili og strø litt salt over etter smak.

La salaten stå ca 1 time i kjøleskapet før du serverer.

Da er den klar for å nyyyyyyytes!

 

 #jordbær #salat #sommer #blogg #hverdag #mat #jordbærsalat #sunt #mammablogg #trening #sol #foto

Hjemmelaget limonade drikk

Hei!

Endelig er sommeren her <3  I Bergen idag er det rene syden!  I denne varmen er det viktig å passe på å få i seg nok drikke! Min favoritt drikk når det er så  varmt som dette er hjemmelaget limonade, og her er  oppskriften på en frisk og avkjølende limonade laget av sitron, vann  og honning - og ha gjerne masse isbiter i også! Dette passer  perfekt  på varme sommerdager som idag <3 

 

 




Limonade

  • Ca 1 liter vann 
  • ca 3 dl sitronsaft av to sitroner 
  • ca 4 ss flytende honning 
  • isbiter

 

 

Press saften ut av to sitroner til du har ca 3 dl juice. Ha honningen oppi og bland det inn i sitronsaften. Hell ca 1 liter med kaldt vann oppi og rør alt sammen.Tilsett is tilslutt.




Da er den klar til å nytes!

 

#sitrondrikk #mat #dikke #blogg #foto #hverdag #trening #sol #ferie #sommer #mammablogg

Byggryn med gresk yoghurt, valnøtter, friske bær og honning

 Hei!

Jeg har virkelig fått smaken på byggryn siste tiden og her kommer enda et frokost og  lunsj tips med byggryn. Denne gangen har jeg toppet byggrynene med gresk yoghurt, valnøtter, friske bær (bringebær og jordbær) og honning. Dette er en god og næringsrik start på dagen! Se andre oppskrifter med byggryn  her :

http://spisogspar.blogg.no/1439539334_byggryn_med_kesam_lim.html 

http://spisogspar.blogg.no/1439282916_byggryn_salat__skikke.html 

http://spisogspar.blogg.no/1429029603_9829_mango_salat_med_.html

 Ha en fin dag <3

 

Byggryn med gresk yoghurt, valnøtter, friske bær og honning

(2  porsjoner)

  • 1 dl byggryn
  • 2 dl vann
  • en neve valnøtter
  • Flytende akasie honning
  • 2-3 ss gresk yoghurt

Start med å bløtlegge byggryn over natten. 

Kok så byggryn og vann etter anvisning på pakken (ca 30 minutter). La det avkjøles.

Legg de avkjølte byggrynene i en skål eller glass og ha gjerne litt honning over. 

Ha noen skjeer med gresk yoghurt over, topp med  valnøtter og friske bær og avslutt med litt honning over det hele.

Da er det klart for å nytes !



#byggryn #mat #blogg #frokost #lunsj #hverdag #sommer #sol #ferie #trening #mammablogg

Milkshake med jordbær og kanel

Hei!

Her startet dagen med sol og en jordbær og kanel milkshake. Siden den også inneholder havregryn blir den ekstra mettende og er super til frokost, lunsj eller etter trening.  Denne milkshaken smaker friskt og godt av jordbær, kanel og vanilje.

Ønsker dere en flott dag! <3

Milkshake med jordbær og kanel

  • 4 dl melk
  • 3 ss gresk yoghurt
  • 2 ts vaniljesukker
  • ca 6 ss flytende akasie honning (smak til)
  • litt kanel (ca 1 ts)
  • 1 kurv med jordbær
  • ca 2 ss havregryn

Start med å vaske og rense jordbærene før du heller de over i en blender, og tilsett resten av ingrediensene til ønsket konsistens og smak. Er jordbærene søte trenger du ikke så mye honning, det er bare å smake til med søtning / honning.

Håper det smaker!



 

#milkshake #drikke #jordbær #blogg #mat #trening #mammablogg #mamma #sommer #sol #hverdag 

Polarbrød

Hei!

