hits

Smart karbo

Lasagne (smartkarbo)

Hei!

Lasagne er kjempegodt og jeg har laget opp gjennom årene flere varianter av denne retten, blant annet med aubergin istedet for pastaplater, men idag har jeg byttet ut pastaplatene med spelt lomper. En vanlig lasagne inneholder pr stykke ca 18 gram karbohydrater, mens denne lasagnen inneholder ca 7,5 karbohydrater pr porsjon så karbohydratene er betraktelig redusert ved bruk av lomper, vil du ha så å si zero karbs anbefaler jeg en lasagne oppskrift som du finner HER.

Lasagne

(8 porsjoner)

 

Kjøttsaus

2 stk kjøttdeig: totalt 800 gram

salt (etter smak)

pepper (etter smak)

grillkrydder (etter smak, kan sløyfes)

2 fedd hvitløk

1 glass tomatpure, 180 gram

litt vann

litt søtning, feks sukrin

 

Hvit saus

2 dl fløte

3 ss phiadelphia smøreost naturell

ca 1/2  ts salt (smak til)

ca 1 ts  revet muskatnøtt (smak til)

 

4 stk lomper, gjerne havre eller spelt lomper

revet hvitost

 

Sett stekeovnen på 200 grader (over og under varme)

Steik kjøttdeig, hvitløk og krydder til kjøttdeigen er gjennomstekt.

Tilsett tomatpure og fyll glasset med tomatpureen med vann som du heller over kjøttdeig og tomatpure, blande dette så sammen til en kjøttsaus. Smak til med salt, pepper og søtning. La det stå å småkoke mens du lager den hvite sausen.

 

Bland sammen i en kasserolle smøreost og fløte. Tilsett salt og muskatnøtt etter smak. La dette småkoke mens du visper. 

Finn en stor ildfast form som passer til å ha lasagne i og legg lagvis kjøttsaus, 2 stk lomper per etasje (jeg lager her 2 etasjer) hvitsaus og så kjøttsaus, lomper og hvitsaus og revet ost på toppen. Sett lasagnen  midt i stekeovnen i ca 20 minutt.

Server gjerne med en frisk salat og rømme til.

 

Håper det smaker!

 

Klem

Katrine

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #tips #oppskrift #lasagne #lavkarbo #lavkarbolasagne #mat #mandag #hverdag #ukestart #lavkarbooppskrift #middag 

Tacokrydret stekt ørret med salat og guacamole

Hei!

Ørret er en av mine favoritt fiskemiddager, og denne retten smaker spesielt god synes både jeg og ungene da ørreten er krydret med tacokrydder og serveres  med salat,  guacamole (oppskrift lenger ned) og rømme. Dette er et kjempegodt måltid med mye smak.

Ha en fin mandag!

 





 

Taco marinert stekt ørret med salat og guacamole

(4 porsjoner)

1 ss smør

4 stykker ørret stykker

ca 1/2 pose taco krydder blanding (ca 20 gram)

1/4 ts maldon salt

1 lime (saften)

ferske urter til pynt som persille og timian

 

Stek ørreten i litt smør og ha krydderet over, ha gjerne litt salt over også.

Stek stykkene på begge sider.

Press tilslutt saften av en lime over fisken og la det godgjøre seg under lokk på svak varme.



 

Salat med eple og spinatblader

1/2 rødt eple, skrelt og skjært i terninger

vaskete spinatblader

1/2 rødløk skjært i skiver

1 stor tomat i skiver

maldon salt

olivenolje

 

Vask og skrell 1/2 eple og skjør i terninger.

Vask spinatbladene.

Skjær en halv rødløk i skiver.

Vask og skjær en  stor tomat og skjær den i skiver.

Bland sammen salaten og smak til med salt og olivenolje. 



 

Guacamole

2 avokado

salt

pepper

1 lime  (saften)

olivenolje

 

Del avokadoene i to, fjern stenen og ta med en skje  innmaten ut. og legg det i en skål  og mos med en gaffel eller ha det i en blender sammen med salt, pepper, saft fra lime og ca 1 ss olivenolje. 

 Server ørreten  med salat, guacamole, rømme eller kesam, friske urter og  lime skjært i skiver

Håper det smaker!

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #ørret #fisk #middag #helse #mat #mamma #mammablogg #matblogg #Norge #foto #bilde #august  #regn #sol #uvær #kosthold #tips

 

Byggryn med kesam-lime toppet med bringebær og blåbær

Hei!

Har du smakt byggryn med kesam- lime, friske bringebær og blåbær? Dette er friskt, godt og veldig mettende lite måltid som passer supert til frokost eller lunsj.

Ønsker dere en strålende torsdagskveld!

<3

Byggryn med kesam - lime, bringebær og blåbær

(nok til ca 2 glass)

1 dl byggryn

2 dl vann

litt flytende akasie honning etter smak

kesam-lime

bringebær

blåbær

 

Byggryn bør bløtlegges over natten.

Kok opp byggryn og vann etter anvisning på pakken.

Når byggrynene er avkjølte kan du legge de i et glass eller skål og ha litt akasie honning over, noen spiseskjeer med kesam lime og topp det hele med bringebær og blåbær.

Da er det bare å spise og nyyyyte!


 

#blogg #lunsj #frokost #byggryn #mat #foto #hverdag  #spisogspar  #mamma #mammablogg #mat #helse #livsstil #sommer #ferie #Norge #juli

Oppskrift på spelt-rundstykker som holder seg ferske lenge!

God søndag!

Hva med hjemmelagete  rundstykker til frokosten? Disse spelt-rundstykkene ble kjempegode, og holdt seg gode og ferske til  dagen etter også! Jeg synes ofte brødmat laget av spelt har en tendens til å bli veldig fort tørt, men det ble altså ikke disse, kanskje det var pga kokosoljen?

Ønsker dere en super dag videre!

 







 

 

Spelt-rundstykker

(12 stk)

 

6 dl speltmel

3 dl sammalt rug

1 dl havregryn

1 ts maldonsalt

2 ss kokosolje

ca 4 dl lunkent vann

1/2 pose tørrgjær

1 ts brunt råsukker

 

Bland sammen lunkent vann med resten av ingrediensene og elt godt, helst i en kjøkkenmaskin. Pass på at deigen ikke blir for tørr. Elt i ca  10 minutter på laveste hastighet.

Heves så i 40 minutter på lunt sted.

Form til rundstykker og sett midt i stekeovnen på 200 grader i 15-20 minutter.  

Ta på ditt favoritt pålegg og nyyyyyt!

 

 

 

#rundstykker #spelt #hjemmelaget #kosthold #mat #helse #livsstil #Norge #sommer #juli #sol #helg #søndag #mamma #mammablogg #frokost #bilde #foto #oppskrift #ferie #sommerferie #blogglisten 

Proteinrik sjokoladekake - sunt og godt!

Hei!

Her kommer en oppskrift på  en proteinrik sjokoladekake laget med søtpotet og sukrin gold. Denne kan nytes med god samvittighet og smaker deilig toppet med jordbær og blåbær  - perfekt til helgekosen.

God søndag!





Proteinrik sjokoladekake

 

1/2 søtpotet ( ca 200 gram)

200 gram kokosolje 

3 egg

130 gram sukrin gold

325 gram fint speltmel (eller annen type mel)

2 ss bakekakao

2 ss  vaniljesukker

2 ts bakepulver

1/4 ts maldon salt

2 dl gresk yoghurt eller kulturmelk/biola naturell

Sett stekovnen på 200 grader.

Start med å skrelle en halv søtpotet og skjær den i terninger. Kok med vann i en kasserolle til den er mør.

Visp egg og sukrin gold på middelshøy hastighet med en kjøkkenmaskin eller håndmikser.

Hell vannet av potet terningene når de er møre og mos de med en gaffel, la det stå og avkjøles litt før du blander det inn i kakerøren.

Tilsett mel, bakekakao, vaniljesukker og bakepulver.

Bland inn kokosoljen.

Tilsett salt og yoghurt tilslutt, bland alt på lav hastighet.

Hell kakerøren i en rund kakeform (ca 26 cm) og sett midt i stekeovnen i ca 20 - 25 minutter.

La kaken avkjøles før du tar på sjokoladekrem.

Sjokoladekrem

100 gram kokosmelk

100 gram gresk yoghurt eller kesam

10-15 gram kakao

20 gram sukrin melis

2 ts vaniljesukker

20 gram sukrin  gold

1/4 ts maldonsalt

15 gram proteinpulver med sjokoladesmak

flytende akasie honning etter smak

Visp alt sammen og smak til med sukrin melis . Synes du smaken blir for sterk av mørk sjokolade kan du tilsette mer gresk yoghurt eller kesam eventuelt litt flytende  akasie honning.

Smør kremen utover den avkjølte kaken og pynt gjerne med friske bær.

Smaker også godt med vaniljeis, kesam eller krem til kaken.

Håper det smaker!



#spisogspar #sjokoladekake #mat #matblogg #sukrin #søtpotet #proteinrik #kake #mamma #mammablogg #helse #livsstil #søndag #sjokoladekake #kosthold #ferie #sommer #sol #regn

 

 

 

 

Rabarbrapai med speltmel og havregryn og toppet med jordbær.

Hei!

Hvor ble sommeren av egentlig? Her i Bergen er det 14 grader og regn........

Siden det er helg må det være lov å kose seg litt ekstra (og spesielt  når det er så dårlig sommervær), så her kommer   en oppskrift på rabarbrapai som vi har toppet med ferske jordbær og  sitronmelisse og smaker nydelig sammen med vispet krem, vaniljeis eller vaniljekesam. Paien er laget med  speltmel og havregryn som gjør den sunnere, og du kan lett lage den sukkerfri med å erstatte sukkeret med sukrin gold (bare husk på at sukrin er dobbelt så søtt som sukker!) 

 

Ønsker dere en nydelig lørdag!

 





 

Rabarbrapai 

ca 180 gram rabarbra

3dl fint speltmel 

2 dl økologisk havregryn

1/2 dl hvitt sukker

1/2 dl brunt sukker

200 gram smør / kokosolje

Topping: ca 4 ss sukker, kanel dryss og  ferske jordbær

 

Sett ovnen på 225 grader.

Smuldre mel, havregryn, sukker og smør sammen. 


 

Trykk ca 3/4 av deigen ned i en form. Trykk litt deig oppover langs kantene også på formen.

Vask og skrell rabarbraen og skjær i mindre deler som du legger utover deigen.

Strø med litt sukker og litt kanel over rabarbraen.

Fordel resten av  smuldredeigen over og avslutt med et dryss med  litt mer  sukker og kanel.


 

Sett midt i stekeovnen i ca 12 minutter.


 

Når den er ferdig stekt (rabarbraen må være  helt myk) lar du den stå og avkjøles litt før du kan toppe den med for eksempel jordbær (rabarbra og jordbær smaker veldig godt sammen) og gjerne noen grønne blader med sitronmelisse også.


 

Server med vispet krem eller vaniljeis, eller som vi har her:  vaniljekesam.



Spis og nyyyyyt!

 

 

 

#pai #rabarbra #mat #dessert #lørdag #helg # #blogg #sommer #ferie #sol #regn #foto #mamma #mammablogg #foto #spisogspar #matblogg #kake #helse #livsstil #kosthold #blogglisten #side2 #magasin #matmagasin #Norge 

Søtpotet-chips, enkelt å lage selv!

Hei!

 Søtpotet-chips er kjempegodt og proteinrik snacks som kan nytes med god samvittighet når du er fysen på noe godt og salt. Chips er kjempe lett å lage, og  med  en ostehøvel skjærer du tynne skiver som du drysser salt over eller annet krydder, feks paprikakrydder eller chilli og tilslutt du heller litt matolje over. Chipsen forsvant på et blunk så rakk såvidt å ta bilde av den før den var borte!

Ha en fin dag!

 


 


 

Søtpotet-chips

en middels stor søtpotet

maldon havsalt

olivenolje eller annen god matolje

 

Start med  å skrelle en middels stor søtpotet.

Jeg skar den i to deler og brukte en ostehøvel for å lage tynne potet-skiver som jeg la på et bakepaipir på stekebrett.

Strø maldon havsalt  og hell olivenolje over.

Sett  brettet i for varmet stekeovn på 190 grader i ca 10 minutter til de har krympet og begynner å bli gyldne. 

Når de er ferdig stekte la kan chipsen  ligge litt på tørkepapir så oljen renner litt av. 

Så er det bare til å nyyyyyyte!

Håper det smaker :)


 

#spisogspar #blogg #chips #hjemmelaget #søtpotetchips #søtpotet #helse #livsstil #mamma #mammablogg #mat #hverdag #norge #juni #onsdag #sommer

Oppskrift på byggrynsalat

Hei!

Dagens mat-tips er byggrynsalat  som er rik på proteiner og fiber og inneholder lite fett.  Byggryn er perfekt i salat og metter godt.  Denne salaten passer godt både til lunsj, middag og kveldsmat.

 

Ønsker dere en super lørdag <3



 

 

Byggrynsalat

 

1 dl byggryn

2 dl vann

ca 1/2 hjertesalat

ca 1/2 paprika

ca 6 stk cherrytomater

1/2 purreløk

ca 1/2 rødløk

ca 6 stk sorte oliven

olivenolje

salt

pepper

 

 


 

Start med å legge byggrynene i bløt minst noen timer, helst natten over.

Kok så byggryn og 2 dl vann i ca 30 minutter.

Skjær opp hjertesalat, paprika, tomater, purreløk og rødløk i passende deler.

Bland inn oliven og avkjølte byggryn. Smak til med olivenolje, salt og litt pepper. 

 

Håper det smaker!

 


 

 

 


 

 

 

 

 

#byggrynsalat #mat #blogg #mamma #mammablogg #helg #lørdag #byggryn #matblogg #sunt #godt #Norge #mai #helse #kosthold #livsstil  #blogglisten #side2

Omelett muffins - supert til lunsj

Hei!

Her kommer en reprise på omelett muffins, de er raske å lage, smaker kjempegodt og passer supert  til både frokost, lunsj og til kvelds. 

 Ønsker dere en flott søndags kveld!

 

Omelett muffins

(7 stk)

 

7 egg

3 ss melk / soyamelk

4 ss grovrevet parmesanost / hvitost

1/2  ts salt

1/2 ts pepper

Valgfritt fyll: feks paprika, tomat, skinke/ pepperoni /pølse, vårløk

 
Stekes på 220 grader.

Visp egg, melk, grovrevet parmesanost, salt og pepper i en bolle. Tilsett så det du måtte ønske av paprika, skinke osv....

Hell eggeblandingen over i muffinsformer og stek  midt i stekeovnen i ca 10 -15   minutter på 220 grader.

Når omeletten er stivnet helt er den ferdig og du kan ta den ut av ovnen. La den stå å avkjøles litt før du kan spise den.

Da er de klar for å nytes!




 

 #omelett #mat #hverdag #mammablogg #blogg #vår #april  #sunt  #spisogspar #matblogg #foto #spis #spar #mamma #helse #livsstil #søndag #mammablogg #Norge #blogglisten #side2 

Proteinbarer - sunn lørdagsgodt

Hei!

Disse proteinbarene smakte helt nydelig så legger oppskriften ut igjen. Proteinbarer er veldig enkelt å lage og supert å spise etter en treningsøkt eller som lørdagsgodt / snop. Disse barene smaker kjempegodt av vanilje, men du kan ha en annen smak  for eksempel sjokolade visst du heller vil det. 

Ønsker dere en god lørdag!

 

 



 

Proteinbarer

(ca 2 store eller 4 små)

 

ca 20 gram mandelmel

30 gram vaniljeprotein

ca 15 gram sukrinmelis

ca 2 ss kaldt vann

ca 50 gram kokesjokolade (gjerne sukkerfri)

 

Bland sammen alt det tørre og tilsett litt og litt vann mens du knar deigen. Form proteinbarer og sett de i fryseren mens du smelter sjokolade i en skål   i vannbad. Når sjokoladen er smeltet vender du proteinbarene i sjokoladen og legg de på et fat /brett til sjokoladen størkner. Tips: sett de gjerne i kjøleskapet så størkner sjokoladen raskere. 

Da er de klar for å nytes!

 

#spisogspar #blogg #mat #proteinbarer #hjemmelaget #protein #trening #helse  #livsstil #lørdag #april #foto #Norge #vår #uke #proteinpulver #helg

Proteinrike søtpotet vafler: sunn helgekos

Hei!

Så var det helg og da er det vel lov å unne seg noe ekstra godt, ikke sant? Vafler er en favoritt hos meg, og disse proteinrike  søtpotet vaflene er sunnere enn vanlige vafler, smaker i tillegg kjempegodt, og kan nytes med god samvittighet både til hverdag og helg.

Ønsker dere en super helg!

 

 




 

Proteinrike søtpotet-vafler

(ca 8 stk)

 

2 -3  egg

ca 2-3 dl kokt og most søtpotet (tilsvarer ca en halv middelsstor søtpotet)

ca 2  dl fint  speltmel eller annet mel

1/2 dl brunt råsukker (kan sløyfes) 

2 ss gresk yoghurt

2 ts vaniljesukker

1 ts kardemomme

1 ts Jomfru kokos olje

2 dl mandelmelk/ melk/ soyamelk 

 

Start med å skrelle søtpoteten og del den i mindre biter og sett til koking i vann til den er mør.

Bland alle ingrediensene i en bolle, og visp godt sammen.

Stek vaflene i vaffeljern.

Serveres med ønsket pålegg. På bildet har jeg vaniljekesam, bringebær og blåbær på vaffelen.

 

Håper det smaker!

 

#spisogspar #blogg #søtpotet #vafler #vaffel #søtpotetvaffel #helgekos #mat #helg #fredag #Norge #mamma #mammablogg #foto #helse #livsstil #mars #Norge 

Byggryn med gresk yoghurt og bær

Hei!

Byggryn med gresk yoghurt, valnøtter, friske bær (bringebær og jordbær) og honning er en super  og næringsrik start på dagen, eller som et mellommåltid. Dette blir nesten som en litt sunnere variant av riskrem bare kremen er byttet ut med gresk yoghurt og risen er byttet ut med byggryn. Se andre oppskrifter med byggryn  her :

http://spisogspar.blogg.no/1439539334_byggryn_med_kesam_lim.html 

http://spisogspar.blogg.no/1439282916_byggryn_salat__skikke.html 

http://spisogspar.blogg.no/1429029603_9829_mango_salat_med_.ht

 ♥

 
 

Byggryn med gresk yoghurt, valnøtter, friske bær og honning

(2  porsjoner)

 

 ♥  1 dl byggryn

 ♥  2 dl vann

 ♥  en neve valnøtter

 ♥  Flytende akasie honning

 ♥  2-3 ss gresk yoghurt

 ♥  bær

 

Start med å bløtlegge byggryn over natten. 

Kok så byggryn og vann etter anvisning på pakken (ca 30 minutter). La det avkjøles.

Legg de avkjølte byggrynene i en skål eller glass og ha gjerne litt honning over. 

Ha noen skjeer med gresk yoghurt over, topp med  feks valnøtter og friske bær og avslutt med litt honning over det hele.

Visst du heller vil ha det mer som riskrem så blander du grynene inn i yoghurten. Bærene kan kokes og moses (tilsett gjerne litt honning som søtning)  og la det avkjøles, du kan også mose bærene med en mikser/ blender og topp grynene med bærsausen. 

Da er det klart for å nytes !

 ♥


 

#byggryn #mat #blogg #frokost #lunsj #hverdag  #trening #mammablogg #mamma #helse #livsstil #spis #spar #spisogspar #februar #riskrem #bær #vinter #snø #Norge

Dagens middagstips: vegetarsuppe toppet med spinatblader og bokhvete

Hei!

 Idag er det vegetarsuppe  toppet med spinatblader og bokhvete på menyen her idag. Bokhvete er rikt på mineraler og antioksidanter og omtales som supermat. Dette er et kjempegodt måltid med deilige grønnsaker  som kan spises med god samvittighet! 

Ønsker dere en flott torsdag <3



 

Vegetarsuppe toppet med spinatblader og bokhvete

(4 porsjoner)

 

ca 100 gram sellerirot

ca 300 gram søtpotet

2 sjalottløk

1/2 brokkoli

1 liter vann

2 stk grønnsaksbuljong terninger

3 ss olivenolje

pepper

salt

spinatblader

ca 150 gram bokhvete

Stavmikser

 

Skrell  søtpotet og sellerirot og skjær i terninger.

Skjær i skiver to sjalottløk og skjær en brokkoli opp i mindre deler. 

Ha alt i en gryte sammen med vann og buljongterninger.

Sett til å småkoke i ca 20 - 25 minutter.

Bruk en stavmikser til å mose alt sammen.

Smak til med salt, pepper og olivenolje.

La det stå å godgjøre seg på laveste temperatur mens du vasker og finhakker spinatblader og tilsetter salt, pepper og olivenolje. Dette kan du ha i en egen  skål.

Hell 150 gram bokhvete og ca dobbelt så mye vann  i en kasserolle sammen med litt salt. Kok bokhveten på  samme måte som ris, eller følg anvisningen på pakken. La dette koke til vannet har kokt inn

(ca 15 minutter)

Da er det klart for servering!

Håper det smaker! 

 

 


 

#supermat #sunnt #helse #livsstil #middag #vegetarsuppe #spisogspar #suppe #kjøttfri #mamma #mammablogg #vinter #helg #hverdag #februar #torsdag

Byggrynsgrøt

Hei!

Idag starter jeg dagen med byggrynsgrøt som er veldig godt og mettende og en super start på dagen! Nå skal jeg straks på jobb.

Ønsker dere  en super torsdag <3


 

Byggrynsgrøt

 

1 dl byggryn

2 dl vann

2-3 dl melk eller mandelmelk

1/2 ts vaniljepulver

ca 1 ss  sukrin gold

1/4 ts maldon salt

 

Start med å bløtlegge byggryn helst over natten.

Hell overflødig vann av, og kok byggrynene med 2 dl vann i ca 15 minutter. 

Tilsett melk, sukker og salt og kok det videre i ca 15 minutter til melken har kokt inn.

Når du er fornøyd med konsistensen er den ferdig og klar for å nytes!

Jeg har i dag, sukrin, kanel, smørøye, et par rosiner (obs rosiner inneholder mye karbo)og grovhakkete mandler på min grøt.

 

#byggryn #grøt #byggrynsgrøt #spisogspar #mat #blogg #mamma #mammablogg #jul #vinter #helse #livsstil #norge #foto #uke #hverdag #januar 

Couscous salat med fetaost

Hei!

Da var det tirsdag og dagens mat-tips er  en herlig couscous salat med fetaost.  Denne retten passer bra både til lunsj, middag og kveldsmat. Den er god som den er, men også godt sammen med for eksempel fisk eller kylling.

Ønsker dere en super tirsdag <3

 


 

Couscous salat med fetaost

(3-4 porsjoner)

200 gram coucous-gryn

2,5 dl vann

salt etter smak (vær forsiktig med saltingen da fetaosten er ganske salt )

olivenolje

200 gram fetaost

ca 15 skiver sylteagurker

ca 10 cherrytomater

en håndfull feldtsalat

1 stk rødløk

olivenolje

 

Kok opp vann og bland  det kokende vannet og couscous -grynene  i en skål, smak til med litt salt og 1 ss olivenoilje.

Skjær fetaost i terninger, finhakk sylteagurkene, del i to cherrytomatene, finhakk rødløken, legg en håndfull med feldtsalat oppi og bland alt sammen med litt olivenolje over det hele.

Da er det klart for å nytes!

 

 
 

#couscous #salat #fetaost #mat #blogg #hverdag #middag #lunsj #norge #mammablogg #trening #sunt #helse #livsstil #oppskrift  #vinter #høst #mamma

Ris med kikerter, kylling og salat

Hei!

Dagens middagstips er ris med kikerter, kylling og salat som er en supersunn middag!  Kikerter inneholder mange viktige næringsstoffer som blant annet  proteiner, folat, jern og magnesium. Kikerter  kan brukes både i salater,  snacks og i middager. 

Ha en superfin dag videre <3

 

 



 

Kikerter

(4 porsjoner)

 

 ca 250 gram kikerter på boks

1 sjalottløk

1 fedd hviløk

1 gurot

2 ss olivenolje

3 stk laurbærblader

2 ss smør

200 gram arborio ris

1 buljongterning

1 ts salt

1 ts pepper

ca 10 dl vann

 

Ha 2 ss olivenolje, en skivet sjalott løk, et  helt fedd hvitløk og en gulrot delt i store deler i en kasserolle som surres på middels høy varme.

Tilsett laurbærblader, buljong , salt, pepper og kikerter og surr alt sammen i ca 2 minutter.

Hell litt og litt vann om gangen mens du rører.  La dette koke i ca 30 minutter. Så tilsetter du arborio risen  med 2 ss smør som skal koke  ca 20 minutter.

Total koketid er ca 50  minutter. 

 



 

Vi har kylling og salat som tilbehør til denne retten.

Håper det smaker!

 

 

#kikerter #middag #sunt #mat #helse #livsstil #mamma #mammablogg #høst #vinter #hverdag #foto #spis #spar #spisogspar #torsdag

 

 

Proteinrik kikertsalat

Hei,

Nå var det plutselig gått noen dager siden jeg blogget sist. Ny jobb og flytting tar mye tid og merker energien ikke er helt på topp..... Her kommer en oppskrift på en salat med kikerter og tunfisk. Dette er en proteinrik salat som smaker kjempegodt og passer like godt til både lunsj, etter trening,  middag og kveldsmat.

 

Ha en flott dag <3

 

 

 


Proteinrik kikertsalat:

380 gram kikerter på boks 1 boks tunfisk  (85 gram) med sitron og pepper 1 pose vasket og klar  Felt salat olivenolje salt

Bland alt sammen og smak til med salt og olivenolje. Da er det klart for å nytes:)

Håper det smaker!

 


#salat #kikerter #mat #blogg #hverdag #høst #spis  #spar #spisogspar #torsdag #helse #livsstil #muskelmat #mamma #mammablogg #Norge

Nydelig gresskarsuppe

Hei!

Nå bugner butikkene over av gresskar i alle slags varianter så idag tenkte jeg det passer  å dele en oppskrift på gresskarsuppe nå som Halloween står for døren. Dette er en vegetarsuppe, men du kan selvfølgelig ha kjøtt i visst du ønsker det. Denne suppen er både  laktosefri og glutenfri, og  koster deg  ca 60 kr å lage.

God helg <3



 

Gresskarsuppe

(4 porsjoner)

  • ca 450 gram gresskar
  • 2 stk gulerøtter
  • 1/2 stor løk
  • 1 hvitløk fedd
  • 2  tomater
  • 1 terning  med grønnsaksbuljong
  • salt etter smak
  • pepper etter smak
  • litt olivenoljle
  • 2  stk laurbærblader
  • litt fersk timian
  • 1 liter vann
  • 200 gram vårløk (2 bunter)
  • 1 ts sukker
  • 1 ts edikk

 


Start med å skjære en løk i skiver og stek den  til myk og gjennomsiktig i en kasserolle med 2 ss olivenolje.

Lag et kryss halvveis inn i tomatene oppe med stilken og legg de med krysset ned i kasserollen så skinnet vil løsne og lettere å ta av.

Skrell 2 gulrøtter , skjær av skallet på gresskaret. Skjær alt dette opp i store deler og legg det i kasserollen sammen med det andre.

Tilsett vann, buljong, et hvitløksfedd delt i to, litt fersk timian, salt og pepper  etter smak.

 Kok  opp under omrøring og la det småkoke på middelsvarme  under lokk i ca 15 minutter.

Skjær vårløken i strimler og stek i olivenolje i en stekepanne til den er myk, da kan du tilsette salt og pepper etter smak og 1 ts sukker og 1 ts edikk..


Ta vårløken  bort fra varmen og la stå under lokk til suppen er ferdig kokt.

Etter ca 15 minutters småkoking av gresskarsuppen  (når du ser skallet til tomatene begynner å løsne) kan du lett fjerne med en gaffel skallet til tomatene, og bruke en mikser til å mose alle ingrediensene.

 Når suppen er ferdig most tilsetter du laurbærbladene og la det småkoke ca 5 -10 minutter  til før det er klart til servering.

Server suppen med litt stekt vårløk og gjerne krutonger også. som du finner oppskrift på her: http://spisogspar.blogg.no/1425984480_crema_di_fave_con_rap.html

 Håper det smaker!



 

 

#Gresskarsuppe #Vegetarsuppe #Glutenfri #Laktosefri #Matblogg #Sunt #Godt #Hverdag #fredag #helg #halloween #suppe #mamma #mammablogg #spisogspar #spis #spar #helse #livsstil 

Grønnkål med quinoa

Hei

Idag vil vi dele en sunn og god oppskrift med grønnkål og quinoa. Dette er en supersunn rett proppfull av vitaminer, proteiner,  antioksidanter og mineraler- og det beste av alt: dette smaker kjempegodt!

 

Ønsker dere en flott fredag! <3


 

Grønnkål med quinoa

(2 porsjoner)

 

1 dl quinoa

2 dl vann

150 gram grønnkål

1 chilli

1 sharlott løk

ca 15 svarte oliven

 ca 2 ss olivenolje

maldon salt

pepper

 

Start med å koke 1 dl quinoa og 2 dl vann etter anvisning på pakken.

Stek en skivet løk i en stakepanne.

Legg så over grønnkålen og hell 1 dl vann over. Sett lokk på og kok på middels høy varme  ca 5 minutter til grønnkålen er myk.

Bland så inn finhakket chilli og hele oliven.

Bland tilslutt  nykokt quinoa inn i grønnkålen.

Smak til med salt, pepper og  olivenolje.

Da er det klart for å nytes!

Håper det smaker!




 

#quinoa #grønnkål #middag #lunsj #mellommåltid #kvelds #mat #blogg #hverdag #helg #spisogspar #spis #spar #mamma #mammablogg #helse #livsstil #fredag #norge #høst

 

Proteinrikt mellommåltid

Hei!

Eggedosis er noe jeg har fått dilla på i det siste!  Det er enkelt og raskt å lage, smaker kjempegodt og en kan lage mange forskjellige varianter av! Idag lager jeg eggedosis med kesam og da kan en velge mellom  smak av vanilje eller lime eller bringbær. Ha gjerne friske bær som rips,blåbær og bringebær  oppi også.  For å gjøre dette enda mer mettende kan du tilsette havregryn eller byggryn også så blir det et supert måltid! Dette er en proteinrik og kjempegod mellommåltid eller dessert!

Ha en nydelig ukestart! <3

 

Eggedosis med kesam og bær

(3 porsjoner)

  • 1 egg
  • ca 1 ss sukrin:1
  • 1 boks kesam med vanilje smak, bringebær eller lime
  • friske bær  (jeg hadde rips og blåbær)
  • havregryn/ byggryn (kan sløyfes) ca 2 ss gryn til hver porsjon.

(Utgangspunktet for 1 porsjon eggedosis er et egg og en spiseskje med sukker.  Nå blander jeg inn en boks med kesam  i eggedosisen og da gir det ca 3 porsjoner.)

Start med å mikse egg og sukrin luftig og fluffy.

Bland inn kesam og gjerne litt havregryn eller byggryn (byggryn må bløtlegges kokes og avkjøles først) pynt med friske bær.

Da er det klart for å nytes!



 #eggedosis #egg #bær #kesam #vanilje #lime #mat #blogg #dessert #høst #norge #sol #hverdag #helg #mandag #uke  #mamma #mammablogg #helse #livsstil #spisogspar #spis #spar #proteinrik

Reinsdyrkarbonader med kantareller, søtpotetmos, ripssyltetøy og brunsaus.

Hei!

Nå bugner butikkhyllene av mange norske råvarer og det er bare å ta for seg! Igår hadde vi  reinsdyrkarbonader med kantareller søtpotetmos, nyrørt ripssyltetøy og brunsaus til middag. Rips til kjøttmat  er kjempegodt og ideen fant jeg på bloggen utifriluft.blogg.no . Rips er rike på c- vitamin og  spiser du det sammen med kjøtt som er rik på jern,  øker dette opptaket av jern. Den brune sausen er kjøpt på butikk (posesaus) , men jeg måtte  selvfølgelig lage min egen lille vri på den, som jeg pleier med det meste.... Og dette måltidet ble kjempegodt både for liten og stor! 

 

 Ha en super dag! <3

 

 
 

Reinsdyrkarbonader med kantareller  søtpotetmos, ripssyltetøy og brunsaus

(4 porsjoner)

  • Reinsdyrkarbonader  ca 650 gram

Brunsaus

  • 1 pose brunsaus 
  • noen skiver brunost 
  • ca 1 dl gresk yoghurt
  •  litt rips

Nyrørt ripssyltetøy

  • ca 200 gram rips
  • noen ss flytende akasie honning til syltetøyet etter smak

Søtpotetmos

  • 1 stor søtpotet
  • 1 - 2 vanlige poteter
  • ca 1 ss smør
  • ca 1 ts salt etter smak
  • ca 1/2 ts pepper etter smak

Tilbehør: 

  • ca 200 gram kantareller
  • babyspinat
  • saften av en sitron

 

     

    

      


Start med å skrelle og vaske potetene og skjær de i terninger. La de koke under vann i en kasserolle til de blir myke. Når de er kokte heller du ut vannet og moser potetene  enten med en gaffel eller for eksempel en mikser  til alt blir så most som ønsket. Tilsett en spiseskje smør,  litt salt og pepper.

Vask og skjær i strimler kantarellene før du steker de i smør  eller matolje med litt salt og gjerne litt grillkrydder etter smak til de blir myke.

Vask og rens ripsene og mos de med en gaffel sammen med litt flytende akasie honning etter smak.

Vask baby spinaten og ha det i en skål, press litt saft av en sitron, litt salt og olivenolje over  og bland sammen.

Lag den brune sausen etter anvisning på pakken, men jeg hadde noen  spiseskjeer  gresk yoghurt, litt rips og noen brunost skiver oppi sausen og lot det koke opp under omrøring.

Stek  reinsdyrkarbonadene i en stekepanne med  smør eller matolje til de er gjennomstekte. Så heller du sausen over karbonadene i stekepannen og skrur ned varmen til svakeste temperatur. La det stå slik et par minutter så setter karbonadene god smak på sausen.

Da er maten klar, server og nyt!

 

 
 

 

#middag #mat #reinsdyr #spisogspar #blogg #hverdag #mammablogg #mamma #helse #norge #høst #sol #foto #fredag #helg #livsstil #reinsdyrkarbonader 

Dagens mat-tips: kikertsnacks

Hei!

Dagens snacks tips er supersunt, enkelt og raskt å lage nemlig kikertsnacks.  Kikerter kan brukes til både snacks, salater og til middag (sjekk tidligere oppskrifter).  Kikert snacks kan du spise med god samvittighet da de  er svært rike på mange næringsstoffer som folat, kopper, fosfor, jern og magnesium for å nevne noen.  Kikerter virker  kolesterolsenkende og virker forebyggende mot hjertesykdom. Grønnsaken gir også stabilt blodsukker og forebygger diabetes. Kikerter inneholder også mye vannløselige fiber som virker prebiotisk og er bra for tarmfloraen så dette er snacks en kan spise med god samvittighet! 

Ha en fin dag! <3


 

 Kikertsnacks

 ca 410 gram kikerter på boks  1 ss olivenolje eller mais/solsikke/rapsolje    krydder: velg det du liker, vi har idag krydret med salt, pepper, timian og  oregano.

 

Sett stekeovnen på 200 -  220 grader.

Skyll kikertene og tørk av de med tørkepapir eller et rent kjøkkenhåndkle.





Ha kikertene over i en ildfast form og bland inn olivenolje og krydder.



Kikertene stekes i ovnen i ca  20 - 30 minutter, lurt å røre litt i de innimellom.



Du kan oppbevare kikert snacks i 4-5 dager på et tørt sted.


Håper det smaker!

 

 

 

 #kikerter #snacks #mat #hverdag #blogg #foto #torsdag #mammablogg #mamma #norge #helse #livsstil #spisogspar #høst

Couscous salat med grønnkål, chilli og valnøtter

Hei!

Idag vil vi dele en oppskrift på couscous salat med blant annet  grønnkål, chilli og valnøtter. Dette er sunn og lett mat  proppfull av vitaminer og mineraler, raskt  og billig å lage og smaker helt nydelig! Supert  til lunsj, middag (kan også være et tilbehør til kjøtt eller fisk)  eller til kveldsmat. 

Ønsker dere en flott søndag <3


 

Couscous salat med grønnkål, chilli og valnøtter

( 4 porsjoner)

  • 200 gram coucous
  • 2 1/2 dl kokende vann
  • 150 gram  grønnkål
  • 1 rødløk
  • 1/2 søt paprika
  • 10 svarte oliven
  • 8 valnøtter
  • 6 stk cherrytomater
  • 2 stk rød chilli uten frø
  • saften av 1/2 lime
  • ca 1 ts havsaltsalt
  • 1/2 ts pepper
  •  ca 3 ss olivenolje

Start med å koke vann og hell 2 1/2 dl kokende vann i en skål med 200 gram couscous. La vannet stå og trekke inn noen minutter mens du forbereder resten av måltidet.

Finhakk løken og stek med et par spiseskjeer olivenolje i en stekepanne. Når løken er myk kan du helle grønnkålen over og sett lokk på. La det småkoke i ca  10 minutter til grønnkålen er myk.

Skjær chilli (husk å fjerne frøene) i skiver.

Skjær cherrytomatene i ønsket størrelse.

Finn en skål  for servering og hell den ferdige couscousen oppi sammen med grønnkålen og resten av ingrediensene.

Press saften av 1/2 lime over det hele, smak til med salt, pepper og olivenolje.

Håper det smaker!


 

 

#mat #couscous #grønnkål #blogg #hverdag #sommer #sol #foto #helg #sol #supersunn #trening #

Dagens frokost tips: Havremelgrøt toppet med eple, blåbær og jordbær.

God morgen!  

Her kommer en oppskrift på havremelgrøt toppet med friske frukter og bær.  Havremelgrøt er mettende og gir masse energi - altså en super start på dagen!

Håper dere får en flott dag!

 

 

Havremelgrøt

(1 porsjon)

4 ss havremel

2,5 dl melk eller fløte/ vann

1 ss sukrin:1

1/4 ts salt


1/2 eple 

1/4 ts kanel

1 jordbær eller bringebær

ca 8 blåbær

 

Kok opp mel og melk mens du rører. La det koke i ca 3 minutter på svak varme, mens du rører om av og til. 

Smak til med salt og sukrin.

Topp grøten med friske frukter og bær. Vi har toppet med eple, jordbær og blåbær, men dette kan byttes ut med dine favoritt frukter og bær. 

Avslutt med et dryss av kanel.

Da er den klar for å nytes!

 

 

#grøt #havremelgrøt #mat #frokost #blogg #foto #sommer #sol #ferie #hverdag

Middagstips til en billig penge: Grønn linsesuppe med grønnkål og krutonger

God onsdag,

Idag vil vi dele med dere en oppskrift på grønn linsesuppe med grønnkål og krutonger.  Linser er sunt og mettende og er spesielt rike på proteiner og jern.  Det er få matvarer som kan mette så mange for så liten penge. Dette er perfekt som studentmat- det er billig og du kan  faktisk leve på det. Trenger du å spare penger på matbudsjettet kan linsemiddag en til to ganger i uken være smart.  Vi har laget denne retten uten kjøtt, men det kan du selvfølgelig tilføre visst du ønsker det, men da koster det litt mer :)  .




 Grønn linsesuppe med grønnkål og krutonger

(6 store porsjoner)

  • 400 gram grønne linser
  • ca 1,8 liter vann (tilsett litt og litt)
  • 1 grønnsaksbuljong terning
  • 1 gulrot
  • 180 gram grønnkål
  • 100 gram brokkoli
  • 400 gram asparges
  • 1 rødløk
  • kapers
  • olivenolje
  • salt
  • pepper
  • 6 skiver valgfritt brød til krutonger

 

Start med å vaske grønnelinser.



Finn frem en stekepanne og en kasserolle.

 I stekepannen starter du med å steke 1/2 rødløk  skjært i skiver med 2 ss olivenolje.

Skjær så i skiver/ strimler brokkoli og legg i stekepannen.



Hell over vasket og strimlet grønnkål (kan kjøpes vasket og klar). Hell litt vann over ( ca 1 dl vann).



Vask kapers og bland de inn  og ha lokk over. La det småkoke på middelsvarme.

Vask asparges og kutt av enden på de og del nederste del av stilken  i to så blir den raskere gjennomstekt. stek de i en liten stekepanne med olivenolje, litt salt og pepper og litt vann som dekker  bunnen  av stekepannen. La de stekes i ca 10 minutter ( til vannet har tørket inn).

I kasserollen steker du 1/2 rødløk skjært i skiver med 2 ss olivenolje.

Skrell en gulrot og skjær den opp i ønsket størrelser, vi har delt  den i store deler, og surr den sammen med rødløken.

Tilsett ca 1 ss salt og pepper etter smak.

Mål opp  ca 1 liter vann og smuldre inn en buljongterning.
Hell linsene over og tilsett litt og litt buljongvann etterhvert som det tørker inn. Totalt bruker du ca 1, 8 liter vann.


 



La det småkoke under lokk i ca 30 minutter.

 Mens det småkoker kan du lage krutonger.


Du skjærer ønsket type brød i terninger og steker det i 1 ss olivenolje og 1 ss smør i ca 10 minutter.

 

Da er maten klar for servering!

 


Håper det smaker!

