Shepherds pie (lavkarbo)

Hei!

Dette ble et fantastisk herlig måltid! Jeg laget shepherds pie igår og den forsvant på et blunk for å si det sånn! Har du smakt denne retten før? En tenker gjerne på pai når en hører navnet, men den har ingenting med pai å gjøre. Dette er tradisjonelt en kjøttgryte med grønnsaker  og potetmos og ost på toppen som gratineres i ovnen. Retten kommer fra England.  Og idag vil jeg dele en lavkarbo versjon av Shepherds pie som smakte – om mulig – enda bedre!

Lavkarbo versjonen av potetmosen smakte veldig likt på potetmos, jeg har her i oppskriften skrevet hvor mange gram jeg hadde av hver grønnsak, men dette kan du selvsagt velge selv utifra hva du liker og hvor lite karbo du vil ha i retten din.

Shepherds pie

(ca 6 porsjoner)

Lavkarbo alternativ til potetmos: 

ca 230 gram  sellerirot (2,8 gram karbo pr 100 gram ifølge matvaretabellen)

ca 260 gram persillerot (7,3 gram karbo pr 100 gram)

ca 150 gram blomkål ( 2,3 gram karbo pr 100 gram)

salt etter smak

pepper (kan sløyfes)

ca 0,5 dl fløte (tilsett litt og litt, men pass på så det ikke blir for tynt)

1 smørklatt

Fyll:

400 gram kjøttdeig

1 gulrot

ca 10 stk små sjampinjonger

2 fedd hvitløk

1 litt stor  (eller 2 små) sjalottløk

1 paprika

1/2 squasj

1 boks med finhakkete tomater (ca 400 gram)

2 ss tomatpure

ca 1 ss sukrin gold

salt etter smak

pepper

grillkrydder

2 dl vann

1 dl fløte

1 ts Johannesbrødkjernemel

Revet hvitost til topping

Skrell og skjær opp i mindre deler  sellerirot, persillerot og blomkål. Legg dette i en kasserolle med vann og kok de under lokk  til de er møre.

Imens kan du steke kjøttdeigen (i smør ved behov)  i en stekepanne med salt, pepper og gjerne litt grillkrydder.

Skrell og skjær opp gulroten i små terninger eller tynne skiver.

Vask og skjær opp i terninger squasj, skrell soppen og skjær den i skiver.

Finhakk hvitløk og sjalottløk. Skjær i terninger paprikaen.

Ha først løk og hvitløk i en kasserolle med litt smør og stek de til de  er  helt myke. 

Tilsett resten av grønnsakene og  stek de til de er møre, tilsett da finhakkete tomater på boks og tomatpure. 

Tilsett 2 dl vann og 1 dl fløte og dryss over 1 teskje med johannesbrød kjernemel.

Smak til med salt, sukrin gold (eller annen søtning), grillkrydder og pepper.  Ha den ferdigstekte kjøttdeigen oppi sammen med grønnsakene og tomatsausen.

Sjekk om persillerot, blomkål og selleriroten er møre og smak til med smør, litt fløte og salt (og pepper). Bruk en stavmikser og mos dette til en mos (som ligner på potetmos i konsistensen).

Finn frem en ildfast form og hell tomatsausen med grønnsakene og kjøttdeigen først oppi, så brer du grønnsaks/ rot-mosen  over  (jeg brukte en slikkepott) og tilslutt revet ost. 

Stekes på 180 grader (over og under varme) midt i ovnen i ca 30 minutt (følg med!).

Når osten er smeltet og gyllen er den ferdig.

Håper det smaker!

 

Ønsker deg en flott dag!

#spisogspar #matglede #helse #blogg #hverdag #helg #middag #lavkarbomiddag #lavkarbotips #shepherdspie #lavkarbo

Siste innlegg