Her i huset elsker barna polarbrød, og nå som det er  "tilbake til hverdagen tid" vil  vi dele en oppskrift på polarbrød. Når du lager de selv slipper du mange skumle tilsetningsstoffer som de i butikken inneholder, og de smaker mye bedre! Istedet for raffinert sukker (som mange omtaler som  gift for kroppen) har jeg brukt honning.  Av denne oppskriften får du ca 20 polarbrød. Polarbrødene kan fryses, og lett tines opp  på kjøkkenbenken (tines på 30 minutter) når en har lyst på.  De smaker kjempegodt og  er super matpakke mat!

Ønsker dere en nydelig start på uken!


 

Polarbrød

(ca 20 stk)

  • 500 gram fint spelt mel (beregn litt ekstra mel til utbaking)
  • 450 gram fibra mel
  • 1/2 pose tørrgjør
  • 2 ss honning
  • 1 ts havsalt
  • ca 6 dl melk (lett varmet,  ca 30 grader)
  • 1 dl nøytral matolje

(Stekes på 225 grader.)

Start med å blande det tørre sammen.

Ha  gjæren oppi og lett varmet melk, honning og matolje, deigen skal være ganske våt.

La deigen gå i en foodprosessor i ca 10 minutter før den skal heves på et lunt sted i ca 1 time.

Del så deigen i to deler og hver deig i ca 10 mindre deler som du ruller til små boller.


 

Trykk, eller kjevle de flate, ca 1 cm tykke.  Legg de på en stekeplate ikledd bakepapir, trykk små huller i deigen med en spisepinne eller lignende, og la de etterheve i ca 15 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Stekes midt i ovnen i ca 7- 10  minutter, lurt å følge med da de ble stekte fort!

Når de er ferdige legg de på rist  for avkjøling under  et kjøkkenhåndkle så de holdes myke.

Vil du fryse de ned bør du vente til de er helt avkjølte, så kan du pakke de inn i plast og legge de i fryseren. 

Håper det smaker!


 

 #polarbrød #mat #blogg #hverdag #foto #mandag #sommer #ferie #trening #mammablogg #mamma #livsstil 

Tur til vakre Rosendal

Hei!

Igår tok vi oss en dagstur til Rosendal! Vi tok båten fra Bergen og etter 2 timer på sjøen var vi fremme i vakre Rosendal.  Siden det ble bare noen timer i land tok vi først en tur til Stenparken, og så til Baroniet, mer rakk vi ikke før vi måtte sette kursen mot båten igjen.

Her ser dere et lite bildedryss fra turen.

 
Har dere  besøkt Baroniet før?

Her startet turen fra Bergen.

På veien så vi fugler som flydde mot varmere strøk....



Nydelige fjell og natur i Rosendal. Her er vi på vei mot Steinparken.

Det var mye fin stein i Steinparken.



 
Så bar turen videre mot Baroniet.

 

Flott alle opp mot Baroniet.

Rosene blomstret som bare det. Det luktet så godt!

Så spiste vi litt mat på den  koselige restauranten i Baronihagen.





Nydelig mat fikk servert, pyntet med spiselige blomster fra hagen!

Ønsker meg en urtehage .......  :))








#Rosendal #tur #reise #båt #steinparken #Baroniet #mat #blogg #helg #hverdag #sommer #ferie #sol














Couscous salat med grønnkål, chilli og valnøtter

Hei!

Idag vil vi dele en oppskrift på couscous salat med blant annet  grønnkål, chilli og valnøtter. Dette er sunn og lett mat  proppfull av vitaminer og mineraler, raskt  og billig å lage og smaker helt nydelig! Supert  til lunsj, middag (kan også være et tilbehør til kjøtt eller fisk)  eller til kveldsmat. 

Ønsker dere en flott søndag <3


 

Couscous salat med grønnkål, chilli og valnøtter

( 4 porsjoner)

  • 200 gram coucous
  • 2 1/2 dl kokende vann
  • 150 gram  grønnkål
  • 1 rødløk
  • 1/2 søt paprika
  • 10 svarte oliven
  • 8 valnøtter
  • 6 stk cherrytomater
  • 2 stk rød chilli uten frø
  • saften av 1/2 lime
  • ca 1 ts havsaltsalt
  • 1/2 ts pepper
  •  ca 3 ss olivenolje

Start med å koke vann og hell 2 1/2 dl kokende vann i en skål med 200 gram couscous. La vannet stå og trekke inn noen minutter mens du forbereder resten av måltidet.

