hits

august 2017

Vafler (lavkarbo og glutenfri)

Hei!

Vafler er noe av det beste jeg vet. Og disse lavkarbo vaflene er enkle å lage og smaker kjempegodt! 

Vafler (lavkarbo)

(ca 6 stk)

80 gram mandler som males til mandelmel

4 egg

2 ss sukrin melis eller annen søtning

1 ts vaniljepulver

1 ts kardemomme

2 ts bakepulver

ca 2 ss  fiberhusk

1 boks seterrømme

 

Visp egg og sukker sammen, tilsett rømmen og visp godt.  Ha mandelmelet, vanilje, kardemomme, litt og litt fiberhusk og tilslutt bakepulver i røren. Visp sammen ingrediensene  til en  litt tykk vaffelrøre, tilsett mer fiberhusk visst røren er for tynn (fiberhusk er som et  bindemiddel), og stek de gyldne (jeg smurte jernet med smør) i et vaffeljern.

Server med nyrørt bringebærsyltetøy og gjerne en skje vispet krem eller rømme til.

 

 

Håper det smaker!

 

Klem

-Katrine-

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #lavkarbo #vafler #glutenfri  #torsdag #oppskrift #tips #matfrabunnen #dessert #hverdag #helg 

Tid for supper: lavkarbo, glutenfri og laktosefri.

Hei!

Dagens mat tips er  kremet gresskarsuppe med smak av kokosmelk, toppet med chorizo og ristede gresskarkjerner som ble en kjempegod smaksopplevelse!  Det fine med denne suppen er at den kan nytes av de aller fleste, selv de som må holde seg unna melkeprodukter og gluten!

Gresskar inneholder i tillegg  kun 1,7 gram karbohydrater pr 100 gram, kokosmelken 1,5 gram karbohydrater pr 100 gram og sjalottløken inneholder 3,3 gram karbohydrater pr 100 gram vare, så alt i alt er det svært lite karbohydrater i denne suppen.

 





 

Kremet gresskarsuppe med kokosmelk, chorizo og ristede gresskarkjerner 

(4 porsjoner)

 

800 gram gresskar skjært i terninger

1-2 dl vann

ca 3 ts salt,  Himalayasalt eller maldon (etter smak)

1 boks kokosmelk ( 400 ml)

ca 1 ts pepper

1 -2 stk sjalottløk 

2 ss olivenolje

 

Topping:

gresskarkjerner

creme fraishe

chorizo pølse

litt persille (finhakket)

 

Du trenger også en stavmikser.

 

Start med å skjære et  gresskar i deler og fjern frø i midten og skallet. Skjær gresskar "kjøttet" i terninger og mål opp til ca 800 gram.

Stek en løk i skiver og stek i en kasserolle sammen med litt olivenolje til den er myk og blank.

Tilsett gresskaret, salt og pepper og ca 2 dl vann. Kok på middelshøy varme under lokk, rør om innimellom til de  er myke.



Tilsett da kokosmelken og rør om. 

Bruk en stavmikser til å mose gresskaret og få en kremet konsistens.

La stå på svak varme, mens  du tilbereder gresskarkjerner på en stekepanne med litt salt og middelshøy varme mens du rører om. Tar du for høy varme på begynner de å poppe!

Rist brødskiver som er godt som tilbehør til suppen.

Skjær opp chorizopølse.

Server suppen med chorizopølse, litt creme fraishe, ristede gresskarkjerner og et dryss persille.

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine - 

 



 

#spisogspar #blogg #hverdag #helg #matglede #helse #mat #suppe #gresskar #gresskarsuppe #mamma #foto #uke #tips #høst #middag #tips #oppskrift #matfrabunnen #august #september #tidforsupper 

Speilegg med en vri

Hei!

Speilegg er kjempegodt og lettvint mat. Her kommer et tips på speilegg med en ny vri  som smaker kjempegodt! Dette måltidet er supert til frokost, lunsj eller kveldsmat.



 Speilegg med en vri

2 egg

salt

krydder etter ønske

2 deler strynskinke

2 skiver ost


Start med å steke speilegg på svak varme.

Ha ønsket krydder på.

Legg et par osteskiver på plommen av egget og to spekeskinker på  hvert egg, vi har her brukt Strynskinke.

Server gjerne med salat.

Håper det smaker!

 

#spisogspar #speilegg #blogg #mat #matblogg #kveldsmat #mamma #mammablogg #helse #livsstil #matglede #tips #oppskrift #speilegg #vri #lavkarbo #helse #august #høst 

Mini pannekaker når en er fysen på noe søtt.... (lavkarbo, glutenfri, laktosefri)

God mandag!

Ny uke og nye muligheter! Idag deler jeg her på bloggen mini pannekaker som er både glutenfri, laktosefri og inneholder svært lite karbohydrater. Visste du at det er veldig lite karbohydrater i kokos? Og disse små pannekakene kan min datter som har diabetes 1 spise uten ekstra tilskudd av insulin da de inneholder svært lite karbohydrater.





 

Lavkarbo mini- pannekaker med kokosmel

(ca 10 stk)

ca 2- 2,5 dl kokosmel

2,5 dl kokosmelk

1 ts psyllium

1 ts vaniljepulver

1 ts kanel

litt maldon salt

4 økologiske egg

 

Visp sammen ingrediensene og stek mini pannekakene  på ei takke  (eller stekepanne, stek de gjerne i litt smør) på middelshøy varme.

Snu de når den øverste siden begynner å tørke.

Server gjerne med ny-rørt syltetøy og nyyyyyt!

 

Psst! Visste du at bringebær inneholder mindre karbohydrater enn jordbær?

 

Ha en flott dag!

 

Klem

-Katrine-



 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #lavkarbo #august #lørdag #sommer #diabetes #sunt #godt #kokos #oppskrift #tips #mat #matblogg #helg #uke #mandag #mamma #diabetes

Lavkarbo suksesskake med en liten vri

God søndag!

Dette er en av mine favoritt kaker, og jeg har laget mange slags versjoner av denne kaken, og denne jeg idag deler her er med nøtte og mandelbunn med et hint av appelsin og kanel. Dette ble en kjempegod smaks kombinasjon. 








Lavkarbo suksesskake

Kakebunn:

(24 dm form)

150 gram mandler males til mandelmel

50 gram hasselnøtter males til nøttemel

6 eggehviter

70  gram sukrin melis

1,5 ss mykt smør

1 liten ts kanel

1 ts finrevet appelsinskall

1/3 ts maldon salt

 

Sett stekeovnen på 160 grader (over og under varme)

Ha eggehviter i en bolle og eggeplommer i en (eggeplommene trenger du til den gule kremen)

Visp eggehviter til en fluffy krem som kan stå av seg selv. 

Bland sukrin og mandelmel sammen med revet appelsinskall, salt, smør og kanel. Vend så dette forsiktig  inn i  den fluffy eggehviten.

Kle en kakeform med bakepapir og hell kakerøren i formen og sett midt i stekeovnen i ca 20 - 25 minutter.

Når kaken er ferdig tar du kaken ut  og lar den stå å kaken avkjøles litt.

 

Gul krem:

6 eggeplommer

1 dl kremfløte

ca 65 gram sukrin melis eller annen søtning

150 gram smeltet  avkjølt smør

1 ts vaniljepulver eller frøene fra en vaniljestang

 

Start med å smelte smøret og la det avkjøles mens du varmer forsiktig under røring eggeplommer, sukrin, vanilje og fløte. Når du nærmer deg kokepunktet vil det bli tykkere, bland så inn smøret. Sett det til avkjøling.

Smør den gule kremen over den avkjølte kakebunnen og pynt gjerne med bær og / eller revet sjokolade.

Håper det smaker!
 





 

 

spisogspar #spise #helse #sukrin #lavkarbo #suksesskake #uke #bilder #sunt #foto #mat #blogg #mamma #mammablogg #Norge #Bergen #blogglisten #matglede #helse #tips #kake #hverdag #helg

Dagens mat-tips: Avokado

God lørdag!

Dagens mat tips er ovnstekt avokado og egg, en kjempegod kombinasjon, veldig enkelt å lage til og supert til frokost eller lunsj! 

Ovnstekt avokado og egg

(1 porsjon)

 

1 stor spisemoden avokado

2 små egg

maldon salt etter smak

pepper smak

ca 1 ss olivenolje

 

Sett stekeovnen på 200 grader (over og under varme)

Del avokadoen i to like store deler og fjern stenen. Bruk en skje til å lage litt større grop til egget i hver avokado.

Kakk eggene og ha de i hver avokado halvdel. Legg de i en ildfast form og

dryss litt salt og pepper over de og litt olivenolje. Sett de midt i stekeovnen  i ca 15- 20 minutter. 

Server gjerne med cherrytomater og salat eller stekte asparges og bacon.

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #matglede #helse #lavkarbo #avokado #fylteavokado #eggogavokado #egg #frokost #lunsj #helg #hverdag #lørdag #oppskrift #tips 

Smart snacks til helgen

God fredag!

Så var det helg igjen, som dagene flyr! Og når det er helg er det kos å ha noe godt å tygge på: ristede mandler er kjempegod snacks.  Visst du har lyst på noe salt å spise så er dette å anbefale! Raskt og lett  å lage og smaker kjempegodt og ikke så usunt heller. Mandler  er proteinrike og har et høyt innhold av  umettet fett og fiber som  øker metthetsfølelsen og kan dempe lysten til å småspise.  Mandler er også rike på  E vitamin som er gunstig for immunforsvaret og magnesium som er godt for hjertet. 


 

Du trenger :  ♥en pose mandler   (400 gram) ♥ ca 1/2 ts salt, gjerne maldon salt  ♥ ca 1 ss nøytral olje



Ha olje i en stekepanne, tilsett mandlene og  stek de godt mens du vender på de i ca 10 minutter. Tilslutt strør du litt maldon salt eller vanlig salt over.

Da er det ferdig og klar for å nyyyytes!

 

 

God helg!

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #mandler #stektemandler #helg #fredag #kos #oppskrift #mat #sunt #godt #saltemandler #lavkarbo #lavkarbomandler

Mandel- pletter (minipannekaker, lavkarbo)

Hei!

Denne oppskriften på pletter /mini-pannekaker gir lite utslag på blodsukkeret, noe  som er bra for de fleste.  Når det er så lite karbohydrater i plettene så kan en ha friske bær eller feks  nyrørt bringebærsyltetøy  og en klatt kesam eller vispet krem som tilbehør. Bringebær inneholder minst karbohydrater, men det ble jordbær til pynt her idag! 



Mandel-pletter

(ca 8 små pannekaker)

 

2 dl mandelmel

2 egg

ca 2 dl kokosmelk eller fløte

1 ts psyllium (kan sløyfes)

2 ts sukrin gold /sukrin melis

 

Visp ingrediensene sammen til en litt tykk røre,  og stek på en takke, eller en stekepanne i gjerne  litt smør.  

Snu kaken når  siden opp er tørr. 

Server med nyrørt syltetøy og nyyyyyt!

💗



 

💗

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #mandelmel #lavkarbo #hverdag #mandag #helg #uke #bilde #foto #mamma #oppskrift #pletter #minipannekaker #august #høst

Litt søtningsstoff snakk + en oversikt over hvilke søtstoffer gir blodsukkerstigning.

God torsdag!

Det finnes utrolig mange søtningsstoffer idag, noen har rykte på seg til å være dårlige for kropp og helse og andre skal være helt naturlige. Noen gir også bivirkninger med magevondt visst en inntar for mye. Det er virkelig ikke lett å finne frem i denne søtningstoff-jungelen! 

Da datteren min fikk diabetes i desember 2016 var vi flere uker på sykehuset og fikk blant annet opplæring i ernæring og det ble også snakket om søtningsstoffer som blir så mye brukt idag. 

Helt i starten av "diabeteslivet" vårt kjøpte vi Nugatti Zero (inneholder 4,1 gram karbo pr porsjon) som min datter da kunne få på en brødskive om lørdagene, men skal si dette gav blodsukkerstigning, det ble kjempehøyt og vanskelig å fa ned igjen til normale verdier, vi prøvde Nugatti Zero en periode og det samme skjedde gang på gang! Den er søtet med   Maltitol som gir blodsukkerstigning, så angående blodsukker var det bedre for henne å velge Nugatti Max (inneholder 5,4 gram karbo pr porsjon), da har vi kontroll på blodsukkeret.  Men dette kan sikkert variere fra person til person hva som fungerer for de. 

 

(bilde er fra google)

Her kommer en liten oversikt over søtningsstoff og hvilke som gir blodsukkerstigning og hvilke som ikke gir blodsukkerstigning.

 

Søtningsstoff

Gir blodsukkerstigning:

 

 Fruktose

Sorbitol

Xylitol

Mannitol

 Maltitol

Iaktitol

Isomalt

Tagatesse (gir litt blodsukkerstigning)

 

 

Gir ikke blodsukkerstigning:

 

Aspartam

Cyklamat

Acesulfam K

Sakkarin

Sukralose

Erytritol  (Sukrin)

Stevia

 

 

Håper dette var oversiktlig og greit! 

 

Ha en fin dag videre!

- Katrine -

 

 

Oversikt over søtningsstoffer finnes på www.diabetes.no          

Kilder: www.diabetes.no, www.nugatti.no, Ernærings hefte fra  Haukeland Universitets Sykehus 

 

 

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #søtning #ernæring #mat #lavkarbo #diabetes #kosthold #søtstoffer 

Bringebær-smoothie (lavkarbo)

Hei!

Innimellom blir jeg litt matlei,  jada selv jeg som har en matblogg kan bli det, haha! Men da er smoothies et supert alternativ og denne bringebærsmoothien med få karbohydrater kan nytes med god samvittighet og er supert til frokost, et mellommåltid eller visst en bare er litt fysen på noe søtt!  Denne smaker kjempegodt og skled ned både hos store og små.





Lavkarbo bringebærsmoothie

(2 glass)

200 gram frosne (eller ferske)  bringebær (ca 6,4 gram karbohydrater i følge matvaretabellen)

ca 1 dl  sukkerfri bringebær saft,  det passer også godt med Fun saft Wild berries

ca 2 dl kaldt vann

Bruker du ferske bær kan du tilsette noen isbiter i smoothien for å få den kald.

Du trenger også: blender eller stavmikser og feks en mugge

 

Miks sammen bringebær, saft og vann til du får ønsket konsistens og smak.

Fordeler du smoothien på to glass får du 3,2 gram karbohydrater pr glass. 

 

ENJOY!



 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #mat #smoothie #diabetes #kosthold #lavkarbo #bringebær #mamma #familie #funsaft #Bergen #hverdag #helg #sol #bilde #foto #tips #oppskrift #lavkarbosmoothie #bringebærsmoothie

Dagens mat-tips:omelett med asparges

God onsdag!

Dagens mat-tips er omelett med asparges. Asparges er en supersunn grønnsak og er rike på kostfiber, vitamin E, svært rike på vitamin C og B vitaminet folat. Grønn asparges kan både grilles, kokes, dampes og stekes.  Denne retten jeg idag vil dele med dere er enkel å lage, og passer godt til både  frokost, lunsj, middag og kvelds.  Denne omeletten stekes i langpanne.

 



Omelett med grønn asparges

7 egg

ca 3 ss fløte

ca 4 -5 ss grovrevet parmesanost

1/2  ts salt

1/2 ts pepper

ca 450 gram asparges

 
Sett stekeovnen på 200 grader.

Visp egg, melk, grovrevet parmesanost, salt og pepper i en bolle.


 



Skjær bort den hvite/ lilla enden på aspargesen og  skjær resten opp i mindre deler ca 1 cm lange.


 



Legg aspargesene i en langpanne ikledd bakepapir og hell eggblandingen over.


 



Stekes  midt i stekeovnen i ca 8 -10  minutter.

Når omeletten er stivnet helt er den ferdig og du kan ta den ut av ovnen. La den stå å avkjøles litt før du tar den over på serveringsfat. Dryss gjerne litt revet parmesan over tilslutt.



Håper det smaker!

 

 

 #omelett #asparges #supersunt #mat #spisogspar #blogg #matglede #aspargesomelett #hverdag #helg #frokost #lunsj #middag #august #høst #onsdag #lavkarbo

Chiapudding og litt om chiafrø

Hei!

Dagens mat-tips er chiapudding som smaker kjempegodt og sunt og veldig enkelt å lage. Det er så greit å lage dette kvelden før så kan den godgjøre seg i kjøleskapet til neste morgen, og da har du en sunn og velsmakende frokost klar! Hva er vel ikke bedre enn det?! 

Hva er chiafrø?

Chiafrø er små næringsrike frø som inneholder blant annet essensielle fettsyrer, antioksidanter og proteiner for å nevne noe. De er også en rik kilde for omega 3.  Når frøene legges i bløt får de en geleaktig konsistens som passer perfekt til  blant annet puddinger.  Frøene  er mettende og gir en langsom blodsukkerstigning.

Chiafrø fåes kjøpt i helsekost og stort sett de aller fleste dagligvarebutikker.



 

Chiapudding

(1 porsjon)

2 dl kokosmelk

2 ss chiafrø

smak til med sukrin melis

tilsett bær som bringebær eller blåbær og gjerne  valnøtter eller andre nøtter.

 

Miks med en gaffel  sammen kokosmelk og chiafrø, smak til med sukrin melis og topp det hele med bær, eventuelt bland bærene inn i chiapuddingen. Sett det i  kjøleskapet i minst 2 timer, kan godt stå over natten.

Så har du en deilig og sunn frokost som venter deg klar for å nytes neste morgen.

Håper det smaker!

 

Ha en fin dag videre!

 

- Katrine -

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #hverdag #mamma #mat #matglede #helse #tips #helg #frokost #chiapudding #hjemmelaget #Bergen #august #oppskrift #lavkarbo #bilde #Norge

Avokadosalat

God mandag!

Lavkarbo og karbo reduserte  tipsene mine fortsetter :)  Lavkarbo er egentlig ikke så vanskelig - det finnes sååå mye godt en kan lage og bruk gjerne rene produkter som feks kjøtt, fisk og salat, når en lager maten fra bunnen av så vet en mer hva en spiser og får et mye sunnere måltid.

Denne avokadosalaten smakte jeg første gang på Kreta på en kjempekoselig restaurant. Salaten smakte helt nydelig og jeg har blitt hekta!   Her kommer min versjon av denne salaten.

 



Avokadosalat

(1 stor porsjon)

 

1 spisemoden avokado

1 hjertesalat

ca 5 stk cherrytomater

1 hådfull dill

en sjalottløk

2 ss sesamfrø

 

Dressing

1 ss eddik

1 ss olivenolje

 smak til med maldon salt

 smak til med pepper    

(egentlig skal det være 1 ts honning (= ca 2,5 karbo)  i dressingen, men den kan droppes ved lavkarbo (valgfritt))

 

Skjær avokadoen i to og bruk en skje til å ta ut avokadoen fra skallet og  skjær i skiver. 

Vask og skjær opp hjertesalaten.

Fjerne skallet fra sjalottløken og skjær i skiver.

Tomatene vasket og deles i to.

Vask og finhakk dillen og strø over salaten.

Varm en stekepanne og hell sesamfrøene over, la de ristes på middelshøy varme mens du rører til de får en lett gyllenfarge. Dryss de over salaten.

Avslutt med å røre sammen (honning), eddik, olivenolje, salt og pepper og hell dressingen over salaten.

Da er avokadosalaten klar for å nytes!

Håper det smaker!

 

 

 

#spisogspar #blogg #mat #salat #avokado #avokadosalat #mamma #foto #bilde #helse #kosthold #Norge #Kreta #ferie #hverdag #sol #regn #høst #august #matglede #tips #lavkarbo #mandag #matfrabunnen #oppskrift.

Lag din egen ost med kun 2 ingredienser!

Hei!

Det er spennende å lage egenprodusert ost, men det var ikke så vanskelig som jeg først trodde!

Mascarponeost brukes når du skal lage  feks  ostekaker og desserter. Det var overraskende lett å lage og du trenger  kun to ingredienser!

Ha en fin søndag 💗

 





Mascarponeost

5 dl kremfløte

1 ss saft av en sitron

 

Du trenger også:

mat-termometer

ca 3 stk kaffefilter eller et tørkle/ osteklede til å sile osten.

 

Start med å varme kremfløte i en tykkbunnet kasserolle (ha mat-termometer oppi) til 85 grader, viktig at du rører hele tiden og at kremfløten ikke koker.

Tilsett sitronsaften mens du rører.

Etter noen minutter begynner den  å tykne.

Den er ferdig når den tykner litt og dekker baksiden av en skje. 

La den avkjøles før du heller den over i et osteklede eller kaffefilter ( som jeg brukte) og legg dette  oppi en sil over en skål så vil osten  tykne videre og dele  seg til ost og  myse, la det stå  i kjøleskapet under denne prosessen. 

Selve osten ligger igjen i kaffefiltrene/ ostekledet og mysen drypper ned i skålen.

Hele denne prosessen vil ta minst 12 timer.

Når all mysen har dryppet av er osten ferdig.

Men det er verdt ventingen da du tilslutt har en egenprodusert og kjempegod mascarponeost!

Håper det smaker 💗



 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #hverdag #helg #søndag #tips #mandag #mascarponeost #hjemmelaget #oppskrift #matfrabunnen #bilde #foto #mat #august #høst #uke #helg #hverdag

Lavkarbo kremkake

God lørdag!

Kremkake er bare det beste jeg vet, og nå som det er helg må det være lov å kose seg litt ekstra, og denne 

kaken (som også er glutenfri) med lite karbohydrater, toppet med  krem og bringebær kan da nytes med god samvittighet!



Lavkarbo kremkake

(kakeform ca 18 dm)

Kakebunn:

150 gram mandler males til mandelmel

50 gram hasselnøtter males til nøttemel

4 eggehviter

60 gram sukrin melis

1 ss mykt smør

1 liten ts kanel

 

Topping:

ca 3 dl kremfløte

friske bær, jeg hadde her bringebær.

 

Sett stekeovnen på 160 grader (over og under varme)

Visp eggehviter til en fluffy krem som kan stå av seg selv. 

Bland sukrin og mandelmel sammen.

Vend så dette forsiktig  inn i  den fluffy eggehviten.

Kle en kakeform med bakepapir og hell kakerøren i formen og sett midt i stekeovnen i ca 20 - 25 minutter.

Når kaken er ferdig tar du kaken ut  og lar den stå å kaken avkjøles litt.

Visp kremfløte til  krem. Skjær bunnen i to eller ha en høy bunn, jeg hadde krem imellom lagene og oppå, da synes jeg den ble ekstra god, men det er også godt å ha en høy bunn toppet med krem og bær.   

Pynt kaken med bær.

Server og nyyyyyyt!

 


- Katrine -
 

 

 

#spisogspar  #blogg #matglede #helse #tips #lavkarbo #mat #kake #kremkake #dia #sunn  #uke #hverdag #mamma #bilde #foto #helg #sommer #august #helg #tips #oppskrift #matfrabunnen 

Kremkake

Hei!

På onsdag begynte minsten min på skolen og da ble det feiret med KAKE! Kan nesten ikke tro at jeg har TO skolebarn nå! 

Dette er en skikkelig bløtekake som vi pleier å kalle det, og den forsvant på et blunk!  Idag er det sol og nydelig vær her i Bergen - håper det varer en stund nå :) 

Kremkake

( rund kakeform,24 dm)

 

4  økologiske egg

2 1/2 dl sukker

4 dl fint speltmel eller økologisk hvetemel (eller du kan ha 1 dl potetmel og 3 dl fint hvetemel/speltmel)

2 ts vaniljesukker

50 gram smeltet smør

1 dl vann

 

Fyll:

3-4 dl kremfløte

1 ts vaniljesukker

ca 2 ss sukker

en eske jordbær

ca 2 dl melk til dynking av kakebunnene

 

Sett stekeovnen på 200 grader (over og under varme).

Visp sukker og egg til eggedosis.

Mål  opp de tørre ingrediensene  og sikt inn i eggedosisen. 

Smelt smøret, tilsett vannet og bland det inn i røren.

Hell røren i en smurt kakeform (jeg pleier å ha bakepapir i bunnen).

Stek på nest nederste rille i ca 35-40 minutter.

Blir kaken litt mørk på toppen kan du legge et bakepapir ark eller aluminiumsfolie over resten  av steketiden. Sjekk med en kakestikke om kaken er ferdig stekt. 

 

Fyllet

La kaken avkjøles på rist og del den i to deler. 

Stivpisk kremen.

Ha ca 14 jordbær i en blender med ca 3 ss sukker og mos til en "jordbærsaus"/ tynt syltetøy.

"Dynk" de to bunnene med melk (drypp utover bunnene så de blir litt bløte).

Hell jordbærsausen over den nederste bunnen og ha et par skjeer med krem oppå, smør det forsiktig utover kakebunnen.

Legg den øverste bunnen oppå, ha resten av kremen over og pynt med jordbær.

 

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #kremkake #tips #oppskrift #matfrabunnen #kake #helg #lørdag #søndag #fredag #mat #august #bilde #hverdag #helg #skole #barn #familie #blogglisten #VG 

 

 

Hjemmelaget sukkerfri sjokolade med fyll.

Hei!

Så var det helg igjen og når det er helg er det kjekt å kose seg litt ekstra, og hva er vel bedre enn å kose seg med sjokolade? Jeg  bare ELSKER sjokolade og denne hjemmelagete sukkerfrie sjokoladen fylt med gele med bringebærsmak med virkelig i smak her i huset, de forsvant på et blunk! Disse er  veldig enkle å lage og smaker kjempegodt!

Sjokolade fylt med gele

(ca 15 stk)

 

1 stk sukkerfri kokesjokolade

1-2 ts cocosa (kan sløyfes)

1 dl  feks Zeroh saft eller Fun saft med bringebærsmak

1 dl vann

2 gelatinblader

former til isbiter eller konfekt/ sjokolade

 

 Start med å lage geleen: Legg gelatinen i kaldt vann. Ha 1 dl vann i en kasserolle og kok det opp. Klem vannet av gelatinen og rør den myke gelatinen inn i det kokende vannet. Sett det tilsides  og la det avkjøles litt (ca 10 min) før du rører inn 1  dl konsentrert saft. La dette stå å avkjøles mens du smelter sjokoladen.

Smelt sjokolade over vannbad eller på svak varme i en kasserolle, bland gjerne litt cocosa inn så sjokoladen blir mer flytende og lettere å jobbe med. Hell litt sjokolade oppi formene og pass på at sjokoladen er oppover kantene også.

Sett brettet i frysen noen minutt så sjokoladen stivner.

Når geleen  er  avkjølt kan du fylle opp "sjokoladekoppene"  (ikke fyll koppene helt med gele , da du skal ha sjokoladebunn også!)  og sett det noen minutter i frysen igjen, før du setter det i kjøleskapet til geleen er stivnet helt. 

Da smelter du resten av sjokoladen og dekker til geleen, sett det i kjøleskap. 

Når sjokoladen er stivnet dytter du de forsiktig ut av formene og oppbevarer de i kjøleskap til de skal serveres.

 

Håper det smaker!

 

God helg!

 

#spisogspar #lavkarbo #tips #matglede #helg #hverdag #sjokolade #gele #sukkerfri #sukkerfrisjokolade #lavkarbo #lørdag #søndag #fredag #oppskrift #matfrabunnen #matglede #kosthold #august 

Lasagne med en ny vri (lavkarbo)

Hei!

Dagens middags tips er lavkarbo lasagne som jeg laget første gang for noen år siden, nå kommer en ny og oppdatert versjon av denne oppskriften som jeg synes ble enda bedre! Vi har erstattet lasagneplatene med aubergine som inneholder kun 2,5 gram karbohydrater pr 100 gram. Ellers lager vi lasagne som vanlig. Dette blir et sunt og kjempegodt måltid og minner veldig mye om vanlig lasagne.  

Lavkarbo Lasagne

(6-8 porsjoner)

 

Lasagneplater (= aubergine)

2 stk aubergine

maldon salt

pepper

olivenolje

 

 Tomatsaus med kjøttdeig

 Olivenolje

1 stk Sjalott løk

150 gram tomatpure

4,5 dl vann

1 gulrot

1-2 stenger selleri

500 gram kjøttdeig

Salt, pepper og sukrin etter smak

Laurbærblad

 

 Hvit saus / Besciamelle

2 dl fløte

2 ss Tine smøreost naturell

1/2 ts  muskatnøtt

Pepper 

Maldon salt

 

Topping:

revet hvitost

 

Lasagneplatene/aubergine

Skrell auberginene og skjær skiver på langs. De må ikke bli for tykke. Legg de i en bolle med litt vann  etterhvert som du skjærer de i skiver for å unngå at de blir brune. 

Hell ut vannet og la  vannet renne litt av auberginene på et tørkepapir før du legger de utover et stekebrett med bakepapir. Smør de med olivenolje og hell litt salt og pepper over.

Sett de i ovnen på 200 grader i ca 12 minutter.  

 

Tomatsaus med kjøttdeig

Ta litt olivenolje på stekepannen og start med å  surre løk til den er myk. Del opp i tynne skiver gulrot og selleri og legg det oppi stekepannen  som stekes lett så tilsetter du kjøttdeigen og stek den til gjennomstekt. tilsett salt, pepper og et laurbærblad.

 Så blander du tomatpure og vann i kjøttdeigen og tilsetter litt sukrin etter smak.

Hvit saus

Visp fløte og smøreost sammen.  Gi det et lite oppkok. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper.

Sett kasserollen tilbake på kokeplaten og kok opp mens du rører.  

 Sett sausen tilsides.

Finn en stor ildfast form som er passe til lasagne og sett stekeovnen på 200 grader.

Legg tomatsausen først i bunnen på formen, så  aubergine, kjøttdeig, og hvitsaus på toppen. Du kan legge 3 lag (kommer ann på hvor stor form du bruker) og avslutter med den hvite sausen og revet hvitost. 

Sett i ovnen til steking i ca 10 - 15  minutter til osten er smeltet.


 

Server gjerne med en frisk tomatsalat til og basilikum blader.

 

 Håper det smaker!

