hits

september 2015

Dagens middagstips er spagetti med grønnkål og kylling.

Hei!

Dagens middagstips er spagetti med grønnkål og kylling. Grønnkål omtales ofte som en supergrønnsak da den inneholder mye fiber, vitamin A i form av Betakaroten, vitamin E, vitamin B6, B vitaminet  Folat, Kalsium og mange antioksidanter. Dette er en sunn og god middag som er rask å lage. Denne retten koster ca 90 kr for 4 porsjoner.

Ha en super dag <3

 

 

Spagetti med grønnkål og kylling

 (4 porsjoner)

 

2 ss olivenolje til steking

1 sjalott løk

120 gram strimlet bacon

250 gram kyllingfilet strimlet

150 gram vasket og oppskjært / strimlet grønnkål

kapers etter smak

ca 250 gram spagetti

1 ts salt

1/2 ts pepper

ca 60 gram  griljermel/strøbrø til å strø over maten tilslutt.



Start med å koke vann i en kasserolle. Når vannet koker legger du spagettien oppi og koker etter anvisning på pakken.

Stek bacon og skivet løk i en stekepanne med 2 ss olivenolje.

 Etter ca 5 minutter tilsetter du  kyllingen oppi også.

Når kyllingen er gjennomstekt, legger du grønnkålen oppi stekepannen, rør litt  og sett så lokk over maten mens det småkoker. Blir det litt tørt kan du tilsette litt vann.

Etter ca 5 minutter tilsetter du kapers oppi.

Når spagettien er ferdigkokt heller du vannet ut og heller spagettien over i stekepannen og rører om.



Før  servering kan du strø over med griljermel/ strøbrø.

Håper det smaker!

 

 

 

#spagetti #grønnkål #supergrønnsak #kapers #middag #mat #onsdag #hverdag #spis #spar #spisogspar #mamma #mammablogg #høst #høstferie #norge #helse #livsstil

Dagens mat tips: byggryn salat

Hei! 

Dagens mat tips er byggryn salat. Byggryn er rik på proteiner, fiber, inneholder lite fett, metter godt og gjør denne salaten  til et fullverdig måltid. Passer godt til   både  lunsj, middag og kveldsmat.

 

Ønsker dere en super dag <3



 Byggryn salat

1 dl byggryn

2 dl vann

ca 1/2 hjertesalat

ca 1/2 paprika

ca 6 stk cherrytomater

1/2 purreløk

ca 1/2 rødløk

ca 6 stk sorte oliven

olivenolje

litt maldon salt

litt pepper

 

Start med å legge byggryn i bløt minst noen timer, helst natten over.

Kok så byggryn og 2 dl vann i ca 30 minutter.



Skjær opp hjertesalat, paprika, tomater, purreløk og rødløk i passende deler.

Bland inn oliven og avkjølte byggryn. Smak til med olivenolje, salt og litt pepper. 

Håper det smaker!



 

 

 

#byggrynsalat #mat #blogg #mamma #hverdag #bygg #foto #spis #spar #spisogspar #helse #livsstil #mammablogg #høst #høstferie #sol

Blåbærmilkshake

Hei!

Så var helgen over, men litt hverdagskos er jo viktig også, ikke sant? Idag vil vi dele med dere en oppskrift fra sommeren på blåbærmilkshake - som er nesten mer en dessert  siden vi har vaniljeis oppi. Jeg og ungene var  mye  i skogen og plukka blåbær i sommer, og da blir det mye blåbærmilkshake!  Milkshake er raskt å lage, kan lages i mange varianter (vaniljeisen kan droppes)  og smaker kjempegodt! 

 Ha en nydelig mandag❤



 

Blåbær milkshake

(ca 4 små glass, eller ca  2 store glass)

ca 3 dl blåbær

3 dl melk

Smak til med ca 6 - 7 vaniljeis kuler

Smak til med flytende akasie  honning (visst det blir for surt)

Ha noen blåbær til pynt og gjerne også noen grønne mynte eller sitron melisseblader

 

Ha blåbær og melk  i en blender. Smak til med vaniljeis og  eventuelt litt honning. Bland alt til ønsket smak og konsistens. 

Server og nyt!❤

 



#blåbær #milkshake #mat #mammablogg #blogg #hverdag #høstferie #ferie #sol #foto #drikke #høst #spis #spar #spisogspar #mamma #helse #livsstil 

Dagens middagstips: kylling stroganoff

Hei!

Dagens middagtips er kylling stroganoff som er raskt å lage fra bunnen av, og er en kjempegod søndagsmiddag!  

Ha en fin søndag <3

 



 Kylling stroganoff

(4 porsjoner)

1/2 rødløk

500 gram strimlet kylling

1 gulrot

2 stk laurbærblader

200 gram mais

ca 1  1/2 ts salt

ca 1/2  ts pepper

1 ts  sukker

3 dl matfløte

3 ss tomatpure

Tilbehør: Kan serveres med ris og salat.

Skjær i skiver løk  og gulrot og stek i olivenolje.

Tilsett kylling og stek til den får farge.

Legg  to laurbærblader, salt , sukker og pepper  oppi etter smak.


Når kyllingen er ferdigstekt tilsetter du mais (ikke bruk vannet fra mais boksen) og rør inn  3 ss tomatpure.



Tilsett tilslutt matfløten og bland godt.

La det småkoke under lokk i  ca 5 - 10 minutter.


Da er maten klar for servering!

Håper det smaker!


 

 

 

 #stroganoff #kylling  #middag #godt #raskt #enkelt #helg #matblogg #spisogspar #spis #spar #søndag #mamma #mammablogg #

 

Helgekos: Hjemmelaget tunfiskpai

Hei!

Pai er en favoritt her i huset og passer kjempegodt til lørdagskosen.  idag legger jeg ut en gang til en oppskrift på pai med tunfisk. Tunfisken kan byttes ut med for eksempel kylling eller skinke eller flere grønnsaker visst du liker det bedre.

Ha en nydelig lørdag <3

 



Tunfiskpai

Paideig:

4 dl fint mel (valgfritt)

200 gram smør

Fyll: 

1 boks med tunfisk i olivenolje

1/4 rødløk

3 egg

1 dl melk

1 1/2 dl Kesam, mager

1 1/2 ts salt

1/2 ts pepper

200 gram revet hvitost

friske urter til pynt (kan sløyfes)

 

Start med å lage paideigen.

Rør sammen smør og mel til en deig. Blir det for tørt kan du tilsette ca 1 ss vann. 





Legg den i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Finn frem en paiform eller en kakeform (jeg liker kakeform da det er lettere å ta ut paien og skjære stykker av den).

Sett stekeovnen på 200 grader.

Trykk deigen utover formen  gjerne på bakepapir og oppover kantene på formen så du lager en "skål "med deigen.

Prikk over deigen med en gaffel.

 

Slik lager du fyllet:  Skjær i skiver løk og legg det i en skål og visp sammen egg,melk, kesam, salt, pepper og revet ost. 