Finhakk løken og stek med et par spiseskjeer olivenolje i en stekepanne. Når løken er myk kan du helle grønnkålen over og sett lokk på. La det småkoke i ca  10 minutter til grønnkålen er myk.

Skjær chilli (husk å fjerne frøene) i skiver.

Skjær cherrytomatene i ønsket størrelse.

Finn en skål  for servering og hell den ferdige couscousen oppi sammen med grønnkålen og resten av ingrediensene.

Press saften av 1/2 lime over det hele, smak til med salt, pepper og olivenolje.

Håper det smaker!


 

 

#mat #couscous #grønnkål #blogg #hverdag #sommer #sol #foto #helg #sol #supersunn #trening #

Byggryn med kesam lime, bringebær og blåbær

Hei!

Her  startet dagen med blåbærplukking i skogen like ved og så hjem å lage frokost. Idag prøvde jeg noe nytt: nemlig byggryn med kesam lime sammen med bringebær og blåbær, hadde også litt flytende akasie honning over  for at det ikke skulle bli for syrlig. Dette smakte friskt og godt og var veldig mettende! Supert til frokost eller lunsj.

Ønsker dere en strålende dag! <3

Byggryn med kesam  lime, bringebær og blåbær

(nok til ca 2 glass)

  • 1 dl byggryn
  • 2 dl vann
  • litt flytende akasie honning etter smak
  • kesam lime
  • brinebær
  • blåbær

Byggryn bør bløtlegges over natten.

Kok opp byggryn og vann etter anvisning på pakken.

Når byggrynene er avkjølte kan du legge de i et glass eller skål og ha litt akasie honning over, noen spiseskjeer med kesam lime og topp det hele med bringebær og blåbær.

Da er det bare å spise og nyyyyte!



#blogg #lunsj #frokost #byggryn #mat #foto #hverdag #sommer #sol #helg

Grønn milkshake

Hei!

Siste tiden har jeg virkelig fått  sansen for milkshake. Blåbærmilkshake la jeg ut for ikke så lenge siden  på bloggen her :   http://spisogspar.blogg.no/1438184433_blbr_milkshake.html  og idag er det grønn milkshake laget av blant annet eple, lime, spinatblader og havregryn  som gjør den ekstra mettende. Melk inneholder også mye proteiner, kalsium og jod så dette er en supersunn drikk du kan drikke med god samvittighet. 

 

Ønsker dere en nydelig dag <3



Grønn milkshake

( 2 store glass)

  • 4 dl melk
  • 1 skrelt  og renset eple
  • 4 ss gresk yoghurt
  • 2 ss vaniljesukker
  • 2 - 3 ss honning
  • saft av en lime
  • 2 -3 ss havregryn
  • 1 - 2 never spinatblader

Ha alt i en blender og miks godt. Hell over i glass og nyyyt!



#milkshake #grønnmilkshake #supersunn #mat #drikke #sol #sommer #ferie #hverdag #blogg #mamma #spinat #trening #mettende

Byggryn salat - supersunn vikingmat

Hei!

I helgen tok vi oss en kjøretur til Sandnes. Vi besøkte blant annet Jernaldergården. Det var spennende å se hvordan vikingene levde. Det var mye hardt arbeid den gang, barna måtte begynne å hjelpe til allerede fra 4 - 5 årsalderen. 

Jeg ble så inspirert av Jernaldergården at jeg vil  dele med dere en oppskrift på en byggryn salat. Byggryn var noe vikingene spiste mye av. Byggryn er rik på proteiner og fiber og inneholder lite fett.  Byggryn er perfekt i salat og metter godt.  Denne salaten passer godt både til lunsj, middag og kveldsmat.

 

Ønsker dere en super dag <3



 

Byggryn salat

  • 1 dl byggryn
  • 2 dl vann
  • ca 1/2 hjertesalat
  • ca 1/2 paprika
  • ca 6 stk cherrytomater
  • 1/2 purreløk
  • ca 1/2 rødløk
  • ca 6 stk sorte oliven
  • olivenolje
  • salt
  • pepper

Start med å legge byggrynene i bløt minst noen timer, helst natten over.

Kok så byggryn og 2 dl vann i ca 30 minutter.



Skjær opp hjertesalat, paprika, tomater, purreløk og rødløk i passende deler.

Bland inn oliven og avkjølte byggryn. Smak til med olivenolje, salt og litt pepper. 

Håper det smaker!



Under her ser dere bilder fra Jernaldergården.

Tre flotte viking hus fra jernaldertiden. Gulvet og noen av bjelkene i husene er originale.


De spiste både epler, løk, purreløk og gulerøtter, men lite kjøtt. Kuene som var halvparten så store den gang, ble mest brukt til melking.

Byggryn spiste de mye av.


Er dette en byggryn åker kanskje?

Her ser dere inngangspartiet til et av husene. 


Ildstedet. Hvert av husene hadde to til tre ildsteder.

Dette er en viking grav.

 

#byggrynsalat #mat #blogg #mamma #hverdag #sommer #ferie #viking #jernalder #bygg #foto

Blåbærmuffins

Hei!

Det har blitt mye blåbærplukking siste tiden, og idag blir det oppskrift på blåbærmuffins som  smaker nydelig og forsvant på et blunk. Disse muffinsene inneholder ikke egg, og jeg har brukt litt brunt råsukker og honning som søtning.

 

Ønsker dere en flott dag!

 


 

Blåbærmuffins

( ca 12 stk)

  • 5 dl fint speltmel
  • 1 ts vaniljesukker
  • ca 300 gram blåbær
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts havsalt
  • 1/2 dl brunt sukker
  • ca 5-6 ss honning
  • 2 ss smør
  • 2 ss gresk yoghurt
  • litt melis til dekorering visst ønskelig

Sett stekeovnen på 200 grader.

Bland alle ingrediensene sammen med en mikser til en lilla muffinsrøre.

Fyll muffinsformene 3/4 fulle med  røre.

Sett midt i stekeovnen og la steke i ca 12 minutter.

La de avkjøles litt før eventuelt dekorering.

Da er  de klar for å nytes!


#blåbærmuffins #muffins #blåbær #mat #blogg #hverdag #kos #dessert #sommer #foto #mamma #ferie

Hjemmelaget og litt sunnere potetsalat

Hei!

Nå er snart sommersesongen over, men hjemmelaget potetsalat er kjempegodt året rundt synes jeg. Det er et viktig tilbehør sammen med grillmat, men er også godt sammen med for eksempel stekt kylling som vist på bildet under. Denne potetsalaten inneholder mindre fett og mer proteiner enn mange av de potetsalatene du får kjøpt på butikken, så er derfor et sunnere alternativ.

 

Ønsker dere en superfin  start på uken!

Potetsalat

  • 2 - 3 middelsstore kokte poteter
  • ca 3 ss lett majones
  • ca 3-4 dl gresk yoghurt
  • 1/2 purreløk
  • 1/2 -1  eple (jeg brukte rødt)
  • litt gressløk
  • Smak til med havsalt
  • smak til med pepper

Kok  2 - 3 vaskete poteter. Når de er ferdig kokte hell ut vannet og  la de stå og avkjøles.

Skrell gjerne potetene om du vil (jeg beholdt noe av skallet på) før du skjærer  potetene  i mindre deler, gjerne terninger.

Skyll en halv  purreløk og  skjær den i tynne skiver. Bland den inn med potetene.

Vask eplet og skjær det i terninger, jeg brukte litt over halvparten i potetsalaten og resten skar jeg i skiver til pynt oppå.

Klipp litt gressløk og bland det inn i potetsalaten.

Bland inn gresk yoghurt og majones og smak til med havsalt og litt pepper.

Da er potetsalaten klar for servering!

Håper det smaker!


#potetsalat #mat #blogg #sommer #ferie #grillmat #middag #sol #hverdag #blogg #matblogg #mammablogg #mamma

Blåbærpannekaker

Hei!

Som  dere kanskje har fått med dere har det vært mye blåbærplukking hos oss i det siste, så her kommer enda  en oppskrift  med blåbær, og i dag er det blåbærpannekaker!  Ungene elsket de!  De er gode som de er eller med litt honning, gresk yoghurt og gjerne et dryss med kanel. 

Ønsker dere en nydelig dag <3 



Blåbærpannekaker

(8 stk)

  • ca 5 dl økologisk fint speltmel (eller annet mel)
  • 1 dl råsukker
  • 2 ss gresk yoghurt
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 egg
  • ca 5- 6 dl melk (eller soyamelk etc)
  • ca 1 - 2 dl blåbær

Visp  alt sammen bortsett fra blåbærene.  Ta blåbærene i tilslutt.

Begynn å steke pannekakene på middelshøy varme. Når pannekakerøren  er tørket på siden opp, er den klar for å snus. 

Vi har her gresk yoghurt, akasie honning og kanel på pannekakene. 

Da er det bare til å spise og nyte!  



#pannekaker #blåbær #blåbærpannekaker #mat #blogg #foto #mamma #mammablogg #sommer #ferie #sol

Middagtips: Couscous med grønnkål

Hei dere!

Dagens middagtips er  en supersunn vegetarisk og vegansk  rett med  couscous og grønnkål. Kjøtt som for eksempel stekt kylling  er også godt sammen med denne retten, visst du vil det.  Couscous med grønnkål  passer også godt til både lunsj og kveldsmat. Grønnkål inneholder mange vitaminer og antioksidanter og er kjempegodt til både supper, pizza og kjøttretter. Sjekk ut bloggen vår for flere grønnkåloppskrifter.

Ønsker dere en flott dag <3

 



Couscous med grønnkål

  • 150 gram couscous
  • ca 1,5 dl vann
  • 180 gram grønnkål
  • 1/2 rødløk
  • 1 ss olivenolje
  • salt etter smak
  • pepper etter smak

 

Start med å steke rødløk i litt olivenolje.

Tilsett  grønnkålen med ca 2-3 ss vann,  1/2 ts salt og 1/2 ts pepper.

Småkok og rør om av og til. Når vannet har tørket  og grønnkålen er myk

kan du blande couscous  og 1,5 dl vann inn i grønnkålen. La dette småkoke på lav temperatur  i ca 3 - 4 minutter.

Rør til couscous er ferdig.

Da er retten klar!

 

Håper det smaker!

 

#grønnkål #couscous #mat #blogg #hverdag #helg #sommer #sol #onsdag#uke #foto #ferie #sol #mamma

Dagens middagstips: Squash suppe med potet og egg

Hei!

Trenger du middagtips idag?  Her kommer en oppskrift på squash-suppe med poteter og egg. Dette er en smakfull, sunn og god suppe med proteiner, vitaminer og karbohydrater.  Denne retten koster ca 60 kr for 4 porsjoner.




Squash-suppe med potet og egg

(4 porsjoner, et egg til hver)

  • 1 squash
  • 3- 4 poteter
  • en håndfull persille
  • 2 grønnsaksbuljongterninger
  • 4 egg
  • 1 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • ca 1,2 liter vann
  • saft av 1/2 sitron (kan sløyfes)



Stek løk og hvitløk i 2 ss olivenolje. Skjær poteter i terninger og ha det i gryten sammen med salt og pepper.



Skjær squash i terninger og ha det oppi gryten sammen med  persille.


Hell  1,2 liter vann oppi sammen med 2 buljongterninger.

Kok opp under omrøring til potetene er kokte.

Tilsett så egg et og et om gangen oppi en øse som du holder litt ned i suppen for å koke egget separat før du slipper det ned i gryten.



Når du serverer kan du ha litt sitronsaft over suppen.



Håper det smaker!

 

#squashsuppe #suppe #mat #vegetar #blogg #foto #hverdag #onsdag #helg #mammablogg #sommer #sol #ferie

Rabarbrapai

Hei!

For et vær det er her i Bergen idag, lyn og torden og haglbyger!

Siden det er søndag og det må være lov å kose seg litt ekstra  (spesielt med så dårlig vær) vil vi dele med dere  en oppskrift på rabarbrapai som vi har toppet med ferske jordbær og  sitronmelisse blader. Laget den igår og den forsvant på et blunk - og det er jo et godt tegn tenker jeg... :)

 

Ønsker dere en nydelig søndag!





