Ferie utenlands? Husk Europeisk helsetrygdkort! Slik går du frem.

Hei!

Nå bestilles utenlands reiser for fullt, og ifølge Moss Avis er det 800 000 nordmenn som ikke har Europeisk helsetrygdkort i orden. 

Her kommer informasjon om kortet og hvordan du går frem for å få det fra Marit Winther Abrahamsen til Moss Avis.

(bildet lånt fra google)

Europeisk helsetrygdkort hjelper hvert år tusenvis av norske turister på ferie i EØS-land. Kortet varer i tre år. For tre år siden ble det utstedt 800.000 kort. Disse må fornyes i 2016.

Kortet kan bestilles gratis på nettsiden helsenorge.no før du drar på ferie, oppfordrer fungerende avdelingsdirektør Marit Winther Abrahamsen ved Helfo servicetjenester.

Kortet brukes slik:  du viser  frem helsetrygdkortet hos offentlig lege eller på offentlig sykehus, da har du rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som statsborgerne i landet du ferierer i. Du må betale samme egenandel som innbyggerne der.

Europeisk helsetrygdkort er et plastkort på størrelse med et vanlig bankkort som gir deg trygghet for at du får nødvendig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits.

Men kortet virker ikke i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

Det  anbefaler også å ha en privat reiseforsikring, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport, sier Winther Abrahamsen.

helsenorge.no kan du bestille kortet og lese mer om rettighetene det gir. Dersom du ikke har anledning til å bestille kortet på helsenorge.no, kan du ringe 800HELSE (800 43 573).

De som allerede har et helsetrygdkort, bør sjekke utløpsdatoen på kortet.

For å få helsetrygdkort, må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land. Kortet er gratis og gjelder i tre år. Når det nærmer seg utløp, bør du bestille et nytt kort, understreker Winther Abrahamsen.

Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn.

Leveringstiden for helsetrygdkort er normalt 10 dager, men ofte tar det kortere tid.

Rekker du ikke å få kortet før du reiser på ferie, noterer du deg telefonnummeret 00 47 33 51 22 80. Ring dette nummeret dersom du har behov for medisinsk behandling på ferie i et EØS-land. Helfo vil da sende en «hasteblankett» til sykehuset eller legesenteret du befinner deg på, forsikrer fungerende avdelingsdirektør Marit Winther Abrahamsen i Helfo servicetjenester.

#reise #helsetrygdkort #blogg #ferie #sommer #sol #mamma #mammablogg #hverdag

24 kommentarer

Siste innlegg