hits

desember 2015

Sjokoladekake juletre

Hei!

Til julaften laget jeg sjokoladekake juletre. Her kan dere se hvor lett det er å lage et juletre av en langpanne sjokoladekake.

Ønsker dere en super dag! <3

 

 

 Her kommer en oppskrift på en sjokoladekake i langpanne, men du kan også bruke feks Toros ferdig poseblanding visst du har dårlig tid.

 

Sjokoladekake i langpanne 

 

450 gram smeltet smør

6 egg

4 dl sukker

8 1/2 dl  fint hvetemel eller speltmel

6 ss bakekakao

2 ss vaniljesukker

3 ts bakepulver

1/4 ts maldon salt

4 dl gresk yoghurt

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

Smelt og avkjøl smøret.

Visp egg og sukker til eggedosis.

Sikt mel og bland inn bakekakao, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle. Bland inn smør, eggedosis og gresk yoghurt.

Hell røren over i en langpanne dekket med bakepapir. Stek midt i ovnen i ca 25 minutter. Sjekk med en kakestikke eller lignende om kaken er gjennomstekt.

Da er det bare til å dekorere eller skjære den i ønsket form. 

Vi tegnet først  på et papir  på samme størrelse som kaken hvordan juletreet skulle se ut. Så klippet vi ut tegningen og  la den oppå kaken og skar  med en kniv rundt tegningen.

 



 

Smørkrem /frosting

ca 200 gram mykt smør

ca 600 gram melis

3 ts vaniljesukker

5 ss appelsinjuice eller melk

noen dråper grønn konditor farge

 

kakestrø

litt marsipan

 

Visp alt sammen til du får en smørkrem som er passe myk og fast til å jobbe med.  

Når kaken er avkjølt smører du  kremen over kaken gjerne også på sidene så den blir helt dekket og pynt så med kakestrø og / eller marsipan feks til stjerne, juletrelys og sukkerstenger.

Da er kaken klar  for servering. 

 

<3

 

 

 

#juletre #julekake #sjokoladekake #mat #blogg #spisogspar #jul #onsdag #mamma #mammablogg #matblogg #helse #livsstil #norge

Sunn start på dagen: grønn milkshake

God kveld!

 Her kommer en oppskrift på  grønn milkshake laget av blant annet eple, lime, akasie honning, spinatblader og havregryn  som gjør den ekstra mettende. Denne milkshaken inneholder  blant annet proteiner, kalsium, jern  og jod som gjør at du kan nyte den med god samvittighet.  Dette er en super start på dagen eller som et mellommåltid.

 Ønsker dere en nydelig tirsdags kveld <3

 

 



Grønn milkshake

( 2 store glass)

4 dl melk (kan også bruke soyamelk eller mandel melk)

1 skrelt  og renset eple

4 ss gresk yoghurt (eller soya naturell yoghurt)

2 ss vaniljesukker

2 - 3 ss flytende akasie honning

saft av en lime

2 -3 ss havregryn

1 - 2 never spinatblader

Ha alt i en blender og miks godt. Hell over i glass og nyyyt!



#milkshake #grønnmilkshake #supersunn #mat #drikke #jul #juleferie #desember #hverdag #blogg #mamma #spinat #trening #mammablogg #spis #spar #spisogspar #mettende #helse #livsstil

Sunn og vitaminrik pizza med cavolo nero

Hei!

I dag våknet vi til snø, endelig! Det er så koselig med snø nå i romjulen, alt blir så lyst og fint selv om vi er inne i den mørkeste årstiden.  i dag  har vi  pizza toppet med cavolo nero som er en mer crispy variant av grønnkål.   Cavolo nero er smakfull, anvendelig og vitaminrik, frisk og sprø og har lang holdbarhet. Har du smakt cavolo nero før?

Ønsker dere en nydelig søndag <3

 



Pizzabunn

 

ca 5 dl fint speltmel

ca 3 dl fibra mel

1/2 pose gjær

2-3 dl lunkent vann

litt salt

litt olivenolje

 

Bland alle ingrediensene sammen og kjør deigen i en kjøkkenmaskin og la gå i ca 10 minutter på laveste hastighet.

La så deigen heves videre i ca 20 - 30  minutter.

Da er deigen klar til å kjevles ut i ønsket form og du kan fylle på med dine favoritt ingredienser.  

Vi hadde pizzasaus (laget med 2-3 ss  tomatpure, litt vann,  smak til med salt, pepper, litt sukker og oregano),

stekt  øster sopp, revet ost og  oliven.

Topp pizzaen med  finhakket rødløk og cavolo nero skjært i skiver. 

Sett midt i stekeovnen på 225 grader i ca 15 minutter.

Da er pizzaen klar for nyyyytes!

 

Her ser dere hvordan cavolo nero ser ut.




#pizza #spis #spar #spisogspar #blogg #mat #helg #søndag #hverdag #vitaminrik #helse #livsstil #middag #kos #mamma #mammablogg #matblogg #Norge #jul #vinter #desember #snø

 

Litt sunnere lasagne

Hei!

Håper dere har hatt en fin jul sålangt. Jeg er så heldig å ha fri  denne julen og det har vært så godt!  Begynner dere å bli lei all julematen og har lyst å spise noe sunnere? Her kommer en oppskrift  på  en litt sunnere lasagne. Lasagneplatene  er erstattet med aubergine, ellers lager vi Lasagne som vanlig. Dette blir en sunn middag som smaker kjempegodt!

Ønsker dere en fin julekveld <3

 

 



Lasagne plater

(ca 6 porsjoner)

 

2 stk aubergine

salt

pepper

olivenolje

Skrell auberginene og skjær skiver på langs. De må ikke bli for tykke. Legg de i en bolle med litt vann  etterhvert som du skjærer de i skiver for å unngå at de blir brune. 



Hell ut vannet og la  vannet renne litt av auberginene på et tørkepapir før du legger de utover et stekebrett med bakepapir. Smør de med olivenolje og hell litt salt og pepper over.



Sett de i ovnen på 200 grader i ca 12 minutter.  

Lag Lasagne som vanlig:

 

 

 Tomatsaus med kjøttdeig 

 

 olivenolje

1 Sjalott løk

150 gram tomatpure

4,5 dl vann

i gulrot

1-2 stenger selleri

500 gram kjøttdeig

tilsett salt, pepper og sukker etter smak

 Laurbærblad

Ta litt olivenolje på stekepannen og start med å  surre løk til den er myk. Del opp i tynne skiver gulrot og selleri og legg det oppi stekepannen  som stekes lett, så tilsetter du kjøttdeigen. Stek den med salt, pepper og et laurbærblad.

 Så blander du tomatpure og vann i kjøttdeigen og tilsetter litt sukker og salt etter smak.

 

 Hvit saus / Besciamelle

 

ca 4 -5  dl  soyamelk / melk

3 ss fint speltmel /hvetemel

1/2  ts muskatnøtt

50 gram smør

1/2 dl olivenolje

Pepper 

Salt

Hvitost  

 

Smelte smør i en kasserolle. 

Bland inn olivenolje når smøret er smeltet.

Ta bort kasserollen  fra platen og tilsett 3 ss spelt mel og visp dette sammen til en tykk krem.

Hell melk langsomt mens du rører.

Raspe en halv muskatnøtt og ha dette oppi den hvitesausen.

Tilsett pepper og salt etter smak. Sett kasserollen tilbake på kokeplaten og kok opp mens du rører.  

 Når det begynner å koke kan du sette sausen tilside.

Finn en stor ildfast form som er passe til lasagne og sett stekeovnen på 200 grader.

Legg tomatsausen først i bunnen på formen, så  aubergine, kjøttdeig, ost og hvitsaus på toppen. Du kan legge 3 lag og avslutter med den hvite sausen. 





Sett i ovnen til steking i ca 10 minutter til osten er smeltet..



Server gjerne med en tomatsalat til.

Da er middagen klar for å nytes!

 Håper det smaker!

 

 #Lasagne #mat #blogg #hverdag #jul #middag #helse #livsstil #spisogspar #mamma #mammablogg #desember # norge #foto

Hjemmelagde krumkaker til jul

Hei!

Krumkaker hører med til julen og de siste årene har jeg pleid å lage krumkaker, og selvfølgelig i år også. Jeg pleier å rulle noen av krumkakene  til kremmerhus og resten formes til små skåler som en kan fylle med feks krem og bær.  

God søndag  <3

 

Krumkaker 

(ca 24  stk)

4 egg

250 gram sukker

250 gram smeltet smør

250 gram hvetemel /fint speltmel

2- 3 ss potetmel

1 ts kardemomme

1 ts vaniljesukker

 

Visp egg og sukker til eggedosis.

Smelt smøret og avkjøl det.

Rør i smør, mel, potetmel, kardemomme og vaniljesukker.



La svelle i ca 30 minutter.

Forvarm krumkakejernet og stek kakene gyllengule ved middels høy varme.



Når de er ferdig stekte former du de enten som en skål:  legg  de over en kopp eller en liten skål for å få rette formen.Form de lett  med hendene mens de ligger over koppen.

Eller du former de som  kremmerhus. Jeg pleier å løfte krumkakene opp fra jernet  med en gaffel og legger de på et fat, så ruller jeg de til kremmerhus mens de er varme. Men det finnes også egne krumkake former som en kan bruke til å få perfekt form. 

Når krumkakene avkjøles blir de harde og krispy.





 

 

Håper det smaker!

 

#dessert #krumkaker #jul #spisogspar #fyltekrumkaker #julekaker #desember #mammablogg #mamma #hverdag #foto #mat  

Dagens middagstips: Fyldig proteinrik ertesuppe

Hei!

Idag er det proteinrik ertesuppe på menyen. Denne suppen er fyldig og god og har en nydelig grønnfarge.  Visste du at erter  er rike på proteiner og fiber? Så grønne erter er super  for helsen! Vi har toppet ertesuppen  med smårett skinke og creme fraiche som ble kjempegodt!

Ønsker dere en god torsdag <3



 

Ertesuppe

(2 mindre porsjoner eller 1 stor)

 

ca 380 gram grønne erter

1/2 terning grønnsaksbuljong

1/2 ts maldon salt

1/2 ts pepper

1 dl melk

 

Tilbehør

200 gram smårett skinke

1 sjalottløk

Creme fraiche

 

Start med å småkoke erter i vann.

Når de har fått et lite oppkok  heller du en del av vannet ut, men la litt være igjen til suppen (det er mye vitaminer i vannet fra ertene).

Tilsett buljongterningen, salt, pepper og  melk og miks med en mikser til ertene er helt most og alt er blandet sammen. Gi det et lett oppkok mens du rører og tilsett mer melk eller vann til ønsket konsistens.

Stek smårett skinke og en sjalottløk skjært i skiver.

Ha suppen over i en skåler og ha smårett skinke og løk  over og en skje creme fraiche.

Da er det klart for å nytes!

Håper det smaker!

 

#ertesuppe #middag #suppe #blogg #hverdag #helg  #mamma #mammablogg #mat #helse #livsstil #vinter #foto #norge #spis #spar #spisogspar #proteinrik #jul #desember

 

 

Kokosmakroner

Hei!

Ingen jul uten kokosmakroner  så i  går laget vi kokosmakroner som er barnas favoritt her i huset. Koksmakroner er superenkle å lage og smaker kjempegodt!

Ha en super dag!

 

 


 

 

Kokosmakroner

2 store økologiske egg

125 gram sukker

250 gram kokos

1/2 ss smeltet smør

1 ss fint hvetemel /speltmel

 

    
   


 

Start med å lage eggedosis av egg og sukker.

Hell i kokos, smeltet smør og hvetemel og bland godt sammen. Er røren for tynn tilsetter du bare mer kokos til en tykk røre.

La røren stå å svelle i kjøleskap i ca 1 time.

Legg klatter med røre på stekebrett med en skje.

Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter på 180 grader.

La de stå på brettet og avkjøles før de serveres.

Da er de klare for å nyyyytes! 


 


 

#kokosmakroner #mat #blogg #jul #spisogspar #hverdag #mamma #mammablogg #hjemmelaget #foto #vinter #desember

Spagetti med grønnkål

Hei!

Dagens middagtips er: spagetti med grønnkål og kylling. Grønnkål omtales ofte som en  supergrønnsak da den inneholder mye fiber, vitamin A i form av Betakaroten, vitamin E, vitamin B6, B vitaminet  Folat, Kalsium og mange antioksidanter. Dette er en sunn og god middag som er rask å lage. Denne retten koster ca 90 kr for 4 porsjoner.

Ønsker dere en nydelig dag!

 
 

Spagetti med grønnkål og kylling

(4 porsjoner)

2 ss olivenolje til steking

1 sjalott løk

ca 120 gram strimlet bacon

ca 250 gram kyllingfilet strimlet

ca 150 gram vasket og oppskjært / strimlet grønnkål

kapers etter smak

ca 250 gram spagetti

1 ts salt

1/2 ts pepper

griljermel/strøbrø til å strø over maten tilslutt.


 

Kok spagetti etter anvisning på pakken.

Stek  bacon og skivet løk i en stekepanne med 2 ss olivenolje.

 Etter ca 5 minutter tilsetter du  kyllingen.

Når kyllingen er gjennomstekt, legger du grønnkålen oppi stekepannen, rør litt  og sett så lokk over maten mens det småkoker. Blir det litt tørt kan du tilsette litt vann.

Etter ca 5 minutter tilsetter du kapers oppi.

Når spagettien er ferdigkokt heller du vannet ut og heller spagettien over i stekepannen og rører om.



Før  servering kan du strø over med griljermel/ strøbrø.

Håper det smaker!

 

#spagetti #grønnkål #supergrønnsak #kapers #middag #mat #tirsdag #hverdag#blogg #foto #jul #desember #mamma #mammablogg #helse #livsstil #spisogspar

Lag selv:kongle-lenke

  Hei!

Jeg laget for noen dager siden en kongle-lenke som jeg ble kjempefornøyd med. Den er veldig lett å lage og alt du trenger er kongler (jeg brukte kongler fra grantrær), hemp- tråd og lim-pistol.  Det kan også være fint med litt hvitmaling  eller sølv /gull maling på konglene og eventuelt  dyppe de i glitter!

Ser at både Bohus og Hageland selger slike kongle-lenker, så det er mye penger å spare på å lage  slikt selv ;)

På bildet under her ser dere vårt altfor overfylte juletre - som vi tok frem allerede 1. Desember!

Ønsker dere en super mandag <3

 

 

Jeg limte konglene på hemptråden med ca 10 cm avstand imellom konglene. Limen tørker kjempefort så jeg kunne henge kongle-lenken opp på treet med en gang!





#kongle #jul #julepynt #DIY #lage #spisogspar #blogg #hverdag #vinter #mamma #mammablogg #mandag #desember #foto



Vegetarsuppe toppet med spinatblader og bokhvete

Hei!

Idag er det 3. søndag i advent, og julen nærmer seg med stormskritt! I disse juletider  er det godt med litt lettere mat også som denne suppen  jeg idag vil  dele med dere: vegetarsuppe  toppet med spinatblader og bokhvete. Bokhvete er rikt på mineraler og antioksidanter og omtales som supermat. Dette ble et kjempegodt måltid som kan spises med god samvittighet! 

Ønsker dere en super søndag <3



 

Vegetarsuppe toppet med spinatblader og bokhvete

(4 porsjoner)

 

ca 100 gram sellerirot

ca 300 gram søtpotet

2 sjalottløk

1/2 brokkoli

1 liter vann

2 stk grønnsaksbuljong terninger

3 ss olivenolje

pepper

salt

spinatblader

ca 150 gram bokhvete

Stavmikser

 

Skrell  søtpotet og sellerirot og skjær i terninger.

Skjær i skiver to sjalottløk og skjær en brokkoli opp i mindre deler. 

Ha alt i en gryte sammen med vann og buljongterninger.

Sett til å småkoke i ca 20 - 25 minutter.

Bruk en stavmikser til å mose alt sammen.

Smak til med salt, pepper og olivenolje.

La det stå å godgjøre seg på laveste temperatur mens du vasker og finhakker spinatblader og tilsetter salt, pepper og olivenolje. Dette kan du ha i en egen  skål.

Hell 150 gram bokhvete og ca dobbelt så mye vann  i en kasserolle sammen med litt salt. Kok bokhveten på  samme måte som ris, eller følg anvisningen på pakken. La dette koke til vannet har kokt inn

(ca 15 minutter)

Da er det klart for servering!

Håper det smaker! 

 

 


 

#supermat #sunnt #helse #livsstil #middag #vegetarsuppe #spisogspar #suppe #kjøttfri #mamma #mammablogg #vinter #jul #søndag #helg #hverdag #advent

Vegetar mat

Hei!

Nå var det plutselig gått en stund siden sist blogging, tiden går så altfor fort! Her kommer noen vegetar oppskrifter i disse juletider :) Jeg er blitt spesielt glad i vegetar tapas som minner mye om taco bare kjøttet er byttet ut med bønner. Dette er også  en lavkarbo variant med saltablader istedet for tortillas eller taco skjell.

Ønsker dere en super lørdag! <3


 

 

 

Vegetar tapas/ vegetar taco  http://spisogspar.blogg.no/1432118065_vegetar_og_lavkarbota.html


Kikert snacks http://spisogspar.blogg.no/1431935256_kikert_snacks.html

Ristede mandler http://spisogspar.blogg.no/1431365446_hjemmelaget_snacks.html

Grønne linser  http://spisogspar.blogg.no/1430768664_brun_linsesuppe_med_g.html

Gulrotkake  http://spisogspar.blogg.no/1427922708_delicius__carrot_cake.html

Caprese  http://spisogspar.blogg.no/1424536168_caprese.html




Kremet favabønnesuppe med grønnkål http://spisogspar.blogg.no/1425984480_crema_di_fave_con_rap.html

Tomatsuppe med gnocchi http://spisogspar.blogg.no/1426525645_tomatsuppe.html

Gresskarsuppe  http://spisogspar.blogg.no/1427102294_gresskarsuppe.html

Vegetar vårruller    http://spisogspar.blogg.no/1425479147_vrruller.html

Ovnstekt squash   http://spisogspar.blogg.no/1432236532_squash_snacks.html

 


Vegetarburger http://spisogspar.blogg.no/1432234886_hjemmelaget_vegetarbu.html

 

 Håper noe av dette faller i smak!

 

 

#vegetarmat #spisogspar #spis #spar #helse #livsstil #mamma #mammablogg #mat #blogg #hverdag #helg #lørdag #foto

Dagens lunsj /middagstips: Couscous med grønnkål, chilli og valnøtter

Hei!

Idag vil vi dele en oppskrift på couscous  med blant annet  grønnkål, chilli og valnøtter. Dette er sunn og lett mat  proppfull av vitaminer og mineraler, raskt  og billig å lage og smaker helt nydelig! Supert  til lunsj, middag (kan også være et tilbehør til kjøtt eller fisk)  eller til kveldsmat. 

Ønsker dere en flott torsdag <3



Couscous med grønnkål, chilli og valnøtter

( 4 porsjoner)

  • 200 gram coucous
  • 2 1/2 dl kokende vann
  • 150 gram  grønnkål
  • 1 rødløk
  • 1/2 søt paprika
  • 10 svarte oliven
  • 8 valnøtter
  • 6 stk cherrytomater
  • 2 stk rød chilli uten frø
  • saften av 1/2 lime
  • ca 1 ts havsaltsalt
  • 1/2 ts pepper
  •  ca 3 ss olivenolje

Start med å koke vann og hell 2 1/2 dl kokende vann i en skål med 200 gram couscous. La vannet stå og trekke inn noen minutter mens du forbereder resten av måltidet.

Finhakk løken og stek med et par spiseskjeer olivenolje i en stekepanne. Når løken er myk kan du helle grønnkålen over og sett lokk på. La det småkoke i ca  10 minutter til grønnkålen er myk.

Skjær chilli (husk å fjerne frøene) i skiver.

Skjær cherrytomatene i ønsket størrelse.

Finn en skål  for servering og hell den ferdige couscousen oppi sammen med grønnkålen og resten av ingrediensene.

Press saften av 1/2 lime over det hele, smak til med salt, pepper og olivenolje.

Håper det smaker!



 

#mat #couscous #grønnkål #blogg #hverdag #vinter #foto  #supersunn #trening #helse #livsstil #spisogspar #advent #jul #middag #lunsj #mamma #mammablogg

Dagens middagstips: Spagetti med zafran, kylling og asparges

Hei!

Dagens middagstips er spagetti med  zafran, kylling og asparges. Visste du at asparges er  rik på kostfiber, vitamin E, svært rike på vitamin C og B vitaminet folat?  Denne retten smaker kjempegodt og  koster ca 90 kr for 4 store porsjoner.

Ha en super dag videre <3

 



 

 Spagetti med zafran, kylling og asparges

(4 store porsjoner)

  • 250 gram kylling lårfilet
  • 2 ss olivenolje
  • 1 gulrot
  • 450 gram asparges
  • 1 sjalott løk
  • salt
  • pepper
  • 4 dl melk
  • 2 dl vann
  • 0.4 mg zafran ( en pose)
  • 6 lange skiver bacon
  • 1 ss fint mel
  • finrevet parmesanost
  • 250 gram spagetti

 

Skjær i skiver en sjalott løk og legg i stekepannen med 2 ss olivenolje.

Skjær kjøttet i strimler og ha det oppi stekepannen.

Gulrot skjæres i skiver, skjær av enden på 5 asparges og skrell av litt av skallet på stilken, del så aspargesen i ca 1 cm lange deler. 

Tilsett salt og pepper etter smak.



Tilsett zafran, og hell vann og melk blandet med mel  over det hele mens det småkoker og du rører hele tiden. Kok til kyllingen er gjennomstekt.



 Resten av aspargesen skjærer du av enden på og skreller av ytterste lag på stilken. Legg de i en stekepanne med litt vann og salt, og la de stekes i ca 5 minutter før du  surrer bacon rund  2 og 2 asparges og stek til baconet er brunet.



Kok vann til spagetti og kok som anvisningen sier på pakken.

Når spagettien er ferdigkokt heller du vannet av og  blander spagettien inn i zafran og kylling sausen i stekepannen.

Topp spagettien med litt finrevet parmesanost.

Da er maten  klar for servering. 

Håper det smaker!

 



 

#spagetti #kylling #zafran #asparges #matblogg #mat #blogg #hverdag #onsdag #spis #spar #spisogspar #mamma #mammablogg #jul #middag #desember #advent #helse #livsstil

 

 

 

 

Brownie juletrær

Hei!

I dag er det 1. Desember og endelig er vi i julemåneden! Jeg fant disse søte kake juletrærne på facebook, som jeg synes var  passende å lage  idag siden det er 1. Desember og bursdagen til mannen min :) Dette var enkelt å lage og smaker supergodt!

 

 Ønsker dere en super dag <3

 



 

Brownie juletrær

 

250 gram smør

4 egg

5 dl brunt råsukker

5 dl fint speltmel

6 ss bakekakao

1 ts vaniljesukker

 

Sett stekeovnen på 175 grader, varmluft.

Smelt smøret.

Visp egg og sukker til eggedosis.

Bland inn smøret.

Bland inn mel, bakekakao og vaniljesukker.

Hell røren over i en form litt mindre enn en langpanne, eller i en rund kakeform.

Sett nederst i stekeovnen i ca 30 minutter. 

Ta kaken ut før den blir for tørr, den kan godt være litt rå inni, da smaker den så mye bedre (det gjelder i grunnen de fleste kaker).

Så skjærer du den opp i trekanter.

 

Smørkrem /frosting

100 gram mykt smør

300 gram melis

1 1/2 ts vaniljesukker

2-3 ss appelsinjuice

noen dråper grønn konditor farge

sugerør eller sukkerstenger

sprøytepose med tipp

 

Visp alt sammen til du får en smørkrem som er passe myk og fast til å jobbe med. 

Fyll en sprøytepose med smørkremen og dekorer kakestykkene, pynt gjerne med kakestrø også og stikk enten oppklippte sugerør eller sukkerstenger  nederst  som trestamme

 Håper det smaker!

 

#brownies #smørkrem #frosting #juletrær #jul #vinter #snø #kake #sjokolade #kalender #mamma #mammablogg #blogg #hverdag #spis #spar #spisogspar

myTaste.no