 

#grønnkål #middag #linser #billig #sunt #mat #foto #hverdag #spisogspar #sol #sommer #ferie #onsdag

Linsesuppe med kjøttboller

Hei alle sammen:-)

 Idag vil vi dele med dere en oppskrift på  Linsesuppe med kjøttboller. Brune linser er rike på protein, A vitamin, B vitamin, jern, calcium, kopper, zink og karbohydrater.  Brune linser kan brukes i blant annet  supper, salater og stuinger. Vi serverte linsesuppen med stekt grønnkål og ristet brød.  Denne retten koster ca 80 kr men da holder det til  8 porsjoner.

 Ha en super dag!

 


 

Linsesuppe

(8 porsjoner)

  • 500 gram linser
  • 2 små sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 gulrøtter
  • 4 poteter
  • 2 ts tomatpure
  • 3 laurbærblader
  • 1 buljong
  • salt
  • pepper
  • olivenolje
  • 2 liter vann

Start med å bløtlegge linsene i vann i ca 30 minutter.

Ha hvitløk og sjalottløk med litt olivenolje oppi en kasserolle og surr det lett over varmen.

Skrell og skjær i store deler gulrøttene, potetene og sjalottløkene og ha de oppi kasserollen og tilsett salt og pepper etter smak.

Tilsett tomatpure, laurbærblader og buljong.

Hell vannet fra linsene og ha de oppi kasserollen.

Tilsett litt og litt vann til ønsket konsistens.

 La det småkoke under lokk.

Visst du ønsker kan du bruk en mikser og mos til en jevn suppe.

 

Kjøttboller

  • 400 gram kjøttdeig
  • salt
  • pepper
  • 1 fedd presset hvitløk
  • 2 ss potetmel (kan sløyfes)
  • 50 gram grov revet parmesanost.

Bland alle ingrediensene i en bolle og form til små kjøttboller som du legger oppi suppen.

 



La det småkoke under lokk i ca 30 minutter.

Vi toppet suppen med stekt grønnkål (stek i stekepanne i litt vann og salt i ca 10 minutt under lokk, ta gjerne lokket bort når bladene er helt myke og la de stekes  til vannet er dampet bort

Håper det smaker : -)

God appetitt!

 

 

#linsesuppe #linser #suppe #matblogg #hverdag #proteinrik #godt #sunt #kjøttboller

Mango salat med byggryn og krepsehaler

Hei alle sammen!

Idag våknet vi til  sol og blå himmel. For en nydelig dag!  

Her kommer en oppskrift på en deilig salat med mango, byggryn og krepsehaler. Byggryn er veldig godt i salat og de er  proppfulle av mineraler, proteiner, fiber og antioksidanter som er supert for kroppen.  

Det koster ca 40 kr å lage denne salaten.

Håper dere liker det!

 





Mango salat med byggryn og krepsehaler

(2 porsjoner)

  • 40 gram hele byggryn
  • 2,5 dl vann
  • 1  hjertesalat
  • 1/2 mango
  • 1 avokado
  • krepsehaler ca 100 gram
  • 2 ss olivenolje til steking
  • litt fersk timian
  • 1/4 av en rødløk
  • 1 vårløk (kun den hvite delen)
  • salt
  • pepper






 

 




Dressing

  • 6 ss honning
  • 3 ss balsamico edikk
  • 6  ss olivenolje

 




 

Start med å skylle byggrynene. 

Kok byggrynene i 5 dl vann. La de småkoke i 30 minutter.

Ha de i en sil og skyll de i kaldt vann før du tilsetter de i salaten.

Skjær avokadoen i båter.

Skjær mangoen i lange stykker

Kutt opp hjertesalaten.

Skjær vårløken i skiver.

Skjær rødløken i skiver.

Legg rødløk sammen med 2 ss olivenolje i stekepannen og stek til løken er myk.

Skyll krepsehalene i kaldt vann og stek de lett sammen med løken. for å gi litt mer smak til krepsehalene

Tilsett fersk timian, salt og pepper.

Bland  alt sammen i en salat skål og strø over med litt salt og pepper.

 

Lag dressing av honning, balsamico edikk og olivenolje og ha litt over salaten med en skje.





 

Håper dere liker det:)

Ha en fin lørdag!

 

#salat #sunt #godt #byggryn #mango #super #lørdag #helg #matblogg #krepsehaler #balsamicoedikk 

 

Linser

Linser til middag idag?  Linser  er rike på proteiner, vitaminer; spesielt B 1, Folat og fiber. Linser kan være et godt alternativ til kjøtt. 

 

Linser med vossakorv

(4 porsjoner)

  • 300 gram  grønne linser
  • ca 150 gram pølse (vi har brukt vossakorv i dag)
  • vann
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 1/2 stor løk
  • olivenolje
  • 2 gulerøtter
  • ca 1 1/2 ts hav salt ( etter smak)
  • ca 1 1/2  ts pepper (etter smak)
  • 1 fedd av hvitløk
  • 3 stk Laurbærblad

 

Start med å skylle linsene et par ganger. Legg linsene i en skål og ha vann over så de dekkes i ca 1 time. 

Skyll linsene  etterpå.

Skjær opp 1/2 løk, og  stek løk i 2 ss olivenolje i en stor gryte.

Skjær 2 gulerøtter i skiver skjær pølsen i terninger og ha det oppi  gryten.

Tilsett  et fedd hvitløk , 3 stk Laurbærblad, salt og pepper.

Hell linsene i gryten og rør tørt sammen. 

Ha vann og buljong over slik at linsene dekkes. Rør litt innimellom mens det kokes, og ha lokk over når du ikke rører.  Viktig å følge med så det ikke blir svidd!

Fyll opp innimellom med vann så linsene hele tiden er dekket med vann. 

Kok i ca 30 minutter. 

 Da er middagen klar!

Håper dere liker dette :)

 


 

Topping (kan sløyfes)

Stekt squash med purreløk.

1/2 squash

1 purreløk (den hvite delen av purreløken)

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

2 ss olivenolje

 

Stek purreløken med olivenolje.

Tilsett salt og pepper.

Tilslutt legger du squash i skiver i steikepannen.

Stek alt i ca 5 - 7 minutter , squashen skal være myk, da er det ferdig!

God appetit



 

 

myTaste.no