 

Hell ut litt av oljen til tunfisken og legg det utover paideigen.

Hell melk- kesam- egg  og ost blandingen  over.

Sett paien i stekeovnen i ca 25 minutter på 200 grader.

Du ser den er ferdig når kantene blir gylne og fyllet er stivnet.

Server gjerne med friske urter og en salat.

 Håper det smaker!

 

 

 

 #pai #tunfiskpai #mat #blogg #spisogspar #spis #spar #mamma #mammablogg #høst #lørdag #lørdag #kos #helg #middag #helgekos #høstferie #helse #livsstil #foto

 

Pizza med 4 slags ost

Hei!

Så er det fredag og helg igjen, er det ikke herlig?  :) Idag vil vi dele en oppskrift på pizza med  fire slags ost: hvitost /gulost, Mozzarella, Brie og Blue castello.  På denne pizzaen har vi ikke tomatsaus kun ost, og etter steking er den toppet med spekeskinke (valgfritt). Jeg har ikke smakt pizza med  fire slags ost før, men det ble virkelig kjempegodt, så det skal jeg absolutt lage igjen! 

Ha en super fredag! <3

 

Pizza med 4 slags ost

Pizza bunn:

  • 5 dl fint speltmel
  • 2 dl fibramel
  • ca 2,5 dl lunkent vann
  • 1 ss tørrgjær
  • 1/2 ts salt
  • ca 2 ss olivenolje

Topping:

  • Vanlig hvitost /gulost
  • mozzarella
  • Blue castello
  • Brie
  • Spekeskinke (etter den er stekt)
  • Oregano (etter den er stekt)

 
 
 

Tilsett mel, tørrgjær, vann, salt og  olivenolje.

Elt godt, eller la deigen gå i en kjøkkenmaskin i ca 10 minutter for en ekstra luftig og fin deig. Deigen skal ikke være for klebrig.

La den heve på et lunt sted ca 30 minutter under kjøkkenhåndkle.

Kjevle ut pizzadeigen i ønsket form.

Legg den på stekeplate med bakepapir.

Ha først  revet mozzarella ost på deigen,så skivet hvitost /gulost, deretter Blue castello skjært i skiver og tilslutt Brie i skjært i skiver på toppen.

Sett stekeovnen på 220 grader og stek pizzaen i ca -12-15 minutter.

Før servering kan du toppe pizzaen med spekeskinke som smaker kjempegodt sammen med ostene.

Avslutt gjerne med et dryss av oregano og litt olivenolje over det hele.

Håper det smaker!

 

 

 

#spisogspar #spis #spar #blogg #mat #pizza #4oster #ost #høst #hverdag #helg #mamma #mammablogg #helse #livsstil #fredag #foto

Glutenfri tagliatelle

Hei!

I dag lager vi glutenfri tagliatelle.  Denne pastaen  er litt gulere på farge, men smaker veldig likt på vanlig pasta og den er kjempegod! Glutenfritt mel som kjøpes på helsekost eller dagligvarebutikk er ofte ganske dyrt, men vi har vært på asiatisk butikk og kjøpt kikertmel og rismel til en billig penge. Så 4 porsjoner hjemmelaget glutenfri pasta koster deg mindre enn  20 kr.  Det er bare til å halvere oppskriften visst du synes det blir for mye pasta.  Vi har her vist på bildet  tomatsaus, kylling og salat  som tilbehør til tagliatellen.

Ønsker dere en superflott dag <3

 

 Glutenfri tagliatelle

 (4 store porsjoner)

  • 60 gram rismel
  • 100 gram finmalt kikert mel
  • 2 ss olivenolje
  • 2 egg

Bland alle ingrediensene i en bolle og kna deigen godt til den kjennes fast og fin og uten å være klissete.


Når deigen er klar kan du enten kjevle den ut ca 1 mm tynn eller bruke pastamaskin som dere ser  her på bildet, det blir litt mindre jobb. En kan bruke feks et pizzahjul til å skjære ut strimler av pastaen til Tagliatelle. 



La de tørke utover et kjøkkenhåndkle, mens du setter på vann i enn kasserolle til å koke.

Når vannet koker legger du  pasta i det kokende vannet i kasserollen og la det koke i ca 8 minutter.  Hell så pastaen over i en sil og sil av vannet. Denne pastaen brekker litt  lettere enn vanlig pasta så vær forsiktig når du rører om i pastaen.

Da er det klart for  servering!

Håper det smaker!

 

 

 

 #glutenfri #pasta #helse #blogg #mat #hverdag #spis #spar #spisogspar #torsdag #mamma #mammablogg #livsstil #kikertmel #rismel #høst #norge

 

Hjemmelaget eplesyltetøy med og uten sukker

Hei!

Nå er høsten her og eplesesongen har startet.  Idag legger jeg ut  to  oppskrifter  på eplesyltetøy. En oppskrift med sukker og en sukkerfri. Når du lager syltetøy med sukker er det sukkeret som gjør syltetøyet stivt, mens det sukkerfrie trenger stivelse så da bruker jeg maizenna. Det er enkelt og raskt å lage syltetøyet selv, og det smaker kjempegodt! 

Det er også mye penger å spare på å lage syltetøyet selv. Holdbarheten er kortere  (holder ca 1 -2  uker i kjøleskap) med hjemmelaget syltetøy (pga ingen kunstige tilsetningsstoffer) så det er en fordel å ikke lage for mye, men smaken er mye bedre enn kjøpe- syltetøyet, og det er helt naturlig, inneholder ingen  fargestoffer og helt fri for  E-stoffer som er i syltetøyet kjøpt på butikk.

Denne oppskriften gir et stort glass med syltetøy, synes du det blir for mye halverer du bare oppskriften. 

Ha en fin dag!



 

Eplesyltetøy

3 stk epler (eller ca 600 gram bær) 300 gram sukker  1 dl vann  syltetøyglass

Skrell eplene og fjern eplekjernen. Skjær eplene i terninger.

Legg de i en kasserolle og kok med sukker og vann til eplene er myke og løser seg litt opp.







Bruk gjerne en mikser til å mose eplene for å få finere syltetøy uten klumper.

Når syltetøyet har fått ønsket konsistens heller du over på rengjorte glass og la det stå og avkjøles før du setter det kaldt i kjøleskap.

 

Eplesyltetøy uten sukker

ca 600 gram epler ( ca 3 stk epler) ca 80 gram sukrin+  1 dl vann  4 ss maisenna

Skrell og skjær opp epler i terninger og sett til koking.
Rør maisenna inn i vannet og rør det inn i eplene.
Når eplene er helt myke kan du mose med en mikser.
Smak til med sukrin+. OBS: Sukrin+ er dobbelt så søtt som vanlig sukker så vær forsiktig.
Når syltetøyet begynner å tykne er det ferdig og kan helles over på glass. 
La det stå å avkjøles.
Da er det klart for å nytes!

Syltetøyet må oppbevares kaldt og ca 1 -2 uker  i kjøleskap.

Håper det smaker!

 

 

 #eplesyltetøy #eple #mat #hjemmelaget #blogg #hverdag #foto #onsdag #spis #spar #spisogspar #mamma #mammablogg #helse #livsstil

Dagens middagtips: Hjemmelaget tortellini

 Hei!

I dag har vi Tortellini på menyen.   Du kan ha mye godt i tortellini, vi har hvitost og spekeskinke som fyll, men det er også godt  med feks ricotta og spinat. Vi har idag laget tortellini al brodo som er tortellini i en tynn buljongsuppe. Dette er kjempegod mat som passer bra på kalde høstdager, men det krever at du har tid når du lager det fra bunnen av.  Hele prosessen tar ca 40  minutter.  Tortellini kan også fryses ned rå (før de er kokt) , og bør tines ca 10 minutter før du koker de. Fire porsjoner koster deg ca 70 kr . 

Ønsker dere en nydelig dag <3



 

Tortellini i buljongsuppe / tortellini al brodo 

(4 porsjoner)

 Suppe /brodo  

  • ca 1 liter vann
  • 1 1/2 terning grønnsaksbuljong
  • 1 gulrot
  • 1 sjalott løk
  • ca 8 cherrytomater
  • et fedd hvitløk
  • salt
  • pepper
  • olivenolje
  • parmesan (tilslutt)

Start med å lage suppen. Kok  vann, buljong, sjalott løk, et fedd hvitløk, en gulrot  delt i store deler, og hele cherrytomater sammen . Smak til med salt og pepper.  La det koke i ca 30 minutter. Alt dette gir god smak til suppen.

Tortellini pasta
  • 120 gram fint spelt mel
  • 60 gram fibra mel
  • 1 ts olivenolje
  • ca 1 dl vann (hell litt og litt om gangen)

 Bland mel og olje og hell litt og litt vann over, deigen skal være glatt og god å jobbe med,  og ikke klistre seg til underlaget.  

 Fyll

  • 60 gram spekeskinke
  • 140 gram hvitost
  • 1/4 ts pepper
  • 1 ss olivenolje

Kjør alle ingrediensene til fyllet i en blender.

Kjevle ut pastadeigen til ca  1- 2 cm tykk og trykk ut rundinger ca 8 cm, har du ingen form til å stanse ut kan du bruke på et glass istedet.  

Fordel fyllet med en teskje i rundingene og forme de til Tortellini. 

Tortellini legges oppi suppen og la de  koke i ca 4 minutter.

Server med et dryss av parmesan på toppen og litt olivenolje.

Da er måltidet klart for å nytes!

Håper det smaker!

 


#tortellini #mat #blogg #middag #suppe #hverdag #foto #mamma #mammablogg #spis #spar # spisogspar #høst #helse #livsstil

 

Dagens middagtips: spagetti alla carbonara

Hei!

Dagens middagtips er Spaghetti alla carbonara. Carbone  betyr kull på italiensk, og carbonare betyr laget med kull. Det er altså ikke kull i spaghetti alla carbonara, men istedet mye pepper som  har gitt retten navnet sitt. Retten er enkel og rask å lage og smaker kjempegodt!  Denne middagen koster ca 70 kr å lage .

Ha en flott uke start <3



 Spagetti alla carbonara

(4 porsjoner)

  • 350 gram spagetti fullkorn
  • 3 egg
  • 50 gram grovrevet parmesanost
  • 2 dl melk
  • 200 gram pancetta eller bacon
  • hvitløk, 1 fedd
  • salt
  • 1 ss grov pepper
  • 2 ss olivenolje



Kok opp vann i en kasserolle.

Ha 1 ss oliven olje, et hvitløksfedd  (la hvitløksfeddet være helt, da blir det ikke så sterk hvitløksmak) og pancetta/ bacon oppi en stekepanne og stek lett.



Visp 3 egg, melk, 1 ss med pepper og  parmesanost i en skål.



Hiv oppi spagettien i det kokende vannet og kok etter anvisning på pakken ( ca 7 minutter). 



Hell vannet av spagettien og legg den  oppi stekepannen og varm i ca 2 minutter. 

Ta stekepannen bort fra varmen  og hell over eggeblandingen og bland godt  og da  er maten klar til servering!

Håper dere liker det!

 

#spagetti #carbonara #hverdagsmat #spisogspar #mandag #italiensk #mat #spis #spar #blogg #hverdag #helg #høst #helse #livsstil #mamma #mammablogg #middag #norge

Blåbærkake

Hei!

Vi har fortsatt masse blåbær i fryseren så idag lagde jeg en blåbærkake.  Jeg har byttet ut det hvite raffinerte sukkeret med brunt råsukker og tilsetter 2 ss gresk yoghurt  for ekstra saftighet. Denne kaken smaker ekstra godt med vanilje kesam. 

Ønsker dere en flott søndag videre <3



 

Blåbærkake 

  • 125 gram smør
  • 1 1/2 dl brunt råsukker
  • 2 egg
  • 150 gram speltmel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ss gresk yoghurt

Topping:

  • ca 200 gram blåbær
  • ca 1 ts kanel
  • ca 2 ss bruntsukker

Rør sammen brunt sukker og smør til en smørkrem.

Tilsett ett egg om gangen og rør godt.

Sikt speltmel og bakepulver i røren vekselvis  med yoghurten.

Rør sammen.

Hell røren i en smurt form.

Vask blåbærene og fordel de utover kakerøren.

Strø over med kanel og sukker.

Stek på 175 grader midt i ovnen i ca 30 minutter.

Da er den klar for å nytes! 

 

#blåbærkake #mat #blogg #foto #høst #helg #søndag #hverdag #uke #norge #mamma #mammablogg #spis #spar #spisogspar #helse #livsstil

Sunt lørdagskos: Raw food

Hei!

Her kommer et  lørdagskos tips som kan nytes med god samvittighet: rå grønnsaker og dip. Skjær dine favoritt grønnsaker i strimler. Vi har her søte cherrytomater, kålerabi,  knasende gulrøtter, agurk og stilken av en brokkoli som tilsammen er proppfulle av vitaminer og mineraler.  Vi blandet Holiday dip med 3  dl gresk yoghurt som ermer proteinrik og lettere enn rømme.   Enjoyyyyy!

Ha en super lørdag <3

 

 

#grønnsaker #dip #mat #blogg #helg #lørdag #sunt #kos #mamma #mammablogg #helse #livsstil #spis #spar #spisogspar #høst

Høst gryte

Hei!

Vi er godt i gang med den første høstmåneden, og da passer det bra med en skikkelig høst gryte stappfull av vitaminer og mineraler som vi trenger nå som mørke tiden starter for fullt.   

 Ha en flott fredag! <3

 



Høst gryte

  • 1/2 hodekål
  • 1 liten kålrabi
  • 2 gulrøtter
  • 1-2 poteter
  • 2 kg lammekjøtt
  • ca 200 gram sellerirot
  • 1 hvit nepe
  • 1 rødbete (finnes mange typer, vi brukte her en rosa og hvit stripete)
  • 2 grønnsaksbuljong  terninger
  • 1 glass vann
  • smak til med salt
  • pepper, både finmalt og pepper kuler
  • en neve persille (til servering) 
  • olivenolje (til servering)

Skrell og skjær i mindre deler alle rotgrønnsakene og legg lagvis grønnsaker og lammekjøtt oppi gryten. 



Smuldre buljongterningene,litt salt og pepper over det hele.

Tilsett et glass vann og sett lokk på, og la det koke i  ca 1 time. Når kjøttet løsner fra bena er det klart for servering.

Dryss gjerne litt persille over  og en skvett med olivenolje ved servering for å sette litt farge på retten. 

Håper det smaker!



#høstgryte #høst #lammekjøtt #mat #blogg #helse #livsstil #Norge #foto #mamma #mammablogg 

Dagens frokost og lunsj tips: byggryn med gresk yoghurt, valnøtter, friske bær og honning

 Hei!

Dagens frokost og lunsj tips er byggryn med gresk yoghurt, valnøtter, friske bær og flytende akasiehonning. Jeg har virkelig fått smaken på byggryn siste tiden og her kommer enda et frokost og  lunsj tips med byggryn. Dette er en god og næringsrik start på dagen! 

 

 Ha en fin fredag <3

 

Byggryn med gresk yoghurt, valnøtter, friske bær og honning

(2  porsjoner)

  • 1 dl byggryn
  • 2 dl vann
  • en neve valnøtter
  • Flytende akasie honning
  • 2-3 ss gresk yoghurt

Start med å bløtlegge byggryn over natten. 

Kok så byggryn og vann etter anvisning på pakken (ca 30 minutter). La det avkjøles.

Legg de avkjølte byggrynene i en skål eller glass og ha gjerne litt honning over. 

Ha noen skjeer med gresk yoghurt over, topp med  valnøtter og friske bær og avslutt med litt honning over det hele.

Da er det klart for å nytes !

Se andre oppskrifter med byggryn  her :

http://spisogspar.blogg.no/1439539334_byggryn_med_kesam_lim.html 

http://spisogspar.blogg.no/1439282916_byggryn_salat__skikke.html 

http://spisogspar.blogg.no/1429029603_9829_mango_salat_med_.html

 

#byggryn #mat #blogg #frokost #lunsj #hverdag #hele #livsstil #mamma #høst #spis #spar #spisogspar #mammablogg

Dagens middagtips: Lavkarbo lasagne

Hei!

Dagens middagtips er:  lavkarbo lasagne. Vi har erstattet lasagneplatene med aubergine. Ellers lager vi lasagne som vanlig. Dette blir et sunt og kjempegodt måltid og minner veldig mye om vanlig lasagne.  Denne retten koster ca 75 kr å lage og da har du  6 porsjoner.

Ha en super dag<3


Lasagne plater (= aubergine)

(ca 6 porsjoner)

  • 2 stk aubergine
  • salt
  • pepper
  • olivenolje

Skrell auberginene og skjær skiver på langs. De må ikke bli for tykke. Legg de i en bolle med litt vann  etterhvert som du skjærer de i skiver for å unngå at de blir brune. 



Hell ut vannet og la  vannet renne litt av auberginene på et tørkepapir før du legger de utover et stekebrett med bakepapir. Smør de med olivenolje og hell litt salt og pepper over.



Sett de i ovnen på 200 grader i ca 12 minutter.  

Lag Lasagne som vanlig:

 Tomatsaus med kjøttdeig

  •  Olivenolje
  • Sjalott løk
  • 150 gram tomatpure
  • 4,5 dl vann
  • 1 gulrot
  • 1-2 stenger selleri
  • 500 gram kjøttdeig
  • Salt, pepper og sukker etter smak
  • Laurbærblad

Ta litt olivenolje på stekepannen og start med å  surre løk til den er myk. Del opp i tynne skiver gulrot og selleri og legg det oppi stekepannen  som stekes lett så tilsetter du kjøttdeigen og stek den til gjennomstekt. tilsett salt, pepper og et laurbærblad.

 Så blander du tomatpure og vann i kjøttdeigen og tilsetter litt sukker etter smak.

 Hvit saus / Besciamelle

  • 6 dl  soyamelk / melk
  • 3 ss fint speltmel /hvetemel
  • 1/2 muskatnøtt
  • 50 gram smør
  • 1/2 dl olivenolje
  • Pepper 
  • Salt
  • Hvitost  

Smelte smør i en kasserolle. 

Bland inn olivenolje når smøret er smeltet.

Ta bort kasserollen  fra platen og tilsett 3 ss spelt mel og visp dette sammen til en tykk krem.

Hell melk langsomt mens du rører.

Raspe en halv muskatnøtt og ha dette oppi den hvitesausen.

Tilsett pepper og salt etter smak. Sett kasserollen tilbake på kokeplaten og kok opp mens du rører.  

 Når det begynner å koke kan du sette sausen tilsides.

Finn en stor ildfast form som er passe til lasagne og sett stekeovnen på 200 grader.

Legg tomatsausen først i bunnen på formen, så  aubergine, kjøttdeig, ost og hvitsaus på toppen. Du kan legge 3 lag og avslutter med den hvite sausen. 





Sett i ovnen til steking i ca 10 minutter til osten er smeltet..



Server gjerne med en frisk tomatsalat til.

 Håper det smaker!

 

 #Lasagne #mat #blogg #hverdag #helg #torsdag  #foto #lavkarbo #høst #norge #middag #helse #livsstil #mamma #mammablogg #norge #spis #spar #spisogspar

Ukens kose-mat tips: Muffins med kokos og honning

Hei!

Nå når høstmørke senker seg,  og ikke minst høstværet med regn og vind som det er her i Bergen idag, da  er det koselig å bake muffins og kose seg med noe godt  innendørs. Idag vil vi dele med dere en oppskrift på muffins med kokos og honning.   Muffinsene er  veldig saftige og gode og de er fri for raffinert sukker, istedet bruker jeg  honning som er naturlig søtning. Her har vi pyntet med sukinmelis blandet med noen dråper lime og et dryss med kokos på toppen. 

Ønsker dere en super dag!

 





Muffins med kokos og honning

(ca 12 stk)

  • 100 gram smør
  • ca 6 ss flytende akasie honning
  • 2 egg
  • 2 1/2 dl fint speltmel /hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl gresk yoghurt
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 dl melk
  • 1/2 ts salt
  • ca 4 ss kokos

Sett stekeovnen på 180 grader.

Miks smør og sukker. Bland inn alt det tørre og tilsett det våte.

Bland sammen og fyll muffinsformene 3/4 fulle.



Sett midt i ovnen og la det stekes ca 15 - 20 minutter.

De er kjempegode som de er, og det er også veldig godt med melis glasur  og noen dråper lime, eller en ostekremtopping.

Dryss gjerne litt kokos over tilslutt :)





Spis og nyyyyt!

 

#muffins #kokosmuffins #honningmuffins #mat #hverdag #spisogspar #spis #spar #foto #blogg #mamma #mammablogg #høst #norge #helse #livsstil #honning #sukrin

Dagens middagtips: Spagetti med zafran, kylling og asparges.

Hei!

Vi begynner uken med spagetti med  zafran, kylling og asparges. Visste du at asparges er supersunt og  rik på kostfiber, vitamin E, svært rike på vitamin C og B vitaminet folat?  Denne retten smaker kjempegodt og  koster ca 90 kr for 4 store porsjoner.

Ha en super mandag videre <3

 



 

 Spagetti med zafran, kylling og asparges

(4 store porsjoner)

  • 250 gram kylling lårfilet
  • 2 ss olivenolje
  • 1 gulrot
  • 450 gram asparges
  • 1 sjalott løk
  • salt
  • pepper
  • 4 dl melk
  • 2 dl vann
  • 0.4 mg zafran ( en pose)
  • 6 lange skiver bacon
  • 1 ss fint mel
  • finrevet parmesanost
  • 250 gram spagetti

 

Skjær i skiver en sjalott løk og legg i stekepannen med 2 ss olivenolje.

Skjær kjøttet i strimler og ha det oppi stekepannen.

Gulrot skjæres i skiver, skjær av enden på 5 asparges og skrell av litt av skallet på stilken, del så aspargesen i ca 1 cm lange deler. 

Tilsett salt og pepper etter smak.



Tilsett zafran, og hell vann og melk blandet med mel  over det hele mens det småkoker og du rører hele tiden. Kok til kyllingen er gjennomstekt.



 Resten av aspargesen skjærer du av enden på og skreller av ytterste lag på stilken. Legg de i en stekepanne med litt vann og salt, og la de stekes i ca 5 minutter før du  surrer bacon rund  2 og 2 asparges og stek til baconet er brunet.



Kok vann til spagetti og kok som anvisningen sier på pakken.

Når spagettien er ferdigkokt heller du vannet av og  blander spagettien inn i zafran og kylling sausen i stekepannen.

Topp spagettien med litt finrevet parmesanost.

Da er maten  klar for servering. 

Håper det smaker!

 



 

#spagetti #kylling #zafran #asparges #matblogg #mat #blogg #hverdag #mandag #spis #spar #spisogspar #mamma #mammablogg #høst #middag

 

 

 

 

Plommekake

Hei!

Nå er det mye god norsk frukt og bær i butikkene, og for noen dager siden kjøpte jeg veldig gode plommer, så  idag  siden min mamma kom på besøk laget jeg  plommekake til dessert. Det var  første gang jeg har laget plommekake, og det skal jeg absolutt  lage igjen, den ble kjempegod!

Ha en super søndags kveld <3



 

Plommekake

  • 125 gram smør
  • 1 1/2 dl brunt råsukker
  • 2 egg
  • 150 gram speltmel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ss gresk yoghurt

Topping

  • ca 10 modne plommer
  • brunt råsukker
  • kanel
  • tilbehør: vaniljekesam eller vaniljeis.

   
  
  

Rør sammen brunt sukker og smør til en smørkrem.

Tilsett ett egg om gangen og rør godt.

Sikt speltmel og bakepulver i røren vekselvis  med yoghurten.

Rør sammen.

Hell røren i en smurt form.

Vask og skjær plommene i to, fjerne steinene. Skjær hver plommehalvdel i ca 3- 4 deler.

Legg de oppskjærte plommene utover kakerøren og strø over med kanel og sukker.

Stek på 175 grader midt i ovnen i ca 30 minutter.

Da er den klar for å nytes! 



 #mat #plomme #plommekake #blogg #mamma #mammablogg #helg #søndag #høst #helse #livsstil #spis #spar #spisogspar #

Gratinerte blåskjell

Hei!

Har du smakt gratinerte blåskjell før? Gratinerte blåskjell  smaker veldig godt og  kan fint spises som de er eller som tilbehør til for eksempel spagetti med tomatsaus. 

Ha en super lørdag <3

Blåskjell

1 kg blåskjell

1/2 glass hvitvin (kan sløyfes)

1 fedd hvitløk (hel, uten skall)

litt finhakket persille

 

 Fyll til gratinering:

ca 200 gram strøbrødmel

1 håndfull persille, finhakket

4-5 ss olivenolje

1 ts havsalt

1 ts pepper

1 fedd hvitløk (presset)

 
 

Legg blåskjellene i en gryte og la de koke med et helt fedd hvitløk, litt persille og  gjerne med 1/2 glass hvitvin under lokk  til de har åpnet seg.

Når blåskjellene er kokte knekker du av de tomme skjellene og kaster de. 

Bland i en bolle alle ingrediensene til fyllet til gratineringen, og legg et og et blåskjell om gangen nedi blandingen og fyll opp hvert skjell.

Legg de så på et stekebrett i kledd bakepapir og stek de i ovnen på 225 grader i ca 15 minutter til de er lett gylne. 

Da er de klare for å nytes.

Håper det smaker!




 

#mat #blåskjell #blogg #spis #spar #spisogspar #helg #lørdag #helse #livsstil #mamma #mammablogg #norge #foto  

Tips til helgekos: Solskinnsboller

Hei!

Så var det fredag og helgen står for døren. Våknet il nydelig solskinn idag, og da passer det fint  å  dele med dere en oppskrift på kjempegode solskinnsboller. Denne oppskriften gir ca 10 - 12 boller.

Ha en super fredag! <3



 

Solskinnsboller

(10- 12 stk)

  • 9 dl fint mel
  • 3 dl melk
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 2 dl sukker
  • 1 ss smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ss gresk yoghurt

Varm melk til håndvarm, når du bruker tørrgjær kan det varmes til litt varmere enn håndvarme.

Smelt smøret og bland i melken.

Ha mel, sukker, kardemomme, tørrgjær og salt.

Hell melken i melet og bland inn yoghurten.

Elt godt.

La deigen være litt klissete når du setter den til heving under plast eller kjøkkenhåndkle på et lunt sted.




La den heve i 40 minutter.

Form til boller og la det heves i ca 30 minutter.

Sett ovnen på 250 grader. 

Nå kan du lage vaniljekremen.

 

Vaniljekrem

2 dl melk

2 ss fint mel

1 egg

1 ss sukker

2 ss vaniljesukker

 

Kok opp alt sammen mens du visper.  La det småkoke under omrøring. Kremen skal være tykk.

 

Når de er ferdig hevet lager du en grop til vaniljekremen i midten av hver bolle.

Sett så bollene i ovnen og la stå ca 10 - 15 minutter. 

Du kan servere bollene som de er eller du kan pynte med melisglasur, kokos, pensle med smeltet smør og dyppe de i sukker.

 

Da er de klar til å nyyyyyytes!

 

 

 

#boller #høst #sol #solskinnsboller #fredag#tur #mat #matblogg #blogg #spisogspar #spis #spar #mammablogg #mamma #hverdag #helg #helse #livsstil

Dagens middagtips: Fritert kalkun

Hei!

Idag har vi fritert kalkun på menyen.  Dette er enkelt og raskt å lage, og i motsetning til når du kjøper ferdig fritert mat  (som ofte bruker palmeolje) kan du velge sunne oljer å fritere maten i som for eksempel rapsolje. Dette smaker kjempegodt!

Ha en fin dag<3

 

 Fritert kalkun

  • 500 gram kalkun
  • 2 egg
  • ca 1 ts havsalt 
  • ca 1/2 ts pepper 
  • 150 gram fint speltmel eller hvetemel
  • 150 gram maismel eller griljermel
  • ca 4 dl rapsolje til fritering

Ha hvetemel i en skål.

Ha maismel i en annen skål.

Visp 2 egg, salt og pepper i en tredje skål.

Skjær opp kalkunen i ca 3 X 4 cm deler.

Ha raspsolje i en kasserolle og la det koke opp. Senk temperaturen til det småkoker da kan du starte med friteringen.






Legg litt av  kalkun- kjøttet først i hvetemel, så dyppes den i eggblandingen og så i maismelet deretter legges den oppi kasserollen til fritering.

Forsiktig så du ikke brenner deg da det kan sprute og boble litt.

Kjøttet skal dekkes helt av olje.

Etter ca 3 minutter kan du ta opp kjøttet med en gaffel og legge det på kjøkkenpapir så oljen får renne litt av.  

Så gjør du det samme med resten av kalkun-kjøttet.




Da er det ferdig, kjapt og enkelt og kjempegodt.

Vi har som tilbehør salat, ris og grønnkål (se oppskrift på grønnkål her: http://spisogspar.blogg.no/1425984480_crema_di_fave_con_rap.html

Håper det smaker!

 



 

 

 

 

#middag #fritertkalkun #kalkun #matblogg #hverdag #mat #blogg #spisogspar #spis #spar #hjemmelaget #foto #mammablogg #mamma #helse #norge #høst #livsstil

 

Dagens middagtips: falafel med tzatziki og lammekoteletter

Hei!

Dagens middagtips er:  falafel med tzatziki. Falafel er krydrete kikertkaker. Kikerter er en god kilde til fiber, protein, vitaminer og mineraler. Vi har  idag lammekoteletter som tilbehør, men du kan ha det du liker. Dette er en kjempegod og smakfullmiddag! 

Ha en flott dag videre <3



 

Falafel

( ca 10 -12 stk)

  • 400 gram kikerter
  • litt hakket persille
  • 1/2 rødløk
  • 1 ts malt koriander
  • 2 ss fint mel
  • 2 dl rapsolje
  • 1 fedd hvitløk
  • salt
  • pepper

 


Ha kikertene i en hurtighakker eller en mikser og mos sammen med hvitløk, koriander, mel og persille. Kjør til en glatt mos.

Lurt å drysse litt mel på benken og del  kikertmosen i 10 - 12 like store deler. Form hver del til en stor flat kake.

Hell oljen i en stekepanne og varm oljen til middels varme.

Stek falaflene i 2-3 minutter på hver side til de er brune og sprø.



Ta opp falaflene med en stekespade og legg dem på kjøkkenpapir så oljen kan renne av.

Da er falaflene ferdige!

Tzatziki

  • 1 ss sitronjuice
  • 1/2 agurk
  • 1 ss hakket persille
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • 1 1/2 dl yoghurt naturell
  • salt
  • pepper

 



 Grov rasp agurken. Finhakk persillen, press hvitløken og  tilsett  sitronsaft, yoghurt, salt, pepper og bland alt sammen.

 Tilbehør er valgfritt. Lammekoteletter var veldig godt til synes vi!

Håper det smaker!


 

 

 

#middag #falafel #kikerter #tzatziki #sunt #kjempegod #hverdag #matblogg #blogg #mamma #mammablogg #mat #spisogspar #spis #spar #høst #sol #helse #livsstil

Ovnstekte squasj

Hei!

Har dere smakt ovnstekt squash? Det smaker kjempegodt  og kan fint brukes som tilbehør til både  kjøtt, fisk og mye mer!  Dette er lett og enkelt å lage -  må prøves!

Håper dere får  en nydelig dag!



Ovnstekte squash

  • 1 squash
  • litt salt
  • litt pepper
  • litt olivenolje



Sett stekeovnen på 200 grader.

Vask og skjær en squash i tynne skiver  (ikke bruk ostehøvel da blir det for tynt!).



Ha de på bakepapir med salt, pepper og olivenolje over og stek  i stekeovnen.



La de stekes i  ca 10 - 20 minutter, pass på så de ikke blir brent!

De er litt bløte når de ferdige.





Håper det smaker!

 

#squash #ovnstekt #vegetar #blogg #mat #foto #hverdag #onsdag #sol #høst #mamma #mammablogg #helse #livsstil #spisogspar #spis #spar #sunt #godt #middag

Proteinrik dessert: eggedosis med ny vri

Hei!

Eggedosis var noe jeg spiste mye av som barn, det er enkelt og raskt å lage og smaker kjempegodt! Idag lager jeg eggedosis med en ny vri som gjør den litt mindre søt. Jeg blander inn kesam med smak av vanilje eller lime, og har gjerne  friske bær som rips og blåbær oppi også.  Dette er en proteinrik og kjempegod dessert!

Ha en nydelig dag! <3

 

Eggedosis med kesam og bær

(3 porsjoner)

  • 1 egg
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 boks kesam med vanilje smak eller lime
  • friske bær  (jeg hadde rips og blåbær)

(Utgangspunktet for 1 porsjon eggedosis er et egg og en spiseskje med sukker.  Nå blander jeg inn en boks med kesam (enten lime eller vanilje) i eggedosisen og da gir det ca 3 porsjoner.)

Start med å mikse egg og sukker luftig og fluffy.

Bland inn og pynt med friske bær.

Da er desserten klar for å nytes!



 #eggedosis #egg #bær #kesam #vanilje #lime #mat #blogg #dessert #høst #norge #sol #hverdag #helg #tirsdag #mamma #mammablogg #helse #livsstil #spisogspar #spis #spar #proteinrik

Dagens mat tips: vegetar tapas

Hei!

Trenger du mat tips idag på en kjøttfri mandag? Hva med vegetar tapas?  Retten minner mye om taco, men mais skjellene er byttet ut med hjertesalatblader og kjøttet er erstattet med økologiske kidneybønner. Dette er sunn og kjempegod mat som passer både til lunch, middag og kvelds.  Denne retten koster ca 50 kr. 

Ha en fin mandag <3

 





Vegetar og tapas

(nok til 2 personer)

  • 285 gram økologiske kidneybønner
  • ca 8 store hjertesalatblader
  • 2 ss tomatpure
  • 1 stor sjalottløk eller 2-3 små løk.
  • 2 dl vann
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 ts sukker

Tilbehør: Guacemole (oppskrift nedenfor), rømme og salat.

 

Vask og skjær ca 2 cm av enden på aspargesen og del i  ca 3-4 deler og stek i en stekepanne med litt vann (1/2 dl ), salt, pepper og olivenolje. Ha lokk over og stek på middels høy temperatur, pass på så de ikke blir brent!



Skyll bønnene først.

Ha bønner, skivet løk og olivenolje i en annen  stekepanne.  Bland inn  2 ss tomatpure, salt, pepper, sukker  og hell 2 dl vann  over og rør godt. La det småkoke noen minutter før du setter det tilsides.



 Vask hjertesalatblader (bruk de ytterste bladene på hjertesalaten da de er størst.), og legg de på¨et fat.



 Salat er godt tilbehør og vi har her  finhakket en stor tomat, en halv agurk og en vårløk.

 Guacemole er et must synes jeg og her kommer en enkel oppskrift.

Guacemole: 

  • 1 avokado
  • 1 knivspiss med korianderfrø, malt
  • saften av 1/2 lime
  • salt
  • pepper

Mos avokadoen med en gaffel og bland inn korianderfrø, saften av lime salt og pepper etter smak.  TIPS: Skal du ikke servere med en gang er det lurt å legge avokadosteinen oppi guacemolen så den ikke blir brun.

Da er det klart til å fylle salatbladene med kidneybønner i tomatsaus, salat, asparges, guacemole og gjerne rømme. Revet ost på toppen kan også være godt og litt tabasco, eller  det du måtte ønske.






Håper det smaker!

 

#tapas #mat #vegetar #blogg #hverdag #foto #mandag #uke #høst #sol #norge #mammablogg #mamma #helse #livsstil #spisogspar #spis #spar

Eple og pærekake med marsipan

Hei!

Nå som det er høst er det tid for å lage eplekaker, så  idag vil vi dele med dere en oppskrift på eple og pærekake med marsipan.  Denne kaken er saftig og god og smaker kjempegodt  som den er, eller sammen med vaniljeis eller vanilje - eller lime kesam. 

 

 


Eple og pærekake med marsipan

  • 125 gram smør
  • 1  dl brunt sukker
  • 1/2 dl hvitt sukker
  • 2 egg
  • 2 1/2 dl fint speltmel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ss gresk yoghurt
  • 2 -3 skiver marsipan
  • 2 epler
  • 1 pære
  • sukker
  • kanel
  • vaniljeis eller vanilje- eller lime kesam

   

  


Sett stekeoven på 175 grader.

Rør smør og sukker til en smørkrem.

Tilsett ett egg om gangen og rør godt.

Sikt fint speltmel og bakepulver  i røren vekselsvis med yoghurten og rør sammen.

Hell røren i en smurt  form.

Skjær et par skiver med marsipan, skjær i små  terninger og trykk de litt ned i røren.

Vask og skrell epler og en pære. Skjær i passende størrelser og dander  de utover røren.

Dryss over kanel og sukker og sett midt i ovnen på 175 grader i 35 - 40 minutter.

La den avkjøles litt før den er klar for å nytes!

Pynt gjerne kaken med friske bær.

Håper det smaker!

 


 




#mat #eplekake #pærekake #spisogspar #blogg #søndag #helg #foto #kos #helse #livsstil #høst #eple #mammablogg #mamma

Høsten er her

Hei!

Kjenner at høsten er her nå, selv om det er sol så blåser  nordavinden  iskalde gufs  i nakken på en. Var en liten tur ut og  tok noen bilder - det var overraskende kaldt ute!

Ønsker dere en flott lørdag <3

Synes denne trestubben var så fin med både blåbær og tyttebær voksende på den.

Masse tyttebær i skogen nå.



Og bjørken begynner å få gule blader.......

Rognebærene pynter opp i skogen



Har hørt at er det mye rognebær kommer det mye snø..... Er det noe sannhet i det?

 

#høst #foto #norge #lørdag #helg #kaldt #sol #mammablogg #hverdag

Reinsdyrkarbonader med kantareller, søtpotetmos, ripssyltetøy og brunsaus.

Hei!

Nå bugner butikkhyllene av mange norske råvarer og det er bare å ta for seg! Igår hadde vi  reinsdyrkarbonader med kantareller søtpotetmos, nyrørt ripssyltetøy og brunsaus til middag. Rips til kjøttmat  er kjempegodt og ideen fant jeg på bloggen utifriluft.blogg.no . Rips er rike på c- vitamin og  spiser du det sammen med kjøtt som er rik på jern,  øker dette opptaket av jern. Den brune sausen er kjøpt på butikk (posesaus) , men jeg måtte  selvfølgelig lage min egen lille vri på den, som jeg pleier med det meste.... Og dette måltidet ble kjempegodt både for liten og stor! 

 

 Ha en super dag! <3

 

 
 

Reinsdyrkarbonader med kantareller  søtpotetmos, ripssyltetøy og brunsaus

(4 porsjoner)

  • Reinsdyrkarbonader  ca 650 gram

Brunsaus

  • 1 pose brunsaus 
  • noen skiver brunost 
  • ca 1 dl gresk yoghurt
  •  litt rips

Nyrørt ripssyltetøy

  • ca 200 gram rips
  • noen ss flytende akasie honning til syltetøyet etter smak

Søtpotetmos

  • 1 stor søtpotet
  • 1 - 2 vanlige poteter
  • ca 1 ss smør
  • ca 1 ts salt etter smak
  • ca 1/2 ts pepper etter smak

Tilbehør: 

  • ca 200 gram kantareller
  • babyspinat
  • saften av en sitron

 

     

    

      


Start med å skrelle og vaske potetene og skjær de i terninger. La de koke under vann i en kasserolle til de blir myke. Når de er kokte heller du ut vannet og moser potetene  enten med en gaffel eller for eksempel en mikser  til alt blir så most som ønsket. Tilsett en spiseskje smør,  litt salt og pepper.

Vask og skjær i strimler kantarellene før du steker de i smør  eller matolje med litt salt og gjerne litt grillkrydder etter smak til de blir myke.

Vask og rens ripsene og mos de med en gaffel sammen med litt flytende akasie honning etter smak.

Vask baby spinaten og ha det i en skål, press litt saft av en sitron, litt salt og olivenolje over  og bland sammen.

Lag den brune sausen etter anvisning på pakken, men jeg hadde noen  spiseskjeer  gresk yoghurt, litt rips og noen brunost skiver oppi sausen og lot det koke opp under omrøring.

Stek  reinsdyrkarbonadene i en stekepanne med  smør eller matolje til de er gjennomstekte. Så heller du sausen over karbonadene i stekepannen og skrur ned varmen til svakeste temperatur. La det stå slik et par minutter så setter karbonadene god smak på sausen.

Da er maten klar, server og nyt!

 

 
 

 

#middag #mat #reinsdyr #spisogspar #blogg #hverdag #mammablogg #mamma #helse #norge #høst #sol #foto #fredag #helg #livsstil #reinsdyrkarbonader 

Dagens mat-tips: kikertsnacks

Hei!

Dagens snacks tips er supersunt, enkelt og raskt å lage nemlig kikertsnacks.  Kikerter kan brukes til både snacks, salater og til middag (sjekk tidligere oppskrifter).  Kikert snacks kan du spise med god samvittighet da de  er svært rike på mange næringsstoffer som folat, kopper, fosfor, jern og magnesium for å nevne noen.  Kikerter virker  kolesterolsenkende og virker forebyggende mot hjertesykdom. Grønnsaken gir også stabilt blodsukker og forebygger diabetes. Kikerter inneholder også mye vannløselige fiber som virker prebiotisk og er bra for tarmfloraen så dette er snacks en kan spise med god samvittighet! 

Ha en fin dag! <3


 

 Kikertsnacks

 ca 410 gram kikerter på boks  1 ss olivenolje eller mais/solsikke/rapsolje    krydder: velg det du liker, vi har idag krydret med salt, pepper, timian og  oregano.

 

Sett stekeovnen på 200 -  220 grader.

Skyll kikertene og tørk av de med tørkepapir eller et rent kjøkkenhåndkle.





Ha kikertene over i en ildfast form og bland inn olivenolje og krydder.



Kikertene stekes i ovnen i ca  20 - 30 minutter, lurt å røre litt i de innimellom.



Du kan oppbevare kikert snacks i 4-5 dager på et tørt sted.


Håper det smaker!

 

 

 

 #kikerter #snacks #mat #hverdag #blogg #foto #torsdag #mammablogg #mamma #norge #helse #livsstil #spisogspar #høst

Middagtips:stekt ørret med avokado og rogn

Hei!

Lurer du på hva du skal ha til middag idag? Dagens middagtips er stekt ørret med avokado og rogn. Dette er en velsmakende og sunn rett, og en  favoritt her i huset!

Ha en flott dag! <3

 Stekt ørret med avokado og rogn

  • 400 gram norsk ørret i stykker
  • avokado
  • salt
  • pepper
  • sitron
  • smør
  • rogn
  • 1/2 rødløk
  • ris
  • 4 poteter
  • gresk yoghurt /rømme

Stek ørreten med en ss smør i stekepanne. Ha litt salt og pepper over og press litt saft av en sitron over fisken. Stekes godt på begge sider. 

Skjær ca 1/2 rødløk i skiver og stek den sammen med fisken. Sett lokk over og stek på middels høy varme.

Vask  4 poteter og skjær de i båter  eller skiver. Legg de på en stekeplate med bakepapir krydre de med salt og pepper eller det krydderet du liker best feks grillkryder er også godt. Avslutt  med å helle litt oliven olje over de. Rist litt på brettet så alt blander seg godt og sett midt i stekeoven på  180 grader for ca 15 - 20 minutter.

Kok ris etter anvisning på pakken.

Fjern skallet og stenen fra avokado og mos den med en gaffel eller mikser sammen med litt salt, pepper og sitron etter smak.

Når alt er ferdig kokt og stekt er det klart for servering.

Ha gjerne litt  rømme eller gresk yoghurt og friske urter til pynt oppå fisken, vi brukte timian her.

Håper det smaker!

 
 

 

#ørretmiddag #mat #blogg #hverdag #høst #foto #onsdag #sunt #godt #middag #spisogspar #norge #helse #mammablogg #mamma

Dagens middagstips: grønn linsesuppe med grønnkål og krutonger

Hei!

Første høstdagen  idag og da passer det bra å dele  en oppskrift på grønn linsesuppe med grønnkål og krutonger.  Linser er sunt og mettende og er spesielt rike på proteiner og jern.  Dette er en vegetarsuppe og for vegetarianere er det spesielt viktig å spise linser som kan erstatte kjøttet. Det er få matvarer som kan mette så mange for så liten penge som gjør dette til perfekt studentmat- det er billig og du kan leve på det. Trenger du å spare penger på matbudsjettet kan laltså insemiddag en til to ganger i uken være smart. Dette er en sunn og mettende middag som smaker kjempegodt!

Ha en strålende høstdag!




 Grønn linsesuppe med grønnkål og krutonger

(6 store porsjoner)

  • 400 gram grønne linser
  • ca 1,8 liter vann (tilsett litt og litt)
  • 1 grønnsaksbuljong terning
  • 1 gulrot
  • 180 gram grønnkål
  • 100 gram brokkoli
  • 400 gram asparges
  • 1 rødløk
  • kapers
  • olivenolje
  • salt
  • pepper
  • 6 skiver valgfritt brød

 

Start med å vaske grønne linser.



Finn frem en stekepanne og en kasserolle.

 I stekepannen starter du med å steke 1/2 rødløk  skjært i skiver med 2 ss olivenolje.

Skjær så i skiver/ strimler brokkoli og legg i stekepannen.



Hell over vasket og strimlet grønnkål (kan kjøpes vasket og klar). Hell litt vann over ( ca 1 dl vann).



Vask kapers og bland de inn  og ha lokk over. La det småkoke på middelsvarme.

Vask asparges og kutt av enden på de og del nederste del av stilken  i to så blir den raskere gjennomstekt. stek de i en liten stekepanne med olivenolje, litt salt og pepper og litt vann som dekker  bunnen  av stekepannen. La de stekes i ca 10 minutter ( til vannet har tørket inn).

I kasserollen steker du 1/2 rødløk skjært i skiver med 2 ss olivenolje.

Skrell en gulrot og skjær den opp i ønsket størrelser, vi har delt  den i store deler, og surr den sammen med rødløken.

Tilsett ca 1 ss salt og pepper etter smak.

Mål opp  ca 1 liter vann og smuldre inn en buljongterning.
Hell linsene over og tilsett litt og litt buljongvann etterhvert som det tørker inn. Totalt bruker du ca 1, 8 liter vann.





La det småkoke under lokk i ca 30 minutter.

Mens det småkoker kan du lage krutonger (dette er billig og raskt å lage selv)


Du skjærer brød i terninger og steker det i 1 ss olivenolje og 1 ss smør i ca 10 minutter.

 Da er maten klar for servering!

Håper det smaker!

 

 

 

#mat #blogg #grønnelinser #linsesuppe #suppe #grønnkål #asparges #brokkoli #krutonger #vegetarmat #sunt #middag #kjempegodt #proteinrik #hverdag #blogg #mat #tirsdag #mamma #mammablogg #foto 

 

myTaste.no