Byggryn salat – supersunn vikingmat

Hei!

I helgen tok vi oss en kjøretur til Sandnes. Vi besøkte blant annet Jernaldergården. Det var spennende å se hvordan vikingene levde. Det var mye hardt arbeid den gang, barna måtte begynne å hjelpe til allerede fra 4 – 5 årsalderen. 

Jeg ble så inspirert av Jernaldergården at jeg vil  dele med dere en oppskrift på en byggryn salat. Byggryn var noe vikingene spiste mye av. Byggryn er rik på proteiner og fiber og inneholder lite fett.  Byggryn er perfekt i salat og metter godt.  Denne salaten passer godt både til lunsj, middag og kveldsmat.

 

Ønsker dere en super dag <3

 

Byggryn salat

  • 1 dl byggryn
  • 2 dl vann
  • ca 1/2 hjertesalat
  • ca 1/2 paprika
  • ca 6 stk cherrytomater
  • 1/2 purreløk
  • ca 1/2 rødløk
  • ca 6 stk sorte oliven
  • olivenolje
  • salt
  • pepper

Start med å legge byggrynene i bløt minst noen timer, helst natten over.

Kok så byggryn og 2 dl vann i ca 30 minutter.

Skjær opp hjertesalat, paprika, tomater, purreløk og rødløk i passende deler.

Bland inn oliven og avkjølte byggryn. Smak til med olivenolje, salt og litt pepper. 

Håper det smaker!

Under her ser dere bilder fra Jernaldergården.

Tre flotte viking hus fra jernaldertiden. Gulvet og noen av bjelkene i husene er originale.


De spiste både epler, løk, purreløk og gulerøtter, men lite kjøtt. Kuene som var halvparten så store den gang, ble mest brukt til melking.

Byggryn spiste de mye av.


Er dette en byggryn åker kanskje?

Her ser dere inngangspartiet til et av husene. 


Ildstedet. Hvert av husene hadde to til tre ildsteder.

Dette er en viking grav.

 

#byggrynsalat #mat #blogg #mamma #hverdag #sommer #ferie #viking #jernalder #bygg #foto

24 kommentarer

Siste innlegg