Dette visste du kanskje ikke om diabetes type 1?

Hei!

Jeg opplever ofte at det er mange som ikke vet så mye om diabetes type 1, det er jo egentlig ikke så rart da det er en ganske “usynlig” sykdom.  Noen tror at man kan bli frisk av diabetes type 1, det kunne jeg virkelig ønske at  stemte, men dessverre er dette en kronisk sykdom som er kommet for å bli. 

 

Dette visste du kanskje ikke om diabetes type1:

💗  Diabetes type 1 er en auto-immun sykdom hvor kroppens immunforsvar angriper  og ødelegger de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen.

💗 Diabetes type 1 skyldes ikke for eksempel et usunt kosthold og lite mosjon, men rammer helt tilfeldig, mest barn og unge.  

💗 Det blir forsket mye på diabetes og en av teoriene er at det er et virus i forbindelse med en omgangssyke som har skylden for denne ubalansen i kroppen.

💗 Det er bare i Hordaland ca 20 barn og unge som får diabetes hvert år og svært ofte på høsten og rett før jul.

💗 En diabetiker kan spise stort sett alt mulig, men må passe på å sette riktig menge insulin til menge karbohydrater.

💗 Symptomer på diabetes er  ekstrem tørste, vekttap, slapphet og nedstemthet for å nevne noe.

💗 Hvorfor en med diabetes  får føling: Enten har man fått for mye insulin, lenge siden en har spist eller veldig mye fysisk aktivitet som gjør at blodsukkeret går fort ned.

💗 Føling skjer ved blodsukker under 4 mmol/L.

💗 Symptomer ved “lett” føling er skjelvinger, svimmel, tåkesyn for å nevne noe. Da er det viktig å få i seg karbohydrat -rik drikke eller mat, noe som inneholder rent sukker som feks juice eller søt saft, en skive med syltetøy  eller druesukker tabletter.

💗 Ved en sterk og mer alvorlig føling vil han/hun trenge hjelp til å få i seg sukker. Symptomene på dette er mye de samme som på den lette følingen, men mye mer synlig for folk rundt. Mange diabetikere med sterk føling  kan bli forvekslet med å være ruset da man ofte snakker utydelig og har dårlig balanse.

💗 I  verste fall kan han/hun besvime og da må man ringe etter ambulanse. Det trengs da å få blodsukkeret opp med en  Glucagon sprøyte. 

💗 Diabetes type 1 er en kronisk sykdom som man aldri kan ta fri av, man må hele tiden ha kontroll på blodsukkeret både dag  og natt.

 

Takk for at du kom innom og leste!

 

Klem 

-Katrine- 

 

 

 

 

Helse #matglede #diabetes #informasjon #mamma #mammablogg #familie #hverdag #helg #ukedag #uke

20 kommentarer

Siste innlegg