Dagens barn kommer til å dø av mat!

Hei!

Leste denne sterke artikkelen fra aftenposten som jeg fant på facebook, og dette traff meg virkelig:  Vakre Gunhild Stordalen som er alvorlig syk  står på scenen på Eat konferansen i Stockholm   og snakker om et av verdens problemene: nemlig MAT. Og da er fokus på fedme, sult, mat som kastes og hvordan maten produseres.

Her kan dere lese et utdrag fra artikkelen:

 Gunhild Stordalen trosset legenes advarsel og råd og utsatte legebehandlingen for å være til stede på årets Eat Forum i Stockholm.

“Jeg er her på tross av advarslene fra mine leger. Jeg er her fordi dette er det viktigste i verden”, sa Gunhild Stordalen da hun åpnet Eat-konferansen i Stockholm i dag.

Stordalen ble syk i oktober 2014 og gjennomgikk en cellegiftkur og eksperimentell stamcellebehandling i Utrecht i Nederland. I fjor fikk hun tilbakefall og er nå i gang med en ny behandling.

Det er den hun har tatt en liten pause i, for å lede det hun mener er viktigere enn sin egen behandling: konferansen Eat forum. Først onsdag drar hun tilbake til sykehuset og fortsetter behandlingen.

Eat Forum arrangeres for tredje året på rad. Dette skal være en møteplass for forskere, ledere, politikere, kokker og engasjerte mennesker for å være med på å endre verden.

Under åpningstalen forklarer hun hvorfor dette er viktigere enn egen helse.

 Dagens barn kommer til å dø på grunn av mat

 Over ti prosent av verdens befolkning vil ikke ha nok mat til å kunne leve et godt liv, sa Stordalen.

Hun satte dette sammen med hvor mange som dør av overvekt, eller følgene av det, hvor mye mat som kastes, hvordan produksjonen av mat ikke skjer på en bærekraftig måte.

Nå er det på tide å endre dette, og hun mener Eat Forum er møtestedet for å dele ideer og komme opp med løsninger på det hun mener er verdens største trussel.

 Siden vi møttes sist har Eat fått større påvirkningskraft, sa hun.

Hun takket alle deltagerne i salen, forskere, bedriftsledere, politikere, for at de er kommet og ønsker å bidra. I dette lå det også en påminnelse om at denne konferansen ikke handler om fancy presentasjoner og fine cocktail-drikker. Hun ønsker å få deltagerne til å jobbe sammen for å endre hva folk spiser, og da må alle med.

Til kamp mot junk-food

 Vårt mål er å endre hva som er på folks tallerkener, sier hun fra scenen.

 På slutten av dagen er alt det vi ønsker å gjøre bare en stabel dokumenter uten dere. Vi utfordrer verden til å ikke bare se de enkeltløsninger eller resultatene for enkeltpersoner, men se på makrobildet for verden, sa hun.

Stordalen tok også opp utfordringene, eksempelvis ved at politikere er valgt på kortsiktig basis.

Det gjør at mange politikere er redd for å miste stemmer hvis de går ut mot de som elsker junk-food. Jeg vil ikke dømme politikerne. Men jeg vil minne dem om at en slik tenkning har en kostnad. Nå ber jeg dere om å finne motet og ta velgerne dit de bør, til produkter som er sunne, sa Stordalen.

 Kokkene er matbransjens rockestjerner

Hun mener at kokkene kan bidra sterkt.

 Dere er rockestjernene i matbransjen. Dere pleide å se ut som Meat Loaf. La oss bruke dette til å vise oss hva et sunt og bærekraftig samfunn kan se ut som, sa hun til kokkene.

Kjendiskokken Jamie Oliver er en av kokkene som deltar på konferansen. Han har i flere år jobbet aktivt for å få folk i England til å spise sunnere. Han har blant annet forsøkt å endre kostholdet i kantiner på skolen og kjempet for at det ble innført skatt på sukkerholdig drikke.

Også industriledere er på plass, og de oppfordres til å produsere sunnere mat og lage den på en mer bærekraftig måte.

 La oss jobbe sammen

Dette kan bli en koalisjon som verden trenger mer enn noensinne. Vi inviterer dere til å ta ideene deres til et felles bord. Og så kan dere ta med dere en stor doggy-bag med gode ideer hjem igjen.

 Dette kan bli en koalisjon som verden trenger mer enn noensinne. La oss jobbe sammen. Det er ingen tid å miste, la oss sette i gang, avsluttet hun.

(aftenposten.no)

16 kommentarer

Siste innlegg