God lørdag!
. Det finnes utrolig mange søtningsstoffer idag, noen har rykte på seg til å være dårlige for kropp og helse og andre skal være helt naturlige. Som feks aspartam er det stadig vekk snakk om i media; det har rykte på seg for å være kreft-fremkallende og gi insulin resistens. Sukrin, som jeg selv er blitt veldig glad i, er 100 % naturlig og er basert på sukkeralkoholen erytrithol som finnes naturlig i blant annet pærer, meloner og sopp. Noen søtningstoffer gir også bivirkninger med magevondt visst en inntar for mye, dette kan være individuelt fra person til person hva en tåler.. Det er virkelig ikke lett å finne frem i denne søtningsstoff-jungelen!
Da datteren min fikk diabetes i desember 2016 var vi flere uker på sykehuset og fikk blant annet opplæring i ernæring og det ble også snakket om søtningsstoffer som blir så mye brukt idag.
Helt i starten av “diabeteslivet” vårt kjøpte vi Nugatti Zero (inneholder 4,1 gram karbo pr porsjon) som min datter da kunne få på en brødskive om lørdagene, men skal si dette gav blodsukkerstigning, det ble kjempehøyt og vanskelig å fa ned igjen til normale verdier, vi prøvde Nugatti Zero en periode og det samme skjedde gang på gang! Den er søtet med Maltitol som gir blodsukkerstigning, så angående blodsukker var det bedre for henne å velge Nugatti Max (inneholder 5,4 gram karbo pr porsjon), da har vi kontroll på blodsukkeret. Men dette kan sikkert variere fra person til person hva som fungerer.
(bilde er fra google)
Her kommer en liten oversikt over søtningsstoff og hvilke som gir blodsukkerstigning og hvilke som ikke gir blodsukkerstigning.
Søtningsstoff
Gir blodsukkerstigning:
Fruktose
Sorbitol
Xylitol
Mannitol
Maltitol
Iaktitol
Isomalt
Tagatesse (gir litt blodsukkerstigning)
Gir ikke blodsukkerstigning:
Aspartam
Cyklamat
Acesulfam K
Sakkarin
Sukralose
Erytritol (Sukrin)
Stevia
Håper dette var oversiktlig og greit!
Ha en fin dag videre!
– Katrine –
Oversikt over søtningsstoffer finnes på www.diabetes.no
Kilder: www.diabetes.no, www.nugatti.no, Ernærings hefte fra Haukeland Universitets Sykehus
Funksjonellmat.no
#spisogspar #blogg #matglede #helse #tips #søtning #ernæring #mat #lavkarbo #diabetes #kosthold #søtstoffer #helg #sukrin
Flott at du deler!
Bare hyggelig 🙂
Fin oversikt, bruker mye av sukrin+ selv 🙂
:))
:))
Se mitt nyeste innlegg om diabetes: http://fysioterapeuten.blogg.no/1524495233_diabetes_rsak_forebygging_og_behandling.html