Hønsefrikasse på lavkarbovis

Hei!

Hønsefrikasse er en  sunn og god husmannskost  – og ikke minst rimelig! Skal du invitere mange til middag så er dette smart å lage. Hønsekjøttet  kan kokes på forhånd, avkjøles og kjøttet plukkes av, skjæres i terninger og fryses ned, en dag du har god tid, for har du ferdigkokt hønsekjøtt  tar det  bare ca 30 minutter å lage hønsefrikasse!

Hønsekraften som er i vannet hønen er kokt i, må du ta vare på, den er virkelig gull verdt! Dette kan brukes til sauser og supper senere.

Jeg har silt hønsekraften og kokt det inn til en konsentrert kraft som jeg heller over i små isbit-former og så fryse ned til senere bruk. Kjempegodt og så mye sunnere enn å kjøpe ferdig hønsekraft eller buljong på butikk.

 

Karbo tall i ingredienslisten er hentet fra matvaretabellen.no

Hønsefrikasse

(6-8 porsjoner)

 1 løk (5,7 gram karbo pr 100 gram)

2 fedd hvitløk (16,3 gram karbo pr 100 gram)

ca 3 kg frossen høne

vann som dekker hønen

2 gulrøtter (4,6 gram karbo pr 100 gram)

salt etter smak

pepper etter smak

3 stk laurbærblader

(kok alt dette i ca 3 timer)

 

3 ss smør

4 ts johannsebrød kjernemel

ca 300 gram persillerot (7,3 gram karbo pr 100 gram)

2 gulrøtter (4,6 gram karbo pr 100 gram)

ca 15 cherrytomater (2,5 gram karbo pr 100 gram)

ca 300 gram sellerirot (2,8 gram karbo pr 100 gram)

smak til med salt

smak til med pepper

1 ts gurkemeie

 saft av 1/2 sitron (2,5 gram karbo pr 100 gram)

2 dl fløte (2,9 gram karbo pr 100 gram)

eventuelt et par ts johannsesbrød kjernemel drysses over til ønsket konsistens/ eller spe med vann eller fløte for en tynne konsistens

 

Start med å legge hønen (frossen eller tint)  i en stor gryte og dekk med vann.

Skjær opp to gulrøtter og en løk og ha oppi gryten sammen med laurbærblader.

Sett på lokk og la det koke ca 3 timer til kjøttet er mørt (det vil ta lengre tid om kjøttet er frossent).

Når kjøttet løsner fra lårbeina er kjøttet ferdig kokt.

Løft hønen opp fra gryten og legg på et fat. La kjøttet avkjøles litt før du håndplukker alt kjøttet av.

Kjøttet kan avkjøles helt og fryses til senere bruk, eller du kan fortsette med en gang å lage hønsefrikasse.

Sil hønsekraften i en gryte, denne kraften  er gull verdt!

Du trenger ca 1 liter av vannet/ hønsekraften til å lage hønsefrikasse.

Finn frem en gryte til, og smelt  smøret og bland/visp inn johannsesbrød kjernemelet.

Tilsett litt og litt av hønsekraften til en tynn saus. 

Skrell og skjær opp grønnsakene og ha det oppi sausen. La det koke til de er møre.

Del hønsekjøttet i terninger / mindre biter og ha det i sausen.

Tilsett mer hønsekraft visst det trengs.

Rør tilslutt inn fløte og saft av sitron. 

Smak til med salt og pepper.

Da er maten klar for servering 🙂

 

Håper det smaker!

 

 

#lavkarbo #hønsefrikasse

4 kommentarer

Siste innlegg