Litt søtningsstoff snakk + en oversikt over hvilke søtstoffer gir blodsukkerstigning.

God torsdag!

Det finnes utrolig mange søtningsstoffer idag, noen har rykte på seg til å være dårlige for kropp og helse og andre skal være helt naturlige. Noen gir også bivirkninger med magevondt visst en inntar for mye. Det er virkelig ikke lett å finne frem i denne søtningstoff-jungelen! 

Da datteren min fikk diabetes i desember 2016 var vi flere uker på sykehuset og fikk blant annet opplæring i ernæring og det ble også snakket om søtningsstoffer som blir så mye brukt idag. 

Helt i starten av “diabeteslivet” vårt kjøpte vi Nugatti Zero (inneholder 4,1 gram karbo pr porsjon) som min datter da kunne få på en brødskive om lørdagene, men skal si dette gav blodsukkerstigning, det ble kjempehøyt og vanskelig å fa ned igjen til normale verdier, vi prøvde Nugatti Zero en periode og det samme skjedde gang på gang! Den er søtet med   Maltitol som gir blodsukkerstigning, så angående blodsukker var det bedre for henne å velge Nugatti Max (inneholder 5,4 gram karbo pr porsjon), da har vi kontroll på blodsukkeret.  Men dette kan sikkert variere fra person til person hva som fungerer for de. 

 

(bilde er fra google)

Her kommer en liten oversikt over søtningsstoff og hvilke som gir blodsukkerstigning og hvilke som ikke gir blodsukkerstigning.

 

Søtningsstoff

Gir blodsukkerstigning:

 

 Fruktose

Sorbitol

Xylitol

Mannitol

 Maltitol

Iaktitol

Isomalt

Tagatesse (gir litt blodsukkerstigning)

 

 

Gir ikke blodsukkerstigning:

 

Aspartam

Cyklamat

Acesulfam K

Sakkarin

Sukralose

Erytritol  (Sukrin)

Stevia

 

 

Håper dette var oversiktlig og greit! 

 

Ha en fin dag videre!

– Katrine –

 

 

Oversikt over søtningsstoffer finnes på www.diabetes.no          

Kilder: www.diabetes.no, www.nugatti.no, Ernærings hefte fra  Haukeland Universitets Sykehus 

 

 

 

 

 

 

 

#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #søtning #ernæring #mat #lavkarbo #diabetes #kosthold #søtstoffer 

12 kommentarer

    1. Så kjekk den oversikten var..takk for det..jeg har ikke diabetes, men reagerer på sukker etter en gastric bypass jeg hadde for noen år siden. Har liksom “hengt meg opp” i sukrin og stevia – men skal jammen lære meg de andre navnene, og være på utkikk etter de når jeg leiter etter ting å stappe i truten =D

    2. lulltove: Har ikke oversikten over alle, men feks aspartam er kunstig fremstilt i laboratorium, mens Erytritol eller sukrin er et sukkeralkohol, men går gjennom en prosess som gjør at det ikke gir blodsukkerstigning. Stevia er plante som ikke gir blodsukkerstigning. Fruktose er også naturlig, men gir blodsukkerstigning. Sukralose fremstilles av vanlig sukker som har gjennomgått en kjemisk prosess som da gir 0 karbo til kroppen.

    3. Fint å lære litt om dette, jeg har ikke så mye greie på det… prøver uansett å ikke bruke for mye søtning på ting..men litt må man ha :))

    4. Ja det finnes så mye..og er så villedene..mye å holde orden på…flott oversikt!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg