Ferie utenlands? Husk Europeisk helsetrygdkort! Slik går du frem.

Hei!

Nå bestilles utenlands reiser for fullt, og ifølge Moss Avis er det 800 000 nordmenn som ikke har Europeisk helsetrygdkort i orden. 

Her kommer informasjon om kortet og hvordan du går frem for å få det fra Marit Winther Abrahamsen til Moss Avis.

(bildet lånt fra google)

Europeisk helsetrygdkort hjelper hvert år tusenvis av norske turister på ferie i EØS-land. Kortet varer i tre år. For tre år siden ble det utstedt 800.000 kort. Disse må fornyes i 2016.

Kortet kan bestilles gratis på nettsiden helsenorge.no før du drar på ferie, oppfordrer fungerende avdelingsdirektør Marit Winther Abrahamsen ved Helfo servicetjenester.

Kortet brukes slik:  du viser  frem helsetrygdkortet hos offentlig lege eller på offentlig sykehus, da har du rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som statsborgerne i landet du ferierer i. Du må betale samme egenandel som innbyggerne der.

Europeisk helsetrygdkort er et plastkort på størrelse med et vanlig bankkort som gir deg trygghet for at du får nødvendig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits.

Men kortet virker ikke i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

Det  anbefaler også å ha en privat reiseforsikring, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport, sier Winther Abrahamsen.

helsenorge.no kan du bestille kortet og lese mer om rettighetene det gir. Dersom du ikke har anledning til å bestille kortet på helsenorge.no, kan du ringe 800HELSE (800 43 573).

De som allerede har et helsetrygdkort, bør sjekke utløpsdatoen på kortet.

For å få helsetrygdkort, må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land. Kortet er gratis og gjelder i tre år. Når det nærmer seg utløp, bør du bestille et nytt kort, understreker Winther Abrahamsen.

Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn.

Leveringstiden for helsetrygdkort er normalt 10 dager, men ofte tar det kortere tid.

Rekker du ikke å få kortet før du reiser på ferie, noterer du deg telefonnummeret 00 47 33 51 22 80. Ring dette nummeret dersom du har behov for medisinsk behandling på ferie i et EØS-land. Helfo vil da sende en «hasteblankett» til sykehuset eller legesenteret du befinner deg på, forsikrer fungerende avdelingsdirektør Marit Winther Abrahamsen i Helfo servicetjenester.

#reise #helsetrygdkort #blogg #ferie #sommer #sol #mamma #mammablogg #hverdag

Ta lunsjen ut i det grønne

Hei!

Hva er vel ikke mer fristende enn å sitte ute å spise når solen varmer som den har gjort siste uken her i Bergen 🙂

Lag en deilig og frisk salat som du kan nyte ute, dagens salat inneholder tacokrydret laks, paprika, quinoa, mais, guacamole og hjertesalat på toppen. Press gjerne saften fra en lime over det hele og du har en frisk og smakfull salat!

Ha en fin ukestart!

Salat med tacokrydret laks og quinoa

1 lakse-stykke (ca 140 gram)

tacokrydder etter smak

ca en halv rød paprika

1 dl mais

0,5 dl quinoa 

saften av 1/2 lime

1 avokado

maldon salt

pepper

et par blader hjertesalat

 

Kok quinoa etter anvisning på pakken.

Stek et lakse-stykke og krydre med taco krydder.

Skjær opp salat, paprika og vask mais.

Lag guacamole av en avokado, limesaft, salt og pepper. Mos godt med en gaffel eller bruk en blender.

Dander først guacamolen på glasset, så paprika, quinoa, mais, laks og tilslutt salat på toppen. Press saften fra en lime over det hele, og sett lokk på. 

Da er det klart for å nytes!

 

 

 

#spisogspar #blogg #uke #mandag #foto #bilde #mat #matblogg #salat #laks #taco #mamma #mammablogg #piknikk #sommer #sol #hverdag #Norge #blogglisten #side2 #helse #kosthold #livsstil

Sukkerfri marengskake toppet med banan-is og friske bær

Hei!

Dette er en marengskake helt fri for raffinert sukker, men siden sukker er en viktig ingrediens i marengs blir ikke bunnen helt lik på vanlig marengs, men er absolutt et godt alternativ. Den smaker helt nydelig toppet med banan-is, friske bær, salte peanutter og gjerne litt revet mørk sjokolade.

 

Sukkerfri marengs

(en liten bunn)

2 eggehviter

60 gram sukringold

1 knivspiss med maldon salt

 

Start med å skille eggehvite og eggeplomme. Lurt å ha to glass eller skåler når du skiller eggeplommen fra eggehviten. Det er viktig at det ikke kommer noe gult fra eggeplommen sammen med eggehviten. Og det er viktig at vispen og bollen er helt ren og fri for fett, ellers blir ikke marengsen stiv og fin.

Visp eggehvitene og tilsett litt og litt sukringold mens du visper. Tilsett  tilslutt saltet, og stivpisk ca 5 minutter til til den blir lett  og luftig. Et triks er å helle på bollen, nesten opp ned,  og visst kremen fortsatt sitter fast  da er den ferdig.

 

Hell over i en kakform ikledd bakepapir (nødvendig med bakepapir)  og stek på nederste rille i ca 30 minutter på 120 grader. Skru ovnen av og åpne døren så varmen går ut litt, lukk så døren  og la kaken stå  ca 40 minutter i ovnen til den er helt stiv og sprø.

Når kaken er avkjølt kan du ha krem, eller som jeg hadde idag banan-is på toppen. 

 

 

Banan-is

6 bananer (fryst i minst 3-4 timer)

6ss vann eller kokosmelk

smak til med flytende  akasie honning (visst nødvendig)

 

Topp kaken med feks  jordbær, blåbær, salte peanutter og gjerne litt revet sjokolade, mmmmmmmm dette smaker nydelig!

 

Håper det smaker!

 

 

 

#marengs #sukkerfri #kake #mat #blogg #spisogspar #mamma #mammablogg #helse #livsstil #kosthold #sunt #godt #sommer #sol #Norge #søndag #blogg #helg #hverdag #side2 #blogglisten

 

Oppskrift på proteinrike søtpotet-vafler

Hei!

Så var det søndag og da er det vel lov å unne seg noe ekstra godt, ikke sant? Vafler er en favoritt hos meg, og disse proteinrike  søtpotet vaflene er sunnere enn vanlige vafler, smaker i tillegg kjempegodt, og kan nytes med god samvittighet både til hverdag og helg.

Ønsker dere en super søndag!

 

 


 

Proteinrike søtpotet-vafler

(ca 8 stk)

 

2 -3  egg

ca 2-3 dl kokt og most søtpotet (tilsvarer ca en halv middelsstor søtpotet)

ca 2  dl fint  speltmel eller annet mel

1/2 dl brunt råsukker (kan sløyfes) 

2 ss gresk yoghurt

2 ts vaniljesukker

1 ts kardemomme

1 ts Jomfru kokos olje

2 dl mandelmelk/ melk/ soyamelk 

 

Start med å skrelle søtpoteten og del den i mindre biter og sett til koking i vann til den er mør. Mos søtpoteten med en stavmikser og bland alle ingrediensene i en bolle, og visp godt sammen.

Stek vaflene i vaffeljern.

Serveres med ønsket pålegg. På bildet har jeg vaniljekesam, bringebær og blåbær på vaffelen.

 

Håper det smaker!

 

#spisogspar #blogg #søtpotet #vafler #vaffel #søtpotetvaffel #helgekos #mat #helg #Norge #mamma #mammablogg #foto #helse #livsstil #Norge #søndag #kosthold #matblogg #blogglisten #side2

Festival mote

Hei!

Bikbok har så mange fine sommerplagg, og her kommer noen inspo bilder fra Bikbok sin kleskolleksjon med blant annet Kylie og Kendall Jenner.

 

Ha en super dag videre ♥

 

04_coachella_WEB.jpg

05_coachella_WEB.jpg

09_festival_forweb.jpg   

07_festival_for-web.jpg

06_festival_forweb.jpg   

08_festival_forweb.jpg

 

 

 

#mote #klær #hverdag #blogg #Kylie #Kendall #bikbok #sol #sommer

Super rask kremkake på et par minutter!

Hei!

Dette er en skikkelig sommerkake som passer på de dagene du har dårlig tid eller ikke ork til å stå for lenge ved kjøkkenbenken. De ferdige kakebunnene smaker overraskende bra og pynter du med masse friske bær så blir dette en smakfull og frisk opplevelse :)) 

God lørdag!

 

 

Super rask kremkake

en stykk   3 lags ferdiglaget sukkerbrød (jeg brukte matmesteren sin)

appelsinjuice til dynking (ca 1 dl til hvert lag/sukkerbrød, totalt ca 3 dl)

9 dl krem eller 6 dl kremfløte og 2-3 dl vaniljekrem

2-3 ss sukker  eller sukrin gold

2 ts vaniljesukker

jordbær syltetøy (valgfritt)

masse friske bær

 

Visp kremfløten til krem sammen med 2-3 ss sukker og 2 ts vaniljesukker.

Legg den bunnen som skal være nederst på serveringsfatet og  hell ca 1 dl appelsinjuice over. Smør syltetøy over den. Ha på masse krem.

Legg så neste bunn på toppen og dynk den også, ha krem eller vaniljekrem over den.

Legg siste bunnen på toppen og ha resten av kremen over og pynt med masse friske bær. 

Server og nyt!

 

 

#spisogspar #blogg #blogglisten #side2 #mat #kake #kremkake #mamma #mammablogg #bær #raskt #kosthold #godt #helg #sommer #varme #sol #lørdag

Hjemmelaget mango-is, sunt og godt!

Hei!

Fortsatt sol og varmt vær i Bergen og idag laget jeg bananis til ungene før de dro til skole og barnehage, det ble veldig populært :)) 

idag vil jeg dele en oppskrift på mango-is som smaker kjempegodt, er i tillegg sunn og  absolutt verdt å prøve! Jeg toppet isen med blåbær og hakket sjokolade naaaaaaammmmmmmmm…………!

 

Ønsker dere en super herlig dag!

 

 

Mango-is

2 modne mangoer

2 ss vann eller kokosmelk eller 2 ss vanilje kesam

evetuelt søtning, sukrin gold eller flytende akasie honning

 

Skjær  to modne mangoer i mindre deler og frys alt det gule fruktkjøttet i ca 3-4 timer.

Når det er fryst  legger du det i en blender sammen med vann eller kokosmelk eller vanilje kesam.

Synes du den ble for bløt setter du den i fryseren i 30 – 60 minutter  før servering.

Håper det smaker!

 

 

 

#spisogspar #blogg #Norge #sommer #mangois #mango #is #bananis #hjemmelaget #helse #kosthold #livsstil #søtt #godt #Mat #blogglisten #side2 #mamma #mammablogg

Bananis kan lett lages med kun en ingrediens

Hei!

Alt du trenger til denne bananis oppskriften er to bananer og vann. Visst du vil ha mer smak på isen kan du bruke kokosmelk som gir den en mer tropisk smak og toppe den med peanutter og grovhakket sjokolade, eller det du måtte ønske! Dette smaker helt nydelig på varme sommerdager, og det beste av alt: bananis kan nytes med god samvittighet <3   Når du skal fryse bananer må du ta av skallet først og skjær gjerne bananen opp i mindre deler. 

Ønsker dere en superfin dag!

 

Bananis

(1 stor porsjon)

2 bananer (fryst i minst 3-4 timer)

2 ss vann eller kokosmelk

 

Start med å skjære de frosne bananene i mindre deler og la de tine ca 30 minutter før du har de i blenderen med 2 ss vann eller kokosmelk. Når bananene er ferdig moste er de klar for servering. 

Tips: Bananis smaker nydelig med peanutter og grovhakket sjokolade. Pynt gjerne med sitronmelisse og friske  bær også. 

Visst du vil ha bananisen søtere på smak kan du bruke flytende akasie honning eller sukrin gold. 

Håper det smaker!

 

 

#spisogspar #blogg #blogglisten #bananis #sunt #godt #helse #livsstil #mat #side2 #sol #mai #mamma #mammablogg #kosthold #Norge 

 

Super smoothie

Hei!

Idag laget jeg til frokost en smoothie  som er en super start på dagen. Jeg hadde noen blåbær som snart ville gå ut på dato så da hadde jeg de likegodt i smoothien, i tillegg hadde jeg en banan i som gir søt smak til smoothien, synes du ikke den er søt nok anbefaler jeg flytende akasie honning som er  naturlig søtning, jeg hadde også  en avokado i smoothien som bidrar med sunt fett. Dette blir en super smoothie!

 


 

Her er en liten en som nesten ikke kan vente til å få drikke smoothie!

 

Super smoothie

En neve blåbær

2 never bringebær

1 moden avokado

1 søt og moden banan

1-2 ss med flytende akasie honning etter smak

litt melk/ soyamelk/ appelsin juice/ kokosmelk til ønsker konsistens.

Miks alt sammen med en blender og hell i glass og nyt!

 

 

#spisogspar #smoothie #supersunn #helse #kosthold #livsstil #helse #mamma #mammablogg #mat #drikke #Norge #mai #foto #blogglistem #side2

Oppskrift på byggrynsalat

Hei!

Dagens mat-tips er byggrynsalat  som er rik på proteiner og fiber og inneholder lite fett.  Byggryn er perfekt i salat og metter godt.  Denne salaten passer godt både til lunsj, middag og kveldsmat.

 

Ønsker dere en super lørdag <3

 

 

Byggrynsalat

 

1 dl byggryn

2 dl vann

ca 1/2 hjertesalat

ca 1/2 paprika

ca 6 stk cherrytomater

1/2 purreløk

ca 1/2 rødløk

ca 6 stk sorte oliven

olivenolje

salt

pepper

 

 


 

Start med å legge byggrynene i bløt minst noen timer, helst natten over.

Kok så byggryn og 2 dl vann i ca 30 minutter.

Skjær opp hjertesalat, paprika, tomater, purreløk og rødløk i passende deler.

Bland inn oliven og avkjølte byggryn. Smak til med olivenolje, salt og litt pepper. 

 

Håper det smaker!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

#byggrynsalat #mat #blogg #mamma #mammablogg #helg #lørdag #byggryn #matblogg #sunt #godt #Norge #mai #helse #kosthold #livsstil  #blogglisten #side2