Hvilke søtningsstoffer som ikke gir blodsukker stigning?

Hei!

Jeg får ofte spørsmål om hvilke søtningsstoffer som gir blodsukker stigning og hvilke som ikke gir, og jeg har her funnet en veldig fin oversikt hos Diabetesforbundet som jeg vil dele med dere. Jeg ble veldig overrasket over at sukrin gold faktisk kan gi blodsukker stigning, noe jeg oppdaget nylig!

Les mer om Diabetesforbundet  og søtningsstoffer HER.

Navn Bruksområder Søtningsgrad versus sukker Gir det blodsukkerstigning? Energiinnhold
Sukrin/
Sukrilett
Kan brukes til baking, i grøt, på bær eller til eggedosis. 1 dl = 90 g sukker Nei 0 kcal/100 g
Sukrin Gold Baking, på bær, yoghurt, grøt, frokostblanding. Kan også brukes i varm drikke.  1 ts = 1 ts sukker Kan gi noe blodsukkerstigning 8 kcal/100 g
SukrinMelis Gjærbakst, baking, drikke, ulike kremer, glasur og eggedosis.  1 ts = 1 ts sukker Nei 0 kcal/100 g
Sukrin:1 Som vanlig sukker. 1 ts = 1 ts sukker Nei 0 kcal/100 g
Sukrin+ I bakverk og kaker, varme drikker og som vanlig strøsukker.  1/2 ts = 1 ts sukker Nei 0 kcal/100 g
Tagatesse Gjærbakst, varm og kald drikke, kaker. 1/2 ts = 1 ts sukker Kan gi noe blodsukkerstigning 5 kcal/ts
Canderel Sukralose På frokostblanding og i kald og varm drikke. 1/2 ts = 1 ts sukker Nei 0 kcal/100 g
Natreen strø Bakverk, varme drikker. 1 ts = 1 ts sukker Skal ikke gi blodsukkerstigning 2 kcal/ts
Splenda Som vanlig strøsukker. 0,5 g = 1 ts sukker Minimalt 2 kcal/ts
Fibersirup Clear Bakverk 1 ts = litt over 1/2 ts sukker Gir noe blodsukkerstigning, men mindre enn sirup, honning og sukker 165 kcal/100 g
Fibersirup Gold Som topping på bær, is, grøt, yoghurt og i marinader 1 ts = 1 ts sukker Gir noe blodsukkerstigning, men mindre enn sirup, honning og sukker 166 kcal/100 g
Steviadråper Smakstilsetning i varme og kalde drikker 6 dråper = 1 ts sukker Nei 0 kcal/100 g
Natreen flytende Bakverk 8 dråper = 1 ts sukker1 1/2 ts = 1 dl sukker Minimalt > 0,1 kcal/ts

 

Her kommer en liten oversikt over søtningsstoff og hvilke som gir blodsukkerstigning og hvilke som ikke gir blodsukkerstigning.

Søtningsstoff

Gir blodsukkerstigning:

 Fruktose

Sorbitol

Xylitol

Mannitol

 Maltitol

Iaktitol

Isomalt

Tagatesse (gir litt blodsukkerstigning)

Gir ikke blodsukkerstigning:

Aspartam

Cyklamat

Acesulfam K

Sakkarin

Sukralose

Erytritol  (Sukrin)

Stevia

Håper dette var oversiktlig og greit!

Oversikt over søtningsstoffer finnes på www.diabetes.no

Kilder:

diabetes.no og  Ernærings hefte fra  Haukeland Universitets Sykehus

#søtningsstoffer #sukrin

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg