hits

desember 2017

Sjokoladepudding (lavkarbo)

Hei og god lørdag!

Jeg elsker desserter og sjokoladepudding er intet unntak.  Dagens dessert-tips er lavkarbo sjokoladepudding med hjemmelaget lavkarbo vaniljesaus. Dette ble en kjempegod smaksopplevelse!

Sjokoladepudding

(4 porsjoner)

4 dl kremfløte

1 dl vann

4 ss sukrin melis  etter smak (eller annen søtning)

5 gelatin blader

1/2 -1 ts vaniljepulver (smak til)

ca 4- 5 ss bakekakao (smak til)

 

Start med å legge gelatin bladene i kaldt vann til de  myke. 

Gi et oppkok til fløte, vann, søtning, vaniljepulver og bakekakao mens du rører.

Klem vannet av gelatinen og visp den inn i den kokende varme kakaoblandingen. 

Visp godt for å unngå klumper.

Hell så sjokolade blandingen over i en skål eller i glass. 

Sett det i kjøleskapet til det er stivnet. 

Server med vaniljesaus, vispet krem og  gjerne friske eller frosne bær.

Oppskrift på vaniljesaus finner du HER.

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine -

 

 

#spisogspar #blogg #matglede # lavkarbo #dessert #lavkarbotips #sjokoladepudding #lavkarbosjokoladepudding #tips #mattips #helg #fredag #julehelg #nyttårshelg #helse #kosthold #matfrabunnen #oppskrift 

 

Krumkaker (lavkarbo)

Hei!

Disse krumkakene ble veldig gode og smaker veldig likt  på vanlige krumkaker - til og med ungene likte de, og de  er veldig kritiske til alternative løsninger i matfronten, hehe! Jeg lot de ligge og luft tørke til dagen etter og da ble de sprø og gode akkurat som krumkaker skal være.  De kan fint nytes som de  er eller fylles med sukkerfri iskrem oppskrift finner du HER,  bringebær mousse eller multekrem. 

Krumkaker

(ca 10 stk)

 

4 egg

50 gram sukrin:1 (eller annen søtning)

80 gram mandelmel (malt selv)

20 gram sesammel

4 ss smeltet smør

3 -4 ts kardemomme 

1 ts vaniljepulver

ca 8 ts fiberhusk 

Du trenger også et krumkakejern  og eventuelt krumkake-redskap (jeg bruker hendene  til å rulle med og kopp til å lage "skåler".

 

Smelt smøret og la det avkjøles litt.

Visp egg og søtning til en luftig eggedosis.

Tilsett mandelmel, sesammel, kardemomme og vaniljepulver.

Bland inn smøret og tilsett fiberhusk litt og litt om gangen. La røren svelle ca 5 minutt så den blir tykk som en vaffelrøre. Er røren for våt vil den bare klistre seg til krumkakejernet. Ha bare litt røre på jernet så du får tynne og sprø krumkaker. Jeg presser  litt på lokket på krumkake jernet så kakene blir flatere.

Jeg ruller krumkakene med hendene til så kremmerhus eller legger de over et glass for å lage "skåler".

Legg de ferdig formete krumkakene på rist og la de avkjøles helt - minst 6 timer  så blir de mer  sprø og gode. Jeg lot de ligge å tørke i rom temperatur  på rist til dagen etter  og da var de blitt sprø slik som krumkaker skal være.

"Skålene" er supre å fylle med multekrem eller is oppi. 

Håper det smaker!

 

GOD ROMJUL!

 

Klem

- Katrine -

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #krumkake #lavkarbokrumkake #lavkarbo #dessert #jul #hverdag #romjul #uke #fri #ferie

 

 

Dessert tips til nyttårsaften (lavkarbo)

Hei og god romjul!

Her kommer noen dessert tips til nyttårs aften - jeg kan nesten ikke tro at vi snart er i 2018! Dette året har gått så utrolig fort! 

Kanskje du finner her en dessert som frister? :) 

Bringebær mousse

Mandelpudding

Bringebær surprize

Sandwich is

Bringebær sorbet/ is

 

 

Håper det smaker!

 

 

Klem

- Katrine -

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #dessert #nyttårsaften #oppskrift #kos #2018 #år #tiden #hverdag #jul #romjul #matfrabunnen #lavkarbo

 

Tips til gjenbruk av julemat rester

Hei og god jul!

Har du som jeg en masse rester igjen fra all julematen? Her kommer et tips til hva en kan  lage: en deilig kremet suppe med smak av pinnekjøtt!  Gjenbruk er alltid bra for å unngå å kaste masse god mat ;)

Ha en god jul videre!

 

Kremet julemat reste-suppe

(ca 6 porsjoner)

kålrabimos/ stappe fra ca 1 mellomstor kålrabi

4- 5 stk poteter

saus/ fett fra pinnekjøttet

rester av pinnekjøtt (ca 10 - 12 stk pinner) som fjernes fra benet og tilsettes tilslutt etter at suppen er most med en stavmikser.

 

I tillegg tilsatte jeg :

2 store tomater (hadde i kjøleskapet fra før)

1 fedd hvitløk

en liten neve persille

1 gul løk

ca 2 dl fløte

litt salt

 

Start med å fjernet skallet fra tomatene og skjær de opp i mindre deler og ha de i en stor  kasserolle sammen med hvitløk og løk skjært i store deler. la det stekes litt før du tilsetter  oppskjærte poteter og kålrabi mosen. La det få småkoke litt før du moser alt med en stavmikser. Tilsett så kjøttet tilslutt og eventiuelt litt fløte, smak til med litt salt og eventuelt litt pepper.

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine -

 

 

 

#spisogspar #matglede #tips #julemat #middag #jul #mat #oppskrift #rester #sparing #miljø #bevisst #mattips #husmannkost

 

Julesnop (lavkarbo)

Hei!

Det er "kvelden før kvelden" og her kommer noen lavkarbo julesnop- tips til de kommende dagene.

Nå tar jeg en  liten juleferie. Ønsker deg og dine en riktig god jul!

Sjokoladetrøfler

Sukkerfri marshmallows

Sukkerfri sjokolade med bringebærgele

Fant du noe du likte?

 

 

 

GOD JUL!

 

 

Klem

- Katrine -

 

 

 

#spisogspar #lavkarbo #tips #jul #hverdag #matglede #helse #oppskrift #julemat #helg #mattips #julesnop #lavkarbosnop

Caprese - et kjempegodt måltid, lavkarbo

Hei!

Dette er en rett som er sunn pg mettende og passer supert både til frokost, lunsj og kveldsmat, Får du besøk  er dette en rask og enkel rett å diske opp med. Caprese er egentlig  en  forrett eller antipasto som de sier i Italia som smaker  kjempegodt sammen med brød,  for eksempel  hjemmelaget lavkarbo foccacia.



Caprese

(ca 1 porsjon)


1 stor  tomat

1 mozzarella

litt basilikumblader (etter smak)

litt rødløk (etter smak, kan sløyfes)

et par oliven (5-6 stk)

 litt maldonsalt (etter smak)

oregano (etter smak)

pepper (etter smak)

 ca 2 ss god olivenolje

 

Del opp mozzarella , tomat og eventuelt løk og legg dette utover et fat. Pynt med basilikumblader og gjerne  også oliven. Strø litt salt  og pepper over.  Avslutt med  litt olivenolje over det hele  og et dryss av oregano, har du fersk  oregano er det fint å pynte med også. server gjerne med brød til. Oppskrift på lavkarbo foccacia finner du HER.

Det kan også være fint å tre mozzarella, tomat osv på pinne som her:

Da er dette lille måltidet klart for å nytes!

 

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine - 

 

 

#spisogspar #blogg #matblogg #mat #caprese #hverdag #sunt #godt #helse #livsstil #kosthold #hverdag #tirsdag #Norge #Italia #lavkarbo #foccacia 

Hjemmelaget sukkerfri gele og vaniljesaus

God søndag!

Denne geleen er kjempegod og sammen med hjemmelaget vaniljesaus er dette en tipp topp dessert for de som ønsker å kutte ned på sukkerinntaket. 







Sukkerfri gele

( 4 porsjoner)

5 dl konsentrert Fun light med smak av feks  Wild berries

5 dl vann

10 plater gelatin

 

Legg gelatin platene til  bløt i kaldt vann til de  myke (ca 5 minutter) 

Kok opp vann i en kasserolle mens du rører.  Skvis vannet av de myke gelatinplatene  og legg de oppi i kasserollen mens du visper godt. Gi det gjerne et lute oppkok. Tilsett tilslutt  saften (obs: saften skal ikke koke).

Hell så over i en stor skål eller på glass slik som jeg gjorde.

Sett kaldt til geleen er stivnet.

 

Vaniljesaus

(4  små porsjoner)

 

3 eggeplommer

1,5 dl kremfløte

1-2 ts vanilje pulver (smak til) eller vanileessens

2-3 ts sukrin melis eller annen søtning

 

Ha eggeplommer og kremfløte i en tykkbunnet kasserolle og la det småkoke mens du rører (jeg brukte en visp) Tilsett vanilje og søtning etter smak og visp mens det småkoker til du har rette konsistensen.  Hell sausen over i en mugge og sett det kaldt  før servering.

Jeg toppet geleen med bringebær, blåbær og vaniljesaus.

Håper det smaker!

💗

 

Klem

- Katrine - 

 

 

#helse #matglede #spisogspar #blogg #hverdag #søndag #mandag #uke #Norge #tips #helg #foto #vaniljesaus #gele #lavkarbodessert #lavkarbovaniljesaus #lavkarbo 

Jeg vant!

Hei!

Det er ikke ofte (igrunnen aldri!) jeg  vinner noe som helst, men jammen vant jeg hele 2 ganger i  Frodiths  julekalender !!!! Igår kom det 2 pakker i posten til meg. Gavene var pakket inn i gullpapir som raskt ble revet opp, hehe, jeg håper det var meningen at jeg skulle åpne de nå...! 

Og 2 flotte gaver fikk jeg - håndlaget og alt! Kjempefine var de! 

Tusen takk Frodith - Du er bare best :D !

Har du ikke vært inne hos Frodith og julekalenderen hennes så kan du gjøre det HER.

 

 

 

#spisogspar #blogg #julekalnder #Frodith #håndlaget #gaver #jul #advent 

 

4 oppskrifter på småkaker til jul (lavkarbo)

Hei!

Her kommer 4 oppskrifter på  småkaker til jul. Den er  alt fra  "gule bomber", kokosmakroner, pepperkaker og kakemenn.  Kan nesten ikke tro at det bare er 9 dager til jul! Jeg har nå fult hus, familien fra Brazil har ankommet og blir i en måned :) 

Gule bomber

Kokosmakroner

Pepperkaker

Kakemenn

 

 

#spisogspar #Katrinestenhjem #lavkarbo #tips #oppskrifter #juleoppskrifter #lavkarbojul #matglede #hverdag #kos #advent #sunt #glutenfri #fredag

3 kaker til jul (lavkarbo)

Hei!

Deler idag 2 kaker oppskrifter som kan passe til jule-kos. Og  ja, det er fult mulig å kose seg i julen - selv på lavkarbo - kost :) 

Sjokoladekake juletrær

Den gule kaken/ Suksess terte

Kremkake

 

Fant du noe som fristet?

 

Ha en flott dag videre!

 

Klem

- Katrine -

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #kaker #lavkarbo #lavkarbokake #jul #lavkarbojul #kos #hverdag #advent #lavkarbokost 

 

Testing av (smartkarbo) kakemix

Hei!

Dette ble en kjempegod kake som jeg har laget min egen lille vri på, jeg tilsatte både bakekakao og vaniljepulver i røren - og dette ble en kjempegod kake!

Mannen min fikk denne kaken servert til bursdagen sin og den forsvant på et blunk, hehe! 

Kakemixen er både glutenfri og sukkerfri, den er i tillegg fiberrik og rik på protein.

Alltid moro å kunne nyte en kake med god samvittighet, ikke sant? :))

 

Marmorkake med melisglasur

1 pakke kakemix fra Funksjonell mat

2 ss bakekakao (til halve kake-røren)

1 ts vaniljepulver

1 ts  ingefær

1 - 2 ts kanel

 

Topping:

sukrin melis

sitron

vann

bringebær til pynt

 

Følg oppskriften på pakken. Tilsett vaniljepulver og krydder og bland det godt inn i røren. Hell ca halve røren over i en annen skål  slik at du har to skåler med kakerører, og bland bakekakao inn i den ene røren. Hell så lagvis hvit og brun kakerøre i en kakeform.

Stekes som angitt på kakemiks pakken.

Lag melisglasur av sukrin melis, litt presset sitron saft og vann og ha det over avkjølt kake.

Pynt gjerne med bær tilslutt.

 

Håper det smaker!

 

Ps: Kaken passer også supert å servere til jul med smak av julekrydder som nellik, ingefær og kanel og gjerne tørket frukt i også.

 

Sponset  av Funksjonell mat.no

 

 

Klem

- Katrine - 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #kake #lavkarbo #kakemiks #funksjonellmat #hverdag

 

 

3 dessert tips til jul (lavkarbo)

Hei!

Ja nå nærmer julen seg med stormskritt! Og jeg tenkte idag å dele noen av mine juledessert tips- ja, for det må da være lov å kose seg i julen også - på lavkarbo vis :D 

Pannacotta med bringebærsaus

Mandelpudding

Bringebær suprise

 

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine -

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #dessert #jul #juledessert #lavkarbo #lavkarbodessert #hverdag #desember #mattips #advent #julemat #juledessert 

Mandelgrøt med chiafrø - klar for uken!

Hei!

Ny uke og nye muligheter! 

Dette ble en kjempegod og mettende grøt. Chiafrøene kan bløtlegges kvelden før og så kan du lage grøten på morningen. Chiafrø er små frø fulle  omega 3, fiber, en rekke vitaminer og mineraler. Så dette er en super kick start på uken!

 

 

Mandelgrøt med chiafrø

(1 porsjon)

60 gram mandelmel (malte mandler)

2 ts chiafrø

ca 2 dl H melk eller fløte

1 ss smør

litt salt

litt sukrin gold eller annen søtning

 

Ha chiafrøene i melken/ fløten i et glass og la svelle i ca 2 timer. eller over natten. Ha de så i en kasserolle og tilsett mandelmelet, smør og salt og søtning og skru på middelshøy varme mens du rører om. Tilsett mer væske viss det er behov for det.

Når det begynner å koke  skrur du ned varmen litt og rører til rette konsistens, tilsett eventuelt mer væske viss grøten er for tykk. 

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine -

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #lavkarbo #tips #oppskrift #grøt #lavkarbogrøt 

 

Lavkarbo-grøt med bringebær

Hei!

Omg....! Denne grøten er bare supergod og toppet med bringebær så er dette en god start på dagen eller som et mellommåltid. Mandelgrøt holder deg i tillegg mett leeeenge og det passer jo bra nå i disse julehandel- tider! :D 

Mandelgrøt

(1 porsjon)

ca 50 gram mandelmel

1 ss smør

litt salt

litt sukrin gold eller annen søtning

ca 2 dl væske feks fløte eller halvparten fløte og H- melk eller fløte og vann.

 

Topping:

Bringebær /bringebærsaus

en håndfull bringebær

litt søtning, feks sukrin gold etter smak

topp gjerne også med mandler

 

Rør alle ingrediensene til grøten sammen  i en liten kasserolle og la det småkoke under omrøring i ca 10 minutt. Da har du en mettende og velsmakende grøt klar for å nytes!

Så lager du toppingen: Skyll frosne bringebær og ha de i en kasserolle sammen med litt søtning. Varm opp under omrøring til det småkoker, og sett det tilsides.

Ha grøten over i en skål og hell bringebærene over grøten.

 

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine -

 

 

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #grøt #mandelgrøt #bringebær #bringebærsaus #helg #lavkarbo #lavkarbogrøt #mat #hverdag #fredag #jul

Pakke i posten

Hei!

Så moro å få pakke fra posten! Og ikke fra hvem som helst: min favoritt nettbutikk Funksjonellmat.no link HER som har fokus på sunne produkter til matlaging. De var så utrolig snille og sendte meg en pakke på hele 4 kg med masse godsaker (for meg ihvertfall) mandelmel, sesammel, sukrin gold, fibersirup gold, sukrin sjokolade og mye, mye mer! Jeg føler meg veldig heldig som fikk denne flotte pakken fra Funksjonell mat <3  

Jeg kunne nesten ikke tro mine egne øyne da jeg så hvor stor esken var - spennende!

Her var det mye forskjellig for å si det sånn, alt fra sukrin sjokolade til forskjellige meltyper som mandelmel, sesammel og peanøttmel  for å nevne noe:) 

Sun crisp var nytt for meg, jeg hadde sun crisp sammen med gresk yoghurt, bær som blåbær og bringebær og litt fibersirup gold på toppen da ble dette kjempegodt - en super frokost eller mellommåltid!

Jeg måtte nesten stille alt opp og ta bilde, hehe!

Sukrin sjokoladen var forresten kjempegod!

Med så mange flotte produkter så  blir det nok mye baking fremover :D 

 

 

 

Annonse

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #sponet #sponsor #funksjonellmat #lavkarbo #sunt #godt #pakke #jul 

Mini sjokolademarengs /pavlova med bringebær/skogsbær krem (lavkarbo)

Hei!

Lavkarbo pavlova har jeg laget før, men denne gangen hadde jeg lyst å prøve å lage lavkarbo pavlova med sjokoladesmak. Pavlovaen minner igrunnen mer om marengs, men tar du de ut av ovnen på "rette tidspunkt" så kan de nok  bli ganske så lik på pavlova. Jo lenger de står i ovnen etter steking jo hardere blir de. Så lurt å følge med :) 

Mini  sjokoladepavlova

(ca 6 stk)

2 eggehviter

30 gram sukrinmelis

2 ts bakekakao

1 ts bringebæreddik eller hvitvinseddik

 

Topping

1, 5 dl kremfløte

1 ts vaniljeessens eller vaniljepulver

sukrin melis eller annen søtning etter eget ønske

ca 100 gram frosne bringebær eller skogsbær

 

 

Sett stekeovnen  på 120 grader (over og under varme)

Start med å skille eggeplommene fra eggehviten.

Det er viktig at bakebollen er helt ren, tørr og fri for fett, og at ingen eggeplomme kommer med eggehviten.

Ha eggehvitene i bollen sammen med sukrinmelis og visp til en luftig og blank marengs.

Bland bakekakao og bringebæreddik/ hvitvinseddik og hell det oppi marengsen, bland det forsiktig inn.

Kremen skal være tykk, luftig og glatt.

Ha marengsen i en sprøytepose med stor tipp og sprøyt ut 6 sirkler, den ytterste kanten på sirklene skal være litt høyere, slik at det blir plass for kremen etterpå stekingen.

Stek minipavlovane nest nederst i stekeovnen i ca 40 minutter (dette varierer fra ovn til ovn). 

Legg gjerne et bakepapir over de visst de begynner å bli brune på toppen.  Skru av ovnen og la døren stå på gløtt ca 10 minutt. Når de er helt stive og tørre er de ferdige.

Avkjøl de på rist.

Pisk kremfløten og bland inn bringebær eller skogsbær og smak til med ønsket søtning.

Rett før servering topper du med bringebær eller skogsbær krem (bruk gjerne en sprøyte pose)

Avslutt gjerne med et dryss av sukrin melis.

Håper det smaker!

 

Klem 

- Katrine -

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #lavkarbo #marengs #pavlova #tips #kake #dessert  #hverdag #jul #advent

Lavkarbo mandelpudding til jul

Hei!

Denne desserten begynte med at jeg hadde så lyst på semulepudding, og dermed begynte tankene å spinne rundt hvordan jeg kan lage uten semulegryn og som en lavkarbo dessert.....! Resultatet ble dette: en kjempegod mandelpudding som minner mye om semulepudding, synes jeg :)  Kanskje dette er noe å kose seg med til jul? :D 

Mandelpudding

(4 porsjoner)

5 dl H-melk/ fløte (for minst karbo bruker du  fløte)

45 gram mandelmel (fettredusert og finmalt)

5 plater gelatin

1 egg

1 -2 ss sukrin melis eller annen søtning (smak til)

ca 3-4 dråper mandel essens (smak til)

 

Legg gelatinbladene i kaldt vann. Varm opp melk /fløte og mandelmel og la det småkoke i ca 5 minutt. Klem vannet av gelatinbladene og legg de i den varme mandelgrøten/suppen. Visp godt. Tilsett så egget, søtning og mandel dråper. Hell mandelpuddingen over på glass eller en skål og la det avkjøles før du setter det i kjøleskapet i ca  3-4 timer.

Server med bringebærsaus eller skogsbærsaus (varm opp 1/2 pose frosne bringebær eller skogsbær  i en kasserolle med søtning) la den avkjøles litt før du heller den over puddingen.

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine -

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #lavkarbo #lavkarbodessert #mandelpudding #jul #lavkarbomandelpudding #hverdag #onsdag

Pepperkaker (lavkarbo)

Hei!

Pepperkaker hører julen til, og ikke minst lukten av pepperkaker i huset - da kommer en i julestemning! Det første datteren min sa idag da hun kom hjem fra skolen var: Her lukter det pepperkaker!  Disse kakene er laget med blant annet  mandelmel og sukrin gold, men smaker veldig likt på vanlige pepperkaker og er så absolutt et godt og sunnere alternativ!

 

Pepperkaker

(1 + 1/2 brett)

 

50 gram smør

70 gram fibersirup

80 gram sukrin gold eller annen søtning

ca 160 gram mandelmel (malt selv)

2 ts kanel, etter smak

1 - 1 1/2 ts malt nellik, etter smak

1 - 1 1/2 ts ingefær, etter smak

1 ts natron

1 egg

2 -3 ss fiberhusk

(smak gjerne på røren om du synes den smaker nok krydder)

 

Smelt smøret i en kasserolle sammen med fiber sirup gold og sukrin gold. Ta kasserollen bort fra varmen når det er smeltet og tilsett egget, krydder og litt og litt mel mens du rører, tilsett tilslutt litt og litt fiberhusk. 

La røren stå å svelle ca 10 minutt da skal den bli mer  som en deig og lettere å kjevle ut, er den fortsatt for våt tilsetter du mer fiberhusk. 

Sett stekeovnen på 160 grader (over og under varme) 

Når du skal kjevle ut deigen er det en fordel å lage tynne pepperkaker da de blir mer sprø, det kan være lurt å legge deigen mellom to bakepapir ark og kjevle ut en passe tynn deig, så bruker du pepperkake former og trykker ut pepperkaker.

Legg kakene forsiktig på stekeplate ikledd bakepapir og stek midt i stekeovnen på 160 grader. Stek kakene i ca 15 minutt.

Når du tar kakene ut fra ovnen vil de være myke, men de blir hardere når de avkjøles, da kan du flytte de over på rist og la de ligge et par timer til de er blitt sprø.

Pynt de med sukrin melis glasur  laget av sukrin melis, vann og noen dråper sitron og sukkerfri nonstop (Sweet switch confetti kjøpes hos Kinsarvik helsekost butikk)

 

Håper det smaker!

 

Klem 

- Katrine -

 

 

 

 

 

#spisogspar #lavkarbo #matblogg #matglede #tips #oppskrift #helse #pepperkaker #lavkarbopepperkaker #matfrabunnenav #mat #kos #jul #advent

1. advent og 1 år siden vi fikk diabetes i hus

Hei!

Ja så var det 1. advent, kan nesten ikke tro det- tiden går så altfor fort! Jeg har alltid elsket julen og pleier å feire jul hele Desember måned :) Men i år har har det vært litt annerledes.  Det har nok mye å gjøre med hva som skjedde forrige jul.....

Da ble jeg og datteren min som var den gang 9 år lagt inn på Haukeland Universitets Sykehus, datteren min hadde nyoppdaget diabetes type 1. Da vi ankom sykehuset  etter først å tatt noen blodprøver hos fastlegen, hadde hun 34 mmol i blodsukker (normale verdier er ca 4,5 -6,5).

  Datteren min var i relativt god form før sykdommen ble oppdaget; litt trøtt og blek var hun, konstant tørst og løp på do i ett den siste uken da vi bestilte time hos fastlegen. Fastlegen skjønte heldigvis hva det mest sannsynlig dreide seg om da jeg ringte, og hun sa vi måtte komme til legekontoret med en gang. Der ble det tatt blodprøver som vi fikk svar på med en  gang og det var ingen tvil: min "lille "datter på 9 år hadde diabetes type 1.

Vi var først 2 uker på sykehuset fra 9. Desember til 23. Desember, så fikk vi komme hjem på juleferie. Uken etter fikk datteren min prøve insulin pumpe og vi hadde 1 uke med opplæring på sykehuset.  Pumpen pep i tide og utide så den ble ikke noe særlig populær og min datter synes også den var vond å ha på, så vi gikk da tilbake til penn og måler blodsukkeret i fingrene, om nettene måler jeg blodsukkeret i tærne for å avlaste fingrene litt. Det blir mye måling iløpet av et døgn. det blir ca annenhver time jevnt over døgnet.

I starten klarte jeg ikke sove om nettene da jeg var så bekymret for at blodsukkeret skulle falle altfor lavt eller bli høyt, men nå 1 år etter diagnosen har jeg endelig begynt å senke skuldrene og sover stort sett om nettene, men noen netter krever fortsatt at jeg eller mannen min er oppe. for å sjekke ca annenhver time.... Heldigvis går det seg til litt etterhvert, og vi har blitt bedre kjent med sykdommen og vet så mye mer om hvordan det er best å dosere insulinen i forhold til karbohydrater, aktivitet, stress, hormoner, egenproduksjon osv. Men fortsatt bommer vi stort innimellom, men det kan en ikke ta seg nær av, tenker jeg, så lenge vi gjør så godt vi kan.... Håper nå på at datteren min  er klar for sensor  (sensor for å måle blodsukkeret) på nyåret - det hadde gjort denne jobben såååå mye enklere! 

Ha en fin advents tid 💗

 

 

#spisogspar #blogg #diabetes #advent #lys #desember #diatype1 #barn 

Kakemenn - lavkarbo

Hei!

Disse  lavkarbo kakemennene ble kjempegode og jeg synes de er et godt alternativ til vanlige kakemenn. 

Ha en god lørdag videre!

Kakemenn

(ca 25 - 30 stk)

 

70 gram smør (smeltet)

1,5 dl fløte

150 gram sukrin melis

1 ts hornsalt

ca 250 gram mandelmel (fettredusert)

2 ss sesammel

1 ts vaniljepulver

 

Smelt smøret, bland inn fløten. Bland de tørre ingrediensene og tilsett det våte litt og litt, jeg brukte en kjøkkenmaskin.

Du skal få en deig som er god å jobbe med. La den hvile ca 10 minutt så kan du starte utbakingen.

Sett stekeovnen på 160 grader (over og under varme)

Viss deigen er litt klissete å jobbe med kan du tilsette litt mer mel og /eller legge deigen mellom to bakepapir og kjevle oppå det øverste bakepapiret det vil gjøre det lettere å kjevle ut.

Bruk pepperkakeformer og trykk ut figurer.

Legg figurene på bakepapir på en stekeplate og stek i ca 10 minutt.

Kakene vil være myke når de tas ut av ovnen, men når de er avkjølte blir de mer crispy.

Mal de gjerne med rød konditorfarge.

Håper det smaker!

 

Klem

- Katrine -

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #lavkarbo #helse #tips #oppskrift #kakemenn #lavkarbokakemenn #helg #jul #advent #hverdag #helg #bilde

 

 

 

myTaste.no