 

Rabarbrapai 

  • ca 180 gram rabarbra
  • 3dl fint speltmel 
  • 2 dl økologisk havregryn
  • 1/2 dl hvitt sukker
  • 1/2 dl brunt sukker
  • 200 gram smør
  • Topping: ca 4 ss sukker, kanel dryss og  ferske jordbær

Sett ovnen på 225 grader.

Smuldre mel, havregryn, sukker og smør sammen. 



Trykk ca 3/4 av deigen ned i en form. Trykk litt deig oppover langs kantene også på formen.

Vask og skrell rabarbraen og skjær i mindre deler som du legger utover deigen.

Strø med litt sukker og litt kanel over rabarbraen.

Fordel resten av  smuldredeigen over og avslutt med et dryss med  litt mer  sukker og kanel.



Sett midt i stekeovnen i ca 12 minutter.



Når den er ferdig stekt (rabarbraen må være  helt myk) lar du den stå og avkjøles litt før du kan toppe den med for eksempel jordbær (rabarbra og jordbær smaker veldig godt sammen) og gjerne noen grønne blader med sitronmelisse også.



Server med vispet krem eller vaniljeis, eller som vi har her:  vaniljekesam.



Spis og nyyyyyt!

#pai #rabarbra #mat #dessert #søndag #helg #lørdag #blogg #sommer #ferie #sol #regn #uvær #foto #mamma

 

Helgekos: Hjemmelagete vårruller

God lørdag!

Dagens middagtips er hjemmelagete  vårruller fylt med deilige grønnsaker.   Dette er lett  å lage og smaker kjempegodt!  Vårrullene kan også fryses ned og da varmes i stekeovnen på svak varme når en har lyst på.  Med denne oppskriften får du ca 14 vårruller og det vil koste deg  ca 60 kr å lage selv.

Ønsker dere en super helg! 




Vårruller

(ca 14  vårruller)

  • Spring roll pastry (kjøpes på utenlandske butikker for ca 20 kr for 40 stk plater). Vi har brukt merket Spring Home.
  • 250 gram hodekål
  • 1 gulrot
  • 1 sjalott løk
  • 1 hvitløk fedd
  • 150 gram brokkoli
  • 1 stor ss finhakket ingefær
  • 1 ts korianderfrø malt
  • salt
  • pepper
  • 1 ss olivenolje
  • 1 grønnsaksbuljong terning

 

Skjær en løk og purreløk og surr  de i stekepannen på svak varme med 1 ss olivenolje.

Tilsett  et helt hvitløks  fedd uten skall. Dette tas bort etterpå når alt er ferdig stekt. 

Smelte en grønnsaksbuljong terning i 2 dl  nykokt vann.

Skrell en gulrot og skjær med feks en ostehøvel lange remser, del en brokkoli , finhakk en ingefær,  skjær i skiver en hodekål og legg  i stekepannen.


Alt stekes under lokk på svak varme.

Tilsett buljong vannet, koriander frø, salt og pepper og rør lett om. 

La alt småkoke under lokk i ca 15 minutter.

Ha alt i en bolle for å  avkjøle litt. Det er vanskelig å arbeide med vårrullene visst grønnsakene er for varme (lager lett hull i de tynne platene)


Slik bretter og ruller vi vårrullene , men det fins mange andre måter å gjøre dette på så bare prøv deg frem:

 Legg en vårrull plate på et skjærebrett eller rett på bordet. Legg det med et av hjørnene ned mot deg.


Så legger du en  stripe med grønnsaker over på langs. 

Du bretter inn hvert hjørne på venstre og høyre side inn mot midten.

Så bretter du hjørnet mot deg helt over grønnsak stripen, og ruller sammen oppover til du har en liten spiss eller flik  øverst, den fester du med litt lunket vann så  vårrullen blir helt lukket.








Pensle vårrullene med litt olivenolje og stek de i ovnen på 175 grader i  15 minutter (dette kan variere fra ovn til ovn). De kan også friteres , men vi liker best å steke  de i stekeovnen.

Server med gjerne sursøt saus og en salat.

 

Tips: Du kan også ha pølse inni og mye annet godt, det er kanskje mer barnevennlig.

 


Håper det smaker!

 

 #vårruller #blogg #mat #ferie #hverdag #helg #mamma #sommer #sol #foto

myTaste.no