hits

oktober 2015

Muffins til Halloween

Hei!

Idag laget jeg muffins til Halloween. Muffinsene inneholder blant annet gresskar og smaker kjempegodt. Dette var et eksperiment da jeg aldri har prøvd å ha gresskar i kaker eller muffins før, men det ble virkelig godt:)





Muffins til Halloween

(ca 10 -12 stk)

 

1 1/2 dl råsukker

100 gram smør

2 rom tempererte økologiske egg

2 ts vaniljesukker

2 dl fint speltmel

2 ts bakepulver

1 ts kanel

1 dl gresk yoghurt

1 dl kokt gresskar 

 

Start med å skjære ut innmaten av et gresskar (du trenger kun ca 1 dl gresskarkjøtt, ikke med frøene) Skjær i biter og la det koke med litt vann i en liten kasserolle til gresskarbitene er myke. Hell vannet ut og  mos de med en gaffel.  La det så stå og avkjøles litt.

Visp sukker og smør til en smørkrem. Tilsett et egg om gangen.

Tilsett alt det tørre, og så yoghurten og gresskar, og  miks på laveste hastighet til alt er blandet godt sammen.

Sett stekeovnen på 200 grader og fyll muffinsformene 3/4 fulle og sett til steking midt i ovnen i ca 15 minutter.

Sjekk med en kakestikke om de er ferdigstekte (er kakestikken ren når du trekker den ut fra muffinsen er de ferdige)

La de stå og avkjøles mens du lager ostekremen.



 

Ostekrem

250 gram  phiadelphia ost

50 gram smør

ca 5 dl melis

2 ts vaniljesukker

 

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og kjør til en glatt glasur. Er glasuren for rennende må du tilsette mer melis.

Ha glasuren i en sprøytepose og sprøyt ut passende mengde på de avkjølte muffinsene (er muffinsene varme vil glasuren smelte)

Jeg har her pyntet med heksehatter og gresskar laget av farget sukkerpasta.

 Håper det smaker !



#Muffins #halloween #gresskar #høst #oktober #helg #spisogspar #spis #spar #mat #blogg #mamma #mammablogg

Nydelig gresskarsuppe

Hei!

Nå bugner butikkene over av gresskar i alle slags varianter så idag tenkte jeg det passer  å dele en oppskrift på gresskarsuppe nå som Halloween står for døren. Dette er en vegetarsuppe, men du kan selvfølgelig ha kjøtt i visst du ønsker det. Denne suppen er både  laktosefri og glutenfri, og  koster deg  ca 60 kr å lage.

God helg <3



 

Gresskarsuppe

(4 porsjoner)

  • ca 450 gram gresskar
  • 2 stk gulerøtter
  • 1/2 stor løk
  • 1 hvitløk fedd
  • 2  tomater
  • 1 terning  med grønnsaksbuljong
  • salt etter smak
  • pepper etter smak
  • litt olivenoljle
  • 2  stk laurbærblader
  • litt fersk timian
  • 1 liter vann
  • 200 gram vårløk (2 bunter)
  • 1 ts sukker
  • 1 ts edikk

 


Start med å skjære en løk i skiver og stek den  til myk og gjennomsiktig i en kasserolle med 2 ss olivenolje.

Lag et kryss halvveis inn i tomatene oppe med stilken og legg de med krysset ned i kasserollen så skinnet vil løsne og lettere å ta av.

Skrell 2 gulrøtter , skjær av skallet på gresskaret. Skjær alt dette opp i store deler og legg det i kasserollen sammen med det andre.

Tilsett vann, buljong, et hvitløksfedd delt i to, litt fersk timian, salt og pepper  etter smak.

 Kok  opp under omrøring og la det småkoke på middelsvarme  under lokk i ca 15 minutter.

Skjær vårløken i strimler og stek i olivenolje i en stekepanne til den er myk, da kan du tilsette salt og pepper etter smak og 1 ts sukker og 1 ts edikk..


Ta vårløken  bort fra varmen og la stå under lokk til suppen er ferdig kokt.

Etter ca 15 minutters småkoking av gresskarsuppen  (når du ser skallet til tomatene begynner å løsne) kan du lett fjerne med en gaffel skallet til tomatene, og bruke en mikser til å mose alle ingrediensene.

 Når suppen er ferdig most tilsetter du laurbærbladene og la det småkoke ca 5 -10 minutter  til før det er klart til servering.

Server suppen med litt stekt vårløk og gjerne krutonger også. som du finner oppskrift på her: http://spisogspar.blogg.no/1425984480_crema_di_fave_con_rap.html

 Håper det smaker!



 

 

#Gresskarsuppe #Vegetarsuppe #Glutenfri #Laktosefri #Matblogg #Sunt #Godt #Hverdag #fredag #helg #halloween #suppe #mamma #mammablogg #spisogspar #spis #spar #helse #livsstil 

Dagens middagstips: høstgryte

Hei!

Tenk det er 1. November på søndag! Jeg synes det  passer da bra med å dele en oppskrift på en skikkelig høst gryte stappfull av vitaminer og mineraler som vi trenger nå som mørke tiden starter for fullt.   

 Ha en flott torsdag! <3

 


 

Høst gryte

  • 1/2 hodekål
  • 1 liten kålrabi
  • 2 gulrøtter
  • 1-2 poteter
  • 2 kg lammekjøtt
  • ca 200 gram sellerirot
  • 1 hvit nepe
  • 1 rødbete (finnes mange typer, vi brukte her en rosa og hvit stripete)
  • 2 grønnsaksbuljong  terninger
  • 1 glass vann
  • smak til med salt
  • pepper, både finmalt og pepper kuler
  • en neve persille (til servering) 
  • olivenolje (til servering)

Skrell og skjær i mindre deler alle rotgrønnsakene og legg lagvis grønnsaker og lammekjøtt oppi gryten. 


 

Smuldre buljongterningene,litt salt og pepper over det hele.

Tilsett et glass vann og sett lokk på, og la det koke i  ca 1 time. Når kjøttet løsner fra bena er det klart for servering.

Dryss gjerne litt persille over  og en skvett med olivenolje ved servering for å sette litt farge på retten. 

Håper det smaker!


 

#høstgryte #høst #lammekjøtt #mat #blogg #helse #livsstil #Norge #foto #mamma #mammablogg #spis #spar #spisogspar #norge #hverdag 

Hjemmelagete minipaier

Hei!

Dagens mattips er minipai som passer  perfekt til frokost, lunsj og veldig godt som  turmat. Disse smaker kjempegodt med ost, skinke og litt koriander og timian på toppen!

Et tips kan være å lage opp flere porsjoner og fryse ned, så kan en ta opp  og tine etterhvert som en har lyst på.

Ha en super herlig dag <3





 Minipai deig

(ca 14- 15 stk)

4 dl speltmel

200 gram smør / eller cocosa som er et sunnere alternativ

 

Fyll:

3 egg

1 dl melk

1 1/2 dl mager kesam

1 ts salt

1 ts pepper

200 gram revet hvitost

1 sjalottløk

50 gram skinke

friske timian urter

friske koriander urter

 

Bland smør / cocosa og mel til en deig, eventuelt ha 1 - 2 ss med vann i deigen visst den blir for tørr. Brukes du cocosa kan du gjerne ha litt salt  i deigen også for å gi litt smak. Når deigen er glatt og smidig setter du den kaldt i kjøleskapet for 30 minutter.

Mens deigen hviler  i kjøleskapet kan du lage fyllet.

Visp egg, melk, kesam, salt og  pepper i en bolle. Visst du vil kan du tilsette urtene i blandingen eller kun på toppen.

Tilsett revet ost, 1 sjalottløk i skiver  og oppskjært skinke.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Sett utover muffinsformer på et stekebrett og press litt paideig ned i formen, press deigen oppover på sidene så de får en tynn og høy kant.



Så heller du fyll oppi  og eventuelt urter på toppen.



Sett til steking i ca 30 minutter - obs lurt å følge med så de ikke blir brent! Legg gjerne et bakepair over de så de ikke blir så fort svidd på toppen.

Når paien har stivnet og begynt å bli gyllen er den klar for å nytes.

Håper det smaker  <3






 

#minipai #mat #hverdag #onsdag #blogg #foto #spis #spar #spisogspar #mamma #mammablogg #helse #livsstil #høst #tur #trening #norge

 

Hjemmelaget knekkebrød med gresskarkjerner

Hei!

Her  kommer  en oppskrift på knekkebrød med gresskarkjerner. Knekkebrød er utrolig enkelt å lage selv, sunt og godt!  

Ønsker dere en super dag<3



   Knekkebrød

2 dl fint spelt mel

2 dl fibra mel

1 dl gresskarkjerner

1 dl sesamfrø

1 ts salt

ca 2 dl vann

 

Bland ingrediensene og la svelle i 10 minutter.

Finn frem stekeplate med bakepapir og smør bakepapir med matolje.

Hell den våte deigen over  og smør et tynt lag utover bakepapiret, bruk gjerne en slikkepott.  

Dryss gjerne gresskarkjerner over, og sett brettet inn i stekeovnen på 160 grader i totalt 70 minutter.

Ta brettet ut etter 35 minutter og skjær med pizzahjul opp i stykker. Sett brettet inn igjen i ovnen og stek videre i 35 minutter.  OBS følg med så de ikke blir brente! Kan også legge et bakepapir eller aluminiumsfolie på toppen.

Er knekkebrødene ikke helt harde og crispy  når de har stått tiden ut (70 minutter), kan de stekes i ovnene på 100 grader  til de er klare.

Håper det smaker <3

 

 

#knekkebrød #mat #blogg #hverdag #tirsdag #foto #mamma #mammablogg #helse #livsstil #høst #spis #spar #spisogspar 

 

Farlig med pølser....

Hei!
Kom over dette på facebook hvor Verdens helseorganisasjon advarer mot å spise pølser : hurtigmat som pølser, hamburgere og bacon kan være kreftfremkallende.
Og så pølser som er så godt! Veldig kjedelig.......

 

Grill, pølser

Men det er ikke bare pølser og hamburgere som er helseskadelige: En rapport fra det Internasjonale kreftforskningsinstituttet som er en underavdeling av Verdens helse organisasjon konkluderer med at å spise behandlet kjøtt som pølser, bacon og kjøttpålegg er kreftfremkallende.

To skiver bacon per dag øker risikoen for tarmkreft  med 18 %.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er Pølser nå i samme risikokategori som  tobakk, asbest og  dieselgasser!

 

 

#pølser #spisogspar #spis #spar #mamma #mammablogg #høst #norge #mat #blogg #hverdag #helse #livsstil

Middagstips: spagetti med grønnkål og kylling

God mandag!

Her kommer dagens middagtips: spagetti med grønnkål og kylling. Grønnkål omtales ofte som en supergrønnsak da den inneholder mye fiber, vitamin A i form av Betakaroten, vitamin E, vitamin B6, B vitaminet  Folat, Kalsium og mange antioksidanter. Dette er en sunn og god middag som er rask å lage. Denne retten koster ca 90 kr for 4 porsjoner.

Ønsker dere en nydelig dag <3

 

Spagetti med grønnkål og kylling

(4 porsjoner)

 

2 ss olivenolje til steking

1 sjalott løk

120 gram strimlet bacon

250 gram kyllingfilet strimlet

150 gram vasket og oppskjært / strimlet grønnkål

kapers etter smak

250 gram spagetti

1 ts salt

1/2 ts pepper

Litt  griljermel/strøbrø til å strø over maten tilslutt.



Start med å koke vann i en kasserolle. Når vannet koker legger du spagettien oppi.

Mens du venter på vannet skal koke steker du  først bacon og skivet løk i en stekepanne med 2 ss olivenolje.

 Etter ca 5 minutter tilsetter du  kyllingen oppi også.

Når kyllingen er gjennomstekt, legger du grønnkålen i stekepannen, rører  litt  og sett så lokk over maten mens det småkoker. Blir det litt tørt kan du tilsette litt vann.

Etter ca 5 minutter tilsetter du kapers oppi.

Når spagettien er ferdigkokt heller du vannet ut og heller spagettien over i stekepannen og rører om.




Før  servering kan du strø over med griljermel/ strøbrø.

Håper det smaker!

 

 

 

 

#spagetti #grønnkål #supergrønnsak #kapers #middag #mat #mandag#hverdag #høst #spis #spar #spisogspar #mamma #mammablogg #helse #livsstil norge #blogg #foto

Det beste med høsten....

 

Hei!

Hva synes du er det beste med høsten?

Noe av det beste med høsten  for meg er å se gule, røde, orange og brune blader fly omkring, eller  å bare kaste de opp i luften!

Jippi, det er høst!

Det beste med høsten er å komme inn i varmen og lage seg en  varm kakao  med masse marshmallows oppi og gjerne litt krutt også (chilli)....

Og om høsten kan en kose seg med  eplekake laget av norske epler.....



Det beste med høsten er å tenne stearinlys og  kose seg inne i dårlig vær.

Det beste med høsten er å glede seg til jul....

(de to nederste bildene er  fra weheartit)

 

#høst #blogg #søndag #spisogspar #mamma #mammablogg #hverdag #jul #norge #helse #livsstil 

Søndags kos

God søndag!

siden det er helg er det lov å kose seg litt ekstra så her kommer en oppskrift på  formkake med banan. Denne kaken  inneholder heller ikke så mye sukker siden vi bruker banan som naturlig søtning. Oppskriften fant jeg for flere år siden  i en gammel kokebok og er opprinnelig med raspet sitronskall, men nå har jeg byttet ut sitron med banan og halvert sukkermengden. Dette er min favorittkake, den er veldig enkel å lage og smaker kjempegodt. 

Ha en nydelig dag <3

 



Formkake med banan

50 gram smør

2 egg

1 dl brunt sukker

1 moden banan

2 1/2 dl hvetemel

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker,

1 dl gresk yoghurt

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.

Tilsett vaniljesukker, og sikt i mel og bakepulver.

Hell yoghurt og romtemperert smør i røren.

Mos med en gaffel en godt moden banan og rør den inn i røren.

Rør forsiktig og hell røren i en smurt form, eller en form ikledd bakepapir som jeg har gjort her. Jeg har brukt en på som tar ca 1 1/2 liter.
Sett kaken midt i ovnen i ca 30 minutter, bør sjekkes innimellom så den ikke blir svidd. Jeg har etter halve steketiden lagt aluminium folie oppå kaken så toppen ikke svir seg.



Håper det smaker!

 

 

 

#formkake #banankake #helg #hverdag #mat #blogg #søndag #lørdag #høst #foto #spis #spar #spisogspar #helse  #livsstil #kake #mamma #mammablogg

Høst

Hei!

Ja nå er det skikkelig høst vær i Bergen. Var tidligere idag på kino med ungene og så Knutsen og Ludvigsen  og den fæle Rasputin. Ungene syntes filmen var kjempegøy! Her kan dere se traileren på filmen :



Vi ble ganske så våte og kalde da vi skulle hjem igjen, så da var det bare til å lage varm kakao med masse mini marshmallows oppi -  det er jo tross alt lørdag så da er det lov med litt ekstra oppi koppen, ikke sant? Jeg hadde også litt chilli oppi min, det ble kjempegodt!


Og så smaker det jo ekstra godt med pizza  på en lørdag. Idag toppet vi pizzaen med blant annet grønnkål, chilli og spekeskinke. 




Var ganske så grått og vått ute idag........ En typisk høstdag....

Mye blader og kvister på bakken nå som en kan lage mye fint av.....Her er et hjerte jeg har laget av bjørkegrener jeg har plukket i skogen like ved.



Ønsker dere en nydelig lørdag <3

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #spis #spar #mat #film #høst #foto #mamma #mammablogg #kino #norge #helse #pizza #kakao #drikke #lørdag #helg 




Tropisk grønn smoothie

 Hei!

 

Så var det fredag  og vi starter helgen   med en supersunn tropisk grønn smoothie stappfull av vitaminer, omega 3,  proteiner og fiber! Perfekt start på dagen eller til lunsj:) 

God kveld!

 

 

 Tropisk grønn smoothie

(ca 2 store glass)

1 banan

3 skiver ananas

2 ss chiafrø

2 never spinat

kokosvann (til ønsket konsistens)

isbiter (til ønsket konsistens)

 

Ha alt oppi en blender.  Må drikkes nylaget!

Håper det smaker!

 

 

#smoothie #supermat #spinat #ananas #banan #kokosvann #chiafrø #hverdag #matblogg #helg #mamma #mammablogg #drikkke #høst #spis #spar #spisogspar #norge #helse #livsstil #blogg #fredag

Grønnkål med quinoa

Hei

Idag vil vi dele en sunn og god oppskrift med grønnkål og quinoa. Dette er en supersunn rett proppfull av vitaminer, proteiner,  antioksidanter og mineraler- og det beste av alt: dette smaker kjempegodt!

 

Ønsker dere en flott fredag! <3


 

Grønnkål med quinoa

(2 porsjoner)

 

1 dl quinoa

2 dl vann

150 gram grønnkål

1 chilli

1 sharlott løk

ca 15 svarte oliven

 ca 2 ss olivenolje

maldon salt

pepper

 

Start med å koke 1 dl quinoa og 2 dl vann etter anvisning på pakken.

Stek en skivet løk i en stakepanne.

Legg så over grønnkålen og hell 1 dl vann over. Sett lokk på og kok på middels høy varme  ca 5 minutter til grønnkålen er myk.

Bland så inn finhakket chilli og hele oliven.

Bland tilslutt  nykokt quinoa inn i grønnkålen.

Smak til med salt, pepper og  olivenolje.

Da er det klart for å nytes!

Håper det smaker!




 

#quinoa #grønnkål #middag #lunsj #mellommåltid #kvelds #mat #blogg #hverdag #helg #spisogspar #spis #spar #mamma #mammablogg #helse #livsstil #fredag #norge #høst

 

Hjemmelaget grønn tortellini

Hei!

Idag vil vi dele med  dere en oppskrift på fiberrike grønn tortellini med ostefyll. Dette smaker ekstra godt nå når det er surt og kaldt  høstvær synes jeg! Det er spinat som gir grønnfargen til pastaen som er en super måte å få i seg  spinat på! Dette er kjempegodt sammen med tomatsaus.

Ha en super dag <3

 

 

 




Grønn tortellini

(4 porsjoner)

Pasta:

100 gram spinat

2 ss olivenolje

200 gram fint mel

50 gram fibra mel

 

 Fyll:

125 gram mozzarella

50 gram parmesan

 

Stek spinat i en stekepanne  med 2 ss olivenolje under lokk i ca 5 minutter (til alle bladene er myke). 

Bruk en blender til å mose bladene.


Kjøl ned  spinaten til romtemperatur.

Tilsett så mel i spinaten og  elt godt deigen.


Gjør klar fyllet.  Ostene kan finhakkes eller moses i en blender.


Del deigen i 2 deler.

Start med å kjevle ut den ene  deigen til den er ca 1-2  mm tykk. Stans ut små rundinger (ca 7 cm) med en pepperkakeform eller et glass.

Brett en gang over så du får en halv sirkel.  Trykk godt i kantene så ikke den åpner seg når de kokes.

Så tar du tak i endene og bretter de mot hverandre. Kan gjerne ha litt vann på fingertuppene så endene limer seg bedre. Slik former du Tortellini.






Når du har formet all deigen til Tortellini  kan de ligge å tørke litt på et kjøkkenhåndkle.

 

 

 

Legg Tortelliniene i en stor kasserolle med kokende vann og la koke i ca 5 minutter.

Når de er ferdigkokte kan du legge de oppi en pastasaus eller det du måtte ønske.

Da er det klart for servering!

Håper det smaker!

 

 #tortellini #spinat #spis #spar #spisspar #mat #blogg #hverdag #sunt #helse #livsstil #middag #tirsdag #uke #høst #mamma #mammablogg #hjemmelaget #pasta

Proteinrikt mellommåltid

Hei!

Eggedosis er noe jeg har fått dilla på i det siste!  Det er enkelt og raskt å lage, smaker kjempegodt og en kan lage mange forskjellige varianter av! Idag lager jeg eggedosis med kesam og da kan en velge mellom  smak av vanilje eller lime eller bringbær. Ha gjerne friske bær som rips,blåbær og bringebær  oppi også.  For å gjøre dette enda mer mettende kan du tilsette havregryn eller byggryn også så blir det et supert måltid! Dette er en proteinrik og kjempegod mellommåltid eller dessert!

Ha en nydelig ukestart! <3

 

Eggedosis med kesam og bær

(3 porsjoner)

  • 1 egg
  • ca 1 ss sukrin:1
  • 1 boks kesam med vanilje smak, bringebær eller lime
  • friske bær  (jeg hadde rips og blåbær)
  • havregryn/ byggryn (kan sløyfes) ca 2 ss gryn til hver porsjon.

(Utgangspunktet for 1 porsjon eggedosis er et egg og en spiseskje med sukker.  Nå blander jeg inn en boks med kesam  i eggedosisen og da gir det ca 3 porsjoner.)

Start med å mikse egg og sukrin luftig og fluffy.

Bland inn kesam og gjerne litt havregryn eller byggryn (byggryn må bløtlegges kokes og avkjøles først) pynt med friske bær.

Da er det klart for å nytes!



 #eggedosis #egg #bær #kesam #vanilje #lime #mat #blogg #dessert #høst #norge #sol #hverdag #helg #mandag #uke  #mamma #mammablogg #helse #livsstil #spisogspar #spis #spar #proteinrik

Deilig søndagsmiddag: reinsdyrkarbonader med kantareller, søtpotetmos, ripssyltetøy og brunsaus

Hei!

Nå bugner butikkhyllene av gode norske råvarer og det er bare å ta for seg! Dagens middagstips er reinsdyrkarbonader med kantareller søtpotetmos, nyrørt ripssyltetøy og brunsaus.  Rips til kjøttmat  er kjempegodt og ideen fant jeg på bloggen utifriluft.blogg.no . Rips er rike på c- vitamin og  spiser du det sammen med kjøtt som er rik på jern,  øker dette opptaket av jern. Den brune sausen er kjøpt på butikk (posesaus) , men jeg måtte  selvfølgelig lage min egen lille vri på den, som jeg pleier med det meste.... Og dette måltidet ble kjempegodt både for liten og stor! 

 

 Ha en super søndag! <3

 

 

Reinsdyrkarbonader med kantareller,  søtpotetmos, ripssyltetøy og brunsaus

(4 porsjoner)

  • Reinsdyrkarbonader  ca 650 gram

Brunsaus

  • 1 pose brunsaus 
  • noen skiver brunost 
  • ca 1 dl gresk yoghurt
  •  litt rips

Nyrørt ripssyltetøy

  • ca 200 gram rips
  • noen ss flytende akasie honning etter smak

Søtpotetmos

  • 1 stor søtpotet
  • 1 - 2 vanlige poteter
  • ca 1 ss smør
  • ca 1 ts salt etter smak
  • ca 1/2 ts pepper etter smak

Tilbehør: 

  • ca 200 gram kantareller
  • babyspinat
  • saften av en sitron

 

     
    

    

      


Start med å skrelle og vaske potetene og skjær de i terninger. La de koke under vann i en kasserolle til de blir myke. Når de er kokte heller du ut vannet og moser potetene  enten med en gaffel eller for eksempel en mikser  til alt blir så most som ønsket. Tilsett en spiseskje smør,  litt salt og pepper.

Vask og skjær i strimler kantarellene før du steker de i smør  eller matolje med litt salt og gjerne litt grillkrydder etter smak til de blir myke.

Vask og rens ripsene og mos de med en gaffel sammen med litt flytende akasie honning etter smak.

Vask baby spinaten og ha det i en skål, press litt saft av en sitron, litt salt og olivenolje over  og bland sammen.

Lag den brune sausen etter anvisning på pakken, men jeg hadde noen  spiseskjeer  gresk yoghurt, litt rips og noen brunost skiver oppi sausen og lot det koke opp under omrøring.

Stek  reinsdyrkarbonadene i en stekepanne med  smør eller matolje til de er gjennomstekte. Så heller du sausen over karbonadene i stekepannen og skrur ned varmen til svakeste temperatur. La det stå slik et par minutter så setter karbonadene god smak på sausen.

Da er maten klar, server og nyt!

 

 

 

#middag #mat #reinsdyr #spisogspar #blogg #hverdag #mammablogg #mamma #helse #norge #høst #sol #foto #søndag #helg #livsstil #reinsdyrkarbonader #helse #spis #spar  

Fyldig proteinrik ertesuppe

Hei!

Da var det fredag og helgen står for døren! Idag er det proteinrik ertesuppe på menyen. Denne suppen er fyldig og god og har en nydelig grønnfarge. Vi har toppet med smårett skinke og creme fraiche som ble kjempegodt!

Ønsker dere en god helg <3



 

Ertesuppe

(2 mindre porsjoner eller 1 stor)

 

ca 380 gram grønne erter

1/2 terning grønnsaksbuljong

1/2 ts maldon salt

1/2 ts pepper

1 dl melk

 

Tilbehør

200 gram smårett skinke

1 sjalottløk

Creme fraiche

 

Start med å småkoke erter i vann.

Når de har fått et lite oppkok  heller du en del av vannet ut, men la litt være igjen til suppen (det er mye vitaminer i vannet fra ertene).

Tilsett buljongterningen, salt, pepper og  melk og miks med en mikser til ertene er helt most og alt er blandet sammen. Gi det et lett oppkok mens du rører og tilsett mer melk eller vann til ønsket konsistens.

Stek smårett skinke og en sjalottløk skjært i skiver.

Ha suppen over i en skåler og ha smårett skinke og løk  over og en skje creme fraiche.

Da er det klart for å nytes!

Håper det smaker!

 

#ertesuppe #middag #suppe #blogg #hverdag #helg #fredag #mamma #mammablogg #mat #helse #livsstil #høst #foto #norge #spis #spar #spisogspar

 

 

Et proteinrikt mellommåltid: gresk yoghurt med byggryn, valnøtter og friske bær

 Hei!

Jeg har virkelig fått smaken på byggryn siste tiden og her kommer enda et frokost eller  lunsj / mellommåltid tips med byggryn. Denne gangen har jeg toppet byggrynene med gresk yoghurt, valnøtter, friske bær (bringebær og jordbær) og honning. Dette er en god og næringsrik start på dagen! Se andre oppskrifter med byggryn  her :

http://spisogspar.blogg.no/1439539334_byggryn_med_kesam_lim.html 

http://spisogspar.blogg.no/1439282916_byggryn_salat__skikke.html 

http://spisogspar.blogg.no/1429029603_9829_mango_salat_med_.html

 Ha en fin dag <3

 

Byggryn med gresk yoghurt, valnøtter, friske bær og honning

(2  porsjoner)

  • 1 dl byggryn
  • 2 dl vann
  • en neve valnøtter
  • Flytende akasie honning
  • 2-3 ss gresk yoghurt

Start med å bløtlegge byggryn over natten. 

Kok så byggryn og vann etter anvisning på pakken (ca 30 minutter). La det avkjøles.

Legg de avkjølte byggrynene i en skål eller glass og ha gjerne litt honning over. 

Ha noen skjeer med gresk yoghurt over, topp med  valnøtter og friske bær og avslutt med litt honning over det hele.

Da er det klart for å nytes !



#byggryn #mat #blogg #frokost #lunsj #hverdag #sol #høst #trening #mammablogg #mamma #torsdag #norge #foto #spis #spar #spisogspar #helse #livsstil 

Epleroser

Hei!

Idag prøvde jeg meg på epleroser som ser ganske komplisert ut å lage, men var super enkle og smaker kjempegodt!

Ha en super dag <3





 

Epleroser

(4 stk)

75 gram smør

1 1/4 dl speltmel

ca 2 ss vann

1 stort rødt eple

aprikossyltetøy

kanel

sukker  (hvitt /brunt /sukrin)

Et dryss med melis

 

 
  
 
 


Start med å lage paideigen: bland mel, smør og vann  sammen til en deig og la  stå 30 minutter i kjøleskapet.

Imellomtiden deler du eple  i to og så skjærer du tynne skiver av hver del.

Legg epleskivene i en skål med vann og gjerne litt sitronsaft og ha det ca 3 minutter i mikroovn, eller i en stekeovn på 200 grader. Eplene skal være helt myke når de er ferdige. La de avkjøles litt før bruk.  

Kjevle ut paideigen i et rektangel og skjær fire strimler.

Ha litt aprikossyltetøy på strimlene og legg de myke epleskivene oppå så den runde siden av eplene peker opp litt over kanten.

Strø sukker og kanel over og brett den nederste kanten inn mot midten så epleskivene  er halvveis dekket.

Rull så fra ene langsiden sammen så det blir en rose  og sett den i en muffinsform. Gjør dette med alle de 4 remsene og sett til steking på 220 grader i 15 -20 minutter. Kan være lurt å legge et bakepapir, eller aluminiumsfolie over så eplene ikke blir svidd.

De er ferdige når paideigen er gyllen.

Avslutt med det dryss av melis på toppen.

Spis og nyyyyyyyt   <3



 

 

#mat #epleroser #eple #norge #høst #blogg #spis #spar #spisogspar #mammablogg #mamma #helse #livsstil 

Deilig milkshake med jordbær og kanel

Hei!

Her startet dagen med sol og en jordbær og kanel milkshake. Siden den også inneholder havregryn blir den ekstra mettende og er super til frokost, lunsj eller etter trening.  Denne milkshaken smaker friskt og godt av jordbær, kanel og vanilje.

Ønsker dere en flott dag! <3

Milkshake med jordbær og kanel

  • 4 dl melk
  • 3 ss gresk yoghurt
  • 2 ts vaniljesukker
  • ca 6 ss flytende akasie honning (smak til)
  • litt kanel (ca 1 ts)
  • 1 kurv med jordbær
  • ca 2 ss havregryn

Start med å vaske og rense jordbærene før du heller de over i en blender, og tilsett resten av ingrediensene til ønsket konsistens og smak. Er jordbærene søte trenger du ikke så mye honning, det er bare å smake til med søtning / honning.

Håper det smaker!



 

#milkshake #drikke #jordbær #blogg #mat #trening #mammablogg #mamma #høst #sol #hverdag #spis #spar #spisogspar #helse #livsstil

Scampi på grillspyd

Hei!

Nå begynner vi endelig  å komme i orden i den  nye leiligheten. Vi har jobbet på spreng de siste dagene og sov for første gang i leiligheten nå i natt.  Gleder meg  til vi får alt på plass!

Her kommer dagens middagstips:  scampi på grillspyd som smaker kjempegodt og er en super middag!

Ønsker dere en flott søndag <3



 

Scampi på grillspyd

(til 2 personer)

 

500 gram scampi

ca 7 stk grillspyd

maldon salt

pepper

litt finhakket persille

litt olivenolje

 

Tilbehør:

pommesfrites eller hjemmelagete ovnstekte poteter

sweet and sour chilli sauce

salat

 

 

Ta av skallet på scampiene. Tre de på en pinne og stek i olivenolje med salt, pepper og gjerne friske urter, vi finhakket persille og strødde over. Stek  til de får en rødlig farge og er hvite inni.

Server med salat og hjemmelagde ovnstekte poteter

Håper det smaker!


 

#mat #scampi #blogg #spis #spar #spisogspar #helse #livsstil #hjemmelaget #middag #helg #søndag #høst #mamma #mammablogg 

Utfordret......

 

Hei!

Da har jeg blitt utfordret av morsmiddag til å skrive 10 ting jeg er takknemlig for:

 

1. Jeg er så glad for vi er friske og har god helse, det kan en ikke ta for gitt....

2. Er så heldige som har 2 skjønne og friske barn <3



3. Er  så glad vi bor midt i naturen  med skog, bær  og fuglesang <3

4. Nå gleder vi oss veldig til vi får flyttet inn i ny leilighet med større plass (håper det blir iløpet av denne helgen...)

5. Er så takknemlig for fantastisk familie <3



6. Jeg er glad i landet vi bor i <3

7. Jeg er veldig takknemlig jeg har min mann ved min side <3

8. Er veldig takknemlig for verdens beste venner  <3



9. Er  også veldig takknemlig for de dagene ungene vil sove litt lenger og vi ikke trenger å stå opp kl 06 om morgenen :D

10. Kjempe takknemlig for at dere leser bloggen vår, og alle de koselige kommentarene <3

 

Takk til morsmiddag som gav meg  utfordringen :D

 

#takknemlighet #blogg #hverdag #spisogspar #høst

Supersunn grønn milkshake

Hei!

Siste tiden har jeg virkelig fått  sansen for milkshake. Blåbærmilkshake la jeg ut for ikke så lenge siden  på bloggen her : http://spisogspar.blogg.no/1438184433_blbr_milkshake.html  og idag er det grønn milkshake laget av blant annet eple, lime, spinatblader og havregryn  som gjør den ekstra mettende. Melk inneholder også mye proteiner, kalsium og jod så dette er en supersunn drikk du kan nyte med god samvittighet. 

 

Ønsker dere en nydelig dag <3



Grønn milkshake

( 2 store glass)

  • 4 dl melk
  • 1 skrelt  og renset eple
  • 4 ss gresk yoghurt
  • 2 ss vaniljesukker
  • 2 - 3 ss honning
  • saft av en lime
  • 2 -3 ss havregryn
  • 1 - 2 never spinatblader

Ha alt i en blender og miks godt. Hell over i glass og nyyyt!



#milkshake #grønnmilkshake #supersunn #mat #drikke #høst #ferie #hverdag #blogg #mamma #spinat #trening #mammablogg #spis #spar #spisogspar #mettende

Linsesuppe med pølse

Hei!

Dagens middagstips er linsesuppe med pølse som er et herlig høst måltid og i tillegg veldig sunt da linser  er rike på proteiner, vitaminer; spesielt B 1, Folat og fiber.  Vi har  her tilsatt pølse, men det kan sløyfes da linser lett erstatter kjøtt.

Ha en flott onsdag <3

 

Linsesuppe med pølse

(4 porsjoner)

 

300 gram  grønne linser

ca 150 gram pølse (vi har brukt vossakorv i dag)

ca 1,2  liter vann

1 terning grønnsaksbuljong

1/2 stor løk

olivenolje

2 gulerøtter

ca 1 1/2 ts hav salt ( etter smak)

ca 1 1/2  ts pepper (etter smak)

1 fedd av hvitløk

3 stk Laurbærblad

 

Topping: stekt squash med purreløk.

1/2 squash

1 purreløk (den hvite delen av purreløken)

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

2 ss olivenolje

 

Start med å skylle linsene et par ganger. Legg linsene i en skål og ha vann over så de dekkes i ca 1 time. 

Skyll linsene  etterpå.

Skjær løk, i skiver  og  stek i 2 ss olivenolje i en stor gryte.

Skjær 2 gulerøtter i skiver  og del pølsen i terninger og ha det oppi  gryten.

Tilsett  et fedd hvitløk , 3 stk Laurbærblad, salt og pepper.

Hell linsene i gryten og rør tørt sammen. 

Start med å helle ca 5 -6 dl vann og buljong over slik at linsene dekkes. Rør litt innimellom mens det kokes, og ha lokk over når du ikke rører.  Viktig å følge med så det ikke blir svidd, og hell over mer vann når det begynner å bli tørt.  Linsene skal hele tiden være dekket med vann.

Kok i ca 30 minutter. 

Da kan du starte med toppingen: 

Stek purreløken med olivenolje i en stekepanne.

Tilsett salt og pepper.

Tilslutt legger du squash i skiver oppi stekepannen.

Stek alt i ca 5 - 7 minutter , squashen skal være myk når den er  ferdig!

Hell linsesuppe i skåler og topp med stekt purreløk og squash over.

Håper det smaker!

 

#linsesuppe #middag #mat #blogg #spis #spar #spisogspar #hverdag #helse #livsstil #mamma #mammablogg  #høst

 



 

 

Omelett muffins

Hei!

Dagens mat-tips er omelett muffins som er enkel å lage, smaker kjempegodt og passer godt til både frokost, lunsj, supert til piknik og til kvelds. 

 Håper dere får en flott dag!

 

Omelett muffins

(ca 7 stk)

 

7 egg

3 ss melk / soyamelk

4 ss grovrevet parmesanost / hvitost

1/2  ts salt

1/2 ts pepper

Valgfritt fyll: feks paprika, tomat, skinke/ pepperoni /pølse, vårløk

 
Stekes på 220 grader.

Visp egg, melk, grovrevet parmesanost, salt og pepper i en bolle. Tilsett så det du måtte ønske av paprika, skinke osv....

Hell eggeblandingen over i muffinsformer og stek  midt i stekeovnen i ca 10 -15   minutter på 220 grader.

Når omeletten er stivnet helt er den ferdig og du kan ta den ut av ovnen. La den stå å avkjøles litt før du kan spise den.

Da er de klar for å nytes!


Liker du oppskriften? Trykk gjerne på LIKE knappen :D


 #omelett #mat #hverdag #mammablogg #blogg #høst #ferie #sol #spisogspar #matblogg #foto #spis #spar #mamma #helse #livsstil #tirsdag

Høst- mat

Hei!

Her kommer litt forskjellige mat-tips som passer perfekt å kose seg med på kalde høst dager. 

Ha en fin dag videre!

 


Lammegryte

http://spisogspar.blogg.no/1442561235_hst_gryte.html


Gresskarsuppe

http://spisogspar.blogg.no/1431531320_13052015.html



Eple og pærekake med marsipan

http://spisogspar.blogg.no/1441540790_eple_og_prekake_med_m.html



Kremet suppe med grønnkål og favabønner

 http://spisogspar.blogg.no/1425984480_crema_di_fave_con_rap.html

 

#mat #blogg #høst #middag #kake #mamma #mammablogg #helse #livsstil #spis #spar #spisogspar

Morsomme fakta

Hei!

Da var det mandag og høstferie for mange. Vi starter uken med noen morsomme fakta jeg fant på morsomme fakta.no

Ha en super mandag <3

 

Visste du at : 

Kvinner bruker gjennomsnittlig dobbelt så lang tid på do enn menn.



Verdensrommet har blitt beskrevet av astronauter  å ha en lukt av varm jern eller bringebær og vanilje



En gjennomsnitts dame kan holde på en hemmelighet i 47 timer og 15 minutter



Flamingoene er rosa fordi de spiser et rekelignende plankton



Sommerfugler smaker med føttene sine



 

#morsommefakta #spis #spar #spisogspar #blogg #høstferie #høst #mamma #mammablogg #hverdag 

Byggryn med kesam lime, bringebær og blåbær

Hei!

Har du smakt byggryn med kesam lime, friske bringebær og blåbær? Dette er friskt og godt og veldig mettende! Supert til frokost eller lunsj.

Ønsker dere en strålende lørdag! <3

Byggryn med kesam  lime, bringebær og blåbær

(nok til ca 2 glass)

  • 1 dl byggryn
  • 2 dl vann
  • litt flytende akasie honning etter smak
  • kesam lime
  • bringebær
  • blåbær

Byggryn bør bløtlegges over natten.

Kok opp byggryn og vann etter anvisning på pakken.

Når byggrynene er avkjølte kan du legge de i et glass eller skål og ha litt akasie honning over, noen spiseskjeer med kesam lime og topp det hele med bringebær og blåbær.

Da er det bare å spise og nyyyyte!



#blogg #lunsj #frokost #byggryn #mat #foto #hverdag #høst #sol #helg #spis #spar  #spisogspar #mamma #mammablogg #mat #helse #livsstil #lørdag

Helgekos: avokado fylt med reker

Hei!

Da står helgen for døren og her kommer et helgekos tips: avokado fylt med reker, paprika, agurk, majones og litt saft av en sitron.   For å få rekemåltidet litt sunnere har vi byttet ut loffen med avokado. Dette smakte virkelig friskt og godt, og er i tillegg et  sunt måltid hvor du får i deg  sunt fett og vitaminene E, B og C fra avokadoen, og fra rekene  får du  B 12 og vitaminene A, D og E. Reker inneholder en del kolesterol så en skal ikke  spise for mye av reker, men sammen med avokado som i tillegg er kolesterolsenkende er jo dette er perfekt måltid! 

God helg! <3

 

Avokado fylt med reker

( 1  porsjon)

  • 1  moden avokado
  • Ca 2 håndfuller med reker
  • Litt paprika etter smak
  • Majones etter smak
  • Et par skiver med agurk
  • Saft av sitron
  • Dill til pynt

Start med å skylle og tørke  avokadoen. Del den så i to og fjern steinen. 

Hell ferdig pillete reker i en skål og bland med finhakket paprika, agurk og majones. 

Legg dette oppi  hulrommene på den delte avokadoen. Skvis litt sitronsaft over. Pynt gjerne med noen reker og dill på toppen.

Server og nyt!

 



#reker #mat #blogg #hverdag #helg #fredag  #ferie #trening #helse #mammablogg #mamma #spis #spar #spisogspar #helse #livsstil #foto #høst 

Middagstips: risotto med kjøtt og grønnkål

Hei!

Da var det fredag og dagens middagstips er risotto med  kjøtt og grønnkål. Grønnkål er rik på fiber, vitamin A i form av betakaroten, vitamin E, vitamin B 6, B-vitaminet Folat (som er viktige for gravide), kalsium og mange ulike antioksidanter. Dette er en supersunn, rask og enkel middag å lage og koster ca 70 kr.

Ha en flott dag!

 

 

Risotto med kjøtt og grønnkål

(4 store porsjoner)

1 terning grønnsaksbuljong

5 dl vann

300 gram ris

350 gram karbonadedeig

1 1/2 ts salt

1/2 ts pepper

2 ss smør

1 sjalottløk

1 dl rødvin (kan sløyfes)

150 gram grønnkål

30 gram raspet parmesanost

 

Start med å koke opp vann og buljong i en kasserolle.

Smelt smør og stek en sjalottløk skjært i skiver i en stekepanne.

Tilsett karbonadedeigen med salt og pepper.

Når kjøttet er ferdigstekt tilsetter du grønnkålen og legger lokk over i ca 3 minutter.

Så tilsetter du risen og litt av buljongvannet.  Vannet tilsetter du litt og litt om gangen med noen minutters mellomrom mens du rører.


 Tilsett rødvinen og la det småkoke under omrøring i ca 20 minutter.

Avslutt med et dryss av revet parmesanost over det hele og sett lokk på ca 5 minutter før den er ferdig.



Da er det klart for servering.

Håper det smaker!

 

 

 

#Risotto #grønnkål #kjøtt #supermat #vitaminer #rask #middag #fredag #hverdag #matblogg #spis #spar #spisogspar #blogg #mat #mamma #mammablogg #høst #ferie #helse #livsstil 

Dagens middagtips: Hjemmelagete fiskepinner

Hei!

Lurer du på hva du skal ha til middag i dag? Dagens middagtips er hjemmelagete fiskepinner. 

Dette er barnas favoritt og de synes også at det er gøy å være med å lage. 

Ha en nydelig dag!

 

Fiskepinner

(4 porsjoner)

500 gram torskefilet eller seifilet uten skinn og bein

2 egg

ca 50 gram maismel

ca 50 gram strøbrødmel / griljermel

ca 80 gram fint speltmel/ fint hvetemel

ca 1/4 ts  havsalt

ca 1/4 ts pepper

ca  2 ss olivenolje

 

 


Sett steikeovnen  på 180 grader.

 Legg fiskefileten på et fat.  

Du trenger 3 skåler : Ha  speltmel i en skål.

Eggene vispes  med salt og pepper i en annen skål.

Strøbrødmel og maismel blandes i den tredje skålen.

 Del opp fisken i passe store  deler til fiskepinner (ca 2 x 4cm).

Klem vann av en  fiske del og dypp den først i speltmel slik at den er helt dekket. Så dyppes den  i egg og tilslutt i støbrødmelog maismelblandingen. Legg den på  en stekeplate ikledd bakepapir.  Slik gjør du med all fisken.

Pensle tilslutt med olivenolje på toppen av alle fiskepinnene.

 Da er de klare til å stekes midt i ovnen i ca 30 minutter.

 Kontroller fiskepinnene innimellom og snu de  så de blir stekte på begge sider.

Vi har her servert med pommes frittes, salat og ketchup.

Håper det smaker!

 

 

 

#fiskepinner #hjemmelaget #Norge #mat #blogg #hverdag #torsdag #høst #helse #livsstil #mamma #mammablogg #foto #spis #spar #spisogspar #middag #barn  

 

 

myTaste.no