Vi er hva vi spiser!

Hei alle sammen!

Vi vil starte dagen med å gi en anbefaling og spre litt bevissthet  om egg  nå som vi er i gang med påskeuken og det spises mye egg.

Visste du at det er fortsatt  hele 39 % høner som sitter i bur fortsatt i Norge?  Vi synes dette var en høy prosent!

En høne  legger normalt et dusin egg  et par ganger i året, men nå på grunn av den intensive avlen må de legge ett egg om dagen som gjør de utslitt, og etter ca 1 1/2 år  blir de avlivet.

Økologiske egg er dyrere, men det har stor betydning  for livskvaliteten til hønene! Dette tror vi gjenspeiler også på oss som spiser eggene.

 

 

Kjøper du egg fra frittgående høner betyr det at  hønene er i en låve sammen med noen tusen andre høner. Låven har sittepinner i høyden. Hønene kan flakse opp eller hoppe ned på bakken, gjemme seg bort litt visst de ønsker å være i fred, de kan søke kontakt med hverandre eller tilbringe dagen med å utforske strøet på bakken. 

Kjøper du egg hvor det ikke er merket noe spesielt på kartongen er det mest sannsynlig høner i bur. Disse hønene er livstidsfanger. De kan knapt bevege seg eller strekke på vingene  inne i det trange buret. Viktige atferds behov  som skraping og hakking blir understimulert av nettinggulvet de står på.  Disse hønene blir triste og frustrerte.

 

Kjøper du egg  hvor kartongene har Ø- merket, så er dette de aller heldigste hønene som er ca 5 % av alle hønene, og som  er på en økologisk gård. De har litt bedre plass i låven og får litt bedre for. Økologiske høner har også tilgang på luftegård hvor de kan oppleve dagslys, utforske bakken og få frisk luft som øker livskavaliteten.

 

Bilderesultat for høner

Vi vil ihvertfall prøve å være mer bevisst på hvilke egg vi kjøper .

Gjør en god gjerning neste gang du velger egg: Kjøp kartongen med Ø- merket!

 

Del gjerne dette innlegget på facebook visst du syntes budskapet er viktig!

Ha en fin dag:)

 

#egg #frittgående #høner #burhøner #påske #hverdag

8 kommentarer
  1. Dette var en skikkelig tankevekker. Jeg pleier å kjøpe egg fra fritt gående høns. Det burde bli en bevissthets økning rundt dette. Ha en fortsatt fin dag 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg