Raskt mellommåltid: stekt pitabrød i hvitløk med tzatziki

Hei!

Dette smakte jeg for første gang nå på ferie i Hellas og falt straks for dette enkle og smakfulle tilbehøret til feks grillmat. Jeg måtte lage dette  noen dager etterpå og det var ikke så vanskelig. Jeg stekte pitabrødene i olivenolje og hvitløk som satte en nydelig smak på brødene og isedet for å ha det som tilbehør hadde jeg det som en egen liten “rett” og dippet de oppskjærte pitabrødene   i guacamole, gresk yoghurt og  tzatziki. 

Ha en fin dag videre!

 

 

 

Stekt pitabrød med hvitløk

(2 porsjoner)

 

2 pitabrød

maldon salt etter smak

krydder som feks oregano eller annet krydder du liker

et hvitløks fedd

 Start med å varme olivenolje i en stekepanne på middelshøy varme  og mos en et fedd hvitløk uten skall som du blander inn i oljen. Legg et tint pitabrød oppi pannen  og stek et par minutter på hver side slik at pitabrødet ikke er mylt lenger, men litt crispy i kantene. Legg det etterpå på rist og strø salt og litt oregano  (gjerne fersk oregano) over eller annet krydder du liker.  Så skjærer du over pitabrødet med et pizzahjul eller en skarp kniv i 8 deler.  

Lag en tzatziki og/ eller en guacamole til og nyyyt!

 

Her er oppskrift på Tzatziki :

 

Tzatziki

1 ss sitronjuice

1/2 agurk

1 ss hakket persille

1 fedd hvitløk, presset

1 1/2 dl yoghurt naturell /gresk yoghurt

maldonsalt

pepper

 Grov rasp agurken og press væsken av den. Finhakk persillen, press hvitløken og  tilsett  sitronsaft, yoghurt, salt, pepper og bland alt sammen. La den stå i kjøleskapet ca 30 minutter før servering.

 

#spisogspar #blogg #mat #matblogg #pitabrød #mamma #mammablogg #hverdag #ferie #sol #Hellas #norge #blogglisten #side2 #smårett #kosthold #helse #tzatziki

Smak av sommer: Fylte krumkaker med rabarbrakompott og krem

Hei!

Krumkaker er noe du kanskje forbinder med jul, men kan fint også spises om sommeren. Former du de som skåler  kan du fylle de med mye godt. Her kommer en oppskrift på krumkaker fylt med rabarbrakompott, krem, toppet med finhakkete mandler/ nøtter, friske jordbær og rips som smaker sommerlig og kjempegodt!

God helg!

 
 

Krumkaker 

(ca 8 stk)

2 egg

125 gram sukker

125 gram smeltet smør

150 gram hvetemel /fint speltmel

1 – 2 ss potetmel

1 ts kardemomme

1 ts vaniljesukker

 

Visp egg og sukker til eggedosis.

Smelt smøret og avkjøl det.

Rør i smør, mel, potetmel, kardemomme og vaniljesukker.

La svelle i ca 30 minutter.

Forvarm krumkakejernet og stek kakene gyllengule ved svak varme.


 

Når de er ferdig stekte legger du  de over en kopp eller en liten skål for å få rette formen.

Form de lett  med hendene mens de ligger over koppen.


 

Rabarbrakompott

ca 350 gram rabarbra

ca 8 ss sukker

 


 

Skrell rabarbraen og skjær den i mindre biter. Legg den i en ildfast form og bland inn sukkeret.

Legg aluminiumsfolie over og stek midt i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter (til rabarbraen er myk). 

Mos de med en gaffel.

Da er kompotten klar.

 
 

 Tilbehør

Kremfløte

nøtter

mandler

friske bær: feks jordbær og rips

 

Visp krem og finhakk nøtter og /eller mandler.

Fyll krumkakene med litt krem, rabarbrakompott, nøtteblandingen og topp med friske bær.


 

Håper det smaker!

 

#dessert #krumkaker #rabarbrakompott #ferie #sommer #sol #ferie #mammablogg #mamma #hverdag #foto #mat  #helg #lørdag #matblogg #dessert #sommermat #blogg #kosthold #hjemmelaget #blogglisten #side2

St Hans feiring i Hellas med bål-hopping tradisjon

God kveld!

Igår kveld ble St Hans feiret i gatene i Hellas, det ble spilt  Gresk musikk, dansing og bål i gatene som både barn og ungdom hoppet over. Dette så ut som en risikosport for meg, men det gikk heldigvis bra. Det tok fyr i skoene til to av barna, men de ble slukket raskt!  Det var god stemning og dekket langbord med all slags retter. Dette ble en veldig koselig og annerledes St. Hans feiring. Her kan dere se bål-hopping bilder: 

 

 

 

#spisogspar #blogg #helg #lørdag #St.Hans #blogglisten #side2 #bilde #foto #ferie #mamma #mammablogg 

Vitaminrik smoothie

Hei!

Idag laget jeg en smoothie med jordbær, fersken, cherrytomater og kirsebær. Dette ble kjempegodt og tilfører kroppen masse gode vitaminer. Cherrytomater i smoothie er nytt for meg, men siden vi hadde kjøpt en stor eske  (på størrelse med drue-eske) med cherrytomater så tenkte jeg  å prøve dette, frisk frukt blir fort dårlig og gammel, og en smoothie eller fruktsalat er en super måte å bruke opp moden frukt og bær på.

En anen måte å ta vare på frukt og bær visst du ser den begynner å bli overmoden og du ikke har tenkt å spise den med det første er å fryse det ned i porsjonsposer. Vask og skrell frukten så er den klar til bruk, det er også lurt å skjære den i terninger og er da ypperlig til bruk i smoothies 😉 Det var dagens tips 😀 

Ha en fin dag!

 

Vitaminrik smoothie

(ca 3 glass)

ca 2 håndfuller med kirsebær

2 håndfuller med jordbær

ca 5-6 cherrytomater

2 fersken

ca 2-3 ss gresk yoghurt

appelsinjuice  eler annen væske  

flytende akasiehonning som søtning visst det trengs (eller sukrin)

 

 

Vask og skrell frukt og bær.   Fjern stenen hos kirsebærene og ferskene.

Ha alt i en blender eller  bruk en stavmikser. Tilføy litt  væske til ønsket konsitens, jeg synes det ble kjempegodt med appelsinjuice. Hell litt honning oppi tilslutt visst du vil ha smoothien søtere.

Håper det smaker!

 

#spisogspar #blogg #smoothie #frukt #bær #drikke #matblogg #blogglisten #side2 #Hellas #mamma #mammablogg #kosthold #helse #livsstil #foto #bilde #hverdag #sommer #sol #ferie

 

Nydelige dører

Hei!

Jeg har en svakhet for greske vindulemmer og dører det finnes så mange farger og varianter av disse, og det er så mye fint å ta bilde av her  – jeg tok 400 bilder bare på en dag, hihi! Grekerne er virkelig flink med farger, så nydelige blåfarger og grønnfarger på dører,  vindulemmer og blomsterpotter, en skikkelig vitaminbombe av farger og blomster!  Idag våknet jeg opp “potte tett”, altså skikkelig forkjølet og med vondt i halsen, utrolig kjedelig!  Så idag blir det nok ikke så mye bading, kanskje i kveld….   Her kommer noen bilder fra Kreta.

Ha en fin dag <3

Jeg liker så godt disse gamle bildekkene som har fått nytt liv som blomsterpotter. Nydelige farger var de også malt i.

En flott gammel dør med mye “sjel” i.


Nydelige blåfarger på vinduslemmene

Og butikkene bugner over av kortreiste friske grønnsaker og frukter !
 

 

#spisogspar #blogg #bilder #foto #Kreta #Norge #ferie #sommer #sol #hverdag #blogglisten #side2 #mamma #mammablogg

Sommerfrisk smoothie

Hei!

Her kommer en oppskrift på sommerfrisk smoothie laget av bær og frukt. Smoothie er sunt,  godt,  gir masse energi og passer supert til frokost eller som et mellommåltid. 

Jeg er på Kreta nå og nyter sol og varme :))

Ha en flott dag videre <3

 

 

Sommerfrisk smoothie

1 godt moden fersken

1 godt moden banan

en liten neve med kirsebær

en liten neve med blåbær

 en liten neve med bjørnebær

en liten neve med bringebær

en liten neve med rips

appelsinjuice eller saften av en 3-4 appelsiner

 

Ta av skallet på fersken og bananen, vask og rens bærene, eller du kan bruke en pose med frossen bærblanding ( feks skogsbær).

Ha alt i en blender sammen med ca 2-3 dl appelsinjuice,  du kan også legge alt i en mugge og bruke en stavmikser – det funker veldig bra også! Hell  mer appelsinjuice oppi til du får ønsket konsistens.

Da er det klart til å nytes!

Håper det smaker!

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #drikke #smoothie #sommerfrisk #sommer #blogglisten #side2 #mat #matblogg #Norge #Hellas #sommerferie #ferie #sol #helg

 

 

 

Omelett rull og lykkelige høner!

Hei!

Her kommer en lavkarbo-oppskrift på omelettrull. Egg inneholder mange gode næringsstoffer som blant annet  vitamin A, vitamin E, vitamin D. vitamin B 12, folat, jern og er også rik på proteiner. Egg kan oppbevares lenge i kjøleskap, men før bruk kan de godt være romtemperert, og egg  tåler godt å oppbevares et par dager på kjøkkenbenken, da kommer alle de gode egenskapene til egget  best frem- og du får bedre plass i kjøleskapet! Husk å velge økologiske egg – det er de lykkeligste hønene som legger de økologiske eggene: hønene får være både ute og inne, og de får mye bedre mat også! 

Ha en flott dag <3

 

 

Omelettrull

8 økologiske  egg

3 ss melk eller vann/soyamelk

1 ts salt

1/2 pepper

4 ss revet parmesanost

litt finhakket persille

 

Fyll (valgfritt)

salat

kalkunskinke

 

Sett stekeovnen på 200 grader.

 

Miks omelettblandingen og hell blandingen over på en stekeplate ikledd bakepapir.

Sett den midt i stekeovnen i ca 8 minutter.

Når den er ferdig er det viktig at den avkjøles helt før du legger et bakepapir oppå og snur den oppned. Så legger du  fyllet på og ruller den  sammen.


 

 

Pakk den inn i bakepapiret og legg den i kjøleskapet i ca 40 minutter for  at formen holder seg bedre og lettere å skjære opp.

Så  kan du skjære omelettrullen i skiver og den er klar for servering!

Håper det smaker!

 

 

#omelettrull #lavkarbo #salat #proteinrik #helg #matblogg #blogg #foto #mat #hverdag #tirsdag #spisogspar #spare #helse #livsstil #mamma #mammablogg #Norge #kosthold #økologisk #egg #juni #onsdag

Caprese – et kjempegodt lite måltid

Hei!

Dette er en rett som er sunn pg mettende og passer supert både til frokost, lunsj og kveldsmat, Får du besøk  er dette en rask og enkel rett å diske opp med. Caprese er egentlig  en  forrett eller antipasto som de sier i Italia som smaker  kjempegodt sammen med brød,  og da gjerne hjemmelaget lavkarbo foccacia.

 

Caprese

(ca 1 porsjon)

1 stor  tomat

1 mozzarella

litt basilikumblader (etter smak)

litt rødløk (etter smak)

 litt maldon  salt (etter smak)

oregano (etter smak)

pepper (etter smak)

 ca 2 ss god olivenolje

 

Del opp mozzarella , løk og tomat og legg dette utover et fat. Pynt med basilikumblader og gjerne  også oliven. Strø litt salt  og pepper over.  Avslutt med  litt olivenolje over det hele  og et dryss av oregano, har du fersk  oregano er det fint å pynte med også. server gjerne med brød til. Oppskrift på lavkarbo foccacia finner du HER.

Det kan også være fint å tre mozzarella, tomat osv på pinne som her:

Da er dette lille måltidet klart for å nytes!

 

Håper det smaker <3

 

 

#spisogspar #blogg #matblogg #mat #caprese #hverdag #sunt #godt #helse #livsstil #kosthold #hverdag #tirsdag #Norge #Italia #lavkarbo #foccacia 

Spyd med bær, marshmallows og brownies – supert til sommerfesten!

Hei!

Idag var det sommerfest på skolen til datteren min og i den sammenheng laget jeg spyd med bær, frukt, marsmallows og brownies som ble en super kombinasjon av søtt og sunt :)) Dette er mat som passer fint til avslutningsfester eller picnic, lett å lage til og lett å spise :))

Ha en fin mandag videre!

 

Spyd med bær, marsmallows og brownies 

30 spyd

 30 marsmallows (en pose marsmallows)

blåbær

jordbær

grønne  druer

røde druer

en brownie kake, lag selv eller kjøp  brownie ferdig på butikk.

Tre alt på spyd  slik som du ønsker og så er det klart for servering.

Oppskrift på brownie finner du her:     http://spisogspar.blogg.no/1427449333_brownie.html

Eller du  kan kjøpe ferdig feks Karen Volfs brownie som inneholder 10 ferdige kakebiter (du trenger da 3 pakker), veldig greit for de som har dårlig tid(!). Selv om hjemmelaget alltid er best, kan det være lov “å jukse litt” av og til 🙂

Håper det smaker!

 

 

#spyd #sommer #bilder #foto #frukt #brownie #mat #matblogg #Norge #sol #hverdag #blogg #juni #mamma #mammablogg 

Picnic med muffins med sjokoladebiter

Hei!

Muffins med sjokolade er kjempegodt, og disse muffinsene er inspirert av bloggeren Manuela sin oppskrift på vaniljemuffins. Disse er med sjokoladebiter og skal være med oss  på picnic i dag. Ut på tur aldri sur  🙂

Ha en fin søndag videre <3

 

 

Muffins med sjokoladebiter

(12 muffins)

100 gram mykt smør

1,5 dl brunt rå sukker

2 egg

2,5 dl økologisk speltmel eller hvetemel

1  1/2  ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

2 ss gresk yoghurt

0,5 dl melk eller soyamelk

ca 50 gram valgfri sjokolade

Sett stekeovnen på 200 grader

 

Kjør smør og sukker i mikseren til det blir fluffy. Tilsett ett egg om gangen og miks imellom hvert egg. Rør sammen mel, vaniljesukker og bakepulver i en annen bolle, lurt å sikte melet minst en gang da muffinsene blir enda mer luftigere.

Bland  mel-blandingen  inn i røren sammen med melk og yoghurt.

Bruk en iskremskje med røre i hver muffins form og fyll formene ca 3/4 fulle. 

Grovhakk sjokoladen og dryss over muffinsene, dytt  sjokoladen  litt nedi røren med en skje.

Sett midt i stekeovnen og stek i ca 12- 15 minutter. sjekk med en kakestikke om de  er ferdige. 

Avkjøl og nytes med krem eller som de er.

 

Tips: Muffinsene kan fryses visst du ikke skal spise de samme dag. Ikke sett muffins i kjøleskapet da blir de fort tørre. 

 

Håper det smaker!

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #søndag #mat #muffins #sjokolade #sjokolademuffins #helg #kos #yips #Norge #sommer #picnic #mamma #mammablogg #foto