 

 

 #lasagne #mat #blogg #hverdag #helg #foto #lavkarbo #Norge #middag #helse #livsstil #mamma #spis #spar #spisogspar #august #høst #livsstil sunt #godt #uke #tips #oppskrift #matfrabunnen #lavkarbolasagne

 

Dagens middagstips (lavkarbo)

Hei!

Idag hadde minsten min 1.skoledag, kan nesten ikke tro at han har blitt sååå stor! Så nå blir det en liten feiring her i dag med familien :) 

Dagens middags tips er svinekoteletter med ovnstekt squash og toppet med speilegg og Brie ost.  Dette er kjempegodt med rene råvarer.  Ovnsstekt squash  er kjempegodt, de blir ikke crispy, men mer bløte når en steker de på denne måten. Alt i alt er dette et sunt, godt og mettende måltid.

Svinekoteletter med speilegg og ovnsstekt squash

(4 porsjoner)

 

1 pakke med svinekoteletter (4 stk)

maldon salt

pepper

saft av en sitron

grillkrydder

4 egg (topping)

Brie ost (topping)

1 stk squash  

et par spiseskjeer matolje

maldon salt

pepper

 

Stek svinekotelettene i stekepanne med salt, pepper , sitronsaft og grillkrydder.

Skru ned varmen og sett lokk over så det siver væske ut av kjøttet, dette er en god saus du kan bruke ved  servering.

Vask og skjær  squash i tynne skiver og legg skivene utover et bakepapir på stekeplate, ha salt og pepper  og olje over.

 Sett midt i stekeovnen på 200 grader.  Stek til de blir litt gylne i kantene i ca 20 minutter.

Stek speilegg og skjær opp Brie ost i skiver. Legg speilegg  og Brie ost på toppen av de stekte svinekotelettene. Ha gjerne salat som tilbehør.

 

Håper det smaker!

 

#spisogspar #blogg #matglede #middag #svinekoteletter #tips #onsdag #lavkarbo #sunt #godt #august #hverdag 

Fylte middagspannekaker (lavkarbo)

Hei!

Dagens rett er fylte middagspannekaker, og denne gangen er det en lavkarbo versjon! Dette ble et mettende og godt måltid. Disse pannekakene er også glutenfri!

Fylte middagspannekaker

(ca 6-7 stk)

3 dl mandelmel (jeg maler det selv, det er mye billigere)

1 ss sesammel

4 egg

1 liten ts psyllium

1 ts salt

ca 4 dl fløte, eventuelt litt vann, men røren må ikke bli for tynn, heller litt tykk røre er  lettere å steke.

 

Visp sammen ingrediensene og stek pannekakene  i teflon stekepanne på svak varme godt på hver side.  Legg et kjøkkenhåndkle over pannekakene mens du steker kjøttdeigen.

 

Fyll til middagspannekakene

1 stk sjalottløk (kan sløyfes)

1 fedd hvitløk (kan sløyfes)

400 gram kjøttdeig

ca 4 ss tomatpure

litt salt (etter smak)

pepper

grillkrydder

sukrin, eller annen søtning

ca 2,5 dl vann

revet hvitost/ mozzarella til å toppe pannekakene

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

Stek løk i skiver  litt smør eller olivenolje i en stekepanne til den er gjennomsiktig.

Tilsett kjøttdeigen og stek den med litt salt, pepper og grillkrydder. Når den er ferdig stekt blander du tomatpureen inn sammen med litt vann, litt salt og sukrin, og presset hvitløk, smak på sausen og tilsett eventuelt mer søtt eller salt etter behov.

Pass på at tomatsausen ikke blir for mye væske/ for mye  tomatsaus til å fylle i pannekakene da det fort blir mye søl (!) .

Fyll pannekakene (en stripe på midten) med kjøttdeigen i tomatsaus og rull/brett pannekakene og legg de tett i en ildfast form.

Visst du har rester  med kjøttdeig og saus kan du helle det over de ferdige pannekakene og strø revet mozzarella ost over. 

Sett de midt i  stekeovnen i ca 10 minutt.

Salat er supert tilbehør til denne retten.

Håper det smaker!

 

 

Klem 

-Katrine-

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #oppskrift #lavkarbo #middag #matfrabunnen #pannekaker #fyltepannekaker #middagspannekaker #sommer #august #tirsdag #uke #bilde #mat 

 

Dagens mat-tips: omelettrull (lavkarbo)

Hei!

Dagens mat-tips er omelettrull  som er veldig enkel å lage, fyll med ditt favoritt pålegg og grønnsaker og du har et herlig måltid! Egg kan oppbevares lenge i kjøleskap, men før bruk kan de godt være romtemperert, og egg  tåler godt å oppbevares et par dager på kjøkkenbenken, da kommer alle de gode egenskapene til egget  best frem- og du får bedre plass i kjøleskapet ;) 

 




Omelettrull

8 egg

3 ss melk/ fløte /vann/ soyamelk

ca 1 ts salt

ca 1/2 pepper

4 ss revet parmesanost

litt finhakket persille

 

Fyll (valgfritt)

salat

kalkunskinke

Tine naturell smøreost

 

Sett stekeovnen på 200 grader.



Miks omelettblandingen og hell blandingen over på en stekeplate ikledd bakepapir.



Sett den midt i ovnen i ca 8 minutter.

Når den er ferdig er det viktig at den avkjøles helt før du legger et bakepapir oppå og snur den oppned. Så legger du  fyllet på og ruller den  sammen.


 



Pakk den inn i bakepapiret og legg den i kjøleskapet i ca 30 minutter for  at formen holder seg bedre og lettere å skjære opp.

Så  kan du skjære omelettrullen i skiver og den er klar for servering!



Håper det smaker!

 

Ha en flott dag!

 

 

#spisogspar #matglede #lavkarbo #diabetes #måltid #oppskrift #matfrabunnen #omelettrull #lavkarbo #salat #proteinrik #helg #matblogg #sunt #mandag #august #sommer #høst #uke #tips

Dagens middags tips (lavkarbo)

Hei!

Det er jo så masse god blomkål i butikkene nå og da passer det fint med en blomkålrett! Dette er en kjempegod og enkel middag som også metter godt. Til og med ungene mine synes dette var godt og de var spesielt glad i den hvite sausen.    

Blomkål med skinke og hvitsaus

(2 porsjoner)

 

1 blomkål

1 dl kremfløte

1 1/2  ss phiadelphia smøreost original

litt maldon salt

litt pepper

persille 

1 pakke strimlet smårettskinke /eller  bacon i terninger

 

 Skjær  eller plukk av grønne blader fra blomkålen og skyll den i kaldt vann.

Legg den så i en kasserolle fylt med vann og litt maldon salt og kok blomkålhode mørt (sjekk med  feks en gaffel)

Ha smøreost og kremfløte i en kasserolle og la de småkoke under omrøring. Smak til med salt og pepper og litt finhakket persille.

Stek bacon eller visst du har smårettskinke kan du ha den direkte i den hvite sausen. 

Server blomkålhode på et fat og hell sausen og skinke/ bacon over. 

Håper det smaker!

 

 

Ha en flott dag videre!

 

 

#spisogspar #middag #tips #blomkål #hvitsaus #lavkarbo #august #helg #hverdag #oppskrift #bilde #foto #mamma #familie #diabetes #uke #skinke #bacon #matfrabunnen 

 

Årets Peter Pan-utstilling

Hei!

Idag er siste frist til å sende inn skyggebilder til årets Peter Pan- utstilling hos Frodith som du kan lese mer om HER.

Dette er alltid like moro å være med på og  aller mest å se på den flotte utstillingen Frodith lager istand - og det er hun virkelig flink til;  å stelle i stand slike utstillinger, ja da blir det finkjolen på og champagne osv :) :)  

Idag har jeg leitet etter motiv til skyggefotografering, ute var det ikke så mye skygger..... Så det ble innendørs fotografering! 

 

Skygge bilde av Bryggen i Bergen..........

Skyggebilde av en Orkide- blomst

Disse skyggene gav et fint mønster synes jeg :)

 

Vel, dette var mitt bidrag!

 

 

Ha en flott dag videre 💗

 

 

#Frodith #skygge #bilder #peterpan #utstilling #skyggebilder #foto #bilde 

Dagens (lavkarbo) middagstips

God lørdag!

Enklere middag å lage enn dette skal du lete lenge etter, for å ikke snakke om  rask, det tar ca 15 - 20 minutt å lage så dette er rene fast-food,  bare mye sunnere! Dette falt i smak hos  både store og små her i huset. 


 

Baconsurret kylling med mozzarella og avokadosalat

(4 porsjoner)

 

500 gram kyllinglårfilet (8 deler)

 8 baconskiver

1 agurk

2 -3 stk avokado

2-3 stk mozzarella oster

en boks cherrytomater

maldon salt etter smak

pepper etter smak

litt olivenolje

 

Surr bacon rundt hver kylling filet og stek på middelshøy varme i en stekepanne, snu de forsiktig innimellom så de blir stekt på alle sider, Pass på at de er gjennomstekte. Det trengs egentlig ikke salt og pepper da baconet har mye smak.

Lag salat av avokado, vasket og oppskjærte cherrytomater og agurk, og mozzarella skjært i skiver. Smak til med litt maldon salt, pepper og olivenolje på salaten.

 

Håper det smaker! 

God helg!



 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #mamma #sunt #godt #middag #blogg #hverdag #tirsdag #mat #oppskrift #rask #matfrabunnen #lavkarbo #mamma #tips #middag #helg #lørdag 

 

Omelettmuffins

Hei!

Dette er bare så godt og superenkelt å lage: eggemuffins eller omelettmuffins. Denne sunne retten passer godt til både frokost, lunsj, supert til piknik og til kvelds. 

 

Eggemuffins / omelettmuffins

(ca 7 -8 stk)

 

7 økologiske egg

3 ss fløte eller melk

4 ss grovrevet parmesanost / hvitost

1/2  ts maldon salt

1/2 ts pepper

Fyll: feks paprika, tomat, skinke, vårløk og gjerne friske urter som timian og eller oregano

 Stekes på 220 grader.

 

Visp egg, melk, grovrevet parmesanost, salt og pepper i en bolle. Tilsett så det du måtte ønske av paprika, skinke osv....

Hell eggeblandingen over i muffinsformer  (lurt å pensle formene med litt olje først) og stek  midt i stekeovnen i ca 10 -15   minutter.


Når omeletten er stivnet helt er den ferdig og du kan ta den ut av ovnen. La den stå å avkjøles litt før du kan spise den.

Da er den klar for å nytes!




Håper det smaker!

God helg! 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #lavkarbo #frokost #lunsj #tips #oppskrift  #omelett #mat #hverdag #mammablogg #blogg #sommer #ferie #sol #spisogspar #matblogg #foto #omelettmuffins #helg #fredag #lørdag 

Eple og pærekake (litt sunnere vri)

Hei!

Så var det helg igjen, og neste uke starter hverdagen igjen, noe jeg faktisk ser litt frem til nå, etter en laaaaang ferie :)

Sist helg laget jeg sukkerfri (lavkarbo) vaniljeiskrem og denne eple og pærekaken som smakte kjempegodt, epler og pærer sammen er en utrolig god kombinasjon synes jeg,  og spesielt godt sammen med vaniljeis, mmmmmm!

Jeg har redusert en del på karbohydrat innholdet da jeg bruker med fiberrikt mel og sukrin som søtning,  av sukrin variantene liker jeg best sukrin melis.

 

 

Litt rustikk (og litt sunnere)  eple og pærekake 

(ca 20 dm rund kakeform)

 

125 gram smør

1 dl sukrin melis

2 egg

1 1/2 dl fint speltmel

1 dl havremel

1 ts bakepulver

2 ss gresk yoghurt

2 epler

2 pærer

sukrin melis eller annen søtning, gjerne perlesukker

bringebær

kanel

 

tilbehør: vaniljeis eller vanilje- eller lime kesam eller vaniljesaus

   Hjemmelaget sukkerfri vaniljeis finner du oppskrift på HER

 

Sett stekeoven på 175 grader.

Rør smør og sukrin til en smørkrem.

Tilsett ett egg om gangen og rør godt.

Sikt mel og bakepulver  i røren vekselvis med yoghurten og rør sammen.

Hell røren i en smurt  form.

Vask og skrell epler og pærer. Skjær  noen i biter som dyttes ned i røren og noen sirkler som legges på toppen av kakerøren,  fjern stenene med en kniv.   

Dryss over kanel og sukrin eller litt sukker  (som jeg brukte) og sett midt i ovnen på 175 grader i 35 - 40 minutter.

La den avkjøles litt før den er klar for å nytes!

Pynt gjerne kaken med friske bær og litt melis (sukrin melis) og perlesukker!

Håper det smaker!

 


 

God helg!


#mat #eplekake #pærekake #spisogspar #blogg #søndag #lørdag #fredag  #helg #foto #kos #helse #livsstil #høst #eple #mammablogg #mamma #sommer #august #uke #matglede #tips #oppskrift #sukrin #sukkerfri 

 

 

Dagnes middagstips: Stekt laks med ovnsbakte søtpoteter på en seng av sitrusfrukter!

Hei!

For noen dager siden hadde vi en kjempegod middag som besto av blant annet laks og ovnsbakte søtpoteter. Dette ble en kjempegod kombinasjon som jeg vil dele med dere :)

 

Stekt laks med ovnsbaktsøtotet servert på en seng av sitrusfrukter

(4 porsjoner)

 

Laks med skinn, 4 stykker

litt maldon salt

litt pepper

grillkrydder

saft av 1/2 sitron

 

Sitrusfrukter som tilbehør

1 sitron 

1 appelsin

1 grapefrukt

1 lime

 

Ovnsbakte søtpoteter

2 stk søtpoteter

2 hvitløksfedd

saft av 1/2 sitron

2 ss olivenolje

1 ts maldon salt

litt pepper

litt chili

ferske urter som timian og eller oregano,  rosmarin (jeg brukte oregano)

 

Tilbehør:

rømme eller creme fraishe

pesto eller  guacemole: lages   av 1 avokado, litt sitron eller lime saft, salt og pepper som moses med en gaffel eller en blender.

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

Skrell søtpotetene, skyll de og skjær de i terninger. Legg de på bakepapir på en stekeplate.

Ha  olje, sitron, chili, hvitløk og salt og ferske urter i en morter og knus de. Ha dette over potetene og sett midt  i stekeovnen til de er møre (ca 20 min).

 

Stek laksestykkene med salt og grillkrydder i en stekepanne med litt olivenolje.  Skru ned varmen litt og skvis sitronsaft over de, sett lokk på og la de få stå å sive litt saft ut av fisken.

 Skjær opp sitrusfruktene i tynne skiver og legg de utover et serveringsfat.

Legg den ferdigstekte laken oppå og topp den med rømme eller creme fraishe og gjerne pesto eller en skje  guacemole.

Ta ut de ovnsbakte søtoptetene når de er møre og strø gjerne litt maldon salt over de før servering.

Server og nyyyyt!

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #oppskrift #middag #laks #ovnsbaktesøtpoteter #sommer #august #sommer #Norge #søtpoteter #bilde #mat

Et lite mat-tips (lavkarbo)

Hei!

Dagens mat-tips er agurk sandwich. Dette lille måltidet er både lavkarbo og glutenfritt, smaker kjempegodt og passer både til frokost, lunsj, kveldsmat og som et mellommåltid. 

 
 

Lavkarbo agurk sandwich

 

1/2 agurk 

en boks tunfisk

litt majones

litt persille

1 cherrytomat    

litt gressløk

litt rødløk



 
 

Del agurken i to like store deler og skrap ut med en teskje frøene i midten. 

Skjær opp tomater og løk, gressløk og persille. Bland sammen med majones og tunfisk. 

Fyll  agurkene og da er det klart for å nytes!

Håper det smaker!

 


 

#agurksandwich #mat #blogg #glutenfri #vegetar #hverdag #helg #sommer #sol #foto #spisogspar #blogg #matglede #lavkarbo #tips #oppskrift #enkelt #godt #sunt #august #torsdag

Lavkarbo panna cotta med bringebærsaus

Hei!

Dette er en deilig dessert som  er sukkerfri og kan nytes med god samvittighet. Jeg har brukt sukrin melis da jeg liker best denne søtningen, men du kan velge en annen søtning som du foretrekker.  Denne er så god at jeg har laget den flere ganger denne sommeren.


 

Panna cotta med bringebærsaus

(4 porsjoner)

 

2,5 dl fløte

3 dl gresk yoghurt (fra Lindahl ) eller kesam 

3 gelatinplater

1 vaniljestang (frøene)

3 ss sukrin melis eller annen søtning 

200 gram frosne bringebær 

3 ss sukrin melis eller annen søtning

 

Legg gelatinplatene til bløt  i en skål /mugge med kaldt vann.

Ha melk i en kasserolle sammen med frø fra vaniljestangen  og sukrin.

Varm opp til kokepunktet mens du rører.

Sett det tilsides litt, mens du tar gelatinplatene opp fra vannet og klemmer vannet ut av de.

Visp de bløte gelatinplatene inn i  den varme melkeblandingen til de er helt oppløste.

La dette stå og avkjøles litt før du visper inn gresk yoghurt eller kesam.

Hell så panna cottaen over på glass og sett i kjøleskapet. Det vil ta ca 2-3 timer til de er stivnet.

 

Lag bringebærsaus

Varm bringebær i en kasserolle sammen med sukrin. La dette koke opp.

Ha bringebærene over i en sil og sil ut sausen i en skål.  Ha det over i kasserollen igjen og gi  det  et lite oppkok igjen, og sett det så til avkjøling. 

Når panna cottaen er stivnet har du bringebærsausen på toppen og pynter gjerne med blåbær eller andre bær. 

Håper det smaker!

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #mat #dessert #pannacotta #tips #lavkarbo #helg #hverdag #mamma #familie #bringebærsaus #lavkarbopannacotta #sommer #august #italia 

Lavkarbo minipavlova

Hei!

Jeg hadde 3 eggehviter igjen etter vaniljeis-lagingen på søndagen, og siden jeg ikke er for å kaste mat kom jeg på at jeg kunne lage minipavlova med eggehvitene! Pavlovaene inneholder maizena (1 ts) og er sukkerfrie så de inneholder lite karbohydrater. Jeg toppet de med  krem og bringebær og multer (multene var rørt med sukrin melis for å gi en søtere smak) som også inneholder lite karbo så alt i alt inneholdt dette så lite karbohydrater at datteren min med diabetes 1 ikke trengte tilførsel av insulin og da kaller jeg disse for lavkarbo minipavlova ;D 

Lavkarbo minipavlova

ca 10 stk

 

3 eggehviter

70 gram sukrin melis

1 ts maizena

1 1/2 ts hvitvinseddik

 

Topping:

 3 dl kremfløte

bær (feks multer, blåbær, bringebær)

1 ts vaniljepulver

sukrin melis dryss

 

Sett stekeovnen  på 120 grader (over og under varme)

Start med å skille eggeplommene fra eggehviten.

Det er viktig at bakebollen er helt ren, tørr og fri for fett, og at ingen eggeplomme kommer med eggehviten.

Ha eggehvitene i bollen sammen med sukrinmelis og visp til en luftig og blank marengs.

Bland maizena og bringebæreddik/ hvitvinseddik og hell det oppi marengsen, bland det forsiktig inn.

Kremen skal være tykk, luftig og glatt.

Ha marengsen i en sprøytepose med stor tipp og sprøyt ut ca 10 fylte sirkler, den ytterste kanten på sirklene skal være litt høyere, slik at det blir plass for kremen etterpå stekingen.

Stek minipavlovane nest nederst i stekeovnen i ca 30 minutter (dette varierer fra ovn til ovn).

Legg gjerne et bakepapir over de visst de begynner å bli brune på toppen. Når de er helt stive og tørre er de ferdige. 

Avkjøl de på rist.

 

Pisk kremfløten og smak til med ønsket søtning.

Rett før servering topper du med stivpisket krem og friske bær på minipavlovaene.

Avslutt gjerne med et dryss av sukrin melis.

Håper det smaker!

 

 

 

#spisogspar #lavkarbo #blogg #matglede #tips #minipavlova #lavkarbo #sukkerfri #lavkarbopavlova #Mat #dessert #tips #oppskrift #matfrabunnen #sukrin #august #uke #livet #hverdag #helg #tirsdag #sommer

 

Oppskrift på lavkarbo (sukkerfri) vaniljeiskrem

Hei!

Så var det ny uke, og ikke lenge til skolestart og hverdagen nærmer seg virkelig nå!!!  Jeg har siste dagene prøvd å få plass assistent til datteren min med diabetes 1 så alt er klart  til skolestart, og nå ser det ut som alt er på plass. Skoledagsplanen hennes er  laget og rektor vil sette inn assistenter og lærere til å hjelpe henne i skolehverdagen. Dette er vi foreldre veldig glade for at skolen tar diabetesen hennes på alvor, det blir spesielt spennende nå i høst da klassen hennes får nye lærere og  hun vil få nye assistenter.  

Igår stod jeg ved kjøkkenbenken store deler av dagen! Først laget jeg hjemmelaget vaniljeiskrem, så laget jeg eplekake og tilslutt hjemmelaget lasagne. Fikk besøk av min mamma  igår og da ville jeg gjøre litt ekstra, hihi. 

 

Lavkarbo vaniljeiskrem (sukkerfri)

 

3 eggeplommer og 1 egg

 70 gram sukrin melis

5 dl kremfløte

2 ss vaniljepulver

 

Visp egg og sukrin til eggedosis.

Stiv pisk kremfløte og vaniljepulver.

Vend inn kremen i eggedosisen.

Jeg har brukt her brukt en  isboks (gjenbruk!)  til å ha isen oppi, men du kan også ha den i en vanlig kakeform (les tipset under!), da har jeg pleid å bruke en 20 dm kakeform, men du kan gjerne bruke en større form, men kaken vil da bli flatere. Fordelen med flatere kake er at den fryser  fortere.  

Isen trenger ca 6  timer til å bli skikkelig nedfryst. Den kan tas ut av frysen før også, men vil da være litt bløtere, og la den stå litt på kjøkkenbenken før servering så den får tint litt opp (ca 15 min). 

TIPS: Bruker du kakeform er det lurt å  klippe  en remse ca 15 cm høy som du har langs kanten på kakeformen, den vil holde iskremen på plass som du tilslutt heller oppi.

Denne isen smaker kjempegodt som den er , minner faktisk mye om vanlig vaniljeiskrem, men sammen med varm eplekake smaker den bare helt NYYYYDELIG! 

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #lavkarbo #sukkerfri #tips #oppskrift #hjemmelaget #matfrabunnen #mandag #helg #uke #august #sommer #is #vaniljeiskrem #sunt #godt #kos 

Dagens middags tips: Kylling i karri

Hei!

Dagens middags tips er en oppskrift på kylling i karri som er en av mine favoritter!

Denne retten er også laktosefri og glutenfri. 



 
 Kylling i karri

(4 porsjoner)

 

500 gram kylling

3 dl  kokosmelk

2 gulrøtter

1/2 søtpaprika

ca 100 gram sukkererter

1/2 grønnsaksbuljong terning

1 sjalottløk

1 ts raspet ingefær

1 - 2 ss karri (kan bli litt stekt med 2 ss)

salt etter smak

pepper etter smak

1 ts finraspet sitron

1/2 ts  korianderfrø malt

 



Skjære alt i strimler.

Start med å steke løk i en stekepanne.

Tilsett så kyllingen med  salt og pepper og litt raspet ingefær, og la den bli gjennomstekt.

Legg gulrøtter oppi og la de bli litt myke før du legger paprika, sukkererter, karri og buljong.



Tilsett tilslutt kokosmelken og la det småkoke ca 5 minutter.



Da er maten ferdig!

Håper det smaker!

 

 
 

#kylling #karri #ris #brokkoli #grønnsaker #sunt #godt #hverdag #mat #blogg #glutenfri #laktosefri #matglede #tips #oppskrift #middag #helg#søndag #mamma #bilde #matfrabunnen #spisogspar #blogg #august #sommer

Lavkarbo mini-pannekaker til helge-kosen

Hei!

Visste du at det er veldig lite karbohydrater i kokos? Så både kokosmelk, kokosmelk og kokosmasse kan fint brukes i en lavkarbo-diett. Nå er ikke jeg akkurat på en lavkarbo diett, men  visst en vil kose seg litt i hverdagen eller i helgen er det jo kjekt om kosen kan nytes med god samvittighet, ikke sant?  Det synes ihvertfall jeg.  Og disse små pannekakene kan min datter som har diabetes 1 spise uten ekstra tilskudd av insulin da de inneholder svært lite karbohydrater..





 

Lavkarbo mini- pannekaker med kokosmel

(ca 10 stk)

ca 2- 2,5 dl kokosmel

2,5 dl kokosmelk

1 ts psyllium

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

litt maldon salt

4 økologiske egg

 

Visp sammen ingrediensene og stek mini pannekakene  på ei takke på middelshøy varme.

Snu de når den øverste siden begynner å tørke.

Har du stekepanne kan du steke de i litt smør, stek på samme måte som med takke. 

Server gjerne med ny-rørt syltetøy og nyyyyyt!

 

Psst! Visste du at bringebær inneholder mindre karbohydrater enn jordbær?

 

Ha en flott helg!

 

Klem

-Katrine-



 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #lavkarbo #august #lørdag #sommer #diabetes #sunt #godt #kokos #oppskrift #tips #mat #matblogg #helg #uke #hverdag #helg #mamma #oppskrift #matfrabunnen

Sjokolade mousse- med en super- sunn vri!

Hei!

For noen dager siden laget jeg denne sjokoladegrøten som smaker fantastisk godt og gir masse energi, men  idag vil jeg dele en oppskrift på sjokolade mousse som smaker litt likt på grøten, men er laget av blant annet kokosmelk og avokado, den er i tillegg sukkerfri så dette er absolutt en sunnere variant! Den smaker kjempegodt og er supert til frokost eller som et mellommåltid.

 

Sjokolade, avokado og kokoskrem

(1 stor porsjon eller 2 mindre)

 

100 gram fullfett kokosmelk

100 gram gresk yoghurt

1/2 moden avokado

2 ss kakao pulver

20 gram sukrin melis

20 gram sukrin gold

1/4 ts maldon salt

15 gram proteinpulver med sjokoladesmak (kan sløyfes)

 

Forslag til tilbehør: Havregryn, chiafrø, kokosflak, jordbær, bringebær og blåbær.

 

Mos avokado og bland alle ingrediensene sammen.   Ha det over i skål eller glass og topp kremen med feks havregryn, kokosflak og friske bær, eller legg lagvis på glass. 

Håper det smaker!



 

 

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #mat #matblogg #frokost #sjokoladekrem #kokos #mamma #mammablogg #helse #livsstil #sommer #august #Norge #matglede #tips #sunt #godt #helg #fredag

Et lite mat-tips (supert til trening)

Hei!

Dette er favoritt grøten til sønnen min, og det skjønner jeg godt da den smaker fantastisk godt!  Oppskriften fikk jeg av min mann  som pleide å lage denne grøten da han kom hjem etter å ha surfet hele dagen på sjøen i Brazil.  Dette er en grøt laget av maizena som er mild for magen  (er glutenfri) og gir masse energi, en super start på dagen eller for å få energi etter treningen. Du kan også blande inn protein-pulver med vanilje eller sjokolade smak for å få den litt sunnere :D

Proteinrik sjokoladegrøt

1 porsjon

2 ss maizena 

2 ss oboy pulver

ca 3 dl melk

15 gram proteinpulver med sjokoladepulver  (kan sløyfes)

 

Visp sammen  maizena, oboy og melk kaldt  i en kasserolle. Skru varmen på og gi det et oppkok, tilsett gjerne mer melk visst grøten blir for tykk.

Tilslutt rører du inn proteinpulveret.

Topp gjerne grøten med friske eller tørkete  bær, gryn, kokosflak og nyyyyyyyyyyyyyyt!

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helg #hverdag #tips #oppskrift  #glutenfri #barn #grøt #sjokoladegrøt #trening #energi #proteinrik #august #mamma

Dagens kosthold tips (spare tips)

Hei!

Tenk at det er 1.august idag! Hvor ble sommeren av???

Idag har jeg et tips til de av dere som liker mandelmelk.  Mandelmelk er ganske dyrt å kjøpe på butikk, men lager du det selv blir det både billigere og ikke minst ferskere, og du trenger kun 2 ingredienser.

Mandelmelk er et laktosefritt alternativ til melk.  Mandelmelk inneholder flere viktige næringsstoffer som vitamin D, A og E, magnesium, proteiner, umettet fett, fiber og  dekker 20 % av ditt daglige behov for kalsium.    Det inneholder også lite karbohydrater ;) 







 

Mandelmelk

(1 liter)

 

150 gram mandler

1 liter vann

 
Det anbefales å bløtlegge  mandlene noen timer eller over natten før du skyller de. Bløtleggingen gjør at enzymer frigjøres og mandlene vil smake bedre og blir lettere å fordøye.

Mål opp 1 liter med vann. Ha mandlene og et par dl  av vannet  over i en blender eller en foodprosessor.

Når mandlene er helt most i blenderen legger du de i  et rent kjøkkenhåndkle (som ikke må lukte vaskemiddel da det vil sette smak på melken!!!).

Legg de over en skål og hell litt og litt vann over mandlene og klem ut vannet rundt mandlene. Gjør dette til du har brukt  tilsammen 1 liter med vann. Når du har klemt ut alt vannet av mandlene har du ca 1 liter mandelmelk.





 

Melken kan drikkes som den er, eller du kan tilsette litt søtning som feks, sukker, honning eller sukrin+/ sukrin melis, eller litt salt visst du heller liker det. Du kan også gi litt smak til mandelmelken som sjokolade, jordbær og vanilje for å nevne noe.

 

Mandelmelken kan oppbevares  ca 3-4 dager i kjøleskapet. (vi drikker det alltid kjapt opp så er noe usikker på hvor lenge melken kan stå i kjøleskapet...)

Mandelmelken kan brukes til så mye som for eksempel i grøt, frokostblandinger,  melk i kaffen og  smoothie.



Håper det smaker! 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #mandelmelk #drikke #sunt #laktosefri #blogg #mat #hverdag #tirsdag #august #foto #ferie #sommer 

myTaste.no