Hei!
Den siste tiden har det vært en del fokus på kollagen i media og at dette skal være så bra – både for hud og helse!
Bruker du hjemmelaget kraft i matlagingen har dette et høyt innhold av kollagen og det er mye sunnere enn ferdig buljong kjøpt på butikk med masse e-stoffer.
Idag vil jeg dele en oppskrift på hønsekraft /hjemmelaget hønsebuljong.
Hønsekraften som er i vannet hønen er kokt i, må du ta vare på, den er virkelig gull for kroppen!
Dette kan brukes til sauser og supper senere.
Jeg har kokt inn hønsekraften til en konsentrert kraft som jeg har silt og hellet over i små isbit-former, og så fryse ned til senere bruk. Kjempegodt og så mye sunnere enn å kjøpe ferdig hønsekraft eller buljong på butikk.
Hvorfor er det bra med kollagen?
Kollagen er et protein som vi har mest av i kroppen og det bygger opp vev som hud, ledd, bein og brusk.
Kollagen er også betennelses-dempende, motvirker aldringstegn, reduserer smerter i ledd og er godt for fordøyelsen.
Hjemmelaget hønsebuljong/ hønsekraft
1 løk
2 fedd hvitløk
ca 3 kg frossen høne
vann som dekker hønen
2 gulrøtter
salt etter smak
pepper etter smak
3 stk laurbærblader
Start med å legge frossen eller tint høne i en stor gryte og dekk med vann.
Skjær opp to gulrøtter og en løk og ha oppi gryten sammen med laurbærblader.
Tilsett salt og pepper.
Sett på lokk og la det koke ca 3 timer til kjøttet er mørt (det vil ta lengre tid om kjøttet er frossent).
Når kjøttet løsner fra lårbeina er kjøttet ferdig kokt.
Løft hønen opp fra gryten og legg på et fat. La kjøttet avkjøles før du håndplukker alt kjøttet av.
Kjøttet kan avkjøles helt og fryses til senere bruk, eller du kan fortsette med en gang for å lage feks hønsefrikasse, oppskrift finner du HER.
Sammen med hønsekraften som er igjen i gryten legger du hønseskrotten oppi og la det småkoke uten lokk så lenge du orker til du har en konsentrert kraft .
Når du har en konsentrert kraft igjen i gryten så tar du ut beina og siler kraften.
Hell over i feks små isbit-former, avkjøl, og frys ned til senere bruk.
Dette passer til supper og sauser, eller stek kylling i hønsekraft, det blir kjempegodt og så mye sunnere enn å kjøpe ferdig hønsekraft eller buljong på butikk.
Ha en fin dag!
#spisogspar #blogg #matglede #kraft #kollagen #hjemmelaget #oppskrift #mamma #sunt #godt #middag #tips #torsdag #buljong #februar #matfrabunnen #helse #hverdag #uke #helg
Hjemmelaget buljong til og med ..da kan man snakke om å lage mat fra bunnen av…bra ! Kos deg med kvelden <3
Så deilig
Buljong er skikkelig deilig 
Så lurt
annebe: Ja da blir det skikkelig mat fra bunnen ;)) Ha en fin kveld <3
frodith: Ja buljong er veldig godt <3
tepausen.blogg.no: Takk
Så lurt!
Mia: Tusen takk :)))
Takk for tipset
Kari Elisabeth Solum: Kjekt du likte tipset
åå så lurt, også så fine,hehe. Takk for tipset:)
Dette var et supert tips!!
takk takk 
hjemmelaget kraft er supert, jeg tar alltid vare på kraft og bruker det både i sauser og supper osv. Margen som er i oksekjøtt osv. er enda bedre og sunnere en fra høns. Da man fortsatt sanket og jaktet på maten selv, var margen, blodet, hjernen, hjerte osv. det som de spiste av dyret siden det var mest næring i. Kjøtte var ikke alltid de spiste. Håper enda flere tar vare på kraften. Har du forresten smakt hvor utrolig godt det er å drikke grønnsakkraft?
Ja hjemmelaget kraft er supert, grønnsakkraft har jeg tenkt å lage i nærmeste fremtid :)) mye bedre å bruke hele dyret ja istedet for bare kjøttet
Tusen takk ?
Tusen takk <3
Bruk den fedig kokt høne til å lage hønsefrikassé.
God gammeldags oppskrift!